Diskuse s wikipedistou:František Šťastný

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 dnem od uživatele Richard Sekerak (WMCZ) v tématu „Dotazník ke tvorbě strategického plánu

Uvítání[editovat zdroj]

--Jan Polák (diskuse) 4. 11. 2014, 23:48 (CET)Odpovědět

I já Vás tu vítám, těším se na Vaše příspěvky a srdečně přeji, ať se Vám ve Wikipedii líbí! --Vojtěch Veselý (diskuse) 11. 11. 2014, 14:23 (CET)Odpovědět

Děkuji za přání i přiložené údaje. --František Šťastný (diskuse) 11. 11. 2014, 15:49 (CET)Odpovědět
Je užitečné si opakovat. F. Š.--František Šťastný (diskuse) 27. 1. 2015, 15:36 (CET)Odpovědět

Článek Andreas Vesalius[editovat zdroj]

Dobrý den, konečně posílám připomínky k heslu Andreas Vesalius, které si vytváříte na pískovišti.

  • Mám dobrou zprávu ohledně obrázků. Rytiny ze 17. století, oskenované zde, můžete nahrát do úložiště Wikimedia Commons a odtamtud poté do článku. Možná by bylo lepší použít jako zdroj tyto stránky, kde je obrázek ve vyšším rozlišení.
  • Až obrázek vložíte do článku, klidně do popisku kromě „Andreas Vesalius Anatomicus“ napište i autora rytiny a rok vzniku.
  • Úvodní sekce. Je potřeba ji rozšířit, aby v pár větách shrnovala život, dílo a přínos Andrea Vesalia. Dále, je zvykem rozepisovat názvy měsíců, tedy místo 31. 12. 1514 napsat 31. prosince 1514. Dále, reference se nevkládají pomocí horního indexu, ale pomocí značky <ref></ref>, přičemž mezi tyto dvě značky napíšete text reference. Dále, všechny varianty Vesaliova jména pište tučně (i to přízvisko Anatomicus, jestli je takto často označován). Tučné písmo však použijte jen při prvním výskytu, dále v textu už ho pište normálně.
  • Upravte úrovně nadpisů. Nyní používáte jako první úroveň „podnadpis“. Místo tří rovnítek použijte dvě. Dále píšete nadpisy tučné, což je zbytečné. Vymažte z nich tedy značky pro tučné písmo: '''.
  • Životopisné údaje. Psát rok narození a úmrtí u Karla V. má sice informační hodnotu, ale není to na Wikipedii zvykem – je to nadbytečné, protože neznalý čtenář tyto údaje zjistí během dvou vteřin kliknutím na odkaz. Dále, názvy knih se nepíšou do uvozovek, ale kurzívou. Dále, je dobré se vyhnout historickému prézensu („on umírá“ apod.).
  • U dlouhé sekce Vědecká kariéra bych zvážil rozdělení na dvě či tři podkapitoly. Pokud tam ale nějaký jasný milník není, může to být i takto.
  • Přidal bych i sekci Literatura, kam můžete napsat seznam stěžejních děl pojednávajících o Vesaliovi. A nemusí to být jenom knihy české, klidně i stěžejní publikace zahraniční.

Zatím aspoň takto, zbytek připomínek ještě doplním. Vypadá to velmi pěkně. Zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 16. 12. 2014, 14:18 (CET)Odpovědět

Giovanni Battista Piranesi[editovat zdroj]

Dobrý den, posílám slíbené připomínky (zatím opět jenom část):

  • Informaci o původu rodinného jména bych nedával do první věty článku. V té má být co nejjasněji řečeno, kdo je subjektem článku a proč je vůbec důležitý. Takže tuto informaci bych zařadil na začátek životopisu, kde mluvíte o rodičích.
  • Téměř všechny názvy kapitol máte tučným písmem, mají být psány ale písmem normálním. Ve zdrojovém kódu to stačí upravit ze současného: == '''Životopis umělce''' == na == Životopis umělce ==
  • Kapitola „Velkoplošné veduty Říma“ se vůbec nevytvořila, rovnítka a celý nadpis musí totiž být na samostatném řádku
  • Kapitola „Životopis umělce“ (klidně by se mohla jmenovat jen „Životopis“) je natolik obsáhla, že by si možná zasloužila rozdělit do podkapitol. Nicméně hlavní je dělení do odstavců, a ty, které jsou tam teď, mají délku přiměřenou.
  • Mezery mezi odstavci se ale dělají jinak. Ne pomocí html tagů "br", ale prostým vložením jednoho prázdného řádku.
  • Reference vkládáte dobře. Aby to bylo i typograficky úplně bez chyb, měla by být reference (onen horní index v textu) vždy až za tečkou (či čárkou) ukončující větu. Bez mezery. Za referenci (horní index) už se pak další tečka nedělá. Tedy napište klasicky větu a zakončete ji tečkou. A přímo za tečku, bez mezery, vložte referenci. Za konec reference vložte mezeru a hned můžete pokračovat s dalším textem.
  • Symbol narození u dětí změňte z (•) na (*).
  • Chybí vnitřní odkazy, ale to si jistě uvědomujete, ty jdou vždy časem snadno doplnit.
  • Zbytek připomínek snad brzy.

Děkuji za další hezký článek a těším se zítra nashledanou. --Vojtěch Veselý (diskuse) 2. 2. 2015, 15:14 (CET)Odpovědět


Dobrý den p. Veselý! Děkuji za užitečné připomínky. I já mám celkově pocit, že životopis je až příliš dlouhý, ale neorientuji se dobře v záplavě údajů obsažených v katalogu současní výstavy. Asi Vás budu dnes více potřebovat než dříve. Čekám také připomínky od dcery, abych měl reakci alespoň od dvou osob reprezentujících 2 mladší generace. S pozdravem, František Šťastný--František Šťastný (diskuse) 3. 2. 2015, 11:02 (CET)Odpovědět

Další připomínky:

  • Názvy kapitol máte tučným písmem, mají být psány ale písmem normálním. Ve zdrojovém kódu to stačí upravit ze současného: == '''Název nadpisu''' == na == Název nadpisu ==
  • Kapitolu „Životopis“ máte přehledně rozdělenu do odstavců po jednotlivých dekádách, přesto bych ale zvážil, zda ji nějak neobohatit podnadpisy. Možná by stačilo držet se současné formy a podnadpisy pojmenovat třeba „Mládí“, „40. léta“, „50. léta“ atd. Ale dokážu si to představit i tak jak to je, bez podnadpisů.
  • Přidal bych odkazy na všechny tři slavné Piranesiho děti. Sice to budou prozatím červené odkazy, ale třeba ty články jednou někdo založí.
  • kap. Piranesiho historický význam
    • Nejsem si jistý, jak je míněna první věta. Jde o obecný popis situace, nebo už o jednu z Piranesiho zásluh?
    • přídavná jména typu „geniální rytec“, případně „nejlepší“, „nejváznamější“ je dobré používat ve chvíli, kdy se na tom shodnou badatelé a životopisci. A pak je velmi vhodné tam dát pomocí reference odkaz na literaturu, kde je tato charakteristika použita.
  • kap. Reference: Věta „Giovanni Battista Piranesi na anglické Wikipedii.“ je zde z jakého důvodu? Pokud to má být jenom odkaz na angl. článek, je to zbytečné, protože odkazy na ekvivalentní články v jiných jazycích jsou v levém menu. Pokud ale má jít o upozornění, že angl. článek byl jedním z Vašich zdrojů, použil bych formulaci tohoto typu (kterou používá např. prof. Sokol): Tento článek využívá informace z odpovídajícího článku francouzské a německé Wikipedie.
  • Mezi sekce Reference a Externí odkazy bych ještě zařadil sekci Literatura. V této sekci můžete uvést i literaturu, kterou jste nepoužil v Referencích.
  • Odkazy v sekci Externí odkazy mi většinou nefungují, navíc by bylo dobré dát je i do trochu lepší formy. Jedak jsou tam nějaké závorky, mezery a tečky navíc, jednak se externí odkazy většinou píšou ve formátu, ve kterém je skrytá internetová adresa a zobrazený je název internetové stránky, např. takto:
* [http://www.ngprague.cz/exposition-detail/giovanni-battista-piranesi-1720-1778/ Giovanni Battista Piranesi (1720-1778)] – detail výstavy na stránkách [[Národní galerie v Praze]]

Což se zobrazí takto:

  • Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) – detail výstavy na stránkách Národní galerie v Praze
  • Článek je to vynikající, určitě už ho můžete umístit do hlavního prostoru (i když vím, že ho chcete nejprve v klidu dodělat na pískovišti). Už schází jen tyto drobné připomínky, obrázky, odkazy (kromě kap. Životopis) a kategorie.

--Vojtěch Veselý (diskuse) 10. 2. 2015, 18:25 (CET)Odpovědět

Vážený pane Veselý,

děkuji za další připomínky, z nichž většunu jsem zavzal do textu.

  • Názvy kapitol jsem "odtučnil";
  • kapitolu "Životopis" jsem již dále "netříštil" uváděním desetiletí, a ponechal jsem jen dělení ve formě odstavců;
  • Označení "geniální rytec" je v Piranesiho případě běžně užíváno historiky umění (viz Odkazy);
  • Odkaz na anglickou Wikipedii je proto, že česká Wikipedie toto heslo nemá a odkaz na Ottův slovník obsahuje jen velmi stručnou informaci o Francescovi, která se prolíná s informací o Pietrovi a Lauře;
  • těch informací o Riranesim zase není tolik, abych "nakrmil" jak "Reference", tak i odkazy. Zítra o tom můžeme ještě uvažovat, neboť by snad bylo možné odkazy, resp. něco z literárních odkazů, které má v katalogu pí Dr. Kubíková;
  • Vámi navrženou úpravu textu 1. odkazu jsem provedl a
  • všechny odkazy jsem kontroloval - jsou funkční,

Zítra mezi 15 a 17 h budu ve Valdštejnské jízdárně, tj. jednu stanici metrem od Městské knihovny, takže doufám, že to stihnu nejpozději do 17:15. Kdybych se ani do této doby neobjevil ve cvičebně, prosím, již déle nečekejte. Jinak bych rád zítra provedl s Vaší pomocí kategorizaci hesla a nahradil tak heslo původní, podstatně kratší.

