Diskuse s wikipedistou:Podroužek/Archiv 2017-2018

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Martin Urbanec v tématu „Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XVII. vydání

--Marek Koudelka (diskuse) 10. 12. 2017, 20:18 (CET)

Mazání informací

Ahoj, tvůj požadavek na diskusní stránce Jessica Jislové, abychom informace nemazali, nejde dost dobře splnit. Pokud něco nevyhovuje principům a pravidlům Wikipedie, pak jedním z řešení je to smazat. Lepším řešením obvykle je to přepsat, ale ne vždy je na to dost času, informací apod.

Doporučoval bych ti postupně si přečíst informace, které ti nahoru dal Marek Koudelka. Je v nich hodně užitečného, i když dost věcí z toho možná pochopíš až později. Ať se ti tu daří a líbí. --Packa (diskuse) 11. 12. 2017, 00:06 (CET)

Díky, ty informace a doporučení jsem již četl a snažím se jimi řídit. Snad se ty články zlepší. --Podroužek (diskuse) 11. 12. 2017, 21:29 (CET)

Porušení práv

Ahoj, bylo by to dobré, ovšem to porušení tam je stále, takže se i ta Tvá verze bude muset mazat /pokud tedy nepřijde povolení/. Řešením bylo to celé přepsat a bude se skrývat jen do toho přepsaného--Horst (diskuse) 12. 1. 2018, 18:18 (CET)

A, tak vidím, že sis už všiml. No tedy nyní je řešením napsat úvodní dvě tři věty + přidat to cos už přidal, zdroje atd, no a pak se skryje jen to staré--Horst (diskuse) 12. 1. 2018, 18:19 (CET)
Ahoj, to je hodně rychlý na mně. Všiml jsem si stránky že potřebuje úpravy. Tak jsem na ní začal trochu pracovat. Teprve se učím tak mně to trvá něž něco napíšu. Na internetu jsem si všiml stejného textu, ale už jsem něco napsal tak jsem to nechtěl mazat. Trvalo to asi 2 hodiny. Uložím to a koukám nějak moc bajtů na to že jsem jen trochu upravil jednu větu a přidal jednu referenci. Tak přemýšlím a kliknu znovu na tu stránku a už vidím šablonu, aha někdo byl rychlejší než já. Jak dál pokračovat nevím a ani pokračovat nebudu. Napsat článek je hodně těžké. Nevím co myslíš tím že se skryje. Je tedy škoda že tato spisovatelka na wiki nemá stránku. Už jenom ten počet knih a její věk. Já se teda do toho nebudu pouštět. Omlouvám se za komplikace.--Podroužek (diskuse) 12. 1. 2018, 18:40 (CET)
No to by byla škoda, ale nemáš se proč omlouvat. Tím skrytím myslím smazání revizí, které aut. právo porušují /to mohou jen správci/. No pokud to povolení nepřijde, něco kratičkého vytvořím, žijícím lidem se tak nějak nevěnuji.--Horst (diskuse) 13. 1. 2018, 21:00 (CET)

Tvé pískoviště

Ahoj, jen drobná připomínka k Tvému pískovišti na Wikipedista:Podroužek/Pískoviště4: Ani na pískovišti není možné mít text, který je odněkud zkopírovaný, v tomto případě z odkazovaného zpravodaje. Text jsem proto zakryl. Omlouvám se za komplikace. V případě dotazů klidně piš. Měj se, --Martin Urbanec (diskuse) 11. 2. 2018, 15:56 (CET)

Ahoj, to jsem nevěděl. Text tam byl jen při práci na článku Václav Mattauch. Článek jsem jakž takž napsal. Hrozilo smazání, tak mně ho bylo líto, kdyby byl smazaný. Už text nepotřebuji, můžeš ho smazat. Příště si na pískoviště nebudu kopírovat text a nechám si tam jen odkaz na původní text. Dík za upozornění, pořád si na všechny pravidla nemůžu zvyknout. --Podroužek (diskuse) 11. 2. 2018, 18:58 (CET)
Ahoj, to nic :). Proto tady jsou ostatní, aby Ti v případě potřeby poradili. Pískoviště jsem smazal celé. Nádherný příští týden a díky, že jsi zde! --Martin Urbanec (diskuse) 11. 2. 2018, 20:13 (CET)

Pohřeb v Karpatech

Dobrý den, název článku je podle pravidel pro Wikipedii, t.j. pouze název uměleckého díla. O co se jedná, je vysvětleno v podtitulu článku. Nepředpokládám, že by někdo hledal ve Wikipedii přímo tento název. (Nehledě na to, že tento název je odvozen od sochařské předlohy díla, vlastní název jednotlivých pomníků odvozen od památníku padlých ve světové válce). K článku se totiž jde dostat také prostřednictvím odkazu z článku Jan Štursa, nebo z kategorii. Zdravím--Mickapr (diskuse) 14. 2. 2018, 18:01 (CET)

Jo jo v pohodě, já jsem na stránku kliknul , protože mně zaujal ten název Pohřeb v Karpatech. Asi mají jiné zvyky při pohřbívání, pomyslel jsem si. Čtu a čtu a pořád nechápu o čem jen ten článek je, pořád žádné pohřbívání. Tak na to jsem reagoval. On totiž ten článek měl jiný úvod a slovo sousoší tam na začátku nebylo. On to Vloud změnil na běžný encyklopedický styl a proto je to již jasné a moje poznámka bezpředmětná. Ale aspoň to bylo zábavné. Hezký večer. --Podroužek (diskuse) 14. 2. 2018, 20:55 (CET)

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - I. vydání

Milí wikipedisté a wikimediáni,

Projekt Zkušenosti nových wikipedistů je projekt Nadace Wikimedia, který si klade za cíl experimentovat se způsoby, jakými lépe zaujmout a udržet si nové wikipedisty na středně velkých Wikipediích (česká a korejská Wikipedie byly zvoleny jako reprezentativní příklady). Stručné shrnutí projektu je jeho stránce na MediaWiki.org. Chtěli bychom vám každé dva týdny zaslat newsletter shrnující novinky o projektu.

