Diskuse s wikipedistou:Podroužek/Archiv 2020

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Otázka od wikipedisty Teplo Bez Starostí (1. 1. 2020, 20:39)

Ahoj, jak se na wikipedii schvaluje obrázek? Chci tam 3 nahrát a píše mi to, že bohužel není schopen určit jestli je to obrázek můj. Díky za pomoc --Teplo Bez Starostí (diskuse) 1. 1. 2020, 20:39 (CET)

@Teplo Bez Starostí: Dobrý den, děkuji vám za zájem přispívat do Wikipedie. Obrázky se neschvalují. Jediná podmínka je, aby obrázek byl vyfotografovaný fotografickým přístrojem, nebo mobilem. Nelze vkládat obrázky, které jste stáhl z internetu, nebo získal jinak než vyfotografováním. Prosím podívejte se na tento návod jak vkládat obrázky. Jéště malá poznámka. Na Wikipedii je důležitý text než obrázky. Při psaní nového článku se obrázky vkládají až úplně nakonec. Dotazy prosím pište na jedno místo. Je zbytečné pokládat stejnou otázku na více místech. Pomohljsem? Máte ještě nějaké otázky? --Podroužek (diskuse) 1. 1. 2020, 21:29 (CET)

Otázka od wikipedisty Mrakoplas Band (3. 1. 2020, 12:29)

Dobrý den, rád bych se vás zeptal, zda existuje nějaká šablona na tabulk, kterou bych chtěl vložit na pravou stranu Mrakoplaš Band stránky tak, jak je to běžné u většiny článků. bývá tam fotka, vlaječka státu atd... Existuje na to prosím nějaký nástroj/šablona, nebo ji musím vytvořit sám, jako normální tabulku? Zkoušel jsem to totiž klasikou tabulkou a nedařilo se mi tam měnit formáty vlaječky, fotky atp... Děkuju za radu. Martin Mrakoplas Band (diskuse) 3. 1. 2020, 12:29 (CET)

@Mrakoplas Band: Dobrý den, děkuji že chcete psát do Wikipedie. Ano existuje. Nic nevytvářejte, je to již vytvořeno. Ozvu se později a vysvětlím důkladně. Mám dotaz, o jaký článek se jedná? Na Wikipedii je důležitý text, ten rámeček je maličkost a vytváří se automaticky, nebo poloautomaticky. --Podroužek (diskuse) 3. 1. 2020, 12:43 (CET)
@Podroužek:. Dobrý den. Založil jsem stránku/článek "Mrakoplaš (hudební skupina)" a rád bych jej obohatil právě o tu tabulku a pár fotek... Text je téměř hotov, budu jej ještě průběžně doplňovat o podrobnosti a odkazy. Kdyby něco nebylo v pořádku, budu rád, za Vaši radu. Mrakoplas Band (diskuse) 3. 1. 2020, 12:58 (CET)
@Mrakoplas Band: Dobrý den. Něco málo jsem vám napsal do vaší diskuse. ;) --Robins7 (diskuse) 3. 1. 2020, 13:19 (CET)
moc díky! Mrakoplas Band (diskuse) 3. 1. 2020, 16:01 (CET)

Rychlá nápověda a Úvod pro nováčky

Ahoj, na nové souhrnné stránce Nápovědy teď chybí dost důležitých věcí a některé odkazy nevedou na právě nejvhodnější stránky. O tom a o návaznosti nápověd ještě hodíme diskusi jinde, ale teď konkrétně k tebou navrhované rychlé nápovědě (co ji jak vidím nabízíš nováčkům tady), která by se mi tam líbila v trochu upravené podobě na pravé straně pod odkazem Úvod. Ten úvod, co tam je, není moc užitečný, lepší by byl Nápověda:Úvod pro nováčky (co se ztratil úplně), kdyby se zkombinoval s tvými návrhy. Nechceš kontaktovat Ioannes Pragensis? Vaše pojetí je podobné. Taky bych se případně trochu zapojila, ale jen drobnými připomínkami, bořit vám to určitě nebudu :-).--Helena Dvořáková (diskuse) 4. 1. 2020, 14:48 (CET)

@Helena Dvořáková: Ahoj, děkuji že se o to zajímáš. Podívám se na to a dám ti vědět. --Podroužek (diskuse) 4. 1. 2020, 15:08 (CET)
@Helena Dvořáková: Rychlou nápovědu jsem psal ve chvíli, kdy jsem zrovna dostal chuť a nápad vytvořit nějakou pomůcku pro nováčky. Když mě múza opustila, nepokračoval jsem a tu rychlou nápovědu jsem nedokončil. Rychlou nápovědu jsem vyzkoušel asi dvakrát a zjistil toto. Rychlou nápovědu nováček pochopil a nevytvořil článek, který by stejně neprošel. Na druhou stranu to zase nováčka odradilo a nepokusil se o žádnou další editaci. Mám dojem že tato nápověda odradí nováčka, který chce napsat článek o tématu, který je zakázaný. Což na jednu stranu je dobře na druhou stranu zase nepřivedlo žádného nového editora. Toto dilema popíšu na příkladu. Dne 2. ledna 2020 vznikl článek Mrakoplaš (hudební skupina). Založil ho nováček, člen zmiňované hudební skupiny. Kdyby mě nováček oslovil a já bych mu napsal ty body rychlé nápovědy, tak by vůbec nezačal ten článek psát. Protože by si přečetl, že psát o vlastní hudební skupině je zakázáno. Jak se můžeš přesvědčit článek má nezávislé zdroje a na Wikipedii zůstane. Přitom ty zdroje tam autor toho článku nevložil. Nevěděl že je to potřeba. Vložil je někdo jiný. Můj závěr. Rychlá nápověda v takovém stavu jaká je nemůže zůstat. Bude odrazovat a nepřinese nové editory. Rychlá nápověda se musí upravit, takže budu rád, když do toho zasáhneš. K další tvoji otázce. Máš pravdu ten úvod tam zůstat nemůže. Dát upravenou rychlou nápovědu na pravou stranu si nedovedu představit jak bude vypadat. Musíme to vyzkoušet. Ta stránka Nápověda:Obsah, vypadá o hodně dobře. Je přehledná. Vlevo text Jste tu noví? Zkuste úvod nebo průvodce. bych na levé straně nenechával. To je velice nepřehledné. Stránka Nápověda:Úvod pro nováčky tam musí být, stejně jako úvod a průvodce na předním místě. Na ten návrh od Pragensise se podívám už si na něj nepamatuji. --Podroužek (diskuse) 5. 1. 2020, 20:37 (CET)
Příklad Mrakoplaš je zajímavý. Je pravda, že to je dvousečné. I z tohoto hlediska by se možná měla Nápověda:Úvod pro nováčky upravit jen mírně. To je ta stránka, kterou bys mohl prodiskutovat s Ioannes Pragensis, on ji založil a nikdo ji moc neupravoval. Žádný jiný návrh tu není. A nemyslela jsem dávat rychlou nápovědu přímo na stránku Obsah vpravo, myslela jsem pouze dopracování úvodu pro nováčky.--Helena Dvořáková (diskuse) 6. 1. 2020, 09:04 (CET) (původně jsem už byla odhlášená)
@Helena Dvořáková, Podroužek:Dobrý den, "mou" stránku klidně upravujte a/nebo použijte jinde. Idea byla napsat lidsky srozumitelným jazykem to nejdůležitější, co může potřebovat průměrný nováček, a aby se to pokud možno vešlo na jednu stránku. Kolega Dvorapa mě pak za to zkritizoval, že nepracuji ve shodě s ostatními (tj. asi zejména s ním), tak jsem nato trochu zanevřel, navíc jsem měl plno jiné práce mimo wiki.--Ioannes Pragensis (diskuse) 6. 1. 2020, 18:22 (CET)
@Ioannes Pragensis: Ahoj, mně se stránka líbí a určitě se využije. Jak jsi ji tehdy rychle založil, taky mně to překvapilo. Je ale vidět že víš co je potřeba, takže jsem byl nakonec rád že jsi to napsal. Musíme ale s Helenou dát pozor, aby takové úvodní stránky nebyly dvě. Mám totiž pocit že stránky s názvem úvod už někde je i když s dost jiným obsahem. --Podroužek (diskuse) 6. 1. 2020, 22:11 (CET)
Ještě k té souhrnné stránce. Zjistila jsem, že Dvorapa vyrobil tu stránku prostým zkopírováním a překladem pl-wiki, takže asi počítá s tím, že to budeme překopávat. Já ale nerada někomu něco předělávám bez širší diskuse, a tak počítám s nabídnutím té přepracované stránky zatím jen na wikiprojektu. Ale předtím bych měla ráda nějakou podporu. Můžeš kouknout na moje pískoviště a vyjádřit se k tomu? Přidala jsem první blok a rozdělila a přeházela Editaci, další bloky jsem moc neupravovala a nic jsem nezahodila, jen přidávala. (Nakonec tam byla spousta věcí pro více pokročilé, než bych tam sama dávala, ale jsem v tomto případě zastáncem spíš víc než míň, takže to mi nevadí, spíš bych přidala víc). Nemyslím, že se to moc znepřehlednilo. Ale asi jsme chtěli, aby se začátečníci nepouštěli hned do článků, a taky aby se nejdřív trochu poučili, jak na to. I v té navazující nápovědě bych někam na začátek vmezeřila trochu teorie. Klidně mi v tom edituj. Předem dík za názor. --Helena Dvořáková (diskuse) 4. 1. 2020, 20:13 (CET)
Díval jsem se na tvoje pískoviště a myslím že se ubíráš správným směrem. Když jsem v roce 2018 napsal na Wikiprojekt Nápověda/zpětná vazba tak jsem měl určitou představu jak upravit nápovědu, ale nedostal jsem se ve svým představách tak daleko jako je teď stránka Obsah nápovědy. Proto nemám zatím žádnou představu jak mají být v Obsahu stránky poskládány. nějaké postřehy mám.
  1. věta Jste tu noví? Zkuste úvod nebo průvodce, bych odstranil, ale odkazy na ty dvě stránky bych samozřejmě ponechal a vložil někam do boxů.
  2. Nový uživatel začne číst stránku Obsah od začátku. Proto ty stránky pro úplné začátečníky musí být úplně první. Název odstavce něco jako Jste tu noví začněte zde. nebo podobně. Budou následovat ty stránky pro začátečníky. Nápověda:Úvod pro nováčky, Wikipedie:Průvodce, atd podle tvého uvážení.
  3. Máš tam dvakrát odkaz na stejnou stránku. Toho se musíme vyvarovat. Text: Základy editace a název bloku Tvorba a editace článků odkazují na stejnou stránku, Nápověda:Jak editovat stránku
  4. Názvy odstavců, nebo jak píšeš bloků, bych nepoužil jako odkazy na stránky. Budí to dojem že jsou nějak nadřazený těm ostatním odkazům uvedené v tom bloku.
  5. Na stránce Obsah musí být uvedeny všechny stránky s nápovědou, doporučením a další stránky, které souvisí s tvorbou Wikipedie. Z názorem Dvorapy že si zkušený wikipedista najde stránku nápovědy sám, nesouhlasím. Proto se neboj že je tam toho víc.
  6. Rozdělení bloku na část pro začátečníka a na část pro zkušené souhlasím a podporuji. Taková varianta mě nenapadla, ale mile překvapila, protože jsem přemýšlel jak oddělit nápovědu pro začátečníka a jak pro zkušeného.
  7. Nevím jak budeme hlídat zda v Obsahu jsou všechny stránky nápovědy? Existuje nějaký seznam? Můžeme si vytvořit interní seznam stránek nápovědy a doporučení?
Tak to je zatím co mně napadlo. Budu se těšit na tvou reakci. --Podroužek (diskuse) 5. 1. 2020, 20:37 (CET)
Jsme ve shodě téměř se vším!
  1. Taky bych to tak udělala, jen jsem to pro začátek nechtěla moc bourat.
  2. dtto
  3. I to mě napadlo, ale připadá mi, že Jak editovat stránku je tak klíčové, že by se k tomu mělo dostat už z toho úvodu a v bloku Editace by to zas chybělo.
  4. Nadpisy by nemusely být klikací (leckoho totiž ani nenapadne na ně klikat), nechala jsem to v původní podobě spíš i proto, že by přibyl další odkaz a je voláno po přehlednosti.
  5. Klíčový problém - viz Wikiprojekt Nápověda/zpětná vazba. Chtělo by to získat další podporu pro ten úplný přehled, snad se někdo připojí.
  6. Souhlasíš i s podblokem pro "teorii vytváření článku", nebo to bys dal úplně jinam?
  7. Pracovní seznam - tabulku jsem vytvořila na [1]. Nejsou tam všechna doporučení, ty jsem původně nesbírala a pak už se mi do toho nechtělo.
Kdybych to zakládala na zelené louce, ještě bych asi posunula Technické záležitosti až úplně dolů pod Užitečné seznamy a asi předřadila ta Pravidla před Editaci. A ještě mi přijde lepší název bloku Editace a tvorba článků (shodli jsme se, že ne každý bude tvořit článek). Moc dík za podporu, Dvorapa se svým odlišným pojetím je silný soupeř a bude těžké se na něčem shodnout ;-).--Helena Dvořáková (diskuse) 6. 1. 2020, 08:50 (CET)
@Helena Dvořáková: Tak to je paráda že se shodneme.
k bodu 3) Tak to dáme do úvodu, to že to nebude v odstavci Editace nevadí, každý kdo začne číst nápovědu si ji bude číst od začátku. Odkaz dvakrát na jednu stránku nemůže být.
k bodu 5) Nevidím to jako klíčový problém. Dvorapa nám vložil polskou variantu a ta mně vyhovuje. Jednotlivé články můžeme a budeme postupně doplňovat. Podporu tohoto bodu zatím nemusíme shánět. Zaměříme se na úvodní nápovědu pro nováčky. A podporu nashromáždění všech stránek nápovědy necháme na později. Tato polská varianta nám dovoluje jednoduše přidávat stránky, bez narušení přehlednosti.
k bodu 6) Ano i ne. Podblok může být, ale nazval bych ty bloky jednotně. Např. Jednoduchá editace, Středně složitá editace, Složitá editace. Nebo Editace pro začátečníky, Editace pro pokročilé, Editace pro zkušené. Je to jen nápad. Tak to neber jako hotovou věc. On mně ten název Jak má vypadat článek, moc nezapadá do těch dvou ostatních názvů podbloků.
k bodu 7) Tak to je pěkná řádka stránek. Moc se nevyznám v těch zkratkách, ale neměl jsem moc času to studovat.
Technické záležitosti můžeš dát až dolů, na tom moc nesejde. Spodní část je už pro zkušené a ti si to najdou ať tam nebo tam. Pravidla před editaci? Tak to nevím, co bude lepší. Těch pravidel je hodně a nejsou psaný moc čtivě. Nad tím ještě popřemýšlím. Nevím co myslíš tím název bloku Editace a tvorba článků? Vždyť tam je název Tvorba a editace článků. Ty myslíš jen prohození těch dvou slov? Jestli ano, tak to je podle mně asi jedno. Musím říct že jsme se, ale rozjeli. Udělej ty úpravy na pískovišti a podíváme se na to jak to bude vypadat. --Podroužek (diskuse) 6. 1. 2020, 22:11 (CET)
Přenesla jsem to s malými úpravami na Wikiprojekt Nápověda/Obsah nově. Ty zásadní úpravy tebou navrhované jsem neudělala, i když s nimi souhlasím - částečně proto, že mě chytré řešení nenapadá (třeba jak hezky přestěhovat ty odkazy pro nováčky zprava nahoru). Uprav co tě napadne. Neklikací nadpisy: chtěla jsem to odstranit, ale na stejnou stránku vedou odkazy z ikonek, tak nevím. Nemá být klikací nic? Napíšu pod lípu a pozvu je na tu stránku, aby se rovnou needitovalo v živé nápovědě. Musí se kout železo dokud je žhavé. Určitě bude spousta úprav (a asi i reverty :-(). --Helena Dvořáková (diskuse) 6. 1. 2020, 22:42 (CET)
Tak diskuse ani úpravy v navržené stránce nebyly, tak jsem to hodila na živo, a ačkoli jsem schválně nesahala na tu pravou stranu a neměnila grafický vzhled, aby to nevyvolalo revert, stejně ho to vyvolalo. Nepřidala jsem tam rozhodně všechno, co bych považovala za užitečné, a i tak je toho prý moc. Bez spojenců nemá naše pojetí šanci. --Helena Dvořáková (diskuse) 13. 1. 2020, 09:11 (CET)
@Helena Dvořáková: Jo jo všiml jsem si. Jsem teď v práci, podívám se na to až večer --Podroužek (diskuse) 13. 1. 2020, 16:09 (CET)

