Diskuse s wikipedistou:Krochoman

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 11 měsíci od uživatele Plánovací kalendář v tématu „Zapojte se do Komunitního wishlistu!


Prostě mi tykej!
Prostě mi tykej!

Archiv:


Rolando Villazón[editovat zdroj]

Dobrý den! Napsal jste mi o tom, že jste změnil ten článek (Copyvio). Nic proti tomu, ale co bude s článkem dál? Kdyby se citoval ten zdroj a trochu se to upravilo, mohlo by to co tam bylo zase jaksi vráceno? Takových nebo podobně dělaných editací je myslím hodně. Ten autor v internetu (snad ten Jirka nejste Vy??) ty informace také měl odněkud. Takhle je celý článek o Villazónovi sotva použitelný. Na en:wiki a de:wiki je plno informací o RV, ty by se mohly snad s odkazem vzít, ale já teď nemám čas se s tou věcí znova a podrobně zabývat. Villazón brzy bude znova v Praze, lidé ho milují a mají o něj zájem. Zatím Vás zdravím, ale byl bych vděčný za odpověď. --Zbrnajsem 19. 1. 2012, 15:39 (UTC)

Dobrý den, co bude dál aneb k postupu řešení copyvií .. při podezření, že jsou na wiki vkládány nepůvodní texty se tento text smaže a nahradí šablonou {{copyvio}} ("Možné porušení autorských práv"), případně mohou být použity alternativy. O vložení šablony copyvio je informován editor, který text do článku vložil; zároveň je odkaz na článek přidán na stránku Wikipedie:Porušení práv. Rozhodnutí, zda se o copyvio jedná nebo nejedná je na správcích, kteří dle svého úsudku rozhodnou. Buďto vrátí stránku do původního stavu, nebo problematický text nechají smazaný, odstraní šablonu a omezí viditelnost všech editací, kde se smazaný text vyskytoval. Článek je nejspíš možné upravovat již nyní, ale domnívám se, že je vhodnější počkat na výsledek řešení správce .. je totiž klidně možné, že text bude obnoven do původní verze. Bude-li muset být text odstraněn, nebrání poté nikdo nikomu, aby pokračoval ve vylepšovacích a doplňovacích editacích. ->> S Vaším názorem, že je zde takových editací hodně (patrně máte na mysli vládání textů, které porušují autorské právo) mohu jen souhlasit. Bohužel je pro některé přispěvatele snazší texty nelegálně okopírovat namísto psaní vlastních. ->> TEN autor z internetu bohužel nejsem, bylo by pro mne pak velice jednoduché text uvolnit i pro wiki. ->> Ke spekulacím o prapůvodu informací, které vedly k psaní textů nejen na internetu, ale i v tisku resp. literatuře nejsem pro Vás dostatečně kvalifikovaným partnerem, pročež je doporučuji blíže rozvést například Pod lípou. ->> Použití přeložených textů z kterékoliv jazykové mutace wiki je jednou z možností, jak lze zcela legálně texty vkládat. Jedním z mála doporučení je, aby se nejednalo o tzv. strojové překlady a uvedení verze použitého článku (šablonou). Doufám, že jsem nebyl v odpovědi příliš stručný, nebo že jsem některé postupy nepopsal chybně, přesto Vám mohu doporučit k pozornosti a pročtení článek Porušení práv. S pozdravem --Krochoman 19. 1. 2012, 19:49 (UTC)

Děkuji :)[editovat zdroj]

Ne, ta kytička patří především tobě … :)

Tímto ti děkuji, že jsi měl odvahu a energii se do toho pustit. Byl jsi jediný recenzent, který rýpal opravdu důkladně a nic ti neuniklo, což je mimochodem dobře. Také bych chtěla ocenit tvou vstřícnost, kterou jen tak někdo nemá.

