Diskuse s wikipedistou:Sokoljan/A14

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Kacir v tématu „Článek Filozof

Senioři - rezervoár nových Wikipedistů[editovat zdroj]

Velice mě zaujal Váš příspěvek na letošní Wikikonferenci o zapojení seniorů do editace Wikipedie. Vyvíjí se nějak tato iniciativa? Na webu se mi bohužel nepodařilo vyledat žádné informace. --Venan (diskuse) 26. 12. 2013, 18:14 (UTC)

Jaroslav Kohout (filosof)[editovat zdroj]

Dobrý den! Byl byste tak laskav a podíval se na článek našeho nového kolegy Wikipedista:VKmun Jaroslav Kohout (filosof)? Předem děkuji za případné připomínky! --Gampe (diskuse) 8. 1. 2014, 21:11 (UTC)

Dík za upozornění, článek se mi líbí a určitě sem patří. Podezření na Copyvio se mi zdá nepodložené, podle zkratky autora myslím, že ho znám. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 9. 1. 2014, 20:57 (UTC)

Převzato[editovat zdroj]

Dobrý den, jen bych Vás chtěl upozornit o existenci šablony Převzato, která může ve Vašich článcích nahradit větu „Tento článek využívá informace z odpovídajícího článku anglické Wikipedie.“. Hezký den, --Pcnavod (diskuze), 11. 1. 2014, 20:15 (UTC).

Dobrý den, ve středu jste revertoval moji editaci stránky Touha, kde jsem odkázal na novou stránku Touha (rozcestník). Chtěl bych vědět jestli a v čem jsem udělal chybu. -- (diskuse) 1. 2. 2014, 12:12 (UTC)

Revertoval jsem. Jde o rozcestník, také nechápu. --Wikipedista:BobM d|p 1. 2. 2014, 12:16 (UTC)

Dobře jste udělal, teď vidím, že to byl můj omyl. Přečetl jsem si zdůvodnění předchozí editace a pochopil ho tak, že se kolega Venca24 domnívá, že odkaz vede na rozcestník. Nepochopil jsem, že naopak nový rozcestník zakládá. Takže se mu za to omlouvám a zdravím, --Sokoljan (diskuse) 1. 2. 2014, 15:56 (UTC)

Nic se neděje, příště napíšu lepší shrnutí editace. --Venca24 (diskuse) 2. 2. 2014, 14:14 (UTC)

pozvanka[editovat zdroj]

--Limojoe (diskuse) 13. 2. 2014, 21:13 (UTC)

Vyvrtávačka[editovat zdroj]

Zdravím,

Děkuji za připomínky, je to můj první upravený článek. Ještě ho budu upravovat protože neodpovídá praxi. Vyvrtávací tyč jako nástroj se používá již výjimečně a kruhové díry se frézují interpolací ve dnou nebo i více osách. Opěrná luneta se dneska řeší otočným stolem a speciálním cyklem, takže osa díry nemusí být v ose stolu. Ještě tam něco doplním.

Zdraví Petr

Předpokládám že nejste strojař. Uspořádání do T vypadá například takto http://tosvarnsdorf.cz/images/gallery/stroje/varia1/foto01.jpg . Je to dnes běžnější provedení. Jednodušší a tužší než uspořádání do X, tam bývá na konci lože již zmíněná luneta.

Strojař skutečně nejsem, i když jsem léta na různých obráběcích strojích pracoval jako řemeslník. Ale je to už víc než 50 let a vyvrtávačka mezi nimi nebyla. Takže se těším na Vaše doplnění - jen myslete prosím na to, že Wikipedie není jen pro strojaře. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 6. 3. 2014, 18:06 (UTC)

Zdravím,

doplnil jsem Váš článek o fotku deskového stroje( je ve firmě Baltic, Tallin v Estonsku) a mírně upravil popis.

Zdraví Petr

Zdravím,

přidal jsem k Vašemu článku popis vyvrtávačky s příčným stolem( dnes nejběžnější typ).