Otázka od wikipedisty Valerhimiko (12. 1. 2020, 16:17)

Jak přejmenovat stránku? --Valerhimiko (diskuse) 12. 1. 2020, 16:17 (CET)

@Valerhimiko: Dobrý den, děkuji vám o zájem editovat Wikipedii. Přejmenovat stránku mohou wikipedisté, kteří na Wikipedii působí 4+ dní a mají 10+ editací, ti také získají právo automaticky schváleného uživatele (pozor nezaměňovat s prověřeným uživatelem). To znamená že mají právo přesunout stránku na nový název. O který článek se jedná? Přesunu ho místo vás. Máte-li zájem editovat Wikipedii, podívejte se prosím na nápovědu. --Podroužek (diskuse) 12. 1. 2020, 16:45 (CET)

Otázka od wikipedisty Jakub Loos (15. 1. 2020, 22:34)

Dobry vecer, prosim, mohl byste smazat clanek Andy Loos? Moc dekuji predem --Jakub Loos (diskuse) 15. 1. 2020, 22:34 (CET)

@Jakub Loos: Dobrý den, děkuji vám za zájem editovat Wikipedii. Bohužel článek Andy Loos nemohu smazat. Odstraňovat články mohou jen správcové. Žádost o smazání článku můžete podat na nástěnce správců. Můžete také nechat článek být, protože neobsahuje zdroje tak bude stejně do 14 dnů smazán. Všiml jsem si v článku vaši poznámku o zadání agentuře. Chci vás jen informovat že články na Wikipedii nezakládají agentury, ale wikipedisté. Proto vás žádám o zrušení požadavku na vytvoření článku agenturou. Pro psaní článků je vytvořená rozsáhlá nápověda ke které se dostanete přes stránku Obsah nápovědy. Budete-li mít jakékoliv otázky, neváhejte se na mě obrátit na této moji diskusi. (klikněte na tlačítko Editovat zdroj v horní liště a můžete psát text v této diskusi). Hezký den.--Podroužek (diskuse) 16. 1. 2020, 08:04 (CET)

Revert editace stránky Qubit

Ahoj, včera jsi revertoval to, že jsem odstranil odstavec na stránce Qubit. Odstranění bylo odůvodněné, je mi líto, že v komentáři k editaci jsem to víc nevysvětlil. Ten odstavec totiž tvrdil něco, co není pravda, na základě článku, který tvrdí něco jiného. Navíc ten článek není hoden zmínky, jak si můžeš ověřit na blogu Scotta Aaronsona (přední odborník na kvantové počítače), na nějž jsem odkázal v komentáři k editaci. Ta stránka qubit by si dle mého názoru zasloužila mnohem větší editaci, ale nemám na to teď energii, tak jsem jen vymazal zjevnou nepravdu. Dík, Vašek Zaspagety (diskuse) 20. 1. 2020, 14:22 (CET)

@Zaspagety:Ahoj Vašku, děkuji ti za reakci. Já jsem to revertoval proto že tam byla reference a zběžně jsem prohlídl odkazovaný zdroj a něco takového se tam psalo. Teď jsem se podíval na zdroj důkladně a máš pravdu v článku se píše něco jiného. Já nejsem odborník na tuto problematiku, ale každopádně je potřeba buď ten odstavec předělat dle zdroje, nebo dodat jiný zdroj, který říká něco jiného. Není dobré jen tak něco mazat jenom proto že to není pravda a článek neupravit. Na Wikipedii pracujeme tak že , když není něco správně tak upravím článek. Když nemám čas, tak si úpravu nechám na jindy , nebo tam vložím šablonu například {{Přesnost|část}}. Budu velmi rád, když odstavec upravíš dle dodaného zdroje. Díky ti za zájem. Petr. --Podroužek (diskuse) 21. 1. 2020, 16:03 (CET) Ještě ping @Zaspagety: --Podroužek (diskuse) 21. 1. 2020, 16:35 (CET)
@Podroužek: Díky! Prošel jsem teď ten článek a udělal tam nějaké změny. Poslední sekci jsem označil šablonou a napsal do diskuze svůj názor. Mohl bys to prosím zkontrolovat, je-li to tak správně? Za mě je těžké tu sekci přepsat, podle mého chápaní je "not even wrong".  :-) Dík, Vašek Zaspagety (diskuse) 22. 1. 2020, 12:55 (CET)

Šablona:Reply to @Podroužek:

Ahoj, tahle diskuze se asi ztratila mezi ostatními diskuzemi. Znova jsem se ale na tu stránku podíval a vyděsil se, co je tam napsané. :-) Tak bych rád poprosil o požehnání tu sekci (větu) prostě smazat (nevím, jak to jenom přepsat). Dík, Vašek Zaspagety (diskuse) 13. 3. 2020, 18:14 (CET)

