Diskuse ke kategorii:Spojené království

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
tak jsem dokonale zmaten, může mi někdo vysvětlit rozdíl mezi touto kategorií a vnořenou kategorií Velká Británie? Mircea 16:29, 18. 5. 2007 (UTC)

Proběhlo hlasování, které dalo najevo, že komunita podporuje název Spojené království - část kategorií už bylo přejmenováno, ale dost jich ještě zůstalo. Rád bych, kdyby se s přejmenováváním pokračovalo a bylo dokončeno. - UP3 17:13, 18. 5. 2007 (UTC)

jsem pro, mě je jedno jak se to bude jmenovat, ale současná dualita je matoucí. Mircea 07:38, 21. 5. 2007 (UTC)

Pro úplnost, správně je to takhle: Spojené království - zkrácený název výrazu Spojení království Velké Británie a Severního Irska (i to je zkrácený název toho ryze oficiálního, ale ten má 600 slov a je pro komunikaci nepoužitelný), geograficky zahrnuje Anglii, Skotsko, Wales a Severní Irsko. Spojené království název státu, je to korektní termín použivaný v diplomacii, nic se jím nedá zkazit. Není ani nelogický, jak tady kdosi psal, protože "spojený" lze vnímat jako "sjednocený" - historicky vzato sjednocuje Anglii a Skotsko; adjektivum je "britský", ačkoli to jazykově zní zvláštně

Británie - neoficiální, ale znovu zcela korektní zkratka výrazu Spojené království; běžnš používáno napřékald v žurnalistice a každém jiném než ryze formálním textu

Velká Británie - tento termín má buď význam tyze geografický (Anglie, Skotsko a Wales), ihstorický (viz výše); prostor mu dává i sportovní olympijská diplomacie (nikoli jiná); Britové soutěží buď v barvách Velké Británie, nebo Severního Irska. Jinak je tento termín nepřípustný, například Gordon Brown není ministerským předsedou Velké Británie.