Byl také vybrán český komunitní ambasador pro tento projekt: Martin Urbanec, autor tohoto e-mailu. Můžete mě kontaktovat s jakýmikoliv dotazy či připomínkami týkající se projektu. Rád bych vás ale požádal, abyste směřovali všechny své myšlenky nebo návrhy k tomuto projektu na tuto stránku, aby se jimi mohla zabývat celá komunita.

Novinky:

  • Již jsme mluvili s novými wikipedisty, a to jak udrženými, tak neudrženými. Také jsme se bavili se zkušenými wikipedisty, kteří pravidelně s nováčky pracují. Výzkum samotný je u svého konce.
  • Během výzkumu jsme přišli na několik poznatků: poznatkem míníme určitý vzor opakovaný napříč různými rozhovory s nováčky. Poznatky jsou informace, které mohou pomoci porozumět cestě nováčků na Wikipedii. Můžete si je všechny přečíst v našem reportu, kde jsou všechny popsány.
  • Rozdělili jsme také nováčky na několik osobnostních typů. Osobnostní typy jsou typy lidí, kteří se chovají různým způsobem, mají rozdílné motivace Wikipedii editovat a mají s Wikipedií rozdílné úmysly. Osobnostní typy nereprezentují jednu konkrétní osobu, ale mnoho rozdílných lidí s obdobným chováním. Objevili jsme celkem šest takových osobnostních typů, informace o nich si můžete přečíst na této stránce. Osobnostní typy jsou používány pro lepší návrh a tvorbu nástrojů pro ostatní lidi. Konkrétně pomáhají návrhářům, vývojářům a komunitě samotné porozumět výzvám nových wikipedistů, stejně jako jejich cílům a chování. Porozumění těmto informacím může pomoci vylepšit jejich zážitky z tvorby Wikipedie.

Rád bych vás požádal o přečtení zmíněného reportu a o sdělení svého názoru o poznatcích, na které jsme přišli. Co si myslíte, že může udělat Nadace Wikimedia nebo komunita pro zlepšení pocitů nových wikipedistů? Rád bych se dozvěděl názory hlavně od těch lidí, kteří pravidelně pracují s nováčky, jako jsou patroláři či instruktoři wikikurzů, ale samozřejmě si rád přečtu názory i všech dalších lidí.

S pozdravem,

Martin Urbanec, ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 26. 2. 2018, 12:49 (CET)

Ahoj

Ahoj nevíš prosím jestli se někde dá zjistit kolik lidí navštíví stránku třeba za den? Díky :) Fajsik (diskuse) 2. 3. 2018, 17:42 (CET)

Ahoj, ano dá. Jen ale stránka na wikipedii. Zjistím ti přesně tu stránku a napíšu ti ji zde.--Podroužek (diskuse) 2. 3. 2018, 17:51 (CET)--Podroužek (diskuse) 2. 3. 2018, 17:51 (CET)
Zde je odkaz Analýza návštěv, ve vyhledávacím políčku smaž Ester Ledeckou a napiš název stránky , která je na české wiki. Můžeš vlevo vybrat i období za které chceš analýzu. Chceš-li pomoct klidně se ozvy. Hezký den.--Podroužek (diskuse) 2. 3. 2018, 18:28 (CET)

Diskuse s wikipedistou:Tereza svob

Dobrý den pane kolego, prosím buďte laskavý k nováčkům a předpokládejte dobrou vůli. Děkuji! --Gampe (diskuse) 8. 3. 2018, 18:23 (CET)

@Gampe:A já jsem právě vlídně napověděl kde najde nápovědu jak napsat článek. Nevím co vám na mém textu bylo nevlídné a nelaskavé. Nikdo si ji nevšímal tak jsem ji jen poradil. Asi to chce příště kytičku na uvítanou. :-) Hezký večer.--Podroužek (diskuse) 8. 3. 2018, 18:48 (CET)

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - II. vydání

Milí wikipedisté, milí wikimediáni,

nejprve bych dnes rád zdůraznil, že problém nových editorů je v Nadaci Wikimedia brán jako velmi důležitý.

Nadace Wikimedia v tuto chvíli sepisuje svůj roční plán (https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_Foundation_Annual_Plan) pro fiskální rok od července 2018 do července 2019. V návrhu ročního plánu departamentu Audiences se vyskytuje množství projektů týkající se primárně nových editorů, na které se tento departament plánuje primárně zaměřit. Zmiňované projekty pocházejí z výzkumu Zkušenosti nových wikipedistů a z následných diskusí. Plán bude publikován ke komunitní diskusi 29. března na Meta Wiki.

Kromě toho nedávno v Nadaci Wikimedia začal pracovat nový produktový manažer Marshall Miller zaměřující se právě na nové editory. Marshall v minulosti pracoval pro různé politické kampaně a neziskové organizace, kde měl na starost nabrat a udržet dobrovolníky. V Nadaci Wikimedia povede tým Growth vytvořený pro úpravu softwaru za účelem udržení nových wikipedistů.

