Diskuse s wikipedistou:Jan Kovář BK/Archiv 1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
--Jan Polák (diskuse) 16. 12. 2013, 03:17 (UTC)
archivy: 1234567891011121314151617181920

Podpis

Pro formu:

Vkládání podpisu
Vkládání podpisu

Děkuji za Vaše příspěvky. Je zvyklostí, že své příspěvky v encyklopedických článcích zásadně nepodepisujeme. Příspěvky na diskusních stránkách ale vždy zakončujeme svým podpisem. Jak na to? Podepíšete se tak, že na konec svého diskusního příspěvku napíšete čtyři vlnovky ~~~~. Ty můžete vložit i kliknutím na příslušnou ikonku v panelu nástrojů nad editačním oknem. Při uložení změn se pak vlnovky automaticky nahradí Vaším uživatelským jménem (nebo u neregistrovaných přispěvatelů IP adresou) a aktuálním datem. Podpis v diskusi je užitečný, aby bylo všem jasné, kdo co napsal a kdy. Děkuji za pochopení. --21. 12. 2013, 01:30 (UTC), Utar (diskuse)
P.S.: Nezměnil jste si ten podpis náhodou v poli Podpis v Nastavení?

DÍKY za radu, asi jsem něco v nastavení odklikl, aniž bych tušil, co to udělá. Nicméně je mi stále záhadou, proč nad editačním oknem nevidím ty ikonky (viz tebou vložený obrázek) Jan Kovář BK (diskuse) 21. 12. 2013, 01:39 (UTC)
Nastavení -> Editace: Ukázat panel nástrojů při editaci, Zapnout vylepšený panel nástrojů ? --21. 12. 2013, 01:40 (UTC), Utar (diskuse)
Bylo to AdBlockem, díky za pomoc --Jan Kovář BK (diskuse) 21. 12. 2013, 01:49 (UTC)

Liberecký kraj

Ahoj, na své uživatelské stránce uvádíš, že bydlíš v Libereckém kraji. Já jsem založil portál pro Frýdlantsko a píši na Wikipedii i články z této oblasti. Chtěl bych se proto pozeptat, zda třeba nejsme kolegové i v této oblasti. Pokud ale nechceš své bydliště prozradit, nemusíš. :-) --Jan Polák (diskuse) 21. 12. 2013, 17:32 (UTC)

Ahoj, já bydlím ve směru od Liberce na Hrádek nad Nisou, viz zkratka za mým jménem. Frýdlantsko je kousek, dřív jsem tam pracovně dost jezdil, ale momentálně už moc ne. --Jan Kovář BK (diskuse) 21. 12. 2013, 17:54 (UTC)
Že by Bílý Kostel nad Nisou? Já jsem ten dovětek původně chápal jako Blansko (vždyť i tamní auta měla SPZ „BK“), tak mne trochu zaujalo a překvapilo, že jsi z Libereckého kraje. Každopádně díky za informaci. --Jan Polák (diskuse) 21. 12. 2013, 17:59 (UTC)
Trefa. Někteří z nás, co tu bydlíme, používáme pro název naší obce zkratku BK [ čti bíkej ] --Jan Kovář BK (diskuse) 21. 12. 2013, 18:03 (UTC)

Infobox jako základ článku?

Ahoj, všiml jse si tvého dotazu u správce Harolda a musím říct, že na to není jednotný názor. Podle výkladu č.1 infobox pouze shrnuje informace z článku do přehledného formuláře. Podle výkladu č.2 podává vyplnění formuláře infoboxu základní vyžadované informace. Tak si vyber. Osobně si mysím, že pravda je někde mezi tím.--Rosičák (diskuse) 23. 12. 2013, 19:30 (UTC)

