Diskuse s wikipedistou:MSL~cswiki

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Prosím, doložte své tvrzení zdroji. Revertovací válka k ničemu nepovede. Děkuji za pochopení. S pozdravem -- Mercy (|) 09:39, 25. 4. 2008 (UTC)


Dobrý den, děkuji, že zkoušíte editovat Wikipedii. Váš experiment na stránce Komunismus fungoval a byl posléze odstraněn. Pokud chcete dále experimentovat, použijte prosím pískoviště, neboť pokusy v článcích jsou obvykle rychle smazány. Pokud se chcete dozvědět něco o přispívání do Wikipedie, podívejte se na stránku Vítejte ve Wikipedii.--MiroslavJosef 10:14, 25. 4. 2008 (UTC)

Laskavý čtenář nechť si prohlédne diskusi u předmětného hesla a udělá si vlastní názor.

MSL 12:12, 25. 4. 2008 (UTC)

Komunismus[editovat zdroj]

Pane kolego, zaznamenal jsem, že jste se pustil do revertovací války v hesle komunismus. Vaše první zdůvodnění znělo "Oběti válek zapříčiněných komunisty se rozhodně nepočítaly na milióny. Už vůbec ne v postkomunistických zemích. Pánové, trochu soudnosti. Černá kniha komunismu je hodně tendenční pramen", druhé "rv: milióny mrtvých ve válkách ZAPŘÍČINĚNÝCH kom. - je na autorech tvrzení ho dokázat, ne na ostatních ho vyvracet; tendenčnost ČK kom. plyne už z názvu, jinak viz její kritika v ČK kapitalismu"; a snažil jste se odebrat z poznámky „Přitom ovšem přímé popravy a vraždy komunistickými ozbrojenci tvoří menšinu ve srovnání s oběťmi nelidských podmínek v pracovních táborech, hladomorů vyvolaných komunistickou politikou a válek zapříčiněných komunisty. Historik Stéphane Courtois, editor Černé knihy komunismu, dospěl v její předmluvě k celkovému počtu 97 milionů mrtvých, to je však součet značně nepřesných dílčích odhadů počtů obětí v jednotlivých zemích.“ slova a „válek zapříčiněných komunisty“.

Chtěl bych k tomu jen poznamenat, že soudě podle Vašich editačních shrnutí jste zřejmě smysl té poznámky pod čarou pochopil jinak než jak byl myšlen. Za prvé ta věta nikde netvrdí, že počet obětí válek zapříčiněných komunisty se počítá na miliony. Na miliony se počítá souhrn počtu obětí vraždy/popravy + gulagy + hladomory + války, a přitom jeden každý ze sčítanců může být řádově menší. (Jako když třeba o někom řeknete, že jeho majetek se počítá na miliony, a patří tam cena jeho domku, jeho auta a toho, co má na kontech, tak to přece také neznamená hned, že musí mít nějaké miliony na kontě; třeba tam teď zrovna má dvacet tisíc, ale jeho domek stojí čtyři miliony, a tím pádem jeho celkový majetek jde do milionů.) Za druhé ta citace také netvrdí, že Černá kniha komunismu je netendenční a bezchybná; kdybyste větu dočetl až do konce, tak byste naopak našel výhradu vůči můžnosti zjistit celkový počet obětí komunismu přesně.

Budu rád, pokud sem budete přispívat, ale kdyby se vyskytovaly nějaké podobné nesoulady s ostatními editory, tak je lepší hned nerevertovat a raději to probrat na diskusní stránce. Revertovací válka nikomu neprospívá, ani nám editorům, ani kvalitě obsahu hesel.

Hezký den,--Ioannes Pragensis 12:24, 25. 4. 2008 (UTC)


Děkuji za názor, ač s ním nemohu zcela souhlasit. Z čistě matematického hlediska: Součet má být 97 miliónů, první sčítanec je údajně menšina, tedy na zbylé 3 sčítance musí zbývat tak 50 miliónů. Jestliže se poslední sčítanec nebude počítat na milióny, pak 2. a 3. sčítanec musí být v průměru nějakých 24 miliónů. Dovoluji si tvrdit, že v tomto případě je 4. sčítanec zcela bezvýznamným přílepkem, neboť je o více než jeden řád menší. Na věci se mnoho nezmění, pokud vezmeme místo součtu 97 miliónů jiné číslo z intervalu 20+19,5 až 60+75 miliónů.

Lidská mluva se neřídí striktně zákony logiky a matematiky. Na větu "Chtěl bych vám poděkovat..." přece slušný člověk neodpoví "Jen mi klidně poděkujte...". Obdobně takovýto přílepek, ač neodporuje striktní logice, v kontextu jazyka je zavádějícím tvrzením.

