Diskuse ke kategorii:Americké firmy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesun kategorie z "Americké firmy" na "Firmy v USA"[editovat zdroj]

Přesun je v souladu s doporučením pro kategorizace. Současný název je nevhodný. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Dendrofil (diskusepříspěvky)

Jsem proti přesunu, např. McDonald's je americká firma (svým původem), avšak těžko o ní tvrdit, že je to firma v USA. --Jowe (diskuse) 20. 4. 2012, 19:56 (UTC)

Tato kategorie je kategorizována v nadřazených kategoriích: Organizace v USA, Ekonomika USA, Firmy podle zemí, tedy jedná se o kategorii státu Spojené státy americké. K přejmenování na zkrácenou formu existuje konsenzus komunity. Do přijetí nového je přesun oprávněný. V případě přejmenování je třeba masivní rekategorizace článků, to něchť zajistí navrhovatel. --Kacir 21. 4. 2012, 04:41 (UTC)

Odakazované hlasování je o něčem jiném. Je to jako kdybys chtěl na základě něj měnit kategorii Američtí tenisté na tenisté USA. Tato kategorie je také kategorie státu Spojené státy americké. Viz též odpověď v mé diskusi. --Jowe (diskuse) 21. 4. 2012, 10:48 (UTC)
Anglická wiki rozlišuje: Category:Companies of the United States s názvem státu, ale má Category:American tennis players bez názvu státu. Ovšem, když jsem se podíval na kategorizační strom Kategorie:Firmy podle zemí, tak preferuji jednotný styl encyklopedie, tedy podobu Americké, jako Francouzské, Izraelské… firmy, anglická wiki v kategorii uvádí na rozdíl od nás názvy států. Pokud bychom přejmenovali celý strom na Firmy ve Francii, Izraeli, pak by byla situace jiná. Nyní existuje duplicita v Kategorie:Firmy v USA a přikláním se (s ohledem na výše uvedené) k jejímu smazání. --Kacir 21. 4. 2012, 14:25 (UTC)
Tak já to tedy řeknu ještě jednou. Americké firmy je neurčitý pojem. Odpovídající souřadícím pojmům: Evropské firmy, Asijské firmy... , ale také dalším souřadícím pojmům odvozených od názvu státu: Slovenské firmy, Izraelské firmy...., Americké firmy můžeme chápat jako firmy vlastnicky patřící Americe nebo Americkému národu nebo americkému státu.
Protože kategorizace nezná rozcestníky, měl by být její název jednoznačný. Pokud bude třeba přesunout celý strom kategorií, meli bychom to udělat zavčas. Faktem také je, že dvě nadřazené kategorie (Organizace v USA a Ekonomika USA) mají název v souladu s návrhem.--Dendrofil (diskuse) 23. 4. 2012, 19:30 (UTC)

Podporuji navrhovaný přesun - včetně podkategorií, současný název je příliš obecný. --Chalim Kenabru (diskuse) 16. 9. 2013, 16:52 (UTC)

Podporuji přejmenování celé skupiny kategorií, pokud se najdou vhodnější názvy. Nynější názvy s adjektivem "americké" jsou nepřesné a nejednoznačné. Nicméně ani názvy s předložkou "v" nepovažuji za vhodné. Zejména tady na české Wikipedii budou vznikat články hlavně o těch amerických firmách, které působí i mimo USA. Vazba s předložkou "z" je také zavádějící - působí dojmem, jako by se daná firma už z USA vystěhovala a usídlila se místo toho jinde. Genitivní bezpředložková vazba by zase působila dojmem, jako by šlo o firmy zřízené a vlastněné přímo severoamerickou státní federací. --ŠJů (diskuse) 6. 3. 2014, 19:46 (UTC)