Diskuse s wikipedistou:Naiseen

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zakládám diskusi. Pokud by snad někdo něco chtěl ;) Naiseen (diskuse) 15. 6. 2013, 12:45 (UTC)

--Uacs451 (diskuse) 15. 6. 2013, 12:50 (UTC)

Masaharu Fukujama[editovat zdroj]

Dobrý den, moc děkuji za cenné informace a překlad textů, použitých ve Vašem článku Masaharu Fukujama. Dovolil jsem si japonské výrazy (názvy a jména/příjmení) opravit změnou anglického - hepburnova - přepisu na český přepis. Chápu, že je to opačným směrem, než tíhne Vaše srdce, ale jsme Češi, píšeme českou wikipedii, proto budeme používat česká pravidla přepisu. Japonština, stejně jako třeba korejština, používá pro běžného Čecha nesrozumitelný systém zápisu. Z toho důvodu používám systém čekošiki rómadži (チェコ式ローマ字), v některých případech, pro možnost ověřitelnosti výslovnosti, jsem do závorek přidal ty výrazy i v japonštině. Bližší vysvětlení v diskusi o transkripci korejštiny (kliknout) v odpovědi na Váš dotaz. Doufám, že se s touto situací nějak vypořádáte a na editace/další přispívání do wikipedie nezanevřete. Hezký den přeji (když už se Vám tak líbí ovlivnění angličtinou) ;-) --Kusurija (diskuse) 16. 6. 2013, 20:22 (UTC)

Dobry den, dekuji za odpoved. Fakt mi bude hodne dlouho trvat nez se s tim srovnam, ale nezbyde mi nic jineho. Nejsem odbornik na jazyky a uz vubec na japonstinu nebo korejstinu atp. Spis se mi jedna o sjednoceni. Ucit ceskeho cloveka cesky prepis, protoze to je napsane ve wikipedii a je to tak spravne aby se nam to dobre cetlo i kdyz ostatni staty pisici latinkou prepisuji vsechny stejne, je docela zajimava cesta. Verim tomu, ze mladi fanousci kpopu nebo jpopu nebo jine asijke hudby vezmou, to co najdou na ceske wikipedii, protoze neumi anglicky a strci to googlu. Jedna se tady o princip hledani ne o princip prepisu, ktery je dobry pro starsi osazenstvo CR, ktere jde na internet a je ceskym patriotem. Sama ceskou republiku miluju a jsem stastna, ze muzu do cestiny prekladat a psat clanky cesky. Avsak z pohledu mlade generace, ktera nema zkusenosti to bude docela drsne ;) Nic proti nicemu. Bude zajimave mit cesky prepis v tabulce a zvyknout si (jestli to vubec pujde) --Naiseen (diskuse) 18. 6. 2013, 18:33 (UTC)
Tak problém, o kterém píšete, je třeba řešit úplně jinou cestou, a to doplněním externích odkazů, které ve článku zatím úplně chybí, případně referencí, které rovněž ve článku chybí a je to dosti závažný nedostatek článku, který by mohl vést i k jeho smazání. Pokusím se tedy nějakou jednotlivou referenci vypátrat, dodat, ale další byste měla podle naznačeného vzoru dodat Vy, pokud si nepřejete, aby článek pro nedostatek referencí a absenci (v článku, ne na internetu) dvou nezávislých netriviálních věrohodných zdrojů mohl být (nějakým fanatikem, ne mnou) smazán. Odkazovaný článek o 2NNVZ vřele doporučuji přečíst, abyste předešla zklamáním a podezřívání z nepřátelského jednání kolegů. Pochopitelně, odkazy musí být nepřepsané do českého přepisu, aby fungovaly. P.S. slibované odkazy nedolním ihned, ale teprve, až sám nějaké (pokud) najdu. Jelikož zajisté problematiku znáte podstatně lépe než já, nebude pro Vás velký problém mnoho dalších podle dodaného vzoru přidat. Na další spolupráci se těším. Nenechte se odradit počátečními potížemi, žádný učený z nebe nespadl, nikdo by Vás neměl hned ze začátku NUTIT k dokonalosti, leda úplný ignorant a necita. --Kusurija (diskuse) 18. 6. 2013, 19:25 (UTC)
P.S.2.: A až budete mít čas a náladu (jen to dlouho neodkládejte) pročtěte si i další doporučení a rady, umístěné nahoře v uvítání. --Kusurija (diskuse) 18. 6. 2013, 19:31 (UTC)
Jeste jste me neodradili. To je v pohode, spis jde o to, ze sama ani netusim jak mam co psat a tohle je prvni setkanim s wikipedistou, ktery mi je schopen venovat trochu casu a poradit jak se zorientovat. Rozhodne neplanuju nechat clanky bez prolinkovani na zdroje atp. Za pomoc jak se daji linkovat clanky budu jen rada. Planuju se zlepsit a dodavat informace takove, jake si ceska wikipedie zaslouzi.--Naiseen (diskuse) 18. 6. 2013, 19:37 (UTC)
PS: Je to hruza, ale jsem zvykla na Anglictinu a pokud mam pochopit kod je pro me cestina cizim jazykem... Cely zivot se ucim programovat vic anglicky nez cesky... proto se mi tyhle veci pravdepodobne chapou dost spatne

