Diskuse s wikipedistou:JAn Dudík/archiv 2012-1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navboxy

Ahoj, něvím jestli už (a jak) se dohodlo jak budou infoboxy a navboxy existovat (barvy), ale nějak jsem nepochopil tuto editaci. Mohl by jsi to nějak vysvětlit, protože background = skupina nebo kapela normálně v ostatních šablonách (Šablona:R.E.M., Šablona:Pražský výběr, Šablona:Progres 2, atd.) funguje, zde to fungovalo také. — Marek Koudelka; 6. 1. 2012, 14:16 (UTC)

Ve shrnutí píšu nečitelná barva - narazil jsme na tento navbox a na mém monitoru v práci byl opravdu hůře čitelný. JAn 6. 1. 2012, 15:35 (UTC)
Jakože byl modrý text i pozadí? To jo, ale kdyžtak by to chtělo udělat u všech šablon hudebních skupin nebo u žádné (u všech je to stejně nečitelné a stejně čitelné). — Marek Koudelka; 6. 1. 2012, 15:38 (UTC)
přesně tak, ale se systémovou změnou možná chvíli počkáme, podle žoku. JAn 7. 1. 2012, 17:16 (UTC)

Oměj šalamounek

Ahoj. Chtěl bych poprosit robota, zda by se nepodíval na článek oměj šalamounek. Jde o to, že většina těch interwiki je o široce podaném druhu Aconitum napellus, což není to samé jako oměj šalamounek, který je endemitem českého masívu. Proto bych chtěl poprosit robota o odstranění interwiki a vyhození cs ze všech zahraničních verzí. Kromě jedné výjimky a to je tr:Aconitum plicatum. Je tam ještě další problém, podobné chyby je v německé a polské verzi, kdy druhy Aconitum napellus s. str. a Aconitum firmum taky nemá odkazovat. Je to zmatek, ale pro zatím prosím řešení u toho oměje šalamounku, zbytek se pak dodělá jindy, až budeme vít v cs příslušné články. Díky.--Don Pedro 7. 1. 2012, 11:58 (UTC)

Asi jsem úplně nepochopil tu polštinu a němčinu, takové články mi bot nenašel, ale trošku jsem ty Aconitum poopravoval napříč jazyky a Aconitum napellus smazal jako zavádějící. JAn 7. 1. 2012, 17:15 (UTC)

Díky. Takto to je dobré. U toho Polska jde o podobný případ, je to článek o druhu Aconitum firmum, endemitu Karpat a to je taky zavádějící. Pokud se Ti chce, tak pl:Tojad mocny odpovídá uk:Аконіт міцний. A vše ostatní pak přijde odebrat a odebrat tyto 2 ze všech verzí. Tím by to asi bylo vše, dál se to už teď řešit nedá.--Don Pedro 7. 1. 2012, 17:54 (UTC)

JAn 7. 1. 2012, 19:11 (UTC)

The Signpost: 09 January 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

The Signpost: 16 January 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

STOP THE BOT!

Jan, just once more: Stop the Bot! Thanks a lot! Old European 11. 1. 2012, 02:29 (UTC)


Your bot removed the link from Finnish Wikipedia article of Kain to the English Wikipedia article of Cain, even though these articles REALLY must be linked together. Why YOU did this? Your bot equals to yourself, so therefore, that act was done by you. Why you did this? Stop that kind of nonsensical vandalism. TWx4eABO5y 13. 1. 2012, 17:35 (UTC)

But in en: there is not article Cain, there is only Cain and Abel. On some languages exists three different articles: 1) Cain, 2) Abel and 3) Cain+Abel. JAn 13. 1. 2012, 18:04 (UTC)
Jan, do you understand the importance of „STOP THE BOT“? Did you read what I have written to you here? Did you understand what the problem is with your Bot? I think not, not really! The main problem is: Your Bot operates without your control and you do not have the linguistic ability to recognize his vandalism. There have been many attempts to explain to you this problem, but without success. The Bot may often work properly, but the many times he does not, he produced an incredible amount of rework, which devours days and weeks and months… (and only a fraction of the errors have been discovered so far!) The maintenance of the sites should be easier through the use of Bots. But your Bot creates more work than decreases it, look the numerous complaints about him! So what needs to happen until you stop the Bot??? I put you under no bad intentions. But you must realize that you can not use a Bot with such a high error rate! Once again, so you do not misunderstand me: The problem is that you let your Bot run unattended. Second, if complaints are received, you are linguistically unable to correct the errors manually. (I do not want you to come too close or not to hurt you, but that's a fact.) For the repair often do you use your Bot again - with the result that it produces a lot more reworking. If you'd only try once to eliminate the errors manually - in 20 languages ​​- you would understand what I mean. Can you imagine how much frustration you produce? Have you any idea how many days and nights Users spend in order to eliminate the madness that you produce? So, just once: Use your Bot no longer! Regards. Old European 14. 1. 2012, 01:19 (UTC)
My bot runs under my control and all removals are with my confirm in some phase. "high error rate" is because I am solving conflicted interwikis, but without concrete problems I am not able to repair it. I think tahat is better to made some mistakes than leave big interwiki mitchmatch. JAn 14. 1. 2012, 12:14 (UTC)
here is another bug: http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Ultrafiltration&action=historysubmit&diff=98480870&oldid=96377190

the article exists in NL and the removal was wrong (please answer on de.wiki) --Raphaelm 17. 1. 2012, 11:27 (UTC)

Does the removed article still exist? yes
Are both articles non-disambiguations or both disambiguations? non-disambiguations
Are both articles about the same thing? yes
Does the removed article have interwiki, which leads back to the same article? yes

(please answer on de.wiki) --Raphaelm 17. 1. 2012, 11:31 (UTC)

another Bug: http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Quark_(Milchprodukt)&diff=prev&oldid=98223641 same answers as above (please answer on de.wiki) --Raphaelm 17. 1. 2012, 11:31 (UTC)

Jan, please tell no nonsense! On the side of your bot, each user can see clearly that you are running it automatically and unattended. Quote: „Der Bot wird automatisch betrieben, das heißt, er läuft unbeobachtet.“ („The bot is operated automatically, which means it runs unattended.“) But if that were really true – „… all removals are with my confirm in some phase“ – , then we no longer talk about a malfunction of the bot, but instead of deliberate vandalism of you! Well, if you mean?

I also thought it was a discussion page here. I asked you some questions. So, why do not you respond to these questions? Your only reaction was: „I think tahat is better to made some mistakes than leave big interwiki mitchmatch.“ I'll try to understand. (btw: what's a mitchmatch? Maybe you mean by that a mishmash?) If I follow your logic, it means nothing else than that it does not matter if your bot is constantly making mistakes, because he also does something right, or what? Your response shows me that you did not understand my questions. Or indeed the problem… It's not about „some mistakes“, Jan! It looks like that you do not understand, of what we're talking about at all. You say (for example) as an explanation: „"high error rate" is because I am solving conflicted interwikis, but without concrete problems I am not able to repair it.“ What's that for a crude logic? It is not the role of users, you constantly point out the error of your bot. It's your damn job, use your bot responsibly! And that's what you do not. You have to control himself, what he does. But you can not use it blindly and then simply say that you can not do anything if you do not get specific complaints. Do you understand what I mean? You say you're a bureaucrat in the czech Wikipedia. That gives you no right to vandalism. Quite the contrary. Therefore, one could assume that you are acting very responsibly, or not? So if you'll get so many complaints and reported as often as vandalism, then you should think about. But you do business as usual. What does that mean? They are not important to you, you do not take her seriously, and you prove that your contempt for them or for what they say. I had asked you this many times: Can you imagine how much frustration you produce? Have you any idea how many days and nights Users spend in order to eliminate the madness that you produce? Hello? Permeates through to you?

It's really nice that you're trying to solve interwiki problems. But the end does not justify the means. This area has a very unique complex of problems. To solve this, one needs expertise, knowledge and especially the linguistic ability. In other words, you must decide from case to case intelligently about what is right and wrong. This manual work, these decisions can not be a bot do for you. He can help you find incorrect interwiki links and offer you solutions, but you yourself have to decide about. Just that you do not. Although you claim, „my bot runs under my control and all removals are with my confirm in some phase“, (which I doubt), the result is still devastating. And only the result counts. It is not a game of trial and error. Who will clean up this and reverse the damage? You certainly do not. Have you ever had the idea to reprogram the bot? It would be possible, for example, that he created in unclear situations simply an entry on the respective talk page, with the remark that he has probably found incorrect interwiki links. Then there could be other users deal with it, who have the linguistic possibilities for it. Would you have these skills, and would it really true that you control everything, then you would not come to this high error rate. What does this tell us? Either it is not true that you control the bot, or you lack the prerequisites to it, or both. Not a single user, not even under the label „bot“, has the right to operate this vandalism. And such a justification, „even though I do a lot of mistakes, but also something right“ is as wrong as stupid. Sorry.

I've now tried several times to explain to you the problem, which arises from your bot, and of course through your work with him. I have my doubts whether you understand it now or whether you're ready to rethink, especially if you will use your bot no longer. It would be nice if I'd deceive here. The only logical (next) step would be to report this problem to the solution by the administrators. Regards. Old European 20. 1. 2012, 16:28 (UTC)

Your answer, "en: there is not article Cain, there is only Cain and Abel" is pretty much nonsense. It is almost as useless as if you'd answered "in english, it is Cain, not Kain, therefore they can't be linked together". Stop your vandalism, NOW. TWx4eABO5y 21. 1. 2012, 19:57 (UTC)

@JAn Dudik: It's really amazing that you have after several years of collaboration and as an administrator in fact already noted that there are differences in the different language versions of articles. And you seem to have just realized that for one and the same word has different spellings. Unbelievable! It is you at least to their credit that you have recognized that in some languages ​​it is called Cain, Kain in other languages ​​and sometimes even Kaine and so on. Perhaps even Caino? So far as this is a truly amazing performance by you that you have discovered this incredible mystery. And of course, for you can derive only one conclusion: These words may have nothing, absolutely nothing to do with each other, because they're finally spelled differently. Oh, what a compelling logic! How fascinating! We, the ordinary mortals users owe you for our infinite gratitude. Where is the button to apply for a medal for you? And this gratitude we owe to you alone, not your bot, because after „all removals are with my confirm in some phase“ ! Please remain that way. Users such as yourself exactly what we need. Primarily as administrators and bureaucrats like you. (</ sarcasm off) Old European 22. 1. 2012, 16:04 (UTC)
I think, problem is not Kain/Cain, but A and B'' vs. A and B (like Czechoslovakia vs. Czech R. and Slovak R.) Vanessa 23. 1. 2012, 06:22 (UTC)
Yes, that's the problem. Solution may be not link to en:Cain, but to en:Cain_and_Abel#Any_paragraph
@OldEuropean: I understand, but try to understand me. After your message I try to more control bot's edit. Bot can work both autonomous and sem-autonomous, which means, when there is no problem, bot works as in autonomous mode. Bot asks me when found link to sismabiguation from non-disambiguation page and gives me list of fond links and backlinks when there is an conflict.
There are several types of errors:
  1. totally incorrect link (Cat-> dog)
  2. link to o article about another theme, but some name (easter egg -> easter egg (computing))
  3. two articles in any language, which might be merged in another language (Cain, Abel -> Cain and Abel)
  4. one merged article in any language. (Bart Simpson -> List of Simpsons)
For many reasons, like effective datamining interwiki should be 1:1
Some themes, like people or geography are usually relative simple to solve, but the problems, you are talking about, are articles about more abstract things.
But, as I said, let's talk about concrete problems, like with USer:Raphaelm in my de:talk page.
JAn 23. 1. 2012, 12:53 (UTC)

Prečo je potrebná v infoboxe mapa i {{LocMap}}? Mapa i šablóna LocMap zobrazujú polohu mesta červenou bodkou, no na mape chýba popis. Myslím že zobrazovať polohu v infoboxe dvakrát je zbytočné. --Sudo77(new) 20. 1. 2012, 23:28 (UTC)

Locmap je bohužel úlet, který není příliš použitelný, pokud prohlížeč neumí absolutní pozicování. Pak uvidím prázdnou mapu a tečku pod ní. A takový prohlížeč je například v mobilních telefonech, takže má větší smysl mapa s tečkou natvrdo, než s napasovanou v jiné vrstvě. JAn 23. 1. 2012, 12:56 (UTC)
Netvrdím že je Locmap lepši, aj keď polohu zobrazuje správne aj na mojej starej NOKII N97 či IPHONE 4. Ide mi len o duplicitu v infoboxe. --Sudo77(new) 23. 1. 2012, 15:08 (UTC)

Wrong interwiki's

this is a wrong edit(all but one addition). Please make sure you understand the title before you change so many pages, this needs to be corrected on all the other 12 pages as well. Joost 99 24. 1. 2012, 16:55 (UTC)

Repaired everywhere. JAn 24. 1. 2012, 17:37 (UTC)
Thanks Joost 99 24. 1. 2012, 21:29 (UTC)

Mazací bot

Dobrý večer, nejsem si jistý, zda robotické mazání článků označených šablonou smazat prováděné z Vašeho účtu je zcela vhodným krokem. Označil jsem si pokusně ke smazání jednu svou zbytečnou uživatelskou podstránku a smazání proběhlo během sekundy. Tváří se to jako šikovné zjednodušení práce, ale podle mého názoru je to trochu nebezpečné. Ta "exkluzivita" přístupu k mazání stránek pouze pro správce má podle mě i jakýsi kontrolní význam, aby se nestávalo, že někdo smaže článek, který si to nezaslouží. Kdyby tato funkce byla aktivní už předevčírem, došlo by například k automatickému smazání článku Měšťanské a patricijské domy v Jáchymově. Původně nebyl zrovna v ideálním stavu, označil jsem jej šablonou upravit, kterou následně některý z kolegů nahradil žádostí o rychlé smazání s komentářem "neupravitelné". Tento krok jsem revertoval a následně jsme ve spolupráci s Fextem a autorem článku dali článku určitou základní štábní kulturu (domnívám se, že teď už si svou pozici ve Wikipedii zaslouží).

Automatické mazání prováděné z Vašeho účtu smazává rozdíl mezi běžným uživatelem a správcem, jelikož označení článku šablonou smazat se nyní v podstatě rovná samotnému smazání. Nedává možnost přehodnocení, zda článek opravdu nemá na Wikipedii místo, nebo jen vkladatel šablony postupoval příliš ukvapeně. A teď si ještě představme, že nějaký vandal objeví tuto "vychytávku" a začne nám šablonu smazat házet do článků hromadně. --Michal Bělka 24. 1. 2012, 21:48 (UTC)

Mazacího bota pouštím pouze v případě, že se vyskytuje větší množství (>5) označených stránek najednou. Jejich otevření nedá tolik práce, jako mazání. A i v robotovi pak vidím začátky toho, co se maže, takže i když mám zadáno několik smazání dopředu, snadno to zkontroluji alespoň zpětně, a případně se ozve jiný správce. JAn 24. 1. 2012, 22:05 (UTC)
Ano, měli jsme pravdu oba, ty s vandalem, já se zpětnou kontrolou: Evropská unie. JAn 24. 1. 2012, 22:08 (UTC)
Pokud je bot takto pod kontrolou, pak se omlouvám za otravování, jen mě trochu vyděsila ta vlna mazání a následně rychlost, se kterou se po označení vypařila diskuzní stránka mého pískoviště (ani jsem nestihl překliknout zpět na RC). Ještě jsem s tímhle robotem neměl tu čest. A pokud se to shrnutí editace týkalo mě, tak se dušuji, že jsem si s tou Unií nehrál. --Michal Bělka 24. 1. 2012, 22:21 (UTC)

The Signpost: 23 January 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

JAnDbot

Len chcem upozorniť na túto úpravu v článku Dobrovíz na SK WIKI. Odstránenie bodky z foto = Dobroviz.JPG spôsobilo že obrázok nebol zobrazený. Bolo by vhodné tento prolém ošetriť, aby sa zabránilo jeho opakovaniu. --Sudo77(new) 27. 1. 2012, 17:20 (UTC)

This edit was wrong. Please check your bot regarding this article, also in other Wikipedias. The interwiki links should go to de:Kollektivgesellschaft. --92.105.105.231 28. 1. 2012, 16:43 (UTC)

There is problem, because bot found two links to de:, but one of them was dismabiguation, so bot automatically select the second of them (and because there are no other links, thre is not interwiki conflict). I remove bad de: links from all articles. JAn 29. 1. 2012, 17:48 (UTC)
You have not removed all, it is still in the Arab version. --92.105.105.231 29. 1. 2012, 17:57 (UTC)

I see that your bot has now removed the links everywhere. I put the correct link at the English wiki ([1]) and hope, the bots will spread it. --92.105.105.231 30. 1. 2012, 15:18 (UTC)

And it did, as expected. Thanks. --92.105.105.231 30. 1. 2012, 22:25 (UTC)

The Signpost: 30 January 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Bot removes links from german "Tonhöhe" to english "pitch"

Why did your bot remove the link from de:Tonhöhe to en:Pitch (music)? It already says in the heading that the two are identical. Furthermore it removed some more European languages from the link to the English side even though they are interlinked.

There were both link in en: for ton and tonhöhe. Repaired. JAn 11. 2. 2012, 09:05 (UTC)

The link from "Tonhöhe" is only there because I reinstated it, can you please explain why your bot deleted it in the first place?

Because majority of links was for ton, not for tonhöhe, and because there is more articles about tones than höhes ;-). JAn 12. 2. 2012, 19:14 (UTC)

Šablona Upravit v psychologických článcích

Ahoj, moc jsem nepochopil poslední úpravy v článcích Psychoanalýza[2], Frustrace[3], Sociální psychologie[4], Psychologické směry[5] a Psychotest[6] (možná i některých dalších, o kterých nevím). Proč byla změněna šablona „Upravit - psychologie“ na obecnou šablonu „Upravit“? Jde o chybu, nebo to je nějaký záměr? Tomu prvnímu by odpovídal i podivný popis editací. Pokud to je opravdu omyl, prosím o návrat zpět, ručně se mi to dělat nechce... Díky moc. --Hynas 1. 2. 2012, 22:11 (UTC)

Komunita si zrušení oborových šablon upravit víceméně odhlasovala: Wikipedie:Žádost_o_komentář/Šablony_Upravit. JAn 2. 2. 2012, 17:31 (UTC)
Díky za odpověď, pak ano. Popisný text u změn vyzníval právě naopak, hlasování jsem nedohledal, a proto jsem vznesl dotaz. Doporučuji upravit text popisu editace. --Hynas 2. 2. 2012, 23:25 (UTC)

JAnDbot edit of en:Nuosu language

JAnDbot made a mistake in this edit. The Nuosu language (zh:彝语北部方言, 2 million speakers) is only one of the many Yi languages (zh:彝语, 6 million speakers in total). Apparently there were plenty of wrong interwiki links on other versions of Wikipedia. I have since corrected a lot of them but I'm sure there are still some wrong links left. Could you make sure that JAnDbot does not propagate the mistakes back to the English version or the Chinese version? Thank you. Dalt 3. 2. 2012, 06:05 (UTC)

Repaired. JAn 3. 2. 2012, 17:27 (UTC)

Thanks. The bot made another mistake in this edit. The Lolopo language (500,000 speakers) is just another one of the Yi languages. There are three dictinct notions here:

Could you fix this as well? Dalt 3. 2. 2012, 22:34 (UTC)

JAn 4. 2. 2012, 16:15 (UTC)

JanBot

[7] Ahoj, mohl by tvůj bot současně s přidáváním kategorie odebírat už nepotřebnou nadřazenou kategorii Seznamy obcí, případně to vzít ve druhém kole? --Ladin 3. 2. 2012, 11:20 (UTC)

V9m, že mě to napadlo už tehdy, ale nějak jsem nenašel správnou kombinaci příkazů. Tak jedině udělat druhé kolo. ALe ještě by to chtělo správné řazení v kategorii, což ten můj nedokáže. Při ruční aktualizaci to lze zároveň smazat. JAn 3. 2. 2012, 17:30 (UTC)


Pahýly

Ahoj, tvůj bot se zakousl do pár mnou založených článků a nahradil pahýly s rozlišovačem (pahýl-politik apod.) obyčejným pahýlem. Zajímalo by mě, jestli to je nějaká nová politika na wikipedii (jednotná šablona pahýl). Mně to je vcelku jedno, jak to bude, jen abych tam už při zakládání článků dával rovnou vhodnou šablonu s pahýlem. Dík, --Davcza 7. 2. 2012, 20:47 (UTC) .... Jen pro lepší orientaci přidávám ukázky oněch mnou zmiňovaných editací ([8], [9])

Ahoj (snad mohu tykat), dovolím si odpovědět za kolegu. Oborové pahýly byly zrušeny, komunita se na tom dohodla, viz Wikipedie:Žádost o komentář/Šablony pahýlů. — Loupežník 7. 2. 2012, 20:52 (UTC)
Ok, díky, --Davcza 8. 2. 2012, 04:39 (UTC)

Bug

Ahoj, tady to zřejmě nevyšlo, tak jak mělo.--Vojtech.dostal 7. 2. 2012, 23:11 (UTC)

ESO. Pokud to bude jediný případ, tak je to v těch cca 4 tisících případech, kdy bylo víc pahýlů současně, ohromný úspěch. JAn 8. 2. 2012, 08:41 (UTC)
Tak to já právě nevím, jestli to je jediný případ, padnul jsem na to náhodou. Je mi jasné, že některé chyby se vychytat nedají. --Vojtech.dostal 8. 2. 2012, 08:45 (UTC)
Podle tohoto bylo 6 článků se čtyřnásobným vložením, takže teoreticky to bude ještě 3x (2x jsem to prokazatelně odchytil). Nechám si to od Dannyho_B. zjistit, až dojedu všechny vícenásobné výskyty. JAn 8. 2. 2012, 08:54 (UTC)

Seznamy měst

Ahoj. Upravoval jsem do tabulky Seznam hlavních měst států světa nebo Největší obce v Česku bez statusu města. Rád bych podobně předělal i Seznam měst v Česku podle počtu obyvatel. Vím, že se o ten seznam staráš a nechci se do toho pouštět bez tvého souhlasu. Snad by se tam dalo uvažovat i o vlaječkách (alespoň u největších měst). Potom by možná ztrácela smysl existence dvou seznamů (dle počtu obyvatel a dle abecedy). Tabulka se mi zdá přehlednější. Naopak někomu může dělat problémy při aktualizaci (třeba když Brno se počtem obyvatel dostane před Prahu.) Dej mi prosím vědět, jak to vidíš. Ať nedělám něco, co bude smazáno nebo někoho rozladí. Díky. Radek Linner 11. 2. 2012, 09:46 (UTC)

Ahoj, ESO. ALe možná by bylo lepší zatím vytvořit separátně tabulku všech měst (přepracovat holý seznam) s uvedením počtu obyvatel a rozlohy, případně i s nějakými dalšími údaji. Pak by z toho byla víceúčelová tabulka (a ideální rejstřík). Ale pokud můžu prosit, tak bez vlaječek ;-) JAn 11. 2. 2012, 10:20 (UTC)

