Diskuse s wikipedistou:Jan Myšák/Archiv/2020

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Jan Myšák v tématu „Otázka od wikipedisty Mkdsspug1 (30. 12. 2020, 22:03)
Archivy
Archivy

Přeložení článku

Dobrý den Rád bych přeložil článek, dejme tomu ,,Taneční” z např. anglické wikipedie. Ale tento článek již na české wikipedii existuje, bohužel však není propojen se stejnými články z wikipedií cizojazyčných. Proto se ptám jestli by to nešlo nějakým způsobem ,,spojit”? Karel Jeřabina (diskuse) 3. 1. 2020, 02:26 (CET)

Jistě, že to jde. Najděte si nějaký článek (ty zmíněné taneční, dejme tomu). Vlevo pod logem Wikipedie je lišta cca 20 odkazů, posledními z nich by měly být jazyky. Většina článků už je takto propojená, takže tam většinou uvidíte odkaz na angličtinu, němčinu atd. V článku Taneční žádné jazyky zatím nejsou − klikněte na poslední položku lišty ("Přidat odkazy"). Otevře se okno, do kterého nahoře vyplníte jazyk (např. angličtina lze zadat jako english nebo jako enwiki), dolů pak název propojovaného článku na té dané Wikipedii, kterou jste nahoře zadal (předpokládám že tam bude něco na styl dancing class, dancing lessons apod.). Poté se vám zobrazí i odkazy na další jazyky. Doporučuji nějaké odkazy zkontrolovat, zda opravdu propojujete to správné. --Jan Myšák (diskuse) 3. 1. 2020, 09:52 (CET)

WAM 2019 Postcard

Dear Participants and Organizers,

Congratulations!

It's WAM's honor to have you all participated in Wikipedia Asian Month 2019, the fifth edition of WAM. Your achievements were fabulous, and all the articles you created make the world can know more about Asia in different languages! Here we, the WAM International team, would like to say thank you for your contribution also cheer for you that you are eligible for the postcard of Wikipedia Asian Month 2019. Please kindly fill the form, let the postcard can send to you asap!

Cheers!

Thank you and best regards,

Wikipedia Asian Month International Team --MediaWiki message delivery (diskuse) 3. 1. 2020, 09:16 (CET)

Výsledky vyhlášeny, probíhá sběr adres pro Asijský měsíc Wikipedie 2019

Vážení účastníci Asijského měsíce Wikipedie 2019,

na této stránce jsme vyhlásili výsledky letošního ročníku. Na prvním místě se umístil uživatel Mirek256, na druhém místě Svajcr a na třetím místě Fixinela. Gratulujeme! Předávání/Odesílání poukázek do knihkupectví Neoluxor (známé především jako Luxor) s výherci domluví uživatel Khamul1.

Sběr adres pro zaslání pohlednic byl odložen a právě probíhá. Prosíme všechny, kteří mají nárok na pohlednici, aby formulář co nejdříve vyplnili. Dotazník je dostupný zde na Google Disku v Google Formulářích. K vyplnění je nutné být přihlášen k Účtu Google. Pokud Účet Google nemáte, tak si jej prosím založte, nebo napište e-mail uživatelce Li-Yun Lin s adresou a s vaším občanským jménem. Formulář je v angličtině, pokud něčemu nebudete rozumět, neváhejte se zeptat. Až tak učiníte zapište se prosím na tento seznam.

Lokální organizátoři Patriccck, Khamul1 a OJJ 3. 1. 2020, 13:15 (CET)

Diskuse s wikipedistou:PretorianCzerv

Dobrý den.

Včera, 8.1.2020, jsem vložil úvod z autorské práce pana Volfa na stránky Wikipedie pod sekcí "Flavonoidy." Toto bylo z důvodů možného porušení autorských práv odstraněno. Nicméně, opravdu se jedná o opis úvodu jeho práce "Flavonoidy a jejich biologické působení," ovšem byl jsem samotným autorem, panem Volfem, o toto požádán. Panu Volfovi je přes osmdesát let a s "moderní technikou" si příliš nerozumí, proto jsem to tam vložil já. Záměrně jsem vložil tento úvod nad odkazy na literaturu, kde je potom aktualizovaná verze jeho práce z roku 2019 ve formátu "pdf" na stránkách firmy "juwital.cz." V současné době jednám s touto firmou, aby tuto verzi vyměnili ještě za novější, kterou jim pošlu. Bude to finální verze, kde jsou opraveny drobné chyby, co se formy týče. Obsah zůstává nezměněn.

Jak jsem řekl, panu Volfovi je přes osmdesát let, nemá e-mail, proto jedinou cestou zůstává, jak si ověřit pravdivost mého vysvětlení, zavolat mu osobně. Telefonní číslo je (zasláno e-mailem na permissions-cs@wikimedia.org.) Pan Volf opravdu velmi stojí o to, aby jeho práce byla právě na stránkách WIKI. Je to člověk na sklonku života a toto je jeho "životní odkaz."

S pozdravem.--PretorianCzerv (diskuse) 9. 1. 2020, 09:24 (CET)

Dobrý den, rád slyším, že jste napsal kontaktní informace na permissions-cs@wikimedia.org. Nevím, jestli to bude stačit, ale měli by vám odpovědět tam.
S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse) 9. 1. 2020, 09:28 (CET)

MAiAK

Dobrý den, vkládám na vysvětlení dle návodu

Já Matěj Jedlička, autor tohoto textu (https://www.tomovyhry.cz/zbozi/maiak-cestovni-verze/), souhlasím s tím, aby tento můj text byl sdělován prostřednictvím Wikipedie (https://cs.wikipedia.org/wiki/MAiAK) pod licencí GFDL (závazné znění: http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html; neoficiální překlad: https://jxself.org/translations/gpl-3.cz.shtml) a pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported (zkrácené české znění: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.cs; plné znění: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode). Beru na vědomí, že toto dílo může být libovolně upravováno a přebíráno dalšími stranami k jakémukoli účelu včetně komerčních. Přeji si, aby za autora tohoto díla byl označen (Jedle).

Veškeré texty na MAiAK jsem stvořil já, neboť jsem jeho autorem. Texty uvedené v ostatních zdrojích, zejména na e-shopech, ale i ve zmíněném nezávislém deníku, u kterého je k vidění totožná fotografie jsou převzaty ze stránek ufohry.cz, maiak.cz, eshop.maiak.cz, které spravuji s mým svolením. Tj. eshop, který nabízí maiak sice nemá naše svolení, ale nebereme to jako nic neobvyklého a rozhodně nám nevadí, že kopírují náš text o naší hře na svých stránkách, bereme to jako samozřejmost, že si text nebudou vymýšlet, když už je hotový přímo od autora. Defacto nás tedy citují ale neuvádí to.

Podpis odesílatele Matěj Jedlička Jedle

Dobrý den, děkuji vám za toto prohlášení, ale mně nemá být adresováno. Pošlete ho, prosím, e-mailem na permissions-cs@wikimedia.org. Všechny náležitosti, které má mít, najdete zde. S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse) 10. 1. 2020, 15:31 (CET)

Fasádní žaluzie

Dobrý den, moc si vážím Vaší práce, kdy dbáte na kvalitu wiki textů. Nicméně nerozumím tomu, proč nemůžu přidat zdroj k odstavci "fasádní žaluzie", který jsem přidal a čerpal jsem z webu, který chci uvést. Informace jsou skutečně z webu, který chci uvést. Informace jsou hodnotné a relevantní k tématu. Web spravují profesionálové v oboru a nejedná se o žádný spamový web. Děkuji že referenci vrátíte zpět. Jinak bych si mohl myslet, že se zde neměří každému stejným metrem :-) Wiki stránky jako: Metaxa, Aperitiv, Arménie, Gin, Jagermeister obsahují odkazy na, jak vy říkáte, komerční web. Jak mi prosím toto vysvětlíte? Předem děkuji za laskavou odpověď.--Ditri (diskuse) 14. 1. 2020, 15:48 (CET)

Dobrý dne, jestli se vám to zdá nefér, tak se omlouvám, mně se to zase zdá(lo) jako propagace. Cením si toho, že jste si uvědomil, že máte napsat sem, a ne na svoji diskusní stránku ;) Mimochodem, nevíte, co se stalo se zdrojem, který jste v předposlední editaci uvedl, ale v poslední ne? Stránku jsem prohlédl, ale daný text nenašel... S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse) 14. 1. 2020, 16:01 (CET)

otázka na wikipedistu

Pokouším se vytvořit heslo Irena Žantovská. Dodržel jsem všechny pokyny pro grafiku atd., ale stále mi to tam ukazuje obdélník se sdělením, že je něco špatně. Dělám to poprvé a nejsem počítačový odborník. Můžete mi poradit, co je tam špatně? Děkuji předem P.Žantovský 89.24.211.107 16. 1. 2020, 16:34 (CET)

Dobrý den, šablona vložená do článku sama nepozná, jestli je ještě potřebná nebo ne. Odstranit ji musí nějaký zkušený wikipedista, který článek prohlédne a zkontroluje, jestli je šablona ještě nutná. Urgentní šablonu jsem tedy odstranil, ale přidal jsem novou, neb článku chybí zdroje. Je vhodné doplnit zásadní informace v článku nějakým věrohodným pramenem, ze kterého jste čerpal. Pro více informací vizte nápovědy. Na závěr bych vás ještě poprosil, abyste své příspěvky na diskusních stránkách podepisoval, dělá se to vložením čtyř vlnovek ~~~~ na konec příspěvku, na liště Vizuálního editoru i editoru zdroje je na to speciální tlačítko. S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse) 16. 1. 2020, 18:09 (CET)

Revert

Dobrý den, dostal jsem zprávu "Dobrý den, děkuji, že zkoušíte editovat Wikipedii. Váš experiment fungoval a byl posléze odstraněn. Pokud chcete dále experimentovat, použijte prosím pískoviště, neboť pokusy v článcích jsou obvykle rychle smazány. Pokud se chcete dozvědět něco o přispívání do Wikipedie, podívejte se na stránku Vítejte ve Wikipedii. Děkuji. --Jan Myšák (diskuse) 8. 11. 2019, 11:28 (CET)"

Nejsem si vědom, že bych na tom článku cokoli měnil. Tipuji, že jde o pokus některého z mých studentů, i když jsme v tomto ročníku ještě Wikipedii needitovali. Studenti mají vlastní nicky, ale takhle je prakticky nedohledatelné, o koho jde.

S pozdravem --Portwyn (diskuse) 1. 1. 2020, 13:22 (CET)

Dobrý den, jednalo se o revert této editace a následné upozornění uživatele (IP adresy). Proč přišlo upozornění vám, netuším... S pozdravem --Jan Myšák (diskuse) 1. 1. 2020, 19:26 (CET)
Děkuji a zdravím --Portwyn (diskuse) 26. 1. 2020, 08:20 (CET)

WAM 2019 Postcard

Wikipedia Asian Month 2019
Wikipedia Asian Month 2019

Dear Participants and Organizers,

Kindly remind you that we only collect the information for WAM postcard 31/01/2019 UTC 23:59. If you haven't filled the google form, please fill it asap. If you already completed the form, please stay tun, wait for the postcard and tracking emails.

Cheers!

Thank you and best regards,

Wikipedia Asian Month International Team 2020.01


MediaWiki message delivery (diskuse) 20. 1. 2020, 21:57 (CET)

Revert Harrachova

Koukám, že jste revertoval text v článku Harrachov. Ty informace sice nebyly zdrojované, ale nejsou dle mě na rychlý revert. Harrachov se tak dříve opravdu jmenoval (dle of. webu obce) a ti Němci tam asi také žili. Šlo by napsat jistě lépe a přidat zdroje, ale každý není zběhlý Wikipedista. A nebo tam byl nějaký jiný problém, který jsem přehlédl? --Pavouk (diskuse) 27. 1. 2020, 12:45 (CET)

Dobrý den, to jsem spíš něco přehlédl já, hlavně jsem si všímal vkládání a ihned zase mazání textu, revert nejspíš vzal i něco přínosného. Odpovídal jsem již někdy během dne, ale něco se očividně pokazilo... --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 27. 1. 2020, 22:27 (CET)

Křečík džungarský

Milý kolego, omlouvám se, že jsem se Vám do toho tak zavrtal, ale když jsem spatřil, co se mi tam ještě podařilo zanechat (skutečně nevím, kde jsem nechal oči), nedalo mi to, a tak trochu z povinnosti (od zodpovědnosti spojené už s úpravami předtím) jsem prostě musel - a rovnou teda rázněji - zakročit. Pokud ale máte o té malé potvůrce ještě co říct, určitě se do toho pusťte a klidně to ještě výrazněji upravte. Nějaké nedostatky to totiž stále má, hlavně ta kapitola o chovu v zajetí, kterou jsem se ještě znova snažil nějako sjednotit a doplnit co možná "nejlepšími" informacemi. Některé původní informace bych i raději smazal, ale z "dobrého srdce", a že se zkrátka nejedná zrovna o úplný blábol, jsem je označil jen požadavkem na zdroj. Třeba o problematice víte víc, tak jen do toho. Zdraví Tobartos (diskuse) 3. 2. 2020, 17:16 (CET)

V pořádku, zcela jste se držel pravidel a editoval jste s odvahou ;) Neměl jsem v plánu článek nějak od základu překopávat, spíš občas něco upravit když by mě napadla lepší formulace. Ani jsem nezkoumal, kdo je autorem... S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 3. 2. 2020, 19:48 (CET)

Growth team updates #12

4. 2. 2020, 18:39 (CET)

Znáte některého z nováčků i mimo Wikipedii? Můžete se stát jeho mentorem!

Modul "Váš mentor" Domovské stránky nováčka

Milí kolegové,

až doposud byl mentor každému nováčkovi přidělen automaticky systémem. To se děje i nadále. Znáte-li ale některého z nováčků i mimo Wikipedii, nebo třeba vedete kurzy Wikipedie pro studenty či seniory, můžete chtít, abyste právě vy byli jejich mentorem.

Nově je možné právě tohoto dosáhnout! Návod, jak je možné nováčka převzít, je popsán na MediaWiki.org. Pomocí tohoto rozhraní je možné nastavit mentora jakémukoliv uživateli, i když náhodou nemá Domovskou stránku aktivovanou. V takovém případě je nutné, aby si dotyčný Domovskou stránku aktivoval sám - návod je rovněž k dispozici na MediaWiki.org.

Jakoukoliv zpětnou vazbu či otázku týkající se projektů týmu Growth uvítám na diskusní stránce projektu.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (talk), komunitní ambasador české Wikipedie, 6. 2. 2020, 11:44 (CET)

hej

přestaň nám mazat hlasy si refaktorizováno nebo co ? jak se pišou vlnovky nevim -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Adelkaaaaa (diskuse)

Dobrý den, vaše argumenty nevidím jako přínosné do diskuse, navíc mám důvodné podezření na hned několik loutkových účtů. Pokud jste byli někým vyzváni článek "zachránit", tak argumenty typu „je významní“ to nepůjde... --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 9. 2. 2020, 15:42 (CET)
Dobrý den paní kolegyně, odpovím za pana kolegu. Z Vašeho vyjadřování je patrné, že neovládáte základní pravidla Wikipedie a gramatiku. Pan kolega má pravděpodobně dobrý důvod k mazání hlasů. S úctou --Carodejnictvionline (diskuse) 9. 2. 2020, 15:37 (CET)

Minimální rozsah

Dobrý den, asi bych to dávno měl vědět, ale podle čeho se určuje minimální rozsah článku (třeba Kuří oko)? Dík za vysvětlení--Svenkaj (diskuse) 9. 2. 2020, 15:48 (CET)

Dobrý den, úplně přesně se to stanovuje těžko. Popsáno je to zde. V době vložení šablony tvořily článek tři krátké věty, teď už to subpahýl není ;) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 9. 2. 2020, 15:53 (CET)
@Jan Myšák:Dík za nasměrování (já hledal pod "minimální rozsah" a podobně). Moc exaktní ta definice opravdu není, ale mnohdy je v životě třeba se řídit citem a ne matematikou, takže mi nevadí. Kuří oko mi přišlo jako téma, které by bylo škoda smazat. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 9. 2. 2020, 18:57 (CET)

Řád Wikignóma

Děkuji, cením si toho ;) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 9. 2. 2020, 16:46 (CET)

Wikikytička

Díky moc, ať se na patrole daří i tobě! --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 11. 2. 2020, 23:33 (CET)
@Gumideck, Jan Myšák:Každý bojovník proti vandalismu si zaslouží kytku opravdovou, nejen virtuální :-). Dík i za mne--Svenkaj (diskuse) 12. 2. 2020, 11:31 (CET)

Please Help art. Ratko Janev

Dear Jan Myšák, please help improving art. on academician Ratko Janev, consultant of Nobel Prize Committe (for Nobel Prize awards for phisics) and a Head of the UN/IAEA Programme for the use of Termonuclear Fusion as energy source. Thanks.91.150.104.80 16. 2. 2020, 17:01 (CET)

Hi, I'm afraid I don't understand... What am I supposed to remove from the article? --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 16. 2. 2020, 17:04 (CET)
I am not an expert. What ever you do is ok. Many thanks, 91.150.104.80 16. 2. 2020, 18:39 (CET)
Ok, thank you as well ;) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 16. 2. 2020, 18:41 (CET)
Maybe this link could be helpfull http://www.ipb.ac.rs/en/vesti/in-memoriam-ratko-janev/ or in Serbian http://www.ipb.ac.rs/wp-content/uploads/2020/01/In-memoriam-Ratko-Janev-1939-2019.pdf . Regards.91.150.104.80 16. 2. 2020, 18:45 (CET)