Užij si wikikytičku a měj pěkný zbytek pracovního týdne. Zdraví ♥ K123456  26. 1. 2012, 05:23 (UTC)

Děkuji :), byl jsem ale jen posledním z nich (Juandev, Ioannes Pragensis, Saltzmann, Ben Skála, Jann a RPekař). Vidím u jiných správců, že hlídat vandaly a k tomu ještě něco tvořit je zatraceně obtížné (to jen někteří volení zástupci lidu zvládnou vykonávat několik svých funkcí na 100%). Doufám tedy, že Tě tahle nominace nevyčerpá natolik, abys ustala v psaní. Stejně Tě nenechám „odpočívat“ a vbrzku čekej další TYPO-nápady pro související články. --Krochoman 26. 1. 2012, 08:54 (UTC) P.S. kytičku si nechám tady, neber to jako neúctu, ale ani doma nevystavuju truhlík za oknem ;)

Wiki miluje památky[editovat zdroj]

„Wikikytička“) za pomoc s přípravou WLM

Ahoj, chtěl bych ti poděkovat za doplňování/úpravy seznamu Wiki miluje památky a zároveň poprosit o pomoc s doplňováním iso kódu do záhlaví tabulek u okresů jako je třeba tady --Limojoe (diskuse) 1. 9. 2012, 14:31 (UTC)

Díky Ti za kvítí (přestože já rád jíšku, totiž pivo). Naštěstí dělám tak pomalu, že než zjistím jaká správná ID doplňovat, někdo to udělal/udělá. --Krochoman (diskuse) 2. 9. 2012, 23:53 (UTC)

Ujfalusi[editovat zdroj]

ahoj, jeden otazka jenom... Co byl problema s Ujfalusejo madarsky puvod? Rozumis, co - a v jakem jazykem - "Ujfalsi" znanena? Jednou on taky rikal, ze prijmeni je madarsky....

--Eino81 (diskuse) 27. 2. 2013, 16:49 (UTC)

Ahoj, největší problém v Tvých posledních editacích vidím v nedoloženosti Tebou uváděných faktů. Odvozuješ je jak sám uvádíš například z prostého překladu příjmení osoby, což není ověřený zdroj informace, ale vlastní výzkum... To, že Tomáš Ujfaluši někde někdy říkal, že je jeho příjmení "maďarské", to ještě neimplikuje fakt, že by patřil do Tebou založené kategorie, jak se mylně domníváš. Jistě jsi zaznamenal, že jsem zmíněnou kategorii neodstraňoval ze stránek, kde je výslovně uvedeno X.Y. je maďarského původu příp. kde je uvedeno, že alespoň jeden z rodičů osoby byl maďarského původu. Předpokládám, že při budoucím přidávání osob do kategorie Češi maďarského původu by pro Tebe neměl být problém uvést věrohodný zdroj této informace v příslušném článku. Těším se na Tvoje další příspěvky a přeji příjemný večer. --Krochoman (diskuse) 27. 2. 2013, 19:30 (UTC)
A taky Ilona Csáková, tady je (http://www.part.cz/part/buxus/generate_page.php3?page_id=4282) je tatínek je Mad'ar. Mimochodem, promin za muj jazyk, ackoli bydlim v Praze, a pracuju tady, jsem Mad'ar a nemel jsem jeste cas ucit se cesky dobre :) --Eino81 (diskuse) 27. 2. 2013, 20:12 (UTC)
Jestliže by článek obsahoval tyto informace (matka Csákové je Rumunka a otec Maďar +připojený odkaz na zdroj), pak bych tu kategorii jistě nemazal. Myslím, že jsem Ti rozuměl bez problémů. Pokud bys ale i přesto měl dojem, že odpovídám "mimo", napiš to prosím znovu.
Hledal jsem na cs.wiki diskuzi na téma "řazení lidí do kategorií podle původu", marně. Jistě se to už někde probíralo, ale nejsem schopen to zjistit. Osobně si myslím, že například zařazení Kláry Samkové do kategorie Češi italského původu (jen díky "praprapředkovi") je nesmysl, protože s touhle logikou bys měl pravdu i v případě Ludmily Přemyslovny :( S pozdravem --Krochoman (diskuse) 27. 2. 2013, 21:41 (UTC)

