Diskuse s wikipedistou:Tomas wik

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Sokoljan v tématu „Dějiny církve

magairlín 3. 1. 2013, 22:56 (UTC)

Křesťanství[editovat zdroj]

Díky za Vaše doplňky a úpravy, zejména v článku Křesťanství. Jen u té poslední úpravy s "iroskotskou misií" se obávám, že jde o omyl. Právě tato misie totiž zřejmě přicházela přes Bavorsko (Řezno aj.), které bylo také "misijní oblast" a působení iroskotských misionářů je tam bezpečně doloženo - ostatně jako v celém jižním Německu a Švýcarsku. Takže rozlišení nějaké "bavorské" a "iroskotské" misie nedává smysl - je to jedno a totéž. Mezi její hojné stopy - vedle archeologických - patří zmínky o křtu v Řezně 845, ale také např. český překlad modlitby "Otče náš", kde se používá západní pojem "království" na rozdíl od východního "cěsarstvo" (J. Cibulka). Protože ale velmi nerad revertuji, nechávám na Vás, co s tím chcete udělat a srdečně zdravím, --Sokoljan (diskuse) 10. 10. 2014, 10:23 (UTC)

Děkuju za upozornění, jestli je to tak jak píšete tak mě ten pojem "iroskotské misie" dostal a spletl , ale vycházel jsem z toho, že Petr Charvát, pokud se dobře pamatuju, taky mezi tou iroskotskou misii a bavorskou rozlišoval. Ale pokud je někde přímo uvedeno, že bavorská misie = iroskotská misie, nebo spíš jak píšete, že k nám iroskotská misie přicházela přes Bavorsko, tak by bylo dobré do textu tuhle informaci nějak zformulovat (i s těmi zdroji co píšete). Ale aby to nebylo matoucí, tak bych se klonil k tomu říkat tomu misie z Bavorka, jak se to běžněji používá, třeba Dušan Třeštík uvádí již pro rok cca 831 křest Mojimíra I a jeho okolí pasovským biskupem Reginharem (to bych rád ještě do textu doplnil), ale běžně to taky označuje jako vliv Bavorska, ne jako iroskotskou misii. Mi by jinak to označení "iroskotská" misie pro "bavorskou" misii bez toho vysvětlení, co uvádíte, přišlo jako trochu matoucí. Navrhuji to ne revertovat, ale doplnit o tuto informaci. (Ta má úprava se týkala i toho nepoužít pojem "naše území" ale "Čechy", "Morava", což myslím vyžadují pravidla wiki, a to by se revertem ztratilo, i když je to jen detail).

(Tomas wik (diskuse) 13. 10. 2014, 15:01 (UTC))

Trochu procházím alespoň online informace na to téma, a zatím všude spíš narážím na to, že iroskotská a bavorská misie jsou rozlišovány a to občas i co do charakteru své spirituality - za některé odkazů na to téma třeba tyto, i když těžko říct, jaký je co do kvality:

http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/iroskotska-cirkev

http://cea.livinghistory.cz/zivotvm/vira/novavira/

zatím jsem doplnil na stráku Křesťanství ta zmíněná klíčová data k misii Bavorské (roky 831 Mojimír , 845 česká knížata) a Cyrilometodějské (863 CaM, 878 Bořivoj), tu "iroskotskou" jsem tam nechal uvedenou odděleně, kdybych našel nějaké spolehlivé odkazy, že u nás působila přímo (jak se někdy uvádí), nebo alespoň nepřímo skrze Bavorsko /Franky/ tak to tam rád doplním, případně to můžete doplnit Vy. Jinak, zatím to na mě působí, že většina zdrojů tu iroskotskou misii u nás od bavorských misií odlišuje, tak bych se toho přidržel, případně je o tom možné nadhodit diskuzi v diskuzní kolonce stránky Křesťanství.
(Tomas wik (diskuse) 13. 10. 2014, 18:26 (UTC))

Invitation[editovat zdroj]

A gummi bear holding a sign that says "Thank you"
Thank you for using VisualEditor and sharing your ideas with the developers.

Hello, Tomas wik,

The Editing team is asking for your help with VisualEditor. I am contacting you because you have switched out of VisualEditor several times. Please tell them what they need to change to make VisualEditor work for you, so that you didn't need to switch to the wikitext editor. The team has a list of top-priority problems, but they also want to hear about small problems. These problems may make editing less fun, take too much of your time, or be as annoying as a paper cut. The Editing team wants to hear about and try to fix these small things, too. 

You can share your thoughts by clicking this link. You may respond to this quick, simple, anonymous survey in your own language. If you take the survey, then you agree your responses may be used in accordance with these terms. This survey is powered by Qualtrics and their use of your information is governed by their privacy policy.

More information (including a translateable list of the questions) is posted on wiki at mw:VisualEditor/Survey 2015. If you have questions, or prefer to respond on-wiki, then please leave a message on the survey's talk page.

Thank you, Whatamidoing (WMF) (talk) 25. 3. 2015, 21:57 (CET)Odpovědět

Dějiny církve[editovat zdroj]

Vážený kolego, jsem rád, že se článku věnujete a těším se, že budete pokračovat. Nicméně si dovolím pár poznámek.

  • Snažte se omezit počet editací a používat tlačítko "Náhled", aby se historie článku příliš neprodlužovala.
  • Vaše editace se mi zdají místy nelogické nebo anachronické, například
    • Nikajský koncil vyústil v odsouzení arianismu, a jeho závěry tedy "měly být závazné" pro celou církev. Že je ariáni nepřijali, to je přece jiná věc.
    • Označení "Římská" je před Tridentským koncilem spíš zavádějící - mohlo by znamenat pouze římskou - proto je lepší označení "západní"
    • Když píšete o christianizaci na horním Mohanu, říkáte, že "Odpor proti své nadvládě i proti nové víře pak lámali násilím" a že v zemi dál trvaly pohanské zvyky. Jenže totéž platí nejen pro křest Rusů a Bulharů, ale i pro Mojmíra a Velkou Moravu. Sám píšete, že Zakon sudnyj stanovil přísné tresty.
    • Historie "filioque" je daleko starší a složitější, než aby se dalo říci, že je "vnutili němečtí panovníci v průběhu 10. století i papežům". Téma se objevuje už ve sporu s Areiem, u Augustina a Tertuliána, mělo významný politický kontext atd.
    • Vysvětlení rozkolu roku 1054 je také anachronické, protože tehdy ještě žádný všeobecný celibát kněží nebyl ani odpustky, naopak papežství a latina už po řadu staletí atd. Stránky pravoslavné církve nelze bohužel brát jako nezaujaté stanovisko.
    • Predikát "katolická" se ve středověku rozhodně nedá chápat jako rozlišovací znak, zase je přesnější "západní" atd.

Nechci to vracet bez domluvy, protože to dělám jen v krajních případech. Domnívám se ale, že tyto úpravy článku neprospěly. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 24. 10. 2015, 23:40 (CEST)Odpovědět