Zvolení správcem

Ahoj, na základě Tvé kandidátky jsem Ti přidělil práva správce. Rád bych Ti k nově nabyté funkci pogratuloval, a popřál mnoho nervů při výkonu funkce. Pevně věřím, že si připomínky hlasujících vezmeš k srdci. Kdybys měl jakýkoliv dotaz, či bys sis s něčím nevěděl rady, napiš mi - rád pomůžu. Ať se daří, --Martin Urbanec (diskuse) 20. 2. 2020, 14:58 (CET)

Ahoj, přidávám se ke gratulaci. Hodně štěstí! --janbery (diskuse) 20. 2. 2020, 14:59 (CET)
Děkuji všem, ano, mám v plánu práva používat s rozvahou. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 20. 2. 2020, 15:02 (CET)
Také gratuluji. S pozdravem --Khamul1 (diskuse) 20. 2. 2020, 15:13 (CET)
I tobě děkuji ;) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 20. 2. 2020, 15:15 (CET)
Přidávám se ke gratulantům a přeji, ať se daří. --Gumideck (diskuse) 21. 2. 2020, 11:31 (CET)
Díky, díky ;) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 21. 2. 2020, 11:44 (CET)
Taky velká gratulace. S úctou --Carodejnictvionline (diskuse) 21. 2. 2020, 13:13 (CET)
No i vám děkuji ;)--Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 21. 2. 2020, 14:25 (CET)
Gratuluji a přeji pevné nervy. --Podroužek (diskuse) 21. 2. 2020, 16:09 (CET)
Teda vás už je tady skoro zástup, díky! --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 21. 2. 2020, 16:11 (CET)
Chceme si udělat oko, já bych přinesl i švestičky z vlastní zahrádky :) --Podroužek (diskuse) 21. 2. 2020, 17:33 (CET)
I já gratuluji, přeji hodně úspěchů! :-) --Anděl Marek (diskuse) 21. 2. 2020, 16:20 (CET)
Ono to nějak nekončí ;). Ale děkuji. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 21. 2. 2020, 16:25 (CET)
Smím se přidat do řady gratulantů? Gratuluji a pevně doufám, že nebude nutné vaše/tvá práva využívat příliš často ;) Poirot12345 T (diskuse) 21. 2. 2020, 17:42 (CET)
Smíte, díky. Můžeme si tykat? Na userpage o tom nic nemáte, tak se ptám ;) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 21. 2. 2020, 20:43 (CET)

WikiProjekt Hudba a překlad

Dobré odpoledne/ahoj,
namátkou překládám článek Bad Wolves (EN wiki, hudební skupina) a nejsem schopen přelousknout věty "In 2015, Boeklin started writing the music that would become the band's debut album and during 2016 entered AudioHammer Studios with producer Mark Lewis. The band announced that they will release their debut studio album, Disobey, on May 11, 2018.", jednak proto, že je text v budoucím čase, druhak mi úplně nestačí anglická slovní zásoba (resp. otrockým překladem mi z toho vyjde šílená věta nemající smysl). Česká verze článku (nedodělaná; překládám postupně) je u mě na pískovišti, a vzhledem k tomu, že jste/jsi uveden jako jeden z účastníků WikiProjektu Hudba (a vaše/tvá specializace je na metal), tak jsem vás/tě oslovil.
Můžu v tomto směru poprosit o pomoc? Předem děkuji! Poirot12345 T (diskuse) 21. 2. 2020, 15:06 (CET)

Jistě, rád pomůžu ;) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 21. 2. 2020, 15:12 (CET)
Ještě bych měl jednu otázku - tento text (v originále konec 2. odstavce v sekci History - Formation and Disobey) mi tam přijde trošku navíc, mám ho umisťovat do české verze? "The night of her death, on 15 January 2018, Dolores O'Riordan left a voice message to her friend, Managing Director of E7LG-Europe, Dan Waite, where she offered to "sing on it", on the cover that Waite had previously given O'Riordan to listen to and accredit. TMZ published this voice message on April 05, 2018. Bad Wolves singer Tommy Vext is the only one responsible for this "update" of the song of The Cranberries. A music video was released on February 22."
Samozřejmě, předpokládám, že by se tam časem objevil. (ve stylu tohoto wikihumoru) Poirot12345 T (diskuse) 21. 2. 2020, 15:57 (CET)
Rozhodně to nepovažuju za zásadní informaci. Také tvořím překlady z enwiki a podobné věci většinou vynechávám. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 21. 2. 2020, 16:01 (CET)

informace

U smazaných hesel je zbytečné skrývat ty smazané editace. OJJ, Diskuse 10. 3. 2020, 20:14 (CET)

To už mě taky napadlo, ale nebyl jsem si jistý. Tak příště... díky za upozornění ;) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 10. 3. 2020, 20:15 (CET)

Editační tipy se brzy dočkají dalších vylepšení

Milí kolegové,

Editační tipy jsou novou součástí Domovské stránky, která nováčkům doporučuje články, kterým by se mohli věnovat. Už teď je tyto články možné filtrovat podle typu (od přidání odkazu přes přidání obrázku až po aktualizaci/rozšíření článku) nebo podle tématu. Nadace Wikimedia se do Editačních tipů chystá přidat i průvodce, který nováčkům usnadní cestu ke splnění příslušného editačního tipu. Slibujeme si od toho, že množství nováčků, kteří editační tipy dokončí, se zvýší. Tento průvodce je v plánu pouze pro vizuální editor - považujeme ho za pro nováčky výrazně přijatelnější. Průvodce je zatím ve vývoji - jakmile bude k dispozici první verze k otestování, určitě se ozvu.

Myslíte si, že jsou editační tipy dobrou cestou? Co soudíte o připravovaném vylepšení? Jakoukoliv zpětnou vazbu uvítám na diskusní stránce projektu. Sami si editační tipy můžete vyzkoušet postupem popsaným na stránce o editačních tipech.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 11. 3. 2020, 21:31 (CET)

Grafický návrh k průvodci v Editačních tipech je připraven!

Milí kolegové,

jak jsem psal před pár dny, tým Growth se chystá do editačních tipů přidat průvodce, který nováčkům pomůže doporučenou editaci dokončit. Grafický návrh této nové funkcionality již je dokončen, a můžete si ho otevřít na stránce Editačních tipů (sekce Grafický návrh interaktivního průvodce (březen 2020)).

Rád bych vás požádal, abyste si prototypy vyzkoušeli, a napsali nám na diskusní stránku svůj názor. Velmi nám to pomůže při vývoji co nejlepšího produktu.

Těším se na jakékoliv komentáře,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 14. 3. 2020, 20:11 (CET)

Vinohradský symfonický orchestr

Hezké poledne, rád bych se, prosím, dozvěděl něco víc o smazání stránky Vinohradský symfonický orchestr. Původní upozornění zahrnovala nezařazení do kategorií a nedostatečné doložení významnosti. Zařazení do kategorií bylo opraveno a významnost doložena pěti na organizaci nezávislými zdroji. Kde přesně tedy zbyl problém? Díky! --Victor Pira (diskuse) 16. 3. 2020, 12:16 (CET)

Dobrý den, mně osobně nepřišly všechny zdroje dostatečně věrohodné či netriviální. Mohu se ale samozřejmě plést... Pokud chcete, mohu článek obnovit ve vašem uživatelském jmenném prostoru, kde budete moci zdroje v klidu doplnit a poté článek zveřejnit. S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 16. 3. 2020, 12:26 (CET)

Dotaz, závažný dotaz

Myšáku, proč jste mi smazal moji stránku. Tak se podívejte Honzo, já jsem se jí snažil udělat dobrou, a vy jste mi ji smazal (statek Maralom) MaralomCZ (diskuse) 21. 3. 2020, 00:21 (CET)

@MaralomCZ: Dobrý den, že jste se snažil udělat dobrý článek vám neupírám. Ale jednak v něm chyběly zdroje dokládající jeho encyklopedickou významnost, jednak jste očividně autorem oné knihy − to se obecně na Wikipedii nedoporučuje, psát články o sobě, svém projektu, firmě, dílu apod. Pokud je vám něco nejasné, klidně se ptejte. S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 21. 3. 2020, 00:48 (CET) přidán ping --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 21. 3. 2020, 11:53 (CET)

pridane externi odkazy

Zdravim, pridal jsem externi reference ke svemu clanku https://cs.wikipedia.org/wiki/Czexpats_in_science. Myslite, ze to je takto uz ok? Díky -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) JaroCZ (diskusepříspěvky)

Dobrý den, zdá se, že už ano. S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 25. 3. 2020, 20:14 (CET)

WAM 2019 Postcard: All postcards are postponed due to the postal system shut down

Wikipedia Asian Month 2019
Wikipedia Asian Month 2019

Dear all participants and organizers,

Since the outbreak of COVID-19, all the postcards are postponed due to the shut down of the postal system all over the world. Hope all the postcards can arrive as soon as the postal system return and please take good care.

Best regards,

Wikipedia Asian Month International Team 2020.03

Deskohraní

Proč jste stránku přesunul bez jakéhokoli komentáře? Gorn (diskuse)

Díky za reakci. Gorn (diskuse) 31. 3. 2020, 11:11 (CEST)

V pořádku, nemáte zač ;) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 31. 3. 2020, 12:33 (CEST)

Proč?

Proč jste mi smazal moji stránku "Celní lom"? Ondřej Pilař (diskuse) 1. 4. 2020, 19:53 (CEST)

Dobrý den, stránku jsem smazal proto, že nesplňovala požadavky na minimální délku článku. Článek o dvou krátkých větách bez obrázku, infoboxu atd. nemůže na Wikipedii zůstat. Osm dní byl takto označen, na diskusní stránce jste byl upozorněn, po uplynutí lhůty jsem článek dle pravidel smazal. Kdyby bylo něco nejasné, ptejte se ;) S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 1. 4. 2020, 20:25 (CEST)

Wikikytička

Děkuji a ať se vám daří ;) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 3. 4. 2020, 17:32 (CEST)

Editační tipy, jejich A/B testování a další osud

Milí kolegové,

už nějakou dobu nováčkům dělají společnost editační tipy. Aby se tým Growth dozvěděl co nejvíce o tom, co nováčci preferují, i editační tipy byly nasazeny v režimu A/B testování. Polovina nováčků si musela Editační tipy sama zapnout v části Začněte zde (varianta A; viz obrázek), druhé polovině nováčků byly Editační tipy zapnuté hned při načtení Domovské stránky (varianta B). V průběhu manuálního zapínání Editačních tipů Domovská stránka nováčka ve dvou oknech informuje, jak Editační tipy fungují (první; druhé).

Tým Growth dokončil analýzu prvního A/B testování Editačních tipů, a její výsledky jsou shrnuty na grafu vpravo. Varianta B (tj. zapnutí Editačních tipů hned při načtení Domovské stránce) se ukázala být jako výrazně efektivnější (alespoň na desktopových zařízeních). To je nejspíše způsobené tím, že Editační tipy tak zabíraly podstatnou část Domovské stránky, a nováčci je tak začali považovat za důležitější, než když jim v první fázi bylo vyhrazeno jen jedno tlačítko. Z jakého důvodu nenesou tyto změny stejné důsledky i na mobilních zařízeních týmu Growth zatím není známo. Máte-li nějakou hypotézu, napište mi.

Jak to bude s Editačními tipy vypadat dále? Tým Growth připravil varianty C a D, které učiní z Editačních tipů největší a nejdůležitější součást Domovské stránky. Ostatní moduly Domovské stránky (mentorský modul a modul dosahu příspěvků) V případě varianty C bude Domovská stránka obsahovat jen stručné vysvětlení, o co v editačních tipech jde, a tlačítkem pro jejich zapnutí (které zobrazí podobné okna, jako v případě vairanty B: první; druhé). V případě varianty D pak bude Domovská stránka obsahovat rovnou Editační tipy jako takové. Chceme tím otestovat, zda by pro nováčky nebylo ideální, kdyby představovací okna přeci jen viděli - a aby jim zároveň bylo jasně dáno najevo, co se od nich na Domovské stránce čeká. Kromě toho také nadále usilovně pracujeme na editačním průvodci, který by s dokončením editačních tipů nováčkům pomohl.

Co si o připravovaných změnách myslíte vy? Mohou nováčkům pomoci, nebo spíše uškodit? A jaké pocity z Editačních tipů máte zatím vy? Jakékoliv komentáře či otázky uvítám na diskusní stránce.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF), komunitní ambasador české Wikipedie, 5. 4. 2020, 16:22 (CEST)

Historické centrum Žiliny

Dobrý den, opravdu myslíte, že článek Historické centrum Žiliny má mít šablonu Urgentně upravit? Souhlasím, že článek nebyl dobře založen. Nějaký čas jsem úpravám věnoval, ale přepisovat ho nehodlám. Na druhou stranu, předpokládám, že se ho nikdo neujme a za dva týdny bude smazán celý; to by byla škoda. Dost informací obsahuje. Podle mne by jako nejnutnější opatření stačilo v tuto chvíli vyházet rušící a nic neříkající obrázky orientačních tabulí, případně dát šablonu Upravit s konkrétními požadavky. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 6. 4. 2020, 12:27 (CEST)

Dobrý den, když se člověk podívá důkladněji, je toho v článku docela dost - ty zmíněné obrázky, typografie, přebytečné mezery, chybné formulace po překladu apod. Jde o to, co je lepší − označit článek jako UU, s tím, že bude pravděpodobně smazán, či ho jen označit neurgentní jazykovou šablonou, s tím, že tu bude hnít roky. Pokud se mnou nesouhlasíte, klidně můžete šablonu odebrat a s článkem naložit jinak, já to v plánu nemám. S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 6. 4. 2020, 12:36 (CEST)

Smazání

Dobrý den, dnes jste mi napsal, že nemám dělat o každé mapě samotný článek. A tak jsem se rozhodl, že smažu článek Stalag Flucht a ze stránky Center Perks vytvořím stánku o všech mapách. Jenže se mi nepodařilo článek Stalag Flucht smazat...Pomůžete mi?--MasterStudio CZ (diskuse) 6. 4. 2020, 16:09 (CEST)

@Master Studio CZ: Dobrý den, článek můžou kompletně smazat jen správci, ostatní uživatelé z něj mohou jenom odebrat obsah, ale článek jako takový zůstane. Oba články už jsem smazal. Příště se, prosím, nejprve s někým poraďte, přečtěte si nápovědu nebo si článek založte nejprve na pískovišti. S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 6. 4. 2020, 16:19 (CEST)

Lätt trossbåt

Dobrý den, koukal jsem, že jste smazal heslo Lätt trossbåt. Nevšiml jsem si, že to je strojový překlad. Nemůžete mi to heslo hodit třeba na pískoviště? Když to půjde, tak ho opravím. Díky. --Nadkachna (diskuse) 8. 4. 2020, 18:33 (CEST)

Dobrý den, článek máte na vašem pískovišti. S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 8. 4. 2020, 18:54 (CEST)
Díky! --Nadkachna (diskuse) 10. 4. 2020, 21:46 (CEST)
@Nadkachna: Nemáte zač. Kdyby ještě něco, klidně se ozvěte :) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 10. 4. 2020, 21:49 (CEST)

Nové varianty Domovské stránky - co si o nich myslíte?

Návrh varianty C Domovské stránky, 2020-04-09

Milí kolegové,

jak nejspíše víte, nováčci mají ze svého uživatelského jména přístupnou Domovskou stránku. Jednou z jejich součástí jsou Editační tipy, které mají za cíl nováčkům zábavnou formou vysvětlit, jak (a co) by mohli editovat tak, aby se snáze mohli stát členem Wikimedia komunity.

Aby se nováčci mohli plně soustředit právě na Editační tipy, Nadace Wikimedia se z Editačních tipů udělat hlavní součást Domovské stránky. Jeden z návrhů (varianta C) je na obrázku vpravo, další jsou k dispozici na stránce o Domovské stránce.