Závěrem bych rád požádal všechny wikipedisty/wikimediány, které zajímá dění ohledně určité části softwaru MediaWiki (software, na kterém Wikipedie běží), aby mi zaslali své uživatelské jméno, úroveň své psané a mluvené angličtiny a název oné části, které by se chtěli věnovat, a to e-mailem na martin.urbanec@wikimedia.cz nebo na mé diskusi na Wikipedii. Zmiňovanou částí software může být cokoliv od mobilní editace přes poslední změny po komunikační a diskusní systémy, záleží jen na vás. Jakmile to bude užitečné, spojím vás se zaměstnancem Nadace Wikimedia, který se danému produktu věnuje a budete mu následně moci sdělit cokoliv MediaWiki se týkající. Prosím, dejte mi vědět i pokud anglicky vůbec neumíte, vaše myšlenky rád přeložím a přepošlu Nadaci Wikimedia.

Pokud máte jakékoliv dotazy týkající se projektu, neváhejte se na mě obrátit.

Pojďme zlepšit pocit nováčků,

--Martin Urbanec (diskuse), ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 13. 3. 2018, 08:40 (CET)

Sraz Brno

Ahoj, každou třetí středu v měsíci se v Brně - většinou v restauraci Baroko u Měnínské brány koná brněnský wikisraz - rádi tam uvidíme nové tváře - teď to vychází na dnešek. Více na Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 21. března 2018 - tak klidně přijď. Většinou je to v salonku úplně vzadu, případně se ptej obsluhy po Wikipedii, oni tě nasměrují. --frettie.net (diskuse) 21. 3. 2018, 07:58 (CET)

Děkuji za pozvání, přijdu se podívat.--Podroužek (diskuse) 21. 3. 2018, 15:43 (CET)

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - III. vydání

Milí wikipedisté, milí wikimediáni,

v posledním vydání newsletteru jsem komunitu informoval o nových událostech, které se ohledně projektu Zkušenosti nových wikipedistů odehrály, jako je například přijetí projektového manažera zaměřeného přímo na tento projekt. Dnes bych rád hovořil o jednom z technických nápadů, kterou Nadaci Wikimedia napadl během zkoumání výsledků výzkumu. Rád bych se také zeptal, co si o tomto nápadu myslíte vy.

Nápad, o kterém nyní hovořím, se jmenuje kontextová nápověda (viz více na této stránce). Kontextová nápověda je nový mechanismus, který umožňuje nováčkům dodat odpovědi na jejich otázky předtím, než se na ně zeptají. Jeden z příkladů okna, které by se v rámci kontextové nápovědy mohlo zobrazovat, je na této stránce.

Tento návrh je zařazen do ročního plánu oddělení Audiences Nadace Wikimedia, který si můžete prohlédnout na této stránce.

Rád bych se vás zeptal na vaše návrhy na možné spouštěče tohoto mechanismu. Také bych se vás rád zeptal, jestli vás napadají možné problémy, které by zavedení tohoto mechanismu mohlo přinést. Prosím, přidejte své myšlenky na tuto stránku. Pokud během přidávání nastane nějaký problém, napište na můj e-mail martin.urbanec@wikimedia.cz.

V dalším vydání newsletteru budu mluvit o dalším z nových nápovědních mechanismů, lidské nápovědě.

Samozřejmě mi neváhejte napsat, pokud vás napadají nějaké další otázky týkající se projektů anebo mé aktivity, velice rád na ně odpovím.

Pojďme společně zlepšit pocity nováčků,

--Martin Urbanec (diskuse), ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 29. 3. 2018, 20:43 (CEST)

Wikikytička za pomoc nováčkům

Moc děkuji, potěšilo mě to. Jen jsem si chtěl vyzkoušet jaký to je pomáhat nováčkům. Tady jsem si vyzkoušel jaké informace nováčci potřebují.

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - IV. vydání

Milí wikipedisté/wikimediáni,

v posledním vydání newsletteru jsem mluvil o kontextové nápovědě, nové části editačního software, který se snaží zodpovídat otázky ještě předtím, než jsou položeny. Dnes bych rád zmínil další z návrhů týmů Nadace Wikimedia týkající se nováčků a zeptal se vás na Váš názor.

Mluvím o lidské nápovědě. Lidská nápověda dovoluje lidem kontaktovat zkušeného wikipedistu přímo během editování a umožňuje nováčkům se zeptat na věci, kterým nerozumí.

To dává smysl zvláště při zapojení kontextové nápovědy, která nejspíš bude zobrazovat velké množství zpráv. Jelikož psaní zpráv tak, aby jim všichni zcela rozuměli je nemožné, nováčci nejspíš budou mít mnoho otázek, které si zaslouží odpověď - nejlépe od živého wikipedisty, který je schopen pochopit nováčkovy problémy daleko lépe, než automatický software.

Rád bych se Vás zeptal na toto: Jak si myslíte, že by lidská nápověda měla být implementována? Jak by měla být propagována nováčkům? Měla by být omezena jen na nováčky, anebo je to zbytečné - či dokonce kontraproduktivní? Jak by se měli připojovat mentoři? Kde byste tuto nápovědu očekávali? Jak by měla vypadat? Prosím, rozepište své myšlenky - je pro nás užitečné pochopit vaši myšlenku, abychom ji dokázali lépe implementovat.

Názory, prosím, směřujte na tuto stránku anebo na můj e-mail martin.urbanec@wikimedia.cz.

Samozřejmě si vždy velmi rád vyslechnu veškeré připomínky k projektu a zodpovím jakékoliv dotazy.

Pojďme zpřístupnit Wikipedii nováčkům,

--Martin Urbanec (diskuse), ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 9. 4. 2018, 21:59 (CEST)

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - V. vydání

Milí wikipedisté/wikimediáni,

dnešní vydání newsletteru opět věnuji projektu Kontextové nápovědy.

Zajímaly by mě tentokrát otázky, na které se nováčci často ptají (třeba na stránce Potřebuji pomoc, ale i jinak), jelikož Kontextová nápověda by měla odpovídat právě na takové otázky, bez nutnosti jejich skutečného položení.

