Diskuse s wikipedistou:Aarrcchhiimmeeddeess

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

--Bazi (diskuse) 4. 1. 2014, 19:43 (UTC)

Ave! Tak te tu vitam ^_^ --Ozzy (diskuse) 5. 1. 2014, 19:45 (UTC)

Dík :) Aarrcchhiimmeeddeess (diskuse) 5. 1. 2014, 19:49 (UTC)

Pískoviště[editovat zdroj]

Pokud potřebujete volné místo na nerušenou práci, není od věci si založit vlastní pískoviště, např. Wikipedista:Aarrcchhiimmeeddeess/Pískoviště. Bude to Vaše vlastní podstránka, takže si tam budete psát sám + na své uživatelské stránce tak můžete mít jen informace pro ostatní o sobě. --83.240.7.60 5. 1. 2014, 21:16 (UTC)

Díky, už mi to došlo :) Aarrcchhiimmeeddeess (diskuse) 5. 1. 2014, 21:21 (UTC)
V pohodě (k inspiraci co na vlastní stránku je pěkný příklad zrovna kolega Ozzy shora). Ať se daří. --83.240.7.60 5. 1. 2014, 21:25 (UTC)

Uživatelské pískoviště a shrnutí editace[editovat zdroj]

Dobrý den, kolego, díky za Váš zájem o Wikipedii a Vaše příspěvky k jejímu rozvoji. Bývá zde zvykem vlastní uživatelskou stránku využít k základní prezentaci své osoby, svých možností a znalostí nebo svého zdejšího díla, zatímco pro přípravu článků obvykle užíváme zvlášť vytvořenou podstránku (tzv. „pískoviště“). Když pak někdo z ostatních uživatelů narazí na Vaše editace a dostane se k Vaší osobní uživatelské stránce, snáz zjistí, s kým má tu čest. Když se místo toho dostane k rozpracovanému encyklopedickému článku, který se průběžně mění, mohlo by ho to zmást.

Na své uživatelské stránce ani svém pískovišti nepotřebujete také používat ceduli „Pracuje se“, protože Vám do něj nikdo zasahovat nebude.

Jinak, prosím, také před kládáním úprav vyplňujte shrnutí editace (hlavně při editacích mimo Vaši uživatelskou stránku). Je velmi žádoucí, aby měli ostatní wikipedisté představu, čeho se Vaše změny týkají. Umožníte tak snazší dohled nad stránkou posledních změn, ale i budoucí nalezení konkrétní změny v historii článku. Máte navíc možnost si ve svém nastavení v sekci Editace zatrhnout položku Upozornit při vložení prázdného shrnutí editace a systém pak každé nevyplněné shrnutí před konečným uložením změn připomene. Děkuji za pochopení. S přáním hodně zdaru --Bazi (diskuse) 5. 1. 2014, 21:46 (UTC)

(Pardon, už to tu psal někdo jiný. --Bazi (diskuse) 5. 1. 2014, 21:47 (UTC))
Učím se za pochodu :) Aarrcchhiimmeeddeess (diskuse) 5. 1. 2014, 21:56 (UTC)

Curia Vítkov[editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji za Vaše příspěvky Wikipedii na stránce Curia Vítkov. Nabízím Vám pár rad k přesouvání stránek:

Tlačítko přesunu ve skryté nabídce
  • Přesuny se provádějí tlačítkem „Přesunout“ v záhlaví stránky. Najedete myší na tu nenápadnou šipku vedle hvězdičky a v rozbalené nabídce kliknete na „Přesunout“ (vizte obrázek vpravo).
  • Nepřesouvejte stránky pouhým překopírováním jejich obsahu do stránky s novým názvem (copy–paste)! Takový přesun se pak musí opravit, protože se při něm nezachovají záznamy z historie úprav, a tím nejsou respektována autorská práva wikipedistů, kteří stránku editovali před Vámi.
  • Chcete-li upozornit ostatní wikipedisty na navrhovaný přesun (třeba se domníváte, že by mohl být sporný), můžete na začátek stránky vložit šablonu {{Přesunout|Nový navrhovaný název}}. Jestliže se po uplynutí přiměřené doby nikdo neozve, můžete přesun provést. V neproblematických případech můžete stránku přesunout ihned, bez návrhu.

