Diskuse k portálu:Brno

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Ben Skála v tématu „Kristus na hoře Olivetské

Ad experiment[editovat zdroj]

Ke zmínce ve shrnutí:

Chtěl sem vyzkoušet, jak se bude řadit portál v kategorie, když odstraním ...|Portál:Brno . Řadí se úplně stejně podle abecedy, není teda třeba mou editaci vracet zpět a není třeba s tím napříště ztrácet šas. --Nolanus 01:09, 14. 2. 2007 (UTC)

Zvláštní úvod[editovat zdroj]

Je myslím nesmyslné udávat polohu Brna, kterou navíc každý zná, pomocí dvou daleko menších měst :). Převzal bych úvod ze článku, tedy: "Statutární město Brno je druhé největší město v Česku, historické hlavní město Moravy a správní středisko Jihomoravského kraje" -- Tento příspěvek přidal(a) 84.42.231.234 (diskuse) 15. 4. 2007, 15:21‎ (CE(S)T)

... bez reakce, takže konám -- Tento příspěvek přidal(a) 84.42.231.234 (diskuse) 29. 4. 2007, 21:28‎ (CE(S)T)

Odkaz Muzea a galerie[editovat zdroj]

Anthropos je součástí Moravského zemského muzea, proto bych ho vypustil. Pokud ho necháme, pak doporučuji vypustit MZM a např. MG a místo nich jmenovat jejich jednotlivé části. Tedy místo zastřešující instituce jako je Moravské zemské muzeum uvést: Anthropos, Etnografický ústav, Památník Leoše Janáčka atd. atd. Podobně ovšem u Moravské galerie. Místo zastřešujícího termínu uvést jednotlivé části jako Uměleckoprůmyslové muzeum, Místodržitelský palác atd. atd. Pokud mi rozumíte, pak chápete, že takto je výčet muzeí a galerií nesjednocený, působí mírně zavádějícím dojmem. Ještě jsem si jednou roklikl celý odkaz. Působí značně torzovitě, dodám, avšak vzhledem k tomu, že je to vlastně takový rozcestník, měly by tam být patrně jak zastřešujíci instituce, tak i jejich pobočky. Doplním tedy soupis muzeí a galerií, alespoň státních v jejich celku. Bylo by možná dobré dodat i soukromé, i malé, o kterých se moc neví. O to se pokusím, očekávám i zásah širšího okruhu Wikipedistů... --TZ 30. 5. 2009, 10:34 (UTC)

Gymnázia[editovat zdroj]

zapomněli jste na Gymnázium, Brno, Vídeňská 47

Problém s portálem[editovat zdroj]

Celý portál se u mě po této editaci poněkud rozjel (viz screenshot). Prosím někoho technicky zdatnějšího, aby to opravil. --Harold 31. 5. 2010, 16:56 (UTC)

Ta editace spočívala v zásadní změně šablony portálu. Nová struktura je převzatá podle Portálu Prahy. Ten se zobrazuje správně? Pak nejspíš půjde o problém způsobený nějakou dílčí odlišností. Mně se stránka zobrazuje správně, takže bohužel nemůžu důkladněji prozkoumat příčinu té chyby. --Bazi 31. 5. 2010, 19:07 (UTC)

Jo, Praha mi jede normálně... --Harold 31. 5. 2010, 19:09 (UTC)

Teď mě napadlo, jestli to není kvůli tomu znaku v úvodu, viz druhý screenshot. --Harold 31. 5. 2010, 19:16 (UTC)

Aha, to by mohlo být ono, na prvním screenshotu to nebylo vidět. Něco jsem zkusil. Já mám menší rozlišení monitoru, takže mi to vychází tak, že mám v úvodu zrovna 4 řádky textu, které ten zbytek odsouvají dostatečně na to, aby další bloky byly už pod znakem, proto jsem to neviděl. Co tedy teď? --Bazi 31. 5. 2010, 19:27 (UTC)

Už je to v pořádku, díky. --Harold 31. 5. 2010, 19:30 (UTC)

I já děkuji, za upozornění. --Bazi 31. 5. 2010, 19:32 (UTC)

Navržené úpravy z Wikisrazu[editovat zdroj]

Z diskuse na Wikisrazu 22. května 2013 vzešel záměr těchto úprav v portálu:

  • Novinky – odstranit (pro aktualizaci chybí kapacity)
  • Článek ze štatlu – automatické obměňování s měsíční periodou z předem plněného zásobníku, kromě významných budov, památek ad. mohou být třeba i osobnosti s Brnem spjaté apod.
  • Obrázek – automatická rotace 12 obrázků s měsíční periodou, s možností je obměňovat
  • Kalendárium – automatické obměňování výročí podle jednotlivých dnů v roce, se zobrazením vždy několika nejbližších dnů, zpočátku třeba sedmi současně, později při větším zaplnění třeba méně dnů
  • Příroda – přidat modul s chráněnými územími, parky, řekami apod.
  • Okolí Brna – přidat modul s významnými památkami, přírodou, městy apod. v okolí Brna
  • Školy – ponechat jen VŠ
  • ostatní stávající moduly aktualizovat, je-li třeba (Památky, Kultura, Osobnosti, Sport)
  • přidat odkaz na Commons apod.