Zdraví Petr

Dobrý den, mám jeden dotaz, je správně česky pojmenování kategorie Kategorie:Hory a kopce v Saše. Sacha přeci jen není rusky, ani anglicky, ale jakutsky, ale možná se pletu. Nikde jinde než na české wikipedii jsem to takto neviděl psát.-:))) --Mirek256 9. 3. 2014, 17:56 (UTC)

Nejsem žádný expert na pravopis, ale to není jednoduchá otázka. Ať je Sacha kdekoli, píšeme o ní česky. Mnohé Wiki říkají místo toho "Jakutsko" (viz IW) a s tím by problém nebyl. Tady jsou jen dvě možnosti: buď jako neohebné "kopce v Sacha", což zní dost divně, anebo "v Saše", což po mém soudu taky není špatně. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 11. 3. 2014, 12:40 (UTC)
Dovolím si se sem vmísit: To je skutečně zajímavá otázka. Jakutsky je to skutečně (alespoň podle en (en:Sakha language) - berme to, aspoň předběžně, za zákon), Саха, en transkribováno jako Sakha, sašsky? čteno /saxa/ (= /sacha/), otázka ale je, jestli je to skutečně singulár feminina, resp. ať už v jak. je, nebo není, jestli se k němu tak v č. můžeme chovat. To -a k tomu svádí, ale v aglutinačních jazycích se nevyznám. Nemusíme chodit daleko, zmatečný případ máme přinemenším jeden i v češtině - u Kroměříže je rekreační středisko Kamínka - vždycky jsem si myslel, že jsou to ta kamínka (pl. tant. n.), ale je to sg. f. (tzn. na Kamínce, ne na Kamínkách)... DEBDict ani IJP tvar Sacha ve sled. významu neuvádí. --Jiří Janíček (diskuse) 20. 3. 2014, 00:14 (UTC)
Ale ano, patrně přichází v češtině na základě zkušenosti z úzu v úvahu jen dvě zmiňovaná řešení: buď sg. f. (jako třeba Addis Abeba), nebo nesklonné neutrum (případ na -a mě teď nenapadá). Protipříklad jsem nenašel ani letmým listováním atlasem - jiný rod než f. (nejpravděpodobněji neutrum sg.) by v češtině mohlo být snad jen čadské město N'Djamena. Mohlo by se zdát, že protipříkladem je Roma (Řím), ale není, protože to není český název, a kdyby byl, říkalo by se normálně ta Roma, v Romě. --Jiří Janíček (diskuse) 20. 3. 2014, 00:29 (UTC)

Trubkový závit[editovat zdroj]

Dobrý den, vážený pane. Svým poděkováním jste mne velmi potěšil. Děkuji. --Jan Kozák (diskuse) 16. 3. 2014, 18:46 (UTC)

Jak se stát zdatným wikipedistou[editovat zdroj]

Dobrý den, se zájmem jsem si přečetl už 3. díl Vašeho seriálu na i60.cz. Upoutala mě následující věta:

Připomínám, že texty Wikipedie nejsou chráněny copyrightem a lze volně používat kdekoli jinde, musí se však uvést, odkud pocházejí. (podtržení mé)

Podtržená část není pravda. Podmínky přebírání podrobněji zde. Navrhoval bych následující úpravu věty (pokud lze text v časopise upravovat), která snad nenaruší její stručný charakter:

Připomínám, že texty Wikipedie jsou chráněny svobodnými licencemi a lze je volně používat kdekoli jinde, musí se však uvést licence a odkud pocházejí.

Jinak bych Vám chtěl za seriál poděkovat, jsem rád za každý nový úhel pohledu a pokud seriál přiláká další přispěvatele, bude to vynikající.