Jinak jsem začal již psát další heslo věnované rudolfínskému malíří a kreslíři Pieteru Stevensovi, jehož heslo v české i anglické nebo holanské Wikipedii zcela chybí. Nashledanou zítra. František Šťastný--František Šťastný (diskuse) 16. 2. 2015, 17:57 (CET)Odpovědět

Hezký den, díky za Vaše další snažení. :-) Pokud přijdete dnes na kurz, podíváme se na to, pakliže nedorazíte, odepíšu Vám sem. Srdečně zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 17. 2. 2015, 12:41 (CET)Odpovědět
Vážený pane Veselý, dnes jsem dopsal další heslo pro Českou Wikipedii s názvem Pieter Stevens. Chybějící heslo bych zítra rád - s vaší pomocí - vyexpedoval z mého pískoviště. Heslo však potřebuje ještě přidat 1-2 obrázky a ujistit se, že jeho kategorizace je O.K. Stále mne zneklidňuje, že některé kategorie jsou zbarvená červeně, přestože "slova" jsou mezi kategoriemi nebo vztahujícími se tématy.

Jinak již pracuji na dalším chybějícím heslu, které se týká jiného rudolfínského malíře - Dirka de Quade van Ravesteyn. S pozdravem František Šťastný--František Šťastný (diskuse) 23. 2. 2015, 16:35 (CET)Odpovědět

Giovanni Battista Piranesi[editovat zdroj]

Díky za velmi pěkný přepracovaný článek Giovanni Battista Piranesi, rád bych vám za něj udělil tuto wikikytičku! S pozdravem --Vojtěch Dostál (diskuse) 17. 2. 2015, 22:54 (CET)Odpovědět

Děkuji za kytičku, neboť uznání vždy potěší. A doufám, že Piranesi nebylo moje poslední heslo. František Šťastný

Ocenění[editovat zdroj]

Vážený pane Veselý, děkuji za ocenění mých editací. Jistě ještě nějaké přibudou, neboť začínám psát další heslo o Dirk de Quade van Ravestey (další dvorní malíř císaře Rudolfa II.). Jinak využívám příležitosti a připojuji dotaz: je možné zjistit, jak jsou hesla navštěvována zájemci? Pokud ano, jak to lze zjistím? Přeji Vám příjemný den. František Šťastný.
Ano, návštěvnost článků je veřejně dostupný údaj a lze zjistit snadno. Stačí si otevřít historii daného článku a kliknout na odkaz „Statistika návštěvnosti“ (odkaz je umístěn nad samotným seznamem editací). Zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 27. 2. 2015, 05:33 (CET)Odpovědět
Vážený pane Veselý, děkuji za informaci. Mile mne překvapilo, že někdo si přečte heslo o Pieterovi Stevensovi, o které ve Wikipedii existuje jen španělská mutace a jinak je to málo známý malíř působící v Praze na dvoře císaře Rudolfa II. Přeji příjemný konec týdne. František Šťastný--František Šťastný (diskuse) 27. 2. 2015, 10:01 (CET)Odpovědět
Dobrý večer ! Napsal jsem další heslo - Dirk de Quade van Ravesteyn, ale opět jsem selhal v některých odkazech v "literatuře" (kniha) nebo v "Externích odkazech" (Národní knihovna). Také nedovedu přenést obrázky z Wikimedia Common za pomocí "Editovat zdroj". A přitom se mi to minulé úterý zdálo tak jednoduché! Těším se proto na zítřejší lekci. S pěkným pozdravením--František Šťastný (diskuse) 2. 3. 2015, 17:24 (CET)Odpovědět

Giuseppe Arcimboldo[editovat zdroj]

Dobrý den, ten obrácený portrét boha plodnosti/košíku s ovocem na Commons nahrávat nemusíte, už tam je. Dokonce i v přímém porovnání, koukněte se zde. Další varianty a podobné obrazy jsou v příslušné kategorii. Srdečně zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 8. 4. 2015, 17:00 (CEST)Odpovědět

Vážený pane Veselý, s těmi "reverzními" obrazy jste mi udělal velkou radost. Jsou to hezké hříčky a i dnes je mi malou záhadou, jak to Arcimboldo maloval. Prý mu bylo vzorem podobné snažení Leonarda da Vinciho. Jinak, dnes dokončím "odkazy", neboť na té mé verzi Wikipedie to jde pomaleji než bych si přál. Krásný den Vám přeje --František Šťastný (diskuse) 9. 4. 2015, 10:01 (CEST)Odpovědět

Dobrý den, k Vaší editaci: není nutné ani vhodné odkazovat na každý obecný pojem vyskytující se v článku. Ten se pak stává nepřehledným a špatně čitelným, a navíc zanikají odkazy na skutečně relevantní pojmy. S pozdravem --RomanM82 (diskuse) 18. 4. 2015, 19:57 (CEST)Odpovědět

Děkuji za upozornění i opravy. --František Šťastný (diskuse) 19. 4. 2015, 14:13 (CEST)Odpovědět

Hans von Aachen[editovat zdroj]

Dobrý den! Nejsem si jistý, jestli Vám neunikly mé připomínky k článku Hans von Aachen, které jsem psal zde na své diskusi. Jde o poslední dva příspěvky v této sekci, z 15. a 18. května. Zvláště ta otázka, kde je vlastně Aachen pohřben (našel jsem další zdroj, který tvrdí, že v pražské katedrále), by chtěla vyřešit. Plus ty externí odkazy a výstava v r. 1997. Také bych se chtěl zeptat, jestli neznáte informační systém abART. Je tam toho o malířích docela dost. Zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 26. 5. 2015, 11:21 (CEST)Odpovědět

Vážený pane Veselý,
Vaše připomínky/doplněky a upřesnění jsem nepřehlédl. Hans von Aachen je skutečně pohřben v katedrále sv. Víta, zatímco náhrobek v Mnichově má jen "symbolický" význam a je v něm pochována jen jeho manželka. Proto byla Vaše poznám správná a děkuji za ni.
Archiv abART znám a informace registruji. Bývají však příliš stručné a někdy musím hledat doplňky, abych si ověřil, že i správné.
O výstavě věnované Aachenovi (1997) nevím, ale v tomtéž roce byla v Praze velkolepá výstava "Rudolf II a Praha", takže je možné, že vystavené obrazy byly použity ještě někde jinde.
Velmi Vám děkuji za pomoc i užitečné podněty.
Na další spolupráci (Tabulka rudolfínským malířů) se těší--František Šťastný (diskuse) 26. 5. 2015, 11:47 (CEST)Odpovědět
Dobrý den, že je v Mnichově jen epitaf je celkem jasné, ale není ten náhrobek v katedrále v Praze také jen symbolický? Cituji docenta Dvorského: „Jsou diskuse o tom, kde byl Aachen v Praze pochován. Ukazuje se, že jako většina rudolfinských umělců v chrámu sv. Jana v Oboře, který už neexistuje. Stával pod Jánským vrškem ve vsi Obora, která v době přemyslovské Malé Strany byla samostatnou vesničkou. Celý ten areál se v barokní Praze nenávratně ztratil.“ (zdroj). Asi by stálo za to v článku zmínit oba názory. Zdraví a na Seznam rudolfínských malířů se těší --Vojtěch Veselý (diskuse) 26. 5. 2015, 12:21 (CEST)Odpovědět
Dobrý den ! Tak jsem zase trochu ve skluzu s odpovědí, ale ještě v úterý večer jsem šel do pro mne dostupné literatury, abych zpřesnil hrobové místo Hanse von Aachena. Včera jsem pak kontaktoval pí Mgr. J. Náprstkovou a ona mi dnes odpověděla v souladu s Vaším podnětem a mou úpravou. Bohužel, při likvidaci hřbitova při farním kostele sv. Jana v Oboře nebyl proveden soupis zde pohřbených osob. Pravidelně se hovoří, že zde byl pohřben Aegidius Sadeler a někteří mladší umělci než byl Hans von Aachen. Náhrobní deska v chrámu sv. Víta uvádí, že Hans nechal zhotovit náhrobník pro svou matku, ale "Umělecké památky Prahy" nezmiňují, že by zde byl pohřben malíř sám. Paní magistra mi však přislíbila, že mi po návratu z Moravy pošle něco ze svých poznámek.
Jinak jsem našel ve své e-schránce pozvánku, abych se zúčastnil voleb do rady Wikimedia Foundation, ale Vaše jméno, ani jméno p. profesora jsem v seznamu nenašel. Poraďte mi, koho podpořit z ČR? Předem děkuji.--78.45.137.22 28. 5. 2015, 12:21 (CEST)Odpovědět
Dobrý den, s tím hrobem je to skoro detektivka, tak jsem zvědav na ty příslíbené poznámky. Co se týče voleb do rady WMF, tak bohužel nikoho z kandidátů neznám, tak ani nebudu nikoho doporučovat. Můžete se zkusit zeptat Pod lípou, třeba Vám někdo někoho doporučí. Zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 28. 5. 2015, 14:05 (CEST)Odpovědět
Dobrý den ! Dovím-li se něco nového v případě hrobového místa Hanse von Aachen, dám Vám vědět. Jinak se vzdám volby do Wikimedia Foundation, neboť mám-li někomu dát hlas, měl bych ho také alespoň trochu znát. František Šťastný--78.45.137.22 29. 5. 2015, 10:21 (CEST)Odpovědět
Vážený pane Veselý, pracuji na hesle o "malířích rudolfínského dvora", ale bohužel zítra odjíždím do Liberce, neboť dcera se zeťem odlétají do zahraničí, a tak budu nucen práci přerušit. Do Prahy se vrátí 9. června večer a zkusil bych (kvůli tabulce) přijít na Elpidu 10. 06. 2015. Zdravím. František Šťastný--František Šťastný (diskuse) 1. 6. 2015, 20:09 (CEST)Odpovědět
Vážený pane Šťastný, určitě 10. do Elpidy doražte. Přeji hezký výlet na sever! Zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 2. 6. 2015, 18:45 (CEST)Odpovědět
Vážený pane Veselý, zkouším psát v Liberci během čekání na vnuky. Když se dceři se zetěm nic v Anglii nečekaného nepřihodí, tak je velmi pravděpodobné, že přijdu příští středu. Krásný den přeje --František Šťastný (diskuse) 4. 6. 2015, 13:23 (CEST)Odpovědět