Otázka od wikipedisty Uzeninka (21. 1. 2020, 15:18)

Mám otázku jak vytvořit novou záložku pod nějakým tématem? --Uzeninka (diskuse) 21. 1. 2020, 15:18 (CET)

@Uzeninka: Dobrý den, děkuji vám že máte zájem přispívat do Wikipedie. Nevím co přesně myslíte slovem Záložku. Na diskusi vytvoříte nové téma, tak že kliknete na Přidat téma a otevře se editační okno a můžete psát. Když chcete pokračovat v nějaké diskusi, kliknete na Editovat zdroj a v editačním okně si najdete požadované téma na které chcete odpovědět. V článku se další odstavec přidává takto: Kliknete na Editovat, v textu kliknete na místo kde chcete přidat odstavec, kliknete na Odstavec a vyberete název Nadpis. Dále už můžete pokračovat v psaní textu. Myslel jste něco jiného? Dejte vědět. S pozdravem --Podroužek (diskuse) 21. 1. 2020, 15:51 (CET)

Editační tipy umožňují tipy filtrovat podle témat článků - vyzkoušejte si je, prosím

Ukázka Editačních tipů

Milí kolegové,

už nějakou dobu nováčkům doporučuje Domovská stránka články, které potřebují určité úpravy. Tato funkcionalita se jmenuje Editační tipy. Tyto články jsou vybírány pomocí údržbových šablon. Zjistili jsme, že určití nováčci klikají mezi nabízenými články velmi dlouho, než najdou článek, na který kliknou. Rozhodli jsme se proto umožnit jim mezi články filtrovat podle témat, kterých se týkají.

Tuto funkcionalitu mají k dispozici všichni nováčci, kterým se načte Domovská stránka. Vy si ji můžete vyzkoušet na své vlastní Domovské stránce. Pokud jste si ji ještě neaktivovali, můžete to udělat ve svém nastavení, úplně dole. Můžete se také podívat na ukázkové video.

Jakoukoliv zpětnou vazbu k projektu uvítám na diskusní stránce k projektu. Máte-li libovolné dotazy či návrhy k nováčkovskému programu, můžete se mě zeptat na mé diskusní stránce.

Těším se na vaše komentáře,

--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 22. 1. 2020, 16:00 (CET)

Toto je občasník připravovaný ambasadorem české Wikipedie o projektu Zkušenosti nových wikipedistů. Přihlásit či odhlásit odběr můžete skrz Meta-Wiki.

Otázka od wikipedisty Teplo Bez Starostí (24. 1. 2020, 12:16)

Ahoj - obrázky vloženy a nyní budu potřebovat zveřejnit stránku. Jak to mám udělat? Díky. Jirka --[[Wikipedista:|Teplo Bez Starostí]] (diskuse) 24. 1. 2020, 12:16 (CET)

@Teplo Bez Starostí: Děkuji za otázku. Díval jsem, se na tvoje pískoviště, kde si připravuješ článek. Takto článek nemůže být zveřejněn. Má nějaké nedostatky. V úvodu chybí definice. Pochopil jsem dobře, že článek bude o topném oleji? Pak je potřeba mít hned úvodu tento text: Topný olej je směs uhlovodíků získávaná destilací z ropy .... Ten text jsem si vymyslel , ale tak nějak musí článek začínat. Článek rozděl do odstavců. Např. Historie, Současnost, Výroba, Ve světě, V České republice atd... Hodně píšeš o ropě, ale topný olej je již výrobek. Piš jen o topném oleji. Ropa má svůj článek tak chybějící informace doplň tam. Odstavec Tipy pro správné skladování tam nemůže být. Wikipedie není návod, ale encyklopedie. Povídání o filtrech, taky do článku o topném oleji nepatří. Informace o filtrech by se hodilo do článku o kamnech na topný olej. Odstavce Porucha na kotli – co dělat?, Za nízkých teplot, Při dodávkách topného oleje, Při montáži a servisu zařízení a Řešení reklamací zákazníků odstranit. Takto se na Wikipedii nepíše. Text vypadá jako návody z propagačních brožur nějakého výrobce kotle. V článku dále chybí dva nezávislé zdroje. Podívejte se na nápovědu. Odpověď na tvůj dotaz. Zveřejnění stránky se provede takto. Vytvoř novou stránku pod správným názve. Asi Topný olej. Můžeš kliknou na červený odkaz a vytvoří se editační okno nového článku. V PC v novém okně prohlížeče vyhledáš na Wikipedii svoje pískoviště. Na svém pískovišti klikneš na Editovat zdroj. Pod textem článku se vytvoří editační okno kde kliknete pravým tlačítkem myši a vyberete Vybrat vše. Zvýrazněný text zkopírujete. Přejdete na kartu prohlížeče, kde máte vytvořen nový zatím prázdný článek. Zde dáte vložit. Všechen text nyní máte v novém článku. Kliknete na Ukázat náhled a projdete si celý článek. Případné chyby upravíte. Využívejte tlačítko ukázat náhled. Jak bude vše opraveno můžete kliknou na Zveřejnit změny. Článek je hotov. Ještě nějaké otázky ? --Podroužek (diskuse) 24. 1. 2020, 13:46 (CET)

Otázka od wikipedisty Gamer Play (Honza Kuchař) (24. 1. 2020, 17:51)

Jak jste dobrý --Gamer Play (Honza Kuchař) (diskuse) 24. 1. 2020, 17:51 (CET)

@Gamer Play (Honza Kuchař): Ahoj vítám tě na Wikipedii. Děkuji. Těším se na tvoje příspěvky do článků na Wikipedii. Hezký den. --Podroužek (diskuse) 24. 1. 2020, 18:29 (CET)

Poděkování + malý dárek

Odznak Wikipedie připravený jako dárek pro mentory

Ahoj,

rád bych Ti tímto jménem Nadace Wikimedia poděkoval za Tvou aktivitu v oblasti mentorování nováčků. Jsme rádi, že nováčkům pomáháš se na Wikipedii zorientovat – považujeme to za velmi důležitou součást aklimatizace nováčků na Wikipedii. Společně jsme za celou dobu, co mentorování běží, odpověděli na téměř 300 otázek a průměrně na každou z nich odpovíme za méně, než den – to vše jen díky vám, mentorům.

Protože si uvědomujeme, že mentorování je důležité a nezbytné pro to, aby se nováčci na Wikipedii cítili dobře, připravil jsem si pro Tebe malý dárek – wikiodznak. Předám rád na kterékoliv wikiakci, kde se potkáme, anebo pokud jste na odznak zvláště nedočkaví, můžu ho poslat i poštou.

Ještě jednou díky!

--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 29. 1. 2020, 10:52 (CET)

Growth team updates #12

4. 2. 2020, 18:39 (CET)

Znáte některého z nováčků i mimo Wikipedii? Můžete se stát jeho mentorem!

Modul "Váš mentor" Domovské stránky nováčka

Milí kolegové,

až doposud byl mentor každému nováčkovi přidělen automaticky systémem. To se děje i nadále. Znáte-li ale některého z nováčků i mimo Wikipedii, nebo třeba vedete kurzy Wikipedie pro studenty či seniory, můžete chtít, abyste právě vy byli jejich mentorem.

Nově je možné právě tohoto dosáhnout! Návod, jak je možné nováčka převzít, je popsán na MediaWiki.org. Pomocí tohoto rozhraní je možné nastavit mentora jakémukoliv uživateli, i když náhodou nemá Domovskou stránku aktivovanou. V takovém případě je nutné, aby si dotyčný Domovskou stránku aktivoval sám - návod je rovněž k dispozici na MediaWiki.org.

Jakoukoliv zpětnou vazbu či otázku týkající se projektů týmu Growth uvítám na diskusní stránce projektu.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (talk), komunitní ambasador české Wikipedie, 6. 2. 2020, 11:42 (CET)

Dívčí Hrad – dívčehradský

Tvoření přídavných jmen od jmen zeměpisných "není žádný experiment": https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=755 -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 195.113.59.254 (diskuse) 10. 2. 2020, 17:27 (CE(S)T)

Dobrý den, děkuji vám za zájem editovat Wikipedii. Zámek se podle reference jmenuje Dívčí hrad. Nelze psát jiný název než je ve zdroji. Píšeme jen to co je ve zdroji. Proto jsem to nazval experimentem. Takto tady na zíváme vkládání textu, který není podložený referencí. Hezký den. --Podroužek (diskuse) 10. 2. 2020, 17:33 (CET)

Otázka od wikipedisty Jovvho (14. 2. 2020, 19:28)

Prosím o radu. Při překladu z angličtiny do češtiny Incomplete reference znamená odkaz na nepřeložené heslo? Dá se vložit odkaz na heslo v angličtině (to existuje)? --Jovvho (diskuse) 14. 2. 2020, 19:28 (CET)

@Jovvho: Dobrý den, děkuji vám za zájem o Wikipedii. Já nepřekládám články tak jsem se s textem Incomplete reference nesetkal. Podle mně jde o chybnou referenci, která nesměřuje na konkrétní stránku, ale jen na úvodní webovou stránku. Do článku na české Wikipedii nevkládáme odkazy na hesla na anglickou Wikipedii. Je to odpověď na vaši otázku? Máte ještě nějaký dotaz? --Podroužek (diskuse) 14. 2. 2020, 19:59 (CET)

Otázka od wikipedisty Jovvho (14. 2. 2020, 21:55)

Děkuji za reakci. Důležité pro mě je, že na české Wikipedii nevkládáme odkazy na hesla na anglické Wikipedii. Případně mohu použít červený odkaz. Odkazy na veřejné weby v angličtině jsou povoleny? Zdraví J. Holcová --Jovvho (diskuse) 14. 2. 2020, 21:55 (CET)

@Jovvho: Odkazy na weby v angličtině lze použít. Můžete je použít v řádkové referenci pro doložení uvedeného textu. Umisťuje se na konec věty nebo odstavce, který jste tam vložila. Weby v angličtině můžete také použít v odstavci Externí odkazy a to v případě, když více rozšiřují téma článku. Můžete se ptát dále. --Podroužek (diskuse) 15. 2. 2020, 15:32 (CET)

Otázka od wikipedisty Jovvho (15. 2. 2020, 19:40)

Děkuji za odpověď. Jak je to s odkazy na hesla a externí weby jsem pochopila. Teď mám jiný problém. V textu jsou odkazy na použité zdroje - reference a v překladovém okně vypadají ok, ale po zveřejnění je odkazů jen 13 místo 24. Čím to může být? Zdraví J. Holcová --Jovvho (diskuse) 15. 2. 2020, 19:40 (CET)