--Beren (diskuse) 19. 3. 2014, 01:18 (UTC)

Antropologie[editovat zdroj]

Dobrý den, doplňoval jsem požadované zdroje do článku Antropologie, a všiml jsem si, že text, který jste tam kdysi přidal (ozdrojovaný referencemi Beneš a Soukup), ztratil zasazením do nového kontextu smysl, takže jsem obě reference smazal. Knihu od Soukupa jsem dohledal a podle jedné z pasáží, kterou jsem našel, by šla zařadit někam zpátky do textu jako refence v češtině, ale nečetl jsem ji důkladně a k Benešově knize nemám vůbec přístup, takže bych Vás rád poprosil o jejich umístění do textu na vhodné místo, moc děkuji, --Faskal (diskuse) 29. 4. 2014, 21:10 (UTC)

Nic se nestalo, myslím, že to tam nechybí. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 30. 4. 2014, 16:19 (UTC)

Přidejte hlas[editovat zdroj]

Zavedení českého abecedního řazení v kategoriích. Děkuji. --Kusurija (diskuse) 7. 5. 2014, 21:04 (UTC)

Kalendář[editovat zdroj]

Máte pravdu, to o zastiňování Měsíce Zemí byl velký úlet. Děkuji za opravu.Tosek (diskuse) 5. 6. 2014, 05:49 (UTC)

Úprava článku[editovat zdroj]

Dobrý den, nedávno jsem vkládal citaci z exhortace Radost evangelia k článku o papeži Františkovi. Vy jste udělal drobné úpravy, které jsou rozhodně fajnové až jednu maličkost. Upravil jste název: Proti "ekonomii vyřazování", ale název této části v této exhortaci se jmenuje: "Ne ekonomii vyřazování", takže nebudete proti, když uvozovky vymažu, protože s nejedná o název? Je to maličkost, ale raději se ptám...díky--Jan Jankovič (diskuse) 9. 6. 2014, 10:12 (UTC)

Určitě ano. "Proti" by byl i docela dobrý český překlad toho "Ne", které je v tomto použití v češtině neobvyklé - užívá se spíš v heslech a na manifestacích. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 9. 6. 2014, 14:38 (UTC)
Je to v překladu uveřejněném na radiovaticana.cz. Už jsem to vymazal. Hodně úspěchů nejen v editování. --Jan Jankovič (diskuse) 11. 6. 2014, 09:59 (UTC)

Otto František Babler[editovat zdroj]

Dobrý den. Bylo by možné dodat zdroj [1]? Děkuji. --Pondělek (diskuse) 9. 6. 2014, 13:26 (UTC)

Citát jsem nevkládal já, nýbrž Danny B., a podle historie článku [2] pochází z "Naděje". Zdraví --Sokoljan (diskuse) 9. 6. 2014, 14:42 (UTC)

Středověké filosofie[editovat zdroj]

Odp.

Pěkně Vás vítám, pane profesore Sokole. Omlouvám se, má čeština není příliš dobrá. Nejsem marxista ani obdivovatel Sovětského Svazu, proto úplně souhlasím, že sovětské učebnice filosofie jsou moc zdiskreditované. Vždyt´ filosofie měla tehdy status stranického povolání a byla pod trvalým ideologickým dohledem Ústředního výboru Komunistické strany SSSR. Jsem rád, že s jeho vlivem na Česko je konec. Ale bohužel ještě nemám jiné učebnice v češtině. Nechtěl jsem projednávat úlohu duchovenstva, nýbrž ukázat podstatu středověké filosofie: je to v jádru služka teologie. Pokus opřít se o zjevení je charakteristickým rysem středověké filosofie nejen na Západě, ale i na Východě. Proto musíme trochu upřesnit větu: „Filosofie tohoto období byla v těsném spojení s křesťanskou teologie“. Arabové nebyli křest´ané a Božím zjevením, které sloužilo za základ arabské filosofie ve středověku, byl Korán, ne křesťanská Bible. Ale hlavní rys byl stejný: dříve, nežli začal středověký filozof filosofovat, znal již „pravdu“, která mu byla dána v podobě Božího zjevení, bud´ to byla Bible nebo Korán. Chtěl bych přidat další poznámky (týkajíce se např. úlohy Tertulliana, Kléménse Alexandrijského a Órigena ve vývoji středověké filosofie), ale bohužel ještě neumím česky dobře. S pozdravem, Solus ipse Inc. (diskuse) 11. 7. 2014, 19:54 (UTC)

Arendtová, Rádl[editovat zdroj]