Mozek[editovat zdroj]

Dobrý den, kolega Utar mi psal, že máte připomínky a náměty k článku Mozek. Nemám teď příliš času nazbyt, ale pokud by to byly věci, jež bych byl schopen napravit, rád se tomu budu ve chvílích volna věnovat. Nechcete své připomínky napsat na stránku Diskuse:Mozek? Díky, s přátelským pozdravem --Vojtěch Dostál (diskuse) 27. 5. 2015, 14:49 (CEST)Odpovědět

Dobrý den! I můj čas je vzácný, ale protože jsem se 45 let věnoval otázkám vývojové neurofyziologie, se zájmem jsem si přečetl článek týdne ve Wikipedii. Doporučil bych heslo doplnit a aktualizovat. Mám následující poznámky:

1. Mozek je součástí centrální nervové soustavy, ale chybí mi na ni odkaz. Navíc, ani heslo "Lidský mozek" nepopisuje mikroskopickou stavbu mozkové tkáně důsledně. a) Z buněčného hlediska nelze opomenout "endotelové buňky" tvořící výstelku mozkových vlásečnic, neboť - na rozdíl od vlásečnic kdekoliv v těle - mají výjimečnou strukturu (těsné spojení, akumulace mitochondrií) i vlastnosti (tvoří hematoencefalickou bariéru !); b) zcela chybí pojmy "synaptické spojení" a "neuromediátor" či "neurotransmiter". Funkční vlastnosti mozku skutečně nezávisejí na velikosti mozku nebo na počtu neuronů, ale na hustotě synaptických spojení ! 2. Funkční lateralizace mozku platí nejen pro člověka, ale pozorovali jsme ji např. u potkana nebo kuřecího zárodku. 3. Mozková kůra není jen neokortx, ale u nižších obratlovců ji tvoří oblasti, které u savců, především u člověka, označujeme jako paleokortex (třívrstevná struktura) a archikortex (také třívrstevná struktura, která u savců s menším rozsahem neokortexu je relativně objemná). S rozvojem archikortexu souvisí pojem "hipokampální formace", který v hesle chybí. 4. Žlázou s vnitřní sekrecí není jen adenohypofýza, ale i neurohypofýza. Existují i tkáňové neurohormony. 5. Mozkomíšní tekutina (mok) je tvořena nejen přestupem tekutiny přes stěnu komorového systému a pio-gliální membránu (asi 2/3 objemu), ale i v chorioidálních plexech (asi 1/3 objemu se stabilizujícím účinkem na vnitřní prostředí mozku). Mozkomíšní mok se vstřebává do žilního systému mozku v místech tzv. sinusů či splavů. Formulace "...ústí do krevních cév" je nepřesná. 6. Neuro-gliální poměr je odlišný fylogenetisky. Existují nižší organismy, kdy jedna gliová buňka připadá na několik neuronů, ale u obratlovců tento poměr stoupá tak, že existují oblasti, kdy jeden neuron obklopuje a funkčně ovlivňuje i 10 gliových buněk. Ty se pomalu obměňují během celého života (také proto zanikají), zatímco tvorba neuronů z kmenových buněk je velmi omezená, i když celý život přetrvávající (viz hipokampus a vrstva bb. pod ependymem 3. komory). U potkana je pak čilá novotvorba nervových buněk především v čichových bulbech. 7. Detail. V části sub 5 má být místo "..mozek není jednotlivý orgán.." asi "...mozek není jednolitý orgaán...". Prosím, uvažte. --František Šťastný (diskuse) 29. 5. 2015, 11:25 (CEST)Odpovědět

Díky, přenesl jsem to na Diskuse:Mozek a budu se tomu věnovat. --Vojtěch Dostál (diskuse) 29. 5. 2015, 11:39 (CEST)Odpovědět

Odk na rozc[editovat zdroj]

Zdravím, ten ibox necháme být musel by se odplnit na wikidatech. Odkazy na rozcestníky lze zvýraznit udělátkem v nastavení v sekci Udělátka, stačí zatrhnout Zvýrazňovat odkazy na rozcestníky, odkazy na rozcestníky se Vám zobrazí zeleně. Mějte se--Horst (diskuse) 2. 12. 2015, 11:29 (CET)Odpovědět

Díky za upozornění. Rozcestníky upravuji.--František Šťastný (diskuse) 2. 12. 2015, 11:55 (CET)Odpovědět

Odkazy a upright[editovat zdroj]

Dobrý den, šablona upravit je tam proto, že stále zůstávají zelené odkazy na rozcestníky: formát, cyklus, dáma, studie, kompozice a obraz. Jdou vidět zeleně, je to jednoduché. Obrázky nenastavujeme pomocí pevných parametrů "px" ale pomocí parametru "upright". Vše je popsáno v Nápověda:Obrázky.--Horst (diskuse) 10. 2. 2016, 11:35 (CET)Odpovědět

I já přeji dobrý den. Jako "senior píšící Wikipedii" mne chybí některé potřebné informace. Pan Veselý říkal, že rozcestníky lze v omezené míře používat. Podle Vašeho doporučení jsem je raději zrušil. Co se týče "upright" jsem v nápovědě odkaz našel, ale zcela jsem mu neporozuměl. Proto jsem ponechal přeci jen px v nejmenší hodnotě. Škoda, že kurzy pro pokročilé nepokračují a nejsou ani setkání. Strohý text někdy postrádá potřebnou názornost a nenahradí systém "dotaz-odpověď".--František Šťastný (diskuse) 10. 2. 2016, 12:31 (CET)Odpovědět

Dotaz na možné pokračování lekcí/setkání pro seniory píšící Wikipedii[editovat zdroj]

Dobrý den! Při podzimním setkání se seniory, kteří píší Wikipedii, se uvažovalo o možném setkávání vedoucích či organizátorů České Wikipedie se seniory, kteří by si mohli doplňovat či rozšiřovat své dříve získané znalosti z kurzu "Senioři píší Wikipedii". Uvažuje se o něčem podobném i pro rok 2016? Těch seniorů, kteří se zúčastnili podzimního setkání bylo překvapivě hodně, ale s časem se dá vše ztratit.--František Šťastný (diskuse) 4. 3. 2016, 11:38 (CET)Odpovědět

Dobrý den, ano, pár kurzů již běží, další jsou v přípravě. Aktuální informace o pořádaných kurzech by se měly objevovat vždy na Wikipedie:Senioři píší Wikipedii/Zájemci. Zajít můžete třeba teď 7. března v 16.30 do Elpidy na Pankráci na praktický kurz, rady a tipy; jeden z dalších kurzů by pak měl začít na přelomu března a dubna. S pozdravem --4. 3. 2016, 11:57 (CET), Utar (diskuse)
Dobrý den! Děkuji za informaci. Bohužel, dnešní setkání je již mimo můj program, ale budu sledovat uvedený odkaz "zájemci" vhledem k možnému termínu březen/duben 2016. S pozdravem--František Šťastný (diskuse) 7. 3. 2016, 14:17 (CET)Odpovědět
Pěkný den, pane Šťastný. Toho sedmého března finišoval kurz pro začátečníky, kurz pro pokročilé začne v úterý patnáctého od půl čtvrté v knihovně na Mariánském náměstí, tak jak tomu bývalo minulý rok. (Měl by Vám o tom také dorazit e-mail.) Tak věřím, že se tam někdy zase potkáme. Zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 12. 3. 2016, 13:25 (CET)Odpovědět
Dobrý den pane Veselý. Děkuji za zprávu a opravdu se těším, neboť budu potřebovat Vaši pomoc. Asi jsem trochu pozapomněl. Budu se snažit přijít již v nadcházející úterý, ale odejdu asi o 1/2 hodiny dříve, neboť od 18 hodin si jdu vyslechnout prof. Čorneje do Kleio klubu. Zdraví --František Šťastný (diskuse) 13. 3. 2016, 15:15 (CET)Odpovědět

Odkazy k ořezu obrázků[editovat zdroj]

Posílám slíbené odkazy k ořezu obrázků. Zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 22. 3. 2016, 17:50 (CET)Odpovědět

Dobrý den pane Veselý, velmi děkuji za odkazy. Přeji krásné sváteční dny. --František Šťastný (diskuse) 23. 3. 2016, 11:17 (CET)Odpovědět

Soutěž Europeana 280[editovat zdroj]

Dobrý den, rád bych Vás upozornil na to, že od 15. dubna do konce května se bude ve Wikipedii konat soutěž v psaní a překládání článků o evropských uměleckých dílech „Europeana 280“. Stránka soutěže je zde. Každá zúčastněná země nominovala deset článků, z těch za ČR by Vás mohlo nejvíce zajímat asi vytvoření článků o těchto dvou obrazech: [1] a [2], ale psát můžete o kterémkoli z 280 obrazů (kompletní seznam je tady a v kterémkoli jazyce. Určitě tam najdete i nějaké dílo od některého z Vašich oblíbených malířů. Pokud se rozhodnete zúčastnit, rád Vám pomohu s příhlášením a dalšími technickými věcmi. Zatím je každopádně dost času na rozmýšlení. Zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 26. 3. 2016, 20:55 (CET)Odpovědět

