Diskuse s wikipedistou:Kozuch/archiv-2008-2009

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přeji Vám pěkný den! -- Mercy (|Ω) 12:48, 28. 1. 2008 (UTC)

shnrutí[editovat zdroj]

Pro Vaši informaci
Pro Vaši informaci

Dobrý den, díky za Vaše příspěvky. Chci Vás však poprosit o pokud možno výstižné vyplnění shrnutí editace před uložením úprav. Je velmi žádoucí, aby měli ostatní wikipedisté představu, čeho se Vaše změny týkají. Umožníte tak snazší dohled nad stránkou posledních změn, ale i budoucí nalezení konkrétní změny v historii článku.

Registrovaní uživatelé mají navíc možnost si ve svém nastavení v sekci Editace zatrhnout položku Upozornit při vložení prázdného shrnutí editace a systém pak každé nevyplněné shrnutí před konečným uložením změn připomene. Děkuji za pochopení. --Zacatecnik 16:39, 28. 1. 2008 (UTC)

Dobrý den, možná by Vás mohl zajímat tento projekt. Hezký den, --Podzemnik 13:13, 18. 4. 2008 (UTC)

Vzdělání[editovat zdroj]

Kolego, nejsem si úplně jist, zda jste pochopil, o čem je článek vzdělání. Z toho, co jste doplnil, se spíše jedná o vzdělávání. --Ragimiri 14:41, 17. 5. 2008 (UTC)

Slovo "edukace" bych doporučil maximálně omezit. Nicméně, že si článek plete dva pojmy, s tím souhlasím.--Kozuch 14:56, 17. 5. 2008 (UTC)

Používejte prosím tlačítko Ukázat náhled[editovat zdroj]

Děkuji za Vaše příspěvky do Wikipedie. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, ale nic se nezapisuje do historie článku ani do seznamu posledních změn. Stránka posledních změn je pro wikipedisty velmi důležitá, jelikož se na ní zobrazují veškeré změny ve Wikipedii. Při častém ukládání jednoho článku jednou osobou se poslední změnyhistorie článku zbytečně přeplňují a znepřehledňují.

Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, zadejte do pole Shrnutí stručný popis Vámi provedených změn a změny uložte. Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou na článek vrhnout, opravit překlepy či jej doplnit. V případě častého ukládání hrozí riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Díky moc za pochopení. -- Mercy (|) 20:14, 9. 6. 2008 (UTC)

Neověřeno[editovat zdroj]

Dobrý den, můžete prosím vysvětlit Vaše mnohonásobné vložení šablony Neověřeno? V dotčených článcích sice chybí zdroje k řadě informací, ale takových je na wikipedii spousta, takže šablonu by bylo možné přidat do valné části článků. Vy jste do diskusí k příslušným článkům nepřidal vysvětlení, tak přemýšlím o tom, co Vás k tomu vedlo. Považoval bych za vhodné takové vysvětlení do diskusí připsat. Kf 7. 8. 2008, 10:46 (UTC)

Máte pravdu, oveřitelnost české Wikipedie je mizivá, ale to není důvod tento stav tolerovat, nebo ano? Můžu ještě do komentáře ke svým editacím přidávat třeba "Důvod - WP:OV" - to je ale asi tak všechno, co jsem pro to ochotný udělat a stejně si nemyslím, že je to nezbytně nutné, protože se jedná o jedno za základních a závazných pravidel Wikipedie.--Kozuch 7. 8. 2008, 11:00 (UTC)
ahoj to sice máš pravdu, ale vkládat cca 80 000-99 000 šablon neověřeno je nesmysl. Doporučil bych ti přestat s tímto zbytečným krokem, který jen zatěžuje databázi a pokud s tim chceš něco dělat, začni k jednotlivým článkům sám doplnovat zdroje --Chmee2 7. 8. 2008, 17:29 (UTC)
Proč by to měl být nesmysl? Vy si snad myslíte, že se ta Wikipedie napíše sama, či co??? Neboj, já nebudu editovat tak rychle, aby to významně zatížilo databázi :D.--Kozuch 7. 8. 2008, 17:43 (UTC)
a jaký si myslíš, že to přinese výsledek vyjma toho, že všude bude šablona neověřeno? Zdrojovat ti na jejím základě lidi nezačnou. Pokud skutečně proto chceš něco dělat, procházej články, co jsou založené, dávej tam refy a ukazuj autorům, jak se to dělá. To je IMHO cesta jak lidi přesvědčit, že se zdrojovat musí a že to má cenu. Pokud někam takle najednou narveš 1000x šablonu, tak to nikoho nepostrčí nikam a Wikipedii to nijak neprospěje. Já si nemyslím, že se Wikipedie napíše sama, proto píšu články a doplňuji refy na místa, kde vidím, že je to třeba. Pokud si ty myslíš, že se Wikipedie napíše tím, že se přidá šablona neověřeno, tak je to na zvážení :] Kdybys radši věnoval ten čas, co dáváš do vložení té šablony článku, bylo by to asi přínosnější ;) S přáním pěkného večera Chmee2 7. 8. 2008, 17:47 (UTC)
Vážení pánové, toto již je trošku absurdní, nemyslíte? Máme tedy šablonu i závazné pravidlo, ale šablonu nesmíme umísťovat a pravidlo používat. Tak to abychom rovnou šablonu vymazali a s ní i WP:OV, jedno ze základních pravidel Wikipedie. A neodpovítejte tímto - Wikipedie:Nevšímejte si žádných pravidel - protože to v této diskusi není vůbec relevantní, tady se jedná o dosti základní a závažnou věc, na kterou podobné srandy těžko půjdou v rámci hlubšího smyslu uplatnit. Doufám tedy, že chápete mé počínání - bohužel nevidím jediný důvod, aby se šablona nepoužívala a nebyla umístěna na všech článcích, kterým chybí zdroje. S přáním klidné noci, Kozuch 7. 8. 2008, 21:52 (UTC).
Podotýkám, že v řadě případů mi přijde ta šablona zcela nepatřičná, protože články jsou ozdrojovány alespoň skrze externí zdroje. Patřilo by tedy použít konkrétní požadacek fakt?, nikoliv plošnou šablonu. --Cinik 7. 8. 2008, 18:04 (UTC)
Ovšem měla by být umísťována s rozmyslem a porozuměním věci, nikoliv ve stylu Chmeeho, který jí masově zaplaví články i na těch nejnesmyslnějších místech. --Cinik 7. 8. 2008, 18:06 (UTC)

