Diskuse s wikipedistou:Libor02

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 dny od uživatele Janbery v tématu „Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu

Sv. Ludvík[editovat zdroj]

Dobrý večer kolego, díky za doplnění zdroje - ale s dovolením jsem "znamení předurčení" nahradil obratem "v jistém smyslu zárukou spásy" (to je formulace Jana Damašského, kterou uvádíte). V katolické tradici snad předurčení nikdy nikdo nehlásal (kromě náznaků u Augustina)? --Gottschalk (diskuse) 8. 1. 2023, 18:37 (CET)Odpovědět

Milý kolego,
Svatý Ludvík ve svých dílech mluví velmi o znameních předurčení – přímo zmiňuje, že mariánská úcta je znamením předurčení ke spáse (tuto formulaci používá mnohokrát). Základní pohled Církve je takový, že Bůh vše od stvoření světa již naplánoval a to, co se děje, dělo a dít ještě bude, je Jeho svatá vůle. Na základě tohoto faktu, a také faktu, že Bůh je Vševědoucí, vyplývá, že někteří jsou předurčení ke spáse a někteří k zavržení – Bůh sám ví, kde skončíme. Je potřeba ale rozlišit mezi správným nazíráním na predestinaci a nazíráním bludným a odsouzeníhodným, které hlásal mj. Kalvín a poté i Jansenius.
Pro hlubší vhled zde posílám odkaz na článek zabývající se predestinací v Katolické Encyklopedii.
CATHOLIC ENCYCLOPEDIA: Predestination (newadvent.org)
S pozdravy,
Bín L. --Libor02 (diskuse) 8. 1. 2023, 19:27 (CET)Odpovědět
Milý kolego, nic ve zlém, ale že "někteří jsou předurčení ke spáse a někteří k zavržení", to mi právě zní úplně jak Kalvín, Beza a Jansenius dohromady... Až budu mít čas, podívám se na to. Ne tak kvůli Ludvíkovi, toho neznám, spíš kvůli heslu "Predestinace", které je t. č. takřka pahýl. Mějte se pěkně, --Gottschalk (diskuse) 8. 1. 2023, 21:00 (CET)Odpovědět
Milý kolego,
Důvod, proč Vám daná věta zní jako Kalvín, Beza a Jansenius bude nejspíše takový, že všichni koncept predestinace převzali od sv. Augustina (převzali a špatně si vyložili). První Vatikánský koncil závazně vyhlásil, že Bůh vše stvořil a vše řídí od počátku až po konec. Vše je v jeho moci a nic mu není utajeno – samozřejmě, že ví, kde člověk skončí. Kalvín šel nicméně až tak daleko, že hlásal, že člověk předurčený k zatracení byl de facto Bohem předurčen k hříchu. Jansenius zase zastával blud, že Kristus Pán se na kříži obětoval pouze za tu část lidstva, která je předurčena k věčné slávě – oba rouhačské koncepty vycházejí s nepochopení myšlenky sv. Augustina a z rebelie vůči katolickému chápání predestinace (katolickému, to jest správnému, nikoliv kalvinistickému – heretickému).
Znovu zmiňuji, že svatý Ludvík danou formulaci používá mnohokrát.
S pozdravy,
Libor02 (diskuse) 8. 1. 2023, 21:13 (CET)Odpovědět
Milý kolego,
v zásadě máte asi pravdu, ale ten pojem "předurčení" prostě svádí k chybnému výkladu: právě proto musel učitelský úřad vysvětlovat, že jde o předurčení k trestu, ne k hříchu. Ovšem kdo dnes tohle rozlišení pochopí, neřkuli kdo si ten pojem automaticky vyloží ortodoxně? Proto jsem byl pro se mu vyhnout. Ale pokud ho sv. Ludvík skutečně používá, klidně ho tam vraťte.
Jen dotaz: v mém vydání DS (1963), když se v rejstříku otevře heslo Praedestinatio, ukážou se odkazy jen po Trident; je o tom skutečně něco v I. Vat.?
Děkuji a zdravím, --Gottschalk (diskuse) 9. 1. 2023, 18:54 (CET)Odpovědět
Milý kolego,
Ponecháme vaší formulaci, neb je pravda, že v dnešní době by mnoho lidí danou větu pochopilo špatně.
Ohledně I. Vat. Nejsem si vědom, že by se tento koncil přímo zaobíral predestinací.
S pozdravy --Libor02 (diskuse) 12. 1. 2023, 12:13 (CET)Odpovědět

Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu[editovat zdroj]

Dobrý den,

jako aktivního editora Vás prosíme o pomoc při tvorbě strategického plánu spolku Wikimedia Česká republika do roku 2027. Pomozte nám rozhodnout, jakým směrem se mají programy pro editory v následujících třech letech ubírat. O vyplnění krátkého dotazníku Vás prosíme do 1. května 2024, obsahuje 7 otázek a zabere to asi 5 minut.

Vyplňte dotazník pro editory

V rámci probíhajících příprav strategického plánu spolku WMČR na léta 25–27 běží paralelně řada procesů. Různými formami postupně oslovujeme definované cílové skupiny. V rámci možností se snažíme o maximální stručnost a efektivitu, ptáme se vždy na to, co je pro danou skupinu primárně relevantní.

Více informací k procesu a průběhu přípravy SP najdete na pro tyto účely zřízené veřejné stránce. Na editorský dotazník navazuje termínově setkání se správci a patrolou – v gesci Pavla Bednaříka. V případě jakýchkoliv dotazů se mi můžete ozvat na diskusní stránce, nebo mailem na jan.beranek@wikimedia.cz.

Děkujeme za zapojení,

--janbery (diskuse) 20. 4. 2024, 23:49 (CEST)Odpovědět