Vážený pane Veselý, odpovídám v krásný sváteční den, kdy se těším různými zprávami v elektronické poště. Mezi nimi jsem našel i Vaši nabídku, kterou rád přijmu, ale o detailech se s Vámi ještě poradím. Z údajů ve Wikidatech nevyplývá, zda se jedná o popis některého z 10 obrazů nebo o celé heslo (nové nebo přepracované - např. Karel Škréta, které je až příliš stručné, zatímco heslo Václav Hollar působí dobře). Také nevím, zda se má psát v angličtině (?) nebo pro českou Wikipedii, tj. česky. Myslím si, že bych proto volil spíše Karla Škrétu/Podobiznu řezače drahokamů Dionysia Misseroniho a jeho rodiny. Zcela původní by bylo heslo věnované oltáři z Roudnik s jedním z prvních vyobrazení Mistra Jana Husa. Na dalším se můžeme domluvit na příští lekci v MKP (29. 03. 2016). S pěkným pozdravením --František Šťastný (diskuse) 27. 3. 2016, 17:09 (CEST)Odpovědět
Hezký den, psát se mají samostatné wikipedistické články přímo o obrazech, ne jen přidávat popisky či psát o jejich autorech (byť články o nich by samozřejmě většinou taky potřebovaly vylepšit či založit). Účastnit se můžete jak zakládáním/vylepšováním článků na kterékoli z 39 jazykových verzí Wikipedie, tak přidáváním informací na Wikidata (to je jednodušší, ale za méně bodů :-)), více tady. Takže můžete např. napsat český článek o Podobizně řezačů drahokamů a ten pak ještě přeložit do těch jazyků, na které si troufnete (a třeba ještě přidat různé údaje z článku o obrazu na Wikidata). Podrobnosti tedy vyřešíme v úterý. Zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 27. 3. 2016, 20:54 (CEST)Odpovědět
Děkuji za vysvětlení. Více zítra.--František Šťastný (diskuse) 28. 3. 2016, 14:28 (CEST)Odpovědět

Poznámky k Podobizně řezače...[editovat zdroj]

Dobrý den, je hezké pozorovat, jak článek postupně roste. Jenom pár rychlých poznámek:

  • název obrazu by měl být psán vždy kurzívou (v úvodu tučnou kurzívou)
  • info o umístění obrazu místo do první bych dal až do druhé či třetí věty
  • první obrázek by měl být úplně vpravo nahoře (ideálně i s infoboxem, pokud vhodný existuje), ne až pod prvním odstavcem
  • co v popisku obrazu znamená, že je obraz neznačen?
  • v úvodní sekci by mohla být vedle datace i informace, proč byl obraz namalován, tedy na čí popud. to pak rozebíráte v části Datace obrazu (pak se nabízí otázka, jestli sekci nepojmenovat nějak vhodněji, třeba Původ obrazu, ale může být myslím ponechán i současný název sekce)
  • pokud se chcete účastnit soutěže, nezapomeňte článek zveřejnit až po 15. dubnu :-)

--Vojtěch Veselý (diskuse) 5. 4. 2016, 15:19 (CEST)Odpovědět

Dobrý den. děkuji za připomínky. Rád budu diskutovat i o dalších věcech jako je např. další výřez z obrazu, neboť nevím jak na to. --František Šťastný (diskuse) 5. 4. 2016, 15:30 (CEST)Odpovědět
Dobrý den! Pokusil jsem se akceptovat Vaše připomínky, ale nevím s jakým úspěchem. Vůbec se mi nepodařilo vložit obrázek do založeného Infoboxu, přestože jsem ho předtím měl již přenesený do textu. Nevím, kde dělám chybu. Také potřebuji 3 citace v References převést do jediné, ale jako správný nepozora si to již nepamatuji, když jste nám to nedávno ukazoval. Asi to ta rýma, ale doufám, že zítra mi bude lépe. S pozdravem--František Šťastný (diskuse) 11. 4. 2016, 16:24 (CEST)Odpovědět
V infoboxu pouze stačí před názvem obrázku vymazat slovo "File:". Vícenásobná reference jde nejjednodušeji dělat ve Vizuální editoru. V režimu Editovat klikněte na referenci, kterou chcete nahradit, v rámečku stiskněte Editovat, vymažte obsah z políčka a poté klikněte dole na tlačítko Použít existující referenci. Pak stačí tu příslušnou referenci vybrat ze seznamu a potvrdit. Přeji hodně zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 11. 4. 2016, 16:42 (CEST)Odpovědět
Dobrý den. Po týdenní odmlce způsobené nepříjemnými chřipkovými projevy se opět pokouším navázat na přerušenou diskuzi a následné opravy. Zatímco obrázek v Infoboxu se mi podařilo vložit/zobrazit, zcela jsem selhal ve spojení citace "Neumann J.", která se tam objevuje třikrát, včetně stránek. Místo toho se mi podařilo všechny References přesunout do Externích odkazů a nyní nevím, jak z toho. Obrazně - jen smrt může být příčinou mé absence na úterní lekci. A ještě jeden dotaz. Uvažoval jsem vložit do stránky ještě Škrétův rodový znak Šotnovkých ze Závořic, který lze nalézt pod http://www.screta.eu/w/index.php?title=Znak_%C5%A0otnovsk%C3%BDch_ze_Z%C3%A1vo%C5%99ic (viz také externí odkazy), ale po kliknutí na znak se objeví informace, že autorská práva na tuto reprodukci má Národní galerie v Praze. Bude třeba podstoupit podstoupit uvolnění fotografie přes Wikipedie:OTRS? Těším se na Vaše doporučení/rady. --František Šťastný (diskuse) 17. 4. 2016, 17:56 (CEST)Odpovědět
Na kurzu jsme vše snad vyřešili osobně, ještě posílám ten rodový znak. Nahrál jsem ho na Commons sem. NG si autorská práva na věrnou reprodukci 2D díla nárokovat nemůže. Co se týče obrazu Kováře Jecha, zjistil jsem, že už na Commons byl, a to zde. Zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 19. 4. 2016, 19:19 (CEST)Odpovědět
Pane Veselý, jste skvělý. Děkuji. Zítra se domluvíme na konečné úpravě. Začal jsem pracovat na dalším heslu. Zdravím.--František Šťastný (diskuse) 19. 4. 2016, 20:01 (CEST)Odpovědět

WikiMěsto Mariánské lázně[editovat zdroj]

Dobrý den, stránky WikiMěsta najdete tady. Pokud se opravdu budete moci zúčastnit, můžete rovnou vyplnit registrační formulář. Zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 21. 4. 2016, 01:10 (CEST)Odpovědět

Přeji hezké čtvrteční odpoledne a sděluji, že 3.-5. června mám volný víkend. Rád bych se zúčastnil vystoupení/přednášky pro seniory, případně se podílel na napsání hesla o Mariánských Lázních. Zatím jsem si nezjišťoval spojení a tak neznám ani případný odjezd, který bych přizpůsobil přednášce p. Veselého. Je známo, kde budou účastnící ubytováni? Již nejsem zvyklý spát na karimatce a ve spacáku. Prosím, informujte mne, abych se mohl přihlásit. Jinak píši heslo o oltářním křídle z Roudník (viz pískoviště). Zdraví --František Šťastný (diskuse) 21. 4. 2016, 17:58 (CEST)Odpovědět
Dobrý den, to je moc dobrá zpráva! Prosím, vyplňte co nejdřív tento registrační formulář. Ubytování bude zajištěno v nějakém penzionu. Jak to bude s odjezdem ještě nevím, ale to se ještě včas domluvíme. Přeji hezkou sobotu. --Vojtěch Veselý (diskuse) 23. 4. 2016, 15:30 (CEST)Odpovědět
Dobrý večer! Pane Veselý, čert nikdy nespí. Včera na výletu jsem 4 x omdlel a při poslední mdlobě jsem před autobusem upadl na tvář a poranil si i oko o brýle. Zítra jdu na vyšetření na oční kliniku a také na preventivní kardiologii. Není vyloučeno, že mi voperují kardiostimulátor. V úterý napíši více. Příjemný večer Vám přeje, --František Šťastný (diskuse) 24. 4. 2016, 20:15 (CEST)Odpovědět
Moc mě mrzí, že máte takovéto zdravotní problémy. Přeji hodně sil a držím palce, ať je lépe. Srdečně zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 29. 4. 2016, 01:09 (CEST)Odpovědět
Po bezvedemích, která mne postihla předminulou sobotu, mi ve středu v IKEM voperovali kardiostimulátor. Nyní jsem v domácím ošetřování. Rád bych dopsal ještě heslo o deskách z Roudník, ale nevím, zda zítra již budu moci přijít na poslední lekci pro pokročilé. Vidím to spíše na středu a asi jen na hodiny. Jsem ještě hodně unavený. Snad Vám budu užitečný jindy a jinde než v Mariánských Lázních. Za měsíc budu vědět více o svých možnostech.--František Šťastný (diskuse) 2. 5. 2016, 11:47 (CEST)Odpovědět

Europeana Art History Challenge - update[editovat zdroj]

Thank you for signing up and participating in the Europeana Art History Challenge!
I have just published an update to the project on the mailing list which you might be interested in:
https://lists.wikimedia.bg/pipermail/europeana-280-challenge/2016-April/000042.html
You can also subscribe to the list here (if you're not already) for further updates and conversation between participants. Good luck and happy translating! Sincerely, Wittylama (diskuse) 28. 4. 2016, 16:29 (CEST)Odpovědět

Hallo. Thank you very much for your information. I welcome additional reports. Greetings.--František Šťastný (diskuse) 8. 5. 2016, 18:22 (CEST)Odpovědět

Nový příspěvek pro Europeana 280 (a Wikidata)[editovat zdroj]

Přeji příjemný nedělní podvečer. Pane Veselý zkusil jsem napsat a uložit na stránku české Wikipedie heslo nazvané Trůnící Madona mezi sv. Kateřinou a sv. Alžbětou Uherskou (Tabula z Jánoviec) a napsal Wikidata v angličtině, němčině a zcela přepracovat ta v češtině. Uvítám Vaše kritické poznámky. S pozdravem--František Šťastný (diskuse) 8. 5. 2016, 16:59 (CEST)Odpovědět

