Diskuse s wikipedistou:Pavel Jelínek/Archiv diskusní stránky - 2010

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tato stránka obsahuje archiv diskuse. Tuto stránku už laskavě needitujte.

Diskuse o matem. článcích[editovat zdroj]

Nekonečná kombinatorika[editovat zdroj]

Děkuji Vám za první informace v článku Nekonečná kombinatorika. Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nesplňuje požadavky na encyklopedické heslo. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit. Děkuji za pochopení. ♥ K123456 28. 8. 2010, 08:49 (UTC)

Teorie kategorií[editovat zdroj]

Skutečně si myslíte, že nemá smysl nechat tu oba články? Tím, že jste jeden zrušil, jsme přišli o odkaz z jiných wikipedií z článku Kategorie. To je myslím hodně nešťastné. Třeba já při čterní článků mezi různými jazyky často přecházím a že se z anglického článku o kategoriích nedostanu na žádný český článek mne nepotěší. --Tchoř 28. 8. 2010, 12:14 (UTC)

Nabídka na pomoc[editovat zdroj]

Zdravím, kdybys chtěl pomoct s nějakým článkem z MAtematiky (možná i jiným), tak mi napiš do diskuse. Zagothal 30. 8. 2010, 12:13 (UTC)

Axiomatická teorie množin[editovat zdroj]

Myslím, že mít toto jako redirect není dobrý nápad, neboť jsou i jiné systémy axiomatizace než jen ZF. Zagothal 1. 9. 2010, 13:22 (UTC)

Díky za názor, popřemýšlím o tom. --Pavel Jelínek 1. 9. 2010, 13:35 (UTC)
Souhlasíš, že většinu věcí v článku o ZF, které se týkají Ax,teorie množin obecně, dám do článku "Axiomatická teorie množin"? Ten bude sloužit jako podrobný, relativně neformální úvod, protože na přednáškách se po odříkání axiomů lidi dozví spoustu různých věcí, které jim teprve dají nějakou představu, co to teorie množin je, a já poslední dny hodně přemýšlím o tom, že tohle v článku ZF chybí, i po mých úpravách.... --Pavel Jelínek 1. 9. 2010, 13:35 (UTC)

Nevím, nevím. Ono by tam šel dát přepracovaný úvod a motivaci, zbytek už je IMHO ZF specifické. Více bych viděl Axiomatická teorie množin jako mini článeček + seznam takových teorií. Zagothal 1. 9. 2010, 14:12 (UTC)

Věř mi, že jsem schopný napsat mnoho věcí o axiomatické teorii množin, které nejsou ZF-specifické. Nejen motivace (kterou musím asi zpodrobnit), ale i třeba konstrukce čísel, usp. dvojic, ordinální čísla, vztah ke Goedelově větě, atd. Věřím, že tohle všechno by mělo patřit na stránku Axiomatická teorie množin - a mám z toho radost, protože čtenář těch stránek nebude zdržován objemnými technickými (špatně čtivými) detaily jako přesné znění a smysl axiómů.
Mimochodem, formule o množinách (která nekvantifikuje třídy) je v GB dokazatelná právě když je dokazatelná v ZF - už tento fakt ukazuje, že ty teorie jsou si navzájem hodně podobné. --Pavel Jelínek 1. 9. 2010, 14:39 (UTC)
OK, já mluvil o současném vzhledu článku. A napadá mně tak, co dotáhnout ZF mezi dobré články. Po hříchu tam žádný matematický není (a mezi nejlepší jen jeden) Zagothal 1. 9. 2010, 15:49 (UTC)
Mě mnohem víc láká mezi dobré články dostat Abstraktní algebra, protože tento článek je úvodem k úžasné, nádherné oblasti matematiky. A pokud nemáš námitky proti mému plánu o 2 odstavce výše, tak ZF bude obshaovat nezajímavé technické detaily, zatímco ty nádherné, zajímavé věci budou v článku Axiomatická teorie množin. Pokud se chceš se mnou domluvit, že společně článek Axiomatická teorie množin dotáhneme do vysoké kvality, tak jsem celý pro a v takovém případě mu dám v editacích přednost před většinou jiných. Co Ty na to? --Pavel Jelínek 1. 9. 2010, 17:16 (UTC)