The Signpost: 06 February 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Rekordy v plavání

Dobrý večer, po Vašich editacích se v seznamech rekordů (Seznam evropských rekordů v plavání, Seznam českých rekordů v plavání) přestaly zobrazovat vlajky států u místa konání a u štafet i státy a města už nejsou linkem ve wikipedii.--Iwbrowse 13. 2. 2012, 20:10 (UTC)

Linky jsem opravil. Vlajku jsem vyhodil záměrně, jelikož působí v tabulce rušivě. Prosím, nepřebírejte z jiných jazyků šablony, pokud nerozumíte tomu, co mají dělat (tyto se okazovali na jakési šablony k jednotlivým státům) JAn 13. 2. 2012, 20:16 (UTC)
Děkuji za opravu. Vstupním parametrem těch šablon je zkratka státu a šablona přidává vlajku a ze zkratky udělá celý název. Ty šablony jsem nevytvářel a stačilo mi, že se při zadání celého názvu přidá vlajka. Ještě se teď se nezobrazují u štafet reference.--Iwbrowse 13. 2. 2012, 20:25 (UTC)
Refy jsem předtím omylem smazal. Vstupní parametr názvu státu vytvářel zaprvé vlajku ({{flagicon}} tu jsem odstranil kvůli rušivosti) a zadruhé neviditelný parametr, který volal neexistující šablony (kvůli těm jsem se do editace šablony vůbec pustil. JAn 13. 2. 2012, 20:31 (UTC)
Díky za opravy. Ty neexistující šablony dělají na anglické wikipedii celý název ze zkraky státu.--Iwbrowse 13. 2. 2012, 20:34 (UTC)

The Signpost: 13 February 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Seznam epizod seriálu Dr. House

Prosím o puštění Vašeho bota na Seznam epizod seriálu Dr. House za účelem opravy odkazů na konkrétní dny. Děkuji. --Issus 10. 2. 2012, 19:20 (UTC)

Tohle můj robot obvykle nedělá. Zkus WP:bot/Žádosti o provedení práce. JAn 11. 2. 2012, 09:06 (UTC)
Ale jo, dělá, asi jsem se špatně vyjádřil, udělal to např. zde. Díky za odpověď.--Issus 12. 2. 2012, 09:46 (UTC)
Tohle byla kosmetická úprava, která shodou okolností udělala totéž. Technicky samozřejmě umím toto udělat, ale přijde mi to jako trochu zbytečná editace. Ale můžeš to udělat ručně pomocí WikiCleaneru spolu s dalšími úpravami, navíc při tom vybereš, co přesně chceš nahradit. Bot totiž nahradí všechny redirecty, i ty, u kterých to není zcela vhodné. JAn 12. 2. 2012, 19:24 (UTC)
No zbytečná..., zkrátí a zpřehlední text. A to podstatně, protože Seznam epizod seriálu Dr. House je osm velkých tabulek s hodně datumy. Takže jestli je to pro tebe jednoduché, tak prosím tuto kosmetickou úpravu udělej. --Issus 14. 2. 2012, 20:48 (UTC)
Já v celé té dlouhé tabulce vidím pouze jediné přesměrování v řádku 149, zbytek je linkován přímo. JAn 14. 2. 2012, 21:03 (UTC)
Takže díky moc!!! --Issus 14. 2. 2012, 21:13 (UTC)

Opět edituji Seznam epizod seriálu Dr. House a zjistil jsem, že v článku stále zůstaly odkazy typu [[7. prosinec|7. prosince]]. Můžete mě napsat, proč je Váš robot neopravil na [[7. prosinec|7. prosince]]. Děkuji za odpověď. --Issus 18. 2. 2012, 19:18 (UTC)

Protože 7. prosince je Přesměrování na 7. prosinec a mělo by být odkazováno pokud možno přímo na článek. Opravit přesměrování bot umí, změnit přímé odkazy na přesměrování je mnohem složitější. JAn 18. 2. 2012, 19:21 (UTC)
Chápu, Vám jde o to, aby se v článcích vyskytovaly pokud možno jen přímé odkazy. Já jsem ale zastáncem toho, že přesměrování je k tomu, aby se používalo a zjednodušovalo text. Takže v momentě, kdy ono datum ručně opravím na [[7. prosinec|7. prosince]], Váš robot nebo robot někoho jiného tento text dříve či později opraví zpět na [[7. prosinec|7. prosince]]. Takže jediné rozumné řešení by bylo článek přejmenovat na 7. prosince a přesměrování na 7. prosinec, ale na 100% existují články, kde autor přímo používá 7. prosinec, takže by on byl na tom tam, kde jsem dnes s článkem já. Tak to necháme tak, jak to jde. Díky za vysvětlení situace. --Issus 18. 2. 2012, 19:38 (UTC)

User rename

Hello. May I know why you renamed me to User:Lou ? I never requested such a change, and now my contributions are split on two different names. -- Quentinv57 15. 2. 2012, 14:30 (UTC)

because you asked for renaming here. JAn 15. 2. 2012, 18:10 (UTC)
Nope. I asked to rename Lou, who had requested me to help him. Now my contributions are splitted in two accounts and I own his account so he cannot edit here if he wants to. Moreover my page redirects to his page. Could you please undo this action ? Thanks by advance. -- Quentinv57 15. 2. 2012, 21:03 (UTC)
You asked for renaming user Lou in usurpation request page. I can rename Lou (4 contributions) back to Quentinv57 (20 contributions), but merging contributions is not possible. In your place I would let it be as it is. If Lou wants to usurp this name, he must write his own request (and confirmation on his userpage). JAn 15. 2. 2012, 21:08 (UTC)
Yes, I know that it will be hard to undo. But the best would be if you could rename User:Lou to User:Quentinv57 (2) without creating redirects. Then, redirect User:Quentinv57 (2) to User:Quentinv57 and remove the other user pages of User:Quentinv57 (2) (if there is a user talk page or some subpages). That will partly solve the problem. Thanks by advance. -- Quentinv57 16. 2. 2012, 10:43 (UTC)
Please, check it. JAn 16. 2. 2012, 17:43 (UTC)
Well done, thanks a lot ! -- Quentinv57 16. 2. 2012, 17:44 (UTC)

Odstraněné tvrdé mezery

Srdečně zdravím. Proč bot odstraňuje tvrdé mezery mezi čísly a procenty? Jan.Kamenicek 15. 2. 2012, 22:31 (UTC)

Zjevně protože tam nejsou potřeba. Procenta jsou jedna z těch mála věcí, kam MediaWiki vkládá nezlomitelnou mezeru sama. --Reaperman 16. 2. 2012, 00:04 (UTC)
Aha. Možná by to ještě chtělo vylepšit shrnutí editace. Jan.Kamenicek 16. 2. 2012, 17:18 (UTC)
Pod pojmem kosmetické úpravy se skrývá asi dvacet různých změn, z nich je část specifická pouze pro JAnDbota (a české projekty) a bot neumí specifikovat do shrnutí, které z těch mnoha to byly. JAn 16. 2. 2012, 17:28 (UTC)
Chápu. Jenomže nejsem sám, kdo z toho nepochopil, co ten bot vlastně dělá a proč. Jan.Kamenicek 16. 2. 2012, 17:40 (UTC)
Odmysli si náhradu {{-> {{ a zbytek jsou kosmetické úpravy. JAn 16. 2. 2012, 17:43 (UTC)
A proč odstraňuje např. jednu mezeru před }} na konci šablony? To něčemu vadí? A víc, než uložení stránky jen kvůli této jedné mezeře...? Okino 15. 2. 2012, 23:12 (UTC)
Protože s mezerou či prefixem je to chybný zápis a např. při nahrazování pahýlů se pak stalo, že bot takovou šablonu nenahradil (nenašel příslušný řetězec {{Pahýl - ). JAn 16. 2. 2012, 17:28 (UTC)
Ano, to dává smysl, až na to, že já se ptal na něco úplně jiného... Okino 16. 2. 2012, 23:22 (UTC)

The Signpost: 20 February 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

cm

Ahoj, nebylo by lepší místo cm -> metr dělat cm -> metr#Centimetr? --Tlusťa 21. 2. 2012, 11:39 (UTC)

Hm, bylo, ale pozdě. V rozcestníku je odkaz přímo na metr, tak jsem to jel podle toho. JAn 21. 2. 2012, 11:41 (UTC)

Zdravím , já myslím , že naopak jiné vibrátory by měli mít rozlišovač. Jsem přesvědčen, že naprostá většina bude hledat sexuální pomůcku. A také nemyslím , že je vhodné mít články s rozlišovačem když není nic na obecném článku....přesunul bych to zpět....--H11 21. 2. 2012, 14:16 (UTC)

How many "improvements" like [10] did you make with JAnDbot? This appeared to be something more "advanced" than usual interwiki adding by transitivity. Searching short redirects in underdeveloped wikis (such as kk:Ы recently deleted by me) in a hope to guess a new correct interwiki binding… but without manual filtering, is really silly. Stop doing that. Incnis Mrsi 22. 2. 2012, 16:36 (UTC)

Interwiki conflict in Category:Frogs

Hi Arthur. I need help. Please update interwikis in this category: en:Category:Frogs, the key is that in this case the correct interwiki is sr:Категорија:Жабе, the problem is that in nv:Tʼááłáhági átʼéego:Chʼał there is sr:Категорија:Безрепи водоземци this is not exact at all, it's only similar and it spoils the iws, then please remove sr:Категорија:Безрепи водоземци from nv:Tʼááłáhági átʼéego:Chʼał I've tried to do it but I coudn't do it.--Noder4 24. 2. 2012, 18:08 (UTC)

Vranovská Ves

Nevím, kdo dělá historii Vranovské Vsi, ale pokud potřebujete dodat téměř kompletní historické podklady, rád vám je poskytnu.

kdokoliv, klidně vy sám. JAn 27. 2. 2012, 17:34 (UTC)
Nebo je můžete vypsat na diskusní stránku toho hesla, třeba se toho někdo ujme. Ale nejlepší vždy je řídit se doporučením WP:Editujte s odvahou :-) --Jan.Kamenicek 28. 2. 2012, 09:31 (UTC)

The Signpost: 27 February 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Ahoj, omlouvám se za pozdní odpověď - původně jsem se k tomu chtěl dostat mnohem dříve. Domnívám se, že vyhodnocení je nasnadě. Komunita se vyjádřila ve prospěch sjednocení barevného sladění navboxů. Zároveň návrh na šedivou barvu nezískal přílišnou podporu a proto je nasnadě, že se vybere jiná standardní barva. Podle mně je nasnadě, že touto standardní barvou bude ona světle modrá používaná již nyní ve spoustě navboxů (dá nejméně práce šablony standardizovat a zřejmě je dostatečně kontrastní a tedy v souvislosti s pravidly o přístupnosti). --Vojtech.dostal (diskuse) 2. 3. 2012, 15:55 (UTC)

Emergency tourniquet

Your bot removed from the English Wikipedia article what appears to be a valid interwiki link for the Italian language. I have restored it. Thanks. Wafflephile (diskuse) 2. 3. 2012, 19:49 (UTC)

Seznam zaniklých sídel v Česku

Mohu vědět důvod předělání rozdělení podle okresů do rozdělení podle krajů? Osobně si myslím, že přehlednější je rozdělit to podle okresů, protože spousta okresů v jižních a západních Čechách tam bude desítky až víc jak sto sídel, takže předělání všech okresů z jednoho kraje do jedné tabulky to v tomto případě zcela zbytečně znepřehlední.--Freibo (diskuse) 4. 3. 2012, 21:56 (UTC)

No, já si naopak říkal, že je u většiny okresů tak málo položek, že by bylo lepší to sloučit. Nehledě na to, že třeba u přehrad na rozhraní okresu jsou dvě sousední vesnice pak ve dvou různých tabulkách.
Každopádně, změně zpět se nebráním, sto položek na okres je opravdu dost. Stačí nakopírovat mezi okresy
|}
== název okresu ==

{| class="wikitable sortable"
! Obec
! Okres
! Doba zániku (případně rok)
! Důvod zániku
|- 
a je to zpátky. A posléze upravit do této použitelnější podoby i zbytek seznamu. JAn (diskuse) 4. 3. 2012, 22:12 (UTC)
Zatím to ponechám a pokud budu mít příští týden více času, tak se to pokusím upravit. --Freibo (diskuse) 4. 3. 2012, 22:17 (UTC)

The Signpost: 05 March 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Nová města

Ahoj, vím že se tu zabýváš obcemi, tak dávám na vědomí http://www.psp.cz/sqw/text/text2.sqw?idd=84763. Krásné Údolí jsem už aktualizoval tam, kde jsem ho našel. --Harold (diskuse) 9. 3. 2012, 20:05 (UTC)

More problems with JAnDbot

The bot is again and again linking Hebrew articles with wrong articles in other languages (for example he:אלמנה שחורה). We revert the edits, and it does them again and again. Please stop this. Gidip 28. 1. 2012, 10:37 (UTC)

Typical problem: two mixed articles, but the wrong link is linked only from all bad and no (or only one) correct articles, so is very hard to recognize it. Repaired. JAn 29. 1. 2012, 17:53 (UTC)
Thanks Gidip 22. 2. 2012, 04:24 (UTC)

Why your bot removed link to nl:ISO_14001 from it:ISO_14000? Articles are about the same issue. --84.253.154.106 3. 4. 2012, 17:00 (UTC)

Really? So, why are two different articles on three languages? Here is log from bot:
======Post-processing [[it:ISO 14000]]======
ERROR: Found more than one link for wikipedia:sv
ERROR: Found more than one link for wikipedia:de
ERROR: Found more than one link for wikipedia:fr
==============================
Links to wikipedia:sv
  (1) Found link to [[sv:ISO 14000]] in:
        [[ca:ISO 14000]]
        [[de:ISO 14000]]
        [[en:ISO 14000]]
        [[es:ISO 14000]]
        [[fa:ěž█îě▓┘ł █▒█┤█░█░█░]]
        [[fr:S├ęrie des normes ISO 14000]]
        [[hy:ISO 14000]]
        [[it:ISO 14000]]
        [[ja:ISO 14000]]
        [[no:ISO 14000]]
        [[pt:ISO 14000]]
        [[ro:ISO 14000]]
        [[ru:ISO 14000]]
        [[yo:ISO 14000]]
  (2) Found link to [[sv:ISO 14001]] in:
        [[cs:ISO 14001]]
        [[da:ISO 14001]]
        [[de:ISO 14001]]
        [[et:ISO 14001]]
        [[fi:ISO 14001]]
        [[fr:ISO 14001]]
        [[nl:ISO 14001]]
        [[pl:ISO 14001]]
        [[sl:ISO 14001]]  

JAn (diskuse) 3. 4. 2012, 17:15 (UTC)

The Signpost: 12 March 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

a problem in your bot?

I see your bot remove interwiki and not replace them which the correct one. see the history of Řasovník protáhlý and Číslo 9 (film). -יונה בנדלאק (diskuse) 15. 3. 2012, 12:18 (UTC)

This is not bug. Because there was interwiki conflict, bots weren't able to replace/add correct link. And this correct link wasn't linked from any other language article. After solving conflict bots from other langages finally could add correct link. JAn (diskuse) 15. 3. 2012, 13:47 (UTC)

Cachorowe rostliny on hsbwp

Hello, Jan. I just reverted your edit on hsb:Cachorowe rostliny. For references there is used the template {{referency}}. That's why <references> is not needed. If your bot don't know this, please, teach it to it. Greetings --Tlustulimu (diskuse) 17. 3. 2012, 18:08 (UTC)

Also on dsb:Kócki I just reverted your bot's change. --Tlustulimu (diskuse) 17. 3. 2012, 18:44 (UTC)

The Signpost: 19 March 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

sablona {Jazyk zkratkou} vs vnitrni fce #language:

V souvislosti se smazanim {{Jazyk zkratkou}} Vas chci upozornit na nedokonalost vnitrni fce #language: a poukazat na existenci Diskuse k šabloně:Cíl odkazu#Nedokonalost vnitrni fce #language:. Treba si WP zase o neco vylepsime... Hezky vecer. --Franta Oashi (diskuse) 26. 3. 2012, 20:07 (UTC)

Udělal jsem kopii. JAn (diskuse) 26. 3. 2012, 20:11 (UTC)

The Signpost: 26 March 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Navigační šablony

Ahoj, při změnách navboxů došlo k poškození mnoha navigačních šablon jako např. {{Správní členění Anglie}} nebo {{NHL}}. Dojde k jejich opravě ? --Jowe (diskuse) 27. 3. 2012, 10:17 (UTC)

The Signpost: 02 April 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Šablona:Symptomy a příznaky

Milý Jane, nestačím zírat co tu předvádíš. Pokud se ti nějaká šablona nelíbí, máme tu standardní postup, jak takový stav řešit. Pokud bude v AfD šablona smazána, neřeknu ani popel. Nicméně odstranit takovou šablonu ze článků botem ([11][12]), aby si toho nikdo v RC nevšiml a následně ji odmazat, jako nepoužívanou a dle Tvých slov „šílenou“, to už mi hraničí se zneužitím práv správce (a docela myslím, že jsi tu hranici překročil). Že Ti není stydno. --Faigl.ladislav slovačiny 8. 4. 2012, 11:43 (UTC)

Nicméně ty jako správce jistě vidíš, že šablona byla pouze sjednocením jiných šablon, které se dají vložit samostatně a byla použitá pouze ve dvou článcích, takže jako taková je zbytečná a zbytečné věci se mažou, aby tu nedělaly ještě větší bordel, než tu je.
Předpoklad dobré vůle by neškodil, takže označovat něco jako "aby si toho nikdo nevšiml" jen proto, že se mu to nechtělo dělat ručně, je úlet dosti mimo. Že ti není stydno.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 8. 4. 2012, 11:51 (UTC)
Sorry Danny, ale botovi se přece taky musí dát příkaz, aby něco odstranil ne? A jak jsi sám řekl, šlo o dva články. Otázka tedy zní, jestli nebylo pracnější přikázat botovi, aby něco odstranil, než to odstranit ručně. Nicméně to je na Janovi, jakou volí efektivitu práce. Navíc, pokud je v otázce navboxů exponován a silně angažován, jistě by bylo vhodnější volit transparentní postup. Já jím volený postup vnímám jako kontroverzní, a proto jsem přistoupil k obnovení šablony. Pokud je proti její existenci opozice, nechť se založí AfD. --Faigl.ladislav slovačiny 8. 4. 2012, 11:59 (UTC)
Žasnu co tu předvádí vzájemně se posilující duo JAn Dudík - Danny B. --Jowe (diskuse) 8. 4. 2012, 12:06 (UTC)
Čtete mi myšlenky. Kde Dannymu B. nestačí práva, tam jej JAn Dudík zastoupí (příklad) – a i nejen, co se týče práv, ale i všeobecně (příklad). — Loupežník (diskuse) 8. 4. 2012, 12:12 (UTC)
Třeba je Danny B. a JAnD jeden a tentýž člověk. --Milda (diskuse) 8. 4. 2012, 15:34 (UTC)
nebo možná trojjediný „člověk“. :)--Kacir 8. 4. 2012, 17:59 (UTC)

@Faigl.ladislav: vidíš, mě vůbec nenapadlo, že by to mohlo být považováno za něco špatného - prostě vidím v podstatě nepoužitý šílený navbox a tak jej odstraním z těch dvou článků a smažu. Podstata navigačních šablon je, že by měly být vloženy ve všech odkazovaných článcích. Pokud tomu tak není, je třeba s tím něco udělat. Z toho důvodu jsem nic nedělal s téměř stejně rozsáhlou Šablona:Povodí_Minije, která použitá je. A co se použití bota týče - bot ulehčuje práci, takže zadání příkazu k odstranění všech výskytů šablony je otázka příkazu template.py remove jméno_šablony, kdežto ručně musíš otevřít všechny ty články, dát editaci, najít, smazat, uložit.