Ono nejde tak ani o to, že by Vám někdo chtěl bránit v prosazování pravidla ověřitelnosti. Hlavní problém ovšem je, že tato šablona se používá především pro články, které jsou tvořeny obsahem, který může být problematický a proto je vhodné k němu získat příslušné zdroje co nejdříve neo tvrzení v něm uvedená vyvrátit či uvést na pravou míru. Existují Wikipedisté, kteří takto označené články procházejí a snaží se právě tento problém u nich řešit. Tím, že se tato šablona vloží do stovek ba tisíců článků jen z důvodu, že tam nejsou žádné zdroje, se tato šablona jen degraduje a znemožní to přednostní řešení opravdu problematických stránek. Pravidlo ověřitelnosti platí obecně pro všechny články i pro ty, které už mají některé věci v nich obsažené ozdrojované. Není nutné na něj takto upozorňovat, ale spíše tlačit přímo na uživatele, kteří píší články, aby je rovnou zdrojovali. Zkusil jste ty články nejprve ozdrojovat sám, než jste na ně vložil šablonu? Zkusil jste kontaktovat hlavní autory těch článků, aby se zpětně pokusili doplnit zdroje do těchto článků? Jestli ne, čím jste vlastně přispěl k tomu, aby se ty články zlepšily? Jen jste přišel a rozhodl, že vše, co nemá uvedené citace bude mít šablonu neověřeno. To není zrovna dobrý příklad příkladné pomoci při rozvoji encyklopedie. --Reaperman 7. 8. 2008, 22:58 (UTC)

Jasně, já to už chápu, já jsem ten špatný, který má jen 8k editací na EN a vy jste ti dobří, kteří pobrali všechen rozum. Nebo se mýlím?--Kozuch 7. 8. 2008, 23:15 (UTC)


chapu to, ja jsem oblepil 150 clanku o hudbe sablonou bez zdroje, az jsem byl vyzvan taky ze je to zbytecne- vznikla pak myslenka pridat sablone parametr ktery by clanky radil do zvlastnich kategorii. dokonce probehl konsenzus 17:0 tusim, ale dodnes nikdo nepridal ten parametr, DannyB by to pry zvladl, ale zamerne se tomu asi vyhyba :) --Zacatecnik 8. 8. 2008, 08:32 (UTC)

Pokud se nepletu, tak tam již ona kategorie je.--Kozuch 15. 8. 2008, 15:31 (UTC)

Neověřeno v KGB[editovat zdroj]

Ahoj, do článku KGB jsi vložil šablonu neověřeno. Předpokládám, že to bylo proto, že jsi si nevšiml dole uvedených zdrojů; tři publikace mi připadají jako dost na důvěryhodnost. Pokud tyto publikace zpochybňuješ, uveď proč. Hezký den. --Kixx 8. 8. 2008, 09:58 (UTC)

Bohužel neexistence šablony pro chybějící <ref>y mě nutí používat tuto šablonu. Jde mi tedy o přímé zdrojování.--Kozuch 10. 8. 2008, 13:13 (UTC)

Máš šablonu fakt? pro konkrétní požadavek. Pokud ti nějaká šablona chybí, vytvoř si ji, jinak se budeš muset smířit tím, že ti tvou neadekvátní šablonu začneme mazat. --Cinik 10. 8. 2008, 13:25 (UTC)

No vytvořit pár dalších šablon pro zdrojování mám opravdu v plánu. Uvidíme, kdy se k tomu dostanu.--Kozuch 10. 8. 2008, 13:28 (UTC)


Dobré články[editovat zdroj]

Odebral jsem z dobrých článků Válka v Jižní Osetii (2008) , neskončila, třeba se to celé bude jmenovat jinak, a neměli by se do dobrých článků dávat články bez referencí.Je to na té stránce myslím i napsáno.--Mirek256 12. 8. 2008, 12:53 (UTC)

Šablona "Aktuální" brání dobrému článku? A kde chybí ty reference?--Kozuch 12. 8. 2008, 12:56 (UTC)
No, já se trošku překlep, chtěl jsem napsat recenze. Mělo by to být pomalu zvykem na cs wiki:-))).--Mirek256 12. 8. 2008, 13:06 (UTC)
@Mirek256:To není pravidlo. Pokud by článek splňoval základní kritéria, není třeba recenzí. --Lenka64 12. 8. 2008, 13:12 (UTC)

Až se příště zase rozhodnete pro nějakou odvetnou hurá akci, jako v případě dobrých článků, tak ji, prosím, provádějte někde jinde. Díky moc! Miraceti 12. 8. 2008, 13:08 (UTC)

Co máš přesně na mysli?--Kozuch 12. 8. 2008, 13:28 (UTC)

