Diskuse s wikipedistou:Kill file

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

--Hypertornado 22:04, 22. 4. 2006 (UTC)

Dobrý den. Díky, že nahráváte na Wikipedii obrázky. Abychom měli jistotu, že je možné je zde použít, je u každého třeba uvádět jeho původ a licenci. Protože obrázky, které tyto údaje postrádají, jsou po týdnu mazány, prosím Vás o doplnění informací v následujícím souboru:

Podrobnosti o problematice autorských práv na Wikipedii jsou na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obraťte se na mne, rád Vám pomohu. --che 08:29, 26. 4. 2006 (UTC)

Díky za doplnění license, ale z URL stále nechápu, proč je obrázek propagační. Prosím o zdůvodnění. Děkuji.--che 22:11, 27. 4. 2006 (UTC)
A proč by nemohl byt propagační? Bandzone.cz je server, kde interpreti sami sebe prezentuji a konkrétně některé fotky jež QQ na svém učtu mají, jsem vyděl i v tištěném časopise...--Kill file 12:51, 28. 4. 2006 (UTC)
Pokud to tam nahráli oni sami pak se fotka jako propagační označit dá. Z odkazu na holý JPEG to ale poznat nejde, je lepší tam uvést odkaz na stránku http://www.bandzone.cz/quitequiet/foto a doplnit, že si tam tu prezentaci nahráli sami, takže jde o jejich vlastní propagaci. Fotka otištěná v časopise zpravidla není snímek poskytovaný pro propagaci, ale něco za co časopis zaplatil aby to doplnilo článek, takže jde o dost jinou kategorii (jinak by se pod to dalo zahrnout prakticky všechno). --che 18:17, 28. 4. 2006 (UTC)

Obr. bez zdroje[editovat zdroj]

Dobrý den. Díky, že nahráváte na Wikipedii obrázky. Abychom měli jistotu, že je možné je zde použít, je u každého třeba uvádět jeho původ a licenci. Protože obrázky, které tyto údaje postrádají, jsou po týdnu mazány, prosím Vás o doplnění informací v následujících souborech:

Podrobnosti o problematice autorských práv na Wikipedii jsou na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obraťte se na mne, rád Vám pomohu. --Tlusťa 20:25, 3. 8. 2006 (UTC)

