Diskuse s wikipedistou:147.228.108.112

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zaregistrujte se
Zaregistrujte se
Vítejte ve Wikipedii, otevřené encyklopedii!
Vítejte!ÚvodNápovědaPrůvodce WikipediíPět pilířů WikipedieCo Wikipedie neníJak zakládat nové článkySlovníček

K prohlížení ani k editaci článků ve Wikipedii se nemusíte přihlašovat, ale vytvoření účtu je jednoduché a rychlé a poskytne vám mnoho výhod, například:

  • Používání takového uživatelského jména, které si vyberete. Nemusíte poskytovat žádné své osobní údaje, skutečné jméno ani e-mail.

Přihlášení vám zpříjemní uživatelský zážitek:

  • Možnost ukládat nové stránky nebo úpravy stávajících stránek bez nutnosti opisovat protispamový kontrolní kód
  • Možnost zobrazovat seznam všech vašich příspěvků.
  • Možnost používat seznam sledovaných stránek, do kterého si můžete přidávat stránky, které vás zajímají.
  • Možnost přizpůsobit si vzhled a chování Wikipedie podle vlastního vkusu.

Přihlášení vám rozšíří možnosti přispívání:

  • Možnost načíst obrázky či jiné soubory.

Přihlášení vám umožní lépe se zapojit do společné práce na Wikipedii:

Jen do toho, zaregistrujte se!

Važený kolego, před chvílí jsem vrátil Váš první příspěvek v článku Terorismus. Mezitím jste napsal další rozšíření. Prosím, respektujte naši žádost, při problematických změnách napřed diskutovat na Diskuse:Terorismus. Děkuji. -jkb- 16:29, 1. 11. 2005 (UTC)

Terorismus a slušnost v diskusi[editovat zdroj]

Vážený pane, terorismus je přesně definovaná věc, a v encyklopedii osobní pohled na některé věci nemá své místo, nobo tak musí být označen. Na tomto místě je vítán každý a je zájem o příspěvky každého uživatele, musíte si však uvědomit, že wikipedie je kolektivní dílo, proto zde budou Vaše názory konfrontovány s názory jiných a zvítězí většinový postoj. Neuctivá výjádření typu "patent na rozum", "cenzoři" atp. nepatří do diskuse, zde se diskutuje věcně a s úctou k názorům druhých respektujte to prosím. Vrba 17:01, 1. 11. 2005 (UTC)

Opatrně s tím terorismem. Hlavní problém terorismu je v tom, že to není přesně definovaná věc. Na en: tuším píšou, že těch definicí jsou snad stovky (no, možná desítky, jsem líný se tam koukat), a obávám se, že mají pravdu.
Jinak ještě pár poznámek k dnešním editacím hesla terorismus (koukal jsem na ně opravdu velmi zběžně). IMHO celá řada operací izraelské armády může být označena za teroristické, ovšem záleží samozřejmě na tom, kterou z četných definic si vyberete (některé tuším explicitně vylučují označení akcí prováděné složkami státní moci za teroristické). Nicméně: bylo by žádoucí uvádět doklady pro ta tvrzení. Ten seznam států, které údajně podporují terorismus (a jsem moc rád za to slůvko údajně) by především potřeboval vylepšit v tom smyslu, podle koho tedy ten terorismus podporují. A pak snadno půjde doplnit i Izrael, že podle těch a těch organizací/států používá teroristické metody.
Sám se do toho pouštět nebudu, aspoň ne teď; pokud mi pár minut vybude, pokusím se je spíš investovat do Aktualit, terorismus neuteče, ten tu byl, je a bude.
Ale samozřejmě plně souhlasím s kolegou Vrbou v tom, že je třeba diskutovat co možná věcně a slušně, zejména pak tehdy, když jde o tak horké téma. --Radouch 17:30, 1. 11. 2005 (UTC)
Jen pro zajímavost a snad i zklidnění horkých hlav: doporučuji vzít při dumání nad heslem terorismus v úvahu, že tuším šéf československé rozvědky za války plukovník Moravec o atentátu na Heydricha, který naplánoval, hovořil jako o teroristickém činu a nijak se za to nestyděl.
No pokud si vezmeme nějakou z těch, které (je jedna) používá mezinárodní právo a řídí se jí politicka moc mužeme říci, že nemáš pravdu. Pokud si vezmeme definici např. Koháka - ano pak je Izrael, USA, GB teroristická organizace. Jistě je řada definc, které lze použít, osobně bych se v takto problematickém hesle nepokoušel o pohledy skupin, jejichž názory lze považovat za extrémistické. Osobně se budu zastávat oficiálního pojetí terorismu. U aktualit je situace jiná, tam většinou lze rozlišit osobní postoj autora a fakta. Vrba 17:42, 1. 11. 2005 (UTC)
Takhle, já osobně - což není moc zajímavé - v tomto souhlasím s Kohákem. Od bombardování redakce bělehradské televize považuji NATO a jeho členské státy za teroristické organizace. Ale můj názor není zajímavý, to můžem někdy probrat na IRC.
S čím ale hodně nesouhlasím (a doufám, že si jen nerozumíme), je tvůj názor, že by v takto problematickém hesle neměly být reflektovány pohledy skupin, jejichž názory lze považovat za extrémistické. Vtip wikipedie je myslím právě v tom, že se nezastává oficiálního pojetí v žádné věci a už vůbec ne právě u problematických témat.
Samozřejmě, pokud podle mezinárodního práva existuje jedna definice terorismu (mohl bys ji prosím ocitovat?), tak je úplně v pořádku ji uvést; ale to, že neexistuje žádná obecná shoda na definici terorismu, je obávám se fakt. --Radouch 18:02, 1. 11. 2005 (UTC)
Taková malá poznámečka: Vzhledem k tomu, že USA nikdy formálně nevyhlásila válku ani Afghanistánu, ani Iráku, jsou tamní bojovníci z pohledu mezinárodního práva nikoli teroristé ale kombatanti, se všemi důsledky z toho plynoucími... (Ovšem koho by v USA či Izraeli zajímaly nějaké Ženevské konvence, že...)Comodor W. Falkon 15:40, 7. 11. 2005 (UTC)



Hh... To by mě nikdy nenapadlo, jak rozmáchlá a přínosná diskuse může vzniknout, když jednou zapomenu na Wiki auto-logout...
Jinak - ta IP patří jednomu z cca 20 počítačů v univerzitní knihovně ZČU... ( Pro případ, že by se tu ještě někdy vyskytla...)
Comodor W. Falkon 18:57, 1. 11. 2005 (UTC)

Technická moralistická poznámka k Vrbově původnímu příspěvku. Většinový názor by neměl zvítězit a potlačit názor menšinový. Základním principem Wikipedie je NPOV, to je něco trochu jiného. Menšinové názory, pokud jsou aspoň trochu významné, mají být zmíněny a označeny. Ovšem zdůrazňuji pokud jsou aspoň trochy významné, tedy pokud je uznává významné množství relevantních lidí. --Egg 19:09, 1. 11. 2005 (UTC)