Jaký z těchto návrhů se vám líbí více? Myslíte si, že je toto krok správným směrem? Jakékoliv připomínky uvítám na diskusní stránce.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 14. 4. 2020, 14:03 (CEST)

Medaile zkušeného uživatele

Moc děkuju, ať se daří i vám ;)
S pozdravem --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 16. 4. 2020, 10:35 (CEST)

Také se přidávám ke gratulaci! --janbery (diskuse) 16. 4. 2020, 16:26 (CEST)

Díky, díky :) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 16. 4. 2020, 16:35 (CEST)

Opabinia

Zvažte prosím odstranění šablony subpahýl. Díky --DRobert (diskuse) 20. 4. 2020, 20:06 (CEST)

@DRobert: Zdravím, pochopil jsem to tak, že tam ta šablona ještě je, ale budiž, článek již subpahýl určitě není. Příště není třeba psát, šablonu odstraní jiný wikipedista, až si článku všimne, nebo někdo ze správců, až vyprší lhůta šablony. Kdyby něco, ptejte se ;) S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 20. 4. 2020, 21:08 (CEST)
@Jan_Myšák: Jasně, jen jsem se chtěl vytahovat dokončením... S naprostým úžasem jsem zjistil, že Opabinia je celosvětově oblíbeným mazlíkem --DRobert (diskuse) 23. 4. 2020, 16:15 (CEST)
@DRobert: No vida, co se člověk při práci na Wiki nedozví :) Mimochodem není třeba mě upozorňovat šablonou – tohle je moje diskusní stránka, takže upozornění dostanu automaticky. Já upozorňuji vás, protože byste si odpovědi jinak nemusel všimnout. S pozdravem --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 23. 4. 2020, 16:38 (CEST)

Škrtnutí hlasu u vašeho ŽOPSu

Zdravím, Tohle myslíte vážně? 1) Očividně? já tedy žádné vodítko k tomuto vyhodnocení nevidím, vy ano? Promiňte, něco jsem přehlédl--MrJaroslavik (diskuse) 21. 4. 2020, 18:51 (CEST) 2) Dle závazného pravidla (WP:ŽOPS) je toto vyhodnocení na byrokratech "...Za spravedlivý průběh hlasování nesou odpovědnost byrokrati. V případě nutnosti mohou rozhodnout o nezapočítání hlasů podezřelých z manipulace hlasování (jako jsou loutky), v extrémních případech nechat celé hlasování opakovat...."--MrJaroslavik (diskuse) 21. 4. 2020, 18:49 (CEST)

@MrJaroslavik: Dobrý den, omlouvám se, už mi to bylo vysvětleno. Že se o ŽOPS stará byrokrat, vím, ale nenapadlo mě, že ze škrtnutí po dvou měsících (účet byl zablokován před 14 dny, já si toho všiml úplnou náhodou) bude takový oheň na střeše. S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 21. 4. 2020, 19:00 (CEST)
Já bych sem nepsal takovým tónem (možná vůbec), kdybych se nejdříve podíval na UP daného účtu. Ještě jednou se omlouvám. --MrJaroslavik (diskuse) 21. 4. 2020, 19:03 (CEST)
V to upřímně doufám :). Ale stane se, jsme jenom lidi... --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 21. 4. 2020, 19:04 (CEST)

@MrJaroslavik:Dobry podvecer preji a pro Vasi informaci posilam reakci byrokrata. S pozdravem--F.ponizil (diskuse) 21. 4. 2020, 20:03 (CEST)

Ano, reakci jsem viděl (sleduji NB), i tak díky--MrJaroslavik (diskuse) 21. 4. 2020, 20:05 (CEST)

Wikikytička

Také za tento pěkný článek děkuji. Předpokládám, že článek o skupině bude na delší dobu, ale zkusím jej zrecenzovat. --Ján Kepler (diskuse) 22. 4. 2020, 10:43 (CEST)

po e.k.: ano, měl jsem rozepsáno, že to bude trvat :D --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 22. 4. 2020, 10:44 (CEST)

Úprava rozlohy Francie.

Dobrý den,

psal jsem diplomovou práci a všiml jsem si nesprávně uvedené rozlohy Francie. Proto jsem ji upravil dle zdroje:

https://www.cia.gov/library/publications/resources/the-world-factbook/geos/fr.html

France total: 643,801 sq km land: 640,427 sq km water: 3,374 sq km 551,500 sq km (metropolitan France) 549,970 sq km (metropolitan France) 1,530 sq km (metropolitan France)

note: the first numbers include the overseas regions of French Guiana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, and Reunion

Pseniorp (diskuse) 23. 4. 2020, 11:36 (CEST)

@Pseniorp: Dobrý den, děkuji za vysvětlení. Příště ho prosím uveďte ve shrnutí editace, ať ostatní vidí, proč jste změnu provedl :) Ve zdroji se akorát píše, že největší číslo zahrnuje tá zámořská území – osobně netuším, jestli existuje konsenzus ohledně toho, který údaj v infoboxu uvádět... S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 23. 4. 2020, 11:42 (CEST)

Otázka

Dobrý den, pane Myšáku, můžu se jen zeptat?? Proč se vždy objevíte na stejné stránce jako já. Máte mě za úkol sledovat?? Nevadí mi to. Jen se ptám.

Děkuji za odpověď a přeji Vám hezký víkend. Pavlík Vodrážka (Wex) (diskuse) 24. 4. 2020, 11:27 (CEST)

Dobrý den, nevím, kdy přesně se to stalo – já o tom vím akorát v diskusi u kolegy Harolda. Nicméně vzniklo to tak, že jsem tohle dopoledne sledoval Poslední změny, kde jsem upravoval/mazal nové články, revertoval vandalismus atd. Hezký víkend přeje --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 24. 4. 2020, 11:32 (CEST)

Sčítání lidu

Nevíte tedy alespoň Vy, kdy proběhne nejbližší sčítání obyvatel???? Pavlík Vodrážka (Wex) (diskuse) 24. 4. 2020, 11:37 (CEST)

2021. Ale údaje o počtu obyvatel měst a obcí se aktualizují každoročně. Snaha protlačit ten Lanškroun ve výsledku vyznívá úsměvně... — Draceane diskusepříspěvky 24. 4. 2020, 11:53 (CEST)

Zlatá hvězda za účast ve #wikivšem

Ahoj! Tímto bych ti chtěl upřímně poděkovat za splnění výzvy #wikivšem, a to jako 9. wikipedistovi, který to dokázal! Odstraňování pahýlů je činnost velmi náročná, jak časově tak i na jednotlivé zdroje a jsem rád že ses do toho pustil - byť jinak než ostatní. Přeji hodně sil a energie k dalšímu editování! Aktron (|) 24. 4. 2020, 22:42 (CEST)

Děkuju já tobě za nápad s výzvou a organizaci! :) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 24. 4. 2020, 22:46 (CEST)

Infobox - sval

Zdravím, tady měl být parametr přidán hlavně do vzoru, nejenom do dokumentace. --Ján Kepler (diskuse) 26. 4. 2020, 19:23 (CEST)

Díky, hlavně že tu dokumentaci jsem poslušně změnil a tady nic :D už jsem byl poučen, co a jak. S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 26. 4. 2020, 19:29 (CEST)

Ahoj, prosím, finální nahrázení parametrů infoboxu v článku se snaž udělat až po úpravě celého infoboxu. Zbytečně jsou v pak historii tři editace. RiniX (diskuse) 27. 4. 2020, 10:10 (CEST)

Ahoj, budu na to myslet. Tohle konkrétně vzniklo nedorozuměním ohledně toho, jak mají být velká písmena. S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 27. 4. 2020, 10:24 (CEST)

Stránka Vědec

Dobrý den, jsem rád, že jste označil mou editaci jako editaci z dobré vůle. Nicméně nemohu přijmout vaši poznámku, že byste to bral podle zemí. Dnes je sice Česká republika samostatný stát, ale v době Mendela byly Čechy a Morava dvě nezávislé země, obě spadající pod nadvládu Vídně. P. Mendel se považoval za Moravana, nikdy o sobě neřekl, že by byl Čech. Byl bych rád, kdybyste editaci vrátil zpět na moji. Kdybych to udělal já, mohlo by to započnout nějakou editační bitvu. Předem děkuji. Tom9el3 (diskuse) 27. 4. 2020, 17:39 (CEST)

Dobrý den, nevidím na tom nic nutně špatného, jen mi to dělení připadá prostě zvláštní. Naložte s tím, jak uznáte za vhodné. S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 27. 4. 2020, 18:56 (CEST)
Děkuji Tom9el3 (diskuse) 27. 4. 2020, 21:13 (CEST)

WP:PAR

Pozor na uzavření před ukončením lhůty. — Draceane diskusepříspěvky 27. 4. 2020, 20:38 (CEST)

Mně napsal kolega (ne Ján Kepler), jestli to nechci uzavřít. Předpokládal jsem, že je to zralé, a čas nezkontroloval. Ještě že jen 20 minut. Díky za upozornění. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 27. 4. 2020, 20:46 (CEST)

Robot přidává duplicitní parametry

Zdravím, robot přidává do mnoha článků duplicitní parametry, prosím o nápravu jednak v robotovi, jednak u již editovaných článků: https://ctrlv.cz/VGiX. --Dvorapa (diskuse) 28. 4. 2020, 22:58 (CEST)

A další chyba, robot koukám nahrazuje podtržítka u parametrů, které podtržítka vyžadují. --Dvorapa (diskuse) 28. 4. 2020, 23:02 (CEST)
@Dvorapa: No, já ty podtržítka opravuju schválně. Ale jde to postupně. Když teď upravím šablonu, aby tam byly parametry bez podtržítek, nebude to fungovat u zbytku. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 28. 4. 2020, 23:07 (CEST)
Já jsem zastáncem upravit šablonu a pak roboticky opravit články, protože robotická úprava článku zároveň uloží novou verzi článku do cache, která se načítá čtenářům. Zatímco v případě robotické úpravy následované úpravou šablony může být rozbitý článek v cache i několik dní. Rozumím ale záměru a prosím hlavně tedy o nápravu té první chyby. --Dvorapa (diskuse) 28. 4. 2020, 23:12 (CEST)
@Dvorapa: Dobře, díky za vysvětlení. Co se týče těch duplicitních parametrů, tak bohužel nevidím, kde je problém. Parametry, které se jmenují stejně, mají čísla. A nahrazují buď stávající anglické, nebo chybné české parametry... --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 28. 4. 2020, 23:15 (CEST)
Problémem je vzor trenýrek2 robot vkládá chybně 2x, viz. např. [1]. V jednom případě asi má jít o trenýrky2, čili klasický překlep. Je potřeba vše před puštěním robota důkladně zkontrolovat a prvních několik editaci také. Chybné editace asi bude potřeba revertovat. --Dvorapa (diskuse) 28. 4. 2020, 23:20 (CEST)
Parametry jsem před puštěním pročítal, ale editaci jsem nezkoušel – jen několik náhledů změn v AWB... tak jdu revertovat --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 28. 4. 2020, 23:24 (CEST)
Stane se. Všichni jsme podobnou chybu už udělali. Revertovat bude potřeba vše, protože nevíme, kde všude původně bylo shorts2. Údržbová kategorie naštěstí na problém upozornila celkem brzy. --Dvorapa (diskuse) 28. 4. 2020, 23:27 (CEST)
@Dvorapa: Vyřešeno roboticky kolegou Martin Urbanec. Znovu a lépe – začnu úpravou šablony... --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 28. 4. 2020, 23:46 (CEST)
Šablona upravena, několik zkušebních editací vypadá ok. Jdu to pustit znovu. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 28. 4. 2020, 23:52 (CEST)

Infobox - observatoř

Dobrý den, změnil jste parametry šablony {{Infobox - observatoř}} z  dalekohled1_název  na  dalekohled1 název atd. Je to asi lepší, ale nevidím ve vaší historii editací, že byste toto opravil také v nějakém článku o dalekohledu. Zkontroloval jste, že žádné z téměř 80 použití této šablony změněné parametry nepoužívá? --Packa (diskuse) 2. 5. 2020, 00:37 (CEST)

Dobrý den, parametry jsem měnil pomocí bota, ale ten typ jsem očividně nezměnil. Mělo by to být opraveno, jednalo se o šest článků. Děkuji za upozornění, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 2. 5. 2020, 08:24 (CEST)
Aha, tak díky za vysvětlení. --Packa (diskuse) 2. 5. 2020, 16:52 (CEST)

Cover verze – coververze

Zdravím, dle příručky ústavu AV pro jazyk český je možno i cover verze [2], takže je asi zbytečné to upravovat. Zdraví--Ján Kepler (diskuse) 3. 5. 2020, 16:59 (CEST)

Zdravím, mě to osobně odkázalo většinou na jednoslovný název, máme ho i tady na wiki a je správný podle seznamu článků s překlepy. Když už jsem začal, tak to dokončím (ručně je jen to, co pod dozorem nezvládl bot). S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 3. 5. 2020, 17:03 (CEST)


Dobrý den snad navedí když na stránku kouzelné školky napíši kdo je ve školce tento týden nevím co to tak strašně řešíte. Hezký den.

@Polik23: Zdravím, upřímně moc nevím, proč mi píšete, když jsem s vámi neměl co do činění. Vaši aktivitu sleduji a jako moc přínosná mi nepřipadá – informace jsou relevantní, to vám neberu, ale Wikipedie není týdenní zpravodaj. Televizní program nebo kdo má dneska svátek tu například taky nemáme. Děkuji za pochopení, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 4. 5. 2020, 19:18 (CEST)

Komunitní konzultace: Strukturované editace

Milí kolegové,

tým Growth uvažuje o dalším (pod)projektu: Strukturovaných editacích. Velká část nováčků odchází proto, že nemohou přijít na to, jak, či co, by na Wikipedii měli dělat. Napadlo nás proto přijít s nápadem, jak to změnit: jednotlivé úkoly vhodné pro nováčky strukturalizovat tak, aby je bylo možné provést bez nutnosti jakékoliv wiki-dovednosti. Během uvažování, jak na to, nás napadly dva způsoby: průvodce existujícím editorem, anebo nový editor, který by nováčky provedl pouze jedním konkrétním typem úkolu, což by umožnilo snížit počet kroků nutných k uložení úkolu. Jelikož oba dva přístupy mají svá pro i proti, a jelikož toto rozhodnutí projekt zásadně ovlivní, rozhodli jsme se spustit měsíční komunitní konzultaci, a nejprve ¨¨sesbírat názory komunity.

Rád bych, abyste si přečetli českou projektovou stránku a zapojili se do komunitní konzultace. Poté vaše komentáře shrnu, a na základě vašich připomínek a připomínek dalších jazykových verzí Wikipedie bude probíhat další vývoj Strukturovaných editací. O tom budu informovat formou newsletteru. V případě, že vás napadnou jakékoliv nejasnosti týkající se projektu budu rád, když mi napíšete.

Odkazy

S přáním hezkého zbytku dne, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 14. 5. 2020, 22:20 (CEST)

Growth team newsletter #13

18. 5. 2020, 16:29 (CEST)

Christian Herter

Ok, možná mi tedy osvětlíte význam věty Jeho umírněný tón jednání byl konfrontován intenzita sovětského vůdce Nikita Chruščov. Děkuji.--RomanM82 (diskuse) 27. 5. 2020, 22:25 (CEST)

@RomanM82: Dobře, toho jsem si nevšiml, ale jednalo se o tři koncovky slov. Prostě si myslím, že v tomto případě byla lepší drobná úprava než olepení... Neberte si to nijak zle, dělám to taky. S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 27. 5. 2020, 22:40 (CEST)
Nejde o koncovky… UU dávám tam, kde je jasné že si autor nedal ani tu minimální práci si svůj copy+paste strojový překlad přečíst. Z principu takové výplody nechci podporovat. Ale jinak děkuji za úpravy článku.--RomanM82 (diskuse) 27. 5. 2020, 22:47 (CEST)
Rozumím vám; díky za vysvětlení. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 27. 5. 2020, 22:51 (CEST)

Železniční nehoda Studénka 1990

Dobrý den, rád bych se zeptal jestli by jste mi pomohl upravit stránku alespoň na minimální požadavky na rozsah článku. Jedná se o stránku Železniční nehoda ve Studénce 1990.Wmarekw (diskuse) 2. 6. 2020, 17:56 (CEST)

@Wmarekw: Zdravím, zkusím se na to podívat. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 2. 6. 2020, 18:05 (CEST)
@Wmarekw: Šablonu jsem odstranil, ale bylo by radno pracovat na dokládání významnosti, i když událost úplně nevýznamná nebude. Ján Kepler (diskuse) 2. 6. 2020, 18:22 (CEST)

Williamsův syndrom

Vážený pane kolego, k tomuto [3] bych Vás chtěl poprosit, abyste před použitím urgentních šablon napřed trochu pátral a přemýšlel, případně článek vytvořený nováčkem trochu poupravil sám. Autorka se představila jako lékařka a použití odborného žargonu nasvědčuje, že tomu tak opravdu je. Pokud nám sem přijde odborník, tak je potřeba ho zdvořile přivítat, poděkovat mu a naznačit, co bychom dalšího potřebovali na článcích z jeho oboru po odborné stránce vylepšit. Ne ho demotivovat požadavky, které jsou pro něj obtížné, ale které zkušený wikipedista zvládne splnit obratem. Děkuji za pochopení a přeji hezký den,--Ioannes Pragensis (diskuse) 4. 6. 2020, 13:02 (CEST)