Ahoj, díky za názor. Říkáš "tak si vyber". Jenže to je právě ono - já si vyberu a za týden bude většina mnou založených článků smazaná (jestli jsem správně pochopil text vysvětlující "subpahýl"). No, zatím (abych jenom neseděl a nečekal) to budu řešit postupným doplňováním obcí, o kterých je v textu víc informací než ty pouhé dva tři řádky. Ostatní zatim nechám červené, s tím, že až bude nějak rozhodnuto, připadně až budu mít chuť, vrátim se k tomu a něco s tím udělám (nebo to zatím udělá někdo jiný, což bude fajn). Každopádně díky za další náhled. --Jan Kovář BK (diskuse) 23. 12. 2013, 19:37 (UTC)
mrkni sem - tady se to řešilo konkrétně.--Rosičák (diskuse) 23. 12. 2013, 20:06 (UTC)
Musím říct, že ta diskuze u řeky Kata je velmi výživná. Nicméně jsem z toho základní informaci pochopil, přičemž jsi mi tím i napověděl, jak udělat ze subpahýlu pahýl. Díky moc. --Jan Kovář BK (diskuse) 23. 12. 2013, 23:06 (UTC)
Nechci se vracet ke staré diskusi, ale jen prostě infobox a jednu větu nepovažuji za encyklopedický článek. To je, jako kdybych napsal akorát "Jaromír Jágr je český hokejista." a vedle toho měl infoboxovou nudli s počty vyhraných Stanley Cupů, medailí a výčtem klubů, kde působil. Ano, dá se to jednoduše vyřešit tím, že tam doplním nějaké informace již obsažené v infoboxu, třeba další dvě věty, že hrál v klubech X a Y a že v reprezentaci získal takovou a makovou medaili. To úplně stačí, analogicky i u těch obcí. Jen aby tam byl zkrátka aspoň kousek textu. Za chvíli by se to jinak mohlo zvrtnout v zakládání pouhých tabulek bez jakýchkoliv vysvětlujících informací. --Harold (diskuse) 7. 1. 2014, 21:22 (UTC)

Různé významy

Ahoj, tohle je hlavní, proč ti píšu. Šablona {{Různé významy}} (viz taky její dokumentace) se používá v případě asymetrického rozcestníku. Tedy když je název obsazen nějakým primárním článkem (třeba Praha), do něhož se právě vloží Různé významy s odkazem na rozcestník Praha (rozcestník)). Když je symetrický rozcestník Brestovec a dva (nebo víc) stejně důležitých významů, tam se již nikam nevkládá. Funkcí šablony je tedy upozornit na rozcestník, nikoliv na další významy. U Brestovce je jen jeden, ale představ si to třeba v článku Jan Novák (lední hokejista), kde by podle rozcestníku Jan Novák minimálně sedm šablon Různé významy. :-) --Harold (diskuse) 7. 1. 2014, 21:22 (UTC)

Aha, díky za vysvětlení. Budu na to myslet ;) --Jan Kovář BK (diskuse) 7. 1. 2014, 21:25 (UTC)

Blahopřeji k založení jubilejního článku

Ahoj, dovol mi, abych ti poblahopřál k založení jubilejního 1000. článku v rámci wikiprojektu Česko-slovenská Wikipedie, kterým se stal tebou přeložený článek Sverepec. Přeji ti příjemnou další práci na Wikipedii. S poděkováním --Blahma (diskuse) 12. 1. 2014, 01:16 (UTC)

Děkuji za blahopřání, jsem rád, že jsem mohl přiložit ruku k dílu. --Jan Kovář BK (diskuse) 12. 1. 2014, 01:20 (UTC)

