Diskuse s wikipedistou:C mudrunka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


rád bych zde vytvořil strukturu, která se týká sochařství, kamenictví, uměleckého kovolitectví a sochařských technik včetně nástrojů, i neobvyklých, užívaných v sochařství. Jsem tu nový a teprve zjišťuji jak používat nástroje a strukturu wikipedie, takže mne prosím zatím nekamenujte. To až posléze :-)--Č.M. 01:31, 23. 11. 2006 (UTC)


Několik dobrých rad:[editovat zdroj]

  • Abyste se podepsal(a) na diskusních stránkách, stačí napsat 4 vlnovky ~~~~ nebo je vložit kliknutím na patřičnou ikonu v liště nad editačním oknem. Naopak články se nepodepisují.
  • Opravdu se nebojte editovat. Když se Vám občas něco nepovede, jiní to spraví.

Tak ještě jednou vítejte a děkujeme za Vaše příspěvky. Věříme, že se tu uvidíme často.


Zdravím a vítám Vás. Nikdo vás tu kamenovat samozřejmě nebude, i když to souvisí s vaší oblastí zájmů :-)). Články z této oblasti tu určitě chybí. Mnoho zdaru ve Vaší další práci přeje--Horst 17:03, 23. 11. 2006 (UTC)

Zdarec. Viděl jsem před chvílí foto na commons. Ty jsi C. M. junior, nebo senior ?--Ervinpospisil 01:27, 25. 11. 2006 (UTC)

samozřejmě jr., o sobě bych určitě nepsal. --Č.M. 01:34, 25. 11. 2006 (UTC)


Úvodní odstavec[editovat zdroj]

Zdravím!

Vidím, že jste se dal do psaní hesel a doplňování informací.To je prima. Chtěl bych Vás jen poprosit o přizpůsobení stylu wikipedie. Jde mi především o úvodní odstavec, který by zde mělo mít každé heslo. V několika větách by zde mělo být shrnutí článku - obvykle se jedná o stručnou definici. Umožní to čtenáři rychle zjistit, co jej v hesle čeká, získat krátký obecný přehled a může se rozhodnout, jestli bude dále heslo číst a zjišťovat podrobnosti. Tuhle strukturu se Vám podařilo narušit u hesla Socha (kde není jasné, proč se najednou mluví o plastice), u hesla Šalírka pak chybí přísudky ve větách. Většinu těchle věcí najdete v návodech uvedených v uvítací šabloně. Chápu, že je ta těch pravidel a připomínek na začátečníka hodně, tak to neberte jako peskování,ale uvedení do problému, jak ušetřit práci sobě i ostatním editorům a čtení čtenářům. --Postrach 10:45, 25. 11. 2006 (UTC)

Kamenické nástroje[editovat zdroj]

Článečky o kamenických nástrojích jsou bezva. Nemáte někde po ruce i foťák, žebyste je cvakl a doplnil k článkům, jako je tomu třebas u článku Lopata? --Luděk 18:29, 6. 12. 2006 (UTC)

Teďka jsem bohužel mimo domov (a mám občas čas se věnovat Wiki), nářadí hodlám nafotit, ale až postupem času, až se k tomu dostanu. Fotky samozřejmě doplním. --Č.M. 18:40, 6. 12. 2006 (UTC)

Dobrý den, děkuji Vám za informace v článku Skafé. Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavky na encyklopedické heslo. Pokuste se prosím text článku upravit alespoň do té míry, aby splňoval základní požadavky na vzhled, encyklopedický styl a jazyk článků. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po 14 dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá odložené smazání. Děkuji za pochopení. Jedudedek 15:07, 26. 3. 2007 (UTC)

Socha vs plastika[editovat zdroj]

Dobrý den!