Ach tak. Dobrá, vysvětlení beru. Měj se hezky --Faigl.ladislav slovačiny 10. 4. 2012, 09:47 (UTC)

@Milda: (samozřejmě) předpokládám, že je to vtip, protože nás přece všechny tři osobně znáš :-D. JAn (diskuse) 9. 4. 2012, 18:32 (UTC)

The Signpost: 09 April 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Oprava šablony

Ahoj, tato a související úpravy se moc nepovedly. Prosím o opravu. --Jowe (diskuse) 10. 4. 2012, 10:12 (UTC)

Fakt? -> Fakt

Dobrý den, Váš robot dnes začal přepisovat šablony {{fakt?}} na {{fakt}}, což hází ve článcích chybu (vizte [13] , [14] a [15]). Je to asi zapříčiněno tím, že šablona fakt? byla totožná s šablonou {{Doplňte zdroj}}, která se na rozdíl od {{Fakt}} vkládá bez předpony subst:. Můžete se na to prosím kouknout, nebo mám napsat Dannymu B., z jehož dat robot vychází (dle shrnutí editací)? Děkuji a zdraví --Mates245 (diskuse) 10. 4. 2012, 19:39 (UTC)

infobox automobil

Ahoj, přestaň prosím opravovat redirekt mezi infoboxy automobilů. Redirect zůstal proto, že potřebujeme nejprve nahradit starý infobox v článku novým. Používáme proto funkci "Odkazuje sem". V současnosti jsou oba sloučeny a nahrazování se dělá ručně. Půjdou tvé editace vrátit?--Honza chodec (diskuse) 11. 4. 2012, 12:36 (UTC)

Pozdě. Tuhle náhradu už jsem dokončil nejspíš včera večer. A protože jede víc běhů robota zároveň, jsou editace různých šablon smíchané dohromady. Takže buď vytáhnout z dumpu jejich seznam z doby před pár dny, nebo dejte dohromady, co je třeba nahradit roboticky.
Z těchto důvodů je lepší udělat novou šablonu a starou označit jako zastaralou a postupně nahrazovat za novou. JAn (diskuse) 11. 4. 2012, 12:42 (UTC)
Jo, na to už je taky pozdě :-D. Dělali jsme to tak u druhého infoboxu (byly dva). Možná bude jednodušší ty úpravy infoboxů provést roboticky. Bohužel můj robot fungoval jen k napřimování redirektů a neuměl jsem náhrady textu (když jsem to ještě uměl). Dala by se s tebou nějak dohodnout spolupráce? Ona je ta výměna trochu komplikovanější.--Honza chodec (diskuse) 11. 4. 2012, 12:47 (UTC)
Zkus sepsat, co se má čím nahradit, případně co se má smazat. Podívám se, co s tím dokážu udělat. Případně pak zkus Reapermana, který nabízel sjednocování infoboxů. JAn (diskuse) 11. 4. 2012, 12:51 (UTC)
Mám to tady, už jsem o to jednou žádal před dvěma lety ale bylo mi řečeno, že to vyžaduje ***nevzpomenu si*** čísla a že to ovládají jen dva wikipedisté. S jedním se mi povedlo něco vyjednat, ale pak už se neozval. Dle mě by to mohlo jít prostou náhradou textu, kdyby se to vzalo po kouskách. Díky za případnou pomoc.--Honza chodec (diskuse) 11. 4. 2012, 12:59 (UTC)
Ještě se ti vloudila chyba. Patrně si chtěl smazat diskusi k redirectu, ale smazal si diskusi k funkční šabloně, Diskuse k šabloně:Infobox automobil.--Honza chodec (diskuse) 11. 4. 2012, 21:25 (UTC)
Ne, smazal jsem prázdnou diskusi ( 17. 8. 2010, 13:32 . . Tom120 (diskuse | příspěvky | zablokovat) (prázdné) (Přesunuto na stránku dokumentace)). JAn (diskuse) 12. 4. 2012, 05:15 (UTC)

Dotaz

Ahoj, chci se zeptat jestli zůstanou redirecty z přesunutých šablon jako např. {{fbu}}, nebo jestli je hodláš mazat. Považuju pro ruční vytváření článků mnohem výhodnější použít šablonu ve zkráceném tvaru, než vypisovat {{Odkaz fotbalová reprezentace pod XX let}}. Pak může bot čas od času udělat napřímení. --Jowe (diskuse) 11. 4. 2012, 13:00 (UTC)

Redirekty šablon jsou nesystematické zlo. Je to ekvivalent k triválním wrapperům funkcí psaných jen pro to, že programátor nechce psát celý název. Znepřehledňují kód a znesnadňují refaktorizaci. --G3ron1mo 11. 4. 2012, 16:35 (UTC)
Díky za názor, který můžeš napsat i v případné diskusi o smazání. Zde bych se spíš rád dozvěděl odpověď na můj dotaz.--Jowe (diskuse) 11. 4. 2012, 18:28 (UTC)
Některé redirecty na smazání určitě půjdou, zrovna tyto bych rád vyeliminoval taky, už kvůli naprosto neintuitvním zkratkám a hlavně kvůli šílenému zdrojáku. Vždyť by šlo je nahradit textovými ekvivalenty. A co se zápisu týče - existuje možnost "nahradit", která funguje ve všech textových editorech a v omezené míře jako uživatelský skript i na WP. JAn (diskuse) 11. 4. 2012, 19:10 (UTC)
Já jsem rozhodně proti mazání redirectů i z toho důvodu, že z mnoha historických verzí článků před současným napřimováním se smazáním redirectů stane nečitelná změť znaků. Považuju to za velký zásah a věřím, že nejprve toto necháš projít diskusí. --Jowe (diskuse) 11. 4. 2012, 19:36 (UTC)

Díky za napřimování redirectů na šablony, nicméně s navrhovaným řešením v případě šablon {{fbu}} a podobných, si dovolím nesouhlasit. Původní stav byl zvolen podle anglické wiki a dalších velkých wiki (mnoho očí => více názorů => lepší řešení), a to právě kvůli usnadnění práce při překladu. Už takhle se musí využívat funkce "nahradit" u spousty dalších věcí - ve fotbalboxu např. datum, počeštěný název města, stadionu, správná transkripce jmen hráčů, atd., atd. Pokud by k tomu měla přibýt další věc, zbytečně by to zdržovalo při práci. Navíc musím zdůraznit, že v původním stavu žádné redirecty na šablony nebyly, ty vznikly až později přesunem. Na ostatních wiki věděli, proč je žádoucí, aby tento druh šablon neměl dlouhý název - např. článek Mistrovství světa ve fotbale 2010 po přesunu šablony fb na název Odkaz fotbalová reprezentace nabyl o 4 618 bajtů stejně jako další stovky (možná tisíce?) článků, ve kterých je šablona použita. "Intuitivnost" je věc subjektivního názoru, mně původní názvy daných šablon přišly dostatečně intuitivní. Pokud někdo neví, k čemu šablona slouží, každá šablona je zařazena v určité kategorii, ze které je to patrné, a navíc bývá funkce šablony popsána v dokumentaci.

Dovedu si ale představit kompromisní řešení, a to, že by redirecty typu fbu zůstaly (i kvůli možnosti čtení verzí článku v historii), ale byly by zároveň uvedeny na seznamu narovnaných přesměrování Pastoribota, který je (pokud vím) čas od času napřimuje. Aneb, jak má na své uživatelské stránce uvedeno každý bot:

Dřina patří strojům.

--NIGKDO (diskuse) 11. 4. 2012, 20:03 (UTC)

A to upozorňuju, že ještě nebyla přesunuta šablona {{Fb-rt}} a napřímeny odkazy. Článek Mistrovství světa ve fotbale 2010 nabobtná o další kilobajty a nejen on. Při každé změně v článku se budou na server ukládat zbytečná data. Přijde mi ta akce s přejmenovávaním šablon na složitější názvy hodně nesmyslná a vůbec ničemu neprospívající. --Jowe (diskuse) 12. 4. 2012, 06:10 (UTC)
JJ, vím, že šablony Fb* a Lh*/Ih* a ještě několik málo dalších (např. zalamování do sloupců) zůstaly zatím tak, jak byly. Tyto šablony pro odkazy na reprezentace by totiž mohly být v článcích klidně nahrazeny za normální textový odkaz - jak často se budou už jednou vložené reprezentace měnit? Jedinou komplikací je, že to nejde jednoduše substnout - to by vyžadovalo překopání šablony, ale je nutné je v článcích opravit prostřednictvím Speciální:Testy_šablon. JAn (diskuse) 12. 4. 2012, 09:49 (UTC)
Co jsem v rychlosti koukal, tak po drobné úpravě by je substnout jít mělo. Prozkoumám to podrobněji. A ano, ty šablony nemají být vkládány, ale substovány, jsou to jen zjednodušování vkládání dat (pro někoho, pro mně osobně je třeba rychlejší vkládání kopírovaného textu ze schránky a jeho úprava).
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 12. 4. 2012, 09:59 (UTC)
S náhradou šablon normálním textovým odkazem, tak jako jsi to udělal zde, rozhodně nesouhlasím, chystáš-li se to takto nahrazovat, nech to projít diskusí. --Jowe (diskuse) 12. 4. 2012, 10:03 (UTC)
Nezlobte se, přehlédl jsem, že se tento web změnil z wiki, kde se edituje s odvahou na váš projekt, kde musíte všechno odsouhlasit.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 12. 4. 2012, 10:11 (UTC)
Pokud by se jednalo o hromadnou náhradu, souhlas komunity by byl nezbytný. O takových změnách rozhoduje komunita a nikoliv duo JAn Dudík - Danny B. --Jowe (diskuse) 12. 4. 2012, 10:15 (UTC)
Stejně tak jako nebyl získán souhlas komunity k hromadnému zavádění či k hromadnému nesubstování, nevidím v tom jediný rozdíl. A o změnách nerozhoduje ani prozatímní správce Jowe.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 12. 4. 2012, 10:21 (UTC)
Wikipedie:Konsenzus říká: "Setká-li se změna s mlčením, ačkoliv byla dostatečně prezentována před tváří komunity, lze to považovat za konsenzus.", takže konsenzus k zavedení byl (za předpokladu, že několikeré řešení problematiky "Pod lípou" je dostatečnou prezentací před tváří komunity). --NIGKDO (diskuse) 12. 4. 2012, 10:28 (UTC)
A ono to skutečně bylo "dostatečně prezentováno před tváří komunity"? Kde? Kdy?
A jinak díky za citát - proti zavádění navboxů nejenže nebylo mlčení, ale byl dokonce i nesouhlas, takže podle toho tedy zavedeny být neměly a mělo to být nejdříve diskutováno a schváleno komunitou.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 12. 4. 2012, 10:35 (UTC)
Samozřejmě je otázkou, co konkrétně je "dostatečná prezentace". Jestli stačí zmínka někde Pod lípou a nebo, jestli se má vznik šablony zaznamenávat na nějaký seznam? Např. {{fb}} již existuje od léta 2007 a je použita odhadem v tisíci článků, takže co v jejím případě znamená dostatečnou prezentaci? Po chvilce hledání jsem našel například toto (a to jsem nehledal v historii hlouběji), takže je jasné, že komunita o její existenci ví už dávno. Co se týče navboxů, diskusi jsem nečetl, takže nevím, jak tomu bylo (je) v jejich případě. --NIGKDO (diskuse) 12. 4. 2012, 12:16 (UTC)
Asi špatně čtete, nikde nepíšu, že bych o změnách měl rozhodovat já či nějaký prozatímní nebo doživotní správce. O takových změnách tu rozhoduje komunita, které jste i vy členem a můžete se k tomu v diskusi vyjádřit. --Jowe (diskuse) 12. 4. 2012, 10:31 (UTC)
Stejně, jako Danny B. a JAn Dudík neměli konsensus k prosazování svých představ o šabloně Navbox, které přes nesouhlas mnohých implementovali v rámci optimalizace kódu této šablony, která je vložena do desetitisíců článků… — Loupežník (diskuse) 12. 4. 2012, 10:38 (UTC)
A se souhlasem mnohých...
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 12. 4. 2012, 10:50 (UTC)
Ti vaši "mnozí" byli výrazně v menšině, stačí si přečíst Diskuse k šabloně:Navbox. Tichý souhlas mnohých je pro konsenzus irelevantní. --Jowe (diskuse) 12. 4. 2012, 10:55 (UTC)
No a pak si stačí přečíst třeba technickou lípu a rázem je to vyrovnané, ne-li naopak. A mimochodem, "mnozí" to nebyli ani na jedné straně. Ale to už je diskuse zcela mimo téma a jinam...
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 12. 4. 2012, 11:11 (UTC)

„napřímení redirectu šablony (data od Dannyho B.)“

Pokud už mermomocí musíte opravovat věci, které nejsou rozbité (a jejichž měněním dáváte serverům mnohem větší sodu než pár přebytečnými redirecty), tak si hlavně dávejte pozor, abyste přitom jiné věci nerozbil. Tahle editace naprosto rozbila spoustu článků o chemických prvcích. --Mormegil 12. 4. 2012, 08:17 (UTC)

Todle je taky špatně. Asi bys to s daty od Dannyho měl projít a svoje chyby opravit. --Tlusťa 12. 4. 2012, 08:26 (UTC)

Technická poznámka: Podobnou změnu mohl udělat kterýkoliv jiný bot, který by jel se zapnutými kosmetickými změnami. Je to dáno použitím nevhodného kódu, které jsem v obou šablonách opravil. Můžete Wikipedii pomoci tím, že podobně opravíte i jiné výskyty, když na ně narazíte. Děkuji.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 12. 4. 2012, 09:07 (UTC)
Organizační poznámka: Pokud robot změní fungující kód na nefungující kód, je to primárně chyba toho bota. (Stejně jako kdyby stejnou editaci udělal dejmetomu nováček.) --Mormegil 12. 4. 2012, 10:02 (UTC)
To samozřejmě nijak nerozporuji. Jen říkám, že to mohl udělat kterýkoliv jiný bot. A že použitý kód byl nevhodný a bot nemá šanci ho nějak rozlišit, což ti jako člověku, který tomu rozumí, nemusím vysvětlovat. Ano, není dobré, že bot něco znefunkčnil, ale na druhé straně to má zase výhodu, že nám pomohl najít nevhodný či nekvalitní kód, který je pak možno příslušně opravit.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 12. 4. 2012, 10:07 (UTC)
Tohle bylo taky špatně. Možná není špatný nápad takové editace v šablonách nedělat vůbec, nebo přinejmenším jen po lidském ověření. --Mormegil 12. 4. 2012, 12:41 (UTC)
A nebo bude možná záhodno projet kosmetickými úpravami s potvrzením všechny šablony a tak vychytat ty, které obsahují podobnou chybu. Robot má zakázáno měnit věci v určitých tazích, což ale v tomto případě nebylo. JAn (diskuse) 12. 4. 2012, 18:38 (UTC)
Další příklad. A popravdě řečeno si nejsem jist, že by tady vůbec byla jaká chyba. Zatímco v článku vskutku snad nikdy není důvod vkládat či zachovávat zápis &#32;, v šabloně to může být naprosto v pořádku a nevidím důvod to tam nahrazovat složitějšími konstrukcemi. --Mormegil 12. 4. 2012, 20:37 (UTC)
Bot bohužel neumí vynechat kosmetické změny jen v určitém jmenném prostoru, vynechává je pouze ve specifických tazích (konkrétně entity v komentářích, 'math', 'nowiki', 'pre' a při počáteční mezeře a pak je seznam konkrétních entit). A určitě by bylo lepší, když už to revertuješ, opravit zároveň {{tl}} na {{šablona}}, aby při případném příštím nahrazování tyto šablony už nemusel editovat. JAn (diskuse) 13. 4. 2012, 08:56 (UTC)
Pokud bot neumí omezit kosmetické změny na určité jmenné prostory, nepouštějte ho vůbec. --Jvs 16. 4. 2012, 10:27 (UTC)
To je ale zcela nesmyslný přístup. Když si dáte na ulici před chodník rohožku, protože vám to tak přijde správné, tak při nejbližším průjezdu čistícího auta zmizí. A nebudete přeci kvůli tomu požadovat, aby to auto už nikdy více vaši ulici nečistilo (obzvláště, když je ta ulice dlouhá). Ale dáte si příště tu rohožku na chodník a ne pod něj. Aneb je nesmyslné požadovat, aby bot, který vykonává práci korektně, nechodil někam, kde je nekorektně či vysloveně hajdalácky udělaný kód. Řešením je ten kód upravit tak, aby byl správný a bezchybný.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 16. 4. 2012, 11:21 (UTC)

Odebírání interwiki

Dobrý den, mám problém s Vaším botem. Vytvořil jsem článek o francouzském letounu Dewoitine D.500. K němu jsem umístil i odkazy na cizojazyčné wiki. Některé z nich Váš bot systematicky odebírá. Konkrétně italskou, německou a polskou verzi. Činí tak zřejmě proto, že v těchto jazycích se článek jmenuje Dewoitine D.510. Podobnou „rotyku“ vytváří i na cizojazyčných verzích. Prostě od sebe odděluje články o D.500 a D.510. Problém je v tom, že články jsou o tomtéž. Souvisí to s označováním francouzských letounů. První verze letounu dostane označení (v tomto případě D.500) a další verze téhož letadla pokračují v číselné řadě (tedy D.501, D.502, D.503 atd. Konkrétně tento letoun se sériově vyráběl ve verzích D.500, D.501 a D.510. Můj článek Dewoitine D.500 pojednává samozřejmě o všech třech hlavních verzích (a i o verzích, které se nevyráběly D.503, D.511). Stejně tak polský, italský a německý článek Dewoitine D.510 pojednává také o všech třech hlavních verzích. Jenom já jsem v češtině (a jiní v angličtině, francouzštině a ruštině) článek pojmenovali po první „kmenové“ verzi - tedy Dewoitine D.500 a ten kdo tvořil německou, polskou a italskou verzi jej pojmenoval po poslední, nejmodernější a nejdéle sloužící verzi Dewoitine D.510. Články jsou ale o tomtéž, a Váš bot je zbytečně o sebe odděluje. Pokuste se prosím s tím něco udělat. --Mikesh (diskuse) 12. 4. 2012, 18:15 (UTC)

Problém je v tom, že robot při doplňování interwiki našel dva různé francouzské články: fr:Dewoitine D.510 a fr:Dewoitine D.500. Proto jsem odkazy roztřídil podle čísel k oběma. Interwiki by mělo být 1:1, což v případě rozdělení je splňeno. Nebo zkuste zjistit, které z článků nalinkovat ke kterému francouzskému a já to poté upravím i na ostatních jazycích. Ale nechat stav, kdy na jeden např. anglický odkazují dva francouzské není dobře. JAn (diskuse) 12. 4. 2012, 18:36 (UTC)
No jo, už to vidím. Pak je mi to jasnější. Oba dva francouzské články za moc nestojí a ještě v tom dělají zmatek. :-( O chlup lepší je fr:Dewoitine D.510, protože mluví i o D.500 (např. uvedený první let se vztahuje k D.500), má fotografii a je i trochu delší, ale taky nic moc... I kdyby se oba články sloučily, budou ze všech jazyků nejslabší. Zatím díky. --Mikesh (diskuse) 12. 4. 2012, 21:29 (UTC)

Fakt?

Dobrý den, všiml jsem si, že někteří kolegové přidávájí do článků nesmyslný kód. Důvodem bude tato Vaše změna, na kterou jste neupozornil. Jedna z těch šablon se substuje druhá nikoli. Řešením by bylo sloučení a prozatímní revert, ale nechci v tom dělat ještě větší bordel.--pan BMP (diskuse) 13. 4. 2012, 18:57 (UTC)

Viz o pár sekcí výše. Ale řekl bych, že v tom už větší bordel nejde udělat. — Marek Koudelka (diskuse) 13. 4. 2012, 19:03 (UTC)
Tak to klidně revertujte, mě jen zarazilo, proč jsou dvě vizuálně téměř totožné šablony každá přesměrovaná na něco jiného. JAn (diskuse) 13. 4. 2012, 20:50 (UTC)

Jak zabránit robotu JAnDbot v úpravách

V první tabulce na stránce Značkovací jazyk mi robot JAnDbot "zjednodušil" ukázku, jak zapisovat znaky a s čárkou a Euro tím, že tyto zápisy přímo nahradil příslušnými znaky, což je v daném případě opravdu nežádoucí. Je možné mu v této činnosti ve zmíněné tabulce nějak zabránit? Kolarp (diskuse) 15. 4. 2012, 06:45 (UTC)

tuto změnu by udělal jakýkoliv robot, který má zapnuté kosmetické změny. editaci článku lze robotům zakázat pomocí šablona {{nobots}}, ale to by mělo být u článků spíše nouzové dočasné řešení. Je nutné tyto věci vložit do článku správně, pokud by např. daný úsek byl označen jako zdrojový kód pomocí tagu <code></code>, robot by pochopil, že tyto entity nemá měnit. [16] JAn (diskuse) 15. 4. 2012, 18:41 (UTC)

Damad

Hej Jan,

I stumbled on this action by your bot. Appearantly, someone has reintroduced one false interwiki, as a result of which the rest reappeared as well. The problem is, that "Damad" is NOT da:Brudgom, en:Groom, nl:Bruidegom, nn:Brudgom, no:Brudgom or sv:Brudgum (they are all "groom" whereas "damad" is a specific kind of "son in law"). I can't say whether cs:Ženich, sl:Ženin or any of the other interwikis are right. Is there any way you could fix this permanently? Should you whish to contact me, please use this talk page. In any case thanks for your time.

Richard 16. 4. 2012, 08:50 (UTC)

hello, I tried to repair it. Problem was because en:damat is disambiguation, so there was the only conflict with lists, and other was mixed together. It shoudl be ok now. JAn (diskuse) 16. 4. 2012, 11:02 (UTC)
Dêkuji. Richard 16. 4. 2012, 13:05 (UTC)

The Signpost: 16 April 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Templates language code wiktionary

Edits like these are incorrect. wikt:li:template:ast should indeed link to wikt:en:template:ast, but not to wikt:hu:template:ast. The Hungarian template should link to wikt:li:template:=ast=. --Ooswesthoesbes (diskuse) 19. 4. 2012, 08:10 (UTC)

And how can bot recognize it, if no template on li: have correct interwiki ? JAn (diskuse) 19. 4. 2012, 08:23 (UTC)
Not, it should be done manually I'm afraid. Anyway, currently the problem isn't at li.wikt, but at hu.wikt (as li.wikt connects with en.wikt on a correct way, but not with hu.wikt). --Ooswesthoesbes (diskuse) 19. 4. 2012, 08:31 (UTC)

Bot Request

Hi. please see my request at Here. Thanks درفش کاویانی (diskuse) 22. 4. 2012, 16:23 (UTC)

The Signpost: 23 April 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Bot flag

Hi,

I request for bot flag, but anyone dont answer me,please check my request.I need flag to continue my contributions ,Thanks.