Řád česko-slovenské vzájemnosti

Ahoj, děkuji za vyznamenání. Mám velkou radost z toho, že jsem se mohl připojit k něčemu tak úžasnému, jako je projekt podporující spolupráci mezi českými a slovenskými Wikipedisty. A co se týče překladů – práce na slovenských obcích, na které jsem se rozhodl soustředit, je dost, tak snad mi elán vydrží. --Jan Kovář BK (diskuse) 21. 1. 2014, 21:41 (UTC)
Rádo se stalo a tvůj nový cíl je mi velmi sympatický. Už se těším, až budeme moci jednoho dne prohlásit, že tu máme (základní) články o všech slovenských obcích, podobně jako to už nějakou dobu prohlašujeme o těch českých. Navíc jsem si jistý, že při takové práci člověk krásně pozná (teoreticky) všechny kouty Slovenska, což musí být i samo o sobě obohacující. A přitom ty obce určitě patří mezi materiál, který je na slovenské encyklopedii z těch lépe zpracovaných. Takže přeji příjemné cestování klávesnicí po kategoriích a rád budu podle svých schopností zase brzy nějak konkrétněji užitečný (např. si uvědomuju, že automatickému zpracování obecních infoboxů toho stále ještě hodně chybí – i když je rozpracované nejvíce – takže až předělám skript na práci s XML-stromem namísto s XML jako textem, bude tahle šablona opět první věc, na kterou se pustím). S pozdravem --Blahma (diskuse) 21. 1. 2014, 22:57 (UTC)
Podle mých výpočtů to budeme moci prohlásit 27. července 2014 =) A co se týče infoboxu – já ho víceméně stejně celý překopávám, protože se mi nelíbí, jak ho překladač "vyplivne" v řádku, bez loc-map a bez rozlohy, počtu obyvatel a hustoty zalidnění, takže co se týče mě, tak kdyby tam nebyl, nic by se nestalo. Samozřejmě je mi jasné, že ten překladač nepoužívám sám, takže to se nestane. Taky se musí dobře hlídat, kolikrát jsem si na poslední chvíli všiml počeštěného názvu obce v úvodní větě (většinou to je spíš patvar a ne české slovo). --Jan Kovář BK (diskuse) 21. 1. 2014, 23:07 (UTC)
Počítáš nějak optimističtěji než já, ale tím líp… :-) Podoba v řádku určitě není nejvhodnější, ale je v současnosti bohužel jediná možná, pokud nechci v infoboxu ponechávat i u nás neexistující slovenské parametry – zpětný převod překladu do wikitextu se totiž pokouší formátování znovu sestavit podle nich a když mu tam chybí, tak to „nerozchodí“. Vlastně bude prvně potřeba do Šablona:Infobox - sídlo světa/doc doplnit nějaké kanonické pořadí parametrů (přes strukturovaná Data šablony, jako je to zatím jen u několika málo českých šablon) a pak naučit překladač řídit se podle tohoto pořadí – protože zatím je pořadí víceméně libovolné, řízené nanejvýš tak plus mínus ukázkovým vzhledem na dokumentační stránce. Ty překlady názvů a různé drobné rozdíly jsou zákeřné, v to věřím – alespoň je vidět, že i s téměř dokonalým strojovým překladem (proti tomu, co tolerujeme pro jiné jazykové kombinace) je ve výsledku uživatel vlastně nespokojen :-) --Blahma (diskuse) 22. 1. 2014, 01:28 (UTC)
Gratuluji. --Jan Polák (diskuse) 24. 1. 2014, 23:13 (UTC)

Spiš

Promiňte, ale potřeboval bych vědet, o co vám přesně jde. V této chvíli likvidujete větší část článku Spiš. Chcete současný obsah článku Spiš přesunout na Spiš (region) a místo toho pod heslo Spiš vložit něco jiného? Nebo to chcete slučit do jednoho článku? Až si to vyjasníme, můžeme řešit, jak to zařídit. Děkuji za pochopení. --Vachovec1 (diskuse) 24. 1. 2014, 22:43 (UTC)