Dobrý den, vážený pane profesore, chtěl jsem Vás požádat stran příspěvků k dílům Emanuela Rádla a Hannah Arendtové, zda byste se na mé verze nemohl zběžně podívat a upravit mnou vložené (schematické) informace - přece jen podrobnější rozbor díla (a Vámi rovněž fundovaně podložený) se může někomu hodit. S pozdravem Lukáš Vyoral (diskuse) 6. 8. 2014, 16:28 (UTC)

To vůbec není špatné, u Arendtové jsem to trochu přepsal, ale udělal jste to dobře. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 6. 8. 2014, 20:24 (UTC)

Ženeva - nebo obecně letiště[editovat zdroj]

Zdravím z Brna! V článku o Ženevě jste vylepšil mnou zamotanou větu o letišti. Informace nyní pro některé méně poučené čtenáře může vypadat, že v Ženevě leží mezinárodní letiště. To však není pravda. Letiště leží na území "municipalit" Meyrin (zde v Meyrinu a ne v Ženevě sídlí i CERN) a Le Grand-Saconnex, viz [3]. Často se to plete: např. Letiště Vídeň je u Schwechatu (a u Vídně, ale ne ve Vídni), či Letiště London Stansted je u města Bishop's Stortford. Někdy to je neznalost, jindy možná i marketingový záměr (Leťte s námi levně do Londýna, ale ve skutečnosti letíte někam malinko jinam.) --Pavouk (diskuse) 13. 8. 2014, 09:57 (UTC)

Frankfurtský sněm[editovat zdroj]

dobrý den, děkuji, že jste začal pracovat na článku Frankfurtský sněm, už tady dlouho chyběl a dlouho jsem se k tomu chystal... Dovolil jsem si ho jen přesunout na obvyklejší název v moderní historiografii, tedy Frankfurtský parlament. --Davcza (diskuse) 22. 8. 2014, 21:11 (UTC)

Díky! Budu rád, když se na to podíváte i až to dopíšu. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 23. 8. 2014, 07:06 (UTC)

Kateřina Ronovská[editovat zdroj]

Dobrý večer, šablona, kterou jste vložil do diskuse článku Kateřina Ronovská, je určená pro jeho autora (patří do jeho diskuse, nikoliv do diskuse ke článku). Již jsem to napravil. S pozdravem --Marek Koudelka (diskuse) 26. 8. 2014, 18:12 (UTC)

Díky, --Sokoljan (diskuse) 26. 8. 2014, 18:21 (UTC)
Dobrý den, článek o Kateřině Ronovské byl doplněn o další zdroje. Považujete nyní významnost za doloženou? --Lencis.k (diskuse) 1. 9. 2014, 20:23 (UTC)
Nejde o mě a nemám nic proti paní dr. Ronovské, ale podle pravidla Wikipedie:2NNVZ to nejsou zdroje ani nezávislé, ani netriviální. Zaměstnanecké a osobní stránky, zmínky o vystoupení a publikace, ale nic nezávislého o paní doktorce. Šablonu už někdo odstranil a já na ní ovšem netrvám. Srdečně zdraví --Sokoljan (diskuse) 9. 9. 2014, 14:06 (UTC)

Řím (obce atd)[editovat zdroj]

Nazdar. Děkuji za pomoc o Římě. Píšete, že je 19 "čtvrtí", ale je už jenom 15, jak je napsáno na italské wp (sem, s aktualizovanou mapou) nebo ve stránkách města (tam). O členění vizte také [4]. Tam jsou popsané "municipi" (normalni preklad municipia je obec) a "quartieri" (to jsou právě čtvrtě). S pozdravem, --Jfblanc (diskuse) 17. 10. 2014, 04:26 (UTC)

Prosím. --Jfblanc (diskuse) 17. 10. 2014, 16:06 (UTC)

Girlanda[editovat zdroj]

