Diskuse k portálu:Jóga

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pomozte s kým čím - ne z, to by bylo z koho z čeho --Majkl.tenkrat 05:38, 9. 4. 2008 (UTC)

Šablony[editovat zdroj]

Portál používá šablony na jedno použití, které jsou uloženy ve jmenném prostoru Šablona, což není dobře. Všechny takové by měly být uloženy jako podstránka daného portálu. Prosím, přesuňte je tam. Jedná se v tuto chvíli o šablony

  1. Šablona:Dole jóga 1
  2. Šablona:Jóga/konec
  3. Šablona:Jóga/začátek
  4. Šablona:Nalevo jóga 1
  5. Šablona:Napravo jóga 1
  6. Šablona:Portál jóga 1
  7. Šablona:Portál jóga asana

--Miraceti 07:20, 9. 4. 2008 (UTC)

Koukám, že se ty šablony množí jako králíci. Aspoň, že vzniká jejich hezký seznam v Kategorie:Šablony portálu jóga. --Miraceti 07:22, 9. 4. 2008 (UTC) Jestli potřebujete technickou pomoc, není problém ji dodat. --Miraceti 07:24, 9. 4. 2008 (UTC)

Podle mého názoru se tak právě stalo - celé ráno jsem všechno, co se portálu týká kategorizoval do Kategorie:Portál jóga s příslušnými podkategoriemi. Teď může každý jednoduše všechný články v Portálu:Jóga upravovat. Chtěl bych, aby to byl jeden z nejlepších portálů. Toto duchovní téma si to zaslouží. --Hubený 07:39, 9. 4. 2008 (UTC)
Ne, nestalo se tak. Tím, že šablony zaškatulkujete do kategorií, je nepřesunete ze jmenného prostoru šablona. Jednorázové šablony pro jednotlivé portály mají být uloženy jako podstránky daných portálů. Pořád je tam těch sedm šablon, které by měly být jinde. Až budu mít více času, tak to přeházím sám. --Miraceti 09:30, 9. 4. 2008 (UTC)
Můžete mi krátce naznačit, jakým způsobem se přesune šablona z jednoho jmenného prostoru do jiného a zůstane přito šablonou? --Hubený 10:01, 9. 4. 2008 (UTC)
Jako šablonu můžete vkládat cokoli, nikoli jen to, co je ve jmenném prostoru šablona. Podobně tak vkládáte třeba stránku Portál:Jóga/Mudry. Teď s tím nic ale nedělejte, až budu mít chvilku času, tak to proházím.
Je mi trošku záhadou, proč stránka Portál:Jóga/Ásana používá (používala) stránku (šablonu) Šablona:Portál jóga asana, a ta používá stránku Portál:Jóga/asana 15. Proč jste to neudělal přímo, jako jsem to udělal já v editaci [1]? Mělo to nějaký důvod? (Ptám se, protože chci vědět, co k tomu lidi vede, nikoli proto, že bych k Vám cítil nějaké nesympatie.) --Miraceti 10:21, 9. 4. 2008 (UTC)
To je celej ten problém se šablonami. Když jsem všechno programoval, tak jsem měl zafixováno, že můžu jako šablonu používat jenom šablonu. Nejdříve jsem si udělal navigaci, a pak hned šablony. Tím se pár věcí zbytečně zkomplikovalo. Nyní, když ten portál jakž, takž vypadá a většina článků je hotových (teď se musí dodělat všech těch 52 článků Portál:Jóga/asana 1 - 52), tak se všechny přebytečné věci mohou zrušit, mimo jiné i Šablona:Portál jóga asana. Budu rád, když mi s tím pomůžete - ty obrázky jsou teď v jedné rovině s textem, takže se to už někomu podařilo vyřešit. --Hubený 13:13, 9. 4. 2008 (UTC)

Technické poznámky[editovat zdroj]

Udělal jsem si letmý průchod portálem a zjistil následující věci, které by měly být zlepšeny, přičemž seznam není zdaleka konečný, ale vypočítává pouze nejmarkantnější nedostatky.

  • Problémy s přístupností:
    • použitá barevná kombinace neodpovídá pravidlům přístupnosti (nedostatečný kontrast či odstup barev); odstrašujícím příkladem budiž oranžový nápis Jóga portál na oranžovém pozadí, ale jde např. i o odkazy.
    • použitý kód znemožňuje sekvenční čtení v logických celcích tak, jak by měly za sebou následovat
  • Kód layoutu stránky je roztříštěn do mnoha podstránek, dochází tak k jeho znepřehlednění a znečitelnění - za pár dní či týdnů už se v tom s největší pravděpodobností nevyzná ani sám autor. Podstránky by měly obsahovat jen a pouze datový obsah dané sekce, tedy nikoliv kód layoutu, který má být v kořenové stránce portálu.
  • Nesprávná hierarchie podstránek: není-li něco vloženo do hlavní strany přímo, ale přes nějakou podstránku, je třeba, aby to bylo podstránkou této podstránky. Kromě toho je podstránek nadbytečné množství, neboť některé suplují jen formátovací mezistupeň, který je možný aplikovat do hlavní strany.
  • Na jedné straně je potlačeno zobrazování odkazů pro editaci sekcí, na druhé každá sekce má své vlastní editovací tlačítko.
  • Kód stránek celkově:
    • kód je nevalidní; nesprávné uzavírání či neuzavírání tagů způsobuje nestandardní výsledky v zobrazování
    • obsahuje zastaralé formátovací tagy a atributy
    • kód je protkán množstvím nepotřebného a znepřehledňujícího balastu; odstrašujícím příkladem budiž Portál:Jóga/titul
    • kód kombinuje několik formátovacích postupů, které se - jsouce takto spojeny - navzájem hádají a nikoliv doplňují.
  • Nečeské názvosloví - toto je česká Wikipedie a šablony a jejich parametry by se podle toho měly jmenovat.

Má-li tento portál být k něčemu užitečný, je třeba tyto chyby napravit, jinak jde o stránku s minimální hodnotou pro čtenáře, a to jak pravidelného, tak náhodného.

Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 15:20, 10. 4. 2008 (UTC)

Toto všechno jsou moc hezké poznámky, ale nic konkrétního. Všechno pracuje tak jak má a zatím bez chyb. V podstatě jsem ten kód chtěl udělat ještě mnohem komplikovanější - Wikipedista:Miraceti ho už trochu zjednodušil - protože nechci, aby se kódem někdo zabýval. Většina kódu je v angličtině, něco je v holandštině a tam, kde je to potřeba i v češtině. Když někdo těm parametrům nerozumí, tak se jimi prostě nemusí zabývat.
Články a vzhled je otázka vkusu a nemá s technickými věcmi nic společného. Až to někdo pokazí, tak se to prostě zase vrátí zpět. Barvy jsou voleny tak, aby nepůsobily agresivně a už vůbec ne kontrastně. Tento portál nejde zaškatulkovat mezi jiné portály. Jóga je věc intuitivní a tak musí také vypadat vzhled tohoto portálů. To, že jsou některé věci trochu skryté, má svůj účel. Nejsou ale zas tak skryté, aby nebyly nalezeny. Proto je zde hodně obrázků, které říkají mnohem více, než všechny texty, nadpisy a odkazy dohromady.
Úvahy o užitečnosti tohoto portálů jsou zcela nemístné. --Hubený 16:55, 10. 4. 2008 (UTC)