Diskuse ke kategorii:Administrativní dělení Československa

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dovolím si kategorii přejmenovat na Historické členění českých zemí. Česko totiž IMHO obsahuje pouze Čechy, Moravu a dnešní část Slezska. Kdežto české země historicky zahrnovaly i Lužici, Slezsko atp. Byly to vedlejší země české, ale byly to země české. --Luděk 13:49, 16. 3. 2005 (UTC)

Ještě jsem si vzpomněl, že problém je i v tom (a to můj návrh také neřeší), že takové útvary jako Jihomoravský kraj byly správní jednotkou Československa, které vznikly ještě před federalizací. --Luděk 13:55, 16. 3. 2005 (UTC)

Česko je zeměpisné určení které znamené území dnešní České republiky napříč časem. Tzn. +- čvrtohory až současnost. A chtěl jsem tam zahrnou i útvary za dob Rakouska-Uherska. A české země to vůbec neexistovalo tak jak to mohlo mít nějaké útvary... --Li-sung 14:02, 16. 3. 2005 (UTC)

V dobách Rakousko-Uherska existovalo Království české, které bylo součástí habsburské monarchie. A rakouští císařové se nachávali korunovat za českého krále (az snad na poslední dva či tři). Členění předrepublikové bych navrhoval dát do kategorie Historické členění českých zemí. Vede mne k tomu to, že se Slovenskem jsme neměli v podstatě nikdy nic společného kromě těch let 1918-1992. A zařadit členění Slovenska a Podkarpateské Rusi do nějaké kategorie členění Česka by bylo jaksi nevhodné. --Luděk 14:11, 16. 3. 2005 (UTC)


Členění Slovenska by patřilo pod členění českých zemí?. Habsburkové měli vedle titulu českého krále titul markrabě moravský atd.. Nezpochybňuju České královstí za Rakouska - Uherska, ale české země což neni žádný definovatelný název, protože se po tím může myslet území v nějaké jiné době Česko + (pol.) Slezko + Lužice a třeba Pomořansko. Nebo v jiném období Rakousy, Korutany. Jak to vidím (pokud nebude členění Česka) mělo by být Členění Českolovenska, Členění Českého království, Moravského markhrabství a Slezkého vojvodství... --Li-sung 14:29, 16. 3. 2005 (UTC)