Jsem na straně kolegy Myšáka, odborník by měl vědět, že článek je nutné podložit zdroji a pokud to neví, je vhodné mu to oznámit příslušnou šablonou. Neozdrojovaný článek, ať už sebelepší, zde nemá co dělat. Naopak si myslím, že urgentní šablony pomohou odborníkovi se rychle naučit základy Wikipedie, místo abychom je před ním skrývali. --Dvorapa (diskuse) 4. 6. 2020, 13:45 (CEST)
@Dvorapa: Článek je jistě dobré podložit zdroji, ale není to nutné, a rozhodně ne jako podmínka nesmazání článku. Přečtěte si prosím pravidla, která se toho týkají, zejména WP:OV - nutné je podkládat zdroji pouze informace, které jsou nezjevné, tj. nedají se snadno najít v běžných spolehlivých pramenech. Pan kolega Jan Myšák je správce, tak by tyto nuance měl znát. Zrovna tak by měl vědět, že "Šablona Urgentně upravit se používá tehdy, pokud je článek z hlediska nezasvěceného čtenáře Wikipedie zcela nečitelný a jde jen o nesouvislou směs informací (např. série technických parametrů bez dalšího komentáře o stavbě, seznam skladeb bez dalšího komentáře o albu, shrnutí děje bez dalšího komentáře o knize)." - což se toho dotyčného článku jistě netýká. Česká Wikipedie má v některých kruzích celkem špatnou pověst jako šikanózní prostředí, a k tomu právě přispívá, že patroléři nepostupují podle regulí. Zbytečně tím odrazujeme přispěvatele.--Ioannes Pragensis (diskuse) 4. 6. 2020, 13:55 (CEST)
To máte pravdu, já bych řekl, že většina informací ve článku je nezjevná a že minimálně UO nálepka by měla zůstat. Není to přeci jenom článek o lopatě, ale o něčem, o čem průměrný laik v životě neslyšel. --Dvorapa (diskuse) 4. 6. 2020, 13:59 (CEST)
Podle mně jde jen o to, jak si kdo vyloží text v {{Urgentně ověřit}}: „Používání šablon umožňujících mazání článku po uplynutí lhůty upravuje doporučení Odložené smazání. Šablona Urgentně ověřit je určena pro články, u nichž existuje vážná odůvodněná pochybnost o přesnosti nebo pravdivosti v nich obsažených informací podstatných pro samu existenci článku. Zpochybněné informace v článku přitom ani nejsou podloženy věrohodným zdrojem a ani nelze takový zdroj snadno dohledat na internetu. “ Zdraví --Ján Kepler (diskuse) 4. 6. 2020, 14:03 (CEST)
@Ioannes Pragensis: Vaši připomínku o urgentní úpravě beru, to ověření bylo dle mě opodstatněné. Co se týče současného stavu článku, je to pahýl bez zdrojů s šablonou upravit, který pravděpodobně zapadne mezi těch dalších deset tisíc. S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 4. 6. 2020, 14:54 (CEST)
Můj názor ohledně ověření je, že v případě témat, u kterých lze předpokládat celosvětovou významnost, což nemoci jsou, je potřeba především pátrat po interwiki. V tomto případě jsem interwiki i já jako naprostý lékařský laik nalezl skoro okamžitě. Potom je dobré se podívat, co v solidních cizojazyčných Wikipediích zhruba píší (pokud nečtete daný jazyk, lze použít třeba Google Translate) a porovnat to s českým článkem. A potom teprve hledat ověřitelnost u toho, co v českém článku vypadá divně. A opět - autor článku je povinen dodat zdroje těch tvrzení, která jsou nezjevná, tj. nejsou snadno dohledatelná a ověřitelná (dle WP:OV), pokud chce, aby tam mohla zůstat, zatímco v ostatních věcech je zdrojování na komkoli z nás, kdo máme čas; pravidla Wikipedie nevyžadují, aby to zdrojoval zrovna ten, kdo zjevné tvrzení dodal. V tomto případě je jasné, že celková neověřenost (tedy urgentní šablona UO) nepřipadá v úvahu, protože anglický paralelní článek existuje, je opatřen zdroji a říká v zásadě totéž, co český článek. Tedy by připadala v úvahu například ověřitelnost některých konkrétních tvrzení, která by bylo možno označit šablonou Zdroj?, případně obecný požadavek na dodání literatury šablonou Neověřeno / Neověřeno část. Mějte se!--Ioannes Pragensis (diskuse) 4. 6. 2020, 15:13 (CEST)
@Ioannes Pragensis: Budiž, to zní rozumně :) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 4. 6. 2020, 15:16 (CEST)
Celková neověřenost připadala v úvahu (šablona UO), článek obsahuje v drtivě většině nezjevné informace. Druhou variantou bylo opatřit nezjevná fakta šablonou {{fakt}}. V opačném případě, tedy příklonu k neověřování zdroji, se Wikipedie posunuje k rozmachu „blábolů“ a šíření nejrůznějších nesmyslů v takto odborných heslech. ve výsledku ke snižování důvěryhodnosti (na wiki psali, že superžena má menší vzrůst)
Nezáleží na tom, jestli zdroje existují na anglické, svahilské Wikipedii či v odborné literatuře, ale obsahovat je musí český článek. Povinnost za jejich dodání leží na vkladateli. To by také obětaví wikipedisté ze strachu před používáním urgentních šablon nemuseli dělat nic jiného, než trávit čas doplňováním zdrojů do nových hesel, a že to leckdy zabere hodiny víme. --Kacir 4. 6. 2020, 15:48 (CEST)
WP:OV říká Jakákoliv nezjevná informace, která není ověřitelná a která nemá uvedený zdroj, může být vymazána. „Nezjevným“ se přitom pro účely tohoto pravidla rozumí to, co některý editor odůvodněně zpochybnil nebo by mohlo být zpochybněno. (zdůraznění moje). Jde tedy o informace, které nejsou ověřitelné (rozumí se jistě „snadno ověřitelné“ - tj. jednoduchým zagooglením nebo zalistováním běžnou příručkou - protože dodáním dalších nesnadno dostupných zdrojů ověřeny být mohou) a které někdo odůvodněně zpochybnil, přičemž přiměřeným důvodem lze jistě rozumět důvodnou pochybnost o pravdivosti informace, kterou jsem nedokázal snadno ověřit, nikoli jen škodolibou radost z nálepkování, jakou jste v článku předvedl Vy, milý kolego Kaciri. Strach před používáním urgentních šablon není na místě, ale je na místě tyto šablony používat zdrženlivě, s rozumem a s vědomím, že neodůvodněné mazání škodí Wikipedii stejně nebo i víc, jako jí škodí lehkomyslné přijímání různých výmyslů.--Ioannes Pragensis (diskuse) 4. 6. 2020, 16:51 (CEST)
Zajímavé, že jste začal pravidlo WP:OV citovat právě až po klíčové větě: „V článku by měl být tento zdroj vždy uveden,“ tedy zdroj k doložení nezjevného faktu. Představa, že budu psát podrobnosti o odborné tematice bez zdrojů je na Wikipedii novátorská a odporuje právě pravidlu Ověřitelnosti.
Čtenář článku Williamsův syndrom si nemá přečíst, že je „způsoben delecí 26–28 genů dlouhého raménka 7. chromozomu v pruhu 7q11.23,“ což je nezjevný fakt, začít si sám ověřovat informaci na Googlu a tímto stylem projet celý článek. O hodinu později to mohou zopakovat další dva čtenáři a tak stále dokola. To je absurdní představa ověřitelnosti informací a proto musí být přímo v článku s nezjevnými fakty zdroje. --Kacir 4. 6. 2020, 18:08 (CEST)

@Ioannes Pragensis: Dobrý den, kolego, rozumím snaze zabránit mazání relevantního obsahu, to je mi sympatické. Přesto se mi však zdá, že takto extenzivní výklad „zjevnosti“ je zcela mylný. Za zjevné považuji triviální nebo obecně známé informace typu „člověk má dvě oči“, „žaludek je součástí trávicí soustavy“, „propan-butan je hořlavý“ apod. Samozřejmě, že pojem zjevnosti je ze své povahy subjektivní, ale zde byly/jsou nezjevné úplně všechny informace :). Vyjádřil bych to tak, že čím odbornější je téma článku, tím vyšší nároky klade na jeho ověřitelnost. Pod ověřitelností samozřejmě rozumíme uvedení zdrojů přímo v článku, nikoli jejich existenci vně Wikipedie – na internetu, v odborné literatuře apod., kde si má čtenář zdejší tvrzení sám dohledávat/ověřovat (!). U skutečně vysoce odborných témat – přičemž právě medicína, genetika apod. budiž typickým příkladem – se tak dostáváme k požadavku až úplného ověření, respektive rostoucí pravděpodobnosti vložení šablony {{Neověřeno}}, pokud autor neuvedl, odkud čerpal. Můžeme samozřejmě diskutovat o nevhodnosti urgentního řešení (osobně souhlasím, protože okolnosti vzniku článku nevykazovaly znaky naznačující, že se jedná o experiment), nicméně požadavek na ověření dotyčného, možná až expertního textu (ať už celkovou neurgentní šablonou nebo mnohonásobným vložením {{Fakt}}) je zcela na místě. Naopak, blok holého textu bez jakýchkoli wikináležitostí je zralý na urgentní úpravu, přes to vlak nejede... právě proto poskytuje šablona {{Urgentně upravit}} na rozdíl od {{Smazat}} lhůtu k úpravě, během níž si kterýkoli wikipedista může článek „vzít do prádla“. Mimochodem, hrubě se mi nelíbí pohled (to je obecná poznámka, už jsem to někde zaznamenal), že (opodstatněné) vkládání urgentních šablon je projevem „mazačství“. Naopak, jedná se o snahu udržet (alespoň elementární) kvalitu Wikipedie.

Ještě snad něco málo k chápání/výkladu pravidla WP:OV. Wikipedická tvrzení můžeme beze zbytku rozdělit do tří skupin:

  • tvrzení zjevná
  • tvrzení nezjevná a pravděpodobně nebo s jistotou správná
  • tvrzení nezjevná a pravděpodobně nebo s jistotou nesprávná.

První skupina na WP zůstává a nevyžaduje zdroje, o tom (snad) není pochyb. Nicméně co se týče zbylých dvou skupin, tam mám dojem, že Váš výklad poněkud koliduje s pravidlem, resp. ustálenou praxí. Citovaná část („jakákoliv nezjevná informace, která není ověřitelná a která nemá uvedený zdroj, může být vymazána“) se nepochybně vztahuje ke třetí skupině (není ověřitelná -> rozuměj neexistuje žádný možný vyhovující zdroj), tj. k informacím nesprávným, obskurním, soukromým teoriím apod. To je oblast, kterou opatrnější wikipedisté řeší vložením požadavku na zdroj (a následně smazáním po nějaké době) a ti ráznější přímým odmazem – plně v souladu s pravidlem. Ale z toho nikterak nevyplývá, že u správných tvrzení (druhá skupina) nelze vyžadovat zdroje. To by pak mohlo vést – samozřejmě vzato ad absurdum – k úplnému odstranění zdrojování na Wikipedii, protože zjevné informace se nezdrojují, nesprávné se (ihned nebo „odloženě“) mažou, no a zpochybnění správných informací, které lze nějakým způsobem externě (typicky v literatuře) ověřit, není podle Vašeho výkladu pravidla „odůvodněné“ :). Zdraví --Mario7 (diskuse) 4. 6. 2020, 21:38 (CEST)

@Mario7: Myslím, že jsem nikde nenaznačoval, že by tu neměly být zdroje, jenom tvrdím, že není rozumnou strategií zdrojování vynucovat na autorovi článku pod hrozbou jeho smazání, jestliže jde - použiji-li Vaše rozdělení - o případy z druhé kategorie tvrzení. Pokud má člověk rozumnou pochybnost, tak samozřejmě volí šablonu Zdroj? apod. Jestliže jsem se výše vyjádřil kriticky o kolegovi Kacirovi, který takto ozdobil každou větu diskutovaného článku, tak to není obecná kritika požadavků na zdroj, ale vyjádření podivu nad tím, že by zrovna kolega Kacir nedokázal dohledat zdroje, které citovaná tvrzení podpoří nebo vyvrátí. Jinak řečeno nevěřím, že to zpochybnil odůvodněně, jak požaduje pravidlo, tedy že by měl důvod o těch věcech pochybovat, ale nedokázal přitom sám svoji pochybnost s vynaložením aspoň nepatrného času a úsilí potvrdit ani vyvrátit.--Ioannes Pragensis (diskuse) 4. 6. 2020, 22:05 (CEST)
Už jsem to uváděl v úvodním příspěvku. Wikipedista nemusí žádné zdroje dohledávat, ta povinnost je podle WP:OV pouze na vkladateli, jinak by se mohlo stát, že wikipedista místo tvorby bude v článcích jen dohledávat zdroje k nezjevným faktům. --Kacir 5. 6. 2020, 07:56 (CEST)

Wikipedista:Nemcevan/Pískoviště

@Jan Myšák:@Nemcevan: Ahoj, díky za tvou bdělost, ale myslím si, že studentovo pískoviště zaslouží jisté ochrany. I já sám na pískovištích někdy shromažďuji nesvobodné texty, které teprve později zpracovávám. Zdraví --Gampe (diskuse) 4. 6. 2020, 21:47 (CEST) @Gampe: Rozumím, jen úplně nevím, jestli to má nějakou oporu v pravidlech, ale můžu se samozřejmě plést. S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 5. 6. 2020, 08:38 (CEST)

Bot

Ahoj, zeptám se může (kdybych si zřídil bota) bot provádět úpravy pomocí WPC? --Xanthan1 (diskuse) 12. 6. 2020, 10:59 (CEST)

@Xanthan1: Zdravím, neměl by v tom být problém. Žádosti o přidělení příznaku bota se podávají zde. Nejprve však účet bota založte a proveďte 10–20 editací, ať víme co od toho čekat :) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 12. 6. 2020, 11:03 (CEST)
Dobře díky. --Xanthan1 (diskuse) 12. 6. 2020, 11:04 (CEST)

paní se jmenuje Dagmar Daňhelka Honsová

Musí se to 5x opakovat?

Dobrý den, nemusí. Jen jsem chtěl vědět zdroj (to IČO mi stačí). Příště by potěšil pozdrav a podpis. Díky za pochopení, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 17. 6. 2020, 16:19 (CEST)

Průvodce k editačním tipům je již k dispozici

Milé kolegyně, milí kolegové,

jak jsem již psal v předchozích newsletterech, tým Growth v posledních dnech připravoval průvodce k Editačním tipům, aby pro nováčky bylo jednodušší editacemi přispívat, a nemuseli nápovědu hledat po celé Wikipedii.

V tuto chvíli se nováčkům po otevření článku z Editačních tipů otevře průvodce s několika málo tipy, které by si před editacemi měl přečíst, a které obsahují užitečné informace. Věříme, že to nováčkům usnadní editování, a že nám tu tak zůstane nováčků o to více.

Ocenil bych, kdybyste si našli pár minutek, a nástroj si vyzkoušeli. Pokud jste tak ještě neučinili, je třeba si v nastavení zapnout Domovskou stránku (karta Údaje o uživateli, ve spodní části stránky, Zobrazit Domovskou stránku nováčka). Poté se přepnete na svou domovskou stránku, a v části Editačních tipů si kliknete na libovolný článek. Můžete si i vybrat, jaký typ úkolu byste zrovna chtěli - a posoudit tak průvodce ve všech jeho variantách.

Jakékoliv komentáře, otázky či připomínky uvítám na projektové stránce.

Ať se daří,
--Martin Urbanec (diskuse) 18. 6. 2020, 14:50 (CEST)

Digital Postcards and Certifications

Wikipedia Asian Month 2019
Wikipedia Asian Month 2019

Dear Participants and Organizers,

Because of the COVID19 pandemic, there are a lot of countries’ international postal systems not reopened yet. We would like to send all the participants digital postcards and digital certifications for organizers to your email account in the upcoming weeks. For the paper ones, we will track the latest status of the international postal systems of all the countries and hope the postcards and certifications can be delivered to your mailboxes as soon as possible.

Take good care and wish you all the best.

This message was sent by Wikipedia Asian Month International Team via MediaWiki message delivery (diskuse) 20. 6. 2020, 20:58 (CEST)

ahoj

všechno nejlepší k svátku --89.24.35.79 24. 6. 2020, 15:37 (CEST)

Zdravím a děkuji ;) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 24. 6. 2020, 16:34 (CEST)

Editační tipy budou nově preferovat vizuální editor

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth Nadace Wikimedia před časem na českou Wikipedii nasadil Editační tipy, které mají nováčkům doporučit úkoly, kterým by se mohli věnovat. Zároveň jim poskytuje tipy potřebné k tomu, aby nováčci úkol bezchybně dokončili.

Na projektu i nadále pracujeme, a tento týden bude nasazena změna, díky které se bude nováčkům vždy otvírat při kliknutí na editační tip vizuální editor, a to i na mobilu (kde je doposud wikitextový editor jako výchozí). To by mělo usnadnit nováčkům plnění editačních tipů i na mobilu, což je zvláště pro některé země, kde nejsou počítače tolik rozšířené, velmi důležité.

Rád bych vás proto všechny požádal, abyste při odpovídání na otázky nováčků používali výhradně návody a odkazy vhodné pro vizuální editor, abychom nováčka nezmátli ještě víc :-).

V případě, že byste měli jakékoliv dotazy, napište mi, prosím.

