Diskuse k portálu:BDSM

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Faigl.ladislav v tématu „Kdo toto spravuje?

Patří sem takový portál?[editovat zdroj]

Mám takový dojem, že si zde někdo buduje portál ke svému projektu mimo Wikipedii. Prosil bych vysvětlení, o co jde v tomto portálu. --Luděk 18:26, 13. 3. 2007 (UTC)

Musím říci, že jsem zděšen, co jsem zde našel. První otázka je, zda takový portál potřebujeme. Druhá pak, zda zde opravdu budeme zveřejňovat ukázky z BDSM povídek a odkazovat na jejich komplet - ať už z tohoto portálu nebo od jinud na wikipedii. Cinik 18:35, 13. 3. 2007 (UTC)
Proč být zděšen, některé mohou zase děsit témata z jiné sféry.--frettie.net 15:40, 16. 3. 2007 (UTC)

Nevidím důvod, proč tu portál nemít, ale povídky sem v žádném případě nepatří a ty monotónní odkazy taky ne. Zanatic 18:46, 13. 3. 2007 (UTC)

Podotýkám, že tento portál neexistuje ani na en:, viz en:Category:Sexuality portals Cinik 19:03, 13. 3. 2007 (UTC)

No a? Je nějaký argument, proč by neměl existovat (v principu, odhlédneme-li od současné ne příliš vyhovující podoby)? Zanatic 19:07, 13. 3. 2007 (UTC)

Podle mne nepatří do encyklopedie vůbec. Cinik 19:08, 13. 3. 2007 (UTC)

Ale proč? Zanatic 19:11, 13. 3. 2007 (UTC)

Protože to postrádá patřičný encyklopedický význam. Osobně musím dodat, že mi dělá potíže představit si důvěryhodnou eyncyklopedii s takovýmto portálem. Tím spíše, pokud je koncipován, jako rozcestník po BDSM internetu a nikoliv po encyklopedických článcích. Cinik 19:16, 13. 3. 2007 (UTC)

Myslím, že něco, co má 18 milionů odkazů v Googlu, encyklopedický význam. To, že je to rozcestník po netu a ne po Wikipedii, problém je. Zanatic 19:18, 13. 3. 2007 (UTC)

Nebavíme se o encyklopedické významnosti pro článek, ale pro portál. Odečtete-li prosté pornografické stránky, kolik zbyde těch encyklopedicky relevantních odborných prací? Cinik 19:20, 13. 3. 2007 (UTC)

Předpokládám, že víc než třeba pro Fytoenergetiku a kompostárenství, aspoň těch dostupných, i když ani jedno není zrovna můj obor :) Zanatic 19:27, 13. 3. 2007 (UTC)

Nějak se mi tenhle portál nelíbí, mám pocit, že někdo se zde snaží realizovat věci, které na Wikipedii nepatří (např. povídka). To ostatní není v takovém provedení, aby to stálo za portál... jsou to jen seznamy, chybí obrázky, články, zajímavosti a důležité informace, nějaká svázanost s organizací článků o tématu bude také nejspíš žádná. --Aktron (d|p) 19:53, 13. 3. 2007 (UTC)

Pod Aktronův názor se klidně podepíšu, jen dodám, že téma portálu považuji za příliš úzce zaměřené. Chápal bych Portál:Sexualita, tohle je dle mého názoru zbytečné. --Rawac 20:12, 13. 3. 2007 (UTC)

Hmm, že bych to viděl na menší monitorování aktivity a vývoje portálu a případně navrhl hlasování o smazání? Určitě..--Aktron (d|p) 20:22, 13. 3. 2007 (UTC)

  • Teda, nějak mi z toho spadla čelist. Mooc by mne zajímalo, co tímhle autor portálu sleduje. Na druhé straně i Zanatic má částečnou pravdu v tom, že Fytoenergetika a kompostárenství taky není žádný zázrak. Proto navrhuji následující postup - do diskuse autora portálu umístit jasné varování a výzvu k vysvětlení s termínem - 7 dní (jako u cizojazyčných článků). Pokud autor důvěryhodně vysvětlí své budoucí záměry, pak to tady nechat a pravidelně monitorovat. Pokud žádné vysvětlení nebude...okamžitě vymazat. --Michal.Pohorelsky 20:42, 13. 3. 2007 (UTC)
Tento návrh je ještě ostřejší než ten můj, nicméně i s ním jsem ochoten souhlasit. --Aktron (d|p) 21:00, 13. 3. 2007 (UTC)
Aktrone, ne ze bych do tebe chtel rejpat, ale clovek, kterej nahazel do wiki stanice metra v ruznych statech a podobny znacne marginalni zalezitosti, bude presvedcovat, ze by se tenhle portal mel hned vic kontrolovat. Proc jej kontrolovat vic nez treba portal Pivo, ktery je imho taky takovej ... no rekneme zvlastni. Ja pivo taky nepiju, a nechci ten portal smazat ... :)--frettie.net 02:13, 24. 3. 2007 (UTC)