Dodatek pro p. Veselého. Měl jsem radost, že někdo z VB přeložil heslo "Levé křídlo z Roudníků", zatímco někdo ze Slovenska přeložil heslo "Podobizna řezače drahokamů Dionýsia Miseroniho...", včetně obrázků. Naopak nemohu souhlasit s tím, aby někdo z VB napsal jednu větu o desce "Sv. Juda Tadeáš" od Mistra Theodorika a dostane za to 10 bodů. Uvažuji to heslo napsat vyčerpávajícím způsobem, ale myslíte si, že to stojí za to? Vidím, že priorita a body lze získat "podfukem"? Zkusím napsat heslo "Madonna" od Eduarda Muncha. Podpoříte mne? Zdravím.--František Šťastný (diskuse) 8. 5. 2016, 18:31 (CEST)Odpovědět
Zdravím a děkuji za pěkné texty k Europeaně. Všiml jsem si, že komunikujete primárně ve své diskusi, tak jen napíši pár poznámek sem: U čl. Levé vnitřní křídlo oltáře z Roudníků mi není jasné, proč se článek nejmenuje Oltářní křídla z Roudník(ů) či podobně, proč je jen o levém křídlu (podívejte se do diskuse u článku, odpovězte kde budete chtít). Když už jsem si všiml Vašich plánů: U Judy Tadeáše upozorňuji, že není jasné, co se v Europeaně vystavuje (psal jsem Dominikmatusovi > File:Mistr Theodorik - Sv. Juda Tadeáš.jpg a později i Wittylamovi). U Munchovy Madony a Výkřiku je třeba zvážit tento problém: existují články o "sériích" (nebo jak jsem psal o "obrazech s více variantami") Madona (Edvard Munch) a Výkřik a je otázka, jestli na Wikipedii je vhodné psát ještě o konkrétních obrazech (variantách = mít tedy asi 6 článků o Munchově Madoně). Přeji mnoho wikičlánků. --marv1N (diskuse) 10. 5. 2016, 15:27 (CEST)Odpovědět
Dobrý den. "Oltářní křídlo z Roudník, levé vnitřní" je oficiální zadání české strany pro Europeana 280. Na Wikimedia Commons je také k převzetí jen "levé křídlo - vnitřní strana", takže popis obou křídel z vnitřní a vnější strany je mou iniciativou, protože vyobrazení mistra Jana Husa je v českém gotickém malířství unikátní. Název hesla lze změnit, zpřístupní-li Husitské muzeum v Táboře vyobazení na obou křídlech z Roudníků. Zatím však muzeum nemá ani heslo na české Wikipedii.

Na české Wikipedii existuje jak heslo "Juda Tadeáš", tak i "Kaple svatého Kříže (Karlštejn), ale i "Mistr Theodorik". Hesla jsou napsána dobře, ale chybí podrobnější popis souboru 129 obrazů v kapli se nacházejících nebo alespoň těch šesti, které jsou zapůjčeny a vystaveny v NG v Praze. O vhodném názvu hesla vztahujícího se k deskovému obrazu "Sv. Juda Tadeáš" budu diskutovat na dnešním klubu Wikipedie. Juda byl sice poslední z apoštolů, ale proč ho nemít na Wikipedii s odkazem na zbývajících 128 desek jako prvního. Munchův "Křik" nebo "Madona" jsou obrazy, které jako mnoho jiných, existují v několika variantách. Obraz "Madona" jsem viděl v Munchově muzeu v Oslu hned v několika variantách a docela se snášely, myslím, že se i doplňovaly. Neměl by být problém popsat zadání v Europeana 280 a současně se zmínit i o existujících variantách. Za sebe mohu říci, že jsem soutěž Europeana 280 uvítal jako počin, ale o způsobu zadání, bude-li soutěž pokračovat, lze (je třeba) diskutovat). Měnit něco uprostřed soutěžního zadání by ale způsobilo více škody než užitku. S pozdravem--František Šťastný (diskuse) 11. 5. 2016, 10:30 (CEST)Odpovědět

Zdravím: Právě Vaší domněnce "je oficiální zadání české strany pro Europeana 280" nerozumím. Jaký artefakt je či není v soutěži by mělo být autoritativně popsáno právě v Europeaně, tedy: http://www.europeana.eu/portal/record/2063619/CZR_280_005.html, ovšem tam se zcela jasně mluví o obou křídlech (je tam i odkaz na stránky Husitského muzea en a cs, kde také není snaha dělit křídla od sebe). Mohl byste tedy upřesnit, odkud jste ono zadání získal (přiznám se, že mám neblahý pocit, že jste vyšel pouze z faktu, že na Commons máme pouze část obou křídel - levou vnitřní -, což ve skutečnosti z hlediska soutěže ani metody wikipedistovi práce nehraje vůbec žádnou roli)? U Judy Tadeáše jsme se asi někde minuli, zde je spor, zdali se píše o této desce, nebo jiné desce. U Muncha je to spíše metodická otázka (a nevím, jestli si nerozumíme, případně jestli na věc máme jiný názor): otázka je jestli nám o tom bude stačit zastřešující článek, nebo o každém obrazu budeme mít článek samostatný (tedy jestli začít nový článek u položky Q18890421 [Madona v Norské národní galerii, vystavená v Europeaně 280], nebo rozšířit článek u položky Q1989780 [zastřešující článek o Munchových Madonách]). --marv1N (diskuse) 11. 5. 2016, 14:26 (CEST)Odpovědět

Příjemné odpoledne. Otázce porozumíte, až se podíváte na "české zadání" pro Europeana 280 spojené se jménem českého koordinátora.Vojtěcha Dostála (viz https://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:Europeana_Art_History_Challenge/Czech_Republic). Licenční práva garantovaná Wikimedia Commons poskytují jen vyobrazení vnitřní strany levého křídla z Roudníků. Umístíte-li na Wikimedia Commons i zbývají strany obou křídel, rád změním název hesla a doplním o obrázky v jpg. V ostatním se obraťte na p. Vojtěcha Dostála, českého koordinátora celé akce, neboť já jen "tvořím". S pozdravem--František Šťastný (diskuse) 11. 5. 2016, 14:55 (CEST)Odpovědět

Teď již vidím zcela zřetelně, že moje podezření bylo správné. Ono soutěžní dílo, jinak také zajímavé umělecké dílo 15. století jsou Oltářní křídla z Roudník (u skloňování jména sídla Roudníky se držím se úzu Husitského muzea, pokud jste spíše viděl v literatuře jiné, tak je možné použít jine). Vás zmátlo, že v tuto chvíli máme na Wikimedia Commons jenom soubor zachycující levou vnitřní část, ovšem to s tím, jak má vlastní článek vypadat vůbec nesouvisí - další může kdokoliv kdykoliv nahrát, naopak o díle by se mohlo psát i kdybychom žádný soubor na Commons neměli (to jestli máme soubory a v jaké kvalitě je dost často dílem náhody). Přiznám se, že nevím, jestli mluvím Vám srozumitelným jazykem (lépe řečeno, mám dojem, že ne), pakliže ne, tak jestli častěji mluvíte s V. Veselým nebo jiným zkušenějším wikipedistou, tak si to zkuste nechat případně vysvětlit od něho. --marv1N (diskuse) 11. 5. 2016, 18:17 (CEST)Odpovědět
Právě jsme to s panem Šťastným v pražském Klubu Wikipedie probírali. Pan Šťastný se situací na Commons zmást nenechal, naopak tam teď to pravé křídlo donahrál. Faktem je, že specifikace na "levé křídlo" už byla (z nám neznámého důvodu) v samotném českém zadání soutěže, takže pan Šťastný pouze následoval pokynů. Nicméně do budoucna bude určitě lepší článek koncipovat jako celý oltář. --Vojtěch Veselý (diskuse) 11. 5. 2016, 19:18 (CEST)Odpovědět
Ten článek je koncipovaný již teď dobře a je pěkný (jen název nekoresponduje). Proč to je v zadání je velmi prosté, názvy se berou z příslušných položek podle lokalizace Wikidat. Právě proto je zvláštní, že změnu u položky Q22671034 Oltářní křídla z Roudník [původní lokalizace doplněná Dominikem Matusem [3] ] > Levé oltářní křídlo z Roudníků provedl právě F. Šťastný 4. 5. [4]. Těch změn tedy bylo provedeno ze strany F. Šťastného více a s velkou jistotou, tak jsem se radši ptal na hlubší záměr, nicméně se mi po této diskusi jeví, že ho někde něco spletlo (to není žádná výčitka, asi všichni se snažíme situaci vyjasnit, tak abychom mohli ve výsledku psát dobrou Wikipedii). --marv1N (diskuse) 11. 5. 2016, 20:09 (CEST)Odpovědět
Dobrý den všem. Ano, původní dotaz jsem zcela nepochopil, a proto jsme o jeho jednotlivých částech diskutovali na klubu Wikipedie. Dnes doplním do hesla vyobrazení vnitřní strany pravého křídla z Roudníků, což úplnosti hesla prospěje. Nakonec jsme s p. Veselým "dešifrovali" problém s obrázkem "Sv. Juda Tadeáš" na Europeana 280 a to za přítomnosti p. Dostála. Upozorňuji, že v průvodci výstavou "Hrady a zámky, objevované a opěvované (P. Pavelec, ed.), který byl vydán Národním památkovým ústavem v roce 2014, je na str. 59 (Obrazy Mistra Theodorika) vyobrazen jeden z Mistrových obrazů s označením "Sv. Šimon", aby na Europeana Collection a v Závěrečné zprávě Národního památkového ústavu bylo totéž vyobrazení prezentováno jako "Sv. Juda Tadeáš" (opět pod hlavičkou Národního památkového ústavu) !!! Přitom na oficiálních stránkách Europeana 280 je stále prezentován jiný obraz, ale také s označením "Sv. Juda Tadeáš"!!! Abychom psali "dobrou Wikipedii", takovéto nesrovnalosti by neměly existovat a pokud se něco podobného stane, mělo by to být včas oznámeno/opraveno/vysvětleno. Proto jsem včera navštívil v MKP přednášku pí RNDr. H. Blochové na téma "Karlštejnská apokalypsa a Nebeský Jeruzalém". Po přednášce jsme se domluvili na tom, že paní doktorka jako odbornice mi potvrdí, které z uvedených vyobrazení skutečně znázorňuje sv. Judu Tadeáše. Budu vás informovat. --František Šťastný (diskuse) 12. 5. 2016, 11:22 (CEST)Odpovědět
Dobrý večer. Jak jsem říkal, článek je pěkný, největší úprava, kterou potřebuje, je přesun. U toho Judy Tadeáše se to bohužel musí už řešit i s Europeanou (+ NPÚ) - ten problém jsem Wittylamovi nastínil zde: https://www.wikidata.org/wiki/Topic:T3mwdjgf6190bnon. Pokud by Vás něco napadlo(/dozvěděl se) můžete to připojit i tam (nebo ho na to upozorním - ono vlastně ten problém není tak složitý, spíše je problém řešení... jestli to dává nějaký smysl?). Je pravda, že každý má ještě možnost napsat NPÚ, co tedy konkrétně (nejlépe, kdyby sdělili jednoznačné inventární číslo desky) ve výstavě je, nicméně to nevyřeší zřejmě chybný (je pravda, že to asi chyba bude) popis. --marv1N (diskuse) 12. 5. 2016, 20:25 (CEST)::Odpovědět
Dobrý den. Změna zadání "Juda Tadeáš" musí vzejít od organizátorů, nikoli ode mne. Protože toto heslo mám rozepsané na pískovišti, otázal jsem se pí RNDr. Blochové, která o Nebeském Jeruzalému v pondělí přednášela v MKP, a ona mi včera odpověděla, s odkazem na katalog k výstavě NG Magister Theodoricus - dvorní malíř císaře Karla IV., NG Praha, 1997, že označení Juda Tadeáš je pod obrázkem na Wikimedia Commons správné, resp. v souladu s katalogem. Obraz na Europeana Collections označila za "Sv. Šimona", což je v souladu s vyobrazením v průvodci výstavou "Hrady a zámky", která se konala v r. 2014 pod patronací NPÚ. Ale tento úřad ve své Výroční zprávě 2014 pod stejným vyobrazením uvádí "Sv. Juda Tadeáš". Obrátil jsem se proto na NPÚ, který zatím sdělil, že dotaz eviduje, ale na odpověď čekám. Proto jsem se rozhodl napsat heslo v původním zadání Europeana 280 a podle odpovědi NPÚ provést změnu, spíše však odkaz na odpověď z pracoviště zařadím do textu spolu s druhým vyobrazením. To je zatím vše.--František Šťastný (diskuse) 13. 5. 2016, 10:27 (CEST).Odpovědět