Překvapilo mě, jakou reakci vyvolalo smazání těchto pár slov. V revertovací válce o ně nehodlám pokračovat, ale možná podle časových možností připojím pár poznámek o kritice uváděných čísel. V současnosti uvedená poznámka o "nepřesných dílčích odhadech" s ohledem na předchozí text, kde se spekuluje až o 60+75 miliónech obětí jen v SSSR a ČLR, vytváří dojem, že by číslo 97 miliónů mohlo dokonce ještě vzrůst. Přitom je známo, že již od takto vysokého Courtoisova odhadu se distancovali i někteří spoluautoři Černé knihy komunismu.

Bohužel mám pocit, že jistá skupina lidí chce českou Wikipedii používat k politické propagandě pomocí šíření sporných informací, speciálně u tématiky týkající se komunistů. V tom vidím jedno z vážných ohrožení reputace české Wikipedie.

S pozdravem a přáním všeho nejlepšího,--MSL 09:08, 26. 4. 2008 (UTC)

Nevím o jaké politické propagandě hovoříte, nebo snad myslíte, že když počet 90 miliónů obětí snížíte třeba na 20 miliónů, že to bude méně hrozné nebo méně odpudivé nebo snad humálnější ... ?! ** Zdá se mi, že máte osobnostní problém s výkladem toho, co se stalo ** Obyčejná humanita považuje za hrozné každý zmařený lidský život - to přece není žádná politická propaganda - velký český humanista Karel Čapek velmi dobře vystvětlil proč on sám není komunistou .... stačí si to jen přečíst ** --MiroslavJosef 09:03, 3. 7. 2008 (UTC)
Pane Miroslave Josefe, problém je někde jinde. Já nechci žádné číslo snižovat ani zvyšovat a už vůbec ne proto, aby vypadalo více nebo méně hrozivě. Buď budeme do wikipedie psát fakta nebo informace typu jedna paní povídala a různé smyšlenky. On ten počet asi až tak nepodstatný nebude, když se kvůli němu rozhořel dost ostrý spor mezi autory Černé knihy komunismu. Bohužel každá ideologie na světě má své oběti a nelze ji kvůli nim jen tak jednoduše zavrhnout. Kromě toho text encyklopedie by měl mít jistou vyváženost typu: Když se řekne A, musí se říci B. Jinak se stává propagandou. Chcete-li uvádět počty obětí komunistů, navíc určené sporným způsobem, musíte uvést i počty obětí kapitalistů v obdobných situacích. Např. odkazem na dílo a názory Noama Chomského nebo Černou knihu kapitalismu.
K vašemu osobnímu útoku: Je pěkné hlásat, že zmaření každého lidského života je hrozné, ale ještě lepší je podle toho se chovat. Rád bych věřil, že stejně jako zločiny komunistů odmítáte také "humanitární" bombardování nebo velmi dobře známé středověké a raně novověké zločiny katolíků. Vaše osobní stránka bohužel tomu nenasvědčuje.
Doporučuji si přečíst i jiná Čapkova díla než jen Proč nejsem komunistou z poloviny 20. let, dnes s oblibou citované českou pravicí. Tak jako všichni lidé i Čapek své názory tříbil a ve 30. letech psal: „Ostatně ať je to socialism, nebo ne: věřím v zespolečenštění výrobních prostředků a omezení soukromého vlastnictví, v organizaci výroby a spotřeby, v konec kapitalismu, v právo každého na život, práci, blahobyt a svobodu ducha, věřím v mír, ve Spojené státy světa a rovnost národů, věřím v humanitu, v demokracii a v člověka, amen.“ To by dnes myslím podepsal i každý komunista :). Čapkovy politické názory jsou mnohem složitější než si myslíte. Jen tak mimochodem, nechci vám kazit váš velký obdiv ke KČ i já si ho vážím, ale podívejte se, co se píše na http://www.eportal.cz/ShowArticle.aspx?ArtId=652 o Čapkovi a sovětské ústavě... Svět prostě není černobílý ani červenobílý. --MSL 29. 8. 2008, 07:25 (UTC)

Základním ideovým problémem komunismu je IMHO to, že hlásá domněnku o tom, že hypotetické "dobro" zle dosíci násilím, tedy "zlem" ** To je ovšem zásadní rozpor, dobro zlem zavésti nelze ** --MiroslavJosef 09:06, 3. 7. 2008 (UTC)

Kdo nic nedělá, ten nic nezkazí. Máte jistě právo na svůj názor, já s ním nesouhlasím. Já považuji komunistickou ideologii za mnohem komplikovanější. Možná to bude tím, že o ní něco vím i odjinud než z masmédií. --MSL 29. 8. 2008, 07:25 (UTC)

Váš účet bude přejmenován[editovat zdroj]

17. 3. 2015, 23:37 (CET)

Přejmenováno[editovat zdroj]

19. 4. 2015, 05:08 (CEST)