Předpokládám, že girlanda z mé strany už vylepšována nebude, takže pokud budete tak laskav a provedete úpravy, které by vedly ke zkvalitnění a wikipedizaci, je již ten správný čas. Jistě tam budou chyby které nevidím, takže velice děkuji za pomoc. A mimochodem k naší diskusi - ano HDP mluví o něčem jiném, vím, takové informace lze také snadno najít. HDP myslím nemusí kopírovat některé jevy, jako deflace, inflace, platy nebo zcela přesně zde kupní síla a výrazný nárůst nákladů na energie, potraviny, nájmy, ačkoliv zde vliv bude. Krátkodobě může být i efekt zvýšení HDP, nejen pro připočtení produktivity práce plynoucí z nárůstu loupeží a z prodeje narkotik, ale prostě proto ,že si lidé berou další, třetí povolání, aby splatili dluhy nebo přežili. V letech kolem 2000, mimo jiné, myslím došlo k změně systému počítání HDP což také mohlo situaci ovlivnit. Ale jsem v ekonomice úplný laik, víte, pokud to opravíte podle sebe, s tím že jste třeba odborník, bude to lepší. Změny chování zákazníků tak bude třeba přičíst jiným faktorům a jejich chování, důvody, vyjádření, by tedy byly něčím zkreslené. Vyprázdnění jejich peněženek by pak ale nemělo vyznít, že bylo jen jejich subjektivním pocitem, legální okradení drobných akcionářů legendou a exekutoři a nezaměstaní mystickými záporáky z westernů. Nebude asi vhodné přít se zda v daných letech krize nebyla. Bude lépe prostě jen konstatovat změnu chování během let a zmínku o krizi smazat. --I.Sáček, senior (diskuse) 3. 11. 2014, 06:29 (UTC)

Četl jsem o Vaší práci pro projekt Senioři píší wikipedii. Úžasné, jistě jim to pomůže přinejmenším udržet si déle duševní svěžest, tedy pokud je wikipedisté dokáží vést a udržet si jejich přízeň a překonat tvrdohlavost danou rozporem teorie a zkušenosti. Máte můj obdiv, že věnujete čas projektům z kterých neplyne žádná mocenská výhoda. Děkuji Vám za to. Hezký den přeji. --I.Sáček, senior (diskuse) 9. 11. 2014, 11:30 (CET)Odpovědět

Jindřich Matiegka[editovat zdroj]

Obrázek Jindřich Matiegka.jpg jsem odstranil protože bude smazán --Martin wolf (diskuse) 7. 12. 2014, 13:42 (CET)Odpovědět

Omlouvám se! Měl jste to napsat do shrnutí. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 7. 12. 2014, 13:44 (CET)Odpovědět

Sekce reference[editovat zdroj]

Dobrý den, jen drobnost, prosím o uvádění textu: Tento článek využívá informace z odpovídajícího článku německé Wikipedie, vždy do úvodu samostatné sekce Reference, tedy na stejné místo kam řadíme {{Překlad}}. Vzhledem k četnosti použití by už možná stálo za to vytvořit šablonu, také pro statistické údaje o počtu takto vzniklých článků. Zdraví--Kacir 14. 12. 2014, 21:37 (CET)Odpovědět

OK, napravím to. Šablona už je, jenže IMHO zbytečně vyžaduje také číslo verze. Když na to čtenář klikne, lekne se, že má zastaralou verzi. Tuhle debatu vedu už po několikáté a vždycky se dozvím, že je to třeba kvůli vyhledání informace. Namítám: už to někdo někdy potřeboval? A kdyby, najde to snadno v historii. Proto ji nepoužívám. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 14. 12. 2014, 21:51 (CET)Odpovědět

Článek Filozof[editovat zdroj]

Dobrý den, pokud byste někdy našel náladu a čas, pak bych byl vděčný za založení – alespoň pahýlového – hesla Filozof (en iw: Philosopher). Přesměrováním z „filosof + filozof“ patří 14. a 16. místo mezi nejodkazovanějšími rediry na české WIkipedii vůbec, což je vysoké číslo (688x). Nikdo povolanější zde k tomu není. Děkuji, zdraví--Kacir 17. 12. 2014, 04:24 (CET)Odpovědět

Dalo to trochu víc práce, aby to někdo nesmazal jako "Slovníkové heslo". Zdraví --Sokoljan (diskuse) 19. 12. 2014, 17:47 (CET)Odpovědět
Děkuji za ten článek. S pozdravem--Kacir 22. 12. 2014, 13:30 (CET)Odpovědět