Dobrý den. Nechtěl byste raději umístit obě křídla oltáře vedle sebe jako jeden obrázek? Šablonu, kam lze vložit vedle sebe několik obrázků (jako např. Vyšebrodský cyklus) Vám pošlu.--NoJin (diskuse) 16. 5. 2016, 17:39 (CEST)Odpovědět

Přeji hezký podvečer. Odpověď je jednoduchá. Nechtěl. A proč? Důvodem je zadání z Europeana 280, kde je jen "levé křídlo". Navíc "levé" a "pravé" křídlo je každé z jiného zdroje a tak nejsou zcela identická. Až příště bude zadání "obě křídla", tak to udělám, ale nikoliv nyní. Po Europeaně to může udělat kdokoliv. --František Šťastný (diskuse) 3. 5. 2023, 11:09 (CEST)S pozdravem--František Šťastný (diskuse) 16. 5. 2016, 17:46 (CEST)Odpovědět
On je bohužel samotný výběr proveden podivně a někdo ho odbyl. Křídlo z Roudník určitě nepatří k vrcholům pozdně gotického umění (jako ostatně vše, co vzniklo v husitském prostředí) a jediný důvod pro výběr tohoto oltáře mohlo být spíše křídlo pravé, kde je Hus. Druhá možnost je, že se jedná o malby na zadní straně křídel a pak by strany byly přesně obráceně. Podle mne by tak spíše přetrvaly období rekatolizace. Kdyby se zachoval původní rám, bylo by zřejmé, kde se nacházely panty. O odbytém zadání svědčí i původně zapsaný autor u Škrétova obrazu (Guillaume Posthumus Meyjes) a podle mne i výběr Joži Úprky. Zdraví--NoJin (diskuse) 17. 5. 2016, 00:14 (CEST)Odpovědět
S křídly oltáře je to jak jsem předpokládal. Buď se jedná o malby na vnější straně křídel (viz: Horníčková K, Šroněk M (eds.), Umění české reformace (1380-1620), Academia Praha 2010, s. 136-137) nebo o vnitřní stranu, protože na seříznutých křídlech jsou z druhé strany zjevně starší malby světců s chybějící částí hlavy (vlevo sv. Jakub větší a jáhen s knihou (sv. Vavřinec), vpravo sv. Jakub menší a jáhen sv. Štěpán) (viz. Chlumská Š, Klípa J, Ottová M, Bez hranic, katalog výstavy, Národní galerie v Praze 2015, s. 72-73) V obou publikacích je uváděno jako levé křídlo oltáře to se sv. Šebestiánem a Janem Husem. Vyobrazení Husa je také jediný logický důvod, proč byl tento oltář, který je jinak průměrné dílenské dílo, vybrán pro projekt Europeany --NoJin (diskuse) 17. 5. 2016, 10:47 (CEST)Odpovědět
K onomu "podivnému výběru": Je fakt, že většina zemí zvolila alespoň některá díla, kterou nejsou tak známá, ale měla by být známější (případně jsou něčím zajímavá - jako oltářní desky Husem). Asi teprve v budoucnu se ukáže, jestli to byly vhodné výběry, nebo ne (tedy jestli to splnilo účel). Jinak bych rád zdůraznil, že do Europeany byly vybrány obě křídla z Roudník (stranové určení na základě sdělení Husitské muzeum > Europeana je zdá se obrácené, Jan Hus je na "pravém" křídle [5]), domníval jsem se, že jsem tento omyl panu Šťastnému vysvětlil, nicméně pokud píše Důvodem je zadání z Europeana 280, kde je jen "levé křídlo", tak asi ne (ale opravdu nevím jakými slovy to vysvětlit). --marv1N (diskuse) 17. 5. 2016, 16:56 (CEST)Odpovědět

Peace Treaties in Art 30 x 30 Challenge[editovat zdroj]

Dobrý den František Šťastný! I am Iñaki LL, a Wikipedian in residence at the San Telmo Museoa, Donostia-San Sebastián. We are holding the Peace Treaties in Art 30 x 30 Challenge in collaboration with Donostia-San Sebastián European Capital of Culture 2016 with a view to fostering a culture of peace and based on its Peace Treaty exhibitions at different city locations.

Your participation in the recent, similar Europeana contest grabbed my attention, and would really love to have all your good wikipedic and artistic know-how poured into this inspirational challenge :p The contest will reach its climax in an edit-a-thon we will be holding on July 9. Hopefully see you virtually or on site by helping expand this specific topic into the Czech WP, all contributions welcome! Děkuji --Iñaki LL (diskuse) 29. 6. 2016, 22:11 (CEST)Odpovědět

Hello! I am writing to say that I found your message in my mail-box. I am sorry to answer that your information caught me up to late as tomorrow I am going to leave Prague to spend next two weeks with my grandsons who finished their school duties just now. Nevertheless, wish full success your "Peace Treaties in Art". Best regards.--František Šťastný (diskuse) 1. 7. 2016, 13:56 (CEST)Odpovědět

Poděkování za vystoupení na TEDx[editovat zdroj]

Zpráva pro Vojtěcha Veselého[editovat zdroj]

Dobrý den či večer ! Odpovídám tímto na zadané domácí cvičení. Včera jsem dokončil úpravy/opravy článku Fabián Václav Harovník. Při jeho psaní jsem zjistil, že na Wikipedii chybí článek o klášteru na Zderaze v Praze. Mohl by to být nově založený článek. Již delší dobu uvažuji o článcích na téma "Malířské (holandské) zátiší" rozvedené do podoby článku "Dvorní malíři rudolfínské Prahy", včetně podobného naviboxu. Začal bych s tím ale až po Novém roce. Jinak stále platí, že opakování je matka moudrosti. Uvítal bych proto aktualizovanou příručku pro Seniory píšící Wikipedii. Zítra na viděnou.--František Šťastný (diskuse) 27. 11. 2018, 19:17 (CET)Odpovědět

Hezký den a díky za zprávu. Technická poznámka: pokud Vy chcete začít diskuse se mnou, pište na mojí diskusní stránku (diskuse pak bude pokračovat tam). Tady jsme na Vaší diskusní stránce a zde by měly být jen diskuse iniciované někým jiným. Dělá se to tak kvůli tomu, aby adresátu zprávy přišlo upozornění. Mně takto žádné nepřišlo, na druhou stranu už z dřívějška mám Vaši diskusní stránku ve Sledovaných stránkách, takže jsem si této zprávy naštěstí všiml, ale je to spíš náhoda.
Tolik k technikálii. A k Vašemu vzkazu: o klášteře opravdu článek neexistuje, na druhou stranu je tu článek o zaniklém kostele, což není to samé, ale hodně se to (i v textu) prolíná. Popravdě nevím, jak se případné dvojice článku kostel-klášter řeší, většinou to myslím budou oddělené (byť vzájemně provázané) články, např. broumovský klášter a klášterní kostel sv. Vojtěcha. U již zaniklé dvojice kostel-klášter, kde třeba není známo tolik informací, si dovedu představit jen jeden článek, který by pojednával o obojím (otázka je, jak by se ten článek jmenoval, asi ne tak, jak dnes, kdy je v názvu jen kostel), ale těžko říct, možná by v tomto případě dávaly lepší smysl články dva. Můžete se zkusit zeptat i přímo na diskusní stránce kostela sv. Petra a Pvla na Zderaze.
Co se týče výtisku aktualizované brožury, tak uvidím, co se s tím dá udělat, koneckonců, Vánoce se blíží. :-) Zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 28. 11. 2018, 12:15 (CET)Odpovědět
Dobrý den! Díky za upozornění stejně jako za názor na případný článek "Klášter Na Zderaze". Již včera jsem prošel informace na Wikipedii o pražském Zderaze a došel jsem ke stejnému názoru. Upustil jsem od napsání tohoto článku a začal jsem pracovat na textovém rozšíření článků o Jorisi a Jacobovi Hoefnagelových (viz upozornění v dolní části těchto článků, které jsem zavzal do naviboxu Dvorní malíři rudolfínské Prahy). Doufám, že nechybuji, když tuto odpověď píši z vlastní diskuzní stránku.--František Šťastný (diskuse) 28. 11. 2018, 12:58 (CET)Odpovědět
Nicméně i ten stávající článek o kostele/klášteře na Zderaze by se rozšířit jistě mohl. Ale ty další témata vypadají dobře. Jinak – ano, když už se naše konverzace rozjela tady, tak je lepší v ní pokračovat zde a nedělit ji na víc míst. Zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 28. 11. 2018, 13:19 (CET)Odpovědět
Na klášter Na Zderaze budu myslet, ale již jsem začal pracovat na přepracování/rozšíření článku "Joris Hoefnagel". Téma "Malířské zátiší" mne již delší dobu láká, ale musím zístat potřebnou orientaci v problematice. Zdravím.--František Šťastný (diskuse) 29. 11. 2018, 11:04 (CET)Odpovědět