Uvidíme, kam se to bude vyvíjet, nicméně jsem ochoten na tenhle portál dohlédnout. BDSM jako téma rozhodně není okrajová záležitost, i v porovnání s jinými zde již zmíněnými záležitostmi :-) Ale s portálovou sekcí Povídky mám taky problém, velký ....--Torm 07:05, 14. 3. 2007 (UTC)

On je podstatný rozdíl mezi Fytotechnikou a kompostárenstvím o kterých existuje mnoho vědeckých publikací a BDSM. To, že zpracování zelené masy není váš denní chléb neznamená, že to není relevantní téma pro wikipedii. Ostatně výše zmiňovaný portál byl původně založen z nějakého grantu a poté sem pouze přenesen. Pokud se ale tento portál bude nějakým přiměřeným způsobem vyvíjet, tak por by zde nemohl zůstat. (IMHO povídku pryč) S pozdravem--PaD 07:48, 14. 3. 2007 (UTC)

Tak snad se vám tu vměstná to co chcete slyšet. Založil jsem tento portál proto abych sdružoval encyklopedická hesla zde na wikipedii, proto to tu je. Kdybych chtěl sdružovat jiné stránky nejspíše bych založil normální stránku a nedával to na wikipedii, jak logické. S povídkou jsem jen chtěl zaplnit místo a za několik hodin než si promyslím co do ní ono obměnit. Riza-do 11:08, 14. 3. 2007 (UTC)

Jako téma ano, ale v současnosti portál nevím... Přijde mi, že této oblasti spíš chybí obsah. Vždyť i titulní BDSM je spíš ostuda, z poloviny takový slovník zkratek (srovnejme s en:BDSM nebo de:BDSM), bondage vůbec neexistuje (!),... celkem teda (IMO) spíš než něco organizovat a sdružovat by bylo přínosnější něco psát, jinak když takovým monumentálním portálem návštěvník projde do takové nedostavěné kůči, přijde mi to trochu zvláštní.

Druhou poznámkou k současnému obsahu je odklon od encyklopedického stylu k radám a návodům. Např. mi nepřijde přijatelná sekce "Pravidla" - Wikipedie nemůže být autoritou, vydávající nějaká "pravidla BDSM". --Wikimol 14:06, 14. 3. 2007 (UTC)

To jsou celosvětová pravidla BDSM, respektive pravidlo. Doporučuji si něco o tématice BDSM přečíst. Riza-do 16:19, 14. 3. 2007 (UTC)

Existuje nejaka uznavana autoritativni organizace, ktera prijima a stanovuje pravidla? Pokud ano, je vhodne to tam uvest, v opacnem pripade by bylo vhodnejsi nejake jmeno jako "Obecne uznavana pravidla" apod. Adam Zivner 17:29, 14. 3. 2007 (UTC)

Napraveno, Pravidla = Obecně uznávaná pravidla Riza-do 17:35, 14. 3. 2007 (UTC)

I tak je to blbost.
Díky za doporučení, na druhou stranu bych doporučoval se dívat na realitu v celé její šíři, ne kukátkem webových stránek na téma „jak by to mělo být“. BDSM nejsou šachy. Podle Wikipedie BDSM je pojem obecně užívaný pro širokou škálu sexuálních praktik a orientací založených na představě, že je jeden z partnerů nadřazen druhému. Že část lidí kteří některé z té široké škály praktik provozujících se s nálepkou „BDSM“ identifikuje, další část se věnuje osvětě „jak na to bezpečně a morálně“, a většina téhle komunity se na uvedeném základu shoduje, nečiní to pravidlo nějak objektivním.
Z jednoho okraje, když si vypjčím třeba Tormovu citaci zřejmě se najde jen málo párů, které někdy nezkusily svázání hedvábnými šátky nebo jinými částmi oděvu, tak zřejmě většina těchto párů přitom vůbec neoperuje pojmy jako dominant, submisiv, a nedomlouvá si stopku.
Z druhé strany, stejně jako u jiných sexuálních praktik a orientací, i BDSM praktiky lze provádět jinak než bezpečně a morálně.
Celkově je to poněkud podobné, jako by někdo sepsal „pravidla sexu“ (míněno bezpečného, atd.), na kterých se asi taky dost lidí shodne. --Wikimol 17:39, 14. 3. 2007 (UTC)