S pozdravem,
Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 1. 7. 2020, 09:47 (CEST)

prosím skrýt

https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Diskuse_s_wikipedistou:Juandev&curid=1434992&diff=18775308&oldid=18775295&diffmode=source prosím o skrytí editace, díky! --Gampe (diskuse) 1. 7. 2020, 19:00 (CEST)

Jistě :) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 1. 7. 2020, 19:03 (CEST)

úpravy k stránce STAYJ

Dobrý den, děkuji za editaci! Chtěl jsem se zeptat, přišlo Vám, že panel "zajímavosti" nebyl dostatečně ozdrojovaný? Nebo nešlo o relevantní informaci? Ptám se spíše ze zájmu, než že bych si přál vymazané informace vrátit:) Doufám, že jsem nenapsal na špatné místo na této diskuzní stránce. Děkuji, Czechmusicexperts (diskuse) 3. 7. 2020, 17:34 (CEST)

@Czechmusicexperts: Zdravím, jde spíše o obecný problém se sekcemi „zajímavosti“, ať už jde o jakýkoli článek. Málokdy bývají ozdrojované či relevantní, a obecně se do encyklopedie moc nehodí. Napsal jste na správné místo :) S pozdravem, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 3. 7. 2020, 17:42 (CEST)
To máte pravdu, děkuji. Pokud bych tam zmíněné informace nakonec přidal, zkusím to jinou formou než s nadpisem "Zajímavosti" a zkusím najít potřebné zdroje. Czechmusicexperts (diskuse) 3. 7. 2020, 17:54 (CEST)
@Czechmusicexperts: Dobře, to zní lépe. Ještě k diskusím: přidáním dvojteček před váš příspěvek vytvoříte odřádkování, což se hodí, pokud nepíšete jako první, ale reagujete na někoho jiného. Zdraví --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 3. 7. 2020, 18:15 (CEST)

Maďarská republika byla do roku 2011

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ma%C4%8Farsko 62.168.13.101 11. 7. 2020, 15:02 (CEST)

Zdravím, moje chyba, myslel jsem že je to jako Česko/Česká republika. Příště to prosím zkuste slušněji – pokud jste byl někdy za svou činnost blokován, ani se tomu moc nedivím... --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 11. 7. 2020, 15:50 (CEST)
O pozdravu, podpisu atd. jsem vám koukám psal již minule, viz výše --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 11. 7. 2020, 15:52 (CEST)
A jak je Česko/Česká republika? Dlouhá podoba (oficiální název) se použije, je-li řeč o státu jakožto o právnické osobě.

62.168.13.101 11. 7. 2020, 16:06 (CEST)

Osobně bych napsal Česká republika. Nicméně jednoznačné to není a na editace Česko <-> Česká republika apod. se tu často pohlíží poněkud negativně. Mylně jsem tedy považoval vaši editaci za editaci tohoto druhu. Cením si podpisu a vlídnějšího tónu :) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 11. 7. 2020, 16:11 (CEST)

Simpsonovi

Ahoj,proč jsi my vymazal upravy na strance simpsnovi chci se připojit Ondraroztom

@Ondraroztom: Zdravím, o co vám šlo je mi jasné, ale nějak jste při tom porušil celou tabulku. Zkusím to za vás, tabulky jsou na Wikipedii poměrně složité. Díky za pochopení, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 12. 7. 2020, 19:30 (CEST)

Nástroj pro odpověď bude brzy nasazen na české Wikipedii

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Editing Nadace Wikimedia vyvíjí nástroj pro odpověď, který výrazně nováčkům zjednoduší přispívání do diskusí. V každé diskusi se pak objeví tlačítko odpovědět, který vyvolá editor, kde můžete snadno napsat svou odpověď.

Příští týden je v plánu tento nástroj nasadit na českou Wikipedii jako beta funkci - pouze uživatelé, kteří si funkci aktivují v nastavení, ji budou moci využívat. Tuto funkci si můžete vyzkoušet prostřednictvím tohoto odkazu. K plánu nasazení se můžete vyjádřit pod technickou lípou.

Než bude tento nástroj nasazen pro všechny nováčky (zatím není známo, kdy tak bude), můžou si mentoři (i kdokoliv jiný) vložit tlačítko Aktivovat nástroj pro odpověď, a to pomocí šablony {{Nástroj pro odpověď}}. V případě, že si všimnete jakékoliv chyby nástroje, prosím, napište mi, anebo vytvořte hlášení na Phabricatoru.

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 31. 7. 2020, 19:12 (CEST)

[důležité] Panel Potřebuji pomoc brzy začne využívat přiřazeného mentora

Milé kolegyně, milí kolegové,

jak nejspíše víte, Panel Potřebuji pomoc umožňuje nováčkům klást otázky, se kterými si sami nevědí rady, a to zároveň při editování článku. Zkušenosti týmu Growth Nadace Wikimedia zároveň ukazují, že nováčci mají větší tendenci klást otázky, pokud vědí, kdo je na druhé straně obrazovky – tj. mechanismus přiřazeného mentora funguje lépe, než zeptám se "prostě někoho z Wikipedie"

Z tohoto důvodu se Nadace Wikimedia rozhodla vyzkoušet, jak bude fungovat, když panel Potřebuji pomoc bude otázky posílat přiřazenému mentorovi namísto toho, aby byla otázka zodpovězena na stránce Potřebuji pomoc. Jelikož mentorství funguje nejlépe na české Wikipedii, byla pro tento experiment vybrána právě ta.

TLDR: Pro mentory tato změna bude znamenat, že obdrží o něco málo otázek více, než doposud.

Pokud vás něco ohledně tohoto experimentu zajímá, či něco o celém nováčkovském projektu, budu rád, když se mi ozvete na mé diskusní stránce, či skrz e-mail murbanec-ctr@wikimedia.org.

Díky za to, co pro Wikipedii děláte,
--Martin Urbanec (diskuse) 7. 8. 2020, 16:00 (CEST)

Pinochet

Můžete tedy odstranit ty zavádějící informace? U AnkoElektro kolaboranta už tam byly v roce 2016 stížnosti, že si text upravuje, aby dával za pravdu marxistům. LKD35523 (diskuse) 20. 8. 2020, 20:59 (CEST)

@LKD35523: Zdravím, osobně se v tématu neorientuji a změny byly, jak vidím, dost rozsáhlé. Revertovat to můžu, ale osobně v tom nevidím cestu k řešení problému. Být vámi bych přestal kolegy označovat za kolaboranty a zkusil s nimi podiskutovat. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 20. 8. 2020, 21:09 (CEST)
@Jan_Myšák:

Já to upravit nemohu, ale sepsal jsem Vám to i se zdroji. On žádné nepřidal, v podstatě pouze upravoval vyznění a tvary slov. Allende se potvrzeně zabil - https://www.bbc.com/news/world-latin-america-19567445 zdroj Další věc "a údajné protiústavní" - opět snaha o marxistickou propagandu, tyto věci jsou potvrzené, ozdrojované, vše je i na anglické Wikipedii (s normálními lidmi). In August 1973, the situation was unmanageable. The Supreme Court, through a public document, had represented to the government its concern about the crisis of the rule of law and the inevitable breakdown of legality. In addition, the Chamber of Deputies adopted an agreement, by which the UP government and the uniformed ministers were told a series of acts that it considered unconstitutional. [4] Klidně si najděte ty záznamy ze soudu...

Wikipedista III. třídy

@Patriccck:Díky moc za všechno! --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 28. 8. 2020, 21:57 (CEST)

Otázka od wikipedisty Naronick (3. 9. 2020, 18:54)

Dobrý den,

založil jsme stránku o café chloé v praze. Ale zatím ji nemohu najít v lupě hledání ani na googlu. Nějakou dobu to trvá než se stránka aktualizuje ? Časem ji budu ještě opravovat a aktualizovat. Děkuji a přeji hezký den --Naronick (diskuse) 3. 9. 2020, 18:54 (CEST)

Zdravím, zaprvé googlu chvíli trvá, než novou stránku zaindexuje. Zadruhé vám ji kolega OJJ právě smazal jako spam... --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 3. 9. 2020, 19:00 (CEST)
V hlavním jmenném prostoru nemůže zůstat článek, který je celý v angličtině a pravděpodobně i o nevýznamném tématu. Pokud chcete na něčem pracovat, zkuste nejprve pískoviště. Pokud je vám něco nejasné, ptejte se dál, ať už kolegy nebo mě... --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 3. 9. 2020, 19:04 (CEST) @Naronick:Ještě ping --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 3. 9. 2020, 19:09 (CEST)

Otázka od wikipedisty Snezenka22 (4. 9. 2020, 10:54)

Dobrý den, jak je možné vytvořit novou stránku o nové osobě, která ve wik. ještě není? --Snezenka22 (diskuse) 4. 9. 2020, 10:54 (CEST)

@Snezenka22 Zdravím, samotné vytvoření je jednoduché - napíšete název do vyhledávače vpravo nahoře, vyhledáte a kliknete na červený odkaz s názvem stránky. Nicméně vytvořit článek, když nemáte s Wikipedií žádné zkušenosti, je složité a pravděpodobně bude smazán. Zkuste si nejprve nějaké menší editace - opravy překlepů apod., popř. založte článek nejprve na pískovišti (klikněte na tento červený odkaz). S pozdravem --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 4. 9. 2020, 11:03 (CEST)

Blokování

Ahoj, můžeš mně říct kde se Jan Kožák dopustil porušení opatřeni č.2 ??? Prošel jsem 14 editací na 9 článcích a žádné porušení jsem neviděl. Vytvořil stránku překladem, opravil wikiodkazy, doplnil stejné věty uvedené již v článku o obcích. Žádné vložení nových netriviálních informací nevidím. Děkuji za rychlou odpověď. --Podroužek (diskuse) 5. 9. 2020, 23:26 (CEST)

Zdravím, založení článku sice překladem, ale jinak naprosto bez zdrojů je dle opatření ok? --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 5. 9. 2020, 23:32 (CEST)
Přesně jak píše @Jan Myšák, porušením opatření je samotné vytvoření článku - kde, slovy opatření, "reference zapisované dle běžných zvyklostí Wikipedie" nejsou k nalezení. Ať se daří! --Martin Urbanec (diskuse) 5. 9. 2020, 23:36 (CEST)
Na článek vytvořený překladem z anglické wiki se to nevztahuje. Přečti si pozorně opatření. Wikipedista Jan kozak musí netriviální informace vkládané do článků opatřovat referencemi zapisovanými dle běžných zvyklostí Wikipedie. Informace vkládané do článků. Když článek neexistoval nemohl do článku informace vložit. Na anglické wiki jsou články prověřované lépe než na naší wiki. Toto opatření vzniklo z důvodu přidávání informací do již založených článků, kde se některým wikipedistům nelíbilo že Jan Kozák přepisuje informace, které tam právě oni vložily. U nového článku se toto nestalo. Napsal jsem to dosti srozumitelně ? --Podroužek (diskuse) 5. 9. 2020, 23:48 (CEST)
Já formulaci chápu tak, že do jakékoliv článku. Zda překladového, existujícího či originálního už upřesněno není. Z jakého důvodu opatření vzniklo pro mě není důležitější než výsledná formulace. --Patriccck (diskuse) 5. 9. 2020, 23:58 (CEST)
@Martin Urbanec: Ahoj, tak to jsi Martine rychle zapoměl co bylo vyčítáno panu Kozákovi. Zakládání článkú překladem nebylo nikdy vyčítáno jako nevhodné. Proto se arbitrážní výbor ani tímto typem editace nezabýval. Proto nemůže být opatření č.2 použito pro tento typ vytvoření článků. --Podroužek (diskuse) 5. 9. 2020, 23:58 (CEST)
@Podroužek Bylo mu vyčítáno vkládání informací bez zdroje - bez závislosti na důvodu. Mimochodem, překládání vyčítáno bylo - viz Wikipedie:Žádost_o_arbitráž/Jan_kozak/Důkazy, např. bod 16 od Gumidecka. I to je jeden z těch důvodů, proč jsou zdroje vyžadované bez výjimek. --Martin Urbanec (diskuse) 6. 9. 2020, 00:09 (CEST)
@Martin Urbanec: Tak bod 16 jsem si přečetl a nic tam není o založení článku překladem. Pouze si stěžuje Gumideck že špatně přeložil jedno slovo. To přece není stejné jako založit článek překladem. To jsou úplně rozdílné věci. Vůbec nerozumím proč jsi si na pana Kozáka tak sasedl. Hledáš v opatření víc než to tehdy bylo myšleno. --Podroužek (diskuse) 6. 9. 2020, 00:27 (CEST)
@Patriccck: Ano chápeš to dobře do  jakékoliv článku , článek neexistoval tak tam nemohl nic vložit. Založil článek to není zakázáno. Má zakázáno vkládat informace do článku, nemá zakázáno zakládat články překladem. --Podroužek (diskuse) 6. 9. 2020, 00:08 (CEST)
@Podroužek To mi přijde jako slovíčkaření. Kdyby byl býval článek napřed založil jako prázdný, a poté do něj vložil nějaký obsah, šlo by o operaci se stejným výsledkem, nebyl by tam žádný rozdíl, a přesto by měla být posuzována jinak? Wikipedie není byrokracie --Martin Urbanec (diskuse) 6. 9. 2020, 00:17 (CEST)
 @Martin Urbanec: Není to slovíčkaření. Už jsem to psal. Opatření č.2 bylo přijato proto že Jan Kozák přidával do již napsaných článků informace, které neoreferoval. Nebylo ani  možné v  některých případech zdroje dohledat. Proto se vyžaduje, aby informace podepřel zdrojem. Pokud přeloží článek ve kterém jsou reference, tak lze reference doložit. Opatření nemá trestat Jana Kozáka za to že tam ty reference zapoměl přeložit a dodat, ale má ho trestat za to že případné vložené informace nedoložil zdrojem a to proto že žádný zdroj neexistuje. Já si na to vzpomínám dobře, co bylo panu Kozákovi vyčítáno, ale vytváření nových článků v tom nebylo. --Podroužek (diskuse) 6. 9. 2020, 00:44 (CEST)

Growth team newsletter 14

7. 9. 2020, 11:33 (CEST)

Syco Music

Správcovský konflikt, zamykali jsme naráz. Já dával snad týden. OJJ, Diskuse 10. 9. 2020, 11:59 (CEST)

V pořádku, viděl jsem :) prošel tvůj blok; uvidíme po týdnu... --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 10. 9. 2020, 12:00 (CEST)

Dotaz ohledně smazání stránky

Dobrý den pane Myšáku. Psal jste mi, že jste článek smazal. Mohu se dovědět více? Prosím.

Děkuji.


Kamil Beránek KamilBeránek (diskuse) 11. 9. 2020, 10:15 (CEST)

Jistě. Problémů je několik: jednak je obecně pro nováčka těžké vyrobit článek, jednak by ideálně neměl být o váš, vaší společnosti, kapele, knize, projektu atd. - takový článek je obtížné napsat nezaujatě a neutrálně. Je lepší začínat např. opravami překlepů a k článků se vypracovat. Pokud ale článek pořád chcete založit, zkuste to nejprve na svém pískovišti (odkaz na něj máte na vaši diskusní stránce). Potom požádejte někoho (klidně mě), aby se na článek podíval a případně schválil jeho zveřejnění. Zdraví --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 11. 9. 2020, 10:50 (CEST)

Elektronické periodikum

Pěkný den. ČT 24 i Seznam zprávy jsou elektronická periodika, proto {{Citace elektronického periodika}}. --85.163.122.254 28. 9. 2020, 08:49 (CEST)

Ano, díky za upozornění. Dal jsem prioritu faktu, že je to článek :) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 28. 9. 2020, 10:37 (CEST)

Přejmenování/zveřejnění stránky

Zdravím. Všiml jsem si, že jste před časem upravoval můj překlad článku o locksportu. Chtěl bych Vás proto poprosit, jelikož se ve wikipedii vyznáte mnohem lépe než já, zda byste mi nevysvětlil, co brání zveřejnění mého překladu v hlavním jmenném prostoru wikipedie. Toto je můj první překlad, pokud jsou v něm chyby o kterých nevím, rád bych si je opravil.

Děkuji.