Vážený kolego, vyzývám Vás, abyste přestal vkládat neopodstatněné šablony neověřeno, jako to děláte například u článku Finsko. Pevně doufám, že tuto žádost budete respektovat, takže nebude nutné řešit celou záležitost na úrovni Žáfosti o komentář či před Arbcomem. Pokud postrádáte přímé citace, vytvořte si speciálně novou šablonu či použijte požadavek fakt? Nezneužívejte šablonu neověřeno na drhonestaci kvalitních a ve srovnání s ostatními velmi slušně ozdrojovaných článků. Děkuji předem. --Cinik 12. 8. 2008, 16:32 (UTC)

I já se připojuji k této žádosti - to nemáte nic lepšího na práci ?? --MiroslavJosef 12. 8. 2008, 16:33 (UTC)

Pokud chcete přidat některou z údržbových šablon, je důležité do diskusní stránky napsat důvod. Vaše akce vzbuzují dost velké rozpaky. Pokud budete pokračovat v podobných manipulacích se šablonou, budete některým ze správců zablokován. Miraceti 12. 8. 2008, 16:50 (UTC)


Osobní útok[editovat zdroj]

Vyvaruj se prosím osobních útoků. Jsi dost zkušený wikipedista, abys tušil, co by následovalo, pokud bys v nich pokračoval. S pozdravem --Chmee2 12. 8. 2008, 16:45 (UTC)

Bohužel mě ten český rybníček začíná semílat, ta ignorance co tu panuje je dosti provokativní.--Kozuch 12. 8. 2008, 16:46 (UTC)
Nevěšte hlavu, každopádně do ní krásně zapadáte. --Cinik 12. 8. 2008, 16:49 (UTC)

To věřím, hlavu vzhůru, více diskutování s ostatními a ono to půjde. Věřím, že cíl máš ušlechtilý a čáštečně ti v tom fandím, jelikož více zdrojovat je třeba, jen si nemyslím, že hurááá akce je to pravé, lepší je po kouskách. Jen zkus vybrousit nástroj, jakým to děláš a zdrž se útoků, ty v diskusi nepomůžou. Měj se --Chmee2 12. 8. 2008, 16:52 (UTC)

Nevytvářejte prosím zbytečné konflikty[editovat zdroj]

Dobrý večer. Rád bych Vás požádal, abyste zanechal akcí, s nimiž již řada uživatelů vyjádřila svůj nesouhlas. Šablona Neověřeno se vkládá do článků, kde je naprostá absence zdrojů, tedy literatury a externích odkazů a nikoliv tedy do článků, které jsou ozdrojovány celkem slušně. Pro konkrétní žádosti o zdroj (jak Vám již několikrát kolegové přede mnou vysvětlili) se užívá šablona {{Fakt}}, která se umisťuje za ono zpochybněné tvrzení. Věřím že Vaše činnost na wikipedii bude konstruktivní a nebude přerůstat do nějakých konfliktů, které jsou naprosto zbytečné a nikdo o ně nestojí. Přeji hezký večer أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 12. 8. 2008, 16:51 (UTC)

Prosím o Vaše vyjádření[editovat zdroj]

prosim mohl byte napsat svuj nazor Pod lipu?[1], nejsem si zcela jist zda vkládaní šablony do všech neozdrojovaných článků, kde neni spor o pravdivost tvrzeni je dobry pro wiki,,,,,rovnou vynechte na anglicke wiki...., prosim.--H11 12. 8. 2008, 21:58 (UTC)

Tapetáž[editovat zdroj]

Zdravím, můžeš mi vysvětlit co sleduješ tím tapetováním článků šablonami {{bez zdroje}} a spol. ?? Zkvalitnění obsahu to asi nebude, to bys namísto toho do nějakého článku třeba pár zdrojů doplnil. Jedudědek 12. 8. 2008, 22:53 (UTC)

Dobré dopoledne, doporučuji opakování z lekce Wikipedie:Ověřitelnost. S pozdravem --Kozuch 13. 8. 2008, 08:36 (UTC)
Hm, Wikipedie:Ověřitelnost jsem samozřejmě mnohokrát četl. Ale já jsem se ptal, jaký smysl to má, nebylo by smysluplnější sem tam nějaký zdroj doplnit, než provádět takovou tapetáž ??
A neodkazovat na břemeno, ten odstavec jsem taky četl ;-) Jedudědek 13. 8. 2008, 09:05 (UTC)

Taky se mi to nelíbí. Možná šablonu upravit tak, aby tolik nebila do očí... Jinak ověem příjemnou zábavu, v soušasnosti máme asi tak 95000, možná víc šlánků bez zdrojů (referencí). CO takhle zapojit trochu selský rozum, a když je ve stránce externí odkaz třeba na stránky jmenovaného subjektu, tam tuto šablonu hned nedávat? JAn 14. 8. 2008, 21:51 (UTC)

Pokud mi utekl nějaký externí odkaz, tak se omlouvám.--Kozuch 14. 8. 2008, 21:58 (UTC)

Já Vám taky přeji příjemnou zábavu, 95 000 článků doplnit že není zdroj bude fuška. Co tak raději zdroje doplňovat, než provokovat komunitu, dělat něco užitečného? Všichni vám to píší a vy ne a ne pochopit. Raději provokujete, ale to umí každí..provokovat jako vy.--Mirek256 14. 8. 2008, 22:00 (UTC)

Kdyby každý zde diskutující doplnil jeden zdroj, tak máme za chvíli hotovo.--Kozuch 14. 8. 2008, 22:02 (UTC)
Kdybyste místo každé vložené šablony vložil jeden zdroj, bylo by hotovo mnohem dříve. :) --Reaperman 14. 8. 2008, 22:11 (UTC)
Můžete začít u sebe, místo tapetování. že vám není líto vašeho času--Mirek256 14. 8. 2008, 22:10 (UTC)

Forte Coligny[editovat zdroj]