Socha a plastika rozhodně není totéž. Socha je obecně trojrozměrné sochařské zachycení lidské (případně zvířecí) postavy. Plastika je jakýkoli sochařský objekt, který vzniká přidáváním materiálu, tedy pouze keramika, sádra, vrstvený papír atp + lité věci (např bronz). Práce v kameni, dřevě nebo jiném materiálu který ubíráme ovšem v žádném případě plastikami nejsou! Pro ně používáme termín skulptura.

Nemám teď čas a chuť to opravovat, protože bych ten článek musel předělat celý. Kdyžtak si prostudujte nějakou literaturu a opravte to. --Martin Šanda 20:14, 7. 4. 2007 (UTC)

PS: Z výše napsaného vyplývá, že medaile není sochou, stejně jako jí není reliéf.

Martin Šanda:
Asi bychom se dostali do diskuse co je to skulptura a co je to socha a jaký je mezi nimi rozdíl :-). Vaše rozlišení mezi plastikou a sochou slyším (čtu) poprvé, i když se ve světě umění pohybuji dost dlouho.
Podle citu bych řekl, že slovo plastika je od slova plastický = mající prostorový tvar, to znamená že plastikou může být jakýkoli předmět, třeba socha, strom, tužka nebo tak podobně, zabýrající prostor a mající nějaký tvar. Sochu, cizím slovem skulpturu naproti tomu vymodeloval, vytesal, nanesl, odlil, ulil nebo prostě nějak plasticky vyrobil sochař nebo třeba někdo, kdo si na sochaře hraje a přetváří nějaký materiál podle svých představ a nebo třeba náhodně.
S Vaším vysvětlením, jakkoli je zajímavé, prostě nemůžu souhlasit. Je na Wikipedii nějaký lingvista, který opravdu ovládá češtinu? Ten by nás mohl rozsoudit.
P.S.: Netvrdím, článek je úplně bez chyb, a že jsem s ním spokojený, protože socha i plastika jsou příliš široké pojmy! Č.M. 18:22, 10. 4. 2007 (UTC)
Já to poprvé slyšel na střední a v prosemináři na vysoké škole nám to speciálně a několikrát zdůrazňovali ;o) Lingvista nám těžko pomůže, pokud nebude ovládat odborné názvosloví, ovšem mám zato, že se to lze dočíst v každé slušné encyklopedii o výtvarném umění. Namátkou třeba: O. J. Blažíček, J. Kropáček, „Slovník pojmů z dějin umění“. Předpokládám, že to bude i v knize „O soše“ od V. Volavky atp. --Martin Šanda 18:46, 10. 4. 2007 (UTC)

Jmeno na wikipedii a stejnojmenne heslo[editovat zdroj]

Jsem poněkud rozpačitý z Vašeho uživatelského jména resp. článku Čestmír Mudruňka. Buď jste přímo tato osoba, a pak vás musím upozornit, že na wikipedii není zrovna moc vhodné o sobě psát (viz Wikipedie:Autobiografie), nebo jste jiná osoba podobného jména (např. příbuzný) a měl byste to uvést na své osobní stránce Wikipedista:C mudrunka případně v diskusi k zmíněnému heslu. Tak jako tak Vás žádám, zda byste nemohl dodat k článku nějaké ověřitelné prameny. --Limojoe 00:09, 28. 4. 2007 (UTC)

Je to syn (viz první nebo druhý příspěvek tady) --Šandík 00:16, 28. 4. 2007 (UTC)
V diskusi k článku jsem se o tom trochu rozepsal. Diskuse:Čestmír Mudruňka --Č.M. 18:19, 5. 5. 2007 (UTC)
Zdravím, pokud rád/a píšeš články ohledně Architektury či stavebnictví, tak se neváhej zapsat do nově vzniklého wikiprojektu, který vznikl pro portál Architektura a stavebnictví ke zkvalitnění článků ohledně tohoto tématu. Pokud máš zájem zapiš se.

Edisteewr (diskuse) 24. 6. 2012, 06:50 (UTC)