Pekny, ale co ja s tim? Je to obal desky a na ten je preci fair use...--Kill file 23:27, 3. 8. 2006 (UTC)
Tady se nejedná o licenci, ale o zdroj těch obrázků, což je markantní rozdíl.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 23:31, 3. 8. 2006 (UTC)
Zdrojem jsou přece ty 30 let starý desky. Nevím kdo tu fotku skenoval a jsem si jist, že to je jedno vypadala by totiž stejně--Kill file 23:42, 3. 8. 2006 (UTC)
Při použití odvolávajícím se na Wikipedie:fair use hraje způsob získání podstatnou roli. Pokud to oscanujete z alba je to něco jiného než když to stáhnete z webu kapely a něco jiného když to stáhnete ze stránky kde nabízejí plkáty s obrázky z obalů a mají je tam s výrazným varovnáím, že to pečlivě digitálně čistili a komukoli zakazují to za jakýchkoli okolností použít. Také platí, že už to, že si vůbec dáváte práci a napíšete, kde jste ty obrázky vzal, může být soudem bráno jako indikace, že jste obrázky nahrával v dobrém úmyslu. --che 00:00, 4. 8. 2006 (UTC)
ok, dival sem se na českou i na anglicky psanou wikipedii a v 90% je tam u obalů pouze uvedeno, že se jedna o obal. Mnohdy chybi i odkaz na příslušnou desku, kterou ma daný obal obalovat:-) --Kill file 00:10, 4. 8. 2006 (UTC)
Bohužel máte pravdu, situace s obrázky není v současnosti ideální. V současnosti probíhá iniciativa, která má za cíl stav uvést do souladu s autorským právem, jedním z jejích projevů je i požadavek na uvedení zdroje u všech obrázků. To že tu ještě je otřesných 90% obrázků popsaných nedostatečně je nepříjemné, ale není to důvod na autorská práva rezignovat. --che 00:21, 4. 8. 2006 (UTC)
Stejně tomu nerozumím. Pak budu 10 blbych přebalu desek vkladat hodinu a na nakonec se nedostanu ani k hudbě. U obalu Knih, Desek atd je nesmysl uvadět informace o zdroji. Jediné co by mělo smysl je vkládat informace o příslušné verzi (např. od jakého je vydavatele/labelu, rok atd, protože přebaly se leckdy od sebe liší).--Kill file 01:04, 4. 8. 2006 (UTC) ----
Pokusím se to tedy situaci shrnout ještě jednou. Existují zákony, které každému tvůrci originálního díla zajišťují právo kontrolovat užití zmíněného díla. Obal desky je takovým autorským dílem. Dle autorského zákona nám jeho užití může povolit pouze autor nebo někdo, na koho autor svá práva převedl – typicky vydavatel. Autorský zákon nepovoluje použití díla pouze na základě toho, že jsme ho našli někde na Internetu. Tudíž použití takového díla na Wikipedii je v podstatě ilegální, a když se zítra zastoupení nějakého velkého hudebního vydavatelství rozhodne, že má špatný den, může zcela oprávněně požadovat stažení souborů, případně provozovatele zažalovat. Abychom snížili možnost, že něco takového vydavatelství udělá, snaží se Wikipedie dovolávat principu amerického práva fair use (který v ČR samozřejmě neplatí), který za předpokladu prokázání toho, že jsme se hodně snažili ujistit, že majitel práv proti nahrání určitě nic nemá, že ho použití díla zde nepoškodí apod, pravděpodobně zajišťuje v americkém (nikoli Evropském) právu toleranci. Uvedení zdroje tedy nahrání obalu posouvá z oblasti ilegality do zóny, kterou je snad ještě možné tolerovat. --che 01:33, 4. 8. 2006 (UTC)
A kde mam ten zdroj sehnat? Firma Pye records už více jak třicet let neexistuje. The Kinks jsou již také minulosti a nemaji a nikdy neměli internetové stránky. Všechny mnou nahrane obaly dělal jistý Klaus Schmalenbach. Nikde na intenetu nenajdete na něj kontakt, ty obaly sou staré čtyřicet let a je klidně možné, že už taky nežije; nehledě na to lidí s jménem Klaus Schmalenbach bude zajisté větší množství. 2) jedna se o obal a obaly maji primarne ochraňovat před požkozením a propagovat. Za zveřejnění obalu desky vás nikdo nebude stíhat. Vy si myslite, že hudební magazín, když zveřejnňuje obal desky kterou recenzuje, se táže vydavatele, interpreta nebo snad autora obalu, zdali může obal zveřejnit? Můžu vás ujistit, že NE! A vůbec přitom nehraje roli jestli si desku koupil nebo dostal od vydavatele. Čili koho mám kontaktovat, aby ste byl spokojen? Mám snad napsat dopis Ray Davisovy, nebo se mám obrátit na firmu, která desky naposledy vydala v reedici? Nebo stačí kontaktovat distributora pro ČR, v tomto případě sony? 3)Překvapuje mě váš přístup a to se bavime o The kinks, což je kapela která prodala miliony desek, jejichž desky neustále vycházeji v reedici. Ja tu prostě nechápu; je obrovské množství interpretů, o jejichž existenci, se hudební encyklopedie (a to včetně těch nejobsáhlejších) vůbec nezmiňuje, album si vydali sami a nelze na ně nikterak sehnat kontakt. Vysvětlete mi prosím, jak lze potom dostat jejich obaly na wikipedi.--Kill file 09:25, 4. 8. 2006 (UTC)
Sám uvádíte několik cest, jak získat ruzumný souhlas s publikací obalu. Souhlas vydavatele stačí, distributora pro ČR taky, povolení koneckonců můžete získat i z allmusic.com, odkud jste obaly nahrál.
V případě zcela neznámých interpretů pro uznání fair use může i stačit, když se pokusíte získat souhlas s publikací, ale nikoho se vám nepodaří najít/zkontaktovat, a do popisu to uvedete. Podmínky fair use ale také zahrnují důležitost onoho obrázku pro článek. Je otázkou, do jaké míry je pro Wikipedii nezbytný obrázek obalu alba, o jehož autorovi se nezmiňují ani ty nejobláhlejší specializované encyklopedie. --che 16:16, 4. 8. 2006 (UTC)
Díky za dohledání Amazonu, jeho podmínky vypadají kompatibilně. Jen do budoucna prosím -- pokud v popisu tvrdíte, že nějaký soubor pochází z dané adresy, také ho odtamtud nahrajte. Stav, kdy je v popisu uvedena stránka která kopírování explicitně nezakazuje, a soubor je ve skutečnosti ze stránky, která v podmínkách píše, že jí to výrazně vadí, není příliš žádoucí. S přáním pěkného dne --che 12:51, 5. 8. 2006 (UTC)