Český článek Forte Coligny obsahuje informace převzaté z anglické WIKIPEDIE na toto téma. Tam jsou uvedeny i zdroje. Zmínka o stavbě nové pevnosti je i v poslední větě článku na portugalské WIKIPEDII. O námořní škole se mluví i v srpské WIKIPEDII. O přejmenování ostrova Seripige je informace v seznamu ostrovů v zátoce Guanabara ve stejnojmenném portugalském článku. Zarco 13. 8. 2008, 10:38 (UTC)

HC Blansko[editovat zdroj]

Proč rušíte subpahýl u článku HC Blansko. Nikde nevidím, že byly doplněny nějaké informace a alespoň do pahýlu to má daleko? --Tlusťa 14. 8. 2008, 11:44 (UTC)

Viz Wikipedie diskuse:Subpahýl#Smysl subpahýlu.--Kozuch 14. 8. 2008, 11:44 (UTC)

To je diskuse na úplně špatném místě. O obsahu článku se má diskutovat v jeho diskusi. A pokud chcete zrušit úplně šablonu subpahýl, najděte nejdřív podporu komunity. Každá taková změna by měla být dána konsensem. --Tlusťa 14. 8. 2008, 11:47 (UTC)

Ano, máš pravdu, a já jsem teď konsensus narušil. Tzn. že by mělo dojít k diskusi a měl by být nalezen nový konsensus a do té doby by měly být zastaveny zpochybňované činnosti. Tohle není jen o obsahu jednoho článku.--Kozuch 14. 8. 2008, 11:50 (UTC)

To už si sbnad děláš srandu: [2]... JAn 14. 8. 2008, 22:13 (UTC)

Nerozumím. Přibliž o co ti jde prosím.--Kozuch 14. 8. 2008, 22:15 (UTC)
Myslím, že šlo o vandalismus šablony, kterého jsem se neúčastnil. Pokud šlo o něco jiného, dej vědět.

Pokud budete podobným vulgárním způsobem vandalizovat další články, budu nucen požádat o Vaše zablokování :-( Prosím, přesměrujte svou energii z destrukce na tvorbu. Díky :-) --Expander-cs 14. 8. 2008, 22:18 (UTC)

Jsem nucen odkázat na WP:OV. S pozdravem --Kozuch 14. 8. 2008, 22:20 (UTC)
zDE SE VÝJMEČNĚ JEDNALO O NĚCO JINÉHO - nějaký vandal vložil do oné šablony obrázek přirození... JAn 14. 8. 2008, 22:21 (UTC)
To se mi ulevilo. Tak asi šablonu budeme muset částečně zamknout.--Kozuch 14. 8. 2008, 22:24 (UTC)
Taky se mi ulevilo, že jste v oné prasárně nevinně :-) Škoda, že jste při tom svém tapetování nepoužil tlačítko náhled. A ještě větší škoda, že místo tapetování šablonou raději nepomůžete doplnit chybějící zdroje. Těch není dost ;-) --Expander-cs 14. 8. 2008, 22:33 (UTC)

upozorneni[editovat zdroj]

do vyreseni problematiky v zoku prestante vkladat sablonu bez zdroju, jinak to proste budu brat jako vandalismus. Jiste je treba zdojovat, ale nehrotil bych to do veci ze se bude zdrojovat 2+1=3 a nedelani niceho jineho rozhodne take neni ideal. --Vrba 14. 8. 2008, 22:27 (UTC)


podal jsem na vaše chování žádost o komentář, netapetujte a netrolujte, dokud se k tomu nevyjádří komunita. prosím. zde se můžete vyjádřit Tapetování wikipedisty Kozuch--Mirek256 14. 8. 2008, 22:41 (UTC)

Komonwelt ng Pilipinas[editovat zdroj]

Proto ze sem se dozvedel,ze vlemi rad tapetujete,nebral jsem vase {{Bez zdrojů}} vazne,tekze mi vysvětlete která tvrzení ste měl na mysly?PS:jestli mi do 3 dnu neodpovite rozumě a srozumitelně,nechci na článku Filipínské Společenství žádnou šablonu {{Bez zdrojů}}. odpovězte na moje forum--Kendrikdirksen 15. 8. 2008, 06:27 (UTC)

Turistická značená trasa 0427[editovat zdroj]

Jelikož nevím jak přesně by mělo vypadat uvedení zdrojů prosím vás jako zkušenějšího wikipedistu pomožte mi a do článku Turistická značená trasa 0427 to doplňte. Čerpal jsem ze zdrojů: tištěná turistická mapa č.23 Podkrkonoší a http://www.mapy.cz Aspoň ostatní wikipedisté uvidí že umíte i víc než jen tapetovat a provokovat a nejde vám jen o zviditelnění. Děkuji. --Jowe 15. 8. 2008, 09:40 (UTC)

Přidaná reference v této podobě je dostatečná myslím. U takového článku byste nemusel ani používat <ref></ref>, stačilo by uvést statickou referenci.--Kozuch 15. 8. 2008, 15:05 (UTC)
Používání tagu ref je jediný správný způsob. Vkládání inline odkazů do textu je špatné, pokud k tomu není nějaký extra dobrý důvod. Neraďte, prosím, druhým chyby. Díky. Miraceti 15. 8. 2008, 15:23 (UTC)
To si nerozumíme - myslel jsem referenci čistě jako bod do sekce Reference. Tento článek asi více referencí mít nebude, tak nevidím důvot proč tam davat refy.--Kozuch 15. 8. 2008, 15:26 (UTC)

Šablonu co jsi tam bez zdůvodnění vložil jsem odstranil, důvody jsou víc než jasné, když jak říkáš to tak mají na enwiki (kde mmch je to podstatně chudší), můžeš hledat zdroje, já jdu na dvě, po 19000 si je zasloužím--Horst 15. 8. 2008, 16:06 (UTC)

Vaše poslední činnost[editovat zdroj]