K návrhu se můžete vyjádřit, přijít s vlastními nápady a zejména pak pomoci s realizací. --Bazi (diskuse) 23. 5. 2013, 23:06 (UTC)

Aktuální stav:

  • Novinky (už dříve) odstraněny.
  • Článek měsíce v základech připraven.
  • Obrázek měsíce v základech připraven.
  • Kalendárium ve vývoji.
  • Příroda a okolí Brna zatím odloženo.
  • Školy střední promazány.

--Bazi (diskuse) 25. 8. 2016, 03:56 (CEST)Odpovědět

Teď je i kalendárium ve zkušebním provozu, ještě bude chtít doladit a pak začít s plněním dat. --Bazi (diskuse) 11. 9. 2016, 11:40 (CEST)Odpovědět

Na portálu postrádám kategorii z historie města. Což považuji pro město s takovou historickou tradicí a významností za dost podstatné.--Lenka Lyalikoff 3. 10. 2014, 13:18 (UTC)

Boží muka Starý Lískovec[editovat zdroj]

Ahoj, netušíte, kde by mohlo být tohle: ? V Lískovci jsem to na mapách nenašel, ale na pozadí nějaké paneláky jsou. Díky.--Ben Skála (diskuse) 24. 6. 2020, 15:29 (CEST)Odpovědět

To je imho v Bohunicích pod radnicí. Zítra to můžu zkontrolovat, půjdu okolo. --Hugo (diskuse) 24. 6. 2020, 15:58 (CEST)Odpovědět
Supr, to bude ono. Díky moc.--Ben Skála (diskuse) 25. 6. 2020, 07:03 (CEST)Odpovědět
Ten první soubor přejmenuji. Ten druhý má šílený název taky vhodný ke změně, ale to je, jak se zdá, komplexnější problém i ostatních snímků, které dotyčný nahrál. --Harold (diskuse) 25. 6. 2020, 10:05 (CEST)Odpovědět

A neměl by při té příležitosti někdo tipy na kvalitní obrázek vhodný pro červenec? ;-) --Bazi (diskuse) 25. 6. 2020, 13:40 (CEST)Odpovědět

Koukal jsem po nějaké letní koupací fotce, ale moc toho nemáme. File:Riviéra Brno.jpg, File:Brno, Komárov - přírodní koupaliště obr1.jpg a File:Brno Dam 03.jpg jsou asi tak nejlepší z těch, co jsem v rychlosti proběhl. Anebo nějaké zajímavé pohledy z vypuštěné přehrady (už je to 11 let...), File:Vypuštěná přehrada Brno - panoramio - grohmartin.jpg a File:Vypuštěná přehrada Brno - panoramio.jpg. --Harold (diskuse) 26. 6. 2020, 18:08 (CEST)Odpovědět
Díky. Vypuštěnou přehradu jsem tam dával v zimě, takže to bych nechtěl úplně recyklovat, navíc i teď máme jako obrázek měsíce Michalovu vodní fotku. Ale pro příští léto už bych zas tu přehradu třeba použít mohl (jestli si vzpomenu). Nakonec jsem zahlídl v nedávno nahraných obrázcích Benovu pamětní desku k upálení Jana Husa, což mi vlastně přišlo k tomu červenci dobré. Výročí je sice jenom půlkulaté, ale i tak to jde. :) Každopádně ještě jednou děkuju za ohlas. --Bazi (diskuse) 26. 6. 2020, 18:57 (CEST)Odpovědět

WPQ[editovat zdroj]

Robins7[editovat zdroj]

@Bazi: Dobrý den, díky za spravování portálu. V rámci recenzí mám pár připomínek.

  1. Dle WP:K by dobré portály měly obsahovat odkazy na sesterské projekty nadace Wikimedia, doporučuji využít šablonu {{Wikimedia pro portály}} + odkazy na příbuzné portály (třeba Portál:Morava, Portál:Česko.
  2. Neexistují náhodou nějaké DČ či NČ o něčem co je spjaté s Brnem? Pokud ano, bylo by dobré je tam uvést.
  3. Líbí se mi barvy i obsah. Jsou zde však pouze 2 sekce, jejichž obsah se mění. Myslím, že dobrý portál by měl obsahovat ještě jednu takovou. Napadají mě třeba „zajímavosti“, případně „osobnost“ (s tím, že by se všechny osobnosti vyřadili z rubriky „článek měsíce“). S tím však souvisí následující bod.
  4. Jste si jist, že budete portál (resp. rubriky které to vyžadují) pravidelně aktualizovat? Koukám že třeba články a obrázky jsou závislé na návrzích atd. Pokud by se vám udržování té další výše navrhované „aktivní“ sekce nevešlo do časového plánu, můžete zkusit využít šablonu {{náhodná položka portálu}} (podobně jako na portálu Simpsonovi).