Dobrý den, zvoral jsem přidání podkategorie Narození 21. listopadu do kategorie Narození podle dne a měsíce (scházela tam a já potřeboval doplnit tento údaj do stránky prof. Miloše Weingarta). Můžete mi s tím, prosím, pomoci? Díky moc --Aristarch (diskuse) 11. 8. 2013, 07:45 (UTC)

Dobrý den, nemyslím, že byste něco pokazil (taky jsem si zaplaval :) Do odkazu na kategorii stačilo přidat toto [[Kategorie:Narození podle dne a měsíce| 1121]]. Příjemný den --Krochoman (diskuse) 11. 8. 2013, 08:17 (UTC)
Jste moc hodný, ještě jednou děkuji a přeji příjemný zbytek víkendu--Aristarch (diskuse) 11. 8. 2013, 08:28 (UTC)

Dobrý den, další pokus se nepodařil, něco prostě stále dělám špatně. Můžete se mi prosím podívat na podkategorii Úmrtí 21. července, potřeboval bych to k doplnění stránky patriarchy CČSH Vratislava Štěpánka. Omluva a dík--Aristarch (diskuse) 25. 8. 2013, 08:39 (UTC)

Dobrý den, kategorii jsem udělal (Vy jste založil stránku); do zmíněné stránky jsem vložil {{Infobox - biskup}}; kdybyste se prosím mohl podívat a případně v infoboxu doplnit chybějící údaje. Příjemný den --Krochoman (diskuse) 25. 8. 2013, 10:48 (UTC)
Aha, já jsem věděl, že se do tak složitých IT záležitostí nemám pouštět, jste moje záchrana. Údaje doplním, díky a přeji pokud možno klidný zbytek víkendu--Aristarch (diskuse) 25. 8. 2013, 12:57 (UTC)

Kategorie narození a úmrtí[editovat zdroj]

Zdravím, vidím, že věnujete hodně usilí vytváření kategorizace narození a úmrtí podle dne. Této kategorizaci však hrozí smazání a je možné, že vaše práce bude zbytečná. V diskusi o smazání máte možnost se vyjádřit a podpořit setrvání těchto kategorií. S pozdravem --Jowe (diskuse) 11. 8. 2013, 11:57 (UTC)

Zdravíčko, díky za info. četl jsem diskuzi a počkám až jak dopadne "losovačka". Klidný večer --Krochoman (diskuse) 11. 8. 2013, 22:09 (UTC)

Tesařík[editovat zdroj]

Dobrý den. Laskavě mě ušetřete podobných arogantních výlevů. S Richardem Tesaříkem jsem minulý týden osobně mluvil, nenarodil se ve Svitavách jako jeho bratr ale v Ostravě. Tak už to laskavě nemažte. -- Tento příspěvek přidal(a) Zebu cz (diskuse)

Dobrý den. Nejsem si vědom žádného arogantního chování z mé strany. Mohl byste tedy lépe specifikovat komentář arogantní výlevy? Když tedy pominu Váš konfrontační tón, vidím, že stránka o R.T. byla založena 24.2.2012 a již tehdy tam byla informace o narození R.T. ve Svitavách. V jednom ze dvou externích odkazů, který je na stránce uveřejněn je mj. napsáno: ".. zpěvák, herec, hudebník a textař Richard Tesařík se narodil ve Svitavách." Jestliže se domníváte, že je tato informace z webu ČT nepravdivá, je pochopitelně správné ji opravit, ale zároveň je třeba na stránce uvést zdroj, ze kterého jste nově vloženou informaci zjistil. Informace typu "XY mi řekl" se na wiki považují za vlastní výzkum a jako takové by musely být z článku odstraněny. Zároveň si Vám dovolím doporučit k pročtení základní rady a pravidla cs.wiki (na Vaší diskuzní stránce jsou potřebné odkazy), kde se mj. dozvíte, že při editování stránek máte vždy vyplňovat pole shrnutí editace. Úpravy textů, bez vyplnění tohoto shrnutí, které jsou navíc v rozporu s informacemi v odkazovaných externích zdrojích považuji přinejmenším za experiment. Doufám, že jsem zmínil vše pořebné, ale budete-li mít i přesto jakékoliv další nejasnosti, obraťte se směle na mne, nebo svůj dotaz můžete napsat na stránku Potřebuji pomoc. --Krochoman (diskuse) 26. 9. 2013, 14:05 (UTC)