Čím podložíš bod 1.?--Kozuch 15. 8. 2008, 18:09 (UTC)
Kozuch odpovím já. Obyčejnou slušností a úctou k druhému, ničím jiným.--Mirek256 15. 8. 2008, 18:14 (UTC)
A snad i doporučením Wikipedie:Vandalismus, konkrétně Napadání uživatelských stránek? --Krvesaj 15. 8. 2008, 18:16 (UTC)
Takže přidání šablony, zjevně k tomu určené je pro vás "druh vandalismu, ve kterém jsou nejčastěji obsaženy urážky napadeného." To mi přijde maličko překroucené.--Kozuch 15. 8. 2008, 18:43 (UTC)
Člověče, přestaňte už prudit a provokovat a dělejte něco užitečnýho! Díky.--Expander-cs 15. 8. 2008, 18:46 (UTC)

Varování[editovat zdroj]

Dobrý den, musím Vás upozornit, že jestliže budete bez diskuse pokračovat v hromadných činnostech, i přes to, že další uživatelé zjevně vyjádří svůj nesouhlas, budu nucen Vás bez dalšího varování zablokovat. --Reaperman 15. 8. 2008, 18:36 (UTC)

Hádám - žaloval na mne Cinik? Docela rád bych se dozvěděl co asi...--Kozuch 15. 8. 2008, 18:39 (UTC)
Zásah požaduje vícero uživatelů, jen pro představu například stránky Wikipedie:Nástěnka správců nebo Wikipedie:Žádost o komentář/Tapetování wikipedisty Kozuch. --Reaperman 15. 8. 2008, 18:42 (UTC)
Pane kolego Kozuchu, nelze takto pracovat, nikdo na vás nežaluje, nejsme ve škole. Hezký večer. Jirka O. 15. 8. 2008, 18:48 (UTC)
Souhlasím,na moji zprácu jste ještě neodpověděl,ano sem jeden z nespokojenejch wikipedistů--Kendrikdirksen 16. 8. 2008, 10:33 (UTC)

Hromadné vkládání externích odkazů[editovat zdroj]

Pane kolego, Wikipedie není sbírkou externích odkazů; sekce externích odkazů v článcích má uvádět zejména důležité doplňující encyklopedické informace, nikoli namátkou vybrané články více či méně související s tématem článku. (To, jaké odkazy článek obohacují, velmi často dokáží nejlépe zhodnotit lidé, kteří se tvorby článku účastnili.) Například odkaz na přehled Unixových programů opravdu nepatří do článku o matematice.

Podobnými hromadnými editacemi Wikipedii příliš nepomůžete. Nechtěl byste se raději pokusit napsat či rozšířit či jinak vylepšit jeden článek na nějaké vaše oblíbené téma? --Mormegil 18. 8. 2008, 08:15 (UTC)

Připojuji se k žádosti, abyste přestal tapetovat články nesčetnými odkazy na váš oblíbený server http://root.cz. Budu velmi potěšen, až toho necháte. --Milan Keršláger 19. 8. 2008, 20:33 (UTC)

Párkrát jsem se netrefil, to přiznávám, ale v globále si myslím, ze to nemůže uškodit (pokud činěno obezřetně ovšem, o což se samozřejmě snažím).--Kozuch 19. 8. 2008, 20:40 (UTC)
Vážený kolego, vámi odkazované články jsou v drtivé většině mizerné kvality, protože obsahují informace, které jsou všeobecně známy a vyskytují se na desítkách dalších českých serverů (není primárním zdrojem obsažených informací). Navíc server http://root.cz si neláme hlavu uváděním zdrojů ve vlastních článcích, takže bychom se na něj NEMĚLI odkazovat, protože celková hodnota informace je méně než nula a navíc je čtenářem dále NEOVĚŘITELNÁ. Chápu, že přidáváte rating svému oblíbenému serveru na různých vyhledávačích, ale tohle je zde opravdu nepřípustné a kontraproduktivní. --Milan Keršláger 20. 8. 2008, 07:45 (UTC)
Tak Wikipedie má zásadu používat především sekundární zdroje, pokud primární zdroje nejsou důvěryhodné.
Leckteré články na root.cz jsou dost dobré, záleží pochopitelně na autorovi.
Nicméně odkazovat šmahem na jeden server, aniž by k tomu byl důvod, nebo se článku nedotýkají, je velmi škodlivé. Za prvé to mohou být falešné reference, za druhé pak spam. A oboje zcela striktně na Wikipedii nepatří. Miraceti 20. 8. 2008, 08:11 (UTC)

bez zdrojů - sekce[editovat zdroj]

Zdravim kolego, uz ta sekce funguje? A kdyz tedy dam treba {{bez zdrojů|programování}} kam se umisti ten clanek? Nevsiml jsem si, ze by kategorie:bez zdrojů měla podkategorie...Diky za vysvetleni --Zacatecnik 18. 8. 2008, 21:18 (UTC)

Ahoj - a tak to dochází k nedorozumnění - parametr sekce udělá ze šablony verzi pro sekci, tedy změní text "Tento článek" na "Tato sekce". Je to můj zlepšovák ze sousední šablony. Myslel jsem, že "sekce" je lepší než "část". Pokud ovšem má změna má být matoucí a v rozporu s jinou zvyklostí využívání toho samého (neprolézal jsem všechny ostatní šablony), bylo by asi lepsí tam tu "část" vrátit.--Kozuch 18. 8. 2008, 22:14 (UTC)
prosim prectete si diskusi k te sablone, konkretne Hlasovani o pridani parametru k teto sablone, puvodne se planoval parametr pro neco jineho, sem myslel ze se toho nekdo ujal. skoda :( --Zacatecnik 18. 8. 2008, 23:13 (UTC)

ping--Juan de Vojníkov 20. 8. 2008, 06:44 (UTC)