Community Insights Survey[editovat zdroj]

RMaung (WMF) 6. 9. 2019, 16:44 (CEST)Odpovědět

Reminder: Community Insights Survey[editovat zdroj]

RMaung (WMF) 20. 9. 2019, 17:12 (CEST)Odpovědět

Reminder: Community Insights Survey[editovat zdroj]

RMaung (WMF) 3. 10. 2019, 21:50 (CEST)Odpovědět

Vyznamenání[editovat zdroj]

Vážený a milý pane Šťastný, dodatečně, ale přesto s radostí, Vám uděluji hned tři vyznamenání. Jednak „Metuzalémovu absolventskou hvězdu“, a to za absolvování začátečnického kurzu v MKP v roce 2014, pak také „Metuzalémovu zlatou hvězdu“, která náleží těm absolventům, kteří i po roce od dokončení kurzu editují a mají na kontě aspoň 20 založených či rozšířených článků, a konečně „Metuzalémovu vavřínovou hvězdu“, která náleží těm absolventům, kteří i po dvou letech od dokončení kurzu editují a mají na kontě aspoň 50 založených či rozšířených článků a aspoň 500 editací. Vy to vše splňujete s rezervou. :-) Díky za všechnu práci pro Wikipedii a přeji především co nejlepší zdraví. Ať se daří! --Vojtěch Veselý (diskuse) 17. 11. 2019, 18:23 (CET)Odpovědět

Vážený pane Veselý, děkuji za všechna 3 ocenění. Velmi si jich vážím. Pro vadu zraku a sluchu jsem letos v srpnu opustil funkci kustoda a mohu se věnovat Wikipedii. Bohužel zrak je mým omezením, což se projevilo i tuto sobotu, kdy jsem pro tmu nedorazil na setkání. Ale ještě snad budu moci i v příštím roce se těšit s Wikipedií. S pěkným pozdravením--František Šťastný (diskuse) 18. 11. 2019, 10:13 (CET)Odpovědět
Milý pane Šťastný, s potěšením sleduji vaši soustavnou práci ve Wikipedii a připojuji se s gratulací. Vyznamenání považuji za poněkud nekorektní, ale taková je bohužel česká Wikipedie. Nic si z toho nedělejte a udržte si svůj elán, který naštěstí s věkem nijak nesouvisí. Rád bych se s Vámi v Novém roce někde setkal. Srdečně Jindřich Nosek.--NoJin (diskuse) 22. 12. 2021, 21:58 (CET)Odpovědět
Dobrý den pane Nosku.
Děkuji za blahopřání i povzbudivá slova. Pokud mi zdraví dovolí, rád bych naplnil svůj dva roky trvající záměr pro českou Wikipedii. Setkat se můžeme na Wikiklubu, kam někdy chodím pro radu k p. Veselému anebo 13. ledna 2022 odpoledne na Czech Wiki Photo 2020, kam mám v úmyslu si zajít.
Krásné dny v roce příštím Vám přeje František Šťastný --František Šťastný (diskuse) 23. 12. 2021, 12:04 (CET)Odpovědět

Poděkování za účast ve výzvě WikiGap 2022[editovat zdroj]

Vážení účastníci a účastnice WikiGapu,

rádi bychom vám touto cestou poděkovali za účast v letošní výzvě Wikigap. Velmi nás těší, kolik vás přispělo k tomu důležitého projektu. Vážíme si každého nového a vylepšeného článku.

Dosáhli jsme nového rekordu WikiGapu – česká Wikipedie byla během měsíce obohacena o 431 článků! Během měsíce se zapojilo 43 lidí. Někteří v rámci editatonů, jiní samostatně. Všechny podrobnosti najdete ve statistikách nástroje hashtag, který jsme používali pro sledování projektu. Vítěze soutěže budeme kontaktovat přímo

Pro zajímavost posíláme seznam tří nejčtenějších článků (k 6. dubnu 2022), které vznikly v rámci výzvy WikiGap 2022:

  1. Jada Pinkett Smith (2 629 zobrazení)
  2. Ariana DeBose (1 016 zobrazení)
  3. Olha Perebyjnis (416 zobrazení)

Doufáme, že vás projekt bavil a že se zúčastníte i našich dalších akcí. Odebírejte náš newsletter, ať vám nic neuteče. Ještě jednou díky a krásný den, Natalia Szelachowska (WMCZ) (diskuse) 19. 4. 2022, 11:49 (CEST)Odpovědět

Beuronská škola[editovat zdroj]

Díky za vylepšení článku Beuronská umělecká škola. V zásadě mám jen dvě připomínky - 1) infobox pro umělce sem nepatří, není to článek o osobě, odstranil jsem. 2) přepsáním článku došlo k odstranění (hrubě neúplného) seznamu památek na českém území, malá část staveb je zmíněna v textu. Není problém seznam vrátit, ale je otázka, zda by to nepatřilo spíše do separátního seznamu, a za druhé - nemáte nějaké zdroje k těmto památkám? BTW, opravdu není třeba linkovat každý letopočet. --JAnD (diskuse) 3. 5. 2023, 08:53 (CEST)Odpovědět

Dobrý den pane Dudíku. Děkuji za připomínky. (1) Odstranění infoboxu Umělec je možné, ale Desiderius Lenz neoddělitelně souvisí se vznikem Beuronské umělecké školy, a proto informace o něm byla vložena právě tam, zvláště když infobox u hesla Desiderius Lenz je nedostatečně informativní. (2) Seznam památek Beuronské umělecké školy by byl žádoucí, ale jednotlivé památky jsou velmi roztroušené a je obtížné je dohledat. Dokonce i v Praze, o čemž jsem se sám přesvědčil. Ponechal bych ten Seznam na někom ze Společnosti přátel beuronsko umění či na paní hraběnce z Dubna Litic. Nemám však na ně kontakt, i když jsem kostel s klášterem sv. Gabriela nedávno navštívil. S pozdravem --František Šťastný (diskuse) 3. 5. 2023, 11:09 (CEST)Odpovědět

Zapojte se do soutěže Wiki Loves Earth Czechia 2023[editovat zdroj]

První lekce Commons byla názorná a dobře organizovaná i vedená. Z podnětu Jany jsem dnes (21.05.) přihlásil dvě fotografie do soutěže Wiki Loves Earth Czechia 2023, jsou mezi mými načtenými soubory, ale neobjevily se mezi nahranými fotografiemi. Kde je chyba? --František Šťastný (diskuse) 21. 5. 2023, 17:14 (CEST)Odpovědět
Dobrý den Františku, u fotek Vám chybí šablona. Asi jste je nahrával klasickým způsobem a nikoli ze stránky Wiki Loves Earth Czechia 2023. Dá se to dodatečně udělat, ve čtvrtek Vám ukážu jak. Popřípadě šablonu vložím sama. Díky za nahrání fotek a ta pochvalu kurzu Commons :-) --Anaj7 (diskuse) 22. 5. 2023, 06:37 (CEST)Odpovědět
Dobrý den Jano, děkuji za informaci. Úpravu provedeme ve čtvrtek. Krásný den. --František Šťastný (diskuse) 22. 5. 2023, 11:05 (CEST)Odpovědět

Zapojte se do Komunitního wishlistu![editovat zdroj]

Vážení členové komunity,

rád bych vám jménem spolku Wikimedia Česká republika oznámil spuštění projektu Komunitního wishlistu, kde můžete navrhovat témata akcí, kterých byste se rádi zúčastnili, nebo hlasovat o již navržených. Může jít např. o editaton, soutěž či cokoli jiného. Cílem komunitních wishlistů je zjistit, o jaké akce má komunita české Wikipedie zájem. Jednu ze tří vítězných akcí Wikimedia ČR ve spolupráci s komunitou zorganizuje.

Za Radu WMČR věřím, že se na stránce wishlistu nastřádá spousta nápadů i hlasů, které pro nás budou důležitým ukazatelem přání komunity, přinejmenším co se wiki-akcí týče.

Díky za vaše zapojení!

S pozdravem,
--Plánovací kalendář (diskuse) 9. 5. 2023, 23:32 (CEST)Odpovědět

K oznámení o spuštění wishlistu připojuji dva návrhy:

1. Aktualizovat heslo První lékařská pomoc: doplnit praktické odkazy a aktualizovat medicínské zásady jejího poskytování v současnosti; 2. Doplnit neudržované, nedokončené nebo neúplné portály na České wikipedii. Na vylepšení portálu Umění jsem ochoten se podílet, a to pod vedením lektora či zkušeného wikipedisty.--František Šťastný (diskuse) 24. 5. 2023, 18:34 (CEST)Odpovědět

Registrujte se na Komunitní Wikikonferenci 2023[editovat zdroj]

Vyznamenání za účast ve výzvě Měsíc žen na Wikipedii 2023[editovat zdroj]

Hezký den,

s radostí Vám uděluji toto uživatelské vyznamenání za účast v editační výzvě Měsíc žen na Wikipedii 2023. Zasloužíte si ho. Díky, že usilujete o zaplnění bílých míst Wikipedie a že věnujete svůj volný čas zpřístupňování informací všem. Má to smysl.