Toť zatím vše. S pozdravem --Robins7 (diskuse) 26. 6. 2020, 16:58 (CEST)Odpovědět

Díky za připomínky. Dovolil jsem si body očíslovat, ať je to přehlednější pro reakce:
  1. VyřešenoVyřešeno Na příbuzné portály už odkazuje příslušný navbox. Pokud jsem správně zaznamenal, šablonu {{Wikimedia pro portály}} z dobrých portálů využívá jen Chemie, což je opravdu dost široce pojatý pojem, takže může mít nějaké své relevantní protějšky na mnoha projektech. Na opačném konci pomyslného spektra je Frýdlantsko, které odkazuje prakticky jen na Commons. Přidal jsem tři aspoň trochu relevantní odkazy ke kategoriím, i když u Wikicitátů ten obsah zatím není moc bohatý.
  2. NevyřešenoNevyřešeno Myslím, že chlubení se nejlepšími a dobrými články patří spíš na tematický wikiprojekt než na portál. Ten by měl představovat kvalitní obsah Wikipedie k danému tématu, ale to podle mě platí pokud možno na všechny z portálu odkazované články, ne že tu musí být speciální kolonka pro NČ a DČ. Takže bych to s dovolením raději nezaváděl. (Nejen) NČ a DČ se představují formou rubriky Článek měsíce, tak jako se (nejen) Kvalitní nebo Hodnotné obrázky představují v rubrice Obrázek měsíce.
  3. NevyřešenoNevyřešeno Ve skutečnosti jsou tu tři sekce, jejichž obsah se mění. Kromě Článku a Obrázku měsíce jsou tu ještě Výročí dne. Ta se průběžně mění podle data, navíc se taky postupně doplňují novými a novými výročními událostmi. Tento rozsah mi přijde přiměřený, naopak vybírání Zajímavostí by mi přišlo nepřiměřeně náročné na správu v porovnání s případnou užitnou hodnotou.
  4. KomentářKomentář V současnosti je správa portálu závislá na mojí maličkosti, a to ve spolupráci s dalšími wikipedisty, zpravidla účastníky brněnských wikisrazů. Někdy dávají návrhy na články a obrázky, ale i sami zhusta přidávají nová výročí. Návrhy tedy nějaké jsou, byť tedy nedostačují, takže stejně většinu článků a obrázků dohledávám a připravuju já. Dělám to tak zatím poslední 4 roky, zhruba od srpna 2016. Očekávám, že tak samozřejmě nebudu činit až do své smrti. :) Ale jednak je možné, že časem se někdo další zapojí, jednak je už teď celý portál připravený na recyklaci. Články i obrázky se budou v ročních cyklech prostřídávat. Šablonu {{náhodná položka portálu}} jsem pro ty účely nevyužil, řešení jsem tvořil ještě před její vlastní existencí. Místo prosté náhodnosti se tak témata Článku a Obrázku měsíce budou proměňovat aspoň zhruba v souladu s ročními obdobími, případně s výročími apod.
Snad by to mohlo takto stačit. Ještě jednou díky za postřehy. --Bazi (diskuse) 26. 6. 2020, 18:33 (CEST)Odpovědět
Já díky za reakci :-) --Robins7 (diskuse) 4. 7. 2020, 15:16 (CEST)Odpovědět

Jan Polák[editovat zdroj]

Díky za péči o portál, myslím, že mu bude stříbrný puclík slušet. Jen k úvaze dávám možnost doplnit do portálu něco z brněnské infrastruktury (podniky jako například Zetor, silniční stavby, autobusová nádraží, železniční tratě a stanice, letiště například v Tuřanech atp.) --Jan Polák (diskuse) 27. 6. 2020, 23:33 (CEST)Odpovědět

VyřešenoVyřešeno Děkuju za námět. Zkusil jsem přidat Průmysl, obchod a dopravu, kam by se kromě infrastruktury měly vejít velké a známé podniky právě typu Zetoru, Zbrojovky nebo Královopolské. Výběr jsem dělal jen z existujících článků. Ale trochu se bojím rizika, že budou tlaky tam přidávat čím dál víc firem, aby se mohly prezentovat. No, uvidíme. Každopádně se koncept téhle rubriky dá ještě upravit, přizpůsobit, doladit. --Bazi (diskuse) 28. 6. 2020, 17:21 (CEST)Odpovědět
Obavám rozumím, přesto díky za doplnění. Případně by se ještě mohly doplnit i různé (křesťanské farnosti a sbory). Nechávám to na Tobě, zda to uznáš za vhodné či přínosné. --Jan Polák (diskuse) 6. 7. 2020, 09:33 (CEST)Odpovědět