Další diskuse[editovat zdroj]

Mazání článků[editovat zdroj]

Dost mě irituje, že pokud někdo článek nebo diskusní stránku smaže, tak nemám možnost si její historii prohlédnout. Například, pokud prošvihnu diskusi o smazání, tak nemám možnost se podívat, jestli ten článek smazání opravdu zasluhoval. Nejvíce mě to štve u článků, které někdo smazal pro dojem, že článek má nedostatečnou "notability". Tahle wikipedie je dělaná úžasně, rozumě a efektivně, ale zrovna u mazání článků to nechápu, proč je dělaná tak divně - přináší to velmi nepříjemný problém, který jsem tu zmínil. --Pavel Jelínek 2. 9. 2010, 12:40 (UTC)

Pokud je to proto, aby byl navěky zahlazen nevhodný, urážlivý obsah anebo obsah kritizující bez důkazu žijící osobě, tak to by se dalo přece řešit jinak:

  • Rozlišit měkké smazání (např. u ne-notable témat), kdy si každý může historii zobrazit, a tvrdé smazání, kdy si nezobrazí buď nikdo nebo jen správcové, jako teď.
  • A vždy nechat obsah přístupný alespoň 3 dny (často by stačilo i 12 hodin), aby se člověk mohl alespoň podívat, proč a v jaké podobě byl článek smazán. Na anglické wiki někteřé lidé (kteří o tom asi neměli ponětí) smazali jako non-notable některé články , do kterých jsem investoval hodně práce. Když nemám zrovna "psavé období", tak přece nebudu preventivně denně procházet "sledované stránky", ovšem pak často diskusi o smazání prošvihnu a jelikož si smazaný článek nezobrazím, tak nemám pádné argumenty, abych otevřel diskusi o případném obnovení článku.

Strašně mi to štve, jak tohle řešíte prosím Vy? --Pavel Jelínek 2. 9. 2010, 12:55 (UTC)

Vaše návrhy jsou zajímavé. Taky bych se leckdy chtěl podívat na smazaný článek. Tuto možnost mají jenom správci a musíme jim důvěřovat (což je v pořádku, když si je sami volíme). Pokud opravdu potřebujete vidět něco smazaného, můžete požádat správce o (dočasné) obnovení. Jinak se asi nedá nic dělat. S pozdravem--Nissαn 2. 9. 2010, 12:59 (UTC)
Takový návrh vylepšení by nejdřív musel někdo naprogramovat do MediaWiki, pak by bylo potřeba přesvědčit správce serverů nadace Wikimedia, aby nasadili verzi toto vylepšení obsahující, a až pak by byla na tahu komunita České Wikipedie, aby si rozhodla, zda si toto vylepšení zapne. Tedy pokud chcete v tomto něco změnit, musíte začít někde jinde.
Co se týče prošvihnutí smazání, myslím, že je otázka slušnosti při návrhu upozornit hlavního autora (a proto jsem také inicioval zařazení zmínky v tomto smyslu do návodu k zakládání diskusí o mazání). --Tchoř 2. 9. 2010, 13:21 (UTC)

Jaká je motivace pro jejich zrušení bez náhrady? --Tchoř 5. 9. 2010, 16:11 (UTC)

Odpověděl jsem na Diskuse_k_Wikipedii:WikiProjekt_Matematika#Aritmetické_funkce --Pavel Jelínek 5. 9. 2010, 16:20 (UTC)

upozornění na náročný článek[editovat zdroj]

Mám pár vět k tomuto:

  1. Nechtěl bys na toto nějakou šablonu (snad bych ji i zvádl): ::''Porozumění tomuto tématu může být snazší po předchozím přečtení článku [[Metrický prostor|metrický prostor]].''?
  2. Nevím nevím, co si o takovém upozornění myslet, je minimálně velmi nestandardní . Asi bys ses měl zeptat pod lípou.
  3. U topologického prostoru toto upozornění svádí k nesprávnému pocitu, že topologický prostor je metrickým prostorem.Zagothal 11. 9. 2010, 20:04 (UTC)
Díky za podnět k zamyšlení. Na 1+2 jsem odpověděl na Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Matematika#Upozornění na prerekvizity. Na bod 3 jsem odpověděl na Diskuse:Topologický prostor. --Pavel Jelínek 11. 9. 2010, 20:45 (UTC)

Rozdělování stránek[editovat zdroj]

Prosím tě, dej si příště při rozdělování článků pozor na toto. Hlavně s ohledem na autorská práva původních autorů článku (i když jim třeba jsi ty). Zagothal 6. 9. 2010, 17:47 (UTC)

Kam Zagothal přesunul z MP sekci "Hlavní výsledky"? + D_f[editovat zdroj]

  1. Rozdělil jsem do patřičných článků a přejmenoval (víceméně jsi s tím souhlasil; viz historie a diskuse)
  2. D_f jsem použil pro definiční obor. Jestli chceš použít jiný zápis (Df, dom(f) apod.), tak to klidně přepiš. Zagothal 19. 9. 2010, 19:30 (UTC)
To je luxus, já si napíšu poznámku pro sebe a dostanu na ni odpověď ještě dřív, než problém prozkoumám a vznesu dotaz na příslušné stránce :-)))))))))--Pavel Jelínek 20. 9. 2010, 07:52 (UTC)

Zermelova-Fraenkelova teorie množin[editovat zdroj]

Zase jsem si pročítal tento článek. Myslím, že po recenzi, upravě té části o konstrukci objektů a dodání refů a literatury má na Dobrý článek. Půjdeme do toho? Zagothal 21. 9. 2010, 19:54 (UTC)

Potěšil jsi mě, moc rád s Tebou nějaký článek (skoro cokoli dle Tvé volby) dotáhnu na dobrý článek. Nicméně cítím potřebu téměř vše z článku ZF přesunout do "Axiomatická teorie množin" a v ZF nechat jenom znění axiomů a možná jestli se najde ještě něco specifického pro ZF. Zkusíme "Axiomatická teorie množin" dotáhnout na dobrý článek? --Pavel Jelínek 21. 9. 2010, 19:59 (UTC)
OK, ale už ho konečně napiš. Stále ho slibuješ. :)Zagothal 21. 9. 2010, 20:02 (UTC)
Během editačního konfliktu jsem napsal:
Ale prosím o velikou toleranci k tomu, že budu někdy na této společné práci neaktivní, třeba až 5 dnů v kuse a po pár dnech znova. Večery mám plné, 24.-27. budu pryč a Wikipedie mně leze na mozek, takže někdy mám depresi a edituju v kuse několik hodin, a pak pár dní na to skoro nesáhnu, abych si od wikipedie udržel odstup a nepohltilo mě to úplně. Díky --Pavel Jelínek 21. 9. 2010, 20:09 (UTC)
A na "už ho konečně napiš" odpovím:
Slibuju Ti ho do soboty 2. října, ale pravděpodobně bude do pátku 24.9.. --Pavel Jelínek 21. 9. 2010, 20:09 (UTC)
Klidně i později, bude to asi dost dlouhá cesta, není třeba spěchu. Zagothal 21. 9. 2010, 20:14 (UTC)
Už jsem to rozdělil a můžeš na těch článcích dělat, ale spousta věcí je na mých úpravách ještě nedotažená. Poslední tři sekce v ZF přemýšlím, zda nepřesunout do Ax.teorie množin. --Pavel Jelínek 22. 9. 2010, 06:51 (UTC)
Zagothale, to je hrůza: Zdá se mně, že v sekci "dobré články" není ani jeden z matematiky (nebo jsem se přehlédl?) a jen jeden v "nejlepších článcích". To musíme změnit! --Pavel Jelínek 22. 9. 2010, 06:55 (UTC)
Ano je hrůza, že jediný nejlepší je Matematický důkaz (což je víc takové přehledové pojednání), dobrý žádný. Ještě jednu prosbu, můžeš dát mi nějaký odkaz na on-line zdroj informací o teorii množin, který bychom mohli použít jako reference. Jestli není, tak alespoň nějakou vhodnou knihu, kterou mohli mít v knihovně. Zagothal 22. 9. 2010, 07:16 (UTC)
Nejuznávanější učebnicí ax.teorie množin je tlustá kniha "Balcar-Štěpánek: Teorie množin". Existují i stejnojmenná skripta, ta budou pravděpodobně mít jiný záběr a rozsah, ale to je jen dohad.
Povinnou literaturu k tomu předmětu na MFF lze najít zde a k logice a Goedelovým větám zde, ale většina z toho jsou zahraniční knihy, které možná nepůjde snadno sehnat. --Pavel Jelínek 22. 9. 2010, 07:23 (UTC)
Našel jsem, že tu Teorie množin / Bohuslav Balcar, Petr Štěpánek - 80-200-0470-X jsem našel v katalogu vědecké knihovny u nás v Ostravě, tak tram zajdu. Zagothal 30. 9. 2010, 08:32 (UTC)

