Diskuse s wikipedistou:QVF

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vítám v české Wikipedii. Děkuji Vám za informace v článku Marie Haisová. Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavek na ověřitelnost. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby bylo možné jej označit jako plnohodnotný článek. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po měsíci se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit. Děkuji za pochopení.

Ještě Vám sem vložím uvítací letáček se základními informacemi. Hodně zdaru! --Luděk 16:34, 28. 11. 2007 (UTC)


--Luděk 16:34, 28. 11. 2007 (UTC)

ověření, věrohodné zdroje[editovat zdroj]

Luďku, jsem na wikipedii nováček, proto se Vás ptám konkrétně, co po mě žádáte. Chcete autora životopisu? Celý životopis je přílohou tiskové zprávy z tohoto týdne. A další informace jsou z webu www.mariehaisova.cz předem děkuji --QVF 18:27, 28. 11. 2007 (UTC)

Díky za reakci a za snahu se něco dozvědět, jak to na Wikipedii chodí. Dovoluji si diskusi vrátit k Vám, protože reagujete na mé upozornění, tak aby to bylo všechno pohromadě a ne roztrhané na více stránkách.
Všichni jsme se tak nějak učili za pochodu, že po nás služebně starší články opravovali, radili nám, občas dokonce i pozdvihli obočí (některé dokonce i plácli přes ruku). Pokud máte dobrou vůli, tak se ničeho nemusíte bát.
Základními pravidly na Wikipedii jsou nezaujatý úhel pohledu a pak jsou velmi důležité právě ověřitelnost, věrohodné zdroje a žádný vlastní výzkum, která spolu úzce souvisí. V podstatě jde o to, že články by měly být vytvářeny na základě zveřejněných pramenů, tedy na základě článků, knih, katalogů, ročenek atp. Nikoliv na základě osobních či telefonních rozhovorů (pokud nejde o zveřejněné hovory typu Ivánku, kamaráde, pět na stole v českých), co jsem kde zahlédl (to je právě ten vlastní výzkum), blogů apod. O žijících osobách je nutné uvádět pečlivě zdroje, zejména o těch, které nejsou všeobecně známé, aby nedošlo buď k pomlouvání nebo naopak vynášení do nebes takové osoby. Čili tam by měly být informace zdrojovány pomoci referencí. Články nemusejí být nutně dlouhé, není nutné uvádět podrobný životopis, stačí jen to nejpodstatnější, často stačí třebas jen jeden odstavec (podívejte se třeba na básníka Vladimíra Šťastného), ale mít to dobře doložené.
Takže editujte s odvahou a hodně zdaru (i hodně zdrojů). --Luděk 19:47, 28. 11. 2007 (UTC)
Takovéhle uvedení zdroje samozřejmě nestačí. Kdo vydal tu tiskovou zprávu? Kdy ji vydal? Jak se jmenuje? Tiskovou zprávu vydává kdekdo - česká vláda, NASA, Interpol atp. Je nutné jednoznačně identifikovat. V současnosti různé organizace tiskové zprávy zpravidla zveřejňují i na svém webu, takže není problém uvést přesný odkaz. Mohla byste tedy uvést podrobnosti k oné tiskové zprávě? Tajná určitě nebude, když je to - jak už označení sděluje - zpráva určená tisku. Děkuji za pochopení. --Luděk 18:19, 29. 11. 2007 (UTC)

Marie Haisová[editovat zdroj]

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

© Oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout text či obrázky chráněné autorským právem převzaté bez dovolení z jiných webových stránek či odjinud. Podívejte se, prosíme, na stránku Marie Haisová, a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení k dalšímu šíření podle licence GFDL, pošlete o tom e-mail do OTRS.

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a o některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:PrůvodceWikipedie:Váš první článek. Díky za pochopení.

--Miraceti 20:36, 29. 11. 2007 (UTC)