Prosím pěkně na několik okamžiků přerušit editace[editovat zdroj]

Prosím pěkně na několik okamžiků přerušit editace, abych Vám mohl naládovat ukázkové odkazy. Kvůli editačnímu konfliktu tak nemohu učinit. Děkuji. --Kusurija (diskuse) 18. 6. 2013, 20:12 (UTC)

Rozkaz šéfe ;)--Naiseen (diskuse) 18. 6. 2013, 20:17 (UTC)
Již můžete pokračovat, kvůli editačnímu konfliktu jsem ztratil veškeré informace a musel jsem vyhledávat znovu. Sorry za překážení v práci ;-). --Kusurija (diskuse) 18. 6. 2013, 20:25 (UTC)
O nic nejde. Rada se priucim ;) Aspon budu vedet pro priste. Problemy mi dela hlavne rozdil v linkovani anglicky a cesky... musim se toho jeste hodne naucit ;) Diky za trpelivost!--Naiseen (diskuse) 18. 6. 2013, 20:30 (UTC)
Linkovat se dá více způsoby, nejen takovými, jaké jsem předvedl... čili několik málo fint: <ref>[kopie sajtu (site) (mezera) text, který chcete zobrazit (nejlépe česky uvedený název v orignálním jazyce - to aby to fanoušci našli i jinde pomocí googlu)]</ref> {{en}}. Ty Vaše odkazy na japonštinu nahraďte {{ja}} (zobrazí se (japonsky)), ale jeden z nich nechte tak, jak jste ho tam dala. Odkazy, které vedou na obecnější téma, dejte raději do oddílu externí odkazy. Refů (<ref></ref> můžete vložit i více za sebou k témuž referovanému.

Přidávání neověřených odkazů[editovat zdroj]

Dobrý den, 今日は、あなたは日本語を良く分かりますか。 To mne těší, můžeme si někdy poklábosit japonsky. Pokud tomu tak není (a japonsky dobře neovládáte, nebylo moc správné, abyste přebírala od jinud (v tomto případě patrně z anglické wikipedie) odkazy aniž byste je zkontrolovala zda skutečně odkazují na to, co odkazujete. Cituji: "↑ 桜ソングが愛される理由『心に残る桜ソングNO.1は!?』. Oricon [online]. 2006-03-22 [cit. 2009-11-14]. Dostupné online. (Japonština) ↑ 福山雅治、オリジナルアルバム12年半ぶりの首位!. Oricon [online]. 2006-12-12 [cit. 2009-11-14]. Dostupné online. (Japonština) ↑ 【オリコン】福山雅治、初の結婚ソング首位 22年目で男性ソロ歴代1位の総売上2127万枚. Oricon [online]. [cit. 2011-09-10]. Dostupné online. (Japonština)". Pokud tedy japonštinu neovládáte, mám je ověřit? (je to totiž trochu práce navíc, prokousávat se japonským textem, který je o záležitostech, které mne osobně zajímají méně, než jiné oblasti, je trochu otravné). Pokud ovšem bude tato pomoc ode mne zapotřebí, tak to zkouknu... Díky za pochopení. P.S. Nezkontrolované odkazy zatím odmazávat nemusíte. ;-) --Kusurija (diskuse) 19. 6. 2013, 08:57 (UTC)

Japonsky rada poklabosim, ale priznam se, ze nemluvim tak jak bych si prala a o cteni uz radsi vubec nemluvim. Chapu, ze je to otravne, ale bohuzel jine zdroje nejsou a v tomhle pripade jsou nektere odkazy docela dulezite. Verim tomu, ze Vas to nebavi a pokusim se takove odkazy eliminovat. Diky ;)--Naiseen (diskuse) 19. 6. 2013, 12:23 (UTC)
Tak to jsme si vůbec nerozuměli, rozhodně ne eliminovat, ale naopak doplnit, t.j. i s odkazy, aby bylo možno ověřit ty informace. --Kusurija (diskuse) 20. 6. 2013, 21:28 (UTC)
Tak jsem to samozrejme nemyslela. Eliminovat odkazy z hlediska kvantity nebudu. V pripade, ze budu mit problemy s prepisem do ceskeho jazyka z japonstiny, pak budu uvazovat zda vubec uvest tedy eliminovat... Snad to jako vysvetleni staci. --Naiseen (diskuse) 20. 6. 2013, 22:38 (UTC)
V takovém případě mi zkuste napsat do mojí diskuse, pokusím se vypomoci. A ani to možná nebude otravné (;-) ), tím jsem narážel na to, co si autor může udělat sám, ale "nechce se mu". Pokud nemůže, rád se pokusím vypomoci. Víc hlav víc ví a já jsem dost stoupencem spolupráce. Takže ani tento typ eliminace není nejlepším řešením. Samozřejmě, vždy pomohou nějaké odkazy... --Kusurija (diskuse) 21. 6. 2013, 05:17 (UTC)