Nadměrné užívání šablony Neověřeno[editovat zdroj]

Zdravím, všiml jsem si, že v posledním čase jste zpochybnil velké množství článků vložením šablony {{Neověřeno}} a navíc se mi zdá, že postupujete abecedně, protože naprostá většina článků začíná na písmeno „A“ :). Zanechte toho, prosím, protože tímto stylem můžete olepit 90% české Wikipedie a dovolím si říct, že ve většině případů to postrádá smysl. Šablona {{Neověřeno}} se nevkládá do všech článků, kde je nedostatečné zdrojování (jak říkám, to bychom olepili celou WP), nýbrž do článků, kde jsou zdroje žádoucí, nebo-li se v nich nacházejí nějaká tvrzení, u kterých je zdroj vysloveně potřebný, protože je možné (pravděpodobné), že některé informace nejsou správné. V některých článcích bych vložení šablony viděl jako vyloženě zbytečné (Andrea Haunerová, Altaidy, Alifatické ketony), jinde je možná spornější (Alqualondë, Anamorfotická předsádka), ale opakuji, systematické, abecedné a hromadné vkládání šablony nelze zcela jistě pokládat za žádoucí. Díky za pochopení. --Mario7 (diskuse) 17. 12. 2013, 18:29 (UTC)

Taky zdravím a ano, když jsem našel článek bez zdrojů, ze kterých autor čerpal, vložil jsem do něj šablonu {{Neověřeno}}. To, že postupuju abecedně se nezdá, ale je tomu přesně tak. Dokonce je při pozornější prohlídce těchto článků možno zjistit, že většina z nich je bez interwiki. Není to tedy nic proti nikomu, ale prostě jsem použil výpis stránek bez mezijazykových odkazů, které se k nim snažím najít a pochopitelně, když narazím na nezdrojovaný článek, vložím do něj zmíněnou šablonu. Jak jsem si všiml, byly mnou vložené šablony odstraněny/revertovány, ale dál nic víc? Do stránek zdroje doplněny nebyly. Znamená to snad, že na wiki rozlišujeme články na ty, ve kterých jsou zdroje žádoucí a na ty ve kterých jsou nežádoucí? Přiznávám se, že zdaleka neznám veškerá wiki pravidla a tak se zdvořile ptám, co je to prosím za pravidlo? A názor, že by na cs.wiki mělo být až 90% nezdrojovaných stránek, je dle mého nesprávnou domněnkou. I já děkuji za pochopení. --Krochoman (diskuse) 17. 12. 2013, 20:33 (UTC)
Ano, chápu důvody :) a přirozeně souhlasím, že v každém článku by se měly nacházet zdroje, ale opakuji, skutečně není zvykem označovat každý článek bez zdroje, tato šablona slouží spíš jako upozornění na začátcích článků, ve kterých je chybějící zdrojování z nějakých důvodů problémem (nedůvěryhodná vyjádření, sporná fakta...) a to nemusí z principu platit pro všechny neozdrojované články (a pro většinu to skutečně neplatí). Moje upozornění je, samozřejmě, míněno absolutně v dobrém a co se týče těch revertů, odstranil jsem pouze šablony pocházející ze „systematické“ série článků začínajících písmenem „A“, na dřívější úpravy jsem nesahal. Koneckonců, i v samotné dokumentaci k této šabloně se uvádí: „použijte na články, které urgentně potřebují encyklopedicky doložit uváděná tvrzení“. Další „oficiální“ vysvětlení (abych pořád nemluvil pouze o praxi) lze najít například v Nápověda:Reference: „pokud článek obsahuje větší množství sporných a nedoložených informací, může se celý označit šablonou {{Neověřeno}}. Stručně řečeno, jde spíš o (ne)důvěryhodnost uvedených informací, nikoliv o samotný fakt, že chybí sekce s referencemi. --Mario7 (diskuse) 17. 12. 2013, 23:54 (UTC)
Jsem rád, že každý chápeme důvody toho druhého :).. kecám, ty reverty nechci pochopit. Co jsem ale pochopil bylo, že naše počáteční stanovisko bylo natolik odlišné, takže jsem si nechal poradit zkušeným a nezaujatým kolegou a jeho rady se vynasnažím v příštích editacích zužitkovat. Nu a ty revertované případy jsou pro mne už pasé. --Krochoman (diskuse) 19. 12. 2013, 14:05 (UTC)