Kromě samotných otázek by mě ale také zajímaly rozdíly mezi otázkami pokládanými nováčky, kteří začali editovat za pomoci Wikikurzu a těmi, kteří začali editovat “sami od sebe”. Všímáte si takových rozdílů? Můžete tyto rozdíly nějak popsat?

Prosím, dejte mi vědět, co by dle vás mělo být obsaženo v kontextové nápovědě. Samozřejmě, pokud chcete sdílet cokoliv jiného týkající se nováčků, prosím, neváhejte mi napsat také! Připomínám, že e-mail na mě je martin.urbanec@wikimedia.cz. Své myšlenky můžete také sdílet pomocí mé diskusní stránky na Wikipedii.

Děkuji za vaši pomoc!

Pojďme zpřístupnit Wikipedii nováčkům,

--Martin Urbanec (diskuse), ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 25. 4. 2018, 09:02 (CEST)

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - VI. vydání

Ḿilí wikipedisté a wikimediáni,

v tomto newsletteru bych vám rád sdělil, čemu se v posledních několika týdnech věnuji v rámci mé role ambasadora projektu Zkušenosti nových wikipedistů - projekt Contribution taxonomy. Contribution taxonomy popisuje mnoho různých druhů workflows, které na Wikipedii mohou existovat. Jako reprezentativní příklady Wikipedií byly vybrány následující jazykové verze: česká, anglická, korejská, francouzská a hindská. Contribution taxonomy pomůže produktovým týmům Nadace Wikimedia lépe pochopit, jak komunita Wikipedie funguje a pomůže jim vyvinout lepší nástroje pro podporu těchto procesů.

Procesem v rámci Contribution taxonomy může být například smazání článků z důvodu porušení autorských práv - na české Wikipedii je zvykem „copyvia“ označit šablonou, dát na příslušný seznam a počkat, nedojde-li povolení, na anglické Wikipedii je tento proces používán pouze pro nejednoznačné případy copyvií. Obdobné odlišnosti se vyskytují i v jiných procesech.

Mým úkolem v rámci Contribution taxonomy je popsat procesy existující na české Wikipedii, tj. určit, jaké procesy používáme, jak často jsou používány, jaké obsahují kroky, jaké existují udělátka na jejich usnadnění a tak podobně.

V budoucnu budou procesy vizualizovány podobně jako v tomto příkladě standardním způsobem v rámci celé Nadace Wikimedia, aby všichni, kteří to potřebují, věděli, jak procesy fungují na různých Wikipediích.

Jak jsem uvedl, výstup by měl být užitečný primárně pro produktové týmy. Napadá vás jiné využití výstupů z Contribution taxonomy? Nebo vás napadají jiné dotazy? Jako vždy, neváhejte mi napsat (e-mailem na martin.urbanec@wikimedia.cz nebo tady) s čímkoliv, co vás zajímá.

Pojďme zlepšit pocity nováčků,

--Martin Urbanec (diskuse), ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 25. 5. 2018, 09:25 (CEST)

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - VII. vydání

Milí wikipedisté, milí wikimediáni,

Rád bych nyní s vámi sdílel, co se děje teď. Momentálně se zabývám častými otázkami nových wikipedistů a také problémy, na které noví wikipedisté často naráží.

Chtěl bych se zeptat zvláště těch, kteří pravidelně s nováčky pracují: Jaké jsou nejčastější otázky, které nováčci pokládají? Jak na tyto otázky odpovídáte? Napíšete raději odpověď vlastními slovy a vysvětlujete mnoha lidem tu samou věc znovu a znovu? Nebo pouze pošlete odkaz na nápovědu? Vyřeší někdy nováčci problém v otázce popsaný dříve, než stihnete odpovědět?

Další zajímavou informací bude způsob, jakým se nováčci vlastně ptají. Využívají stránky Potřebuji pomoc? Nebo vám píšou e-mailem? Ptají se na kurzu Wikipedie? Na vaší diskusní stránce? Jiným způsobem?

Dejte mi vědět vaše zkušenosti s otázkami, které nováčci pokládají a s problémy, které řeší, pomocí mého e-mailu martin.urbanec@wikimedia.cz nebo na mé diskusní stránce.

Pojďme zlepšit pocity nováčků, --Martin Urbanec (diskuse), ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 14. 6. 2018, 19:03 (CEST)

WP:PAR

Ahoj, jako někdo, kdo se často věnuje nováčkovským záležitostem: Neužil bys práva patroláře? Umožní ti označit editaci jako "v pořádku", lidem, kteří to tak mají nastaveno, se pak může automaticky skrýt z posledních změn a nemusí ji dále kontrolovat. To samé se týká seznamu nejnovějších stránek. --Martin Urbanec (diskuse) 20. 6. 2018, 23:24 (CEST)

@Martin Urbanec:Ahoj, tak nad tím jsem ještě neuvažoval. Nepovažuji se za zkušeného uživatele. Nováčkům jsem párkrát nabídl pomoc, ale jen malá část reagovala na moji nabídnutou ruku. Když myslíš že to k něčemu bude. Nechám to na tvém rozhodnutí. --Podroužek (diskuse) 21. 6. 2018, 18:26 (CEST)
Já Ti věřím, že jsi schopen editace posoudit dostatečně. Jestli si myslíš, že jsi ochoten sledovat editace nováčků (ať už přes sledované nebo přes poslední změny), určitě do toho jdi. --Martin Urbanec (diskuse) 21. 6. 2018, 18:55 (CEST)
@Martin Urbanec: Já to tedy zkusím. Doufám že to nebude trapné. --Podroužek (diskuse) 23. 6. 2018, 13:54 (CEST)

Patrolář

Na základě úspěšné kandidátky (3 pro, 0 proti) jsem Vám přiřadil právo patroláře.