@Jovvho: Překládací nástroj je jen pomůcka, která vám má pomoci s překládáním článku. Musíte si text projít a špatně přeložené slova opravit. Jedna s věcí co překládací nástroj neumí jsou reference. Do českého článku musíte řádkové reference vložit ručně podle tohoto návodu. V Článku Politika založená na faktech nahraďte odstavec Další zdroje za název Literatura. Červený text Šablona:Unreliable source? odstraňte, na české wiki se tato šablona nepoužívá. Pomohl jsem? --Podroužek (diskuse) 16. 2. 2020, 00:24 (CET)

Otázka od wikipedisty Jovvho (16. 2. 2020, 10:26)

Moc děkuji. Pomohlo mi moc. S citacemi si musím ještě pohrát. J.Holcová --Jovvho (diskuse) 16. 2. 2020, 10:26 (CET)

@Jovvho: Rád jsem pomohl. Všiml jsem si, že jsťe znovu vložila překládaný článek, to je chybný postup. Jednou vložený článek již upravujte přímo v textu. Neupravujte již text v překladači. Zveřejněný článek může upravovat jiný wikipedista a tím by se jeho úpravy ztratily. Na začátek článku vložte šablonu Pracuje se. Nikdo vám do článku nebude zasahovat. Šablony se vkládají podle tohoto návodu --Podroužek (diskuse) 16. 2. 2020, 12:15 (CET)

Otázka od wikipedisty Jovvho (16. 2. 2020, 16:57)

Máte pravdu, vložila jsem několikrát. Zdálo se mi, že překladač pomůže při nastavování citací. Ale mám hotovo a poslední úpravu už jsem editovala. Teď už do toho nebudu zasahovat. Velice moc děkuji za pomoc. J. Holcová --Jovvho (diskuse) 16. 2. 2020, 16:57 (CET)

Otázka od wikipedisty Bahynko (21. 2. 2020, 22:43)

Dobrý den, vím, že teď Wikipedie podléhá trochu větší kontrole než tomu bylo dřív.. Proto se chci zeptat, jestli je možné vytvořit článek, který je zároveň dokumentací ke hře vlastní tvorby? Popřípadě, jestli nehrozí smazání? --Bahynko (diskuse) 21. 2. 2020, 22:43 (CET)

@Bahynko: Dobrý den, děkuji vám za zájem o editování Wikipedie. Článek, který je dokumentací ke hře není dovoleno vytvářet. Je jedno zda je to vaše hra, nebo Canasta. Takový článek bude smazán. Wikipedie není návodem ke hrám. Máte další otázky? --Podroužek (diskuse) 21. 2. 2020, 23:03 (CET)

Vojta 012

Ahoj, podle UP chodí na základku, zkusil jsem to milejším tónem - snaží se nám pomoci :-). --Martin Urbanec (diskuse)

@Martin Urbanec: Jo jo dík, napadlo mně to, že je to dítě. Byl tak rychlej že jsem nestíhal hlídat články a ještě mu psát na diskusi. --Podroužek (diskuse) 25. 2. 2020, 20:30 (CET)
Dá se to kdyžtak snadno spravit :-). --Martin Urbanec (diskuse) 25. 2. 2020, 20:34 (CET)

Otázka od wikipedisty Spoody Snail (29. 2. 2020, 07:37)

Jak přidat nový článek --Spoody Snail (diskuse) 29. 2. 2020, 07:37 (CET)

@Spoody Snail: Dobrý den, děkuji vám za zájem přispívat do Wikipedie. Na jednoduchou otázku Jak přidat nový článek? není jednoduché odpovědět. Psát nový článek je na Wikipedii nejtěžší práce. Nový článek si připravíte na svém pískovišti. Všiml jsem si že jste již svoje pískoviště našel. Pískovišť si můžete založit kolik chcete. Na pískovišti můžete mít rozpracovaný článek jak dlouho chcete. Můžete mně požádat ať se na připravený článek na pískovišti podívám. Jak bude článek hotov přemístíte ho na správný název. Jste na Wikipedii teprve od včerejška, proto nemůžete jednoduše přemisťovat články připravené na pískovišti. Tato funkce je dostupná pro wikipedisty, kteří jsou na Wikipedii více jak deset dní. Vám nezbývá nic jiného než článek na pískovišti přepnout do editování wikikódu. Postup přemístění článku z pískoviště: Vytvořte nový neexistující článek a to tak že napíšete název nového článku do vyhledávacího okýnka Hledat na Wikipedii. Ve vytvořeném seznamu najdete první řádek s textem: Můžete stránku XXYY vytvořit nebo požádat o její vytvoření. Kliknete na červený text a článek se vytvoří. Necháte otevřené okno prohlížeče a v jiném okně prohlížeče vyhledejte svoje pískoviště s připraveným článkem. Na svém pískovišti přepnete do Wikikódu a to tak, že kliknete na tlačítko Editovat zdroj. Ve vytvořeném editačním okně zkopírujete úplně celý text. Ten následně vložíte do zatím prázdné stránky s novým názvem. Po vložení celý text projdete a opravíte chyby. Pořád editujete ve wikikódu. Můžete přepnout do vizuálního kódu klikem na tlačítko v prvém horním rohu editačního okna, obrázek tužky. Když budete s článkem hotov, napíšete shrnutí editace, např. nový článek a kliknete na Zveřejnit stránku. Vím je to na poprvé složité, ale nebojte určitě to zvládnete. Díval jsem se na vaše editace. V článku Dopravní podnik hl. m. Prahy jste vložil informaci o nejkratší a nejdelší tramvajové lince. Bohužel není to správně. To z několika důvodů. 1) Článek je o organizaci Dopravní podnik hl. m. Prahy a ne o linkách. Tramvajové linky mají samostatný článek a to Seznam tramvajových linek v Praze. Článek je dlouhý tak si ho přečtěte pozorně zda tam tato informace není již napsána. Také existuje článek Tramvajová doprava v Praze tak si ho také pročtěte. 2) Informace vložené do článku si musíte někde přečíst. Nelze vkládat informace, které máte s vlastního zjištění. Vkládejte jen informace, které jste si někde přečetl. 3) Styl textu je špatný. Délka linek se časem může směnit. Proto věta musí znít takto. V roce 2019 byla nejkratší tramvajová linka s číslem 2 v délce 8 km. 4) Když chcete psát úplně nový článek, pečlivě projděte podobné články zda tam už podobný text není. Doufám že jsem to napsal srozumitelně. Prosím podívejte se na Průvodce a na úvod a také na používání editoru. Veškerou nápovědu najdete zde. Děkuji za pochopení. Můžete pokládat další otázky. --Podroužek (diskuse) 29. 2. 2020, 09:43 (CET)
Díky za radu Spoody Snail (diskuse) 29. 2. 2020, 12:52 (CET)

Otázka od wikipedisty Ilja Brabec (29. 2. 2020, 19:52)

Dobrý den jak mám vytvořit svou vlastní stránku? Děkuji. --Ilja Brabec (diskuse) 29. 2. 2020, 19:52 (CET)

@Ilja Brabec:Děkuji vám za zájem o Wikipedii. Vlastní stránku na Wikipedii si můžete vytvořit na  Wikipedista:Ilja Brabec. Nějaký text tam už máte. Doporučení co napsat na svoji uživatelskou stránku najdete zde. Prostudujte si nápovědu. Když si budete chtít přidat nějaký rámeček, napište mně jaký a já vám poradím jak se tam vloží. Taky mě zajímá co všechno chcete mít na své uživatelské stránce? --Podroužek (diskuse) 29. 2. 2020, 20:26 (CET)

Otázka od wikipedisty Markéta Mazancová (5. 3. 2020, 08:54)

Dobrý den, chystám se přidat první článek na Wikipedii. Jak by měl článek vypadat jsem nastudovala. Chci se jen zeptat, zda je vhodný článek na téma "Online půjčka". Ještě žádný takový neexistuje:) Hezký den Markéta --Markéta Mazancová (diskuse) 5. 3. 2020, 08:54 (CET)

@Markéta Mazancová: Dobrý den, děkuji za zájem o Wikipedii. Článek s názvem Online půjčka není dobré zakládat. Už z názvu je poznat že se bude jednat o reklamu. Online půjčka je vlastně to stejné jako půjčka peněz. Pro půjčku peněz máme článek Zápůjčka. Když chcete rozšířit článek budeme rádi. V článku nesmí být odkazy a reference na společnosti poskytující jakékoliv půjčky. Pokud chcete přesto článek založit, nejprve si článek napište na svém vlastním uživatelském pískovišti a po schválení zkušeným wikipedistou jej můžete zveřejnit. Propagace společností poskytující půjčky je na Wikipedii přísně zakázána. Děkuji za pochopení. Máte nějaké další dotazy? --Podroužek (diskuse) 5. 3. 2020, 09:57 (CET)

Otázka od wikipedisty Lubomír ČINKA (10. 3. 2020, 14:54)

Dobrý den, vážený pane Podroužku, jsem advokát se sídlem v Brně, který se zabývá historií soudních budov na území Čech, Moravy, Slezska, Slovenska a Zakarpatské Rusi a každým rokem přednáším na konferenci o historii advokacie, vždy o některém krajském soudě a umístění jeho jednotlivých okresních soudů, které sídlily od r. 1855 do r. 1949 nebo do r. 1960 v konkrétních městech. Vzhledem k tomu, že o této problematice na stránkách wikipedie informace nejsou, dovoluji si učinit zdvořilý dotaz, zda dle Vašeho názoru by o takové informace byl zájem. V návaznosti na toto téma, jsem sběratel historických pohlednic soudních budov, které doplňuji aktuálními fotografiemi současného stavebního stavu objektu. Takováto zobrazení jsou součástí přednášek. Děkuji za Váš čas, který věnujete tomuto dotazu a jsem s pozdravem. Lubomír Činka --Lubomír ČINKA (diskuse) 10. 3. 2020, 14:54 (CET)

@Lubomír ČINKA: Dobrý den, děkuji vám za zájem o Wikipedii. Články o historii soudních budov můžete založit. Na Wikipedii nemusíte žádat o dovolení napsat článek. Každý článek splňující pravidla je vítaný. Nejprve se musíte rozhodnou zda články budou o soudních budovách, myšleno jako nemovitosti, nebo o soudu jako úřadu. Nový článek začněte psát na svém pískovišti. Vaše pískoviště je Wikipedista:Lubomír ČINKA/Pískoviště. Zatím neexistuje proto je odkaz červený. Pískovišť můžete mít více. Ke každému článku musíte mít nejméně dva nezávislé zdroje. To znamená knihu, časopis, noviny nebo web, kde je téma článku dostatečně popsáno. Na Wikipedii je zakázán vlastní výzkum. To znamená že nemůžete použít vlastní podklady k přednáškám. Určitě jste musel vycházet z nějakých zdrojů a ty zdroje musíte uvést v článku jako řádkové reference. Nejdříve se podívejte na Průvodce, Úvod. Jak editovat najdete zde. Vaše aktuální fotografie můžete nahrát na Commons. Je to taková banka fotografií. U pohlednic si nejsem jist s autorským právem. Zjistím jak to je s pohlednicemi a ozvu se. Wikipedie má spoustu pravidel a doporučení, proto jsem vám napsal jen některé. Co vás ještě zajímá? Můžete se ptát. --Podroužek (diskuse) 11. 3. 2020, 09:02 (CET)

Editační tipy se brzy dočkají dalších vylepšení

Milí kolegové,

Editační tipy jsou novou součástí Domovské stránky, která nováčkům doporučuje články, kterým by se mohli věnovat. Už teď je tyto články možné filtrovat podle typu (od přidání odkazu přes přidání obrázku až po aktualizaci/rozšíření článku) nebo podle tématu. Nadace Wikimedia se do Editačních tipů chystá přidat i průvodce, který nováčkům usnadní cestu ke splnění příslušného editačního tipu. Slibujeme si od toho, že množství nováčků, kteří editační tipy dokončí, se zvýší. Tento průvodce je v plánu pouze pro vizuální editor - považujeme ho za pro nováčky výrazně přijatelnější. Průvodce je zatím ve vývoji - jakmile bude k dispozici první verze k otestování, určitě se ozvu.