My request,Regards Javadyou (diskuse) 28. 4. 2012, 20:47 (UTC)

Zenit-E, Russian interwiki

Russian Wikipedia contains ru:Зенит-Е article. Please, don't set incorrect interwiki. Thank you. --KVK2005 (diskuse) 30. 4. 2012, 07:45 (UTC)

Your bot corrupts iwiki now in all Wikipedias, except Cs. Do you understand difference between Zenit-E model and Zenit trademark? --KVK2005 (diskuse) 30. 4. 2012, 08:08 (UTC)
Sorry, but its particullary your fault: you changed ru: link and left all others, so I only repaired interwiki according this page. Now I removed cs from all languages and left ru:Зенит (фотоаппаратура) there. JAn (diskuse) 30. 4. 2012, 09:29 (UTC)
Thank you. --KVK2005 (diskuse) 30. 4. 2012, 09:51 (UTC)

GeoTemplate

Proc jste smazal sablonu GeoTemplate jako nepouzivanou, kdyz je pouzivana v lokalizovanem GeoHacku, tedy se rozhodne za nepouzivanou oznacit neda. --Jklamo (diskuse) 30. 4. 2012, 20:24 (UTC)

GeoHack používá šablony tahané z cs.wiki? Já tedy žádné použití nevidím. JAn (diskuse) 30. 4. 2012, 20:33 (UTC)
Ano, GeoHack taha sablony z lokalnich wiki (proto je tam ted z nouze jen anglicka verze). Proto nemuze byt uziti videt na cswiki. --Jklamo (diskuse) 30. 4. 2012, 20:35 (UTC)
Zajímavé. O to zajímavější, že jsem mazal vzhledově úplně jinou šablonu, než jsem teď obnovoval. JAn (diskuse) 30. 4. 2012, 20:39 (UTC)

Ty si borec... :) Už som stihol obviniť nemca, že si jeho interwiki bot robí čo chce, keď z našej GeoTemplate odstraňuje :cs. Že ju mohol niekto fakt vymazať, to ma ani vo sne nenapadlo... --Teslaton (diskuse) 30. 4. 2012, 22:02 (UTC)

The Signpost: 30 April 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

zvonek český

Nedávno byl napsán článek o krkonošském endemitu zvonek český. Zjistil jsem ovšem zmatek v interwiki, proto bych poprosil robota o nápravu. Omylem je spojen s druhem Campanula baumgartenii, to je ovšem jiný druh. Má to být tak že [[Zvonek český odpovídá pl:Dzwonek karkonoski, zbytek vyházet a vzájemně interwiki Campanula baumgartenii je ten zbytek: de:Lanzettblättrige Glockenblume fr:Campanule de Baumgart nl:Campanula baumgartenii. Prostě to takhle rozdělit jako 2 druhy. Díky.--Don Pedro (diskuse) 2. 5. 2012, 21:54 (UTC)

Asphalt and Bitument

Can you explain the following wikiwide changes of your bot with respect to the interwikis of nl:Asfalt and nl:Bitumen, see e.g. [17]. I think only the change of en:Asphalt to the Bitumen=group is correct, the rest not. Especially changing the .pl and .bg interwiki from one group to the other indicates a manaual change (I presume a bot can copy interwikilinks, but cannot deside on its own which one is right). Why do you think that the .pl and .bg interwikilinks should be in the 'bitumen' group and not in the 'asfalt' group? KKoolstra (diskuse) 3. 5. 2012, 19:54 (UTC)

Please, look to my en talkpage, where somebody said, that en: asphalt group is correct. JAn (diskuse) 3. 5. 2012, 19:57 (UTC)

Bot removed interlink at .it "Banda larga"

Hi, your bot removed an interlink at the italian entry "Banda larga" [18]. The interlink actually was a redirect, but simply removing it does not improve the entry, in my opinion. I have already raplaced it with a better one. Best wishes. Wolland (diskuse) 5. 5. 2012, 10:31 (UTC)

how do a search for a certain kind of interlanguage links?

hi, how can I do a search for Wikipedia interlanguage link edits that are no bot edits? thanks --C.Koltzenburg (diskuse) 7. 5. 2012, 06:42 (UTC)

Hi, I ama afraid, you are not able to search it, if it is not in the summary. But It can be useful to use special:Abusefilter with correct filter (edit of user without bot flag, editet part in format [[XX:YYY]]). JAn (diskuse) 7. 5. 2012, 07:46 (UTC)
thanks JAn, I will give it a try C.Koltzenburg (diskuse) 7. 5. 2012, 07:52 (UTC)
hi JAn, am I right in thinking that non-bot interlanguage link edits are likely to be undertaken before bots do their work? Would it therefore make sense to search for the summaries of bot edits and see what happened before that point in time in order to find non-bot edits of interlanguage links? If yes, could your bot run such a search? thanks, C.Koltzenburg (diskuse) 8. 5. 2012, 07:05 (UTC)
hi JAn, for another recent answer see pywikipedia-l today, I gave your advice re special:Abusefilter a try but did not manage to deal with the complexity of the task, so here I am back again, seeking another advice :-) what would the syntax be for a search "new article since yyyymmdd" + "Bot: [in a summary]" ... or the like? thanks C.Koltzenburg (diskuse) 8. 5. 2012, 13:44 (UTC)

The Signpost: 07 May 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Vaše editace seznamů

Dobrý den. Můžete mi osvětlit na jakém základě měníte současný vzhled seznamů na veskrze normalizační, unylý a neperspektivní? Týká se editací: Seznam epizod seriálu Hra o trůny, Seznam epizod seriálu Futurama a jistě jste pokračoval i mimo mé sledované stránky. Děkuji za odpověď --YjM:Yolanda(d|p) 8. 5. 2012, 20:49 (UTC)

Na základě snahy o zlepšení vzhledu a přístupnosti - v některých těch tabulkách se vyskytovaly věci jako červený text na červeném pozadí (ve Futuramě konkrétně v sezóně 1,6 a 7 modrý na modrém) či špatný kontrast. Dále byly ty tabulky i v rámci jednoho seznamu každý pes jiná ves. Navíc takto napsanou tabulku nutíte všem v této podobě. Zjednodušená tabulka umožňuje, aby si jí kdokoliv upravil dle svých požadavků. Pokud jde o barevné odlišení epizod (pominu-li fakt, že nechápu, proč jsou zvolené zrovna takové barvy a ne jiné), lze to udělat tak, aby to vypadalo, a zároveň nerušilo, jako třeba v Seznam epizod seriálu Buffy, přemožitelka upírů. JAn (diskuse) 9. 5. 2012, 07:46 (UTC)
S některými argumenty souhlasím. Modrá na modré byla blbost. Ale barevné odlišení je právě onou věcí kterou nechápu. Proč proti tomu všichni tak strašně bojujete? Zkuste se podívat třeba na Seznam epizod seriálu Dr. House - myslíte, že bez barevného rozlišení by byla tabulka přehlednější? Ano, výběr barev je subjektivní, ale co naplat. Mě se taky nelíbí. Zkrátka tak padla volba, aby se jednotlivé, po sobě jdoucí barvy, lišily (samozřejmě nejlepší by bylo, kdyby si to taktéž mohl kdokoliv upravit). Řešení Buffy nepovažuji za vhodné - sám jste řekl „každý pes jiná ves“ - a v uvedeném příkladu lítají šířky tabulek jako když jde pes kolem plotu. To považujete za zlepšení vzhledu? A za druhé - řešení Buffy není sortabilní, takže vůbec nepřichází v úvahu (u Futuramy dvojnásob). Rád bych celé toto thema podrobil širší diskusi - Váš názor není na dnešní wiki zdaleka ojedinělý. --YjM:Yolanda(d|p) 9. 5. 2012, 12:12 (UTC)
Problém lze rozdělit na několik částí: šířky tabulek - když jsou dané natvrdo, mají problém menší rozlišení, nebo naopak nadprůměrná rozlišení monitoru. Buffy (nebo House) jsem dával jako příklad, jak lze udělat barevné odlišení bez toho, aby to působilo problémy s čitelností, to, že jí můžou chybět jiné věci (třídění) je jiná věc. K širší diskusi je vhodné použít žádost o komentář. Doporučoval bych, pokud ŽoK založíte, aby se věnoval i stylu, jak vůbec seznamy epizod dělat - barvy jsou jen jedna z věcí, která na těchto seznamech je v každém článku jinak, stačí projít pár článků z kategorie. JAn (diskuse) 9. 5. 2012, 12:46 (UTC)
V současnosti je otevřený Wikipedie:Žádost o komentář/Seznamy. Žádné východisko z něj nepadlo. Lze jej možná uzavřít a otevřít konkrétní ŽoK k seznamům epizod seriálů. Ještě to promyslím. --YjM:Yolanda(d|p) 9. 5. 2012, 12:54 (UTC)
Troufnu si říct, že zrušení barevného pruhu u House přehlednosti prospěje. Barevný pruh je oproti zbytku tabulky natolik dominantním prvkem, že narušuje její klidné vnímání (a to neuvažujeme osoby s poruchou soustředění), aniž by přitom cokoliv přinášel. Pro přehlednost tabulky je důležité její vhodné rozvržení s dostatečným rozlišením jednotlivých políček a nepřeplácanost nedůležitými informacemi. Pokud máte pocit, že současná podoba třídy wikitable definovaná v základních stylech MediaWiki nevytváří dostatečně přehledné tabulky, zkuste navrhnout, jak byste si ji ideálně představoval, pomocí kaskádových stylů se dá předefinovat (dokonce i v závislosti na zvoleném skinu, často se zapomíná na to, že barevná kombinace odzkoušená v šedivém Vectoru či Monobooku nemusí být vhodná v modrých skinech Modern či CologneBlue nebo individuálních skinech). Odvážnější barevné řešení tabulek může mít smysl například ve výroční zprávě firmy, kde představenstvo chce, aby zajímavě výtvarně řešený dokument zaujal čtenáře víc než samotné údaje o hospodaření. :-)
Šířky tabulek budou lítat vždycky, pokud to bude více tabulek s obsahem nestejné délky a pokud jim nedáte pevnou šířku sloupců nebo procentuální šířku jednotlivých sloupců při pevné šířce celé tabulky. Stanovit natvrdo šířky jednotlivých sloupců přináší problém kdykoliv, kdy má čtenář jiný systém, jiný prohlížeč, jiné rozlišení obrazovky, jiný rozměr okna, jiná instalovaná písma, jinak nadefinovanou základní a minimální velikost písma než ten, kdo šířky stanovil. Je lepší nechat na prohlížeči, jak se s kombinací toho všeho vypořádá. Roztažení tabulek na celou šířku problém neřeší, sice budou lícovat jejich pravé okraje, ale buď budou u různých tabulek různě široké odpovídající si sloupce (protože v nich jsou různě dlouhé texty, typicky názvy epizod), nebo bude k horší přehlednosti přispívat zalamování a nestejná výška různých řádků tabulky i tam, kde by sám prohlížeč situaci vyřešil lépe.
Seznam epizod Buffy není tříditelný právě kvůli onomu zbytečnému(!) barevnému pruhu po straně a s tím souvisejícímu jinému počtu sloupců v záhlaví a zbytku tabulky. Když v režimu náhledu k tabulce přidáte vlastnost sortable a kliknete například na český název (třetí sloupec dle záhlaví), třídí se podle vedlejšího sloupce s anglickým názvem (což je druhý sloupec dle záhlaví, ale třetí sloupec v datové oblasti). --Milda (diskuse) 9. 5. 2012, 13:17 (UTC)
Začnu od konce: proč a jak funguje sortable mi vysvětlovat nemusíte, s tím jsem se v některých článcích trápil docela dlouho. Zvláštní, že teď, když se Vám to hodí využíváte vlastnost sortable jako argument, ale když jste před pár dny eliminoval Seznam epizod seriálu Vyprávěj odstranil jste z tabulky pro jistotu i ji.
Takže jestli Vás správně chápu, chcete dostat Wikipedii do takového stavu, kdy bude moci být „klidně vnímána“. Z Vašeho sáhodlouhého příspěvku to vystupuje jako hlavní smysl Vaší existence na Wikipedii. Pochopil jsem tedy správně, jak si takové „klidné vnímání“ představujete? Nejprve se zbavit všech barev (začalo to šablonou Portály, poté zničení diverzifikace Navboxů, teď jsou na řadě seznamy). Poté by jste asi chtěl eliminovat tučné písmo, protože může narušovat konzistentnost textu. Další krok by mohl být smazání všech potenciálně překvapujících informací, protože ty jistě „klidnému vnímání“ nepřispívají. A dál nevím. Možná zbavit se wikilinků nebo rovnou raději všeho textu? Vždyť nakonec jenom překáží „klidnému vnímání“ prázdné stránky, ne?
Vůbec si nemyslím, že by třída wikitable byla špatně nadefinována - ba naopak. Je výborná, protože poskytuje jen základní jednotný rámec, který je pro všechny tabulky stejný, ale umožňuje každou tabulku přizpůsobit, pomocí dalších stylů, pro potřeby daného článku. Protože každou editaci je potřeba posuzovat z hlediska kontextu. Protože všechno je relativní. Ha!
A také přikládáte přílišnou váhu individuálnímu nastavení stylů. Kolik procent návštěvníků a hlavně čtenářů Wikipedie tvoří registrovaní uživatelé? Zlomek. A kolik z nich má přenastavenou vizuální podobu Wikipedie? Minimum. Drtivá většina čtenářů vidí Wikipedii v defaultní podobě (v současnosti Vektor) a proto se nebojím vnímat přenastavení vzhledu Wikipedie jen jako výstřední experiment pro pár věčně nespokojených. Podrobovat tedy všechny formální úpravy, tak aby vyhovoval všem nastavení se tedy jeví jen jako zhýčkaná malichernost. Ale to už je zase jiný příběh.. --YjM:Yolanda(d|p) 9. 5. 2012, 14:27 (UTC)
P.S. Pánové věčně skeptičtí a přezíraví! V článku Seznam epizod seriálu Futurama, v části Sezóna 5 a níže, jsem se pokusil navrátit alespoň minimalizovanou formou původní barvy. Sortabilita tabulek je neovlivněna a konzistentnost článku přeci zachována. Prosím, zhlédněte a komentujte. (JAnovi se pomalu začínám omlouvat za zneužívání jeho diskuze k veřejným účelům) --YjM:Yolanda(d|p) 9. 5. 2012, 20:59 (UTC)
Konzistence článku možná, ale konzistence vzhledu Wikipedie je zásadně narušena. Uvědomte si prosím, že zde píšeme seriozní encyklopedii a ne blog, kde si každý může hrát s barvami jak se mu zlíbí. To co je teď v té sezóně pět a dál, má do správně navrženého vzhledu opravdu daleko. Můžete mi prosím vysvětlit na jakých základech webdesignu jste to stavěl? Jak to ospravedlníte? --G3ron1mo 9. 5. 2012, 21:20 (UTC)
Milý kolego, upřímně nevím, jak barevné odlišení tabulek v seznamech pro lepší přehlednost zásadně narušuje konzistenci vzhledu wikipedie. Osobně si myslím, že serióznost encyklopedie určuje více správnost faktů než její vzhled(i když ten také hraje určitou roli, samozřejmě). Myslím si, že kolega Yolanda nestavěl na zásadách webdesignu, ale na funkčnosti barev, protože podle něj (a já ho chápu a vlastně i s ním souhlasím) barevné odlišení sezón tabulky zpřehlední. Na druhou stranu nic se nesmí přehánět, v odkazovaném seznamu epizod Futuramy je barevné označení 2. až 4. sezóny spíše na obtíž, protože člověka spíše rozptylují. Pro funkčnost barevného odlišení je také vhodné vybírat dobře odlišitelné barvy - viz část, na kterou odkazuje kolega G3ron1mo - zde už barevné rozlišení svoji funkci neplní. Osobně podporuji možnost barevného pruhu pod hlavičkou (jako Futurama - 1. sezóna) nebo po straně (jako u seznamu Dr. House).
@Yolanda: navrhuji diskusi přesunout Pod lípu, nebo na tvoji diskusní stránku, abychom JAnovi přestali zasévat plevel na jeho diskusní stránce. Zdraví --Mates245 (diskuse) 9. 5. 2012, 22:57 (UTC)

Diskuze přemístěna pod lípu, JAn si to tu může uklidit. --YjM:Yolanda(d|p) 9. 5. 2012, 23:36 (UTC)

The Signpost: 14 May 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Orální problematika

Žádám o obnovení. Bylo sice označeno k rychlému smazání, ale vedla se o tom diskuse.--Juandev (diskuse) 15. 5. 2012, 20:04 (UTC)

Taky by ti ruka neupadla, kdybys dal link ;-). Doporučuju AfD JAn (diskuse) 15. 5. 2012, 20:41 (UTC)

š:Silnice

Po nedlouhé době opět dobrý den. Děkuji, že jste opravil mé chybné editace se šablonou {{Silnice}}. Nějak jsem přehlédl, že patří jen do infoboxů. Nutno ovšem poznamenat, že její in-line použití lze nalézt i v mnoha jiných článcích - př.:Kolín#Doprava, Chrustenice#Doprava, Malé Kyšice#Doprava, .. a to jsem vybral namátkou jen pár článků podle odkazovaných stránek. Platí tedy v tomto pravidle nějaká výjimka? --YjM:Yolanda(d|p) 17. 5. 2012, 19:18 (UTC)

The Signpost: 21 May 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Brussels iw-link

You have removed interwiki link en:Brussels from et:Pealinna Brüsseli piirkond. These articles are about the same thing. Please do not remove it any more. --Metsavend (diskuse) 23. 5. 2012, 13:09 (UTC)

Problem is, that exists three groups of articles on different wikis: Brussel, Brussel Region and Brussel City.
I agree, this is the problem, but this is not the way to solve it. The groups do not match each other in content. You can not look on the titles only. Brussel is actually the same as Brussel City. There is no need for three groups. There should be only two articles like in English and Estonian Wikipedia: one about the Brussels Region, the other about Brussels City. How to call it, is not important. There is no need for 3 articles, in many cases in such wikis, the 2 of them are about the same thing, like it:Regione di Bruxelles-Capitale and it:Bruxelles. --Metsavend (diskuse) 28. 5. 2012, 18:56 (UTC)
I agree, that only two articles can be enough, but how to solve it now? We can make three groups - city, region and group of seven?
[[sv:Bryssel (kommun)]] 
[[bg:Брюксел (община)]]
[[cy:Dinas Brwsel]]
[[de:Stadt Brüssel]]
[[fr:Bruxelles-ville]]
[[it:Città di Bruxelles]]
[[ro:Orașul Bruxelles]]

Or propose merging on these languages? Or anything else? JAn (diskuse) 28. 5. 2012, 19:02 (UTC)


All three exists on fr, ro,cy,de,it, bg and sv. See part of log:

Links to wikipedia:sv
  (1) Found link to [[sv:Bryssel]] in:
        [[af:Brussel]]
        [[am:ብሩክሴል]]
        [[an:Bruselas]]
        [[ang:Brysel]]
        [[ar:بروكسل]]
        [[arc:ܒܪܘܟܣܠ]]
        [[ast:Bruxeles]]
        [[az:Brüssel]]
        [[bat-smg:Briuselis]]
        [[be:Горад Брусель]]
        [[be-x-old:Брусэль]]
        [[bg:Брюксел]]
        [[bo:པུའུ་ལུའུ་སེལ​།]]
        [[br:Brusel]]
        [[bs:Brisel]]
        [[ca:Brussel·les]]
        [[ce:Бруссель]]
        [[crh:Brüksel]]
        [[cs:Brusel]]
        [[cy:Brwsel]]
        [[da:Bruxelles]]
        [[de:Brüssel]]
        [[diq:Bruksel]]
        [[el:Βρυξέλλες]]
        [[en:Brussels]]
        [[eo:Bruselo]]
        [[es:Bruselas]]
        [[eu:Brusela]]
        [[ext:Brusselas]]
        [[fa:بروکسل]]
        [[fi:Bryssel]]
        [[fo:Brussel]]
        [[fr:Bruxelles]]
        [[frp:Brussèles]]
        [[fy:Brussel]]
        [[ga:An Bhruiséil]]
        [[gd:A' Bhruiseal]]
        [[gl:Bruxelas]]
        [[gv:Yn Vrussyl]]
        [[he:בריסל]]
        [[hr:Bruxelles]]
        [[hsb:Brüssel]]
        [[ht:Briksèl]]
        [[hu:Brüsszel]]
        [[hy:Բրյուսել]]
        [[ia:Brussel]]
        [[id:Brussel (kota)]]
        [[io:Bruxel]]
        [[it:Bruxelles]]
        [[ja:ブリュッセル]]
        [[jv:Brussel]]
        [[ka:ბრიუსელი]]
        [[kab:Bruxelles]]
        [[kk:Бруссел]]
        [[kl:Bruxelles]]
        [[kn:ಬ್ರಸೆಲ್ಸ್]]
        [[ko:브뤼셀]]
        [[ku:Bruksel]]
        [[kv:Брюссель]]
        [[kw:Brusselas]]
        [[la:Bruxellae]]
        [[lad:Bruselas]]
        [[li:Brussel]]
        [[lij:Bruxelles]]
        [[ln:Bruxelles]]
        [[lt:Briuselis]]
        [[lv:Brisele]]
        [[mg:Brussel]]
        [[mk:Брисел]]
        [[mn:Брюссель]]
        [[mr:ब्रसेल्स]]
        [[ms:Brussels]]
        [[mt:Brussell]]
        [[my:ဘရပ်ဆဲလ်မြို့]]
        [[na:Brussels]]
        [[nah:Brusel]]
        [[nap:Bruxelles]]
        [[nds:Brüssel]]
        [[nn:Brussel]]
        [[no:Brussel]]
        [[nov:Bruxelles]]
        [[oc:Brussèlas]]
        [[os:Брюссель]]
        [[pap:Brusela]]
        [[pl:Bruksela]]
        [[pms:Brussel]]
        [[pnb:برسلز]]
        [[pt:Bruxelas]]
        [[qu:Brussel]]
        [[ro:Bruxelles]]
        [[ru:Брюссель]]
        [[rue:Брусел]]
        [[sah:Брүссель]]
        [[scn:Bruxelles]]
        [[sh:Bruxelles]]
        [[simple:Brussels]]
        [[sk:Brusel]]
        [[sl:Bruselj]]
        [[sq:Brukseli]]
        [[sr:Брисел]]
        [[stq:Brussel]]
        [[sw:Brussels]]
        [[szl:Bruksela]]
        [[ta:பிரசெல்சு]]
        [[tg:Брюссел]]
        [[th:บรัสเซลส์]]
        [[tr:Brüksel]]
        [[ug:Bryussél]]
        [[uk:Брюссель]]
        [[ur:برسلز]]
        [[vec:Borseła]]
        [[vep:Brüssel']]
        [[vi:Bruxelles]]
        [[vls:Brussel]]
        [[wa:Brussele (veye)]]
        [[war:Bruselas]]
        [[wuu:布鲁塞尔]]
        [[yi:בריסל]]
        [[zea:Brussel]]
        [[zh:布鲁塞尔]]
        [[zh-min-nan:Brussels]]
        [[zh-yue:布魯塞爾]]
  (2) Found link to [[sv:Bryssel (kommun)]] in:
        [[bg:Брюксел (община)]]
        [[cy:Dinas Brwsel]]
        [[de:Stadt Brüssel]]
        [[en:City of Brussels]]
        [[et:Brüssel]]
        [[fi:Brysselin kaupunki]]
        [[fr:Bruxelles-ville]]
        [[frr:Brussel]]
        [[it:Città di Bruxelles]]
        [[ko:브뤼셀 시]]
        [[lb:Bréissel]]
        [[ml:ബ്രസൽസ് നഗരം]]
        [[nl:Brussel (stad)]]
        [[pt:Cidade de Bruxelas]]
        [[ro:Orașul Bruxelles]]
        [[sco:Ceety o Brussels]]
        [[vi:Thành phố Bruxelles]]
        [[vo:Brussel (zif)]]
        [[war:Bruselas (syudad)]]
        [[zh:布鲁塞尔市]]
  (3) Found link to [[sv:Bryssel (region)]] in:
        [[af:Brusselse Hoofstedelike Gewes]]
        [[an:Rechión de Bruselas-Capital]]
        [[ar:إقليم بروكسل العاصمة]]
        [[be:Брусельскі сталічны рэгіён]]
        [[be-x-old:Брусэльскі сталічны рэгіён]]
        [[bg:Столичен регион Брюксел]]
        [[br:Rannvro Brusel-Kêrbenn]]
        [[ca:Regió de Brussel·les-Capital]]
        [[cs:Bruselský region]]
        [[cy:Rhanbarth Brwsel-Prifddinas]]
        [[de:Region Brüssel-Hauptstadt]]
        [[el:Περιφέρεια των Βρυξελλών]]
        [[eo:Brusela Ĉefurba Regiono]]
        [[es:Región de Bruselas-Capital]]
        [[et:Pealinna Brüsseli piirkond]]
        [[eu:Brusela-Hiriburua eskualdea]]
        [[fr:Région de Bruxelles-Capitale]]
        [[gag:Brüksel]]
        [[he:בריסל (מחוז)]]
        [[hr:Regija glavnoga grada Bruxellesa]]
        [[hu:Brüsszel Fővárosi Régió]]
        [[id:Daerah Ibu Kota Brussel]]
        [[is:Brussel]]
        [[it:Regione di Bruxelles-Capitale]]
        [[ja:ブリュッセル首都圏地域]]
        [[ka:ბრიუსელი (რეგიონი)]]
        [[ksh:Brüßßel (Regijon)]]
        [[la:Regio Bruxellana]]
        [[lb:Haaptstadregioun Bréissel]]
        [[li:Brussels Hoofsjtaejelik Gewes]]
        [[lt:Briuselio-sostinės regionas]]
        [[mi:Paruhi]]
        [[ml:ബ്രസൽസ്]]
        [[mrj:Брюссель]]
        [[nl:Brussels Hoofdstedelijk Gewest]]
        [[oc:Region de Brussèlas Capitala]]
        [[pl:Region Stołeczny Brukseli]]
        [[ro:Regiunea Capitalei Bruxelles]]
        [[ru:Брюссельский столичный регион]]
        [[sco:Brussels]]
        [[simple:Brussels-Capital Region]]
        [[sk:Región Brusel-hlavné mesto]]
        [[sr:Регион главног града Брисела]]
        [[tr:Brüksel Başkent Bölgesi]]
        [[uk:Брюссельський столичний регіон]]
        [[vls:Brussels Oofdstedelik Gewest]]
        [[wa:Brussele (redjon)]]