Nyní by se Vám měla hesla od neprověřených autorů v seznamu Nových stránek zvýraznit žlutě a na konci každého nového hesla objevit nový odkaz [Označit tento článek jako prověřený]. U editací od neprověřených uživatelů se nově zobrazí odkaz [Označit jako prověřené].

Kliknutím na tyto odkazy se změna či heslo „odžlutí”, prověří. Odžlucené články a editace již nemusí být kontrolovány dalšími lidmi, odžlucuje se tedy po potřebných úpravách či vložení některých urgentních či neurgentních šablon (častá je {{významnost}}) či šablony Copyvia. Převážně na ta pozor. Mnoho zdaru. --OJJ, Diskuse 25. 6. 2018, 16:31 (CEST)

Děkuji za důvěru. --Podroužek (diskuse) 26. 6. 2018, 19:40 (CEST)

首页 | Tencent 腾讯招聘

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - VIII. vydání

Milí wikipedisté a wikimediáni,

v tomto vydání newsletteru bych vás rád požádal o vytvoření seznamu stránek, které přímo nebo nepřímo cílí na nováčky. Seznam těchto stránek bude použit Nadací Wikimedia k umožnění snadnějšího zapojení nováčků. Nadace Wikimedia nechce budovat něco, co již česká komunita vybudovala sama, stejně jako vidí prostor pro inspiraci již existujícími nástroji pro komunikaci a pomoc nováčkům používaným na české a korejské Wikipedii.

Pojďme, prosím, vybudovat seznam stránek pro nováčky na této stránce.

Jako vždy, zajímá-li vás cokoliv specifického projektu se týkajícího, ptejte se, ať už na mé diskusi nebo e-mailem na martin.urbanec@wikimedia.cz.

Pojďme zlepšit pocity nováčků, --Martin Urbanec (diskuse), ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 27. 6. 2018, 23:14 (CEST)

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - IX. vydání

Milí wikipedisté a wikimediáni,

nejprve bych rád poděkoval všem, kteří si našli čas na zamyšlení-se nad otázkami, se kterými se na ně nováčci obracejí.

Aby si byla schopná Nadace Wikimedia udělat lepší obrázek o tom, s čím se nováčci potýkají, ráda by věděla, které otázky jsou kladené velmi často, které často a které jen méně často.

Proto jsem sepsal zatím všechny otázky, které mi někdo poslal, na zvláštní stránku. Rád bych všechny požádal, aby se na tuto stránku podívali všichni, kteří pravidelně pracují s nováčky a doplnili sloupec „Častost výskytu“. Pokud vás při čtení jednotlivých položek napadne jiná, zatím neuvedená, otázka, určitě ji neváhejte přidat!

Děkuji!

Pojďme zlepšit pocity nováčků, --Martin Urbanec (diskuse), ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 13. 7. 2018, 15:11 (CEST)

Reverty

Ahoj, tvým způsobem přidáváš do historie článků další zbytečný revize (např. jako u losose nebo polovodičové diody). Správný postup máš tady: Zrušení více než jedné editace – Pokud například vandal stihl provést v článku rychle za sebou více než jednu editaci, neklikejte na „zrušit editaci,“ protože tím zrušíte jen jedinou editaci. Namísto toho v historii stránky klikněte na datum a čas poslední nezvandalizované verze. Následně klikněte nahoře na tlačítko editovat (upozornění, že editujete zastaralou verzi, je potvrzením správnosti vašeho konání), vyplňte shrnutí editace (napište např. „Revert vandalismu“) a změny uložte.--Rosenfeld (diskuse) 17. 7. 2018, 21:09 (CEST)

@Rosenfeld~cswiki: Děkuji za upozornění, dám si na to pozor. Nevěděl jsem přesný postup. Omlouvám se. --Podroužek (diskuse) 17. 7. 2018, 21:13 (CEST)

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - X. vydání

Milí wikipedisté a wikimediáni,

tým Growth Nadace Wikimedia, jehož cílem je zvýšit počet „přeživších“ nováčků (tj. nováčků, kteří po registraci budou Wikipedii i editovat), vymyslel na základě výzkumu Zkušenosti nových wikipedistů a na základě zpětné vazby od komunity mnoho způsobů, jakým by bylo možné zpříjemnit nováčkům pobyt na Wikipedii.

Aby tyto nápady byly prospěšné i pro komunitu, Nadace Wikimedia by ráda tyto nápady konzultovala s komunitou české Wikipedie. Rád bych vás tímto jménem Nadace Wikimedia požádal, abyste prošli nápady Growth týmu a na příslušné diskusní stránce nápady okomentovali.

Zajímají nás zejména odpovědi na následující otázky: Mohou tyto nápady dobře fungovat na české Wikipedii? Nebudou problematické? Nezkoušel už někdo něco podobného?

Napadnou-li vás při čtení jakékoliv další způsoby, jak nováčkům zpříjemnit pobyt na Wikipedii, prosím, zařaďte svůj nápad na diskusní stránku!