Já bych to bral trošku jinak, pořád BDSM je svým způsobem hra pocitů. Takže je to spíše než k sexu (i když to k němu patří) přirovnání k nějaký hře. Vezměme si například Člověče nezlob se, taky tam jsou jakési zásadní pravidla, ale každý to může hrát jinak. Jeden po tom co nemá figurku hraje 3x a pak další, když nehodí šestku. Druhý zůstává u pravidla že háže jednou a musí hodit šest:-) Edit: nebo elpší přirovnání i k tomu sexu, kdyby jeden z partnerů nechtěl bylo by to spíše označeno za znásilnění což se se sexem jako takovým neshoduje. Stejně jako BDSM bez toho, aby tam existovala tzv. stopka. Riza-do 18:09, 14. 3. 2007 (UTC)

Portál má na Wikipedii rozhodně místo, ale je třeba, stejně jako jinde na Wikipedii, aby autor dbal na základní encyklopedická pravidla. Věřím, že portál bude přiveden do lepšího než přijatelného stavu. Bude to ale zřejmě chvilku trvat. Trošku bych poradil, aby nepřeceňoval své síly a nedával si úkol každý týden obměňovat zajímavost. Je to šibeniční termín. A také bych chtěl podotknout, že názvy podstránek nemusí být velkými písmeny. Tu chybu jsem kdysi udělal já a teď ji autor zřejmě zase okopíroval. --Miraceti 13:34, 15. 3. 2007 (UTC)

Portál tady smí být, je to věc, která je na internetu celkem hojně zastoupena, i osobne znám lidi, co se tomuto věnují a zajímají se o to. Jo a wiki není papír ;)--frettie.net 15:40, 16. 3. 2007 (UTC)

Můj (pozdní) názor na existenci portálu. Portál mi nevadí, zabývá se specifickým okruhem témat, sám mu nevěnuji moc pozornosti (jako jiným portálům), ale občas jsem zaznemenal, že jsou některé články o věcech, který s BDSM nějak souvisejí, ale mají především jiný význam, psány až příliš z BDSM prespektivy. --Dezidor 23:37, 16. 7. 2007 (UTC)

Sám se domnívám, že sem portál patří, ale je teprve na začátku a je na něm třeba vkyonat ještě velmi mnoho práce. --Aida 11:34, 20. 8. 2007 (UTC)


Podle mě nějaký portál o sexualitě a sexu není Wikipedii na škodu, ale tak úzce zaměřený jako tento, navíc ten název, mělo by se hlasovat o smazání Portálu:BDSM nebo by někdo měl upravit obsah a změnit název třeba, jak už bylo zmiňováno, na Portál:Sexualita. Majkl.tenkrat 15:31, 21. 2. 2008 (UTC)

V diskusi výše se operuje s termínem 'hra pocitů'. Odkaz na kastrace mi nepřijde jako odkaz na hru pocitů. Na to, že to je článek odkazovaný z portálu má podivný obsah. Že by se při BDSM věnovali účastníci zpěvu? Nejprve jsem tomu nevěnoval pozornost, ale když to tu je již několikátý den, tak ten odkaz musí vést na správný článek.--PaD 12:47, 15. 3. 2007 (UTC)

Svým způsobem je to ale pravdivý termín. Ba by chtělo onen článek doplnit zmínkou o kastraci v BDSM, protože jde ve skutečnosti o to samé, jen není mířen na lidi. Riza-do 14:01, 15. 3. 2007 (UTC)
Prozraďte v praktikách BDSM zcela nezkušenému, komu se tedy co řeše při BDSM kastraci? Martin Šanda 01:15, 24. 3. 2007 (UTC)
Prý se to nechává jako překvapení. Pokus vás to skutečně zajímá, nezbývá než se objednat do některého S/M salonu. Třeba poté dojde i na PaD-em zmíněný zpěv :D --Milda 01:47, 24. 3. 2007 (UTC)
Hmmm. Umím si představit minimálně 75 zajímavějších způsobů, jak utrácet peníze a mařit čas, takže se to asi nedozvím ;o) Martin Šanda 16:04, 24. 3. 2007 (UTC)

Dovolil jsem si odkaz zrušit. Jednak odkazovaný článek nemá ani zmínku o BDSM, jednak se jedná o velice extrémní a velmi málo používanou praktiku, přijatelnou jen pro mizivý počet lidí z BDSM komunity. VM 22:43, 28.4.2008 (UTC)

Chlívek odkazy[editovat zdroj]

