Diskuse s wikipedistou:Lucas~cswiki

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Remaling v tématu „Carlo Gambino

Vítejte v české Wikipedii. Koukám, že se věnujete článku Tornádo. Bylo by dobré, kdybyste se na něj podíval trochu podrobněji a poněkud ho přepracoval. Zrušte prohřešky proti českému pravopisu a české typografii jako jsou

  • "meteorologové byly",
  • "viz." - zásadně bez tečky,
  • spousta překlepů (idální místo ideální, tonáda místo tornáda...),
  • za interpunkčními znaménky (tečka, čárka, otazník...) se zásadně dělá mezera, stejně tak před počáteční závorkou,
  • dvojité otazníky (i s jedním otazníkem je otázka otázkou).

Pár rad tohoto typu najdete na Wikipedie:Pravopisné rady

Wikipedie je encyklopedie, takže je žádoucí psát články jiným stylem než populárně naučné časopisy. Takže formulace typu "Meteorologové by byly nejšťastnější lidé na světě", "v případě silnějších tornád(F2,F3) zapoměntě na terénní nerovnosti", "zapoměňme na auta(možná těžké nákladní by odolalo,ale není záruka)" by se na Wikipedii neměly vyskytovat. Takovýto styl by opravdu byl velmi dobrý pro dejme tomu ABC mladých techniků a přírodovědců (jestli tedy ještě Abíčko vůbec vychází), ale zde ne. Podívejte se třeba na anglickou Wikipedii, tam třeba problém s autem formulovali jinak: "Vehicles are extremely dangerous in a tornado." ("Auta jsou v tornádu velmi nebezpečná.")

Zkuste se tedy ještě na ten článek mrknout, jsem přesvědčen, že se Vám brzy podaří tyto drobnosti zvládnout. Přeji hodně štěsti na české Wikipedii! --Luděk 09:26, 18. 7. 2005 (UTC)

Já bych ještě poprosil, abyste k Vámi nahraným obrázkům přidal informaci o jejich tdroji a popisek licence podle Wikipedie:Popisky licence souborů. Takovéto obrázky (pokud jsou ovšem pod svobodnou licencí), které by se daly použít i v jiných jazykových verzích wikipedie je možná vhodnější nahrát na Commons; pak je totiž možné na jeden soubor odkazovat ze všech wikipedií. Zároveň je dobré, když má obrázek nějaké smysluplné jméno a je pod ním popisek, co představuje (co, kdy, kde to je). Lepší je používat menší velikosti, které tolik nerozbíjejí text článku (více v Nápověda:Obrázky).
P.S. pro Luďka. ABC pořád úspěšně existuje, ale proti tomu, co bývalo před lety je z něj dnes hrozný komerční škvár. Miaow Miaow 09:56, 18. 7. 2005 (UTC)

Obrázky[editovat zdroj]

Je hezké že sem nahráváte obrázky leč bez licence. O obrázku který kdekoliv najdete nemůže říci, že je vlně k dispozici pokud to není výslovně uvedeno. Autorské právo --Li-sung 09:50, 20. 7. 2005 (UTC)

Kolego Lucasi, už budu třetí, kdo Vás na to upozorňuje, ale bohužel nereagujete. Vaše obrázky tornád a supercel jsou impozantní, pro encyklopedii by se dobře hodily, ale pravděpodobně budou muset být z Wikipedie odstraněny. Neznáme totiž jejich původ a tak nemůžeme vyloučit, že jejich užitím by Wikipedie porušila autorská práva. To v zájmu encyklopedie nemůžeme připustit. Prosím Vás, než nahrajete jakýkoliv další obrázek, zjistěte si, odkud pochází a za jakých podmínek ho autor zveřejnil. Podle zjištěných informací pak použijte některou šablonu ze stránky Wikipedie:Popisky licence souborů a vyplňte k popisu obrázku taky jeho původ. Jinak to musí dělat někdo za Vás a když se to nepodaří, obrázek tu nemůže být. Děkuju za pochopení.
— Egg 10:01, 20. 7. 2005 (UTC)

Hmm, kolegové Vás již upozornili za mě, takže já jen vyjmenuji obrázky, u nichž jsem narazil na problémy:

Prosím, doplňte tyto informace co nejdříve. --Beren 14:29, 31. 7. 2005 (UTC)

Zkouším to usilovně zjistit, ale bude to těžké, protože jsem si je nechal poslat na mail od známého, který profesionálně fotí.Požádal jsem ho jestli nemá nějaké k tomuto tématu(tornádo,tromba), které jsem na wikipedii editoval.No a zaslal mi tuto kolekci.Mám jich k dispozici mnohem víc.Zdorj snad zjistím.Bylo by mi líto takto krásné obrázky nevidět na wikipedii :))


Odpověď na dotaz[editovat zdroj]

Pokud vím, tak změnit přispěvatele nejde (i když správci by možná mohli). Faktem je, že při delším psaní článku Vás systém automaticky odhlásí. Doporučuji před uložením dát ukázat náhled a kouknout se nahoru, jestli jste přihlášený. Pokud ne, udělejte CTRL+C, přihlašte se, vraťte se na stránku, smažte starou verzi, vložte tu Vaši novou a je to. Já to tak dělám... Další možnost je, že máte nestabilní připojení. S tím už se ovšem dělá něco těžko. Cinik 13:16, 5. 8. 2005 (UTC)


Díky za odpověd.S tím kopírováním textu mě to potom taky napadlo,ale už bylo pozdě.


