Diskuse ke kategorii:Šlechta

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kategorie mi přijde nadbytečná, doporučuji rozčlenit osobnosti do rodin a zařadit do odpovídajících podkategorií v kategorii Šlechtické rody. Pokud nebudou do dvou týdnů námitky, tak to provedu.--Jid 10:40, 20. 4. 2007 (UTC)

A co když z některého šlechtického rodu bude encyklopedický pouze jeden zástupce, budeme pro něj muset zakládat kategorii jeho rodu? --Adam Hauner 13:09, 20. 4. 2007 (UTC)
Může být mezi články dané národní podkategorie, např. Kategorie:České šlechtické rody. Pokud se vyskytne druhý člen rodu nebo článek k rodině, bude vytvořena příslušná podkategorie pro konkrétní rod. Alespoň takový je můj záměr--Jid 14:03, 20. 4. 2007 (UTC)
ad předchozí: snažím se zamezit tomu, aby byl každý ze šlechticů zařazen do dvou šlechtických kategorii Šlechtic a Šlechtický rod--Jid 14:11, 20. 4. 2007 (UTC)
Nezdá se mi rozumné řadit jednoho konkrétního šlechtice do kategorie České šlechtické rody, protože článek není o rodu, ale o člověku, který také do nějakého rodu spadá. Myslím, že by struktura měla vypadat spíše takto:
Šlechtici (Aristokracie)
+- Čeští šlechtici
|  +- České šlechtické rody
+- Slovenští šlechtici
|  +- Slovenské šlechtické rody
...

Tzn. že rody by byly podkategoriemi obecných národnostních kategorií. Případní samostatní šlechtici by skončili v národnostní kategorii, ostatní v kategoriích rodů. --Adam Hauner 06:40, 23. 4. 2007 (UTC)

V podstatě souhlasím. Pojem aristokracie bych ale opustil, není totožný s pojmem šlechta. Chápu-li návrh dobře, jako článek v kategorii Čeští šlechtici by byli pouze ti, kteří nebyli zařazeni do některého z rodů. Jednolivé kategorie pro národní šlechtické rody by potom mohly být zároveň zařazeny do kategorií národní šlechtici i do obecné Šlechtické rody zárověň. Toto řešení je nejméně destruktivní a u každého článku zůstane jen jedna šlechtická kategorie. Myslím, že by se témto směrem dalo při kategorizaci postupovat.--Jid 16:39, 24. 4. 2007 (UTC)

ja bych take udelal kat napr. Aristokracie, v ni slechticke rody podle narodnosti a tam jednotlive slechticke rody. Takto si myslim to co Jid. Do te aristokracie bych pak hazel i obecne veci s tim souvisejici. --Vrba 14:27, 20. 4. 2007 (UTC)

No, to jsem se snažil vytvořit včera. Viz Kategorii Šlechtické rody. Aristokracie by byl zavádějící název, zahrnovala by pouze vyšší šlechtu. Neřadil bych tam ovšem nic víc, než rody nebo osobnosti, aby nevznikl zmatek. Pro zbytek máme např. kategorie Genealogie nebo Šlechtické tituly.--Jid 14:40, 20. 4. 2007 (UTC)