Myslíte si, že jsou editační tipy dobrou cestou? Co soudíte o připravovaném vylepšení? Jakoukoliv zpětnou vazbu uvítám na diskusní stránce projektu. Sami si editační tipy můžete vyzkoušet postupem popsaným na stránce o editačních tipech.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 11. 3. 2020, 21:31 (CET)

Grafický návrh k průvodci v Editačních tipech je připraven!

Milí kolegové,

jak jsem psal před pár dny, tým Growth se chystá do editačních tipů přidat průvodce, který nováčkům pomůže doporučenou editaci dokončit. Grafický návrh této nové funkcionality již je dokončen, a můžete si ho otevřít na stránce Editačních tipů (sekce Grafický návrh interaktivního průvodce (březen 2020)).

Rád bych vás požádal, abyste si prototypy vyzkoušeli, a napsali nám na diskusní stránku svůj názor. Velmi nám to pomůže při vývoji co nejlepšího produktu.

Těším se na jakékoliv komentáře,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 14. 3. 2020, 20:11 (CET)

Otázka od wikipedisty TeSCZ (18. 3. 2020, 16:20)

Dobrý den, milý Podroužku! Jak ze stránky vytvořené na Pískovišti vytvořím stránku s vlastním názvem, prosím? Nejde mi zveřejnit tato stránka se správným názvem - tedy "Informační a poradenské centrum ZČU", pořád se mi tam zobrazuje "Pískoviště a mé uživatelské jméno" : https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedista:TeSCZ/P%C3%ADskovi%C5%A1t%C4%9B?fbclid=IwAR0I-Ri0xGAW-ROqS0_k3Ya4TTls8XXZ1LKAIH2ifp64yLpbQwsoLgXrwng. Děkuju moc za radu! Tereza --TeSCZ (diskuse) 18. 3. 2020, 16:20 (CET)

@TeSCZ: Dobrý den Terezo, děkuji za otázku a jsem rád že se zajímáte o Wikipedii. Než vám vysvětlím jak se zveřejní článek, musím vás informovat, že připravený článek na vašem pískovišti neodpovídá pravidlům Wikipedie. Proto nedoporučuji článek zveřejňovat. Pokuste se prosím článek upravit. Článek nemá nezávislé netriviální zdroje a proto s pohledu pravidel Wikipedie není encyklopedicky významný. Encyklopedická významnost se posuzuje podle informací, které třetí nezávislá strana zveřejní. V praxi to znamená že o Informačním a poradenském centru ZČU musí informovat některé noviny, časopisy, knihy nebo webové stránky nezávislé na Západočeské univerzitě. Nelze použít odkazy na Západočeskou univerzitu, na facebook, pokyny prorektora taky nezakládají významnost. Článek působí propagačně. Článek má další chyby proti pravidlům, ale ty jsou již lehce opravitelné. K vaší otázce. Klikněte na tento červený odkaz Informační a poradenské centrum ZČU a do vytvořeného editačního okna můžete vložit zkopírovaný text z vašeho pískoviště. Na vašem pískovišti kopírujte jen text ve wikikódu (klikněte na editovat zdroj). Máte další otázky ? Milá Terezko můžete mně tykat, jmenuji se Petr. S pozdravem --Podroužek (diskuse) 18. 3. 2020, 17:00 (CET)

Otázka od wikipedisty Teplo Bez Starostí (22. 3. 2020, 11:48)

Ahoj, teď se mi na stránce Lehký Topný Olej zobrazuje hláška, že článek není kategorizován - co s tím? Jak to nejrychleji vyřešit? Díky Jirka --Teplo Bez Starostí (diskuse) 22. 3. 2020, 11:48 (CET)

@Teplo Bez Starostí: Ahoj, děkuji za dotaz. Tu hlášku jsi odstranil sám. Tak už asi nepotřebuješ odpovědět. Jinak ta hláška informovala, že v článku chybí zařazení do kategorií. Každý článek musí být zařazen v kategorií. Kategorie jsou úplně na konci každého článku. Podívej se na nějaký článek a uvidíš. Zde je návod. Článek nesplňuje pravidla Wikipedie, tak máš ještě hodně práce. --Podroužek (diskuse) 22. 3. 2020, 14:16 (CET)

Otázka od wikipedisty Kolololip (23. 3. 2020, 20:03)

Dobrý den, když udělám článek a má málo stran, takže ho uložím jako dočasný a pak ho rozšířím, bude považován za trvanlivý? děkuji za odpověď. --Kolololip (diskuse) 23. 3. 2020, 20:03 (CET)

@Kolololip: Dobrý den, děkuji vám za zájem o Wikipedii. Otázce moc nerozumím, ale pokusím se odpovědět. Článek nemá více stran, každý článek má jen jednu stranu. Když ho uložíte, zde tomu říkáme zveřejníte, je už všem přístupný a tím pádem trvanlivý. Jde vám o článek Říše Wej? Když chcete na článku pokračovat vložíte šablonu pracuje se. Postup: Klikněte na Editovat, umistěte kurzor na úplný začátek textu, klikněte na Vložit, vyberte Šablona, do okýnka napište Pracuje se, do dalšího vytvořeného okýnka s názvem Předpokládaný čas skončení napište 48 hodin, klikněte na Vložit a vpravo nahoře klikněte na Zveřejnit změny. Hotovo. V článku se objeví rámeček oznamující ostatním Wikipedistům že na stránce se pracuje a nikdo vám po dobu 48 hodin do článku nebude zasahovat. Článku chybí reference. Je potřeba doplnit odkud jste informace čerpal. Můžete se ptát dále. --Podroužek (diskuse) 23. 3. 2020, 20:24 (CET)

Otázka od wikipedisty Kolololip (23. 3. 2020, 20:27)

Můžete mi prosím pomoct s editací stránky Říše Wej, protože mi přišlo oznámení, že můj článek musím upravit, ale já skoro ani nevím jak na to. --Kolololip (diskuse) 23. 3. 2020, 20:28 (CET)

@Kolololip: Kde jste ty informace četl? Kniha, časopis, web? To je to co tam hlavně chybí. Jinak téma článku je mimo moje znalosti, ale pokusím se pomoci. --Podroužek (diskuse) 23. 3. 2020, 20:32 (CET)

Otázka od wikipedisty Kolololip (23. 3. 2020, 20:38)

Dal jsem je dohromady z dalších stránek Wikipedie, k tématu jsem přišel na článku Čína. --Kolololip (diskuse) 23. 3. 2020, 20:38 (CET)

@Kolololip: Článek je příliš krátký, pokuste se přeložit celý článek na anglické Wikipedii. Úvod článku musí být např. Říše Wej je jedna z říší která vznikla v roce xxxx na území bbbbbb, která bojovaly o nadvládu nad Čínou. Prostě takovou definici. --Podroužek (diskuse) 23. 3. 2020, 20:40 (CET)

Otázka od wikipedisty Kolololip (23. 3. 2020, 20:43)

Aha, děkuji, už asi vím jak na to. Kdyby něco, napíšu. --Kolololip (diskuse) 23. 3. 2020, 20:43 (CET)

@Kolololip: Super, zítra ráno si rád přečtu výsledek. Rámečky a obrázky zatím vynechejte, důležitý je text, to ostatní se tam lehce dodá zpětně. Pevné nervy při psaní. --Podroužek (diskuse) 23. 3. 2020, 20:48 (CET)
@Kolololip: Ten rámeček Urgentně upravit neodstraňujte, pište text pod něj. Jiný zkušený wikipedista jej odstraní až bude článek podle pravidel. Článek jste již zveřejnil tak je zakázáno text zase odstraňovat. Normálně pište pod ten rámeček, důležitý je text, rozdělený do odstavců tak jak na anglické Wikipedii. Ráměčky, tabulky, obrázky tam zatím nedávejte vloží se tam později, hlavně ten text a reference. Zde je návod.--Podroužek (diskuse) 23. 3. 2020, 21:09 (CET)

== Otázka od wikipedisty Kolololip (23. 3. 2020, 20:58) == Promiňte, ale článek budu mít upravený asi až zítra večer, protože musím vyřešit ještě nějaké věci týkající se běžného života. Takže na popsanou zítra. --Kolololip (diskuse) 23. 3. 2020, 20:58 (CET)

@Kolololip: Samozřejmě Wikipedie je zábava a né povinnost, pište jen, když vás to baví. --Podroužek (diskuse) 23. 3. 2020, 21:09 (CET)

Otázka od wikipedisty Kolololip (24. 3. 2020, 07:00)

Asi nebudu moct dělat články. --Kolololip (diskuse) 24. 3. 2020, 07:00 (CET)

@Kolololip: Nevadí, přesto děkuji za zájem o Wikipedii. --Podroužek (diskuse) 24. 3. 2020, 08:43 (CET)

Otázka od wikipedisty Marie Tv. (28. 3. 2020, 11:46)

Dobrý den,je známo v ČRněco o svaté Koroně /Coroně/ ? Děkuji. Marie --Marie Tv. (diskuse) 28. 3. 2020, 11:46 (CET)