Interwiki conflict (de:Toxeus, sk:Toxeus)

Hi JAn Dudík!
I've got an interwiki related question: There are five articles with approximately the same content that are all interlinked: de:Toxeus, sr:Токсеј, el:Τοξέας, en:Toxeus, sk:Toxeus. Your bot keeps deleting the :el, :en and :sr links from the :de and :sk articles, and I can't figure out why. Could you please explain that to me? Thank you! --Mushushu (diskuse) 25. 5. 2012, 09:51 (UTC)

Its simple: All five area about three presons each. But sk and de are only simple list with {{disambiguation}} template, and other three are lists without this template. BOt automatically recognizes disambiguations and without confirming removes non-matching links. And on other side, usually bots will not add automatically non-matching linsk. If all five articles have disambig template or if all are lists, it will be no more problem with it. JAn (diskuse) 28. 5. 2012, 06:47 (UTC)
Thank you! I see. But in this case this seems impractical. The three other articles are little more than disambiguations. They just don't have the template, and I can't add it to them because I don't want to interfere with the respective Wikipedia's policies. However, it would be reader-friendly to group these five articles together, since they all offer the same information: an overview of people called Toxeus. Is there no solution for this? --Mushushu (diskuse) 28. 5. 2012, 11:54 (UTC)
Yes, soultion is, manually solve it. But every bot can remove it again (in autonomous mode usually skip it). Or rewrite one of these groups. JAn (diskuse) 28. 5. 2012, 12:00 (UTC)
Well, I re-added the three links twice, but within a few hours your bot deleted them again (which means that it works very well ;)). So that won't help. I guess I'll have to live with it. In any case, thank you for your time! :) --Mushushu (diskuse) 28. 5. 2012, 18:58 (UTC)

Autor článku a Dannym

V ŽOO jsi uvedl, že v dotčeném článku toho (osobních informací) bylo prý mnohem víc, než je běžně dostupné (na Internetu). Kdo má k takovým informacím přístup? Danny B. přece sám o sobě nikomu nic hlubšího o sobě nevypráví. Kdo to tedy mohl napsat? Někdo z rodiny?--Juandev (diskuse) 26. 5. 2012, 05:35 (UTC)

Já jsem dotčený článek neviděl, takže vím pouze, že tam údajně bylo mnohem víc, než jen datum narození a adresa, což jsou relativně snadno zjistitelné údaje. A k těmto údajům měli snad přístup někteří lidé z pobočky, odkud mohly (ale nemusely) údaje uniknout. Howgh. JAn (diskuse) 28. 5. 2012, 06:50 (UTC)

The Signpost: 28 May 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Your bot

Hey, your bot removes de:Volleyball-Europaliga 2012 from the en:2012 Women's European Volleyball League article somehow several times... Kante4 (diskuse) 1. 6. 2012, 20:46 (UTC)

there is problem - in other languages are two articles - men and women. But in de is only one article, which was linked from both - this is problem for bot, because of interwiki conflict, so bot is unable to add links to other languages. Soulution might be to link it only from one article and from second link to anchor. JAn (diskuse) 1. 6. 2012, 20:51 (UTC)
Yeah, i reverted it all times but i think it won't change. Will leave it then, thanks. ;) Kante4 (diskuse) 1. 6. 2012, 20:57 (UTC)

The Signpost: 04 June 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Categories on wp:fr and wp:fr

Re : http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Category:Magicians&oldid=495922323 and http://fr.wikipedia.org/w/index.php?title=Cat%C3%A9gorie:Magicien&oldid=79430785.
These two corrections should be reverted. I had made these changes because the English term Magician (i.e. entertainer, illusionist) is the French equivalent of Prestidigitateur (on Commons, the equivelent is Commons:Category:Illusionists). I had changed only the English and French interwikis ; perhaps I should have changed one or two more in order to avoid this problem. Regards, Mu (diskuse) 6. 6. 2012, 10:53 (UTC)

MÁME PROBLÉM

Prosím, jestli vy jste správce, pak máte možnost zablokovat Wikipedista:Bot JAna Dudlíka. Způsobuje vulgaristy a problémy na účet en:Shit!--Xmark96 (diskuse) 7. 6. 2012, 18:38 (UTC)

Ahoj, I don't want to block you on the French Wiktionary but I'll be forced if your bot continues to modify it without respecting our bot flag policy. JackPotte (diskuse) 10. 6. 2012, 16:27 (UTC)

About JAnDbot

Hello JAn Dudík.

I just blocked your bot on the French Wiktionary. First of all, it's unauthorized and flooding the recent changes. Then, from what I see on its user talk page, it is malfunctioning. Eventually you did not set its user page, so we can't even know that the bot owner is called JAn Dudík and that the wiki where we have to contact you is this one.

By consequence, please stop your bot on projects where it's not authorized and request a botflag first.

Thanks for your understanding. -- Quentinv57 10. 6. 2012, 17:40 (UTC)

Architektura a stavebnictví - Nábor

Zdravím a zároveň žádám vysvětlení. cit.:"Účastníci: + já, jakožto stavař a botovidič. S portálem nehodlám mít nic společného." Nechápu, proč jste se tedy přidal mezi účastníky... Edisteewr (diskuse) 11. 6. 2012, 17:29 (UTC)

Jednoduše, jsem stavař, tatkže je mi téma blízké. Jsem majitel bota, který může být projektu nápomocen. Jsem ignorant portálů, takže výpomoc v rámci projektu, ale ne v rámci portálu. JAn (diskuse) 11. 6. 2012, 19:08 (UTC)

Incorrect change on en:Pom-pon

Please stop this bot from changing the German interwiki on this page of the English Wikipedia. I have had to correct it again. de:Pompon (Uniform) is the wrong link. Wahrmund (diskuse) 13. 6. 2012, 16:15 (UTC)

I repaired it, but why correct de: article had no interwiki links? JAn (diskuse) 13. 6. 2012, 20:00 (UTC)

Knihy džunglí

I posted last August about the iw conflict at this page (still needs a fix). The bot needs to remove the wrong eu iw page. Also, maybe check for major conflicts on other Disney-related pages? 69.254.168.255 13. 6. 2012, 22:48 (UTC)

Incorrect interwikis in ja.wp

Hi, thank you for your bot's good works in Japanese Wikipedia. But this edit makes an error. We place interwikis in the header template "ja:Template:井戸端".

Make sure the interwikis which you (your bot) is adding is realy needed in the page, or let your bot as wise as other bot which can make edits like this. --aokomoriuta (diskuse) 14. 6. 2012, 07:47 (UTC)

Incorrect interwikis on uk:Вікіпедія:Статті-кандидати на вилучення

Hi! Please, stop your bot adding interwikis on this page as we keep them on subpage uk:Вікіпедія:Статті-кандидати на вилучення/низ for technical reasons. Otherwise I will need to block your bot on uk-wiki as malfunctioning, what I don't really want to do. --DixonD (diskuse) 14. 6. 2012, 12:07 (UTC)

Hello, And how can bot recognize it, if there is not {{documentation}} ? Othewise, I reported bug, so maybe some solution will found JAn (diskuse) 14. 6. 2012, 12:15 (UTC)
You should be aware that operating bot in automatic mode on pages in Wikipedia and Template namespaces (and some others as well) could do problems in many wikis. It is your responsibility to check if edits made by your bots are correct. So, please, add mentioned page to the ignore list and recheck edits of your bot if you are not operating in the main namespace. --DixonD (diskuse) 14. 6. 2012, 13:14 (UTC)
There was mixed interwiki, so I must select, which links are correct. But how to recognize this? in template namespace there is documentation template. In some languages are these pages locked (e.g. with {{nobots}}. But manually controll cca 250 pages is not possible. I hope, there will be patch (something like <!--interwiki at top-->)for this soon. JAn (diskuse) 14. 6. 2012, 18:21 (UTC)

"Alto" and "contralto"

Referring to JAnDbot's activities, I would kindly request you to beware: the terms 'alto' and 'contralto' have very similar meanings in English and either term is often used in different languages. The Italian article Contralto, the German Alt (Stimmlage), the French Contralto and the Croatian Alt, for instance, are exactly the same thing and are to remain linked to one another. Cheers. Jeanambr 14. 6. 2012, 13:39 (UTC)

Esperanta Diskutejo

Your bot added interwiki links to our eo:Vikipedio:Diskutejo. Please don't make so! Interwiki links are managed in eo:Vikipedio:Diskutejo/AliLingve. After your edit most of links appeared twice. Not so good ! --Arno Lagrange 14. 6. 2012, 20:34 (UTC)

The Signpost: 11 June 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Přejmenování a uzurpace existujícího účtu

Dobrý den. Na "Diskuse k Wikipedii:Změna uživatelského jména" jsem uvedl takový dotaz, ale protože dlouho nikdo neodpovídá a Ty jsi tam teď něco dělal, obracím se radši ještě sem. Nemohl by ses na to podívat a říct, jestli je nebo není možné? Díky. --83.240.7.60 17. 6. 2012, 08:32 (UTC)

Virofág

Zdravím, robot dneska odebral francouzský iw u článku Virofág, revertoval jsem to zpátky. --Murúg (diskuse) 18. 6. 2012, 18:20 (UTC)

Nejsem si jistý, zda je to dobře, protože francouzký šlánek obsahuje vesměs odkazy na Sputnik-virus. Pokud je to to samé, tak je chybně německé interwiki, kde mi to našlo právě virofága a sputnik. A nebo je blbě interwiki ve francouzském článku. JAn (diskuse) 18. 6. 2012, 18:38 (UTC)
Francouzsky bohužel neumim, podle automatického překladu je úvod obecný a zbytek o Sputniku, pak ale nechápu, proč se ten jejich článek jmenuje Virofág a ne Virofág Sputnik jako na ostatních. Ono je to vůbec celý nějak divoký, část wiki má samostatný článek o virofázích i Sputniku a druhá půlka zas jenom jeden...takže asi tak. --Murúg (diskuse) 18. 6. 2012, 22:22 (UTC)

The Signpost: 18 June 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Šablona:Px/doc a Šablona:Px/doc

Můžete vrátit smazanou šablonu Šablona:Px a přeloženou dokumentaci Šablona:Px/doc? Vaším odebráním se následně zhroutil infobox v článku Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. To asi není v pořádku, šířka infoboxu na skoro třetinu stránky, nebo snad ano? --Fagusius (diskuse) 20. 6. 2012, 21:40 (UTC)

Proč sem tahat šablonu, která v podstatě slouží jen k umožnění nesprávných zápisů? není lepší zadávat to správně? Šablonu už fixli (i když se mi zobrazovala dobře, že by cache?) JAn (diskuse) 21. 6. 2012, 05:37 (UTC)

Global botflag

Hello JAn Dudík,

The global bot flag has just been removed from JAnDbot, because of the non respect of the bot policy. By consequence, please stop your bot on the global bots' wikis and respect the bot policy elsewhere. Thanks for your understanding. -- Quentinv57 22. 6. 2012, 18:18 (UTC)

Why? Yes, my bot was blocked due some technical problem (and my stupid fault) on two wiktionaries, but there were no problems on wikipedias and other projects. Is anywhere some request for it? JAn (diskuse) 22. 6. 2012, 18:26 (UTC)
Hello. Yes, there are several problems, but not only on few projects. I think that the biggest fault is not to answer people when there are problems with your global bot. After I found your user talk page, which was not easy to do due to the lack of informations on local projects, I left one query after another sysop of my local community did so. There were no answer. See [19], [20] and [21]. If you agree not to ignore people complaining about your bot and to respect the bot policy, I don't oppose the bot flag to be restored. Regards, -- Quentinv57 23. 6. 2012, 08:47 (UTC)
I see. One part of problem is that I am not able to see I have new messages on other projects (from some I got mail message but from some not). OK, I'll check my userpages, because Pathoschild made them for me, but only in projects I had at least one edit/visit in past. JAn (diskuse) 23. 6. 2012, 18:21 (UTC)
Hello. I restored the global bot status, hoping that it will be easier to contact you now, and that you will respect the bot policy more carrefully. Thanks for fixing this. Best regards, -- Quentinv57 27. 6. 2012, 18:42 (UTC)

Barone

Hi, why did your bot remove link to en:Baron from it:Barone? I opened discussion in http://it.wikipedia.org/wiki/Discussione:Barone. Thanks. --Vadsf (diskuse) 22. 6. 2012, 21:48 (UTC)

The only problem is, that english page is (incorrectly) marked as disambiguation, but the others not. JAn (diskuse) 23. 6. 2012, 18:14 (UTC)

Odblokování

Ahoj, blokování slouží k ochraně projektu. Pokud je správce přesvědčen, že blok byl k takové ochraně udělen oprávněně – tvůj blok … byl na místě, a přesto aktivně činí kroky proti tomuto přesvědčení, pak to není dobré. Pokud je správce přesvědčený, že blok měli dostat i jiní účastníci sporu, tak jim měl být v zájmu ochrany projektu se zdůvodněním udělen také.
Oprávněnost odblokování dlouhodobě konfliktního uživatele ukáže až čas. Byl bych rád, kdyby účastníci sporu nahlédli, že tímto stylem se Wikipedie skutečně needituje a změnili přístup. Oba jsme se o to několikrát sami pokusili, leč marně. Proto bych rád věřil, že jsi opět „neuvolnil stavidla“. Zdraví.--Kacir 23. 6. 2012, 21:52 (UTC)

Wikikytička

Wikivyznamenání 2. stupně („Wikikytička“)
Wikivyznamenání 2. stupně („Wikikytička“)

Toto vyznamenání se uděluje za čin, který příjemně překvapil. A mě po dost dlouhé době něco na Wikipedii příjemně překvapilo, bylo to tvé odblokování DeeMusila. Přijmi tedy tuto wikikytičku za projevenou snahu o spravedlnost a měření všem stejným metrem. --Jowe (diskuse) 24. 6. 2012, 14:35 (UTC)

JAnDbot @ sv.wikipedia

Hello! As you might know, the bot lost its global bot status a coouple of days ago. Before you do any more bot edits at sv.wikipedia, please reapply for local bot status at sv:Wikipedia:Robotansökan. Instructions are available in English. Or try to regain the global bot status. To help you remember to do that the bot has been blocked until this is done. --MagnusA (diskuse) 25. 6. 2012, 08:40 (UTC)

Portál Arch. a staveb

Zdravím, chtěl bych Tě poprosit, jestli by ses nemohl podívat popř. upravit vzhled záložek. Nelíbí se mi jejich pozice - bohužel to neumím vyspravit. Chtěl bych aby záložky: Portál, Diskuze portálu, ..., Nápady. Byli v jedné úrovni a né tak, jak je tomu nyní. Tedy 3 záložky nahoře a 2 dole. Doufám, že jsem to vysvětlil srozumitelně. Děkuji Edisteewr (diskuse) 25. 6. 2012, 15:24 (UTC)

Mohl by si nějak lépe vymyslet Archivy v portálu - jsou takové amatérské a zmatečné. Děkuji Edisteewr (diskuse) 29. 6. 2012, 18:32 (UTC)
Záložky už koukám mezitím spravili jiní. Co se archivu týče, nevím, o co by mělo jít. Co se inspirovat jinde? JAn (diskuse) 29. 6. 2012, 21:43 (UTC)

The Signpost: 25 June 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Tchaj-wan (ostrov)

Ahoj. Robot zrušil interwiki mezi Tchaj-wan (ostrov) a th:เกาะไต้หวัน. Je pravda, že เกาะไต้หวัน odkazuje ve většině jazyků na články o zeměpise Tchaj-wanu, ale ve skutečnosti český odkaz odpovídal lépe než ty ostatní, neboť "เกาะ" je "ostrov" (a "ไต้หวัน" ovšem "Tchaj-wan"). Prosím o nějaké řešení. Kogyasz (diskuse) 26. 6. 2012, 20:00 (UTC)

Omlouvám se, teď jsem si všiml, že spojení bylo odstraněno z thajské strany dříve. 23. dubna tam někdo odstranil všechny odkazy na "Tchaj-wan bez přívlastků" a nahradil je těmi zeměpisnými. Upozorním tedy původního "pachatele". Kogyasz (diskuse) 26. 6. 2012, 20:17 (UTC)

Přejmenování

Ahoj, nevím jestli jsi zaregistroval můj dotaz u kolegy Chmee2. Jako stávajícího byrokrata bych se tě chtěl zeptat, jak mám postupovat. Podle těch odkazů v druhé diskusi mi asi nezbývá než zkusit uzurpaci, že? Zajímalo by mě hlavně, jestli musím na každém obsazeném projektu uzurpovat zvlášť, než bych se nechal globálně přejmenovat nebo ne (hlavně to pořadí mých akcí mě zajímá). Díky, zdraví --Mates245 (diskuse) 26. 6. 2012, 20:33 (UTC)

Pokud vím, tak globální přejmenování zatím sále není možné, takže by bylo potřeba usurpovat každý účet zvlášť. A vzhledem k tomu, že ru:User:Mates je poměrně nový účet, myslím, že zde je vážná možnost, že by ti usurpaci nepovolili. JAn (diskuse) 27. 6. 2012, 07:17 (UTC)

Baňka velkokališná

Zdravím. Tento robot stále odstraňuje z článku baňka velkokališná interwiki odkaz na de:Kronenbecherling, ačkoli se jedná o článek témže druhu houby. Prosím proto o nápravu, děkuji, --Vavrin (diskuse) 28. 6. 2012, 13:26 (UTC)

Formátování tabulky „Babylónu“

Zdravím! Všiml jsem si, trochu opožděně, žes pomocí svého robota v říjnu minulého roku editoval mou uživatelskou stránku, konkrétně šablony jazykových znalostí. Chtěl bych se při té příležitosti zeptat, zda náhodou, opravdu náhodou ;) nevíš, jak tuto podtabulku zarovnat s ostatními nálepkami, popř. s fotkou? Jak jest možno na mé stránce viděti, současný stav, kdy nálepky a foto jsou zarovnány doleva, kdežto „Babylón“ doprostřed, působí velice neladně. Ani když srovnám fotku a nálepky doprostřed, stav se nezlepší, stále je to rozházené. Nevíš, co s tím? Já nejsem moc velký znalec HTML, a i když něco zvládnu, s tímto si nedokážu poradit. --Iaroslavvs (diskuse) 1. 7. 2012, 22:58 (UTC)

Zdravím, dovolím si zareagovat, snad se na mě nebudete zlobit. :) Nevím tedy, proč je ten Babylón udělaný zrovna takhle ne příliš vhodně, že si přidává vlastní okraje a nepředpokládá, že ještě uživatel může mít více userboxů. Ale dá se to obejít takto:
{| style="cellpadding="0" style="float: right; margin-left: 1em; margin-bottom: 0.5em; border: solid black 1px"
|-
|{{Nálepka levá}}
|-
|{{Nálepka levá}}
|-
{{#babel:cs|sk|en-2|la-2}}
|}
Podmínkou tedy je, že musí být Babel úplně dole a bez svislítka. Potom se poslušně spojí s ostatními userboxy a nedělá neplechu. Pro Vaši uživatelskou stránku bude kód následující:
{| cellpadding="0" style="float: right; margin-left: 1em; margin-bottom: 0.5em; border: solid black 1px"
|-
|[[Soubor:Wikip_Iaroslavvs.jpg|240px]] 
|-
|<div style="float: left; border: solid #bbb 1px; margin: 1px;">
{| cellspacing="0" style="width: 238px; background: #f6f6f6"
| style="width: 45px; height: 45px; background: #fff; text-align: center; font-size: 14pt; color: #fff" | [[Soubor:Commons-logo.svg|32px]]
| style="font-size: 8pt; padding: 4pt; line-height: 1.25em;" | Tento uživatel má [[:commons:User:Iaroslavvs|stránku]] na [[Wikimedia Commons]].
|}</div>
|-
|{{Nálepka levá|id=[[Soubor:Wikipedia-logo-en.png|40px]]|info=Tento uživatel má [[:en:User:Iaroslavvs|stránku]] na [[:en:Main Page|anglické Wikipedii]].}}
|-
|{{Nálepka levá|id=[[Soubor:Ružomberok Erb.svg|40px]]|info=Tento uživatel se narodil v [[Ružomberok|Ružomberku]] (nyní, bohužel, město v zahraničí).}}
|-
{{#babel:cs|sk|en-2|la-2}}
|}
— Loupežník (diskuse) 2. 7. 2012, 12:23 (UTC)

Nábor

Zdravím, pokud rád/a píšeš články ohledně slovenské geografie, historie a podobně, tak se neváhej zapsat do nově vzniklého WikiProjektu, jehož hlavním úkolem je kompletace článků týkajících se našeho nejbližšího souseda a domova mnoha našich známých, příbuzných a mnohdy i nás samotných. Pokud máš zájem, zapiš se.