Já to fakt, nechápu. Napřed tam tu šablonu vložíš a pak ji bez vysvětlení zase odstraníš: [3], aniž by to bylo odzdrojováno.--Juan de Vojníkov 23. 8. 2008, 08:47 (UTC)

Nefunční odkazy[editovat zdroj]

Zdravím. Jen bych rád upozornil, že není vhodné mechanicky odstraňovat z článku internetové odkazy jen proto, že jsou nefunkční. V případech, kdy byly odkazované texty použity jako zdroj, by tím dokonce mohlo být narušeno autorské právo či narušena ověřitelnost informace vložené do Wikipedie. Co jednou bylo kdekoliv zveřejněno, je možné používat jako zdroj: to, že po skončení on-line přístupu je ověření obtížnější neznamená, že bychom měli informace získané z takových zdrojů i my smazat. Takže pro příště doporučuji tento postup:

  • pokud se do Wikipedie přidávají odkazy na internet, měly by vždycky obsahovat řádný popis, tedy pokud možno název textu, jméno či název autora (původce), název a autor (provozovatel) webu, datum vzniku nebo zveřejnění textu, případně též datum přístupu na stránku (zejména u stránek, jejichž obsah je aktualizován a měněn). Nepopsaný URL odkaz je jednak netransparentní a za druhé se po přemístění nebo stažení textu z dané URL adresy stane odkaz bezcenným.
  • pokud je internetový odkaz v článku nefunkční, pak je vhodné:
    • ověřit, zda tentýž text není zveřejněn jinde (jiná URL adresa, tiskem atd.)
    • zjistit, jestli obdobnou informaci neposkytuje jiný zdroj alespoň srovnatelné kvality
    • posoudit významnost odkazu ve vztahu k tématu článku a k informacím, které jsou odkazem dokládány. Pokud lze text identifikovat jinak (známý autor a název textu, zveřejnění jinde, nebo je stránka archivovaná na archive.org či jinde), měly by být reference či odkaz ponechány, pokud jsou důležité nebo nezbytné.

--ŠJů 20. 8. 2008, 12:23 (UTC)

Jen dodám, že některé stránky mohou být dočasně mimo provoz a pak se jeví odkazy z Wikipedie jako "mrtvé". Jinak je také možné použít webarchive.org, nebo jiný archiv a pokusit se tam stránky dohledat.--Juan de Vojníkov 23. 8. 2008, 08:48 (UTC)

Ahoj Kozuchu,
nechtěl by jsi ten článek drobet doplnit? Někdo by to mohl považovat za subpahýl... Fotka by taky neškodila;-) Měj se pěkně, --Podzemnik 21. 8. 2008, 11:24 (UTC)

Opravdu pěkný článek. Trochu jsem to upravil a standardizoval. Pár takových a máš to v malíku. Nezapomínej, že v češtině se uvozovky píší takto: „“. Zápis "tradiční latex" je tedy špatný a mělo by se psát „tradiční latex“. Jak na to? Dole pod shrnutím editace máš zvláštní znaky. Stačí označit daný výraz myší a ve zvláštních znacích, kliknout na „“. S pozdravem --Juan de Vojníkov 23. 8. 2008, 09:09 (UTC)

Tapetáž opět[editovat zdroj]

Dobrý den. Oceňuji vaše příspěvky do Wikipedie, ale chtěl bych vás poprosit, abyste hromadně nevkládal ([4], [5], [6]) do Wikipedie odkazy na vaše oblíbené servery nebo místa, se kterými jste spojen, které mají populární charakter a nemají informační hodnotu (natož ověřitelnou). Wikipedie není prostředkem pro propagaci či reklamu ani pouhou sbírkou externích odkazů. Rozšiřování encyklopedického obsahu je však samozřejmě vítáno. Externí odkazy jsou označeny nofollow, takže rating cílových stránek nezvýší. --Milan Keršláger 6. 10. 2008, 05:31 (UTC)

Rating dotčených webů opravdu není to, proč to dělám. To, že jeden zdroj či referenci je možno "uživit" ve více článcích snad není nic špatného ne?--Kozuch 6. 10. 2008, 14:19 (UTC)

Prosím, přečtěte si Wikipedie:Externí odkazy a uvědomte si, že Wikipedie není sbírkou externích odkazů, notabene když nemají k článku žádný vztah (externí odkaz nepodporuje nic z článku). --Milan Keršláger 7. 10. 2008, 15:15 (UTC)

Žádám o ukončení opakované tapetáže bezvýznamnými odkazy [7], [8], [9], [10], [11]. V článku [12] dokonce irelevantní zdroje + podpoření zavádějící informace. --Milan Keršláger 23. 10. 2008, 20:39 (UTC)

Wikipedie:Externí odkazy je pouze doporučení.--Kozuch 24. 10. 2008, 15:10 (UTC)
Kolego já zírám. Vy jste ještě nedošel k tomu co je to reference a externí odkaz. Ta první sada linků jasně ukazujete, že vy najdete něco co se týká tématu a hlava nehlava to lupnete tam, kde jsou nějaké odkazy. Víte jaký je rozdíl mezi externími odkazy a referencemi?--Juan de Vojníkov 25. 10. 2008, 06:47 (UTC)
Slušný zdroj je typicky monografie, ale ne novinový článek. Novináři musí v první řadě pobavit, aby se periodikum prodalo. Odbornost, přesnost, úplnost a jakákoliv další vlastnost, která by byla pro článek ve Wikipedii přínosem (zdrojem, doplněním, podporou uvedených tvrzení), se v běžných novinách typicky NEvyskytuje (už z principu). --Milan Keršláger 3. 3. 2009, 09:31 (UTC)