"Smí zde být, pokud je povoleno jeho přijatelné použití (fair use), ale to dosud nebylo ověřeno." - Myslim, že v ramci určité solidarity k lidem co pracně vkladaj obrázky (a pak se za pár hodin dočtou, že budou vymazány), by každý kdo vkladá tohle sdělení, měl jako první ověřit "přijatelné použití (fair use)".--Kill file 00:59, 4. 8. 2006 (UTC)

Ačkoli mi není úplně jasné, co přesně je na nahrání obrázku pracného, obávám se, že po ověření jsem nucen konstatovat, že podmínky užití allmusic.com explicitně zakazují další publikaci tam obsažených materiálů na internetu, a tudíž jejich použití na wikipedii jako fair use kvalifikovat nelze. --che 01:33, 4. 8. 2006 (UTC)

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

©

Oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout obrázky či jiné dílo chráněné autorským právem převzaté bez dovolení z jiných webových stránek či odjinud. Podívejte se, prosím, na Soubor:SomethingElseByTheKinks.jpg a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení, pošlete o tom e-mail do OTRS.

Připomínáme, že je nutno v popisu obrázku či jiného souboru jasně uvést jeho zdroj a licenci. Důvody, proč je žádnoucí tyto údaje uvádět, jsou popsány na stránce WikiProjektu Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obratťe se na diskusi WikiProjektu Licence souborů.

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:Průvodce, Wikipedie:Váš první článek a Nápověda:Obrázky.

Díky za pochopení. Věříme, že potřebné údaje doplníte a přidáte do Wikipedie ještě další potřebné obrázky a soubory, u kterých již tyto údaje ihned uvedete.

Též obrázky Soubor:TheKinksVillageGreenPreservationSociety.jpg, Soubor:The kinks arthur album.jpg, Soubor:The kinks lola.jpg a Soubor:The KinksMuswell Hillbillies.jpg
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 01:19, 4. 8. 2006 (UTC)

Shrnutí[editovat zdroj]

Díky za vaše příspěvky, chci vás však poprosit o pokud možno výstižné vyplnění shrnutí editace před uložením úprav. Je to nanejvýš žádoucí, aby měli ostatní wikipedisté představu, čeho se vaše změny týkají. A to nejen ti, kteří právě sledují stránku posledních změn, ale i ti, kteří pak někdy v budoucnu budou hledat v historii článku nějakou změnu. Když totiž ve shrnutí uvidí, že se vaše změny týkají něčeho jiného, než co zrovna hledají, tak třeba vaše editace bude patřit mezi ty, které budou moci vynechat, a ušetří tím tak trochu času.

Stává-li se vám, že na shrnutí často nechtěně zapomínáte, můžete si ve svém nastavení v sekci Editace zatrhnout položku Upozornit při vložení prázdného shrnutí editace a systém vám každé nevyplněné shrnutí před konečným uložením změn připomene.

Děkuji za pochopení.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 23:33, 3. 8. 2006 (UTC)

interwiki[editovat zdroj]

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat, abyste při tvorbě článku doolňoval i takzvané interwiki linky. Jde o odkazy na stejné články v jiných jazycích, které se umisťují dozadu za článek. Úplně postačí, když sem dáte anglický, ale je třeba dát i odkaz na český článek, do anglické verze. Většina zkušenějších wikipedistů při té příležitosti přenese rovnou všechny odkazy, které v anglické wiki najde, ale není to nutné. Opravdu nejdůležitěkší, je dát odkaz na cs: do en: o zbytek se postarají roboti. Zrovna u alb a kapel je to jednoduchý proces, články se jmenují tady i na en stejně. Děkuji za spolupráci. --Karakal 14:55, 7. 8. 2006 (UTC)

Paráda, dík to je přesně ono :). Ještě doplnění, iw se řadí podle abecedy, podle místního označení (tedy čeština pod c ve včech jazycích), co jste už udělal, to neopravujte, jen pro příště. Mně trvalo hodně dlouho, než mi to došlo, tak radši upozorňuju. No když o tom tak přemýšlím, když jsem přišla, tak se to ještě nedodržovalo ;). Pořádek se v tom dělal až později. Jo a dík, že jste začal přidávat i ten pahýl, i když na ten jsem Vás neupozornila. --Karakal 07:26, 8. 8. 2006 (UTC)