Promiň, že tě ruším touto žádostí, ale nutně hledám spolupracovníky, jelikož jsem si před pár týdny vzal pod svá křídla místopis Slovenska a je to velký kus práce, který se musí udělat, takže bych pomoc uvítal. --MarkusAtomus (diskuse) 2. 7. 2012, 18:32 (UTC)

The Signpost: 02 July 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Edit on June 14th, 2012 at vi.wikipedia

Please consider to exclude the interwiki at vi:Wikipedia:Thảo luận you did as [22], instead of vi:Wikipedia:Thảo luận/Đầu as a subpage. Thank you.--Cheers! (diskuse) 4. 7. 2012, 16:48 (UTC)

Interwiki v článku Bezkontaktní platba

Dobrý den, upozorňuji na drobnou chybku JAnDbota. Příjemné debugování :) přeje G3ron1mo 6. 7. 2012, 10:20 (UTC)

Já tam žádnou chybu nevidím :-) Chyba byla už při revertu vandalismu o diff dříve, robot pouze dodal chybějící interwiki a nesprávný nesmyslný řetězec odsunul mimo oblast vyhrazenou interwiki a kategoriím. JAn (diskuse) 6. 7. 2012, 17:00 (UTC)

Seznam epizod seriálu Hvězdná brána

Dobrý den, je to již delší dobu, co jste vložil do stránky Seznam epizod seriálu Hvězdná brána šablonu Upravit. Jelikož bych se rád věnoval článkům o tomto tématu zajímalo by mě, proč tam byla tato šablona vložena a co je třeba udělat, aby tato šablona mohla být odstraněna. S pozdravem--Tonda Novak (diskuse) 6. 7. 2012, 20:31 (UTC)

Já vkládal šablonu v době, kdy článek vypadal zcela jinak. Od té doby se to, co jsem hlavně vytýkal, spravilo, ale naopak přibyly zbytečné barevné nesmysly... JAn (diskuse) 7. 7. 2012, 20:45 (UTC)

Aha, to máte pravdu. Mohl byste mi prosím poradit, co je potřeba udělat v tento okamžik, aby šablona mohla být odstraněna? Děkuji, s pozdravem--Tonda Novak (diskuse) 7. 7. 2012, 21:34 (UTC)
Pokud myslíte, že už je upraven dostatečně, šablonu odstraňte. Mě se sice současná podoba příliš nezamlouvá, ale to už je spíš na systémovou úpravu, než na úpravu jediného článku. JAn (diskuse) 8. 7. 2012, 18:54 (UTC)
Děkuji, podle mého názoru je článek v dostatečné podobě. Jelikož se nazývá seznam, není podle mě moc příležitost ho rozšířit a vypadá velmi podobně jako seznamy dílů jiných seriálů. Jen jsem nechtěl mazat šablonu bez svolení jejího vkladatele. Takže děkuji, s pozdravem --Tonda Novak (diskuse) 8. 7. 2012, 19:04 (UTC)

Rejstřík a mazání botem

Dobrý den, zřejmě mažete botem, který Vám ulehčuje práci (není tomu tak?). Zvažte prosím, zda by nebylo vhodné smazat veškerý obsah jmenného prostoru Rejstřík. Podle mě jsou všechny ty neužitečné redirekty jen zbytečný nepořádek a mohly by se smazat. A pak by se případně mohl ten jmenný prostor uzavřít, aby se to čtenářům nepletlo do interního vyhledávače. — Loupežník (diskuse) 6. 7. 2012, 21:03 (UTC)

Špejbl's Helprs

Dobrý den, rád bych nesouhlasil se smazáním článku Špejbl's Helprs. Určitě nebyl nijak vysoce kvalitní, to je mi jasné, ale smazat celý článek, který vyhovuje potřebám wikipedie, jen proto, že tam nejsou zdroje, to mi přijde jako dost urychlený závěr (upřímě: že jste to smazal jen kvůli tomuto důvodu mě dost rozčílilo). Bohužel nemám nikde kopii toho článku, jestli vy ano, buďte tak laskav a předejte mi ji. Rád tam ty zdroje doplním. S pozdravem Wikipedista:MiroslavRouta

Dobrý den, článek byl označen, že neobsahuje dostatečné zdroje, dva týdny. Během té doby nedošlo ke zlepšení, proto jsem jej v souladu s WP:Odložené smazání smazal. Jeho obsahem byly dvě věty, z nichž jedna byla zpochybněna a ten zbytek opravdu nestál za zachování. Článek obnovuji a nechám dalších 14 dní na úpravu, zkuste dodat nějaký další zdroj dokazující významnost kapely (recenze v časopise, článek v novinách atp.) a případně rozšířit. JAn (diskuse) 9. 7. 2012, 18:05 (UTC)
Tak v tom případě se omlouvám, asi jsem přehlédl změnu ve sledovaných stránkách. Wikipedista:MiroslavRouta

The Signpost: 09 July 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Odstranění navboxu

Dobrý den, mohl by jste mi Jane vysvětlit proč jste bez náhrady odstranil navbox ze stránky Sázava, který je zde už od roku 2008? Nejde mi o samotný navbox, spíše o místa na která je v něm odkazováno. Jako příklady Vám uvedu Vodní nádrž Pilská, Rozštípená skála, Sluneční zátoka, Pirkštejn a další. Ztrácíme tak provázanost článků, což je určitě škoda. --JirkaSv (diskuse) 10. 7. 2012, 14:02 (UTC)

Provázanost? tento navbox byl použit právě jednou, a to na stránce Sázava, proto jsem jej považoval na nadbytečný. Nebylo by lepší dát těch několik málo odkazů, co bylo v šabloně navíc, mezi související? JAn (diskuse) 10. 7. 2012, 18:37 (UTC)
Jane, kdybych nalezl ony odkazy mezi souvisejícími články, vůbec bych na Vaši editaci nereagoval. Asi tak. :-) Jinak by navbox mohl být použit například i na stránce Posázaví. Chybějící odkazy doplním s dalším rozšířením článku. Hezký den. --JirkaSv (diskuse) 11. 7. 2012, 04:49 (UTC)

Měnící se šablony

Zdravím. Dnes jsem (se zpožděním, ale o to celkem nejde) narazil na Wikipedie:Diskuse o smazání/Šablony soupisek. A tam jsem si všiml Vašeho názoru - cituji - "Obecně by navigační šablony měly obsahovat ustálený seznam, u šablon soupisek se obsah a tím i objem článků, ve kterých je vložena, neustále mění." A to mne zarazilo. Za jednu z podstatných výhod šablon považuji osobně právě to, že pokud je to obsah, který se (relativně) často mění, a přitom má být vložen ve větším počtu x článků, je šablona vlastně ideální řešení, protože stačí změnu provést na jednom místě, a ne x-krát (a nebo jen x minus y-krát a tím v y článků ponechat obsah beze změny a pravděpodobně špatně). Přitom podle mne nejde nijak zvlášť o rozdíl mezi navigačními a jinými šablonami. Prosím o osvětlení, v čem může být můj názor mylný. Děkuji. Okino (diskuse) 11. 7. 2012, 00:42 (UTC)

Já tedy chápu navigační šablonu tak, že je vložena právě v těch článcích, které jsou z ní odkazovány, alespoň v dobách, kdy jsem na Wikipedii začínal to tak bylo obecně chápáno. Na en:WP:Navbox se také píše Finally every article that transcludes a navbox should also be included as a link in the navbox so that the navigation is bidirectional. Což u soupisek dost dobře nejde. JAn (diskuse) 11. 7. 2012, 06:17 (UTC)
Aha, takže jde o zvláštnost navigačních šablon. To dává smysl. Děkuju za vysvětlení. Jen pro jistotu ale - když jste citoval en: - tam se podobné měnící se naviboxy ve sportovních článcích (nevím, jak v ostatních) občas také používají (např. en:Template:A.C. Milan squad, en:Template:Top ten Czech male singles tennis players atd.), takže se zdá, že na problém u nás by se asi nemělo nahlížet jako na systémový (měnící se naviboxy jsou z principu chyba), spíš jako na praktický (měnící se naviboxy nejsme schopni udržovat)... Okino (diskuse) 11. 7. 2012, 08:12 (UTC)

Hello. I request renaming my following accounts:

  • محمد الجداوي → Avocato
  • GedawyBot → AvocatoBot
  • Confirmation link: [23]
  • Reason: Privacy reasons

Please, delete all my userpages and talk pages of these accounts before renaming .Thanks in advance.--محمد الجداوي (diskuse) 15. 7. 2012, 06:54 (UTC)

Žádost o názor - historické domy Č. Budějovic

Zdravím. Jakožto jednoho z Wikipedistů, který se podílel na některém ze článků o historii Českých Budějovic, žádám o názor - více zde. --Xth-Floor (diskuse) 16. 7. 2012, 19:32 (UTC)

The Signpost: 16 July 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

The Signpost: 16 July 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Dotaz

Dobrý den "silničáři". Stal jsem se teď na chvíli něčím jako silničářem na http://openstreetmap.org a tak mám pro vás buď prosbu o radu, nebo upozornění na chybu - v závislosti na tom kde se ukáže být pravda. Můžete mi říci odkud dohledáváte aktualizace ve značení silnic? Koukám na informaci z ŘSD zde a je to v rozporu s vaší stránkou Silnice I/55 kde je napsáno "přerušení - pokračuje po úseku dálnice D1 a R55, pův. I/55 převedena na II/655" ale na mapě ŘSD je přitom tento úsek označen jako 55H,55 a 55I. Na současné OSM mapě je to taky tak jak tvrdíte, takže se radši ptám. (Mimochodem když už jsem v tom ptaní u expertů - víte jaký má "status" např. silnice 55H - jestli to písmeno znamená označení úseku H silnice 55, nebo se to pojímá jako samostatná silnice). Díky --Jakubt (diskuse) 20. 7. 2012, 18:19 (UTC)

Co se mi podařilo vypozorovat - písmeny H,I se značí úseky silnic, které už neslouží jako I. třída, ale ještě nedošlo k jejich převodu na kraj/obec. Proč některé takové úseky zůstavají označeny i několik let, netuším. Asi by bylo lépe se zeptat přímo na ŘSD. JAn (diskuse) 23. 7. 2012, 09:36 (UTC)

Toulavá kamera 1

Asi by bylo vhodné se vyjádřit k návrhu na smazání hesla Vámi vytvořeného. Já udělal pár dalších dílů, vše jiný wikipedista navrhl zlikvidovat.--Zákupák (diskuse) 21. 7. 2012, 23:33 (UTC)

Chubsugul Lake

Hello. Please, be more careful and stop doing the mess with Chubsugul Lake. It doesn't need to be a very big language expert to see which article is about the lake and which is about the aimag. I'm fixing this. Hugo.arg (diskuse) 24. 7. 2012, 08:23 (UTC)

I am working with [24] and backlinks. But if you make correct versions, I'll repair it. JAn (diskuse) 24. 7. 2012, 09:23 (UTC)

Again. Why won't you check if there are alternatives before removing something like the link to en.wiki [25]? Backlinks are helpful but it's the best simply to look to a real article and see what about it is. =) Hugo.arg (diskuse) 25. 7. 2012, 09:10 (UTC)

Not again, bot removed bad link, but didn't find link to good article. JAn (diskuse) 25. 7. 2012, 12:17 (UTC)

The Signpost: 23 July 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Interwiki: republika

Chtěl bych požádat bota, aby opravil interwiki u cs:Republika, aby neodkazoval na stránky s významen republikánský, republikový a naopak, aby z jinojazyčných článků s těmito a podobnými významy nebylo odkazováno na cs:Republika + vyhledat články v jinojazyčných, které mají stejný význam jako cs:Republika, ale odkaz z nich není. Viz moje namátková editace v ja:共和国. Takových nesrovnalostí je napříč interwiki spousta, ale dělaat to ručně by byla práce nanic, protože při přehlédnutí, nebo nestihnutí by to nějaký bot vrátil do chybného stavu. Děkuji. --Kusurija (diskuse) 28. 7. 2012, 20:13 (UTC)

Jak to má robot poznat? Tohle je nutné udělat ručně alespoň na jednom jazyce, pak už to může bot zařídit jinde. JAn (diskuse) 28. 7. 2012, 20:29 (UTC)

The Signpost: 30 July 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

ds (s)

nazdar, tahle změna byl snad omyl, nebo ne? Zdraví -jkb- disk de: 31. 7. 2012, 12:15 (UTC)

No, jak se to vezme - problém je, že interwiki má být 1:1 a slováci mají o každé straně zvláštní článek. A teď, na který odkazovat? obsah jsem neviděl, bral jsem to podle zpětných linků. JAn (diskuse) 31. 7. 2012, 20:04 (UTC)
Aha, to jsem přehlédnul. To by ovšem bylo asi třeba nutno řešit tak, že se s těmi ostatními jazyky (cs, de, en, ca) prolinkuje jen jeden článek na sk, ten druhý zůstane bez iw, každopádně ale en patří dohromady s cs, de a ca, páč jsou identické (a tedy 1:1). Který s těch slovenských vyhodit ovšem nevím, snad sk:Demokratická strana (1944 – 1948), protože je pahýlovatější. -jkb- disk de: 1. 8. 2012, 12:42 (UTC)

Kam se chvátá?

Dobrý den, sice to není nic proti pravidlům, ale nerozumím tomu, kam se chvátá, že musí hned dva správci mazat copyvia také, když vidí, že už je mažu já. Mažu pomalu a s rozmyslem, do toho začal mazat copyvia Tchoř, který zřejmě ihned přestal, když viděl, že už to dělá někdo jiný. A teď ještě vy, přičemž ve vašem případě se nezdá, že jste si toho nevšiml. Čiňte, jak myslíte, ale opravdu by mě zajímalo, proč to nemůže udělat jeden, aby se zabránilo případným omylům plynoucím z práce udělané dvakrát, editačním konfliktům atd. — Loupežník (diskuse) 1. 8. 2012, 11:20 (UTC)

Tak zřejmě zvýšená aktivita při mazání copyvií byla vyvolána tímto, škoda že tak aktivní nebyli správci i při této žádosti. --Jowe (diskuse) 1. 8. 2012, 11:25 (UTC)
Ano, mou aktivitu vyvolala tato žádost, ale viděl jsem, že už je toho většina smazaná, tak jsem prošel a smazal jen naprosto jasné věci. RC během dne nesleduji, pouze sledované stránky.

JAn (diskuse) 1. 8. 2012, 11:44 (UTC)

Bot Error

Please check the following edit: http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Griechische_Drachme&diff=prev&oldid=106437656 At least the .sv Interwiki was correct, didn't check further. --Arcudaki (diskuse) 6. 8. 2012, 10:02 (UTC)

As usually: there exists two groups - Drachma and Greek Drachma. And many articles are mix of both groups. And how to solve it correctly? JAn (diskuse) 6. 8. 2012, 10:57 (UTC)

Manually, not per bot. Your bot removed 19 interwiki links in a single article. Obviously there is something wrong. The bot should, in such cases, only flag but not edit, since the bot cannot possibly resolve the matter. --Arcudaki (diskuse) 6. 8. 2012, 21:45 (UTC)

The Signpost: 06 August 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Interwiki-Link

Please check the following edit: http://als.wikipedia.org/w/index.php?title=Geschichte_der_Juden&oldid=444793 This Interwiki-Link was correct. Thanks -- Schofför (diskuse) 9. 8. 2012, 12:01 (UTC)

But de:Geschichte Israels have all interwikilinks different (Jews). Or was in als correct only this one link and the others are bad (Israel). Please, check correct possibility. JAn (diskuse) 9. 8. 2012, 13:19 (UTC)

Wikidata weekly summary #18

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.
  • Development
    • Updated demo system
    • Reset, undo, reverts and other cool things are working now (not on demo yet unfortunately)
    • Edit is now disabled if item should not be editable (e.g. in diff view)
    • Decided on how to solve messed up DOM structure of items around the page header
    • Decided on how to proceed with JS-API
    • All of the test coverage for Diff extension
    • Extended test setup on local test machine
  • Discussions/Press
  • Events
    • upcoming: Campus Party (If you want a ticket let Lydia know. She might be able to get you one.)
    • Lydia will give a keynote at FrOSCon
    • Denny will give a keynote at SMWCon
  • Open Tasks for You

Šablona MapLoc vícenásobně

Šablona MapLoc vícenásobně je použita asi ve 100 rozcestnících, většinou s parametrem "|width = 500", což vypadá velmi ošklivě a vlevo zůstává málo místa na text. Mohl byste to botem opravit na "|width = 300" nebo 350? Udělal jsem to ručně na pár případech, např. na článku Lety, kde lze výsledek porovnat. Díky předem! --Sokoljan (diskuse) 18. 7. 2012, 20:01 (UTC) [editovat]

The Signpost: 13 August 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Wikidata weekly summary #19

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.
  • Development
    • Installed a lot of extensions on the demo system. Let us know if any important ones are missing.
    • Going to old versions and undoing changes works as expected
    • The history and recent changes show useable comments now
    • The Universal Language Selector is installed on the demo and replaces the Stick to that Language extension
    • Updated Wikibase client code for fetching and displaying links from a shared (with the repo) database table, and optionally overriding them with interwiki links from local wikitext.
    • Improved internationalization messages
    • Added selenium tests for undo, rollback, restore, diffs, old revisions, history and a few more
    • Setup MAC to be part of our selenium grid testing environment
    • Fixed many little bugs in the UI, including cross browser issues
    • Improved modularity of client side caching and generalized it to work with any type of entity rather than just items.
    • Wrote up interfaces for snaks, statements and related stuff for the second phase of Wikidata
  • Discussions/Press
    • Internationalization, localization and co in preparation for deployment discussions on a rtl-language Wikipedia
    • Some mentions of Wikidata in relation to a re-design proposal that became pretty popular. Like this one
  • Events
    • upcoming: Campus Party
    • upcoming: FrOSCon
    • We submitted a SxSW proposal. It’d be awesome if you’d vote for us.
  • Other Noteworthy Stuff
    • Logo is settled and all good now after some modifications: with and without text Stickers and stuff are next.
  • Open Tasks for You
    • If you want to code, check this
    • Help spread the word about Wikidata in your Wikipedia if it’s not being talked about there yet.
    • Help translate the most important pages on meta and the software on translatewiki.net

The Signpost: 20 August 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Error with bot?

Why this change? ElfjeTwaalfje (diskuse) 22. 8. 2012, 09:58 (UTC)

Bot cannot recognize, that als:page is disambiguation, because they deleted their als:MediaWiki:Disambiguationspage. JAn (diskuse) 22. 8. 2012, 10:40 (UTC)
Thanks, is there any way to solve the problem? ElfjeTwaalfje (diskuse) 22. 8. 2012, 13:36 (UTC)

Wikidata weekly summary #20

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.
  • Development
    • Pywikidata, developed by Joan Creus, was released \o/
    • Updated demo system
    • The repository part of the demo system had — believe it or not — too many entries from user and bot activity, apparently making it difficult to find a page to create. We truncated and filled it with about 100 chemical elements again
    • Started to implement new layout: this includes restructuring DOM and introducing an action column
    • Started refactoring of selenium tests layout
    • Finished most of the core of the phase 2 data model implementation
    • Created abstract storage interface for the repository
    • Started generalizing the secondary storage to work for all types of entities
    • Picked up work on the ContentHandler again, addressing concerns voiced by WMF staff and tying up loose ends
    • Started work on edit collision detection, will be changed as we observed unexpected side effects
    • The new API module for linking titles is live
    • Launched a demo client site in Hebrew
    • Various internationalization improvements and fixes
    • Revising the Special:ItemByTitle page on the repository
    • Special:ItemByLabel will become Special:ItemDisambiguation
  • Discussions/Press
  • Events
    • Campus Party
    • upcoming: FrOSCon
    • upcoming: WikiCon
    • announced next office hours (5th and 6th of Sept.)
    • still looking for support for our SxSW panel
  • Open Tasks for You
    • for possible coding tasks check this
    • check the needs-input box here and see where you can give feedback

The Signpost: 27 August 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Wikidata weekly summary #21

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.
  • Development
    • Worked on version 2 of generic site handling in MediaWiki incorporating feedback from wikitech and mediawiki.org, as well as updating the WIkibase code to match
    • Rewrote SQLStore to accommodate phase 2 and phase 3 of Wikidata
    • Added maintenance script for rebuilding the store data
    • Implemented action column in user interface. All buttons for user-interaction are now aligned on the right side (for ltr-languages).
    • The language-code is now shown in a separate column in the site-links table
    • Started implementing sorting for site-link table columns
    • Lots of cleanup in JavaScript code
    • Edit conflict detection in a simple form is in place
    • Some minor changes to the API to support conflict detection, mostly “lastrevid” and “baserevid”
    • The configurable URL argument “usekeys” was removed. (Please check if your bots are still working.)
    • The special page “ItemByLabel” is about to be revitalized as a full “ItemDisambiguation” page
  • Discussions/Press
  • Events
    • Campus Party (video)
    • FrOSCon
    • right now: WikiCon
    • upcoming: State of the Map
    • upcoming: office hours on IRC
  • Other Noteworthy Stuff
    • Please vote for our SXSW panel. Voting ends today.
  • Open Tasks for You
    • for possible coding tasks check this
    • check the needs-input box here and see where you can give feedback

Janbot is removing a good interwiki link

Janbot has twice removed the link from the English article en:Aleph number and its Hebrew equivalent which is named the equivalent of "Aleph naught" in Hebrew. Both "Aleph number" and "Aleph naught" are handled by the same article in English since Aleph naught is simply the first of the Aleph numbers. The same appears to be true in Hebrew (as far as I can tell from the formulas). I reverted both times. -- JRSpriggs on the English Wikipedia 71.191.249.76 3. 9. 2012, 08:56 (UTC)

In some languages exists both Aleph number and Aleph-0. From he is linked section of Aleph number, so it is 1:1. JAn (diskuse) 3. 9. 2012, 09:58 (UTC)

Interwiki issue on Crimea

Why was the interwiki link for greek Κριμαία removed from english Crimea article? Also the turkish one. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Crimea&diff=494114271&oldid=493885790

I've re-added the interwiki link to point to the direct greek article: Αυτόνομη_Δημοκρατία_της_Κριμαίας

Because there are two mixed groups: Crimea and Crimean Autonomous Republic, see log:
======Post-processing [[en:Crimea]]======
ERROR: Found more than one link for wikipedia:be-x-old
ERROR: Found more than one link for wikipedia:pl
ERROR: Found more than one link for wikipedia:ja
ERROR: Found more than one link for wikipedia:nl
ERROR: Found more than one link for wikipedia:crh
ERROR: Found more than one link for wikipedia:hu
ERROR: Found more than one link for wikipedia:uk
ERROR: Found more than one link for wikipedia:ru
ERROR: Found more than one link for wikipedia:az
ERROR: Found more than one link for wikipedia:eo
ERROR: Found more than one link for wikipedia:cs
ERROR: Found more than one link for wikipedia:os
ERROR: Found more than one link for wikipedia:tt
ERROR: Found more than one link for wikipedia:fi
ERROR: Found more than one link for wikipedia:be
==============================
Links to wikipedia:be-x-old
  (1) Found link to [[be-x-old:Крым]] in:
        [[af:Krim]]
        [[als:Krim]]
        [[an:Peninsula de Crimea]]
        [[ar:القرم (شبه جزيرة)]]
        [[arz:كريميا]]
        [[az:Krım]]
        [[bar:Krim]]
        [[be:Крым]]
        [[bg:Крим]]
        [[bn:ক্রিমিয়া]]
        [[br:Krimea]]
        [[ca:Crimea]]
        [[crh:Qırım]]
        [[cs:Krym]]
        [[da:Krim]]
        [[de:Krim]]
        [[en:Crimea]]
        [[eo:Krimeo]]
        [[es:Crimea]]
        [[et:Krimm]]
        [[eu:Krimea]]
        [[fa:شبه جزیره کریمه]]
        [[fi:Krim]]
        [[fr:Crimée]]
        [[ga:An Chrimé]]
        [[gl:Crimea]]
        [[got:𐌺𐍂𐌴𐌹𐌼]]
        [[he:חצי האי קרים]]
        [[hi:क्रीमिया]]
        [[hr:Krim]]
        [[hsb:Krim]]
        [[hu:Krím]]
        [[hy:Ղրիմ]]
        [[id:Krimea]]
        [[io:Krimea]]
        [[is:Krímskagi]]
        [[it:Crimea]]
        [[ja:クリミア半島]]
        [[ka:ყირიმი]]
        [[kk:Қырым түбегі]]
        [[ko:크림 공화국]]
        [[krc:Кърым]]
        [[la:Crimaea]]
        [[lbe:Къирим]]
        [[lv:Krima]]
        [[mr:क्राइमिया]]
        [[ms:Krimea]]
        [[mzn:کریمه جزیره مونا]]
        [[nl:Krim]]
        [[nn:Krimhalvøya]]
        [[no:Krim]]
        [[os:Хъырым]]
        [[pl:Krym]]
        [[pnb:کریمیا]]
        [[pt:Crimeia]]
        [[rmy:Krimeya]]
        [[ro:Crimeea]]
        [[ru:Крым]]
        [[scn:Crimea]]
        [[sco:Crimea]]
        [[sk:Krym]]
        [[sl:Krim, Ukrajina]]
        [[sr:Крим]]
        [[su:Krimea]]
        [[sv:Krim]]
        [[th:ไครเมีย]]
        [[tl:Crimea]]
        [[tt:Qırım]]
        [[uk:Кримський півострів]]
        [[ur:کریمیا]]
        [[uz:Qrim]]
        [[vec:Crimia]]
        [[vi:Krym]]
        [[wa:Crimêye]]
        [[war:Crimea]]
        [[zh:克里米亚]]
        [[zh-min-nan:Krym]]
  (2) Found link to [[be-x-old:Аўтаномная Рэспубліка Крым]] in:
        [[az:Krım Muxtar Respublikası]]
        [[ba:Ҡырым Автономиялы Республикаһы]]
        [[be:Аўтаномная Рэспубліка Крым]]
        [[crh:Qırım Muhtar Cumhuriyeti]]
        [[cs:Autonomní republika Krym]]
        [[cu:Кꙑрꙑмьска Аѵтономьна Димократїꙗ]]
        [[el:Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας]]
        [[eo:Aŭtonoma Respubliko Krimeo]]
        [[fi:Krimin autonominen tasavalta]]
        [[hu:Krími Autonóm Köztársaság]]
        [[ja:クリミア自治共和国]]
        [[lt:Krymo autonominė respublika]]
        [[nl:Krimrepubliek]]
        [[os:Хъырымы Автономон Республикæ]]
        [[pl:Autonomiczna Republika Krymu]]
        [[ru:Автономная Республика Крым]]
        [[tr:Kırım Özerk Cumhuriyeti]]
        [[tt:Кырым Автономияле Җөмһүрияте]]
        [[uk:Автономна Республіка Крим]]

JAn (diskuse) 3. 9. 2012, 18:05 (UTC)

Thank you for your reply. As far as I know, Crimea and Autonomous Republic Crimea are the same thing, aren't they?

