Diskuse k portálu:Novověk

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Glojn v tématu „Přestavba
Tento článek byl editován či je sledován členy WikiProjektu Historie
Seznam wikipedistů spolupracujících na tomto článku:Bosquete • Mozzan • Verosusa
Diskuse k článku se nachází zde
HLAVNÍ STRANA PROJEKTU ČLENOVÉ PROJEKTU VHODNÉ ZDROJE ARCHIV PROJEKTŮ

Koncepce[editovat zdroj]

Připojila jsem se k projektu Historie a protože se zajímám o novověké dějiny, prostudovala jsem si tento portál. Měla bych jednu poznámku ke koncepci. Nezdá se vám, že je tato koncepce totálně eurocentristická? Nevidím, kromě Osmanské říše, nic o neevropských dějinách, žádné události ani osobnosti. Myslím si, že tento rozpor se nevyřeší založením portálu Kolonialismus, protože ten také představuje evropskou perspektivu a jen jednu dimenzi historické zkušenosti. Navrhuji v portálu postupně více reflektovat alespoň dějiny Latinské Ameriky (která je od poč. 19. století samostatná, a její dějiny snad jsou dějinami novověkými, ne?), severní Ameriky (USA a Kanady) a asijských zemí jako je Japonsko, Indie a snad i Čína. Koncepci bychom se měli snažit dělat trochu vyváženěji, i když bude vždy vycházet z evropské perspektivy, s ohledem na to, že neevropské země a národy měly také svoje dějiny, a tyto dějiny se často vztahovaly k dějinám evropským i jinak než jen skrze koloniální zkušenosti. Toto je jenom stručná úvaha. Pokud bude zájem a shoda můžu se pustit do konkrétních návrhů.--Verosusa 5. 11. 2008, 15:51 (UTC)

No portál se stále vytváří, jeho podoba rozhodně není deinitivní a portál kolonialismus nebyl původně myšlen jako doplněk historie novověku (dokonce byl založen ještě dřív než portál novověk). Takže klidně doplňte a upravte, co uznáte za vhodné. --Mozzan 6. 11. 2008, 09:19 (UTC)

Znovu ke koncepci[editovat zdroj]

Ahoj všem!
vracím se k problému koncepce. Mám trochu dojem, že bychom se nad ní měli vážně zamyslet. Mám trochu pochybnosti o tom, že poslední věci, které se objevují pro měsíce leden, únor, březen atp. ukazují, že koncepce chybí. Například výběr osobností je podle mě dost zmatený. Sama mám problém v něm uvidět nějaký smysl, a to většinu z těch osobností znám.Mimo to většinou jde zase jen o Evropany a muže. Zatím se nám to docela rozjíždí do takového kronikaření a seznamu mužských aktérů novověkých dějin, téměř výlučně evropského původu. Nechci psát žádné vědecky založené články - chápu, že píšeme encyklopedii, ale mám za to, že portál by měl čtenáři dodat pco se ti bude líbit, to tam dej ;-) Případně se dohodni s Bosquete, ale ta si vzala volno a na wikipedii tedka bývá jenom občas --Mozzan 2. 1. 2009, 11:26 (UTC)