@Marie Tv.: Dobrý den, děkuji vám za zájem o Wikipedii. Já vám mohu pomoci s pochopením pravidel a editací na Wikipedii. Na vaši otázku vám musím odpovědět že otom nic nevím. Bohužel. Máte ještě nějaké otázky? --Podroužek (diskuse) 28. 3. 2020, 11:55 (CET)

Otázka od wikipedisty MasterStudio CZ (4. 4. 2020, 19:24)

Dobrý den! Snažím se rozšiřovat wikipedii o chybějící články. Vytvořil jsem 3: Game Dev Tycoon,Fancade a MasterStudio - Minecraft. Bohužel moje články porušují Vzhled a Styl, Encyklopedické významnosti, atd... Nevím ale, co přesně to porušuje a jak to správně editovat, aby to bylo v pravidlech. Můžete mi prosím poradit? --MasterStudio CZ (diskuse) 4. 4. 2020, 19:24 (CEST)

@MasterStudio CZ: Dobrý den, děkuji vám za zájem o Wikipedii. Omlouvám se že odpovídám až dnes. Nebyl jsem přes víkend u PC. Dotázal jste se kolegy na jeho diskusi. Proto vám nebudu znovu psát to stejné co vám napsal kolega. Momentálně jsem si všiml, že zakládáte nové články jen s jednou větou. Prosím nezakládejte nové články bez textu. Nový článek musí mít minimálně deset vět. Každý článek musí mýt minimálně dvě řádkové reference. Dnes odpoledne vám napíši podrobněji. Prosím odpovězte zde, zda jste porozuměl. Zde odpovíte tak že kliknete na Editovat zdroj a ve vytvořeném rámečku najdete tento text a napíšete odpověď pod něj. Děkuji za pochopení. Znovu připomínám nezakládejte nové články, dokud si nepřečtete nápovědu. Děkuji za pochopení. --Podroužek (diskuse) 6. 4. 2020, 08:59 (CEST)

Dobrý den, to nevadí, že jste odpověděl až dnes. Ano,porozuměl jsem. Děkuji za odpověď.--MasterStudio CZ (diskuse) 6. 4. 2020, 12:47 (CEST)

Editační tipy, jejich A/B testování a další osud

Milí kolegové,

už nějakou dobu nováčkům dělají společnost editační tipy. Aby se tým Growth dozvěděl co nejvíce o tom, co nováčci preferují, i editační tipy byly nasazeny v režimu A/B testování. Polovina nováčků si musela Editační tipy sama zapnout v části Začněte zde (varianta A; viz obrázek), druhé polovině nováčků byly Editační tipy zapnuté hned při načtení Domovské stránky (varianta B). V průběhu manuálního zapínání Editačních tipů Domovská stránka nováčka ve dvou oknech informuje, jak Editační tipy fungují (první; druhé).

Tým Growth dokončil analýzu prvního A/B testování Editačních tipů, a její výsledky jsou shrnuty na grafu vpravo. Varianta B (tj. zapnutí Editačních tipů hned při načtení Domovské stránce) se ukázala být jako výrazně efektivnější (alespoň na desktopových zařízeních). To je nejspíše způsobené tím, že Editační tipy tak zabíraly podstatnou část Domovské stránky, a nováčci je tak začali považovat za důležitější, než když jim v první fázi bylo vyhrazeno jen jedno tlačítko. Z jakého důvodu nenesou tyto změny stejné důsledky i na mobilních zařízeních týmu Growth zatím není známo. Máte-li nějakou hypotézu, napište mi.

Jak to bude s Editačními tipy vypadat dále? Tým Growth připravil varianty C a D, které učiní z Editačních tipů největší a nejdůležitější součást Domovské stránky. Ostatní moduly Domovské stránky (mentorský modul a modul dosahu příspěvků) V případě varianty C bude Domovská stránka obsahovat jen stručné vysvětlení, o co v editačních tipech jde, a tlačítkem pro jejich zapnutí (které zobrazí podobné okna, jako v případě vairanty B: první; druhé). V případě varianty D pak bude Domovská stránka obsahovat rovnou Editační tipy jako takové. Chceme tím otestovat, zda by pro nováčky nebylo ideální, kdyby představovací okna přeci jen viděli - a aby jim zároveň bylo jasně dáno najevo, co se od nich na Domovské stránce čeká. Kromě toho také nadále usilovně pracujeme na editačním průvodci, který by s dokončením editačních tipů nováčkům pomohl.

Co si o připravovaných změnách myslíte vy? Mohou nováčkům pomoci, nebo spíše uškodit? A jaké pocity z Editačních tipů máte zatím vy? Jakékoliv komentáře či otázky uvítám na diskusní stránce.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF), komunitní ambasador české Wikipedie, 5. 4. 2020, 16:22 (CEST)

Nové varianty Domovské stránky - co si o nich myslíte?

Návrh varianty C Domovské stránky, 2020-04-09

Milí kolegové,

jak nejspíše víte, nováčci mají ze svého uživatelského jména přístupnou Domovskou stránku. Jednou z jejich součástí jsou Editační tipy, které mají za cíl nováčkům zábavnou formou vysvětlit, jak (a co) by mohli editovat tak, aby se snáze mohli stát členem Wikimedia komunity.

Aby se nováčci mohli plně soustředit právě na Editační tipy, Nadace Wikimedia se z Editačních tipů udělat hlavní součást Domovské stránky. Jeden z návrhů (varianta C) je na obrázku vpravo, další jsou k dispozici na stránce o Domovské stránce.

Jaký z těchto návrhů se vám líbí více? Myslíte si, že je toto krok správným směrem? Jakékoliv připomínky uvítám na diskusní stránce.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 14. 4. 2020, 14:03 (CEST)

Otázka od wikipedisty Grapik (26. 4. 2020, 20:20)

Dobrý den,

poprvé jsem založila nové heslo. Hlásí mi to "Předmět tohoto článku možná nesplňuje podmínky významnosti". Domnívám se, že jsem doložila veškeré možné relevantní odkazy. Co pro to mohu ještě více udělat, aby mi na stránce nevyskakovalo okénko o významnosti? Děkuji. --Grapik (diskuse) 26. 4. 2020, 20:20 (CEST)

@Grapik: Dobrý den, děkuji vám za váš zájem o Wikipedii. Článek Nikola Ciprová nemá dva nezávislé netriviální zdroje. Je potřeba doložit nějaký rozhovor s herečkou. Nestačí dodat reference ve kterých je pouze informace že hraje v divadle. To nestačí. Každý herec hraje, to není nic významného. Na Wikipedii můžou být jen významní herci. Když bude paní Ciprová tak významná všimne si ji nějaký redaktor s novin, nebo časopisu a udělá sní rozhovor. Toto je ta důležitá reference, která vám v článku chybí. Wikipedie zaznamenává informace již někde uveřejněné. Pokuste se najít v novinách, časopise, knize, nebo webových stránkách rozhovor, nebo informace o jejím životě. Informace na stránkách divadel jsou závislé, tak ty se nedají počítat. Je to srozumitelné? Máte nějaké další otázky? Rád vám je zodpovím. --Podroužek (diskuse) 26. 4. 2020, 20:53 (CEST)

Otázka od wikipedisty Olga Antošová (28. 4. 2020, 15:47)

Dobrý den, pracuji jako marketingový specialista ve společnosti UBM Development v České republice. Kolegyně z Vídně vytvořila článek o UBM Development v německé a anglické jazykové mutaci. Já, když si zadám do čekého vyhledávače "UBM Development", tak Wikipedia mi vůbec nenabídce tento článek (https://de.wikipedia.org/wiki/UBM_Development) a vyzývá mě k vytvoření nového článku. My bychom měli zájem o vytvoření jazykové mutace v češtině, aby čtenáři v ČR měli větší přehled o stavbách, které stavíme v rámci Evropy. Jak máme postupovat? Předem děkuji Vám za pomoc. S pozdravem, Olga Antošová --Olga Antošová (diskuse) 28. 4. 2020, 15:47 (CEST)

@Olga Antošová: Dobrý den, děkuji vám za zájem o Wikipedii. Psaní nového článku je nejtěžší práce na Wikipedii. Pro psaní nových článků je potřeba znát pravidla a doporučení Wikipedie. Článek de:UBM Development na německé Wikipedii jsem našel. Na anglické Wikipedii jsem žádný článek nenašel. Můžete mně poslat odkaz na ten anglický článek? Děkuji. Nový článek začnete psát na svém pískovišti. ( pískoviště je taková přípravná stránka) Prozatím stránka neexistuje. Stačí kliknout na červený text a začít psát. Protože existuje německý článek, vytvoříte český článek překladem toho německého. Nejdříve přeložte německý text a veškeré obrázky a rámečky zatím nepřidávejte. Podívejte se také na průvodce a také na článek Co Wikipedie není. Prosím o poslání odkazu na anglický článek na Wikipedii a jak si ho přečtu tak budeme pokračovat v tom českém článku. Děkuji. --Podroužek (diskuse) 28. 4. 2020, 16:43 (CEST)
--Podroužek Děkuji Vám za rychlou reakci. Bohužel jsem taky nenašla anglickou verzi. V tom případě budeme tvořit anglickou i českou verzi. :) Jdu nastudovat sdílené odkazy. Olga Antošová (diskuse) 28. 4. 2020, 17:51 (CEST)

Otázka od wikipedisty Schovka (30. 4. 2020, 19:57)

Dobrý den, chtěla bych doplnit informace k Václavu Matouškovi /Fialový poustevník/. Narodil se v Radobytcích u Mirotic, okr. Písek, jako nemanželské dítě, původním jménem podle matriky Václav Zahradecký, k dítěti se doznal otec Vincenc Matoušek, který si jeho matku později vzal. V jedné matrice je uveden pod výše zmíněném jméně a ve druhé už jako Václav Matoušek. Jeho otec pocházel z Cerhovic a proto se zde potom s rodiči objevil. Byl to mého pradědy nevlastní bratr. Hezký den Iva --Schovka (diskuse) 30. 4. 2020, 19:57 (CEST)

@Schovka: Dobrý den, děkuji vám za zájem o Wikipedii. Napište sem do diskuse text věty, kterou chcete doplnit. Napište mně odkazy na matriky, které dokládají vaše tvrzení. Děkuji.--Podroužek (diskuse) 1. 5. 2020, 13:35 (CEST)

Otázka od wikipedisty Kolololip (7. 5. 2020, 11:51)

Děkuji za pomoc s Říší Wej, ale mohl byste mi pomoct i s jazykovou korekturou stránky Dějiny Středoafrické republiky? Děkuji za odpověď. --Kolololip (diskuse) 7. 5. 2020, 11:51 (CEST)

@Kolololip: Mám dotaz , jak jste článek Dějiny Středoafrické republiky vytvořil? --Podroužek (diskuse) 10. 5. 2020, 10:25 (CEST)

s

s dobry den -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Iva Mipová (diskuse) 9. 5. 2020 17:51 (CE(S)T)

@Iva Mipová: Dobrý den, děkuji vám za zájem o Wikipedii. S čím potřebujete pomoci? --Podroužek (diskuse) 10. 5. 2020, 10:25 (CEST)

Zpráva pro mentory: Sledujete vývoj produktů týmu Growth?