The Signpost: 03 September 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Bugreport: wrong interwiki deletion

Hi. This bot deleted a correct interwiki link from ru:Гомоку to sv:Luffarschack. Here is the log: http://ru.wikipedia.org/w/index.php?title=&diff=47911511&oldid=47808843 Feel free to reply on my Discussion page either in en-wiki or in ru-wiki. Renju player (diskuse) 6. 9. 2012, 13:09 (UTC)

Hello, problem was because in sv: were mixed both groups (Gomoku / Tic-tac-toe). Now I removed the wrong.

Wikidata weekly summary #22

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.
  • Development
    • Anja Jentzsch joins the team
    • Worked on sorting for site-links table on item pages; enhanced some code in MediaWiki core for that
    • Fixed issue with aliases breaking grid layout of item pages
    • Worked on fixing issues for right-to-left languages in site-links user interface
    • Worked on new SpecialPage to create new items
    • Two new fancy Special pages appeared: ItemDisambiguation (lets you search for all items that have a given label or alias) and ItemByTitle (gives you the ID of the item that is connected to a given Wikipedia page)
    • Gave an introduction on Selenium testing to the team
    • Added Selenium tests for undelete & conflicts on undeletion
    • Added Selenium HowTo to meta wiki
    • Part of the team participated in the bug-triage on Wednesday
    • Final preparations to move site code into MediaWiki core
    • Preliminary work on data value implementations
    • Additional work on edit conflicts and permissions
    • Updates to the input json form to wbsetitem
    • Fixing some issues with failing site-links
    • More than 50 aliases in one language for an item should now work (previously more than 50 failed in an ugly way due to an API limit)
    • Updated demo repo and client
  • Discussions/Press
    • Wikidata and ISO standards
  • Events
    • WikiCon
    • office hours (de en)
    • ongoing: State of the Map
    • upcoming: Health 2.0 Berlin meetup
    • upcoming: Software Freedom Day Hamburg
  • Other Noteworthy Stuff
  • Open Tasks for You

Kopie a "prelozeni" SK na CZ

Na filmovem portalu Filmový CZ portál máme novou sekci: xxxx ve filmu. Nešlo by zkopírovat články a "přeložit" pár slov do z databáze Filmový CZ portál - události do nezaplněné sekce?? Vím, že by to šlo ručně 365x vložit z SK do CZ, ale nešlo by udělat robota, který by toto úspěšně udělal místo ručního 365 x mechanického opakovaní? s pozdravem Simca (diskuse) 10. 9. 2012, 14:37 (UTC)

Jistě by to šlo, ale já osobně to nemám vyzkoušené. Se zakládáním článků mají zkušenost Frettie nebo Pastorius. Myslím, že bych dokázal také založit, ale potřebuji dostat data, a opravdu nemám čas si je sám chystat (tedy, pokud dostanu textový soubor, kde bude obsah "článků", robot je založí), not bene na portály, které považuji za zbytečnost. JAn (diskuse) 10. 9. 2012, 18:42 (UTC)

The Signpost: 10 September 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Obrázky WLM

Díky za doplňování obrázků do seznamů památek. Chtěl bych Vás poprosit, zda byste při jejich doplňování zauvažoval o využití obrázků z generované galerie Wikipedie:WikiProjekt Wiki Loves Monuments/Nevyužité obrázky. --Limojoe (diskuse) 12. 9. 2012, 07:49 (UTC)

O seznamu vím, ale vždy jedu podle nějakého klíče - buď mám k dispozici vlastní fotky z nějaké obce, které doplním, nebo jedu podle kategorií na commons. Bohužel, seznamy jsou obvykle tak rozsáhlé, že dělám jen na části, většinou na té, kterou znám osobně. BTW, my si vykáme :-)? JAn (diskuse) 12. 9. 2012, 07:57 (UTC)
Dobře budu tykat. Tím jsem nemyslel, že bys měl zpracovávat celý seznam systematicky, ale že ten malý kousek, co se vztahuje ke konkrétnímu seznamu, na němž zrovna děláš, by se dal použít. Zrovna Budějovice tam pár řádku mají... --Limojoe (diskuse) 12. 9. 2012, 08:08 (UTC)
Koukal jsem na ně, všechny tyto položky jsem během poslední aktualizace ČB seznamu vyřešil (i když občas jinou fotkou), lze je ze seznamu smazat, ale měl jsem e.k., tak to nechám na tobě. JAn (diskuse) 12. 9. 2012, 08:11 (UTC)

Wikidata weekly summary #22

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.
  • Development
    • Made new CreateItem special-page (also working JavaScript-less)
    • Special:ItemDisambiguation got lots of love and awesome autocompletion
    • Special:ItemByTitle also got lots of love and awesome autocompletion
    • The client-wiki now gets notified if a connecting Sitelink gets removed
    • Wrote Selenium tests for client-code
    • Editing/adding site-links will display a proper link to the page again
    • Removed auto-expansion for description/label input fields
    • Tested setting Mediawiki to use HTML5 to make sure it works as it should
    • Finished up work on new sites functionality in Wikibase and moved it as a patch to core (which is still awaiting review)
    • Worked on ValueHandler extension which will be used for our data values
    • Added “Type” entity type, plus skeletons for its associated Content, ContentHandler, ViewAction, EditAction and UndoAction
    • Implemented safeguards against text-level editing of data pages
    • Allow Sitelinks to Wikipedia only (fixed regression)
    • Wrote permission checks and edit conflict detection for ApiSetItem, undo/restore, etc.
    • Fixed display of deleted revisions of data items
    • Added --verbose option to pollForChanges maintenance script to show change summary
    • Bug fixes and improvements for right-to-left languages
    • Updated demo system
    • The long format (more like the json output format) for wbsetitem API module is now alive
  • Discussions/Press
    • Sent note about Wikidata to all Wikimedia projects via Global Message Delivery - generated quite some feedback on Meta
    • Started page to coordinate discussions about bots around Wikidata
  • Events
    • State of the Map
    • Health 2.0 Berlin meetup
    • upcoming: Software Freedom Day
  • Open Tasks for You

The Signpost: 17 September 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

JAnDbot

Please, disable your bot in ru:Мистический триллер, it inserts incorrect interwikis. And as I suggest your bot ignores {{bots}}. Mate, let us have a possibility to ban it doing what it should't do. It's no fun to post messages on a Chezh user page in my creepy english. Thanks and best regards! --Das steinerne Herz (diskuse) 19. 9. 2012, 16:42 (UTC)

Receptor mor

Odkud jste vzal podezření, že nejde o čirý vanalizmus - výmysly - bláboly? No pokud cs.wiki spravují takoví, kteří takto rozumějí chemii/biochemii, tak to potěš... (článek Receptor mor). --Kusurija (diskuse) 20. 9. 2012, 13:37 (UTC)

Wikidata weekly summary #24

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.
  • Development
    • Met with a group of database experts from different projects to get input for phase 2 of Wikidata
    • Updated demo system (the corresponding git tag is c2425396f765ee77c990fd4b235c3d8d9f569018)
    • Selenium Tests for Edit Conflicts
    • Bugfix for weird behaviour of NOEXTERNALINTERLANG magic word
    • Bugfix for updating language links on client (they were not updated when the connecting link got removed or changed)
    • Windows support for pollForChanges-Script
    • New special page Special:CreateProperty for creating property entities
    • Property entities can be displayed now, editing them does not yet work
    • The API is generalized to handle additional entities
    • Created initial DataType implementation
    • Created store for the client
    • Improved and extended store for the repository
    • Started on initial DataValue implementation
    • Wrote tests for client
    • Fixed localization bugs
    • Special:ItemDisambiguation page now automatically populates the language field
    • Created a central place for associating entity content models with namespaces
    • Created functions for checking whether a given namespace is an entity namespace and whether a given content model is an entity model
    • Worked to make Items work in the main namespace, removed assumptions about the content model of the main namespace in several places
  • Discussions/Press
  • Events
    • Software Freedom Day
    • upcoming: Leipziger Semantic Web Tag / MLODE
    • upcoming: Datengarten
  • Open Tasks for You

Weird edit at es:wiki

Greetings JAn Dudík. Just to inform you of this weird edit at es:wiki. Un saludo, --Technopat (diskuse) 22. 9. 2012, 01:03 (UTC)

Not weird, bot only moved all interwiki after text, this vandalism was here before. JAn (diskuse) 22. 9. 2012, 18:16 (UTC)

fotky wlm

Ahoj, všiml jsem si, že část fotografií Římova není opatřena šablonou akce WLM

{{Wiki Loves Monuments 2012|cz}}

, ač by do ní potenciálně spadaly. Mohu poprosit o její doplnění, pokud to nebyl úmysl?

To je zvláštní, měl jsem naopak za to, že jsou jí označeny i fotky, které tam nespadají. Že by commonist šablonu po neúspěšném uploadu odstranil? Podívám se na to. JAn (diskuse) 22. 9. 2012, 18:15 (UTC)

Wikidata weekly summary #25

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.
  • Development
    • Updated demo system
    • Added per-language uniqueness restriction for property labels (You can only have one property with a given name in a language. For items this applies for the combination of label and description.)
    • Tests for noexternallanglinks, CreateProperty, PropertyView
    • Finished base of DataTypes and DataValues extensions
    • Added resource module for loading site information
    • Improved change handling on the client, including when items are deleted and inserting changes that affect the client wiki in the client’s recent changes (still rough)
    • New "List all datatypes" Special page
    • Finished property view. Property entities can be edited now
    • Changes to some of the containing structures in the API, items to entities and item to entity
    • Change to token handling (gettoken has died in flames, use edit token from action=tokens instead)
    • Some cleanup for the security audit
    • Worked on encapsulating auto completion widget from EditableValue.autocompleteInterface
    • Started work on supporting access to remote wikis via the ORMTable class
    • Discussion and fixes regarding transaction logic in core
    • Made a git branch for the first deployment that is currently being reviewed by WMF (current review status)
    • Test coverage for Wikibase and its extensions is now recorded and visible online
  • Discussions/Press
  • Events
    • Leipziger Semantic Web Tage/MLODE
    • Datengarten
    • upcoming: Wikipedia Stammtisch Berlin
    • upcoming: Berlin Open Source Meetup
    • upcoming: Data Days
  • Other Noteworthy Stuff
    • If you are doing a Wikidata intro or something like that at an event we can send you some swag like stickers and flyers. Let me know well in advance please so it reaches you in time.
    • We have a shiny new contribute page
  • Open Tasks for You

The Signpost: 01 October 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Wikidata weekly summary #26

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.
  • Development
    • Added various new DataValue classes
    • Worked on ‘edit’ buttons for non-JavaScript version of entity views
    • Worked on resourceloader module for sites
    • Tests for PropertyView and CreateProperty
    • Tests for Uniqueness of Properties & Items
    • Tests for propagation of Item deletion/undeletion to client wiki
    • Tests for change propagation to Watchlists on client wiki
    • HTML validation results for Wikibase are now online
    • Special:CreateProperty is renamed to Special:NewProperty, to avoid naming conflicts in translatewiki with other extensions
    • Work on scripts for rebuilding and resetting data stores in the client
    • The client now handles when an item gets deleted on the repository
    • Wrote fixes for security concerns raised during review by WMF
    • Working on Wikidata branch in preparation of merging it into core/master soon.
  • Discussions/Press
  • Events
    • Wikipedia Stammtisch Berlin
    • Open Source Meetup Berlin
    • Data Days
    • upcoming: KESW (keynote by Markus Krötzsch)
    • upcoming: Wikimedia CEE meeting
  • Other Noteworthy Stuff
  • Open Tasks for You
    • Hack on one of these
    • Test some of the less common things you do on Wikipedia on the test repository and report bugs if you find anything that’s not working as it should

The Signpost: 08 October 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Wikidata weekly summary #27

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.
  • Development
    • Wikidata branch was merged \o/ (about 10.000 lines of code) This also means that MediaWiki now has shiny new ContentHandler features to enable storing data and other content types
    • Updated demo system
    • Fixed MediaWiki core bugs and responded to feedback about the ContentHandler
    • Looked into Solr
    • Added statement interface for items
    • Added claim interface for entities
    • Added IRIValue and GeoCoordinateValue
    • Added GeoCoordinate parser
    • Added base for the ValueFormatters extension
    • Initial work on create claim API module
    • Initial work on better API transformation handling of the data model components
    • Made the API aware that entities, not items are the thingies we really want to get
    • Finished implementation of non-JavaScript edit buttons
    • Switched local integration server to use core master branch
    • Improved how recent changes from the repository are displayed in the client
    • Worked on tests for recent changes on the client
    • Added Wikipedia-compatible URL rewrites for subdomains en, de, hu and he (en.wikidata-test-repo.wikimedia.de/wiki/Helium leads to the item)
  • Discussions/Press
  • Events
    • KESW
    • upcoming: Wikimedia CEE meeting
  • Other Noteworthy Stuff
  • Open Tasks for You

The Signpost: 15 October 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Wikidata weekly summary #28

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.

bot nahradil entitu prave v prikladu prace sablony s entitou

Viz editaci bota a muj revert. A i komentare tamtez. --Franta Oashi (diskuse) 22. 10. 2012, 14:42 (UTC)

Jedná se o starou chybu, která již byla vyřešena (viz). JAn (diskuse) 22. 10. 2012, 18:34 (UTC)

Šablona:Infobox hrad

Prosím pěkně, šlo by v tomhle infoboxu změnit parametr „Zeměpisné souřadnice“ tak, aby se v infoboxu nezobrazovaly, pokud nejsou vyplněny? A třeba je také doplnit do dokumentace. Díky. --194.213.41.2 23. 10. 2012, 08:08 (UTC)

The Signpost: 22 October 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Wikidata weekly summary #29

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.
  • Development
    • Content Handler is now live on Wikipedia and sister sites
    • Prefix term search for entities
    • Fixed bugs that popped up after Content Handler merge
    • API function wbsearchentities
    • Discussed JavaScript refactoring
    • Refactored some JavaScript stuff (like options handling)
    • Worked on JavaScript refactoring regarding the API
    • Implemented entity selector jQuery widget
    • Continued deployment work with WMF
    • Poked at Vagrant
    • Create puppet scripts for setting up Wikibase instances
    • New release of Pywikidata
  • Discussions/Press
    • Discussions around bots on the mailing list
  • Events
    • Bootstrapping Awesome
    • SMWCon
  • Other Noteworthy Stuff
  • Open Tasks for You

Bot vytvořil parametry infoboxu mimo infobox

Nahrazování šablony Geo dms nefunguje někdy správně – robot ji přetvoří na parametry infoboxu, ale dovnitř infoboxu ji neumístí. V článku Mylhúzy jsem opravil ručně, ale nevím, zda to nepostihlo i další – prosím, zkontrolujte. Blahma (diskuse) 29. 10. 2012, 14:18 (UTC)

Postihlo, bohužel - někde byla šablona umístěná na začátku, místo správného na konci a některý z mnoha příkazů, které jsem projížděl, neměl ošetřen výskyt souřadnic až za infoboxem. Pokusím se roboticky opravit. JAn (diskuse) 29. 10. 2012, 19:43 (UTC)

Infobox Koloděje

Ahoj,

můžeš se prosím podívat na infobox Koloděje? Bot upravil souřadnice a na editační stránce to vypadá v pořádku. Nicméně zobrazení v pořádku není. Prostor pro souřadnice je tam uveden 2x, jednou je proto prázdný. Vzhledem k tomu, že na editační stránce se to zdá OK, nevím, jak to spravit. Díky za pomoc, --Ivannah (diskuse) 30. 10. 2012, 13:52 (UTC)

Upravil jsem infobox, aby nezobrazoval původní parametry. JAn (diskuse) 30. 10. 2012, 20:14 (UTC)

The Signpost: 29 October 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Infobox Dubeč

Můžu Tě ještě poprosit o infobox na stránce Dubeč? Jsou tam dva, informace se v nich dublují, někdy rozcházejí... je to nepřehledné. Nevím, který tam správně patří, ale určitě by stačil jeden. Děkuji --Ivannah (diskuse) 31. 10. 2012, 12:46 (UTC)

Šablona:Infobox Válečná loď

Zdravim! K Vasi editaci infoboxu: asi by to chtelo doplnit do dokumentace nejaky priklad pouziti aby bylo zrejme v jakem formatu jsou souradnice ocekavany. Zatim! --Ozzy (diskuse) 2. 11. 2012, 11:47 (UTC)

Wikidata weekly summary #30

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.

Infobox chráněná oblast

Řekl bych, že se při vašich úpravách něco hrubě nepovedlo. Viz zobrazení stránky Národní park Petrified Forest na tomto grabu:

Nahoře je zobrazení souřadnic zdvojené a na začátku článku je výpis souřadnic ještě jednou, v divném formátu. Vzhledem k počtu zasažených stránek je rychlá náprava velmi žádoucí. Děkuji za pochopení. --Vachovec1 (diskuse) 2. 11. 2012, 17:24 (UTC)

Teď zmizel ten výpis na začátku článku, zdvojení vpravo nahoře zůstává. --Vachovec1 (diskuse) 2. 11. 2012, 17:31 (UTC)

Šablonu už jsem opravil, zdvojené souřadnice řeším mezi přípravou večeře a uspáváním dítěte, takže to chvilku potrvá. Jde asi o max 40 článků JAn (diskuse) 2. 11. 2012, 17:52 (UTC)

Prosba o Radu

Koukam že si s tvorbou Wiki stránek umíš poradit. Mohl bys mi říci na jakém počítačovém jazyku 'to funguje'? --Rod Sacketts (diskuse) 3. 11. 2012, 08:38 (UTC)

Wiki běží na softwaru MediaWiki, který je psaný převážně v PHP. JAn (diskuse) 3. 11. 2012, 09:47 (UTC)

Nadpisy

Ahoj, prosím tě, je toto (a i třeba toto) úmyslem? Protože to koliduje s tímto (pravidlem o nadpisech). Nešlo by to předělat, aby bot mezi {{InfoAktual|2011}} dělal řádek? Díky. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 4. 11. 2012, 09:12 (UTC)

Problém byl v zadání, bot nepředpokládal, že by za šablonou souřadnic mohlo následovat něco jiného, než konec řádku. Je někde nějaký seznam problematických článků? JAn (diskuse) 4. 11. 2012, 19:02 (UTC)
No, já opravím vše, co najde skript, takže není nutné se tím zabívat. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 4. 11. 2012, 19:15 (UTC)

Souřadnice - Krajní body Ruska

Našel jsem nějakou chybu v editaci souřadnic [26]. -xfi- 5. 11. 2012, 19:47 (UTC)

Bohužel je to častý nešvar, neuvádět do šablony všechny potřebné údaje. Bot si s tím někdy poradí, ale někdy ne. JAn (diskuse) 5. 11. 2012, 20:47 (UTC)

The Signpost: 05 November 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Souřadnice Hohnstein

Ahoj, nemohl bys mi prosím poradit, co v infoboxu hesla Hohnstein udělat, aby se údaje o souřadnicích v záhlaví článku nepřekrývaly? Už jsem s tím strávil dost času.--Gortyna (diskuse) 7. 11. 2012, 07:14 (UTC)

Stačí odstanit šablonu {{Geo}}. Tam, kde byl infobox, jsem robotem tuto šablonu zrušil, ale tam, kde nebyl, se musí po doplnění odstranit. JAn (diskuse) 7. 11. 2012, 10:18 (UTC)
Díky moc. --Gortyna (diskuse) 7. 11. 2012, 11:09 (UTC)

Infoboxy a souřadnice

Ahoj, nezapomeň prosím upravit dokumentaci u všech infoboxů, kde jsi zavedl nový způsob zadávání souřadnic. Díky. --Jowe (diskuse) 7. 11. 2012, 11:32 (UTC)

Changing username

Hello and Sat Sri Akaal! I'm changing my username globally as per the the meta request. So please oblige, renaming my account to "itar buttar" or please check the request to verify and act accordingly. Thanks a lot. --TariButtar (diskuse) 7. 11. 2012, 12:53 (UTC)

Wikidata weekly summary #31

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.
  • Development
    • Tpt wrote an awesome SpecialPage (Special:EntitiesWithoutLabel) that lists all items without a label in a given language (merged; will be in next deployment)
    • Tpt changed the page to create new items to allow you to enter links as well
    • Created patch for review for next deployment on wikidata.org
    • Updated demo system
    • Worked on and discussed editing widgets for data values
    • Some cleanup and further refactoring in JS of EditableValue
    • Added a message on the client’s Special:MovePage to invite users to update the associated page on the repository
    • Reviewed a whole pile of changesets
    • Helped with testing of deployment branch
    • Fixed Selenium search test & sitelink tests
    • Added Selenium tests for checking for security issues (JS injections)
    • Worked on Api.js refactoring
    • Worked on and fixed bugs in wbsearchentities
    • Couple of minor fixes in the front end
    • Introduced siteselector jQuery widget untangling functionality of SiteIdInterface
  • Events
    • office hours (logs here and here)
    • WMF metrics and activities meeting
    • right now: Wikimedia Conferentie + hackathon
    • upcoming: ISWC
    • upcoming: talk at Berkman Center
    • upcoming: intro and Q&A in Vienna
  • Open Tasks for You
    • Hack on one of these
    • Continue rocking!