Do výzvy se celkem zapojilo 71 editorů a založeno (nebo významně rozšířeno) bylo 260 článků. Podrobné vyhodnocení si můžete přečíst v blogovém článku.

Toto vyznamenání si můžete vystavit na své uživatelské stránce vložením šablony {{User Měsíc žen na Wikipedii|2023}}.

Děkuji za Vaše příspěvky,

--janbery (diskuse) 12. 7. 2023, 14:12 (CEST)Odpovědět

Téma příští fotografické soutěže[editovat zdroj]

link=https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Czech%20Wiki%20Photo Czech Wiki Photo 2023
link=https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Czech%20Wiki%20Photo Czech Wiki Photo 2023

Dobrý den,

spolek Wikimedia ČR plánuje v září 2023 uspořádat další fotografickou soutěž. Na základě Vaší účasti v některé z fotografických soutěží bychom Vás chtěli vyzvat k zapojení do diskuse o tématu soutěže. Budeme moc rádi vaše tipy a názory, které z navrhovaných témat Vám přijde nejlepší, a které by Vás bavilo fotit.

Zapojte se do diskuse o tématu soutěžte

Dále bychom Vám chtěli dát na vědomí, že až do 31. října 2023 máte možnost zapojit se do naší hlavní fotografické soutěže Czech Wiki Photo 2023, kterou pro Vás letos pořádáme už po páté. Pro nejlepší fotografy máme připravené hodnotné ceny. V lednu 2024 nejlepší fotografie vystavíme a uspořádáme vernisáž. Více se dozvíte na stránkách soutěže Czech Wiki Photo 2023.

S přáním dobrého světla,

--Richard Sekerak (WMCZ) (diskuse) 7. 8. 2023, 14:36 (CEST)Odpovědět

Pozvánka do Mikrosoutěže mosty 2023[editovat zdroj]

Dobrý den,

Na základě Vaší účasti v některé z fotografických soutěží bychom Vás chtěli pozvat do Mikrosoutěže mosty 2023, která právě začala!

Jedná se o fotografickou soutěž zaměřenou na focení mostů a podobných konstrukcí. Fotit lze právě dostavěné mosty, mosty v havarijním stavu, mosty před demolicí, mosty ve stádiu výstavby i mosty, které svou funkci už nějakou dobu plní. V tomto ohledu se focení meze nekladou!

Do soutěže lze přihlásit až pět fotografií. Pro autora nejlepší fotografie máme skvělou cenu, díky které bude moct své fotografie udělat ještě lepší! Každý, kdo se zapojí od nás dostane virtuální „medaili“ (Uživatelské vyznamenání vytvořené právě pro tuto událost.). Soutěž potrvá až do 8. října, více informací včetně pravidel naleznete na stránce Mikrosoutěž mosty 2023.

S přáním dobrého světla,

--Richard Sekerak (WMCZ) (diskuse) 23. 8. 2023, 23:38 (CEST)Odpovědět

Zapojte se do Soutěže Československo[editovat zdroj]

Poslední týden Soutěže Československo[editovat zdroj]

Ponožky, které můžete vyhrát

Těšíme se na Vaši účast,

--janbery (diskuse) 5. 12. 2023, 12:09 (CET)Odpovědět

Pozvánka k diskusi a do soutěže Wiki Loves Folklore[editovat zdroj]

Dobrý den,

spolek Wikimedia ČR plánuje uspořádat další fotografickou soutěž, která bude probíhat od 26. února do 7. dubna 2024. Na základě vaší účasti v některé z předchozích fotografických soutěží bychom Vás chtěli vyzvat k zapojení do diskuse o tématu soutěže. Budeme moc rádi vaše tipy a názory, které z navrhovaných témat Vám přijde nejlepší, a které by Vás bavilo fotit.

Zapojte se do diskuse o tématu soutěžte

Dále bychom vás chtěli informovat, že až do 31. března 2024 se můžete zapojit do mezinárodní soutěže Wiki Loves Foklore. Do soutěže lze přihlásit i fotky pořízené v minulých letech, důležité je datum nahrání na Commons. Více o soutěži nalezenete na stránkách soutěže.

S přáním dobrého světla,

--Richard Sekerak (WMCZ) (diskuse) 12. 2. 2024, 19:22 (CET)Odpovědět

Dobrý den,
můj vztah k fotografickým soutěžím pořádaným Wikimedia ČR jsem již na podzim loňského roku vyjádřil Natálii. Mám dojem, že poslední soutěže vybíraly vítěze mezi líbivě barevnými obrázku vhodnými pro pohlednice (což se i stalo), které však mají omezenou výpovědní hodnotu o světě kolem nás. Ten často nebývá líbivý, ale existuje. Fotosoutěž však takováto témata neakceptuje nebo jen omezeně (viz moje 3 grácie z Děčína). Dejte prostor světu kolem nás, i když se nám třeba nebude zrovna líbit, neboť takový již je. --František Šťastný (diskuse) 16. 2. 2024, 11:30 (CET)Odpovědět

Pozvánka do Mikrosoutěže Ohrožené stavby[editovat zdroj]

Dobrý den,

Na základě Vaší účasti v některé z fotografických soutěží bychom Vás chtěli pozvat do Mikrosoutěže Ohrožené stavby, která právě začala! Jedná se o fotografickou soutěž zaměřenou na focení budov, kterým hrozí demolice z důvodu zanedbané údržby nebo změny v územních plánech.

Do soutěže lze přihlásit až pět fotografií. Pro dva vítěze máme připravené hodnotné ceny. Každý, kdo se zapojí od nás dostane virtuální „medaili“ (Uživatelské vyznamenání vytvořené právě pro tuto událost.). Soutěž potrvá až do 7. dubna, více informací včetně pravidel naleznete na stránce Mikrosoutěž Ohrožené stavby.

S přáním dobrého světla,

--Richard Sekerak (WMCZ) (diskuse) 28. 2. 2024, 18:53 (CET)Odpovědět

Zapojte se do Měsíce žen na Wikipedii[editovat zdroj]

Hezký den,

na základě Vaší účasti v editačních výzvách Vás zvu k účasti v Měsíci žen na Wikipedii pořádanou spolkem Wikimedia Česká republika. Výzva už pošesté upozorňuje na to, že pouze 18 % všech biografií na Wikipedii patří ženám a pouze 10 % dobrovolných editujících Wikipedii jsou ženy.

Pro zapojení do soutěže napište do „Shrnutí editace“ hashtag #WikiGap, a to až do 8. dubna 2024.

Všechny účastníky a účastnice výzvy oceníme virtuální „medailí“, mezi 10 vítězů a vítězek porota rozdělí ceny, které do soutěže věnovala audioteka.cz, nakladatelství wo-men a časopis Heroine. Podrobnosti k soutěži a informace o požadovaných článcích najdete zde.

Zároveň Vás zvu i na editatony, kde začátečníkům s editováním pomohou zkušení lektorky a lektoři:

  • Hlavní editaton Ženy na Wikipedii se bude konat 21. března v Americkém centru od 15:00 do 18:30. Připojit se lze i online. Více informací zde.
  • 5. března pořádáme ve spolupráci s Fyzikálním ústavem Akademie věd ČR editaton Ženy ve vědě, který proběhne na Akademii věd na Národní třídě v Praze ve 14:00–18:00. Více informací zde.
  • 25. března proběhne přednáška s workshopem Ženy, média a Wikipedie ve spolupráci s Fakultou sociálních věd Univerzity Karlovy a spolkem Studenti IKSŽ. Více informací zde.
  • Na 4. dubna připravujeme ve spolupráci se Státním oblastním archivem v Praze odborný editační seminář pro zaměstnance okresních archivů s tematikou významných žen. Více informací zde.

V případě jakýchkoliv dotazů se mi můžete ozvat na diskusní stránce, nebo mailem na jan.beranek@wikimedia.cz.

Těšíme se na Vaši účast,

--janbery (diskuse) 1. 3. 2024, 21:06 (CET)Odpovědět

Měsíc žen na Wikipedii před cílovou páskou[editovat zdroj]

Hezký den,

na základě Vaší účasti v editačních výzvách Vám chci připomenout, že výzva Měsíc žen na Wikipedii končí už v pondělí 8. dubna. Pro zapojení do soutěže o ceny nezapomeňte své příspěvky označit hashtagem #WikiGap ve „Shrnutí editace“.

Všechny účastníky a účastnice výzvy oceníme virtuální „medailí“, mezi 10 vítězů a vítězek porota rozdělí ceny, které do soutěže věnovala audioteka.cz, nakladatelství wo-men a časopis Heroine. Podrobnosti k soutěži a informace o požadovaných článcích najdete zde.

Výzva už pošesté upozorňuje na to, že pouze 18 % všech biografií na Wikipedii patří ženám a pouze 10 % dobrovolných editujících Wikipedii jsou ženy.

V případě jakýchkoliv dotazů se mi můžete ozvat na diskusní stránce, nebo mailem na jan.beranek@wikimedia.cz. Pro osobní konzultaci s dokončením článků se můžete připojit do Online Wikiporadny, ta probíhá každé pondělí od 18:00 na platformě Google Meet (zde).

Hodně štěstí,

--janbery (diskuse) 3. 4. 2024, 12:57 (CEST)Odpovědět

Dotazník ke tvorbě strategického plánu[editovat zdroj]

Vážená fotografko, vážený fotografe,

na základě vaší účasti v některé z fotografických aktivit pořádaných spolkem Wikimedia Česká republika vás prosíme o pomoc při tvorbě strategického plánu spolku do roku 2027. Pomozte nám rozhodnout, jakým směrem se mají fotografické projekty v následujících třech letech ubírat.

Dotazník se skládá ze 6 otázek a jeho vyplnění by nemělo zabrat více než 5 minut.

S pozdravem,

--Richard Sekerak (WMCZ) (diskuse) 18. 4. 2024, 19:09 (CEST)Odpovědět