Pojďme zlepšit pocity nováčků,

--Martin Urbanec (diskuse), ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 24. 8. 2018, 14:44 (CEST)

Pozdrav

Ahoj, děkuji ti za příspěvky na wikipedii.--88.100.47.99 28. 8. 2018, 08:43 (CEST)

Zora Beráková

Zdravím a omlouvám se, že jsem nereagovala - jiné starosti, wikipedie teď byla "u ledu". Zkusila jsem hledat i v knihovnických zdrojích: jediný rozhovor se spisovatelkou je v Česko-lužickém věstníku, v ročníku, co není online a i fyzicky je dlouhodobě nedostupný. Ale myslím, že to bude stejně rozhovor o něčem jiném... Podle jména by Tomáš Schilla mohl být jejím synem, ale ani touto cestou jsem nic nenašla. Nechme tedy spisovatelce její soukromí. Mimochodem, chystám se udělat stránku pro keltoložku a spisovatelku Annu Bauerovou, kde pro životopis nebudu mít skoro nic - zřejmě si své soukromí dobře střeží, když ani v rozhovorech nic neprozradila... --Helena Dvořáková (diskuse) 30. 8. 2018, 10:08 (CEST)

@Helena Dvořáková:Dobrý den, článek Zora Beráková je bez nutnosti nějakých úprav. Sice tam pořád chybí jeden zdroj, ale necháme článek žit svůj život. Nový článek Anna Bauerová samozřejmně udělejte. Nové články jsou potřeba. Jak mně poradil jeden zkušený wikipedista. Když máš věrohodné zdroje, můžeš psát co chceš. Já se tím řídím. Najdu si napřed zdroje a pak napíši článek. Všiml jsem si že máte na pískovišti rozdělaných více článků. Svoje pískoviště nemusíte mít jen jedno. Založte si pro jiný připravovaný článek další pískoviště. Bude mít tuto adresu Wikipedista:Helena Dvořáková/Pískoviště2. Pískovišť můžete mít kolik potřebujete. Hezký den. Děkuji za vaše příspěvky. S pozdravem --Podroužek (diskuse) 10. 9. 2018, 08:17 (CEST)
Zdravím a děkuju za rady. (A už jsem pochopila, že odpovídat mám tam, kde jste mi napsal :)). Jako začátečník mám ještě jeden dotaz. K článku Zora Beráková je dalším zdrojem to, co mám uvedeno pod Literatura. Není mi moc jasné, co v těchto případech kam dávat - zdroj má přednost? Většinou mám celý článek nebo aspoň odstavec poskládaný z více zdrojů, ale ve všech je víceméně totéž. Koukala jsem na některé spisovatele. Někdy nemají vůbec žádné citace, jen Literaturu nebo dokonce jen Externí odkazy, např. Václav Erben, což víceméně znamená, že z těchto zdrojů bylo čerpáno, bez upřesnění konkrétních informací. To asi není úplně OK, ale když tam žádné "sporné" informace nejsou? --Helena Dvořáková (diskuse) 13. 9. 2018, 10:30 (CEST)
@Helena Dvořáková:Dobrý den, to je problematika o které moc nevím. Já dávám do reference všechny zdroje. Řídím se těmito pravidly Nápověda:Reference, Wikipedie:Reference, Nápověda:Reference podrobně, Nápověda:Literatura. Jak vidíte je toho hodně. Do odstavce Literatura patří jen tištěné knihy a noviny. Jen ty, které téma více rozvádí. Patří sem i v případě, když jsou z digitalizované na internetu. S tím Václavem Erbenem máte pravdu. Zdroje tam chybí. Zdroje se dají lehce dohledat a proto to žádný správce nesmazal. Já, když narazím na takový článek a téma mě zajímá, doplním ty reference. Z důvodu doložení významnosti je jedno zda ty zdroje jsou v odstavci Reference, Literatura, Externí odstavce. Ono také záleží o čem pojednává článek. Když píšete o žijící osobě, tak nebude o této osobě napsaná knížka. Asi jsem vám moc nepomohl. Na tu nápovědu na zdroje se zaměřím. Hezký den. --Podroužek (diskuse) 16. 9. 2018, 20:29 (CEST)

Poslední upozornění - Nápady týmu Growth

Milí wikipedisté,

v neděli uplyne poslední možná doba, kdy je možné vyjádřit se k nápadům týmu Growth. Chce-li někdo k nim něco říci, prosím, ať tak do 8. září 2018 23:59 učiní, abych ji ještě stihl přečíst a předat Nadaci Wikimedia. Počínaje pondělkem 10. září 2018 se totiž koná výjezdní schůze týmu Growth, kde se zpětná vazba komunity bude vyhodnocovat a je tedy nezbytně nutné, aby v té době byla zpětná vazba již u Nadace.

Jménem Nadace Wikimedia děkuji všem, kteří si nápady přečetli a svůj názor na ně sdělili. Stejně jako kdykoliv jindy, máte-li jakýkoliv dotaz týkající se projektu Zkušenosti nových wikipedistů, neváhejte se obrátit na mě.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (diskuse), ambasador projektu Zkušenosti nových wikipedistů, 7. 9. 2018, 22:32 (CEST)

Celeron - copyvio

Ahoj, to údajné copyvio je z wikivisually.com, což je zjevně stránka kopírující enwiki, která dotyčný článek také má. --Martin Urbanec (diskuse) 29. 9. 2018, 21:26 (CEST)

Martin Urbanec Ahoj, děkuji za upozornění, budu si na to dávat pozor. Jaký byl tedy správný postup? --Podroužek (diskuse) 29. 9. 2018, 22:56 (CEST)
V tomto konkrétním případě to stačilo pouze revertovat, jelikož šlo o vložení cizojazyčného obsahu. Pokud by šlo ale o český obsah, stačilo dodat {{překlad}} (i když nevím, jak u seznamu, jestli ho jde považovat za přeložený), případně upravit dle dalších wiki regulí. --Martin Urbanec (diskuse) 29. 9. 2018, 23:22 (CEST)
Děkuji za vysvětlení. --Podroužek (diskuse) 29. 9. 2018, 23:35 (CEST)

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XI. vydání

Milí wikipedisté a wikimediáni,

jménem týmu Growth Nadace Wikimedia bych vám rád poděkoval za váš čas a projití nápadů týmu Growth. Během následujících třech měsíců se budeme věnovat třem nápadům:

  • Pochopení prvního dne, abychom věděli, co nováčci dělají po vytvoření uživatelského účtu. Budeme dbát na ochranu soukromí. Máme v plánu sdílet počáteční výsledky v průběhu prosince 2018.
  • Personalizovat první den, abychom se dozvěděli informace o nováčcích z otázek, které přidáme do registračního procesu. Máme v plánu sdílet počáteční výsledky v průběhu prosince 2018.
  • Stránka Potřebuji pomoc. Máme v plánu namířit na stránku Potřebuji pomoc další nováčky, abychom jim pomohli s editováním. Očekáváme, že by mohl být nápad v pilotní podobě spuštěn v průběhu prosince 2018.