Infobox řeka

Zdravím. Nevím, v čem je chyba, ale tato editace se v infoboxu nijak neprojevila. Jan.Kamenicek (diskuse) 11. 11. 2012, 22:32 (UTC)

Chyba to nebyla, kvůli kontrole, kde je šablona použita jsem dočasně revertoval na původní verzi infoboxu. Teď už by se měla projevovat. JAn (diskuse) 11. 11. 2012, 22:35 (UTC)

Informatika

Ahoj Honzo. Prosím, bylo by možné nějak přinutit Wikipedista:JAnDbota, aby neměnil anglický odkaz ze stránky Informatika na en:Computer Science, ale ponechal jej na en:Informatics? Problém je v tom, že existuje určitý posun významu mezi angličtinou a čestinou. Protějškem en:Computer Science je Matematická informatika nebo Počítačová věda, čili jedno poměrně úzké vědní odvětví, zatímco informatikou se v češtině obvykle rozumí téměř cokoli, co souvisí se zpracováním informací, jak je uvedeno na stránce Informatika. Viz též Diskuse:Informatika. Předem děkuju. Kolarp (diskuse) 12. 11. 2012, 20:32 (UTC)

V tom je obrovský bordel - je smícháno několik různých témat do jednoho, a když už se někomu na chvíli podaří to sjednotit na nějakou variantu, tak to za chvíli někdo jiný zamíchá opět jinak.

Viz též kde se nachází interwiki na Computer science a kde na Informatics. A navíc, [[:en:Informatics] je rozcestník, takže jakýkoliv robot jej automaticky přeskočí, pokud má k dispozici odkaz na nerozcestníkovou stránku. JAn (diskuse) 12. 11. 2012, 20:43 (UTC)

Zmatek je způsoben nejspíš těmi posunutými významy v jednotlivých jazycích. A také díky souboji „neotřelých“ a „otrockých“ překladů. To ale nic nemění na tom, že tu změnu provedl Tvůj bot. Kolarp (diskuse) 12. 11. 2012, 22:40 (UTC)
Ano, provedl s mou asistencí, už mi za to vynadali i z anglické verze, ale nic to nemění na to, že en:Informatics je rozcestník, takže i kdyby nebyl konflikt nikde v žádném jiném jazyce a robot by našel Informatics a Computer science, automaticky rozhodne pro CS, protže ta není rozcestník. JAn (diskuse) 13. 11. 2012, 09:12 (UTC)

Postaráte se vy nebo váš bot o ty zdvojené souřadnice (např. ZOO Praha, ZOO Plzeň), nebo to mám udělat manuálně (zas tolik toho není)? --Vachovec1 (diskuse) 13. 11. 2012, 21:57 (UTC)

Ono toho bude asi trochu víc :-( [27]. Udělám roboticky, zítra. JAn (diskuse) 13. 11. 2012, 22:01 (UTC)

The Signpost: 12 November 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Wikidata weekly summary #32

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.
  • Development
    • Implemented patching and automatic resolution of edit conflicts so you wont get as many edit conflicts anymore
    • Worked on $.valueview system for DataValues editing in the user interface
    • Started implementing DataType constructor in JavaScript
    • Added ValueValidator and ValueFormatter factory
    • Improvements to Diff extension
    • Construct PropertyValueSnak objects in the create claim API when needed
    • Improved Entity serialization (is now more concise and better encapsulated)
    • Added newFromArray to all DataValue objects and created DataValue factory using this
    • Worked on development environment distribution with Vagrant
    • Improved code that handles changes from the repository and reporting them in the client’s RecentChanges
    • Fought with broken selenium tests & refactored/fixed them
    • Reviewed tons of JS code
    • Set up QUnit test coverage report (will be online soon)
    • Updated demo system
  • Discussions/Press
  • Events
    • Wikimedia Conferentie and hackathon
    • ISWC
    • Wikidata intro and Q&A in Cambridge, MA
    • Wikidata intro and Q&A in Vienna
  • Other Noteworthy Stuff
  • Open Tasks for You
  • Hack on one of these

Infobox fotbalista a Kategorie:Aktivní fotbalisté

Ahoj, obracím se na tebe jako na technicky zdatného wikipedistu a toho, kdo kdo se takto vyjádřil v diskusi o smazání kategorie aktivních sportovců. Šlo by upravit {{Infobox Fotbalista}} tak, aby když je vyplněn parametr současný klub, byly články vkládány do skryté kategorie Kategorie:Aktivní fotbalisté ? Jelikož je však v mnoha článcích parametr vyplněněn "ukončil kariéru", bylo by potřeba v případě, že parametr obsahuje právě tento text, zajistit nevkládání do této kategorie. Díky. --Jowe (diskuse) 17. 11. 2012, 10:45 (UTC)

To je dost nesystematické řešení založená na opravdu kouzelném slovu. Lepší by bylo mít samostatnou proměnnou. --G3ron1mo 17. 11. 2012, 13:33 (UTC)
Proč nesystematické řešení ? Fotbalista, který má uveden (vyplněn) současný klub, je aktivní. Ano, problém je ono vyplňování parametru textem "ukončil kariéru", což si však myslím tam nepatří a mohlo by být roboticky odstraněno. --Jowe (diskuse) 17. 11. 2012, 14:03 (UTC)
Mělo by to být. u Karel Poborský je vidět, že infobox sám vloží info ukončil kariéru, pokud není parametr klubu vyplněn a v historii je možnost,m jak robotizky odstranit. JAn (diskuse) 17. 11. 2012, 15:30 (UTC)
Díky moc. O robotické odstranění nevhodného vyplnění parametru požádám na příslušném místě. --Jowe (diskuse) 17. 11. 2012, 15:44 (UTC)

Pánové co jste to udělali, teď je to hrůza :( --Jan Žáček (diskuse) 18. 11. 2012, 10:31 (UTC)

Konkretizujte problém. --Jowe (diskuse) 18. 11. 2012, 12:33 (UTC)

Hromadná copyvia z IP adres 46.135.xx.xx

Kolegyně Lalina odhalila velmi pravděpodobné vkládání copyvií z výše uvedených adres. Známé adresy a postižené články jsou uvedeny na Wikipedie:Porušení práv/Články zřejmě porušující autorská práva#Hromadná copyvia. Jako někoho, kdo má zkušenosti s wikikódem a wikiprocesy bych vás požádal, zda byste se pokusil zjistit, zda neexistují další, zatím neodhalené účty a další postižené články. Ještě dodám, že ve všech případech (aspoň zatím) šlo o články o francouzských sídlech. Děkuji. --Vachovec1 (diskuse) 19. 11. 2012, 00:18 (UTC)

Bude nějaká reakce, nebo mám zkusit jiného kolegu? Případně koho? Děkuji. --Vachovec1 (diskuse) 20. 11. 2012, 20:01 (UTC)
Znalost wikikodu s tím nemá co do činění, s odhalováním (přihlášených) účtů může pomoci WP:Checkuser, a co se copyvií týče - zkuste někoho z těch, co se jejich likvidací pravidelně zaobírají. MAximálně lze ještě zjistit, zda všechny IP z tohoto rozsahu patří stejnému providerovi a vyzkoušet další z tohoto rozsahu, zda na nich nejsou podezřelé editace. JAn (diskuse) 20. 11. 2012, 20:29 (UTC)
Dobře, zkusím se zeptat kolegy Mormegila, jakožto Checkusera. --Vachovec1 (diskuse) 20. 11. 2012, 21:12 (UTC)

The Signpost: 19 November 2012

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Souřadnice

Je skvělé, že se bot pustil do náhrady souřadnic, jen by mohl lépe zvládat údaje v nichž chybí vteřiny [28]--pan BMP (napište mi) 10. 10. 2012, 13:01 (UTC)

Vím o tom, ale je to jen nepatrné procento všech výskytů, takže těch několik pak holt opravím ručně. JAn (diskuse) 10. 10. 2012, 13:03 (UTC)

Ahoj. Sjednocování je fajn, ale v tomto a řadě dalších článků, které jsem psal, teď souřadnice nefungují - resp. se nezobrazují ani v infoboxu ani v záhlaví. Kde je problém? Dík --Faigl.ladislav slovačiny 15. 10. 2012, 14:30 (UTC)

Problém je v tom, že {{Infobox - židovský hřbitov}} používá bůhvíproč jako základ {{Infobox sakrální budova}} (kdyby to byly hrobky, tak to pochopím :-)) ale toto volání není v infoboxu budova zmíněno. A ve chvíli, kdy jsem na to přišel jsem už nestíhal danou šablonu upravit. Napravím to během večera, zároveň zjistím, zda šablona není volána ještě od někud jinud. JAn (diskuse) 15. 10. 2012, 17:59 (UTC)
Jo tak. No, to též nevím proč. Díky :-) --Faigl.ladislav slovačiny 15. 10. 2012, 21:43 (UTC)

Nestačilo by uvést souřadnice jen jednou (nejlépe v záhlaví)? --Freibo (diskuse) 18. 10. 2012, 15:47 (UTC)

Vždyť právě to dělám. A to jediné místo je infobox, odkud se to může zobrazit zároveň v záhlaví, a zároveň se tak snadno kontroluje, kde jsou, a kde ne. JAn (diskuse) 18. 10. 2012, 15:52 (UTC)
Mně to právě přijde v infoboxu zbytečné. Ty staré byly lepší, to se zobrazovalo jen v záhlaví. Navíc předtím stačilo zadat stupně, minuty a vteřiny a bylo to. Teď to musíš nějak převádět a než bych to pochopil, tak to radši nechám na nepřesném místě. --Freibo (diskuse) 18. 10. 2012, 15:59 (UTC)
Jak kde. Třeba v článcích o českých sídlech byly ve většině případů jak souřadnice v infoboxu, tak souřadnice "v záhlaví" (ve skutečnosti v kódu v zápatí). A co je těžkého na {{subst:dms|49|15|31.56}} -> 49.2587667 ? JAn (diskuse) 18. 10. 2012, 19:13 (UTC)
Omlouvám se JAnovi, že se sem motám, ale na tom "novém zápisu" není nic tajemného. Je to obyčejné desetinné číslo. Nevím odkud souřadnice do článků získáváte, ale z mapy.cz nebo google maps získáte snadno přímo ten desetinný zápis a nemusíte nic přepočítávat.--pan BMP (napište mi) 18. 10. 2012, 20:30 (UTC)
Ad pan BMP: Dovolím si oponovat. Jsou lidi, pro něž je takový postup neuspokojivý, protože do obsahu oproti předešlému formátu vstupu na pohled nevidí. Metoda Copy&Paste sice povrchně může fungovat, jenomže už s jistotou nevím, co přesně kopíruju. To není žádná uspokojivá kontrola obsahu, když se musím mechanicky spolehnout na to, co mi vyplivne nějaká externí aplikace a jenom to kopírovat dál. V decimálním formátu ještě jakžtakž odhadnu, kolik to zhruba obnáší minut, ale abych z hlavy dokázal reflektovat i tu druhou vrstvu, tzn. vteřiny, to ani náhodou. Takže při podívání na decimální souřadnice pořád plavu plus minus kilometr, i když obrazně řečeno "zaostřím pohled". A i když si to tedy naťukám do kalkulačky či převodního skriptu abych viděl přesný výsledek, stejně je to z hlediska drobných posunů souřadnic krajně nepraktické. Představte si, že mám nějaký plošně větší objekt, třeba rybník, který dovoluje určitou volnost s zapíchnutí souřadnic. Hledám tedy, kde poblíž jeho středu jsou nějaké co nejkulatější a nejjednodušší. Vím tedy, že na výstupu by se dalo použít 15 38 15 nebo 15 38 20. A teď nastává hlavy bolení - abych ztrácel čas přepočty a zkoumáním, jaké že decimální cifry na vstupu mi kýžený výsledek zaručí. :( U dd mm ss v tom systému člověk po letech používání mentálně funguje a ví, co každá úprava číslic, kterou provede, obnáší a jak si to může dovolit pro daný účel zaokrouhlit, (kupř. že když přihodí vteřinu, znamená to cca +30 metrů severně či v našich končinách +20 metrů východně atp.). Formát dd.ddddd je z mého hlediska de facto černou skříňkou. Opravdu nemám chuť se v něm trénovat natolik, abych převody a operace zvládal z hlavy.
A nadto mimochodem připomínám, že ne vždy se s pozicí zachází kliknutím na odkaz - souřadnice mají být i maximálně stručné, aby si je člověk snadno zvládal i opsat na papírek atp. pro použití off-line, proto apeluji nezaplevelovat údaje zbytečnými setinami vteřin a podobným submetrový balastem, přesahujícím praktickou aplikovatelnost. Z tohoto hlediska je v decimálním formátu sedm cifer za desetinnou čárkou příliš. Pět desetinných míst lokalizuje objekt na metr, ta dvě další se klidně mohou vyhodit. --Miaow Miaow (diskuse) 30. 10. 2012, 23:01 (UTC)
Formtá byl přijat kvůli jednoduchosti . A pro ty, co potřebují operovat s "lidským" formátem tu je šablona {{dms}}. Doporučený postup je šablonu substovat, ale to může jednou za čas udělat robot a editoři mohou vkládat souřadnice v "pohodlném" formátu, jen místo značek °'" (či tuctu jiných podobných) vloží svislítko. JAn (diskuse) 31. 10. 2012, 06:45 (UTC)
To je užitečné pro vkládání souřadnic ex nihilo, ale potíž na kterou upozorňuji tkví v něčem jiném - již existující souřadnice nyní masově straší ve zdrojovém kódu v "nečitelné" podobě, což znemožňuje jejich doposud jednoduchou kontrolu a "ruční" opracování při běžné editaci stránky. Přeformátování šablon vytvořilo stav, kdy souřadnice ve článcích se z hlediska editorů chovaji jako read-only (pohled do článku) nebo jako write-only (pohled do zdrojového kódu), nevykazují však dostatečně přívětivé vlastnosti read & write. --Miaow Miaow (diskuse) 31. 10. 2012, 16:08 (UTC)
Že teď souřadnice nejsou user-friendly je Váš názor, na který máte právo. Já s ním třeba nesouhlasím a naopak mi současná varianta ušetřila při vkládání souřadnic (třeba do seznamů pro WLM) obrovské množství času. Navíc si myslím, že následně už není potřeba si s těma souřadnicema nijak významně hrát, u rybníků, měst atp. není deset dvacet metrů žádná míra, a pokud jsou ty souřadnice úplně mimo, tak je lepší je napsat znova. Ono by stejně nešlo formát dms uvádět všude, protože prostě i dříve byly v mnohých článcích souřadnice v desetinném formátu a robot by to nebyl schopný při současné práci nahrazovat. Vůbec nehledím na to, že desetinný tvar proti šablonovému nebo nedej bože tvaru, kde by se všude vyplňovalo 8 parametrů, má řadu výhod pro využití těch hodnot v dalším, třeba automatizovaném zpracování.
Co se týká přesnosti, jsem toho názoru, že by to bohatě stačilo uvádět na celé vteřiny, jenže dosud tu byly souřadnice uváděny s přesností až na setiny vteřin, tedy až takovou přesnost podporuje šablona. Nepochybuju o tom, že kdybych při psaní té šablony tu přesnost ve výchozím stavu snížil, tak se teď někde dohaduju s někým, kdo si bude stěžovat, že zadal souřadnice nějaké sochy, ale kvůli šabloně mu to v mapách ukazuje úplně mimo. Kdo si píše na papírek, ať si píše s přesností jakou chce, je to jeho volba, ale kvůli tomu nehodlám poslouchat výtky, že jsme snížili přesnost informací na Wikipedii.
Ostatně soudím, že nyní, když byla konečně spuštěna do téměř ostrého provozu první fáze Wikidat, tak se programátoři jistě pustili do práce na fázi druhé, která určitě zahrne i souřadnice, a my se jimi tady nebudeme muset vůbec zabývat. Jsem vůbec zvědavý, jaký formát tam zvolí a třeba si jej bude možné při editaci zvolit. Každopádně ať už bude jakýkoli, tak díky usilovné práci JAndy na sjednocení té hromady různých nekompatibilních zápisů, které tu dosud byly, nebude vůbec žádný problém na Wikidata rychle přepnout. --Reaperman (diskuse) 31. 10. 2012, 20:24 (UTC)

Poněkud se nemohu ztotožnit s názorem, že změna souřadnic je skvělá. Bot zjevně nepřevádí souřadnice správně. Příklad: Mijako {{coor dms|24|46|27|N||125|19|36|E||type:isle_region:JA_type:range_scale:200000}} → 24°46′27″ s. š., 2°5′19″ v. d.]]. Navíc nerozlišuje měřítko, které dávám takové, aby zobrazená mapa měla vypovídací schopnosti, tedy u malých objektů velké a u velkých malé. Byl byste tak laskav a opravil svoje chyby? Děkuji. Herigona (diskuse) 14. 11. 2012, 21:14 (UTC)

Když jsou původní souřadnice zadané neúplně, pak to bohužel někdy dopadne takto. V takovém případě doporučuji revertovat na původní verzi a zkusím to udělat
Děkuji. Večer to zrevertuji doplním sem seznam článků, kterých se to týká. Herigona (diskuse) 15. 11. 2012, 09:18 (UTC)
Takže jsou to články Jaejama, Senkaku a Tokdo. V souvislosti s tím mne zajímají odpovědi na následující dvě otázky: 1. Lze rozlišit měřítko? Viz moji připomínku výše. 2. Zdá se mi to správně, že šablona infobox ostrov, případně souostroví teď neukazuje generální souřadnice, když je v textu další šablona souřadnice. Děkuji. Herigona (diskuse) 15. 11. 2012, 18:09 (UTC)
Opraveno. dokumentace viz {{Souřadnice}}. To, že jde o ostrov je zadáno natvrdo již v infoboxu. V infoboxu se starý formát nezobrazoval, protože daná položka už v něm neexistuje, je nahrazena novou. V případě nálezu dalších článků, kde robot nenahradil dle očekávání opět revertuj(te). JAn (diskuse) 15. 11. 2012, 19:30 (UTC)

Ahoj. Přečti si prosím tento příspěvek o formátu souřadnic. Porovnávám v něm formát souřadnic generovaný novou šablonou {{Souřadnice}}, s pevným formátem souřadnic který jde vytvořit šablonou {{Coor dms}}. Zároveň prosím, abys prozatím nepouštěl JAnDbota na seznamy nejvyšších hor evropských, asijských, afrických, amerických a australských zemí, dokud nepůjde i u nové šablony nastavit formát souřadnic. Z diskuze níže jsem pochopil, že už se na nějakém udělátku pracuje, takže až bude hotové, tak bych všechny souřadnice na zmíněných stránkách překlopil buď do dd°mm'ss" nebo do geocacherského dd°mm.mmm'. Děkuji.--Maoman (diskuse) 15. 11. 2012, 22:56 (UTC)

Je zřejmé, že bot pracuje špatně v šabloně {{Infobox Rozhledna}}; třeba tady: Malý Chlum (rozhledna).

Dále vidím problém v tom, že např. Dubeč, Kolovraty se ocitly ve skryté kategorii sídel bez souřadnice, ačkoli souřadnice jsou uvedeny. Asi některá z použitých šablon generuje kategorii, ale jsem líný si nad tím lámat hlavu, tak to přenechávám čilejším mozkům.--Tomas62 (diskuse) 21. 11. 2012, 09:21 (UTC)

V rozhlednách byl problém, že šablona, patřící na konec článku, byla na jeho začátku. Teď to lze snadno opravit ručně.
U 12 pražských částí jsou použity dva infoboxy, přitom existuje jeden souhrnný {{Kombinovaný infobox části Prahy}}, který by tento problém vyřešil. WP:ESO.
JAn (diskuse) 21. 11. 2012, 09:49 (UTC)

Odblokování

Ahoj. Je mi jasné, že budeš mít jiný názor, ale jenom tě informuji, že takovýto nick považuji jednoznačně za provokování (i loutka si může vybrat milion různých nekonfliktních jmen). Bude fakt super tu nacházet v historii článků takovéto nicky. Ale to je jenom takový povzdech... --Harold (diskuse) 23. 11. 2012, 21:41 (UTC)

Wikidata weekly summary #33

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.
  • Development
    • Updated demo system
    • Refactored and improved change propagation code
    • Add option for client and change propagations to work with job queue
    • Added filter and preference for recent changes on the client, to show/hide Wikidata edits
    • Pruning of changes table
    • Fixed some issues in the Wikidata Vagrant
    • Added puppet recipe for Wikidata on WMF labs
    • Worked on making statements editable in the frontend
    • JSON of entities is sent to the frontend now
    • Finalized DataTypes extension’s $.valueview system
    • Improved entity selector widget
    • Added Selenium tests for special pages
    • Tracking separate revision ids in Javascript to fix the edit conflict handling
    • Fixed fatal PHP error in Special:SetLabel
    • Entities with just whitespaces as label/description are not allowed anymore
  • Discussions/Press
  • Events
    • upcoming: Offener Sonntag at WMDE’s membership assembly
    • upcoming: SWIB
    • foss.in
    • local meetup in Bangalore
  • Other Noteworthy Stuff
  • Open Tasks for You

Bot si dělá, co chce?

Dnes bot jen tak změnil (diff) fungující odkaz. Bylo to účelem? Navíc ta stránka je tak obsáhlá, že se mi prostě nenačte, takže to kdyžtak revertuj za mě. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 26. 11. 2012, 17:59 (UTC)

Bot měl za úkol uložit prázdnou editaci v několika tisících stránkách převážně kvůli aktualizování vložených údržbových kategorií. Dvě z nich z nějakého neznámého důvodu změnil, i když zde jen poopravil velikost. Chybu jsem nahlásil, snad se nebude opakovat. JAn (diskuse) 26. 11. 2012, 19:19 (UTC)