Diskuse ke kategorii:Kompoziční šach

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hlavní nadkategorie se jmenuje šachy, tak soudím, že by bylo dobré to držet jednotně. Je ale fakt, že už teď to máme jinak tam, kde se to skloňuje; tam se mi to zdá přijatelné, ale první pád by imho bylo užitečné nechat jednotně.

A při té příležitosti udělat podkategorii kompoziční šachisté? To mi zní divně, nepadá někoho něco lepšího? --Nolanus C E 04:34, 17. 2. 2008 (UTC)

Spojení "kompoziční šachy" jsem nikdy neslyšel, tak jsem vyzkoušel Google, a našel mi 4 odkazy. Proto bych rozhodně nechal "kompoziční šach". Český jazyk v tomto prostě jednotný není.
Ta podkategorie by se založit mohla. Kromě "kompoziční šachisté" by se také mohla jmenovat např. "šachoví skladatelé" nebo "šachoví problemisté". Prostřední varianta má nevýhodu, že by nezahrnovala řešitele šachových úloh, ale myslím, že se stejně nenajde moc slavných řešitelů, kteří by současně neskládali (pokud vůbec nějací takoví jsou). Jan.Kamenicek 11:42, 17. 2. 2008 (UTC)

Hmm, no dobře.

Pokud znalým ten termín nevadí nechal teda bych komp. šachisté; zdá se mi nejvšeobecnější, dokážu si např. představit, že se může najít někdo, kdo úlohy nejen neskládá a není ani špičkovým řešitelem, ale můž etřeba vykonat velkou práci např. v organizaci těch šachů, ve sběru těch úloh etc. --Nolanus C E 12:01, 17. 2. 2008 (UTC)

Původně se mi zdálo, že termín "kompoziční šachista" by mohl být použitelný, ale zkusil jsem zase Google, a nenašel to ani jednou, v množném čísle "kompoziční šachisté" pak pouze jednou. Trochu lépe je na tom termín "problemista", ale nejběžnější se zdá "šachový skladatel". Tomuto termínu bych asi tedy dal přednost. Kromě výskytu v googlu tak nějak více lahodí mému uchu. Články, které se pod tento termín nevejdou si sice také umím představit, ale nepovažuji je za moc pravděpodobné. Takže bych to řešil, až jestli vůbec vzniknou. (Pokud náhodou vzniknou, bude jich určitě jen hrstka, takže můžou prostě zůstat v nadkategorii "kompoziční šach".) Jan.Kamenicek 21:43, 17. 2. 2008 (UTC)
Založena kategorie:Šachoví skladatelé. Jan.Kamenicek 21:35, 20. 3. 2008 (UTC)