Ok, proti namátkovosti nic nemám, ale nesmí to být totální chaos. Například pokud je základní členění podle měsíců, tak by se mělo dodržovat, i když já osobně bych to klidně změnila, protože to je v podstatě zastaralý. Dneska už nikdo historií takhle nedělá ani na úrovni moderní encyklopedie - teda snad mimo naše základní a střední školy..:) Jen si myslím, že tam měla být nějaká logika a duch portálu. No, začnu prostě měnit podle svého uvážení, když tak mě usměrni. Díky. :-)--Verosusa 2. 1. 2009, 12:24 (UTC)
No hele, to členění podle měsíců (nevim jestli ti úplně rozumim) je na základě toho, co se ten který měsíc na portálu objeví. Přispívání do portálu je otevřené každému, to znamená že tam možná nějaký chaos bude... navíc tyhle aktulaizace maj sloužit nejen k předání zajímavých informací, ale také k inspiraci někoho k tvorbě či rozšíření nějakého článku... ale jak to Bosquete chtěla udělat, to netušim... ale podle mě nevadí, když jsou osobnosti z úplně jiného odvětví, naopak by to takhle mělo být, aby se postavy nějak lišily... --Mozzan 2. 1. 2009, 12:51 (UTC)
No, musim priznat, ze ti take moc nerozumim. Osoby vybiram nahodne, ikdyz je pravdou, ze se zameruji na evropske dejiny, takze uvadim lidi se vztahem k Evrope, ze zamori je tam jen Bolivar a José Francisco de San Martín:). Snazim se, aby v kazdem mesici byli v osobnostech uvedeni alespon jeden umelec, jeden vedec a jeden valecnik ci politik. Narazku na to, ze to jsou muzi preskocim, protoze je to proste jen nahoda. V zajimavostech jsem zas uvedla zeny. To v jakem jsou mesici nema nic spolecneho s jejich narozenim, umrtim ci jinym s nimi spojenym datem.
Co mas stale na mysli tou koncepci nemam zdani, porad pises, ze se mame zamyslet, ale dal nic. Tak neco navrhni. Ja koncepci mam, vyse jsem ti ji popsala a zbytek volim nahodne (obrazky a hlavni clanky). Samozrejme pokud chces pridat zamorske dejiny ci dejiny Ciny, myslim, ze mista je tu dost. Zdravim--Bosquete 2. 1. 2009, 13:59 (UTC)
Já taky některé části toho vysvětlení nechápu :-D přiznám se bez mučení... :-) prostě tady panuje docela volnost, co se týče tvorby do portálu, takže přidávej co uznáš za vhodné ;-) --Mozzan 2. 1. 2009, 15:00 (UTC)
Meho jo?!:) Tak jsem si pujcila ty Franky od Jamese, jak jsme se bavili. Zajimava kniha s hezkymi cernobilymi obrazky:), rozhodne dobre napsana. Tak to ted prelouskam a muzu upresnovat :)) Taky jsem napsala na spravu zamku Kunin a ejhle, hezka fotka ne?!:)--Bosquete 2. 1. 2009, 15:27 (UTC)
No, koncepcí se myslí vnitřní smysl podle kterého se staví obsah, a to jak portálu, tak blogu, knihy atp. Koncepcí jsem myslela společnou dohodu o tom co je vnitřním smyslem portálu, na co se klade důraz a čím chce přispět resp. ospravedlnit svojí existenci, protože se jedná o kolektivní tvorbu, je koncepce výsledkem dohody mezi více než jedním autorem portálu. Takže konktétně se ptám o co portálu jde? Jde mu o rozšíření encyklopedické perspektivy podle nějakého klíče? Klade důraz na kulturní nebo na politické dějiny? Chce dávat prostor neevropským dějinám, jelikož evropské jsou obecně upředňostnovány? Chce dávat prostor taky pojmům a jevům a nejen osobnostem a událostmem atp. atp. ???
Například to, že měsíce nemají nic společného s osobnostmi NENÍ na první pohled jasné. Někdo to dělá tak a někdo onak. Připojila jsem se k něčemu co už tady bylo, takže jsem si myslela, že je logické a slušné, že nebudu dělat všechno podle sebe, ale že se připojím k práci těch, co ji začali a popřípadě si podle ní zadefinuji vlastní pozici a roli.

Jo, a nechtěla jsem na nikoho narážet, prostě jsem projela co tam je a to byl výsledný obrázek, který jsem dostala. Takže moje návrhy jsou:

  • větší důraz na obecné POJMY (jako je revoluce, nacionalismus, imperialismus, kapitalismus, kolonialismus, koloniální diskurz atp.)a konkrétní hist. pojmosloví (namátkou třeba jako obšina, audiencia, vice-král atp.)
  • s tím souvisí také otevření prostoru pro historiografická témata - samozřejmě v takové formě, která vyhovuje encyklopedické formě a smyslu encyklopedie (jako je například něco z historické metodologie,témata jako dějiny vědy a myšlení, dějiny mentalit nebo genderu atp.)
  • důraz na dějiny mimo Evropu (zámoří, Asie, Afrika) a ve vztahu k Evropě (= poukazovat na souvislosti = což je jedním z hlavních smyslů encyklopedie obecně)
  • snad také připojit něco z historického zeměpisu
  • s vyvážením mezi kulturou, politikou, vědou a vojenstvím vřele souhlasím

Zhruba tak...Zdravím --Verosusa 2. 1. 2009, 16:18 (UTC)