Děkuji Vám za pozornost a nyní už můžete s odvahou editovat. S pozdravem --Jvs 7. 1. 2014, 15:09 (UTC)

Omlouvám se, netušil jsem, postupoval jsem podle nápovědy Wikipedie:Přesměrování, o čemž jsem si myslel, že je tento případ. Asi by bylo dobré tam tuhle poznámku připsat, resp. vůbec nějak pro nováčky dát dokupy terminologii v základní nápovědě, co je přesměrování, co sloučení, co přesun... Intuitivní význam nemusí odpovídat technickému provedení. (BTW první postup je pro mě nepoužitelný, neb jako neověřený tam tu šipku v volbami nemám) Aarrcchhiimmeeddeess (diskuse) 7. 1. 2014, 15:24 (UTC)
Oops...a navíc to bylo špatně 8-O Aarrcchhiimmeeddeess (diskuse) 7. 1. 2014, 15:40 (UTC)
Možnost přesouvání/přejmenovávání článků mají schválení uživatelé = všichni, kteří mají více jak 4 dny po registraci. --Harold (diskuse) 7. 1. 2014, 16:04 (UTC)
Vida, už tam opravdu najednou je :) Aarrcchhiimmeeddeess (diskuse) 7. 1. 2014, 17:11 (UTC)

Kategorie narození/úmrtí[editovat zdroj]

Zdravím, všiml jsem si vašich pokusů na pískovišti. Existuje Kategorie:Narození 12. července (s mezerou za číslicí). S pozdravem--Zdenekk2 (diskuse) 8. 1. 2014, 17:34 (UTC)

Díky, nějak jsem tu správnou syntax nemohl trefit :) Aarrcchhiimmeeddeess (diskuse) 8. 1. 2014, 17:36 (UTC)

Vnější odkazy v textu[editovat zdroj]

Zdravím, narazil jsem na tvou editaci v článku Pán Času [1] a opravil jsem ji takto [2]. Totiž do textu článků patří přiměřené „vnitřní odkazy“ na jiné články české wikipedie, ale ne odkazy na jiné wiki, ani odkazy „ven“. Pokud chceme doložit nějaké tvrzení, odkážeme na zdroj pomocí tagu „ref“ takto: Tvrzení.<ref>Popis zdroje.</ref>, podrobnosti jsou vysvětleny v nápovědě. (Podobně u Buranu, souřadnice navíc patří do hesel kosmodromu a letiště.) S pozdravem --Jann (diskuse) 10. 1. 2014, 19:45 (UTC)

Díky, ale přiznávám, že to ani po přečtení nechápu. Odkaz na con, abych doložil, že existuje (což v rámci hesla se sekcí o fanoušcích je pro ČR relevantní, řekl bych) ale přece není "citace elektronické monografie", i když se to na to dá násilně napasovat (tak jak je to teď). Spíš bych čekal, že by to mělo být jako "Externí odkakz" pod článkem, ale zase to už (alespoň mně) zavánělo reklamou. Když se navíc podívám, jak se různé věci řeší v různých článcích, nejsem z toho moudrý. Aarrcchhiimmeeddeess (diskuse) 10. 1. 2014, 20:25 (UTC)
Externí odkazy (a to třeba i do jiné jazykové verze wikipedie) opravdu nepatří přímo do textu. Buďto dokládají tvrzení, pak jsou to reference, nebo se k tématu článku vztahují jinak a pak jsou to externí odkazy na konci. Reklamy se nebojte, reklama je jen spam různých firem, co se tady snaží získat reklamní prostor a díky tomu získat zákazníky, aniž by musely vynaložit jedinou korunu. Pokud to je něco, co potencionálnímu čtenáři přinese hodnotné informace navíc, šup s tím do externích odkazů (pokud to dokládá tvrzení, reference). --83.240.7.60 10. 1. 2014, 20:35 (UTC)
Souhlasím, že ten con nebude dost významný aby mohl být v Ext. odkazech; jako doklad, že se fanoušci scházejí, je přiměřený.
"Citace elektronické monografie" je prostě "citace webové stránky", akorát divně pojmenovaná. Používá se pro všechny webové stránky (i pro mek.kosmo.cz :-) kromě novin (pro ně je "citace elektronického periodika").
Věci se v článcích řeší různě, mimo jiné proto, že nováčků je více než zkušených. Vzorové jsou Dobré a Nejlepší články. Z kratších kusů třeba kosmonauti co letěli v posledních pár letech (Maxim Surajev atd.).
Když se zasekneš, nebo tě něco zmate, klidně se zeptej na mojí diskuzi; na Wikipedie:Potřebuji pomoc ti taky někdo poradí.
Zkrátka když budeš dokládat nějaké tvrzení v textu, nedělej to takto: Tvrzení.[http....]'', ale minimálně takto Tvrzení.<ref>[http.... Jméno webové stránky]</ref>. To sice je daleko od ideálu (odkaz na web by měl obsahovat kromě názvu stránky i aspoň jméno autora a datum přístupu), ale aspoň pak odkaz neruší při čtení. --Jann (diskuse) 10. 1. 2014, 22:04 (UTC)
Zkusím se s tou šablonou nějak sžít aspoň pro online literaturu, tam se stejně snažím dodržovat ty citační konvence. U toho čistého odkazu na web mě irituje ta délka kódu šablony, co tam pak plandá navíc, ale co už :)