Hipot3 (diskuse) 30. 9. 2020, 14:48 (CEST)

@Hipot3 Nejsem si jistý, jestli vás dobře chápu. Já jsem z článku pouze odebral, resp. zakomentoval kategorie, protože ty do článku nepatří, pokud není v hlavním jmenném prostoru. Jinak při rychlém zkouknutí mi článek přijde ok, jen bych osobně sjednotil anglické termíny s českými - v úvodu ideálně uveďte varianty, a pak si pro zbytek článku vyberte jeden, který použijete. Zdraví --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 30. 9. 2020, 15:39 (CEST)
Díky.
Potřebuji tedy udělat něco speciálního, aby se můj překlad zveřejnil? Vložil jsem do článku návrh na přejmenování a nahoře je taková hezká tabulka, ale nic dalšího se nestalo. Jak docílím toho, že článek bude v hlavním prostoru? --Hipot3 (diskuse) 30. 9. 2020, 16:56 (CEST)
Je lepší celý obsah článku z uživatelského prostoru zkopírovat do toho hlavního. Toho docílíte otevřením editoru kódu a zkopírováním veškerého textu v editačním okně (Ctrl + A). Poté napíšete název článku do vyhledávače, vyhledáte a kliknete na červený odkaz pro vytvoření. Přepnete se do "založit zdroj" a vložíte tam zkopírovaný text. Takto stačí? Jestli si s něčím nebudete vědět rady, ptejte se dál; jen avizuji, že budu k dispozici až večer. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 30. 9. 2020, 16:59 (CEST)

Zachráněné přesměrování

Dobrý den, děkuji za zachránění tohoto přesměrování. Nemohl jsem si vzpomenout jak mám přesměrování udělat, tak jsem to zkopíroval, akorát jsem to zapomněl přepsat. Ještě jednou děkuji. --Carodejnictvionline (diskuse) 3. 10. 2020, 16:18 (CEST)

@Carodejnictvionline Není vůbec zač, jen jsem si toho náhodou všiml při patrole :) Ať se daří! --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 4. 10. 2020, 10:38 (CEST)

Wikikytička

Otázka od wikipedisty DAnŠUstrvoleššěšč (11. 10. 2020, 15:49)

zdravím vas pro viki se da pracovat --DAnŠUstrvoleššěšč (diskuse) 11. 10. 2020, 15:49 (CEST)

@DAnŠUstrvoleššěšč Zdravím a vítám na Wikipedii. Běžné to není, jsme tu dobrovolníci... --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 11. 10. 2020, 15:57 (CEST)

Addvisor

Zdravím,

Nevím, co přesně máte na mysli. Procházím si nové články, snažím se doplňovat chybějící kategorie, aktualizuji mnou sledované portály a případně opravaji chyby, pokud si jich všimnu.--Addvisor (diskuse) 15. 10. 2020, 09:44 (CEST)

@Addvisor Měl jsem na mysli, jak třeba zjistíte, kolik článků na dané téma přibylo a kolik jich tam tím pádem máte na daný portál dopsat... --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 15. 10. 2020, 09:51 (CEST)

Jednoduché, nahradím poslední novým a ten dám na začátek.--Addvisor (diskuse) 15. 10. 2020, 09:57 (CEST)

@Addvisor To vím; pořád se nechápeme :) Jak třeba zjistíte, že za poslední 2 dny máte přidat do portálu hudba 5 článků? --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 15. 10. 2020, 10:23 (CEST)

Když mám čas, tak si procházím nejnovější články a doplňuji portály.--Addvisor (diskuse) 15. 10. 2020, 10:29 (CEST)

Dobře, díky :D --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 15. 10. 2020, 11:08 (CEST)

Otázka od wikipedisty Pavel Doležalů (16. 10. 2020, 19:18)

Dobrý den, jsem hudebník s dost (řekněme) důstojným CVčkem a potřebuji vytvořit článek o mé osobě aby se objevil na Wiki v portálu Hudba. Takže jsem si vytvořil účet (pod pseudonymem) a očekával jsem nějakou formu WYSIWYG. Ovšem zjistil jsem, že to není tak jednoduché. Jelikož nemám čas se učit editaci článků budu to muset vzdát nebo to někomu svěřit. Koukal jsem na články o některých svýh kolezích a struktura by měla být podobná (jako například můj bývalý spoluhráč Vilém Čok). Jenomže jsem se zaseknul hned na začátku. Je nějaký způsob jak byste mi mohl pomoci? Díky Petr Roškaňuk www.rosky.cz --Pavel Doležalů (diskuse) 16. 10. 2020, 19:18 (CEST)

@Pavel Doležalů Dobrý večer. V jakém smyslu článek potřebujete? Článek o sobě je těžké napsat objektivně a proto se to příliš nedoporučuje. Jste-li encyklopedicky významný, článek o vás dříve či později někdo napíše. Požádat někoho jiného můžete, ale nemyslím si, že bude někdo přiliš ochotný vám psát článek „na zakázku“. Ozvěte se a já vám poradím dál. Zdraví --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 16. 10. 2020, 19:50 (CEST)
Dobrý den, článek by obsahoval objektivní fakta (viz www.rosky.cz), žádnou samochválu jak si možná myslíte. Encyklopedický význam se obtížně posuzuje, opět, pokud jste řekněme obeznámen s českou rockovou scénou, podívejte se na odkaz. Ale OK, pokud má článek vytvořit někdo jiný než já, respektuji. --Pavel Doležalů (diskuse) 17. 10. 2020, 14:20 (CEST)
@Pavel Doležalů Můžete zkusit článek založit zde. Klikněte za odkaz a vyberte „Založit“, ne „Založit zdroj“. Otevře se vám vizuální editor, který by měl splňovat váš požadavek WYSIWYG :) článek vám pak může někdo zrevidovat a případně ho nakonec zveřejnit v hlavním jmenném prostoru. Zdraví --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 17. 10. 2020, 14:31 (CEST)

@Pavel Doležalů: Zdravím. Hudba nepatří mezi hlavní oblasti mého zájmu a tedy když jsem v Commons narazil na nepoužitou, nepopsanou a nekategorizovanou fotku s názvem Rošky.jpg, dalo mi zprvu hodně práce najít, kdo to vůbec nějaký „Rošky“ je (Google mi vnucoval hlavně články o rouškách a slovenské články o rohlíkách a pak nějakého Sej Rošku). Na stopu jsem se dostal teprve když jsem v meziprojektové historii Vašich editací našel tuto diskusi a Vaše plné jméno a podle něj dohledával další informace – pak už o Vaší encyklopedické významnosti nemůže být rozumných pochyb. Jak říkal Vladimír Špidla, "zdroje jsou". Na jejich základě jsem načrtl alespoň základ článku Petr Roškaňuk, který snad bude možné dál rozvíjet. Minimálně je třeba ještě doplnit tu diskografii, zmínit v patřičných kontextech ta různá ocenění atd. Zejména u těch ocenění nezapomeňte důsledně uvádět publikované zdroje, kterými se dají doložit.

Co se týče případných fotek, nezapomeňte, že musejí mít vyřešena autorská práva, tj. nestačí, že tu fotku někdo pořídil pro vás nebo že ji fyzicky vlastníte, ale měl by být znám a uveden autor a měl by fotografii uvolnit pod svobodnou licencí. V ideálním případě by fotka měla být na své stránce v projektu Commons řádně popsaná, tj. mělo by tam být uvedeno kdo, kdy, kde a při jaké příležitosti ji pořídil.

Obecně vzato není zakázáno, aby někdo psal článek sám o sobě (nebo o své firmě, o své aktivitě atd.) – ostatně obecně lze předpokládat, že většina wikipedistů píše články o tématech, která je zajímají a ke kterým mají nějaký vztah, čili „nezaujaté“ články jsou iluzí. Ale lidem, kteří píšou články o sobě nebo své firmě, skupině, svém výrobku atd. ne vždy zcela dochází, že tady není prostor, kde by si mohli spravovat po svém svůj osobní či firemní profil nebo dokonce něco propagovat. Na druhou stranu je ovšem pravda, že spousta významných osobností, firem, hudebních skupin a spousty dalších témat ve Wikipedii stále chybí a pokud by se jejich tvorby neujal někdo, kdo má k tématu osobní vztah (často to bývají třeba potomci slavné osobnosti), tak by nám tady ta mezera zůstala navěky. Celkově je ovšem šťastnější, když se tvorbě takových článků věnuje někdo, kdo se o téma zajímá a má širší záběr, než aby psal někdo jen sám o sobě. Například pokud byste zakládal články o svých hudebních vzorech, oblíbených kytaristech a skupinách, o svých kolezích z rockové scény atd., tak tím byste snad mohl získat jistý nadhled a zkušenost, abyste mohl ve stejném stylu napsat článek i sám o sobě. Ale zase chápu, že pokud Vaším hlavním koníčkem a profesí je hudba, tak asi nemáte zapotřebí si hledat další náročné koníčky, jako je například systematické psaní encyklopedie. Na psaní a zdokonalování článků se ovšem může podílet kdokoliv, kdo se o daná témata zajímá, takže lze doufat, že sem tam někdo z lidí, kdo rockovou scénou žije a sleduje ji, si najde čas pár článku napsat, rozšířit nebo zdokonalit. Samozřejmě i v článku o sobě můžete opravit či doplnit, co je třeba, ale nezapomeňte, že všechny konkrétní či zásadní informace by měly být podloženy publikovanými zdroji. Čili i pokud něco o svém životě víte lépe nebo přesněji, než jak se to píše v publikovaných článcích, knihách, rozhovorech atd., tak to do článku na Wikipedii nemůžete napsat – nejprve byste tu informaci musel publikovat někde jinde. Ověřitelnost na Wikipedii tedy neznamená garanci, že nějaká informace je „pravdivá“ (hledat absolutní pravdu je mimo ambice Wikipedie), ale garanci, že daná informace byla někde publikována – pokud by někdo veřejně takovou informaci zpochybňoval nebo jí oponoval, pak by Wikipedie měla o takovém sporu rovněž referovat. To se ale Vás snad netýká – Vás se týká jen to, že o sobě můžete do Wikipedie psát jen to, co už bylo někde publikováno. Ať jde o fakta, nebo o hodnocení, recenze, názory atd. --ŠJů (diskuse) 17. 10. 2020, 21:56 (CEST)

@ŠJů Díky za odpověď i článek, nemám slov... --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 17. 10. 2020, 22:01 (CEST)
Díky za vysvětlení a za článek. Pokusil jsem se do něj překopírovat strukturovanou diskografii, ale druhý den to zase zmizelo. Některé zdroje diskografie by asi pro jednotlivé tituly a alba dohledat šly, i když některé nezávislé labely už neexistují a tam se to odzdrojovat nedá (Sugar Records). Ale zřejmě se nelíbila ta ocenění (udělené zlaté a platinové desky, reklamní ceny), poněvadž tam se zdroj doložit nedá - vydavatelé dávno morfovali v jiné nadnárodní, a weby jsou už úplně jinde. Důkaz, že jsem všechna ta ocenění dostal, sice visí fyzicky v mém studiu na zdi, ale takový zdroj asi myšlen není :-) Možná, že by se tam dala umístit aspoň ta diskografie, je přehledně na www.rosky.cz . Ještě jednou díky. Petr Roškaňuk. --Pavel Doležalů (diskuse) 10. 12. 2020, 18:24 (CET)

Pozvánka na Asijský měsíc Wikipedie 2020

Dobrý den, letos v listopadu se uskuteční již třetí ročník Asijského měsíce Wikipedie na české Wikipedii (globálně již šestý). Vzhledem k tomu, že jste nevyloučili účast, vás tímto zvu na letošní ročník.

Mezi letošní změny patří rozšíření lokálního organizačního týmu (tj. Patricccka, OJJe a Khamula1) o správce a účastníka minulého ročníku, Honzu Myšáka. Doporučuji si přečíst stránku letošního ročníku, neboť proběhly jisté změny (mj. budou od letoška strandardem digitální i fyzické pohlednice a certifikáty a také od letoška bude pro 15 účastníků s nejvíce články napříč všemi jazyky připravena speciální odměna).

Co se týče pohlednic a certifikátů z minulého ročníku, ty by měly být doručeny později kvůli pandemii covidu-19 (zařizuje je globální organizační tým, na který se lze při dotazech ohledně pohlednic a certifikátů obrátit). Při jakýchkoli dotazech se neváhejte obrátit na diskusní stránku soutěže, rádi vám odpovíme na dotazy.

Těšíme se na vaši účast!

Za lokální organizační tým Patriccck 26. 10. 2020, 13:37 (CET)

Otázka od wikipedisty Porsak248 (31. 10. 2020, 12:21)

Dobrý den projde mi na wikipedii MAHABO productions ? --Porsak248 (diskuse) 31. 10. 2020, 12:21 (CET)

@Porsak248:Zdravím, bohužel ne. Ani jako článek, ani jako uživatelská stránka. Jednak píšete očividně o sobě, jednak jsem nedohledal žádné zdroje dokazující encyklopedickou významnost. Nezakládejte prosím článek znovu, k ničemu to nepovede. Rád vám pomůžu, budete-li chtít přispívat nějak jinak. Díky za pochopení, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 31. 10. 2020, 13:33 (CET)

Growth team updates #15

1. 11. 2020, 11:09 (CET)

Mazání reference Polensko. Města, městyse, obce a osady na starých pohlednicích

Kolego, můžete mi sdělit proč mažete z článků uvedenou referenci? Proč jste usoudil že daná publikace neexistuje?--RomanM82 (diskuse) 1. 11. 2020, 18:43 (CET)

@RomanM82 Dovolím si poznámku, jelikož tuto referenci se mnou kolega Jan Myšák předem konzultoval. Knihu se ani jednomu z nás nepodařilo najít v žádné knihovní databázi: přitom by tam být měla (přinejmenším v databázi Národní knihovny ČR), protože nakladatel je povinen odevzdat vybraným knihovnám povinný výtisk. Národní knihovna ve své databázi ovšem žádnou publikaci s názvem "Polensko. Města, městyse, obce a osady na starých pohlednicích" neuvádí. Stejně tak tato kniha není k dohledání v Souborném katalogu ČR (kde by měly být knihy dostupné v jakékoli knihovně v Česku). Knihu se mi ani v jedné z databází nepodařilo najít ani přes nakladatele, Fotoklub Polná - Klub za historickou Polnou. Usoudili jsme proto, že kniha vůbec neexistuje, a z článků ji tedy Honza odstranil. S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 1. 11. 2020, 19:18 (CET)
Kniha byla použita v této práci, a to na straně 50. Docela divné, že je jinak nedohledatelná. RiniX (diskuse) 1. 11. 2020, 19:23 (CET)
@RiniX Autorka práce nemusela s knihou vůbec přijít do styku, ta samá informace s toutéž referencí byla v článku Olešenka... --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 1. 11. 2020, 19:38 (CET)
Použita je v práci pouze jednou (i když Prchal dohromady 3x) a pokud se autorka musela zrovna kvůli Olešence kouknout na Wikipedii... :D No nic, mizím. @Jan Myšák, Martin Urbanec: Btw to vypadá na kalendáře a ne knihy, takže to v žádné databázi ani být ve výsledku nemusí. RiniX (diskuse) 1. 11. 2020, 20:14 (CET)
A že vás třeba nenapadlo se zeptat autora, který tam referenci vkládal? Je to mimochodem Jana Lánová. Popravdě nevím, proč by si někdo takovouhle referenci vymýšlel. Precedens „co není na internetu, to neexistuje“ se mi ale rozhodně nelíbí.--RomanM82 (diskuse) 1. 11. 2020, 20:50 (CET)
Takovýto precedens zde ale nikdo nemá. Kolegové to hledali v katalozích a databázích, ve kterých bývá z velké části zařazeno vše – počínaje knihou a končíce filmem. Jmenovitě v národní knihovně, kde, jak Martin napsal, by to mělo být povinně po odevzdání výtisku. Z toho lze usoudit dvě věci, buď tedy kniha neexistuje anebo se nejedná přímo o knihu (ale tváří se tak). Nakonec jsem našel, že by se mohlo jednat o kalendář... RiniX (diskuse) 1. 11. 2020, 20:59 (CET)
@RomanM82 Z vyplnění citační šablony jsem pojal názor, že jde o knihu - a buďto je kniha vydaná, a zároveň v Národní knihovně, nebo kniha neexistuje, nebo vydavatel porušil příslušné zákony, které mu odevzdání povinného výtisku nařizují. Nic víc za tím není třeba hledat - pouze snahu o vylepšení Wikipedie. --Martin Urbanec (diskuse) 1. 11. 2020, 22:41 (CET)
Zdravím. Jde skutečně o kalendáře s historickými fotografiemi s texty/popisky poměrně známého regionálního historika, takže jsem v té době předpokládala, že na referencování tě informací to stačí, ale evidentně ne. Můžu poslat fotky těch stran, nebo to smažte. Ještě děkuji, že jste se nejdříve zeptali autora vkládané reference na radu/názor, než jste jej obvinili z podvodu a vkládání nepravdivých/neexistujících referencí. Krásný den --Jana Lánová (diskuse) 1. 11. 2020, 21:05 (CET)
Dovolím si poznámku. Nikdo Vás zde neobviňuje. Maximálně jsem lehce obvinil někoho já a to autorku diplomové práce, za což se jí zde omlouvám. RiniX (diskuse) 1. 11. 2020, 21:14 (CET)

Hm, náhodou jsem si všiml této diskuse, a nutkání zareagovat bylo příliš silné. Nechci přilévat olej do ohně, ale přiznám se, že ten postup mi přijde velmi podivný, a od správce, resp. správců až nepochopitelný. Zdroje

  • PRCHAL, Jan. Polensko. Města, městyse, obce a osady na starých pohlednicích (díl I.). Polná: Fotoklub Polná - Klub za historickou Polnou, 2009. Kapitola Šlapanov, s. 10. 
  • PRCHAL, Jan. Polensko. Města, městyse, obce a osady na starých pohlednicích (díl II.). Polná: Fotoklub Polná - Klub za historickou Polnou, 2010. Kapitola Šlapanov, s. 5. 

rozhodně nevypadají jako vymyšlené, zvlášť pokud se hned ve stejném článku (díval jsem se konkrétně na heslo Šlapanov) nachází zdroj

  • PRCHAL, Jan. Vítejte u nás. In: Mikroregion Polensko. Polná: Obce sdružené v Mikroregionu Polensko, 2003. ISBN 80-239-0141-9. Kapitola Šlapanov, s. 41-44..

který už snad vyhovuje výše nastíněným knihovnickým nárokům – poněkud překvapujícím v situaci, kdy naprosto běžně refujeme zdroji typu iDNES.cz, bylo povoleno zdrojování Mapami.cz apod. Pokud pochybnost přetrvává (třeba z důvodu absentujícího ISBN), během dvou tří minut lze zjistit, že Jan Prchal je významný regionální autor/nakladatel (známý nástroj jménem Google vrací na čelných místech třeba [7] nebo [8]), resp. že vkladatelem obsahu ([9], [10]) byla regulérní wikipedistka, nota bene bývalá správkyně, která má svou diskusní stránku. Nikdo nezpochybňuje ničí dobrý úmysl, nepochopitelný je způsob provedení záměru. Dle mého názoru tyto neuvážené akce typu „nastudoval jsem si, co je povinný výtisk“ mohou jenom nadále zhoršovat pověst české WP coby „kinderprojektu“, kterého vážnost v očích cílové části české společnosti je naprosto minimální. Takhle skutečně zůstaneme jenom pomůckou pro školní referáty, resp. fanwebem různých fantasy nebo seriálů. Apropos, divím se, že na tento stav hlasitěji poukazuje pouze jediný wikipedista. A předtím, než mě někdo obviní z off-topic: jasně, odstraňování zdrojů k Polensku samo o sobě za nic nemůže, ale desítky/stovky podobných „cswiki“ absurdností pak společně vedou k výslednému marasmu. Nemluvě o tom, že by mě docela zajímalo, kde probíhala zmiňovaná „konzultace“ – jestli na Facebooku, po mailech, nebo se podobné věci řeší již přímo ve spolku. No nic, howgh :). Zdraví --Mario7 (diskuse) 2. 11. 2020, 02:15 (CET)