Více si můžete přečíst v této zprávě.

Jak byl tento plán vytvořen?

Tento plán byl vytvořen na základě seznamu osmi nápadů, které tým Growth vytvořil dříve, komunitní diskuse a její analýzy týmem Growth.

Jako vždy, máte-li jakékoliv otázky týkající se projektu Zkušenosti nových wikipedistů, práce týmu Growth, Nadace Wikimedia nebo čehokoliv jiného, napište mi.

Pojďme zlepšit pocity nováčků,

--Martin Urbanec (diskuse), ambasador projektu Zkušenosti nových wikipedistů, 4. 10. 2018, 17:47 (CEST)

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XII. vydání

Milí wikipedisté a wikimediáni,

po čase se vám opět hlásím v tomto nepravidelném newsletteru. Momentálně se zabývám aktivními WikiProjekty a počtem těch neaktivních. Seznam WikiProjektů je totiž téměř ekvivalentní seznamu tématů, kterým se wikipedistů věnují. Tyto seznamy navíc mohou být spojené se seznamem wikipedistů, kteří se tématu věnují, seznamem úkolů/chybějících článků, které je třeba splnit/vytvořit a dalších informací, které se daného tématu týkají.

Tyto informace jsou velmi užitečné pro implementaci nápadů Personalizovat první den, jehož součástí jsou otázky přidané do registračního procesu, mj. zaměřené právě na okruh tématů, kterému se nováček chce věnovat.

Pokud se tento prvotní experiment (představený ve zprávě Growth týmu z října 2018) osvědčí, mohou být do rozhraní Wikipedie také doplněny nástroje, které nováčkům doporučí úkoly, kterým se mohou věnovat, právě na základě těchto otázek – i k tomu jsou WikiProjekty užitečné.

Napadají vás nějaké WikiProjekty, které považujete za aktivní? Prosím, označte je jako aktivní!

Další aktuality týkající se nápadů týmu Growth budu včas sdílet opět otuto formou.

Stejně jako vždycky, napadá Vás cokoliv, co se týká projektu Zkušenosti nových wikipedistů? Sdělte mi to prosím na mé diskusní stránce nebo e-mailem na martin.urbanec@wikimedia.cz. Tamtéž se můžete obrátit, máte-li v hlavě nějaké dotazy projektu se týkající.

Pojďme společně zlepšit pocity nováčků,

--
Martin Urbanec (diskuse)
komunitní ambasador pro Zkušenosti nových wikipedistů
22. 10. 2018, 22:10 (CEST)

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XIII. vydání

Milí wikipedisté a wikimediáni,

jak jsem již informoval v předchozí zprávě, během posledního měsíce jsme pracovali na následujících třech nápadech:

  • Pochopení prvního dne: zaznamenání, čemu se nováčci během prvních 24 hodin od vytvoření účtu věnují, abychom porozuměli, co během svého prvního dnu na Wikipedii dělají
  • Personalizování prvního dne: vzápětí po registraci položit nováčkům otázky, abychom lépe porozuměli tomu, čemu se nováčci věnují, abychom jim pomohli tomu dosáhnout.
  • Stránka Potřebuji pomoc: usnadnit nováčkům dostat se na stránku Potřebuji pomoc, pokud zrovna editují nějakou stránku

První dva zmiňované jsou již krátce před nasazením a budou nasazeny někdy během následujících dvou týdnů. Více informací týkající se toho, co je možné čekat, jsou k dispozici v nové zprávě. Jakékoliv dotazy týkající se těchto nových funkcí prosím směřujte na diskusní stránku zprávy.

Další otázky týkající se projektu je možné směřovat na mou diskusní stránku.

Pojďme zlepšit pocity nováčků, --Martin Urbanec (diskuse), ambasador pro projekt Zkušenosti nových wikipedistů, 6. 11. 2018, 22:12 (CET)

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XIV. vydání

Milí wikipedisté a wikimediáni,

Nadace Wikimedia se začala věnovat poslednímu ze třech prioritizovaných nápadů - stránka Potřebuji pomoc. V rámci tohoto nápadu se v první fázi objeví v editačním rozhraní tlačítko "Potřebujete pomoci", po jehož stisknutí se objeví jednoduché rozhraní, které umožní nováčkovi poslat dotaz na stránku Wikipedie:Potřebuji pomoc. V závislosti na úspěšnosti této první fázi projektu může být na stejné místo doplněn přímý chat se zkušeným wikipedistou či toto řešení může být jinak doplněno.

Rád bych vás požádal o vyplnění dotazníku, který vám jednak návrh nové funkcionality představí a položí vám k němu několik otázek.

Máte-li libovolné dotazy, návrhy či připomínky, neváhejte se mi ozvat na martin.urbanec@wikimedia.cz.