Vůbec se mi nelíbí chlívek Odkazy. Linky mimo Wikipedii jsou na Pportálu Wikipedie nevhodné. Zde by měly být odkazy na obsah Wikipedie. Ač jsem obecně pro to, abychom takový portál měli, vypadá to, že byl pro autora příliš velkým soustem. --Miraceti 19:21, 26. 6. 2007 (UTC)

100% Souhlas s Miracetim --Šandík 19:58, 26. 6. 2007 (UTC)
Chlívek odkazy vyřešen. :-) --Aida 11:33, 20. 8. 2007 (UTC)

Co mají japonští šlechtici společného s BDSM?[editovat zdroj]

Právě jsem si všiml tohoto (medle i při odhlédnutí od obsahu poněkud podivně zpracovaného) portálu, a na něm zjistil, že jako své znamení používá japonského erbu, jehož souvislost s BDSM se mi nepodařilo nikde zjistit. Můžete mi někdo vysvětlit, proč právě toto znamení? --Mmh 23:27, 16. 7. 2007 (UTC)

Nevím proč toto znamení, také jsem ho nikde neviděl. Nahradil jsem ho symbolem častěji používaným. --Aida 00:16, 13. 8. 2007 (UTC)

Reakce na portál BDSM[editovat zdroj]

Nezlobte se že se vměšuji do vaší práce, ale jste si opravdu jistí tím, že tato kategorie potřebuje celý portál? Jsem obyčejným uživatelem vaší encyklopedie. Nejsem žádný puritán, ale nechápu proč by jedna z mnoha sexuálních praktik měla mít tolik místa zrovna tady? Určitě to u mě spíš vyvolává pocit, že jde o cílenou reklamu na oblíbené téma poslední doby... (ještě k tomu ty velký písmenka..?)

Velká písmenka jsou v pořádku jde o zkratku. --Aida 00:18, 13. 8. 2007 (UTC)

Greetings from Germany[editovat zdroj]

Sorry for writing English, but I don't speak your language.

This Portal is really very nice and even not understanding the texts, I already found interesting new material like the images related to Violett Wands.

Is it possibly for you to put your self created BDSM-images under commons in order to make the more easily accessible worldwide on other language projects. My German monobook's transfer options don't work here. A short info on my German userpage if somebody is willing to do it would be great.

Btw. if your project should need any information related to the German language BDSM articles I will be happy to give a hand. ;-) Kind Regards. Nemissimo --91.12.237.13 19:05, 2. 9. 2007 (UTC)

Portál Sexualita[editovat zdroj]

Ahoj. Založil jsem Portál Sexualita a myslím, že tento portál je mu ze všech tady tématicky nejblíže. Popřemýšlejte o možnosti spolupráce.--Faigl.ladislav 10:18, 21. 6. 2008 (UTC)

Kdo toto spravuje?[editovat zdroj]

Ahoj, na mne tento portál působí hrozně nedodělaně a také velmi zvláštně. Např. praktiky- proč dělení na maledom-malesub a maledom-femsub a obecné praktiky? Když obecné praktiky jsou prostě obecné praktiky a dělají je oboje pohlaví. Hlavně ta disproporce "mužských" a ženských". Vypadá to spíše jako reklama na domina salon:-D Dále Osobnosti: proč je Masoch historická osobnost a nikoliv jako spisovatel? Navíc když už, tak mezi spisovateli je zařazen pro Evropany vpodstatě neznámy Oniroko, který ani nemá českou wikistránku. Naproti tomu by tam měla patřit autorka (literárně strašných, leč BDSM tematizovaných) 50 Odstínů, která českou wiki stránku má https://cs.wikipedia.org/wiki/E_L_James A ta pravidla! Bez jakéhokoliv zdroje! Po internetu lítají miliony těch zaručeně pravdivých pravidel! Pravidla by se hodilo udělat též odkazem na českou wiki stránku Safe, sane, consensual, což je základní pravidlo bezpečnosti BDSM https://cs.wikipedia.org/wiki/Safe,_sane,_consensual

Ráda kdyžtak pomůžu (psala jsem kompiláty z odborných textů na BDSM, takže mám znalosti k tematu) Raldicka (diskuse) 23. 5. 2016, 16:16 (CEST)Odpovědět

Ahoj, portál žádného správce nemá. Před téměř osmi lety jsem ho graficky upravil, ale obsah zůstal stejný. Určitě by zasloužil přepracování a větší péči, stejně tak velmi zajímavé články týkající se BDSM. Bylo by skvělé, kdyby ses toho ujala. Pokud bys potřebovala s něčím pomoci, neváhej napsat. --Faigl.ladislav (diskuse) 23. 5. 2016, 20:53 (CEST)Odpovědět