Jižní Dakota[editovat zdroj]

Jižní Dakota se jmenuje po kmeni dakotů, ne Lakotů, viz německá Wikipedia nebo http://dalky.cz/pruvodce/provincie.php?prov_id=5, ale možná nemám pravdu --Mirek256 20:33, 10. 8. 2005 (UTC)



To je pravda, ale jak jsem pochopil Dakota se Dakotsky řekne Lakota. Zní to zajímavě :))


Spojené státy americké[editovat zdroj]

Prosím, pište dobře aspoň pravopisně Spojené státy, česky se to píše s druhým s malým. O psaní číslovek se radši nebudu vyjadřovat. S pozdravem --Mirek256 16:05, 12. 8. 2005 (UTC)

Obrázky[editovat zdroj]

Pro editaci textu u obrázku nemusíte načítat obrázek znovu do Wikipedie. Jen ho upravte klepnutím na "editovat". A taky bych Vás chtěl poprosit, abyste nenačítal obrázky s nejasným zdrojem nebo licencí. Díky. --Miraceti 16:02, 4. 10. 2005 (UTC)

Původ a licence obrázků[editovat zdroj]

Dobrý den, jelikož byla prodiskutována nová politika ohledně obrázků a obrázky bez základních údajů budou po 30 dnech mazány, prosím o doplnění informace o původu a licenci k Vámi nahranému obrázku

Důvody, proč je žádnoucí tyto údaje uvádět, jsou popsány na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obraťe se na mne, rád Vám pomohu. Vrba 19:13, 1. 1. 2006 (UTC)

Nolicence[editovat zdroj]

Dobrý den. Díky, že nahráváte na Wikipedii obrázky. Abychom měli jistotu, že je možné je zde použít, je u každého třeba uvádět jeho původ a licenci. Protože obrázky, které tyto údaje postrádají, jsou po týdnu mazány, prosím Vás o doplnění informací v následujícím souboru:

Podrobnosti o problematice autorských práv na Wikipedii jsou na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obraťte se na mne, rád Vám pomohu. — Timichal • 11:18, 28. 7. 2006

Moldávie[editovat zdroj]

Dobrý dne, prosím nezapomínejte vyplňovat {{shrnutí}}, taky nevím, proč jste smazal ten text v článku Moldávie? --Podzemnik 10. 5. 2009, 09:32 (UTC)


Dobrý den. Vymazal jsem ho protože tam nepatří. Neuvědomil jsem si, že článek pojednává o historickém území Moldávie. Moje editace Ekonomika Moldavska měla patřit do článku, který pojednává o tomto státu. Proto jsem to přesunul do něj.


--Lucas 10. 5. 2009, 11:38 (UTC)

Ok, já jen že když nevyplníte shrnutí editace (stačilo by napsat třeba: „chyba, přesunuto do článku toho a toho“), ti, co hlídají poslední změny, tak musí pátrat po tom, co že se stalo a co jste udělal a zda nejste náhodou nějaký škodič;-) Nic proti, snad to chápete, mějte se pěkně, vše nej, --Podzemnik 10. 5. 2009, 09:43 (UTC)

Váš účet bude přejmenován[editovat zdroj]

17. 3. 2015, 23:39 (CET)

Přejmenováno[editovat zdroj]

19. 4. 2015, 05:07 (CEST)

Carlo Gambino[editovat zdroj]

Dobrý den, seznamte se prosím s tím, co je malá editace. Prosím, neoznačujte jako malé ty editace, které mají vliv na obsahový význam článků, tj. ani reverty, které nevracejí evidentní vandalismy. Správné používání malé editace pomáhá k lepší kontrole posledních změn. Děkuji za pochopení.

Pro Vaši informaci
Pro Vaši informaci

Dobrý den, děkuji za Vaše příspěvky. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, aniž by se úprava uložila. Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, vyplňte do pole shrnutí editace stručný popis provedených změn a změny uložte.

Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou pustit do dalších úprav, oprav a doplnění článku. Každá uložená změna se zapisuje do historie článku a do seznamu posledních změn na Wikipedii. Při častém ukládání se tyto zbytečně přeplňují a znepřehledňují. Hrozí také riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Děkuji za pochopení. --Remaling (diskuse) 20. 5. 2016, 19:06 (CEST)Odpovědět