Ještě dotaz. Není divné smazat neexistující/vymyšlenou referenci a nechat tam tu informaci, která logicky rovněž neexistuje/je vymyšlená? Nebo aspoň k tomu pozůstatku přidat Doplňte zdroj?. Zkuste používat náhled, zůstávají po Vás překlepy a rozbité reference. Články samozřejmě doplním o jiné zdroje, případně informace smažu. Díky za odpověď --Jana Lánová (diskuse) 2. 11. 2020, 12:59 (CET)
@Mario7 Zdravím, mě kontaktoval sám pan Prchal, že daná publikace neexistuje. V žádné databázi jsme ji taky následně nenašli. O kalendář by se prý podle něj jednat mohlo, ale je u něj prý chybně vydavatelství. Navíc se domnívám, že pokud referenci nejsou dva wikipedisté schopní dohledat, tak k ověření dané informace není příliš užitečná. Že je pan Prchal významný publicista, jsem našel okamžitě, o tom není sporu. A WM ČR do toho prosím netahejte, to s tím nemá absolutně nic společného. Díky, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 2. 11. 2020, 16:28 (CET)
No, Nerad bych se v této věci nějak dál angažoval, máme důležitější věci na práci, ale neodpustím si poznámku, že vzhledem k okolnostem, které jsem popsal výše, bych očekával minimálně (standardní) dotaz na diskusní stránce vkladatele, to je v podobné situaci elementární slušnost. Budiž to alespoň ponaučením do budoucna. Zdejší uživatelé spolu komunikují kvůli větším banalitám. Ke spolku jsem sice dostal (podrážděnou) odpověď svědčící o nepochopené nadsázce, ale nedočkal jsem se upřesnění, kde ona „konzultace“ probíhala. Škoda. Mimochodem, z příspěvku vkladatelky (předchozí příspěvek) jsem vyrozuměl, že by očekávala odpověď (předpokládám, že od realizátora akce, nikoli od „konzultanta“). Jenom aby se nezapomnělo. Zdraví --Mario7 (diskuse) 2. 11. 2020, 19:08 (CET)

Otázka od wikipedisty Kkosar03 (4. 11. 2020, 17:16)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak bych mohl vytvořit článek zde na Wikipedii. Děkuji za odpověď. --Kkosar03 (diskuse) 4. 11. 2020, 17:16 (CET)

@Kkosar03 Zdravím, napsat od začátku článek je poměrně obtížné, ale bránit vám v tom nebudu. Pro začátek si můžete přečíst průvodce. Článek založte zde, na vašem osobním pískovišti. Poté se znovu ozvěte a já se na článek podívám. Díky, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 4. 11. 2020, 19:15 (CET)

Otázka od wikipedisty DankoNamakanko (5. 11. 2020, 14:06)

Jak vytvořím nové heslo na wikipedii je mi 14 a máme to za úkol na informatiku Děkuji Namakanko --DankoNamakanko (diskuse) 5. 11. 2020, 14:06 (CET)

Vandalismus na mé stránce

Vážený pane, nemáte jakékoli právo vandalizovat mou stránku. Okamžitě přestaňte.--Onďák (diskuse) 9. 11. 2020, 21:07 (CET)

@Onďák Již jsem se vyjádřil u vás na diskusi. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 9. 11. 2020, 21:09 (CET)

Sámova říše - Marovod, Moravod

Dobrý den, nechci se plést do revertační války v článku Sámova říše (Marovod x Moravod), které nerozumím. Podívejte se ale, jak jsem doplnil existující článek Moravod. Nevíte k Marovodovi zdroj? Zdraví--Svenkaj (diskuse) 12. 11. 2020, 13:57 (CET)

@Svenkaj Zdravím, domnívám se, že jde o omyl z vaší strany. Vracel totiž kolega @KPX8, já jen předtím revertoval vandalismus. Žádné zdroje tím pádem nemám :) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 12. 11. 2020, 16:57 (CET)
@Jan Myšák: Dík, zkusím mu napsat totéž. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 12. 11. 2020, 17:42 (CET)
Zdravím, již jsem odpověděl na své diskuzní stránce. KPX8 (diskuse) 12. 11. 2020, 18:12 (CET)

Chování k nováčkům

Zdravím kolegu, díky za patrolu, ale byl bych rád, kdybyste se co nejvíce zdržel komentářů podobných tomuto. Nevím, jak jsou myšleny, ale na mne působí povýšencky, znechuceně a pokud tedy s chybami nováčků máte problém, tak se snažte korigovat, protože zbytečně dochází k rozšiřování propasti mezi editory-wikipedisty a editory-nováčky. Díky ještě jednou, zdravím. --Ján Kepler (diskuse) 13. 11. 2020, 13:02 (CET)

Vím, že nejde o moji diskuzi, ale stránku mám od Sámovy říše mezi sledovanými, tak mi to nedalo... Pane kolego @Ján Kepler, nedělejte z nováčků takové snowflaky, to oni jistě nejsou. Mě to připadá jako naprosto pohodová a navíc vtipná odpověď. Tak pardon že jsem se stavil, jdu zase o kousek dál... KPX8 (diskuse) 13. 11. 2020, 13:36 (CET)
@Ján Kepler Dobré odpoledne pane kolego, za mě je ta odpověď úplně v pohodě... Jak psal kolega @KPX8 výše: Je vtipná a zároveň směřuje k meritu věci. S pozdravem --F.ponizil (diskuse) 13. 11. 2020, 14:14 (CET)
@Ján Kepler:Dobrý den, kolego, nerozumím, kde je problém. Napsal bych to stejně, možná ještě jadrněji. Někdy obdivuji schopnost kolegů (včetně Honzy Myšáka) trpělivě odpovídat na stupidní dotazy (některých) nováčků, nezřídka hraničící s trollingem. Otázka: „Proč nelze přidat článek na wikipedii v angličtině?“ Odpověď: „Jde, ale na anglickou, ne na českou“. To je naprosto v pořádku, stručné, věcné, lakonické. Přestaňte laskavě vychovávat zdejší správce. Chcete vědět, co bych odpověděl já? „Protože angličtina a čeština jsou dva různé jazyky“. Zdraví --Mario7 (diskuse) 13. 11. 2020, 15:18 (CET)
@Ján Kepler: Zdravím; dotaz mě zastihl, když jsem byl na odchodu, tak můžu odpovědět až teď. Nicméně děkuji kolegům za reakce. Beru že jsem se mohl vyjádřit vlídněji, ale nic povýšeneckého na tom nevidím. Český článek na mě působil jako překlad právě z enwiki, tak jsem nechápal, kde je problém. A když už jsem u kolegy LaserTherm, články podle mě sice nepůsobí propagačně, ale očividné spojení s onou firmou se mi zrovna moc nelíbí. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 13. 11. 2020, 19:42 (CET)
Očividné spojení s konkrétní firmou tady samozřejmě nemá co dělat. Pokud se to bojíte odstranit, kluci, tak mi kdykoli napište na DS nebo to alespoň zaneste sem, ať se na to nezapomene :). Svařování již vyřešeno (a sledováno), díky za upozornění na problém. Zdraví --Mario7 (diskuse) 13. 11. 2020, 21:11 (CET)
@Mario7 Jak říkám, články mi přijdou docela v pohodě. Jen obrázky jsou z webu firmy (včetně vodoznaku/loga), což bude možná cv. Psal jsem na ds, tak uvidíme. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 13. 11. 2020, 21:14 (CET)
Články jsou OK, odstraňoval jsem propagaci. Díky za řešení. --Mario7 (diskuse) 13. 11. 2020, 21:28 (CET)
Taky dík :) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 13. 11. 2020, 21:30 (CET)

Otázka od wikipedisty Samuell1990 (15. 11. 2020, 12:29)

Zdravím, chtěl jsem přidat pár článků a osobností které jsem tu nenašel. Začal jsem tvorbou článku - https://cs.wikipedia.org/wiki/Tomáš_Chlup Níže jsem se snžil doložit zdroje ale stále mi to píše 2 nedostatky. Můžete na to prosím mrknout?

Díky Samuel --Samuell1990 (diskuse) 15. 11. 2020, 12:29 (CET)

@Samuell1990 Zdravím, předně je problematická encyklopedická významnost. Ten regionální deník by asi šel, ale další zdroje jsou jako výpisy ze soutěží podle mě nedostatečné. Zdroje musí být alespoň dva, a věrohodné, nezávislé (tj. ten Facebook taky padá) a netriviální, tj. musí pojednávat o předmětu článku důkladněji než několika větami. Vzhled není takový problém; nemá ho moc cenu řešit před doložením významnosti. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 15. 11. 2020, 12:36 (CET)

Otázka od wikipedisty RobkooYT (18. 11. 2020, 11:23)

Dobrý den, můžu se zeptat, je nějaký způsob že bych si udělal moji stránku nebo to aby mi to mohli najít (tu stránku) o svěm třeba YT kanále který má 37 subs? --RobkooYT (diskuse) 18. 11. 2020, 11:23 (CET)

@RobkooYT Zdravím. Krátká odpověď: není. Dlouhá odpověď: články musí splňovat určitá pravidla, hlavní je encyklopedická významnost. O vašem youtube kanále asi těžko existují vhodné zdroje. Můžete si založit uživatelskou stránku a mít tam informace o sobě, ale odkazy na osobní podnikání, projekty apod. by tam rovněž být neměly. Jestli jste přišel na Wikipedii za tímto účelem, tak vás zklamu. Díky za pochopení, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 18. 11. 2020, 11:27 (CET)

Otázka od wikipedisty RobkooYT (18. 11. 2020, 11:41)

Dobře, děkuju za odpověď, jinak jsem nepřišel kvůli toho :), jen mě to zajímalo. --RobkooYT (diskuse) 18. 11. 2020, 11:41 (CET)

Otázka od wikipedisty RobkooYT (18. 11. 2020, 12:17)

Dobrý den, mohl bychse zeptat, jak přidám tabulku do článku? --RobkooYT (diskuse) 18. 11. 2020, 12:17 (CET)

@RobkooYT Myslíte skutečně tabulku? Ta se v článcích používá relativně málo. Naopak skoro každý článek má vpravo nahoře „tabulku“, které se říká infobox. A pokud se snažíte založit nový článek, zkuste to nejdřív tady. Já se na něj pak případně podívám, abychom se tu neupsali :) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 18. 11. 2020, 13:03 (CET)

Komunitní konzultace: finální návrh strukturovaných editací

Korma

Od kdy je příklad výrobce je spam? Mimochodem, znáš více výrobců kormy? 62.168.13.101 18. 11. 2020, 23:42 (CET)

Zdravím; neznám žádného výrobce kormy. V tak krátkém článku bych nicméně radši viděl jiné informace než to, kdo zrovna to pivo vyrábí a ještě rovnou s odkazem ke koupi. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 18. 11. 2020, 23:48 (CET)
Od kdy se na wikipedii přidávají informace bez zdroje? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 62.168.13.101 (diskuse)
Odkdy na Wikipedii zdrojujeme takovými stránkami? Ideální není ani jedna verze. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 19. 11. 2020, 00:05 (CET)

Otázka od wikipedisty Vavrikd (24. 11. 2020, 07:43)

Dobrý den,

já se omlouvám, ale omylem jsem vložil text k jinému Janu Čápovi (český psycholog)) než jsem chtěl. Mělo to být k českému pedagogovi, vlastenci. Navíc mi to napsalo, že jsem porušil autorská práva a našlo mi to mojí diplomovou práci :). Šlo by, že byste to smazal a já přidal text i se správnou citací k vlastenci Janu Čápovi ?

Díky,

David Vavřík --Vavrikd (diskuse) 24. 11. 2020, 07:43 (CET)

@Vavrikd Zdravím, stránku jsem smazal. Pokud ovšem došlo k porušení autorských práv a kolega označil za zdroj vaši práci, tak jste ji nejspíš uvedl doslovně a při novém založení bude stejný problém. Buď ji budete muset přeformulovat, nebo doložit autorství (návod zde). Díky, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 24. 11. 2020, 07:47 (CET)
Ok, díky. --Vavrikd (diskuse) 24. 11. 2020, 08:20 (CET)

Otázka od wikipedisty Vavrikd (24. 11. 2020, 11:01)

Text jsem upravil a přidal, měl jsem tam zadaného Jana Čápa, kterého jsem chtěl, nicméně se to opět ukázalo u jiného Jana Čápa (psycholog). Přehodil byste celý text i s obrázky na správného Jana Čápa (pedagog, vlastenec)? :) Jde to vůbec?

Díky

DV --Vavrikd (diskuse) 24. 11. 2020, 11:01 (CET)

Tak už jsem to přidal k "mému" Janu Čápovi, nicméně jsou teď stejné informace u obou. --Vavrikd (diskuse) 24. 11. 2020, 12:45 (CET)
Zdravím; jde o to, že musíte přidat k názvu do závorky tzv. rozlišovač, takže že nebude jmenovat Jan Čáp, ale třeba Jan Čáp (pedagog). Provedu přesun a upravím odkaz v rozcestníku. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 24. 11. 2020, 12:51 (CET)

Otázka od wikipedisty Parzival27 (24. 11. 2020, 18:59)

Zdravím, chci se zeptat. Je v pořádku použít veřejnou diplomovou či bakalářskou práci jako zdroj? --Parzival27 (diskuse) 24. 11. 2020, 18:59 (CET)

@Parzival27 Zdravím, asi to není to úplně nejlepší, ale za mě by to šlo. Ideální by bylo citovat přímo zdroj, ze kterého čerpala ona práce (je-li kvalitní, mělo by to jít snadno zjistit). Návod případně zde. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 24. 11. 2020, 22:12 (CET)

Dětští vojáci

můžu poprosit o radu, proč se na této stránce https://bs.wikipedia.org/wiki/Elez_Dervi%C5%A1evi%C4%87 fotka Eleze Derviševiće zobrazuje a když jsem ji dal na českou stránku o Dětští vojáci, tak se nezobrazila. Název souboru Elez Dervisevic.jpg Hartasek (diskuse) 26. 11. 2020, 11:37 (CET)

@Hartasek Když na obrázek kliknete, uvidíte jakýsi problém s autorským právem – lze jej použít jen na projektech, pro které byl uvolněn. Běžné je to třeba na anglické Wikipedii, kde lze díky rozdílným podmínkám fair use použít třeba přebal hudebního alba. Zdraví --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 26. 11. 2020, 11:40 (CET)

Oddíl Lesní moudrosti

Ahoj, mohl jsi mu kvůli smazání článku napsat. Za chvíli to smažu znova. — Draceane diskusepříspěvky 26. 11. 2020, 15:31 (CET)

@Draceane Ahoj, beru na vědomí. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 26. 11. 2020, 16:56 (CET)

Otázka od wikipedisty Cedav12 (29. 11. 2020, 14:29)

Dobrý den, Jsem student FSV UK. Jako součást zápočtu s předmětu Úvod do sociologie společně s kolegy vytváříme wiki heslo Cristóbal Rovira Kaltwasser, což je současný chilský politolog. Bohužel jsme o něm nenalezli mnoho informací a zejména bych se chtěl zeptat, zda nastává problém, když nejsme schopni uvést informace jako datum a místo narození.

děkuji za odpověď Cedav12 --Cedav12 (diskuse) 29. 11. 2020, 14:29 (CET)

@Cedav12 Dobrý den. Ne, nevadí to; pochopitelně by bylo lepší informace uvést, ale když nemáte, nemáte :) Heslo nemusí být dlouhé, jen to nesmí být subpahýl. Rovněž (a především) by mělo být encyklopedicky významné. Zdraví --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 29. 11. 2020, 14:44 (CET)
@Cedav12 Myslím, že se narodil v roce 1978 – http://id.loc.gov/authorities/names/no2011118072.html --Radek Linner (diskuse) 29. 11. 2020, 14:54 (CET)
děkuji --Cedav12 (diskuse) 29. 11. 2020, 14:58 (CET)
@Cedav12: No, zatím není doložena encyklopedická významnost, zatím uvedené odkazy nestačí. To, že „jsme o něm nenalezli mnoho informací“ o lecčems svědčí. S pozdravem — Draceane diskusepříspěvky 29. 11. 2020, 23:38 (CET)
Jak je třeba doložit encyklopedickou významnost? Wikiheslo ve formě, kterou jsme přidali není z naší strany ještě finální, chystáme se ještě přidat odstavec o vědecké práci, kde bychom měli uvést další odkazy. Věřím, že snad poté by mohlo wikiheslo encyklopedické významnosti nabýt. Zdraví Cedav12 --Cedav12 (diskuse) 30. 11. 2020, 10:32 (CET)

Mozartovo ocenění – Megadeth

Je to sice Mozart, ale možná právě proto Ti ho uděluji. :-) --Jan Polák (diskuse) 1. 12. 2020, 16:53 (CET)

Gratuluju! --Khamul1 (diskuse) 1. 12. 2020, 16:57 (CET)
@Jan Polák, Khamul1: Díky moc; Slayer už se chystá :D --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 1. 12. 2020, 17:41 (CET)

Asijský měsíc Wikipedie 2020 skončil

Pěkné dopoledne, tento ročník díky vám všem vzniklo 351 článků pro Asijský měsíc Wikipedie 2020, z toho 29 pro WikiUral 2020. Děkujeme! Včera byla soutěž ukončena, a proto vás informuji o dalším postupu. Nejpozději do konce tohoto roku bude probíhat kontrola přihlášených článků. Poté budeme znát finální žebříček a vyhlásíme vítěze soutěže. Wikipedisté, kteří se umístí na prvních třech příčkách v konečném žebříku, budou odměněni cenami, které proplatí spolek Wikimedia ČR. Kvůli komplikované době zatím nevíme, o jaké ceny se bude konkrétně jednat, budou však oznámeny zde.