Wikipedista III. třídy[editovat zdroj]

Za vyznamenání děkuju, přestože já tuhle hru nehraju (je to spíš motivační pro mladší ročníky :). S pozdravem --Krochoman (diskuse) 19. 12. 2013, 14:05 (UTC)

Jiří Baumruk[editovat zdroj]

Děkuji Vám za Vaši pomoc, ale Vaše změny nepokládáme za správné, protože

S pozdravem (Bcsparta (diskuse) 5. 1. 2014, 22:21 (UTC))

Taky zdravím a pokusím se vysvětlit (snad správně) některé editace:
ad 1) neexistující stránky - odkaz na neexistující stránku je na wiki zcela běžnou záležitostí, tedy za předpokladu, že je název vytvořený správně a jestliže je možné předpokládat založení této stránky v budoucnu, což jak se domnívám, oboje splňuje. Navíc už sama stránka Jiří Baumruk obsahovala v infoboxu medaile odkazy na čtyři dosud neexistující stránky. Pro zajímavost ještě uvedu, že na stránku Mistrovství Evropy v basketbale mužů 1957 je již odkazováno v těchto odkazech.
ad 2) - tohle budu muset trochu víc rozvést:
  • Odkazování v textu na cizojazyčné stránky wiki se nedělá (viz např. toto).
  • Informace v textu mají být potvrzeny externími zdroji, referencemi, literaturou atp. Jestliže je na cizojazyčné stránce wiki uvedena informace, měl by být na českou wiki převeden i odkaz na původní zdroj. V případě nejlepších hráčů MPV mají na en.wiki odkazy dva .. 1 , 2 (druhý je už jen v archivu a informace tam ani nebyla).
  • Obecně se ale doporučuje zdrojovat cs.wiki českými zdroji. O tom, že J.B. byl v r.1957 vyhlášen MVP píší na webu dva české zdroje: 1 a 2, tak je tam vložím i s tím španělským. S pozdravem --Krochoman (diskuse) 6. 1. 2014, 00:16 (UTC)
P.S. Nedá mi to neupozornit na fakt, že když si uživatel zvolí nick "Bcsparta" a edituje převážně články mající vztah k BC Sparta Praha, mohly by být některé editace označeny za zaujaté :(


Připojuji několik poznámek:
Na Wikipedii stránka s celkovým přehledem všech Mistrovství Evropy v basketbale mužů je

  • v 31 evropských jazycích včetně češtiny (+dalších mimo Evropu),
  • z toho jen na 18 stránkách navazuje ME 1957.
  • Hráči MVP jsou uvedeni na 11 stránkách s celkovým přehledem všech Mistrovství Evropy v basketbale mužů (en, de, es, fr, hr, hu, it, lt, sl, sr, tu, z toho lt až od roku 1963 a it odkazem na samostatnou stránku) a navíc jsou současně uvedeni ale jen na 3 stránkách ME 1957 (es, it, sr), na ostatních nikoliv.

Z toho plyne: na Wikipedii hráči MVP jsou uvedeni především na stránkách s celkovým přehledem všech ME v basketbale mužů a nikoliv u jednotlivých ročníků. Především celkový přehled hráčů MVP dává totiž ucelenou informaci o tom, kdo toto ocenění získal.