Dobrý den. Připojuji se k tématu na základě vašeho doplnění odkazu do článku Věda. 21. století je odstrašující příklad tzv. "vědeckého bulváru", který směšuje vědu a pseudovědu, a pokud jde o vědu, tak pravdivé a nepravdivé informace, mnoho informací je navíc "novinářsky" zkreslených. Chcete-li připojovat odkazy na časopisy, tak prosím u článku Věda na časopisy vědecké, případně populárně vědecké psané vědci (např. Vesmír). Odkaz na 21. století si dovoluji smazat.Petr Karel 12. 11. 2008, 18:44 (UTC)

Ahoj, chci se zbavit tohohle uctu. Ze si to ty, tak ti ho nabizim zadarmo. Chces ho? Kozouch 1. 12. 2008, 00:27 (UTC)

Kolego, opravdu považuješ za důležité, aby Wikipedia obsahovala u hesla víno odkaz na web, který jako první entitu na stránce obsahuje reklamu? Nezbývá mi než připomenout, že Wikipedie není mirrorem ani sbírkou odkazů a rovněž poukázat na doporučení Wikipedie:Externí_odkazy. Takto by heslo mohlo obsahovat stovky odkazů a to asi není to co chceme. Předem díky za odpověď. --Johann 5. 2. 2009, 15:40 (UTC)

Ahoj, reklama je bohužel asi nutná daň za obsah zdarma, ne? Osobně mi reklamy taky vadí a používám AdBlock. Co se týká přidaného odkazu tak myslím, že samotný větší informační hodnotu než ony 3 odkazy, které v sekci již byly. Takže, pokud nechceš mnoho odkazů, můžeš vymazat ty tři původní...? Včera jsem linkoval tento seriál na stream.cz asi do 20 článků a zatím to nikomu jinému nevadilo.--Kozuch 5. 2. 2009, 16:45 (UTC)
Myslím, že si nerozumíme. Nejde o to, jestli se reklama na odkazované stránce líbí tobě nebo mně, ale o to, že takový odkaz prostě do wikipedie nepatří. Přinutil jsem se asi polovinu toho videa zhlédnout a jeho informační hodnota se mi zdá téměř nulová, takže zřejmě jde o věc názoru. Všiml jsem si, že linkuješ externí linky s komerčním obsahem zuřivě kam to jen jde a vůbec se mi to nelíbí, pokusím se o tom vyvolat diskuzi třeba Pod lípou. Zdravím --Johann 6. 2. 2009, 08:26 (UTC)

Soubor bude nahrán?[editovat zdroj]

Ahoj, nemyslíš, že by bylo lepší, kdyby jsi soubor nejdříve nahrál a až pak na něj dával odkazy? Upřímně, kdyby to udělal někdo neznámý, revertoval bych. Je to něco jako když někdo vytvoří redirect na heslo, které neexistuje - takové se hned mažou podle pravidla WP:Rychlé smazání. Kdyžtak to promysli, ať nedochází k nedorozumění;-) Měj se pěkně, vše nej, --Podzemnik 2. 3. 2009, 12:39 (UTC)

Bez zdroje[editovat zdroj]

Cau (můžu tykat?), co tě vedlo k tomu na x86, CISC a RICS dát bez zdroje? Díky za odpověd --Paxan 7. 3. 2009, 07:52 (UTC)