To je skvělá zpráva, protože ozdrojování mně přijde jako nejtěžší z těch úkolů pro dobrý článek. --Pavel Jelínek 30. 9. 2010, 08:34 (UTC)

Kdyby tam ten Balcar-Štěpánek nebyl, tak s vyhledáním referencí v něm mohu pomoci (mám k němu přístup). Ale nejlepší (a asi ani dobrý) článek nelze stavět na jediném zdroji: Jednak je pak těžší vyhnout se tomu, aby člověk ten zdroj (třeba nevědomky) nekopíroval, jednak to vzbuzuje nedůvěru, zda byl alespoň učiněn pokus zpracovat různé náhledy na problematiku. Bylo by dobré najít i jiné zdroje.--Tchoř 2. 10. 2010, 01:33 (UTC)
Pro mě bude asi mnohem méně práce udělat několik odkazů na lekce (učebnice) dané oblasti matematicky na webových stránkách amerických univerzit apod., než chodit pro nějaký zdroj do knihovny. Jsou takové zdroje přijatelné? Nemluvím jen o článku Axiomatická teorie množin, ale i o dalších matematických článcích, které bych časem rád dotáhl na dobré nebo snad i nejlepší. --Pavel Jelínek 2. 10. 2010, 07:38 (UTC)
Neviděl bych v tom problém. Ba naopak. Těžko se nám bez internetu bude zdrojovat například ta mnou přidaná část o rozdělení. Zagothal 2. 10. 2010, 12:02 (UTC) (jinak knížku mám doma a už jsem si i vzpomněl, že jsem ji už jednou pře lety měl půjčenou)

Pracuje se[editovat zdroj]

Tyto šablony by se ti mohly hodit: {{Ve výstavbě}}, {{Pracuje se}}. Nemusel bys tak často kopírovat text do diskuse a zpět. Zagothal 4. 10. 2010, 16:11 (UTC)

Ahoj a dotaz[editovat zdroj]

Rád tě tu vidím, zase. Nemáš-li nic proti, tak dám brzy Axiomatickou teorii množin do recenze. OK?

Zagothal 27. 11. 2010, 13:50 (UTC)

PS: Vytváření přesměrování je OK.

Díky za zprávu. Já jsem celou dobu sledoval nové zprávy ve své diskusi, ale jinak už řadu týdnů nemám na psaní ve Wikipedii náladu.
Doporučil bych do sekce "Zermelova-Fraenkelova teorie množin s axiomem výběru" přidat nejméně tak 4 věty o významu axiomu výběru. Prosím, až budou nějaké připomínky, hoď mi sem na mou diskusi odkaz na stránku, kde je najdu. Díky. --Pavel Jelínek 27. 11. 2010, 17:10 (UTC)
OK, zítra si to naposledy projdu a upravím a dám do recenze. Zagothal 27. 11. 2010, 18:32 (UTC)