Milí mentoři,

děkuji Vám za Vaši neúnavnou práci, která je pro nováčky velmi důležitá. Jednou z věcí, kterou je možné do odpovědi nováčkům zahrnout, jsou nástroje vyvíjené týmem Growth. Vidím, že někteří z vás nejste přihlášeni k newsletteru, který je o projektu Zkušenosti nových wikipedistů vydáván – a tak možná přicházíte o nejnovější informace týkající se projektů týmu Growrh.

V nedávné době jsme třeba na českou Wikipedii nasadili Editační tipy, které nováčkům radí, jaké články by mohli editovat, a co je v nich k editování. V současné době ze všech sil pracujeme na doprogramování interaktivního průvodce editačními tipy, který by měl nováčky dokončením editačního tipu provést od otevření Domovské stránky až po úspěšné uložení editace. Nasazení na českou Wikipedii se očekává každým týdnem - jakmile se tak stane, dám vědět formou newsletteru.

Rád bych Vás všechny požádal, abyste zkontrolovali, zda newsletter odebíráte, a v případě, že nikoliv, abyste se do seznamu zapsali. Pak vám neuniknou žádné nové projekty či informace. Pokud Vám z nějakého důvodu newsletter nevyhovuje, ozvěte se mi, prosím, na murbanec-ctr@wikimedia.org – rád formu distribuce informací přizpůsobím tak, aby vyhovovala všem.

Ještě jednou díky,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 9. 5. 2020, 22:51 (CEST)

Komunitní konzultace: Strukturované editace

Milí kolegové,

tým Growth uvažuje o dalším (pod)projektu: Strukturovaných editacích. Velká část nováčků odchází proto, že nemohou přijít na to, jak, či co, by na Wikipedii měli dělat. Napadlo nás proto přijít s nápadem, jak to změnit: jednotlivé úkoly vhodné pro nováčky strukturalizovat tak, aby je bylo možné provést bez nutnosti jakékoliv wiki-dovednosti. Během uvažování, jak na to, nás napadly dva způsoby: průvodce existujícím editorem, anebo nový editor, který by nováčky provedl pouze jedním konkrétním typem úkolu, což by umožnilo snížit počet kroků nutných k uložení úkolu. Jelikož oba dva přístupy mají svá pro i proti, a jelikož toto rozhodnutí projekt zásadně ovlivní, rozhodli jsme se spustit měsíční komunitní konzultaci, a nejprve ¨¨sesbírat názory komunity.

Rád bych, abyste si přečetli českou projektovou stránku a zapojili se do komunitní konzultace. Poté vaše komentáře shrnu, a na základě vašich připomínek a připomínek dalších jazykových verzí Wikipedie bude probíhat další vývoj Strukturovaných editací. O tom budu informovat formou newsletteru. V případě, že vás napadnou jakékoliv nejasnosti týkající se projektu budu rád, když mi napíšete.

Odkazy

S přáním hezkého zbytku dne, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 14. 5. 2020, 22:20 (CEST)

Growth team newsletter #13

18. 5. 2020, 16:29 (CEST)

Otázka od wikipedisty Grigor1945 (21. 5. 2020, 23:01)

Můžete mi pomoci s překladem o Tamta Zakaryan ze Anglické Wikipedie --Grigor1945 (diskuse) 21. 5. 2020, 23:01 (CEST)

@Grigor1945: Ahoj, bohužel ti nemohu pomoci, neumím žádný cizí jazyk. Doporučuji ti ne psát do české Wikipedie, když neumíš dobře český jazyk.--Podroužek (diskuse) 25. 5. 2020, 07:39 (CEST)

Otázka od wikipedisty TeSCZ (25. 5. 2020, 16:47)

Dobré odpoledne přeji! Po hodně dlouhém mlčení se chci poptat na Váš názor, zda už článek o Informačním a poradenském centru ZČU je již publikovatelný? Snažila jsem se doplnit zdroje. Co myslíte, je to OK? Díky moc. Tereza --TeSCZ (diskuse) 25. 5. 2020, 16:47 (CEST)

Otázka od wikipedisty Grapik (31. 5. 2020, 10:04)

Dobrý den, lze nějakým způsobem zjistit počet zobrazení hesla (stránky)? Děkuji. --Grapik (diskuse) 31. 5. 2020, 10:04 (CEST)

@Grapik: Dobrý den, děkuji vám za zájem o Wikipedii. Ano, počet návštěvnosti zjistíte na této stránce. Můžete zadat jakýkoliv článek, nebo i více článků naráz. Vybírat můžete podle data, jazykové verze Wikipedie a na výběr máte další možnosti. Je to to co jste hledal? Hezký den.--Podroužek (diskuse) 31. 5. 2020, 20:24 (CEST)

Otázka od wikipedisty VeselaH (31. 5. 2020, 10:25)

Dobrý den, mohl byste mi prosím poradit s tím, co popisuji ve své diskuzi v posledním příspěvku, který shrnuje předchozí diskuzi? Děkuji, S pozdravem, Hana Veselá --VeselaH (diskuse) 31. 5. 2020, 10:25 (CEST)

@VeselaH: Dobrý den, děkuji za dotaz. Přesně nevím v čem vám mám poradit. Diskusi na vaší diskusní stránce jsem si přečetl. Bohužel je to tak jak odpověděl kolega @ŠJů:. Na Wikipedii zaznamenáváme informace již jinde uvedené. Na Wikipedii nerozhodujeme co je a není pravda. Bohužel tak jak to popisujete se to někdy stane. Na mapě z roku 1993 jsem našel název Zámecký potok. Rybník na starších mapách nemá název. Dalo by se uvažovat o přidáni textu do článku Přerov nad Labem ve smyslu: Zámek stojí v sousedství Salvátorského rybníka (do roku xxxx označován obecným názvem rybník), okolo něj protéká Zámecký potok. Já osobně si myslím že zmínka o rybníku a potoku je v článku velice okrajová. Je zbytečné se kolem toho takto dohadovat. S pohledu Wikipedistky jste udělala velký kus práce. Nespravedlnost v názvu rybníka musíte na jiném místě vysvětlit. Třeba na stránkách obce napište článek o rybníku a na tento článek může být odkazováno z Wikipedie. Bohužel, Wikipedie neslouží k prosazování pravdy my wikipedisté jen zaznamenáváme informace již někde uvedené. Pro vás, člověka zajímajícího se o historii obce je těžké psát do Wikipedie, protože sem můžete psát jen informace, které jste si někde přečetla. Nemůžete sem vkládat informace ke kterým jste přišla vlastním bádáním. Toto pravidlo někteří Wikipedisté nepřekousnou a z důvodu nepochopení pravidla pravda versus ověřitelnost, odcházejí naštvaní na ostatní wikipedisty. Doufám že toto pravidlo pochopíte a smíříte se sním a budete dál přispívat do Wikipedie a my ostatní si budeme rádi číst vaše příspěvky. Doufám že jsem to napsal dost srozumitelně. Rád vám odpovím na další otázky. --Podroužek (diskuse) 31. 5. 2020, 22:34 (CEST)
diskuse Dobrý den, děkuji za Vaše vysvětlení, které respektuji. Mým cílem nebylo okopávat jiného wikipedistu, jen mě zajímal původní zdroj, ze kterého načerpal název Salvátorský rybník. Název Zámecký potok je v pořádku. Název Salvátorský rybník není - vznikl podle mých znalostí historie i současnosti jako "lidová tvořivost" wikipedisty Slimejs, který nerespektuje ani úctu k místním tradicím, ani nemá snahu vnést svůj nápad do veřejné diskuze v obci aby jej ospravedlnil zájmem občanů (který bych také respektovala). Stále si myslím, že je legitimní žádat wikipedistu o původní zdroj názvu Salvátorský rybník, kterým takto označil obecní rybník a ozdrojoval tento název až o několik let později - to vše je v editacích článku vystopovatelné. Děkuji. --VeselaH

Otázka od wikipedisty Nevulín (31. 5. 2020, 21:41)

Dobrý den, dnes jsem si poprvé založila účet na wikipedii a pár hodin po registraci mi přišla zpráva v arabštině od arabské wikipedie. Pomocí google překladače jsem si zprávu krkolomně přeložila a byla to v podstatě automatická zpráva, ve které mě vítali na wikipedii. Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné, že mám někde v nastavení omylem nastavenou arabštinu nebo to byl jen omyl, který není potřeba dál řešit. Omlouvám se za asi zbytečný dotaz, ale s wikipedií nemám žádné zkušenosti. --Nevulín (diskuse) 31. 5. 2020, 21:41 (CEST)

@Nevulín: Dobrý den, děkuji za dotaz a vítám vás na Wikipedii. Pokud jste v České republice, automaticky se nastavila čeština. Když jste přihlášena a navštívíte cizojazyčnou Wikipedii, tak přijde někdy uvítací text na diskusi v příslušné jazykové mutaci Wikipedie. Diskusi ke svému účtu máte v každé jazykové mutaci samostatnou. Buď jste navštívila arabskou Wikipedii, nebo jste na arabském území. Na své diskusi v české Wikipedii ještě nemáte žádnou zprávu. Stačí se přepnout do české Wikipedie. Zde je hlavní stránka české Wikipedie. Je to odpověď na vaši otázku? --Podroužek (diskuse) 31. 5. 2020, 21:59 (CEST)

Otázka od wikipedisty BotParkinson (4. 6. 2020, 18:03)

Mohu nějak kontaktovat jiného wikipedistu? --BotParkinson (diskuse) 4. 6. 2020, 18:03 (CEST)

@BotParkinson: Dobrý den, děkuji za dotaz. Ano, jiného wikipedistu můžete kontaktovat dvěma způsoby. Můžete napsat na diskusní stránku kteréhokoliv Wikipedisty. Druhá možnost je napsat wikipedistovi na email. Na uživatelské stránce oslovovaného wikipedisty, najdete možnost Poslat e-mail tomuto uživateli v levém sloupci je to pátý řádek v odstavci Nástroje. Když tam tato možnost není uvedena, uživatel si nepřeje dostávat e-maily.  Je to odpověď na vaši otázku? --Podroužek (diskuse) 4. 6. 2020, 21:26 (CEST)

Otázka od wikipedisty WikiTrollovan (15. 6. 2020, 16:55)

Můžu udělat článek na jakékoliv téma, bude-li ozdrojován a podložen? --WikiTrollovan (diskuse) 15. 6. 2020, 16:55 (CEST)

@WikiTrollovan: Dobrý den, děkuji vám za dotaz. Na takovou otázku nelze jednoslovně odpovědět. Téma článku musí být podloženo dvěma nezávislými a netriviálními zdroji. Nesmí porušovat pravidla Wikipedie a nesmí porušovat zákony České republiky. Nový článek začněte psát na svém pískovišti. Jak bude článek hotový, napište mně a já se na něj podívám. Ještě nějaké otázky? --Podroužek (diskuse) 15. 6. 2020, 17:04 (CEST)

Průvodce k editačním tipům je již k dispozici

Milé kolegyně, milí kolegové,

jak jsem již psal v předchozích newsletterech, tým Growth v posledních dnech připravoval průvodce k Editačním tipům, aby pro nováčky bylo jednodušší editacemi přispívat, a nemuseli nápovědu hledat po celé Wikipedii.