30. listopadu, několik hodin před ukončením soutěže, byl bohužel nástroj Fountian nefunkční. Proto byla soutěž globálně prodloužena o 5 hodin. Jestli jste tedy vytvořili článek pro WAM a kvůli chybě jste jej nemohli zapsat, kontaktujte nás co nejdříve a my článek zpětně přidáme. Také žádáme všechny účastníky, aby pravidelně sledovali Fountain, kde píšeme své komentáře k článkům. Prosíme, věnujte pozornost komentářům a v případě vyřešení námitky k článku požádejte o přehodnocení na diskusní stránce. Přehodnocení článků bude probíhat do konce tohoto roku. Také se může stát, že někdo po čase přijde s novou námitkou a článek bude zamítnut. Proto je potřeba Fountain pravidelně sledovat a věnovat pozornost námitkám.

Při jakýchkoli dotazech či problémech ohledně soutěže se neváhejte obrátit na diskusní stránku.

Za lokální organizační tým Patriccck 2. 12. 2020, 10:22 (CET)

Growth team updates #16

7. 12. 2020, 15:22 (CET)

Otázka od uživatele CeskyTunak: Pivovar Janovice (8. 12. 2020, 15:28)

Ahoj, snažím se vytvořit stránku pivovoaru v Janovicích u rýmařova, který jsme s kamarády před pár lety koupili a opravujeme ho. Nedaří se mi však stránku zveřejnit. --CeskyTunak (diskuse) 8. 12. 2020, 15:28 (CET)

@CeskyTunak Zdravím, už se vám to očividně povedlo. Nicméně článek bohužel v současné podobě nesplňuje pravidla encyklopedické významnosti. Aby tu téma mohlo zůstat, musí o něm pojednávat alespoň dva vhodné zdroje. Díky za pochopení, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 8. 12. 2020, 18:08 (CET)
Díky za informaci. Už jsem se s tím trochu zkamarádil. Přidal jsem další zdroj jiný než náš web, který o pivovaru píše. Máme ještě v archivu v Olomouci a v Bruntále domluvené nějaké materiály, ale kvůli koroně jsme se tam zatím nedostali. --Jakub Kříž (diskuse) 9. 12. 2020, 10:22 (CET)

Otázka od uživatele St64478: Wikipedista:St64478/Pískoviště (11. 12. 2020, 09:22)

Dobrý den, potřebuji pomoc s vložením sférického snímku. Snímek (rozvinutý sférický) jsem nahrála do wiki Commons, avšak nenašla jsem dle nápovědy možnosti, jak vložit sfériký snímek. Můžete porait? díky --St64478 (diskuse) 11. 12. 2020, 09:22 (CET)

@St64478 Zdravím, obrázek lze do textu vložit ve Vizuálním editoru jednoduše – v horní liště vyberete Vložit, Obrázky a média, a vyhledáte daný obrázek dle názvu. Mimochodem, jak je to s autorskými právy? Předpokládám, že nejste autorem obrázku. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 11. 12. 2020, 10:04 (CET)
jsem autorkou:-) --St64478 (diskuse) 11. 12. 2020, 11:42 (CET)

Wikipedia Asian Month 2020

Wikipedia Asian Month 2020
Wikipedia Asian Month 2020

Hi WAM organizers and participants!

Hope you are all doing well! Now is the time to sign up for Wikipedia Asian Month 2020, which will take place in this November.

For organizers:

Here are the basic guidance and regulations for organizers. Please remember to:

  1. use Fountain tool (you can find the usage guidance easily on meta page), or else you and your participants’ will not be able to receive the prize from WAM team.
  2. Add your language projects and organizer list to the meta page before October 29th, 2020.
  3. Inform your community members WAM 2020 is coming soon!!!
  4. If you want WAM team to share your event information on Facebook / twitter, or you want to share your WAM experience/ achievements on our blog, feel free to send an email to info@asianmonth.wiki or PM us via facebook.

If you want to hold a thematic event that is related to WAM, a.k.a. WAM sub-contest. The process is the same as the language one.

For participants:

Here are the event regulations and Q&A information. Just join us! Let’s edit articles and win the prizes!

Here are some updates from WAM team:

  1. Due to the COVID-19 pandemic, this year we hope all the Edit-a-thons are online not physical ones.
  2. The international postal systems are not stable enough at the moment, WAM team have decided to send all the qualified participants/ organizers extra digital postcards/ certifications. (You will still get the paper ones!)
  3. Our team has created a meta page so that everyone tracking the progress and the delivery status.

If you have any suggestions or thoughts, feel free to reach out the WAM team via emailing info@asianmonth.wiki or discuss on the meta talk page. If it’s urgent, please contact the leader directly (jamie@asianmonth.wiki).

Hope you all have fun in Wikipedia Asian Month 2020

Sincerely yours,

Wikipedia Asian Month International Team 2020.10

Otázka od wikipedisty Wagner Alena (16. 12. 2020, 21:01)

Dobrý den, chtěla bych vytvořit zcela nové heslo osobnosti - českého gambisty a dirigenta Petra Wagnera. Jak mám prosím postupovat? Děkuji za informaci, Alena Wagner --Wagner Alena (diskuse) 16. 12. 2020, 21:01 (CET)

@Wagner Alena Zdravím, bohužel vám to nemůžu doporučit. Jednak je pro nováčka poměrně těžké vytvořit nový článek, jednak jako jeho žena (upřímnou soustrast) nejste vhodný autor – je těžké napsat nezaujatý článek o osobním tématu. Pokud přeci jen psát chcete, zkuste si projít Průvodce a začněte na svém Pískovišti. Díky za pochopení, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 16. 12. 2020, 21:33 (CET)

Albatrosi

Ahoj, jen krátce k tomuto. Je významový rozdíl v zápisu:

  • Thalassarche steadi Falla, 1933
  • Thalassarche steadi (Falla, 1933)

Viz např. Thalassarche carteri (Rothschild, 1903) vs Diomedea exulans Linnaeus, 1758. Pokud je to příjmení v závorkách, znamená to, že ten taxon byl sice popsán nositelem onoho příjmení, avšak později byl přeřazen do jiného rodu. Pro bližší info viz např. Binomial nomenclature a ty dva příklady v úvodu za "In zoology". S pozdravem, --Podzemnik (diskuse) 21. 12. 2020, 02:11 (CET)

@Podzemnik Pardon, to jsem netušil. Díky, --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 21. 12. 2020, 10:34 (CET)

Otázka od wikipedisty Sarka Na kopci (22. 12. 2020, 11:00)

Dobrý den, jsem tady úplný nováček.

Mohla bych Vás poprosit o radu?

Pracuji u Státní zemědělské a potravinářské inspekce a dostala jsem od našeho nejvyššího představeného za úkol upravit text o naší instituci (SZPI), který je na Wikipedii. Jedná se o objektivní text, který rozšiřuje stávající článek o SZPI na Wikipedii o informaci o našich laboratořích, o počtu zaměstnanců, o kompetencích atd.

Chtěla jsem se vás zeptat:

Text, který vložím na web, nemá ověření (zdroj) online. Jsou to texty, které vypracovali naši zaměstnanci (např. vedoucí oddělení laboratoří, informace z našeho personálního oddělení atd.). Lze takový text vložit na Wikipedii? Samozřejmě něco z toho se dá najít v našich výročních zprávách, které máme online na našem webu, ale většina z toho jsou prostě informace rovnou do nás.

Děkuji za případnou reakci.

Šárka --Sarka Na kopci (diskuse) 22. 12. 2020, 11:00 (CET)

@Sarka Na kopci Zdravím,
1) Neozdrojované informace na Wikipedii nepatří. Ano, máme je tu, ale to není důvod přidávat další. Jsou tam navíc další problémy – pokud to bude přímo onen text, budete muset doložit souhlas autora s uveřejněním pod svobodnou licencí. Zdrojovat něčím, co je spojené s předmětem článku, obecně není moc vhodné, ale kdyby byly texty např. zveřejněny na vašich stránkách, asi by to šlo. Informace ovšem nesmí být propagační a také mi, upřímně řečeno, nepřijdou zvlášť důležité či dlouhodobě udržitelné (přesný počet zaměstnanců, laboratoří apod.).
2) Můžete požádat zde, nicméně není ničí povinností vám vyhovět. Jsme dobrovolnický projekt, takže přes placení to nepůjde :).
Chápu vaši situaci, ale taky tu máme nějaké pravidla, kterými se řídíme…
S pozdravem --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 22. 12. 2020, 14:16 (CET)
Už jsem na tom začala pracovat, nakonec to není tak těžké, jak jsem si myslela.
Nejde o propagaci, jde o ucelené informování o naší instituci, které jde více do hloubky, než co by se hodilo dávat na naše webové stránky (tam už tak je toho opravdu spousta). Informace o počtu zaměstnanců ilustruje velikost instituce. Podle mě je to celkem důležitá informace. Informace o laboratořích jsou také důležité, člověk si udělá představu, jaké chemické analýzy vlastně existují. Popravdě, chtěla jsem prolinkovat spoustu termínů s hesly na Wikipedii, ale nejsou tady k nalezení, přestože se jedná o základní chemické termíny, což mi indikuje, že je Wikipedie rozpracovaná více v humanistických oborech a v chemii pokulhává. I tímto může článek o SZPI se zmínkami o chemických analýzách být pro Wikipedii prospěšný.
Celkově jde o text, který je informačně bohatý, který se nehodí dávat pro svou komplexní povahu na náš oficiální web (ten je určen spotřebitelům a podnikatelům, řeší se tam legislativa, jak se u nás registrovat, jak začít podnikat v potravinářství atd.). Jak jsem se dočetla v základních pravidlech Wikipedie, jde o encyklopedii, tedy sem se to velmi dobře hodí, text je určen odborné veřejnosti a také studentům (spousta z nich se na nás opakovaně obrací s požadavkem o informace do svých prací o úřadech v ČR a co to vlastně děláme.
V ČR si lidé "úřady" představují jako nudné instituce plné nudných úředníků, kteří celé dny nic nedělají... to není pravda. Na Wikipedii lze v základních obrysech popsat, co se u nás "na úřadě" vlastně dělá, nevidím na tom nic špatného.
Pokud jde o ozdrojování - postačilo by, kdybych ve formě pdf celý text vložila na web naší instituce a na něj odkázala na konci textu na wikipedii? Jde také o to, že Google toho mnoho nenajde na našich webových stránkách, na Wikipedii odkazuje mnohem snadněji.
(Howgh) --Sarka Na kopci (diskuse) 22. 12. 2020, 15:37 (CET)

Komunitní konzultace: Strukturované editace – „Přidávání obrázků“

Ukázka z prototypu nástroje

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth pilně pracuje na Strukturovaných editacích – projektu, který má namísto vysvětlování složitých postupů za cíl je skutečně zjednodušit, pomocí jejich strukturování do jasně pochopitelného rozhraní (obdobně, jako HotCat strukturuje přidávání kategorií do článku).

Tým Growth dnes uveřejnil první návrh strukturované editace „Přidávání obrázků“. Ten by měl nováčkům umožnit snadno vyhodnotit návrhy algoritmu na přidání obrázku do článku. Návrh byl dnes komunitě české Wikipedie předložen ke konzultaci.

Rád bych Vás poprosil, abyste si návrh prošli, a odpověděli na tři otázky. Tato fáze komunitní konzultace končí 8. ledna 2021, ocenili bychom, kdyby jste své komentáře vložili před tímto datem, abychom je zvládli přečíst, a zpracovat.

Zapojit se do komunitní konzultace

Libovolné otázky týkající se projektu rád zodpovím na své diskusní stránce.

S přáním hezkého zbytku dne, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 22. 12. 2020, 19:10 (CET)

Otázka od uživatele St64478: Nápověda:Obrázky ve Vizuálním editoru (25. 12. 2020, 08:31)

Dobrý den, lze vložit do wikimedia fotografie pořízené v rámci "zaměstnaneckého díla", v případě, že zaměstnavatel s uveřejněním souhlasí? Pokud ano, pod jakou licencí? Děkuji --St64478 (diskuse) 25. 12. 2020, 08:31 (CET)

@St64478 Dobrý den, obrázky lze přidat na Wikimedia Commons. Váš zaměstnavatel pak musí podepsat souhlas s uveřejněním pod svobodnou licencí a zaslat ho na e-mail (návod zde). Kdyby něco, ptejte se dál. Zdraví --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 25. 12. 2020, 11:15 (CET)

Wikipedia Asian Month 2020

Wikipedia Asian Month 2020
Wikipedia Asian Month 2020

Dear organizers,

Many thanks for all your dedication and contribution of meta:Wikipedia Asian Month 2020. We are here welcome you update the judge member list, status and ambassador list for Wikipedia Asian Month 2020. Here will be two round of qualified participants' address collection scheduled: January 1st and January 10th 2021. To make sure all the qualified participants can receive their awards, we need your kind help.

If you need some assistance, please feel free to contact us via sending email to info@asianmonth.wiki. To reduce misunderstanding, please contact us in English.

Happy New Year and Best wishes,

Wikipedia Asian Month International Team, 2020.12

--KOKUYO (diskuse) 29. 12. 2020, 15:26 (CET)

Otázka od wikipedisty Sarka Na kopci (29. 12. 2020, 15:36)

Dobrý den, bylo by možné požádat o editaci šablony "Infobox-organizace"? Použila jsem tuto šablonu při editaci stránky pro heslo "Státní zemědělská a potravinářská inspekce" a bylo by fajn tam mít i řádek "ID datové schránky"... řekla bych, že je to minimálně stejně důležité jako IČO a DIČ... Děkuji. --Sarka Na kopci (diskuse) 29. 12. 2020, 15:36 (CET)

Zdravím, můžete to navrhnout na diskusní stránce šablony. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 29. 12. 2020, 15:45 (CET)

Otázka od wikipedisty Sarka Na kopci (29. 12. 2020, 16:12)

Dobrý den, ještě bych ráda požádala o editaci šablony "Infobox - politik". Právě vytvářím nový článek - heslo "Martin Klanica" (jde o ústředního ředitele SZPI). V infoboxu je sice řádek "choť", ale myslím si, že užitečnější by byl řádek "Stav", s tím že by se pak dalo psát "ženatý, vdaná, svobodná"... Ne každý chce uvádět jména svých partnerů, ale přitom by rádi uvedli, že jsou ženatá/svobodní... Chápu, že toto je spíše k diskuzi a že můj návrh nemusí být automaticky vyslyšen (návrhy k editaci šablon), vznáším to tedy jako návrh. Děkuji. --Sarka Na kopci (diskuse) 29. 12. 2020, 16:12 (CET)

Otázka od wikipedisty Mkdsspug1 (30. 12. 2020, 22:03)

Dobrý den,

chtěla bych se z Wikipedie odhlásit, už nechci editovat, prosím, poradíte mi jak se odhlásit? Děkuji Vám. --Mkdsspug1 (diskuse) 30. 12. 2020, 22:03 (CET)

@Mkdsspug1 Odhlásit se můžete vpravo nahoře, ale vy máte asi spíš na mysli zrušení účtu. To bohužel není možné, ale můžete ho prostě přestat používat. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 30. 12. 2020, 22:10 (CET)
Dobrý den,
děkuji za odpověď,také chci Wikipedii pochválit,protože je bezplatná, jednoduchá a rychlá.A omlouvám se za editaci např. článku Mops, chtěla jsem si editaci jen zkusit, a ještě jsem nevěděla o pískovišti. Nashledanou. Mkdsspug1 (diskuse) 30. 12. 2020, 22:21 (CET)

Přeji Vám šťastný nový rok, tímto definitivně končím, editovat dále nebudu, stejně to ani neumím... přeji tímto všem wikipedistům hezký rok 2021. Rozhodně pokračujte v tom, co děláte, tento dík patří úplně všem co editují. A pak mám, omlouvám se, další dotaz:jak se odhlásit, když je to na mobilu? Protože tam žádné ,, odhlásit" není? Děkuji,nashledanou. Mkdsspug1 (diskuse) 31. 12. 2020, 23:01 (CET)

Zdravím, taky přeju šťastný nový rok. Odhlášení by mělo být na liště vlevo. Vážně to nechcete ještě zkusit? Každý nějak začínal :) --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 31. 12. 2020, 23:03 (CET)

Wikikytička za práci na AM 2020

@Mario7: Díky a taky přeju všechno nejlepší do nového roku :). --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 31. 12. 2020, 09:15 (CET)