Mimochodem, já žádnou historii nesmazal - [1]. --Vachovec1 (diskuse) 24. 1. 2014, 22:45 (UTC)
Kolego, prosím Vás, vyslechněte mne, než budete opět revertovat: Kolega Akdam přepsal celý článek Spiš novým obsahem pomocí překládacího udělátka - nejde tedy o sloučení článku, ale o zahození veškeré práce všech kolegů před ním a nahrazení textem plným pravopisných a stylistických chyb. Mě jde o to, aby se do textu, na němž se podílela spousta Wikipedistů, začlenily nové informace. --Jan Kovář BK (diskuse) 24. 1. 2014, 22:50 (UTC)
Aha, takže chcete zlikvidovat celou práci kolegy Akdama? To také není dobrý nápad. Lépe bylo zmiňované chyby opravit, článek byl výrazně rozšířen o podstatné informace, tudíž je nelze bezdůvodně mazat. --Vachovec1 (diskuse) 24. 1. 2014, 22:52 (UTC)
Takže co navrhujete - to se tam má ten článek nechat s tím, že vše co bylo předtím je ztraceno a někdo to možná opraví? --Jan Kovář BK (diskuse) 24. 1. 2014, 22:54 (UTC)
Na kompletním přepsání článku není nic špatného, zvlášť když to původně byl pahýl. Práce kolegů je vždy přístupná v historii, autorská práva nejsou porušena. Váš přístup naráží na WP:Vlastnění článků. Pokud se domníváte, že dřívější verze obsahovala data, která nová verze neobsahuje, a bylo by vhodné je do nové verze opět doplnit, můžete je tam překopírovat z některé starší verze. Ve shrnutí editace uveďte něco ve smyslu "doplnění ztracených dat z verze XY". --Vachovec1 (diskuse) 24. 1. 2014, 23:02 (UTC)
A smím se tedy zeptat, co s tím navrhovaným sloučením? Když oba články obsahují v podstatě totéž? To je totiž původní myšlenka, která se někam ztratila – proč by na české wikipedii měly o Spiši existovat dva články? --Jan Kovář BK (diskuse) 24. 1. 2014, 23:09 (UTC)
Nejprve v obou článcích určitý čas (aspoň týden) ponechte šablonu {{Sloučit}}. Nebudou-li námitky, můžete začít se slučováním. Doporučoval bych slučovat do současného článku Spiš, který má podstatně delší historii. Až provedete sloučení, uveďte na začátek diskusní stránky formulaci "Do tohoto článku byl sloučen článek Spišská župa (Uhersko), jehož autorem byl uživatel Wikipedista:Akdam." To je důležité, neboť tím zajistíte, že nedojde k porušení autorských práv zmiňovaného kolegy. Na stránce Spišská župa (Uhersko) můžete nechat přesměrování nebo požádat o její smazání. Viz též WP:Slučování a přesun stránek. --Vachovec1 (diskuse) 24. 1. 2014, 23:23 (UTC)
@Vachovec1, ad zlikvidovat celou práci kolegy Akdama (po EK): Chtěl bych jen upozornit na to, že text vložený Akdamem se proti textu, který byl výstupem překládacího nástroje, liší jen asi na sedmi místech v opravě pár překlepů. Tedy celá práce mi přijde jako trochu přehnané pojmenování.
@oba: Návrh na řešení nabídl Jan Polák. Prosím, pozor na Wikipedie:Pravidlo tří revertů. Děkuji. S pozdravem --24. 1. 2014, 23:30 (UTC), Utar (diskuse)
Já ještě upřesním dění. Rozhodně chybou byl první přesun kolegy Akdama (SpišSpiš (region)). Kdyby se následně slučovalo na hesle Spiš, byl by průšvih s autorskými právy, zvlášť pokud by se článek Spiš (region) smazal. Tudíž můj zpětný přesun byl zcela OK. V pořádku bylo i mé navrácení kolegových změn, jelikož články Spiš a Spišská župa (Uhersko) obsahují zcela rozdílné informace. Sloučení obou článků je samozřejmě možné. --Vachovec1 (diskuse) 24. 1. 2014, 23:46 (UTC)
Ano, tam to zmatečně rychlé kombinování překladu a spojení, navíc s přesunem na variantu s rozlišovačem, který podle všeho (když by se tedy sloučilo) není potřeba. Pak asi bylo lepší jít za Akdamem než tady za JKBK… ale to je již jedno, po bitvě je každý generál. Vidím, že jste se snad již dohodli, přeji tedy úspěšné editování a jsem s pozdravem. Dobrou noc --24. 1. 2014, 23:55 (UTC), Utar (diskuse)
@Utar: Ano, jenže než jsem stačil udělat něco dalšího, JKBK mě revertoval a až pak začala rozumná diskuse. Ta (snad) přinesla vyjasnění (a uklidnění) situace. --Vachovec1 (diskuse) 25. 1. 2014, 00:05 (UTC)
@Jan Kovář BK: Nenechte se odradit, do nějakých problémů či konfliktů se v začátcích zamotala většina z nás. Když jsem já začínal, taky jsem se nevyhnul průšvihu s Ctrl+Paste přesunem článku. --Vachovec1 (diskuse) 25. 1. 2014, 00:05 (UTC)
Udělám co mi navrhujete, počkám minimálně týden a pak, nebudou-li námitky, články sloučím. --Jan Kovář BK (diskuse) 25. 1. 2014, 00:08 (UTC)

