Diskuse ke kategorii:Oligarchie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kategorie[editovat zdroj]

Jaký smysl má tahle kategorie? Zvláště pokud sem budeme cpát úplně něco jiného? --Wikipedista:BobM d|p 9. 8. 2014, 12:08 (UTC)

Kategorizace vychází z definice v článku Oligarchie, který jí definuje jako „forma vlády, ve které má politickou moc v rukou pouze hrstka prominentních osob.“ Problematickým může být zařazení kategorie diktatury, která obsahuje mimo jiné také státní zřízení v jejich čele byl/je jediný muž. Tu jsem ale už nahradil kategorii Vojenská diktatura. Jinak v kategorii, jejímž smyslem je zahrnout veškeré formy oligarchie tak jak je v článku definována, žádný problém nevidím. --Jenda H. (diskuse) 10. 8. 2014, 12:13 (UTC)

Kategorie:Politická korupce[editovat zdroj]

Proč je řazena pod Kategorie:Politická korupce jenom Oligarchie, ne třeba diktatury, soc. režimy, atd. atd. ? Není to spíše tak, že korupce je všude, tu větší, tu menší, takže bychom tam museli zařadit všechny formy vlády? --Ladin (diskuse) 10. 8. 2014, 13:50 (UTC)

@Jenda H: Kolego děláte zmatky a znepřehlednujete kategorizaci. Takle skutečně ne! --Wikipedista:BobM d|p 10. 8. 2014, 15:42 (UTC)
Jaký přesně je ten zmatek? V čem spočívá? --Bazi (diskuse) 10. 8. 2014, 16:21 (UTC)
Kolego podívejte se na editace kolegy a řekněte mi zda vám dávají smysl. Viz také Ladinova otázka. --Wikipedista:BobM d|p 10. 8. 2014, 16:28 (UTC)
Nechtějte prosím od ostatních, aby se dohadovali, co Vám asi tak vadí. V editační historii jsem zaznamenal nahrazení kategorie Diktatura kategorií Vojenská diktatura. To je ten zmatek? A proč je to zmatečné? --Bazi (diskuse) 10. 8. 2014, 16:36 (UTC)
Vadí mě zmatek, který kolega Jenda H. neustále v kategoriích dělá. Příklad je sama kateg. Oligarchie - co si vůbec pod oligarchií představíte? Vkládat diktatury do oligarchie (at už civilní nebo vojenské) je pochybné - diktatura je autoritativní forma vlády jednotlivce, oligarchie je vlády menšinové skupiny (oproti monarchii / monokracii, kde vládne jeden). A to je jeden případ.

Ladin uvádí zmatečnou kategorizaci Kategorie:Politická korupce, vedle toho -Kategorie:Politické dějiny; - Kategorie:Společenské systémy; -Kategorie:Sociální nerovnost a to mimo systém. Tohle mám na mysli jako zmatky. --Wikipedista:BobM d|p 10. 8. 2014, 16:45 (UTC)