Ahoj, no prostě nepřítomnost jakýchkoliv zdrojů či externích odkazů... dobré články zdroje obsahují, pokud články chceš vylepšit, můžeš je ozdrojovat.--Kozuch 7. 3. 2009, 10:37 (UTC)
Tento kolega má zřejmě zdrojovou obsesi. Bohužel ji sám naplňuje plevelem s odkazy na novinové články bez ohledu na relevanci a kvalitu (viz zdejší poznámky různých wikipedistů). Také si přes neustálé připomínky bohužel asi stále neuvědomuje, že některé věci jsou všeobecně známé a přijímané, a proto zde zdroj nepotřebují. Zdroj se explicitně na Wikipedii požaduje u tvrzení, kde nepanuje všeobecná shoda (číselné údaje, srovnání, přesné datumy apod). Byl bych rád, kdyby si přečetl Wikipedie:Reference a věnoval pozornost hlavně:
  1. slovu může hned v perexu (může se celý článek označit šablonou {{Bez zdrojů}} – opravdu to neznamená musí nebo vždy)
  2. odstavci Wikipedie:Reference#Co zdrojovat
  3. konkrétní šabloně {{chybí zdroj}}, která by vyjádřila jeho skutečný zájem o konkrétní zlepšení textu
Předem Kozuchovi děkuji, že se (snad) časem jeho extrémní postoje obrousí, trochu přibrzdí a najde lepší míru. --Milan Keršláger 7. 3. 2009, 11:00 (UTC)
Sám uznávám, že u něčeho je potřeba zdroj, ale u daných článků bych nanejvýš dal šablonu doplnit/pahýl, ale né bez zdroje, copak x86 potřebuje zdroj? RICS a CISC nemluvě. Proto pokud chybí něco, tak nejlépe diskuze daného článku a já se pokusím na to podívat, není v mé moci doplňovat všechno a všude, snažím se doplňovat co jde a co vím, jenže copyright někde nedovoluje doplnit všechno, takže se snažím vycházet z obecných znalostí nebo EN-Wiki.
Jinak hodně zdrojů a externích odkazů se nerovná se dobrý článek! I článek bez nich může být lepší, dalo by se to přirovnat, ale na tom ted nesejde. Já osobně zdroje neuvádím, protože většinou to je EN-Wiki nebo obecné znalosti a tak je zbytečné mnohdy odkazovat. --Paxan 7. 3. 2009, 11:53 (UTC)
x86 jsou obecné znalosti ?? Sice žijeme ve 3. tisíciletí, ale pro spoustu lidí je stále výpočetní technika pověstnou španělskou vesnicí. Tisíce lidí neví co je to x86, natož že by jim bylo zcela zřejmé, že „díky tomu a nepřenositelnosti napsaného software je i dnes nutné udržovat zpětnou kompatibilitu až k prvnímu procesoru této architektury“. Šest let jsem studoval obor mechanik elektronik pro číslicovou a řídící techniku a sám to nevim ;-)
Články bez zdrojů jsou z dlouhodobého hlediska k ničemu. To samozřejmě neznamená, že by byly po obsahové stránce špatně, ale pro nás je prostě nezbytná ověřitelnost a tudíž je potřeba zdrojovat v podstatě všechno;-)
Jinak samozřejmě i když jsou mírně preferované reference v českém jazyce, je možné prostě přebrat klidně reference z anglické/německé/mongolské verze. Rozhodně by měli být nějaké reference i na české stránce, odkazovat se na to, že jsou na en je nedostačující. Jedudědek 7. 3. 2009, 12:40 (UTC)
Neříkám, že každý rozumí x86, ale obsah těchto stránek je obecný a dávat tam bez zdroje mě přišlo opravdu na hlavu. Neříkám, že mnoho informací je dobré dát zdroje. Ale na převážně obecné informace nebo přebrané z EN-Wiki, chceš vzít, kde zdroj? A když vezmeš, kde ten zdroj sebral zdroj, začarovaný kruh. Kdyby se tam rozebíralo programování v nich a rozdíly a atd, tak bych zdroje uvítal. Proto dávám návrh z těchto 3 stránek odebrat bez zdroje, protože to ztrácí smysl, je to jako k 1+1=2 dát zdroj. Jsou to základy, který jsou většinou pevně daný. A zdroj co jsem tak obecně četl by byla i EN-Wiki a ta se nepíše. --Paxan 7. 3. 2009, 17:24 (UTC)
Enwiki tu jako referenci použít nemůžete, ale anglický článek má například referencí 11. Takže jestli se jedná o překlad, je možné prostě ty reference převzít, jestli nejde o překlad a vidíte en článku referenci u tvrzení které je i v českém článku, převzít tu. Nebo si prostě ty reference pročíst a použít vhodně jak k orefování, tak k případnému rozšíření. I když jak už jsem psal výše, by nebylo od věci doplnit nějaké české zdroje, existují-li. Můžou to být třeba nějaká vysokoškolská skripta, či nějaká jiná odborná publikace tématem se zabývající uvedené na konci v sekci Literatura, není naprosto nezbytné to cpát jako reference do článku.
Co se týče postavenosti na hlavu, tak mě přijde postavené na hlavu srovnávat x86 a 1+1. Že se 1+1=2 bude vědět cca 100% žáků třetí třídy ZŠ, co je to x86 patrně ani jeden ;-) Jedudědek 9. 3. 2009, 09:59 (UTC)
Já to beru tak, že pokud chci o tom něco vědět, musím se snažit i něco pochopit a přečíst si, ale jsme na mrtvým bodu, každý to berem trochu jinak. Osobně končím tuto diskuzi s tím, že jsem zase o něco chytřejší a chápavější, jak ostatní berou danou problematiku. Pokusím se podívat na ty články, ale bohužel jsem vyměnil koníčky (PC hry -> airsoft) a tak nevím jak budu mít čas. Pokud by chtěl někdo přímo něco mě, tak napiště ma moji diskuzi. --Paxan 9. 3. 2009, 12:52 (UTC)
Domnívám se, že to, co je obsahem běžné učebnice ZŠ nebo SŠ zdroj nepotřebuje a rozhodně je to obecně přijímaný fakt (nebo jak tomu budeme říkat). Jinak by byl zdroj nutný u každé věty alespoň třikrát. --Milan Keršláger 9. 3. 2009, 09:03 (UTC)
Nedomnívám se, že by x86 byla běžným obsahem středoškolských, natožpak základoškolských učebnic. Jinak v podstatě souhlas, teda rozhodně co se týče ZŠ učiva, u toho středoškolského bych byl trochu opatrnější;-). Jedudědek 9. 3. 2009, 09:59 (UTC)
Nechci se dohadovat, ale napsal jsem běžné učebnice. Šablona byla odebrána z článku CISC, který byl opravdu velmi stručný, aby uváděl zdroje (vlastně i nepřesný, což je skutečný problém). --Milan Keršláger 9. 3. 2009, 10:16 (UTC)

Řád otevřeného oka[editovat zdroj]

„Řád otevřeného oka“

Za prosazování důležitého pravidla o zdrojování. —Guy Peters 11. 4. 2009, 07:15 (UTC)

Státní bankrot[editovat zdroj]

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

© Dobrý den, oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout text chráněný autorským právem převzatý bez dovolení z webových stránek či odjinud. Podívejte se, prosíme, na stránku Státní bankrot, a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení k dalšímu šíření podle licencí GFDL a CC-BY-SA 3.0, pošlete o tom e-mail do OTRS.

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a o některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:PrůvodceWikipedie:Váš první článek. Díky za pochopení.

--Sevela.p 9. 12. 2009, 22:43 (UTC)

Sice se nejedná o naprostou kopii, ale dle mého, se o copyvio jedná. V textu je upravených opravdu málo slov.--Sevela.p 9. 12. 2009, 22:45 (UTC)
Jde o porušení autorských práv, text je, až na pár změněných slov, identický. --Tlusťa 10. 12. 2009, 07:58 (UTC)
Myslím, že těch "pár slov" z toho právě copyvio nedělá, ne?--Kozuch 10. 12. 2009, 08:17 (UTC)