Ja to take jako urazku neberu, kdybych se mela urazit pokazde, kdyz nekdo projevi svuj nazor, tak nedelam cely zivot nic jineho:) A ocenuji dotaz. Samozrejme vim, co je koncepce, ale z tvych predchozich zprav jsem nepochopila, co mas namysli (krome zamereni se na mimoevropske dejiny). Cil portalu vidim v upozorneni uzivatelu na nektera temata a udalosti, ale ne zas v tom smyslu, ze se uvadi pouze lide obecne znami a popularni, to by byla trosku zbytecna prace. A ted ke konkretnim problemum, kam bys chtela ty obecne pojmy a pojmoslovi napsat, jako clanky nebo tak, aby byly na portalu k videni vzdy? Rozhodne si jiste rozsirim obzory, protoze historie je jen mu konicek. Co se tretiho problemu tyce, to je spis Mozzanova parketa, protoze ja o zamorskych dejinach vim minimum a zajimaji me pouze civilizace, tj. do prichodu Hernanda Cortese. K dalsi hvezdicce bych pouze pripojila, ze by to byla uloha clanku, pac uz nevim, kam bychom to dali . Co se rozlozeni tyce, myslim, ze jsme se snazili v clancich pokryt sirokou oblast (Deleni Polska, Ferdinad I., zamek), ikdyz pravda nic z mimoevropske historie. Osobnosti se pak dorozdeli az prijde cas, chytla me psaci nalada a tak jsem napsala, co slo. Priblizne jsem to pak rozhazela do mesicu s tim, ze se to pozdeji dorozdeli. Zatim jsme je vzdy psali nahodne bez souvislosti, jen s tim, aby nebyly zarazeni sami panovnici ci politici, atp. Rozdeleni jeden politik/panovnik, umelec a jeden vedec + dalsi se mi zdalo vhodne. Takze toliko k odpovedi.
Jo, Mozzane tak jsem konecne na commons dodala, z kterych obrazku se sklada logo portalu. Byla to fuska:) Hezky vecer--Bosquete 2. 1. 2009, 20:49 (UTC)
Paráda :-) je to hold pakárna to dávat dohromady, ale pořád lepší, než dkyby pak commons nějakej chtrák zažaloval za porušení autorskýho práva :-(

Jinak přímo kolonialismem a interakcí evropanů s ostatními kulturami cca od roku 1492 se zabývá mnou založený Portál:Kolonialismus ;-) pokud chceš, můžeš přispívat i tam :-) Navíc si nejsem jistý, ale nepatří některé ty pojmy co jsi tady uváděla spíš do politologie? S obecnými vpojmy je akorát problém, že se hůř (aspoň pro mě) shánějí materiály zabývající se přímo těmito tématy. No a přiznávám, že pojmy ohledně novověku, které se nacházejí přímo na hlavní stránc eportálu by rozhodně chtěly doplnit... já bohužel věčně nemám čas, jak jsem řikal, sem ve čtvrťáku a připravuju se na přijímačky na historii na UK :-(, takže do wikipedie budu v budoucnosti psát pouze sporadicky :-( Já taky vím, co je koncepce :-D spíš mi šlo o to, abys uvedla nástin vývoje, kterým by se portál podle tebě měl ubírat; což jsi udělala ;-) Takže pokud chceš nějak upravit pojmy apod. klidně se do toho pusť, já mám myslím všechny části portálu ve sledovaných stránkách a když budu mít nějaké výhrady, ozvu se :-) --Mozzan 2. 1. 2009, 21:43 (UTC)

Ok. Zdá se, že jsme si porozuměli.:) Musím říct, že plně s tím že ne jen panovníky a politiky, a členění na politiku, kulturu, vědu a popř. vojenství 100% podporuji. S kalendářem jsem to trochu nepochopila, ale teď je mi to jasné a je to dobrý způsob. Prostě každý měsíc má svoje osobnosti, článek, obrázek a mohl by mít také 1x článek o pojmu nebo něčem víc teoretickém. Trochu se ještě zamyslím nad tím, jak věci v portálu členit. Obecné pojmy bych si vzala na starosti sama, je jasné, že je to tvrdší oříšek a mám na to nakonec diplom tak bych to měla zvládnout.Co se týče mimoevropského tak tím myslím důraz na větší provázanost evropských dějin s mimoevropskými a snaha o to reflektovat evropocentrismus, tj. nezdravé upřednosťnování dějin Evropy a vidění všeho jen z pozice Evropy. Neznamená to, že bych chtěla portál Novověk dělat ve stejném stylu jako portál Kolonialismus.
S časem je to problém asi u všech. Tento měsíc něco můžu udělat, ale v době běžícího semestru je to problém. Musím pracovat na stovce dalších věcí. Wikipedie je pro mě tak trochu oddych a relax, i když to zní asi divně. Mám tu pocit větší svobody v psaní a na druhou stranu mě to nutí psát přístupně a nezapomenout psát přístupně. :) Jsme domluveni. Sledujte, co se bude v budoucích dnech + týdnech dít a dávejte mi feedback. Díky. Hezký večer z Finska! --Verosusa 6. 1. 2009, 17:06 (UTC)

Neúdržba[editovat zdroj]

Poslední aktualizace článku měsíce v roce 20009. --Lenka64 14. 1. 2011, 10:26 (UTC)

Přestavba[editovat zdroj]

Portál se pokouším vylepšit a přestavit. Prosím, aby ostatní neodstraňovali šablonu "Ve výstavbě", ještě zítra budu pokračovat. Děkuji --Glojn (diskuse) 25. 3. 2021, 18:39 (CET)Odpovědět