Vyznamenání-formalita

Děkuji, potěšilo. --Jan Kovář BK (diskuse) 25. 1. 2014, 14:18 (UTC)
27. 1. 2014, 09:46 (UTC) 3. 2. 2014, 08:30 (UTC)

Copyvia

Ahoj, navazuji na diskusi u kolegy Harolda. Ta vaše stránka na sk-wiki je rozhodně dobrý začátek a doufám, že se toho kolegové Slováci chytí. Akorát by to chtělo po vzoru ohlašovny copyvií na cs-wiki uvádět zdroj, odkud bylo kopírováno (pokud ho znáte), správcům sk-wiki by to jistě velmi pomohlo. Nebo identifikovaná copyvia uvádíte jinam? S pozdravem --Vachovec1 (diskuse) 7. 2. 2014, 01:37 (UTC)

Zdravím. Identifikovaná copyvia rovnou mažu a text nahrazuji šablonou copyvio, kde je zdroj uveden. Ta moje stránka je vytvořená dle rady správkyně slovenské wiki a provázaná s prosbou o pomoc s identifikací copyvií na stránce posledních změn. S pozdravem --Jan Kovář BK (diskuse) 8. 2. 2014, 07:35 (UTC)
10. 2. 2014, 09:30 (UTC) 17. 2. 2014, 08:38 (UTC) 24. 2. 2014, 10:18 (UTC) 3. 3. 2014, 09:30 (UTC)

Krym

Hezký den, díky za upozornění. Stránku, na kterou jsem odkazoval, nevlastním, ale jsem jejím častým návštěvníkem a vím, že zde jsou informace vždy aktuální a důvěryhodné. Myslel jsem, že čtenáři by tento zdroj uvítali. Bohužel nemám čas je přepisovat do Wikipedie. Keyd (diskuse) 8. 3. 2014, 12:33 (UTC)

Dobrý den, to je v pořádku, od toho je sekce Externí odkazy, kam jste odkaz na web také přidal. S přáním mnoha dalších úspěšných editací --Jan KovářBK (diskuse) 8. 3. 2014, 12:51 (UTC)
10. 3. 2014, 09:10 (UTC) 17. 3. 2014, 07:14 (UTC) 24. 3. 2014, 18:56 (UTC) 31. 3. 2014, 09:20 (UTC)

Dánsko

Zdravím kolego,

rád bych věděl, proč si udělal ten revert. Osobně jsem koukal, na ten web jsou ta informace o Dánsku, ale žádný spam jsem teda neviděl.

--Lucas87 (diskuse) 2. 4. 2014, 19:10 (UTC)

Také zdravím. Stránka byla vyhodnocena jako spam, viz Nástěnka správců nebo MediaWiki:Spam-blacklist. Upřímně, já sám to vyhodnotil jako spam hned po přidání (mám články o většině zemí světa ve Sledovaných stránkách), nicméně, raději jsem počkal na vyjádření wikipedistů, kteří jsou zkušenější. Jak se dalo čekat, vyjádření záhy přišlo (a potvrdilo můj názor). S pozdravem --Jan KovářBK (diskuse) 2. 4. 2014, 19:19 (UTC)
7. 4. 2014, 08:00 (UTC) 14. 4. 2014, 07:18 (UTC) 21. 4. 2014, 08:34 (UTC) 28. 4. 2014, 07:22 (UTC)

Slovenský stát

Zaprvé okamžitě přestaňte revertovat a založte si nejdřív ten ŽoK. Zadruhé si snad uvědomte, že oficiální název byl Slovenská republika. Neoficiálně se slovensky nazýval Slovenský štát a česky Slovenský stát. Tady je česká wikipedie a píše se tu česky. --Norik (diskuse) 29. 4. 2014, 08:22 (UTC)

No, jak myslíte. --Jan KovářBK (diskuse) 29. 4. 2014, 08:23 (UTC)