S přáním hezkého zbytku dne,
--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador pro českou Wikipedii, Nadace Wikimedia, 16. 11. 2018, 14:23 (CET)

Carbonado

Ahoj, [1], naopak bylo by žádoucí aby vznikl /en:Carbonado, de:Carbonado. To se stane--Horst (diskuse) 27. 11. 2018, 15:14 (CET)

Ahoj, jo všiml jsem si, že jsi to hned vrátil. Jen mně připadlo divné že neregistrovaný vytvořil wikiodkaz a článek není. Já bych postupoval opačně. Napřed článek a potom najít možné wikiodkazy. Příště si prohlídnu enwiki. Díky za informaci. --Podroužek (diskuse) 27. 11. 2018, 15:21 (CET)

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XV. vydání

Milí wikipedisté a wikimediáni,

děkuji všem, kteří vyplnili dotazník týkající se nové funkcionality tlačítka Potřebuji pomoc v editačním rozhraní. Je nutné se domluvit na sadě odkazů, které se v tomto nástroji objeví jako první pomoc. Záměr je umožnit nováčkům vyřešit jejich nejčastější problémy okamžitě, aby nemuseli čekat na odpověď na Potřebuji pomoc.

Odpovědi, ze kterých jsem byl schopen získat konkrétní stránky, jsem vložil sem, spolu s návrhem této funkcionality. Prosím o poslední komentáře a vyjádření se k odkazům (ať už vyjádřením podpory podpisem v příslušném sloupci, nebo vložením vlastního návrhu), ideálně do konce tohoto týdne.

V případě jakýhkoliv dotazů se ozvěte na mé diskusi nebo e-mailem na martin.urbanec@wikimedia.cz.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador pro českou Wikipedii, 27. 11. 2018, 18:16 (CET)

Vladislav + 1115

--Jiří1224 (diskuse) 30. 11. 2018, 16:53 (CET)U této osoby se o pověst jedná v případě, kdy je narozenou osobou král Vladislav I. nikoli Vladislav jako syn Oldřicha Brněnského. Toto je reálné právě vysvětlení toho kdo se tam narodil (král to s jistotou nebyl). Dům získal číslo popisné 1 až v novodobé historii, tehdy tak samozřejmě označen nebyl.

@Jiří1224: Dobrý den, děkuji za odpověď. Než jsem vám odpověděl článek Vladislav Přemyslovec upravil kolega David Beneš a tímto mu děkuji. Dle mého posouzení text odpovídá přiložené referenci a ty nepřesnosti, jsou odstraněny. Hezký den. P.S. Když chcete odpovědět někomu na otázku položenou na vaší diskusi. Odpovídá se tam na té stejné diskusi. Je to pro přehlednost. --Podroužek (diskuse) 3. 12. 2018, 07:53 (CET)

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XVI. vydání

Milí wikipedisté a wikimediáni,

děkuji ještě jednou všem, kteří vyjádřili své návrhy na funkci Potřebuji pomoc v editačním rozhraní. Na základě vašich názorů jsem vybral konečnou sadu odkazů, viz odkazovaná stránka.

Odkazy budou samozřejmě snadno spravovatelné komunitou - dohodneme-li se později, že by se hodilo nějaký odkaz nahradit, bude to možné.

Máte-li k mému výběru nějaké komentáře, prosím, ozvěte se do pátku 7. prosince na této diskusi, nebo mě do e-mailu.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 3. 12. 2018, 13:17 (CET)

Řád vstřícného wikipedisty

Děkuji, potěšilo. --Podroužek (diskuse) 8. 12. 2018, 22:28 (CET)

Zkušenosti nových wikipedistů - panel Potřebuji pomoc bude brzy nasazen

Milí wikipedisté,

jak většina z vás asi již ví, jednou z novou funkcionalit, kterou se zabývá tým Growth Nadace Wikimedia, se jmenuje panel Potřebuji pomoc. Tato funkce má nováčkům (v první fázi půlce z nich jako A/B testování) zpřístupnit možnost pokládat dotazy na stránku Wikipedie:Potřebuji pomoc přímo z editačního rozhraní. Tato funkcionalita je popsána na stránce Wikipedie:Zkušenosti nových wikipedistů/Potřebuji pomoc v editoru.

Tato funkce již byla naprogramována a nasazena na test.wikipedia.org. Chcete-li ji otestovat, aktivujte si na svých nastavení na testwiki na kartě Editing možnost Enable the editor help panel. Ocením, pokud si tuto funkcionalitu na Testwiki aktivujete, vyzkoušíte a sdělíte mi, co by se na ni dalo ještě vylepšit.

Také bych vás rád požádal, abyste zvážili přidání stránky Potřebuji pomoc do svého seznamu sledovaných stránek a zodpovídání dotazů, které nováčci položí. Očekáváme, že panel bude nasazen v průběhu ledna 2019. Po nasazení pravděpodobně bude na stránku Potřebuji pomoci putovat více dotazů, než dnes.

Máte-li jakékoliv připomínky či dotazy k panelu samotnému anebo obecně k projektu, neváhejte napsat na mou diskusi nebo e-mailem na martin.urbanec@wikimedia.cz.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 20. 12. 2018, 12:48 (CET)

Newsletter Zkušenosti nových wikipedistů - XVII. vydání

Milí wikipedisté,

rád bych v tomto newsletteru shrnul, co se týmu Growth Nadace Wikimedia podařilo v oblasti zlepšování zážitku nováčků na české Wikipedii a jak v současné době vypadají projekty týmu Growth.

První dva projekty, “Porozumění prvnímu dni” a “Personalizovaný první den”, jsou již nasazeny. Prvotní výsledky obou dvou z těchto projektů budou k dispozici v průběhu ledna 2019. Poslední z projektů týmu Growth, “Panel Potřebuji pomoci”, je těsně před svým nasazením, které se uskuteční v prvním lednovém týdnu.

Podrobnější informace týkající se práce týmu Growth naleznete v jeho zprávě na Wikipedie:Zkušenosti nových wikipedistů/Nápady týmu Growth/Prosinec 2018.

V případě jakéhokoliv dotazu, návrhu či připomínky mě můžete kontaktovat na mé diskusní stránce nebo na e-mailu martin.urbanec@wikimedia.cz.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 25. 12. 2018, 23:24 (CET)