Diskuse ke kategorii:České vynálezy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

hned první, automobil? --Horst 8. 1. 2012, 18:55 (UTC)

Kromě toho C-4? Elektrická tramvaj? Kaplanova turbína? Kostkový cukr? Koněspřežná dráha? To jsou opravdu české vynálezy? --Harold 8. 1. 2012, 22:34 (UTC)

Vysvětlivky: Automobil: myšleno prvky konstrukce - L. Sviták a nebo první česká parní vůz - J. Božek, Elektrická tramvaj - F. Křižík, Kaplanova turbína - V. Kaplan, Kostkový cukr - (myšleno né - objev cukr ale tvar kostky) - J. K. Rad, Koněspřežná dráha - F. A. Gerstner Edisteewr 11. 1. 2012, 13:18 (UTC)

Nejsem historik, nemám k tomu zdroje, ale... Když se řekne automobil, myslí se tím většinou vozidlo se spalovacím motorem (když pominu dnešní různé hybridy nebo elektromobily). Pod pojmem "vynález automobilu" si vybavím, že nějaký český vynálezce postavil první vozidlo poháněné spalovacím motorem na světě. To ale není pravda, Božek sice postavil parní vůz, Sviták možná postavil jeden z prvních automobilů v Rakousko-Uhersku (jak je uvedeno, tak prvním byl stejně Marcusův automobil z Adamova), byli vynálezci, ale nebyli první a nevynalezli automobil jako takový (většinou se uvádí Benz a Daimler). Více viz en:History of the automobile. Totéž Křižík a tramvaj. Ano, on jako vynálezce postavil v roce 1891 první elektrickou tramvaj na českém území, ale elektrická tramvaj jako taková vznikla poprvé v roce 1879 díky panu Siemensovi (de:Elektrische Straßenbahn Lichterfelde–Kadettenanstalt). U koněspřežné dráhy je to prakticky totéž. Ano, Gerstner postavil první koňku v pevninské Evropě, ale určitě ji nevynalezl, naopak se inspiroval v Anglii, kde už nějaké tratě fungovaly. Tudíž považovat toto za české vynálezy je bez kvalitních zdrojů opravdu silně nepřesné až zavádějící.
Jak jsem psal koment u K123456, turbína a cukr byly vynalezeny na českém území, takže by se daly do seznamu uvést, ale rozhodně jen s poznámkou. Kaplan byl Rakušan, on tu jen působil jako profesor, Jakub Kryštof Rad byl taky Rakušan, podle článku asi švýcarského původu. --Harold 11. 1. 2012, 13:52 (UTC)
Článek http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti-zajimavosti/97794/ceske-vynalezy-ktere-zmenily-svet.html uvedený v externích odkazech je jednak bulvár a jednak se sám odvolává na Wikipedii. Tohle jako zdroj opravdu použít nejde. Na druhém uvedeném odkazu jsem našel tyto autory, to jsou nějací odborníci v daném oboru? Neřekl bych. --Harold 11. 1. 2012, 14:06 (UTC)
Teď už ale nechápu o co Vám jde (Harold). Články v kategorii České vynálezy jsou již vytříděné (zpochybnitelné už tam nejsou), proto nechápu co bych měl ozdrojovat? Když článek Seznam Českých vynálezů se může smazat - je k ničemu. Pokud k němu připíšu zdroje a článek (nejspíš ještě dnes) se smaže, tak na co?. Podle mně to ztrácí logiku. Edisteewr 11. 1. 2012, 14:48 (UTC)
Kolega má na mysli ozdrojování vložení článků jako Automobil apod. do Kategorie:České vynálezy. S pozdravem--Zdenekk2 11. 1. 2012, 15:14 (UTC)
Zdroje

... toto jsou stránky, ze kterých jsem dále čerpal. Nevím ale jestli sem dát i objevy (krevní skupiny apod.) Edisteewr 11. 1. 2012, 15:22 (UTC)

Fajn, většinu toho nijak nezpochybňuju, ale znovu se musím zeptat (vynechám přitom turbínu a cukr, viz vysvětlení výš), protože odpověď stále nikde nevidím. Které zdroje říkají, že elektrická tramvaj je český vynález? (Automobil už byl z kategorie vyřazen a koněspřežná dráha v ní nikdy nebyla, byla pouze ve smazaném seznamu.) --Harold 11. 1. 2012, 17:58 (UTC)
Elektrická tramvaj smazána. Edisteewr 12. 1. 2012, 10:05 (UTC)