Diskuse s wikipedistou:Bambalez

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

S pozdravem --K123456 2. 6. 2010, 18:08 (UTC)

Vaše články - kategorizujte[editovat zdroj]

Děkujeme za Vaše příspěvky do Wikipedie. Zároveň Vás prosíme, abyste každé nově vzniklé heslo vždy zařadil(a) do určité kategorie (příp. kategorií). Dělá se to připsáním [[Kategorie:Název kategorie]], například [[Kategorie:Němečtí fyzikové]] na novou řádku u konce stránky.

Proč kategorizovat?

Kategorizace článků je výhodná, protože kategorizované články mohou uživatelé Wikipedie procházet nejen podle jejich názvů, ale také podle právě takto vytvořených kategorií. Jediným kliknutím na odkaz pod daným heslem získají seznam všech článků v dané kategorii, čímž získávají kontext k tématu, které je zajímá.

Nejčastější příklady
  • U osob, u nichž je znám rok narození (a/nebo úmrtí), se přidává šablona [[Kategorie:Narození Rok_narození]], analogicky pak [[Kategorie:Úmrtí Rok_úmrtí]]
  • U obcí, okresů, krajů apod. je zvykem vložit minimálně kategorii státu, do kterého patří, například [[Kategorie:Estonsko]]
  • U bibliografií osob (popř. též u cizojazyčných názvů, které uvozuje určitý člen) je možno upravit pořadí, ve kterém se tyto budou v kategoriích zobrazovat. A sice přidáním šablony {{DEFAULTSORT|Název, tak jak má být zařazen}}, například pro heslo Jiří Stanislav Guth-Jarkovský by to bylo {{DEFAULTSORT:Guth-Jarkovský, Jiří Stanislav}}.
Další odkazy


PS: Jen tak dále, máte velmi kvalitní hesla. Jen nezapomínejte na shrnování editací. Hodně pěkných článků přeje ♥ K123456 30. 12. 2010, 14:54 (UTC)

Hezký den, chtěl bych se zeptat na důvod zařazení mikrobiologie a atomovové fyziky do seznamu věd, a to z následujícího důvodu: je jasné, že pod biologií jsou zařazeny zoologie a botanika, které se narozdíl od biologie samé zaobírají klasifikací živých rostlin/zvířat. Naopak mikrobiologie je již jen aplikací biologie na specifický typ výzkumné oblasti. Obdobně fyziky se astronomie zaobýrá narozdíl od specificky pohybem vesmírných těles. Pokud jste do fyziky zařadil atomovou fyziku, musel byste zařadit i kvantovou mechaniku, jadernou fyziku atd. Pod psychologii pak například obecnou psychologi, sociální psychologii... a celý seznam by se neúměrně natáhnul. Má opravdu toto zařazení nějaké opodstatnění, nebo jej mohu vymazat? Děkuji za odpověď a hezký den! --Hynas 14. 9. 2011, 16:10 (UTC)

Už jsem s vámi chtěl souhlasit, ale pak jsem se koukl na Prokaryota a četl: "Prokaryota z řeckého pro (před) a karyon (jádro), též prvojaderní je označení pro evolučně velmi staré organismy, které vznikly před 3-3,5 miliardami let. Pravděpodobně jsou vůbec nejstaršími buněčnými organismy". Nevidím tedy důvod, proč je zařazena mikrobiologie, když nejsou zařazeny ostatní biologické vědy uvedené v článku Biologie. Osobně bych navrhoval zrušit všechny podobory biologie i fyziky ze seznamu, nepatřičně vyčnívají vůči například chemii atd. Co vy na to? PS.: Přesunul jsem vámi založenou diskuzi z mé osobní stránky na mou diskuzní stránku, pište prosím tam :-) --Hynas 14. 9. 2011, 18:28 (UTC)