V tuto chvíli se nováčkům po otevření článku z Editačních tipů otevře průvodce s několika málo tipy, které by si před editacemi měl přečíst, a které obsahují užitečné informace. Věříme, že to nováčkům usnadní editování, a že nám tu tak zůstane nováčků o to více.

Ocenil bych, kdybyste si našli pár minutek, a nástroj si vyzkoušeli. Pokud jste tak ještě neučinili, je třeba si v nastavení zapnout Domovskou stránku (karta Údaje o uživateli, ve spodní části stránky, Zobrazit Domovskou stránku nováčka). Poté se přepnete na svou domovskou stránku, a v části Editačních tipů si kliknete na libovolný článek. Můžete si i vybrat, jaký typ úkolu byste zrovna chtěli - a posoudit tak průvodce ve všech jeho variantách.

Jakékoliv komentáře, otázky či připomínky uvítám na projektové stránce.

Ať se daří,
--Martin Urbanec (diskuse) 18. 6. 2020, 14:50 (CEST)

Otázka od wikipedisty Aleš Novohradský (22. 6. 2020, 11:26)

Pane Podroužek, prosím jak se dá ověřit kdo a kdy vložil na wikipedii danou informaci? Děkuji Aleš Novohradský, telefon 602 367 690 --Aleš Novohradský (diskuse) 22. 6. 2020, 11:26 (CEST)

@Aleš Novohradský: Dobrý den, děkuji za dotaz. Na zjištění kdo a kdy vložil konkrétní výraz do článku na Wikipedii máme nástroj WikiBlame. Máte ještě nějaké dotazy? --Podroužek (diskuse) 22. 6. 2020, 15:13 (CEST)

Editační tipy budou nově preferovat vizuální editor

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth Nadace Wikimedia před časem na českou Wikipedii nasadil Editační tipy, které mají nováčkům doporučit úkoly, kterým by se mohli věnovat. Zároveň jim poskytuje tipy potřebné k tomu, aby nováčci úkol bezchybně dokončili.

Na projektu i nadále pracujeme, a tento týden bude nasazena změna, díky které se bude nováčkům vždy otvírat při kliknutí na editační tip vizuální editor, a to i na mobilu (kde je doposud wikitextový editor jako výchozí). To by mělo usnadnit nováčkům plnění editačních tipů i na mobilu, což je zvláště pro některé země, kde nejsou počítače tolik rozšířené, velmi důležité.

Rád bych vás proto všechny požádal, abyste při odpovídání na otázky nováčků používali výhradně návody a odkazy vhodné pro vizuální editor, abychom nováčka nezmátli ještě víc :-).

V případě, že byste měli jakékoliv dotazy, napište mi, prosím.

S pozdravem,
Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 1. 7. 2020, 09:47 (CEST)

Nástroj pro odpověď bude brzy nasazen na české Wikipedii

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Editing Nadace Wikimedia vyvíjí nástroj pro odpověď, který výrazně nováčkům zjednoduší přispívání do diskusí. V každé diskusi se pak objeví tlačítko odpovědět, který vyvolá editor, kde můžete snadno napsat svou odpověď.

Příští týden je v plánu tento nástroj nasadit na českou Wikipedii jako beta funkci - pouze uživatelé, kteří si funkci aktivují v nastavení, ji budou moci využívat. Tuto funkci si můžete vyzkoušet prostřednictvím tohoto odkazu. K plánu nasazení se můžete vyjádřit pod technickou lípou.

Než bude tento nástroj nasazen pro všechny nováčky (zatím není známo, kdy tak bude), můžou si mentoři (i kdokoliv jiný) vložit tlačítko Aktivovat nástroj pro odpověď, a to pomocí šablony {{Nástroj pro odpověď}}. V případě, že si všimnete jakékoliv chyby nástroje, prosím, napište mi, anebo vytvořte hlášení na Phabricatoru.

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 31. 7. 2020, 19:12 (CEST)

[důležité] Panel Potřebuji pomoc brzy začne využívat přiřazeného mentora

Milé kolegyně, milí kolegové,

jak nejspíše víte, Panel Potřebuji pomoc umožňuje nováčkům klást otázky, se kterými si sami nevědí rady, a to zároveň při editování článku. Zkušenosti týmu Growth Nadace Wikimedia zároveň ukazují, že nováčci mají větší tendenci klást otázky, pokud vědí, kdo je na druhé straně obrazovky – tj. mechanismus přiřazeného mentora funguje lépe, než zeptám se "prostě někoho z Wikipedie"

Z tohoto důvodu se Nadace Wikimedia rozhodla vyzkoušet, jak bude fungovat, když panel Potřebuji pomoc bude otázky posílat přiřazenému mentorovi namísto toho, aby byla otázka zodpovězena na stránce Potřebuji pomoc. Jelikož mentorství funguje nejlépe na české Wikipedii, byla pro tento experiment vybrána právě ta.

TLDR: Pro mentory tato změna bude znamenat, že obdrží o něco málo otázek více, než doposud.

Pokud vás něco ohledně tohoto experimentu zajímá, či něco o celém nováčkovském projektu, budu rád, když se mi ozvete na mé diskusní stránce, či skrz e-mail murbanec-ctr@wikimedia.org.

Díky za to, co pro Wikipedii děláte,
--Martin Urbanec (diskuse) 7. 8. 2020, 16:00 (CEST)

Growth team newsletter 14

7. 9. 2020, 11:33 (CEST)

Otázka od uživatele Jitka šustková: Wikipedista:Podroužek (17. 9. 2020, 18:52)

jitka šustková --Jitka šustková (diskuse) 17. 9. 2020, 18:52 (CEST)

@Jitka šustková Dobrý den, vítám vás na české Wikipedii s čím potřebujete pomoci ? --Podroužek (diskuse) 17. 9. 2020, 20:07 (CEST)

Otázka od uživatele JAN.SCHELLONG: Diskuse:Most metra Rajská zahrada – Černý Most (22. 9. 2020, 13:29)

JAK SE POSTAVYLO ČERNY MOST --JAN.SCHELLONG (diskuse) 22. 9. 2020, 13:29 (CEST)

@JAN.SCHELLONG Dobrý den, Černý Most a Centrum Černý most se postavilo velice rychle a dobře. Ještě nějaké otázky ? --Podroužek (diskuse) 22. 9. 2020, 13:42 (CEST)
@JAN.SCHELLONG: Ještě doplním Most metra Rajská zahrada – Černý Most se postavil podle zadaného projektu. --Podroužek (diskuse) 22. 9. 2020, 13:47 (CEST)

Theodor Pártl

Dobrý den, děkuji za editaci článku Theodor Pártl. S pozdravem a srdečným díkem Heidegger (diskuse) 5. 10. 2020, 08:25 (CEST)František Hajdekr

@Heidegger: Dobrý den, děkuji za poděkování. Já vám zase děkuji za nový článek. Mám k vám prosbu. V článku Theodor Pártl jste odstavec Sbormistrovská činnost opsal doslova z této webové stránky. V odstavci Život jste část taky opsal doslova. Uvádím zkopírovaný text:
  1. S praktickou sbormistrovskou činností začal roku 1959 vytvořením hudebně pěveckého sboru na Základní devítileté škole ve Vlachově Březí, který vedl až do června 1963. V únoru 1963 založil na Střední pedagogické škole v Prachaticích Pěvecký sbor jihočeských učitelek (od roku 1993 při Biskupském gymnáziu v Českých Budějovicích), který vedl až do roku 2020. Od roku 2013 se na vedení sboru stále větší měrou podílela rovněž Mgr. Anna Voříšková.
  2. Vystudoval gymnázium v Prachaticích, první hudební vzdělání získal u lidových hudebníků Vojtěcha Hrona, Josefa Koreše a u svého strýce Františka Pártla.Hudební výchovu studoval na Pedagogické fakultě v Českých Budějovicích u Miroslava Hofmana a na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci u Roberta Smetany, Vladimíra Hudce, Libora Melkuse, Pavla Čotka a Luďka Zenkla.
To bohužel nejde. Prosím o předělání textu. Děkuji za pochopení. S pozdravem --Podroužek (diskuse) 5. 10. 2020, 08:38 (CEST)

Wikipedista III. třídy

@MIGORMCZ:Moc děkuji, ani jsem si nevšiml. Když si to tak čtu tak mám pocit že jsem nějak starší. Nemáš tam něco takového že jsem čerství maturant? Díky. --Podroužek (diskuse) 22. 10. 2020, 08:41 (CEST)

@Podroužek: Ne, na maturitu nic takového není, ale co se týče wiki, tak třeba to jednou dotáhneš na Platinovou medaili velmistra Wikipedie. --MIGORMCZ (diskuse) 22. 10. 2020, 09:10 (CEST)

Otázka od uživatele Mistasa: Olešenka (potok) (26. 10. 2020, 20:59)

Zdravím, snažím se přemístit obrázek v článku. Vše vypadá v pořádku, ale když pustím myš, obrázek sedí jako přišitý tam, kde ho nechci. --Mistasa (diskuse) 26. 10. 2020, 20:59 (CET)

@Mistasa: Dobrý den, děkuji za otázku. Žádný obrázek v článku Olešenka (potok) není. Tak nevím, který obrázek chcete přemístit? Prosím o upřesnění. Děkuji. --Podroužek (diskuse) 26. 10. 2020, 21:04 (CET)

Otázka od uživatele Mistasa: Olešenka (potok) (26. 10. 2020, 21:06)

Děkuji, mezitím mi došlo, Takže už nic. --Mistasa (diskuse) 26. 10. 2020, 21:06 (CET)

@Mistasa: Ok, sice tomu nerozumím, ale pochopil jsem že již nepotřebujete poradit. Hezký večer. --Podroužek (diskuse) 26. 10. 2020, 21:35 (CET)