Diskuse k portálu:Tolkien

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatelky CalwenAurellen v tématu „Nově příchozí

Zajímavosti[editovat zdroj]

Navrhuji udělat z tabulky obsahující seznam pahýlů zajímavosti, jak to bylo zřejmě plánováno při vzniku portálu. Seznam pahýlů je imho zbytečný, ale pokud by ho chtěl někdo zachovat, může se přesunout nebo integrovat do seznamu článků (třeba takhle: Valar (pahýl)). Sám bych mohl nějaké zajímavosti najít, např. o tom, kde se Tolkien při psaní inspiroval. Můžeme tam také vložit něco o tzv. ztracených Valar. --Japo ¿ 19:17, 5. 10. 2006 (UTC)

Ještě dodatek: co přesunout požadované články na nějakou podstránku, přičemž by se na ni v portálu jenom odkazovalo. K tomu by se mohl přidat seznam pahýlů. Přímo v portálu bych nechal jen nejdůležitejší neexistující stránky (nemusí nutně být nejodkazovanější, třeba členové Společenstva prstenu). --Japo ¿ 12:36, 6. 10. 2006 (UTC)
Ok, pokud se toho ujmete, budu velice rád --Ozzy 14 16:13, 11. 10. 2006 (UTC)

Dobrá, až budu mít čas, pustím se do díla. --Japo ¿ 16:14, 11. 10. 2006 (UTC)

Jo, je to dobrej nápad! Irian 16:51, 11. 10. 2006 (UTC)

Můžu se zeptat, jak je vytvářen a udržován ten seznam chybějících článků? Docela by se mi něco podobného hodilo i v jiných odvětvích, než je tolkienologie :o)

Dík. Chrupoš 09:47, 11. 10. 2006 (UTC)

Ilustrace[editovat zdroj]

Pokud by vás to někoho zajímalo, obohatil jsem wikipedii o několik svých ilustrací Středozemě. Jinak víc jich mám na svém webu www.angrenost.cz.

--Neral 18:48, 14. 2. 2008 (UTC)

Překvapuje mne, že filmy tu nenacházím, odkazy názvů vedou jen na knihy, nebo se mýlím?--Zákupák 14. 6. 2009, 12:52 (UTC)

Pozvání k diskusi o kritériích významnosti uměleckých děl[editovat zdroj]

Milí kolegové, před časem proběhla diskuse o smazání článku Brumbálova armáda. Ačkoli článek měl řadu interwiki (včetně Dobrého článku na španělské Wikipedii), bylo nutné ho odstranit. Jediné kritérium významnosti, které se na něj na české Wikipedii vztahuje, jsou totiž nyní 2 nezávislé netriviální věrohodné zdroje (2NNVZ), a ty se nepodařilo najít.

Osud Brumbálovy armády navíc v současnosti hrozí i velké řadě dalších článků o různých literárních, filmových a jiných dílech a jejich motivech.

V některých oblastech se takový stav řeší existencí specializovaných doporučení, která umožňují vedle 2NNVZ doložit významnost i jiným způsobem. Příkladem takového doporučení na české Wikipedii je Wikipedie:Významnost (hudba), která např. umožní i bez 2NNVZ existovat článku o kapele, jež drží zlatou desku.

Obecným principem takových doporučení je, že encyklopedická významnost se považuje za doloženou také u takového objektu, který dosáhl něčeho mimořádného – vyznamenání, rekordy, tituly apod. – nebo jinak získal dostatečnou pozornost na to, abychom mohli říci, že je významný po větší počet lidí po delší čas, a tedy patří do encyklopedie. (Obecné pravidlo WP:2NNVZ přitom stále umožňuje významnost doložit také, takže se počet možných témat zařaditelných do Wikipedie jednoznačně rozšíří.)

Jako reakci na Brumbálovu armádu jsem na základě podobných pravidel anglické Wikipedie navrhl doporučení Wikipedie:Významnost (umění). Rád bych, abychom se jím jednak přiblížili zvyklostem na jiných Wikipediích a jednak nemuseli pracně dohledávat dva zdroje pro důkaz, že např. román nositele Nobelovy ceny za literaturu patří na Wikipedii.

Aby se podařilo doporučení doladit a schválit, potřebuji Vaši podporu. Prosím, pojďte diskutovat na tuto stránku.

Hezké vánoční svátky,--Ioannes Pragensis 18. 12. 2010, 15:29 (UTC)

Nově příchozí[editovat zdroj]

Zdravím, jen mě zajímá, jestli tu ještě někdo udržuje tento portál, třeba i aktualizovaný?--CalwenAurellen (diskuse) 26. 5. 2015, 19:37 (CEST)Odpovědět