  • Vámi uvedený španělský zdroj http://www.feb.es/NoticiaDesarrollo.aspx?idNoticia=14864 zahrnuje MVP hráče jen do roku 2007 a není ani pravděpodobné, že by byl v budoucnosti doplňován.
  • Pokud jde o odkazy na nejlepší hráče MVP, tak přehled za všechny ME je na shora uvedených 11 jazykových stránkách ME v basketbale mužů a bude doplňován v příštích letech, tedy informace je s výrazně vyšší hodnotou, proto by odkaz měl směřovat tam (např. do anglické verze) [1], protože v české verzi ME v basketbale mužů není o MVP hráčích žádná informace. Pokud bude doplněna, lze odkaz přesměrovat na českou stránku.
  • Ve Wikipedii odkaz na cizojazyčné stránky wiki možný je. Vámi odkazovaný text se týká propojení zajištěného skrz interwiki (levý okraj stránky), což není shora uvedený případ odkazu ze stránky hráče J.B.

Vaše P.S. neobsahuje konkrétní věcné důvody Vašeho tvrzení a je nedůstojné Vašeho ocenění Wikipedista III. třídy.
S pozdravem Bcsparta (diskuse) 6. 1. 2014, 15:34 (UTC)

vracení změn[editovat zdroj]

Prosím, když vracíš moje editační změny, tak přece nemusíš mazat i to, co už tam bylo i předemnou. To mi příde dost naprd. Protože bych si přál, aby tady bylo co nejvíc informací. -- Tento příspěvek přidal(a) 188.75.128.27 (diskuse)

Rovněž zdravím. Protože mi především to předchozí přišlo jako špatné (pochybné zdroje, jejichž opakované uvedení se mi zdálo býti spamováním), odstranil jsem to. Ještě se na to podívám a případně článek upravím. --Krochoman (diskuse) 16. 2. 2014, 05:17 (UTC)

Výročí[editovat zdroj]

Ahoj, podle mě ty narozeniny do aktualit nepatří, k tomu máme speciální sekci (pod aktualitami) nazvanou „Výročí“, kde zítra Gott uveden bude. Opravdu má smysl to tam mít dvakrát? --Marek Koudelka (diskuse) 13. 7. 2014, 17:50 (UTC)

  • OK; nevěděl jsem o sekci; máš pravdu, nemá to smysl :) --Krochoman (diskuse) 13. 7. 2014, 17:55 (UTC)

Upozornění - modifikoval jsem Tvůj CSS kód[editovat zdroj]

Ahoj, vzhledem k tomu, že Tvůj CSS kód pravděpodobně skrýval políčko pro vyplnění shrnutí editace, editoval jsem jeden nebo více Tvých uživatelských stylopisů (stránky ve Tvém uživatelském prostoru končící .css). Pokud bych způsobil nechtěné problémy, prosím, dej mi zde vědět a použij {{Odpověď}} – tato zpráva byla rozeslána hromadně a nemusím Tvou stránku mít ve sledovaných. Zdraví, --Martin Urbanec (diskuse) 22. 7. 2017, 22:30 (CEST)Odpovědět

Zapojte se do Komunitního wishlistu![editovat zdroj]

Vážení členové komunity,

rád bych vám jménem spolku Wikimedia Česká republika oznámil spuštění projektu Komunitního wishlistu, kde můžete navrhovat témata akcí, kterých byste se rádi zúčastnili, nebo hlasovat o již navržených. Může jít např. o editaton, soutěž či cokoli jiného. Cílem komunitních wishlistů je zjistit, o jaké akce má komunita české Wikipedie zájem. Jednu ze tří vítězných akcí Wikimedia ČR ve spolupráci s komunitou zorganizuje.

Za Radu WMČR věřím, že se na stránce wishlistu nastřádá spousta nápadů i hlasů, které pro nás budou důležitým ukazatelem přání komunity, přinejmenším co se wiki-akcí týče.

Díky za vaše zapojení!

S pozdravem,
--Plánovací kalendář (diskuse) 9. 5. 2023, 23:32 (CEST)Odpovědět