VK[editovat zdroj]

Portál i připomínky jsem prošel. Portál se mi moc líbí a jsem pro udělení DČ. Co na to ostatní oponenti? V.Kunc (diskuse) 5. 7. 2020, 14:31 (CEST)Odpovědět

Díky. --Bazi (diskuse) 5. 7. 2020, 14:55 (CEST)Odpovědět

Hugo[editovat zdroj]

Také souhlasím s udělením DČ. --Hugo (diskuse) 5. 7. 2020, 19:59 (CEST)Odpovědět

[editovat zdroj]

Všechny připomínky se zdají vyřešené. Gratuluji k dotáhnutí recenze ke zdárnému konci a k titulu Dobrý článek. V.Kunc (diskuse) 7. 7. 2020, 11:43 (CEST)Odpovědět

Wrong picture[editovat zdroj]

Hi,

sorry for writing in English. On 9th of February I uploaded picture ([1]), but I don't know why is linked to Commons:WikiProject Brno. Photo was taken in Ljubljana on Plečnik's (today Bežigrad) stadium in 1935. Could you fix this? Thanks in advance.

Have a nice day and stay safe! --A09090091 (diskuse) 11. 2. 2021, 09:26 (CET)Odpovědět

@A09090091: Hi. Unfortunately, there are many photos in Commons:WikiProject Brno/Uploads, which are not taken in Brno, but are connected with Brno through a chain of many categories. Your picture is connected via Category:Events at Bežigrad Stadium <- Category:Bežigrad Stadium <- Category:Buildings by Jože Plečnik in Slovenia <- Category:Buildings by Jože Plečnik <- Category:Structures by Jože Plečnik <- Category:Jože Plečnik <- Category:Recipients of the Order of Tomáš Garrigue Masaryk <- Category:Řád Masaryka <- Category:Things named after Tomáš Garrigue Masaryk <- Category:Monuments and memorials to Tomáš Garrigue Masaryk <- Category:Tomáš Garrigue Masaryk <- Category:Honorary citizens of Brno. Therefore I have requested exclusion of some categories from the gallery of uploads for Category:Brno. --Harold (diskuse) 11. 2. 2021, 11:50 (CET)Odpovědět
Och, díky, žes to takhle vysledoval až do konce. Mě taky napadlo, že to půjde přes stadion a Plečnika, ale až k tomu Brnu jsem přece jenom nedošel. Těch obrázků, které se v tom objevují s až příliš vzdálenou souvislostí, je opravdu nemálo. --Bazi (diskuse) 11. 2. 2021, 12:02 (CET)Odpovědět
@Harold Thank you very much for handling these categories. I didn't know this and I am sorry for spending your time. As I saw the connection, I was really suprised, but didn't think of this. Will remember in future.
Withr regards and stay safe, --A09090091 (diskuse) 11. 2. 2021, 13:19 (CET)Odpovědět
@A09090091: No problem at all. Thank you for your message. --Harold (diskuse) 11. 2. 2021, 14:02 (CET)Odpovědět
Bazi: Jo, těch nebrněnských je tam opravdu hodně velké množství. Uvidíme, jaký účinek bude mít ignorování těch tří prezidentů, kteří mají dost podkategorií. --Harold (diskuse) 11. 2. 2021, 14:02 (CET)Odpovědět

Kristus na hoře Olivetské[editovat zdroj]

Dnes vyšel článek o skryté kapli v centru Brna, mohl by z toho být zajímavý článek, pokud by se našlo více zdrojů. --Hugo (diskuse) 4. 10. 2021, 19:35 (CEST)Odpovědět

Zatím má wikidata položku: https://www.wikidata.org/wiki/Q81063692 --Dominik Matus  diskusepříspěvky 5. 10. 2021, 09:33 (CEST)Odpovědět
Moc těch pramenů není. Kaple prý nebyla podle paní Heilandové zachycena ani v inventářích při rušení kláštera. Možná by se s paní uvedenou v článku mohl někdo jako Ben Skála spojit a domluvit focení. Případně to můžeme řešit na dalším wikisrazu s Markem Blahušem. --Dominik Matus  diskusepříspěvky 8. 10. 2021, 12:19 (CEST)Odpovědět
Díky za ping, tu kapli bych rád někdy navštívil, nic o ní nevím, když jsem si jí tenkrát všimnul z okna Spolku (viz fotky na Commons), tak mě její existence dost překvapila :))--Ben Skála (diskuse) 8. 10. 2021, 12:27 (CEST)Odpovědět