Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Slezsko

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zde prosím diskutujte nad tématy, případně žádejte o pomoc s články.

Dřevěné kostely[editovat zdroj]

Dobrý den, déle již píši články o dřevěných kostelech na Těšínsku, psal jsem stále jen o české čácti. Teď jsem konečně po dlouhém hledání koupil v Cieszynie knihu Józefa Londzina o dřevěných kostelech. Kam mám zařadit články o dřevěných kostelech na Těšínsku, které se nacházejí na polské straně? Werlik 3. 5. 2011, 15:55 (UTC)

Pravděpodobně do Kategorie:Kostely v Polsku nebo jedné její podkategorie. Já osobně bych to u těch polských řadil podle vojvodství, tedy asi založit novou kategorii Kategorie:Kostely ve Slezském vojvodství (paralelně s ní i další obdobné, bude-li třeba). S pozdravy --Silesianus 3. 5. 2011, 17:16 (UTC)

Seznam knížat[editovat zdroj]

Tak tvořím seznam opolských knížat a dostal jsem se do dilematu. Několik knížat vládlo zpočátku své vlády (alespoň podle en a pl wiki) ve spoluvládě s bratry(em) a něvím, jak to mám uvést. Napadly mě dvě varianty, a to:

  • hlavní kníže má samostatný řádek, přičemž spoluvládci jsou zmínění v poznámkách (současná varianta, oni spoluvládci většinou pak dostali svoje vlastní území, např. Albert Střelecký Střelecko a Kazimír Bytomsko-Kozelský Bytomsko-KOzelsko)
  • i spoluvládce by měl svůj vlastní řádek, všichni by pak byli uvedeni pod stejným pořadovým číslem (nefavorizovaná varianta, spoluvládci byli většinou proto, že ještě nebyli plnoletí, jakmile dosáhli plnoletosti, většinou obdrželi svůj kus území)

Za případné rady děkuji. --Petr Losert 26. 2. 2010, 13:05 (UTC)

Já mám zase problém, že pracuju na základě kombinace překladů en.wiki, pl.wiki, de.wiki a ty se poměrně často dost rozcházejí. například kde jedna wiki začíná, tam jiná má už dvě tři knížata předešlá... jinak hlásím že už jsem začal pracovat... -- Ypres.bass 6. 1. 2011, 15:57 (UTC)

Ono není kníže jako kníže. Já teda osobně jsem pročetl pár publikací o Slezsku a ty se třeba také rozcházejí. Někdy se může jednat o překlep v datu, jindy zase o jiné pojetí knížete jako takového (někteří berou třeba jen nejstaršího bratra, který měl faktickou moc, za knížete, někdy považují za knížata automaticky všechny syny právě zemřelého knížete). Obzvláště situace ve Slezsku je svízelná, neboť jednotlivé knížectví se třeba jen na čas vyčlenila, pak zase slloučila, někdy se třebas nesloučila, ale v obou vládl jeden kníže atd.. Do toho samozřejmě později zasahovali i čeští králové, kterým často nějaké knížectví připadlo jako odúmrť a jejich zástavy oněch knížectví. Jinak jsem rád, že se tomu někdo začal věnovat, nejlepší by bylo takový seznam přímo ozdrojovat řádkovými referencemi z knih/netu. Já bych s tím mohl pomoci. --Silesianus 6. 1. 2011, 16:15 (UTC)

Slezská architektura[editovat zdroj]

Četl jsem, že článek Slezská architektura má podle někoho z vás dvou (Losert, Saltzmann) :) šanci být dobrým článkem nebo jak, já jsem ten článek přeložil z en wiki, tam budou i zdroje. Takovej tip ode mě. TomasF 27. 2. 2010, 18:32 (UTC)

Tak podle mne rozhodně ne. Když bych měl porovnávat s anglickým článkem, tak ten český je poloviční, jazykově hrozný (omlouvám se, ale ostatní slova, která mne napadají jsou ještě horší). Ale to není ten největší problém. Pokud někdo přeloží např. Outstanding achievements of this era were the cathedral and the abbey church of the Benedictine order in Wrocław, the latter being the most magnificent romanesque building in Silesia. jako Výjimečnou památkou této éry je katedrála a kostel z Benediktinského stylu, které se později staly nejzajímavějším románským stavením v Polsku., tak snad jen, že i ten Google překladač by to snad přeložil lépe. (A takových příkladů by se nalezlo více.) P. S. Zdroje ne en-wiki nejsou, pokud tím zdrojem zrovna nemyslíte jednu příručku o uměleckých památkách... (Proto tam asi taky bude ta šablona...) --Saltzmann 2. 3. 2010, 11:34 (UTC)
Ke zdrojování se výborně hodí Slezsko, perla v české koruně, vydala to Národní galerie v Praze a o architektuře (hlavně té středověké, o novověku nevím) je tam toho hodně. Jinak informační základ tam je, úpravy budou nutné, to je jasné snad každému. Šanci na DČ tam pořád vidím, po důkladné revizi. Nemyslel jsem tím ale, že to zítra šoupnem do nominace, proto jsem to také vložil do úkolů. --Petr Losert 2. 3. 2010, 14:34 (UTC)
Které Slezsko myslíš? Vyšel katalog a sborník. Předpokládám, že máš (myslíš) sborník. Já mám naopak katalog, takže pokud bys potřeboval něco ke konkrétníku dílu, tak jsem k dispozici. --Saltzmann 2. 3. 2010, 15:19 (UTC)
Teď jsi mě úplně zmátl, je to taková velká čtvercová (30x30) zlato-černá bichla. Teď se dívám do úvodu a tam píší spolu s oběma díly katalogu, takže předokládám, že se jedná o sborník. Do slezské architektury zasahovat nehodlám, koneckonců nedal jsem to do úkolníčku jen tak pro-nic-za-nic, já si budu dělat ty svoje seznamy knížat, pak snad jednotlivá knížata, pak bych mohl dodělat dějiny Slezska a pak si zase něco vymyslím ;-). BTW Saltzmanne, nechceš být mým sekretářem?? Na některé zvyklosti wiki stále zapomínám (spíše mě ani nenapadnou), tak ať mi nemusíš furt psát upozornění na diskuzi ;-) S pozdravy --Petr Losert 2. 3. 2010, 15:26 (UTC)
Ony vzhledově vypadají úplně stejně. Tak se spíš zeptám, je to brož nebo pevná vazba? Brož je sborník (405 s.) a vazba (553 s.) je katalog. S tím sekretářem jsem to nepochopil, ale to u mne není nic překvapivého... Jinak já radši kibicuji (jak jsi už určitě zjistil ;-), takže se těším, jak Ti ztrhám Dějiny Slezska... ;-) --Saltzmann 2. 3. 2010, 15:53 (UTC)
Dějiny Slezska mi nestrháš, protože se snažím postupovat celkově a postupně, což znamená - napíšu období dělení Slezska v roce 1173, napíšu články o vládcích, kteří si to rozdělili, napíšu tuto část do jednotlivých knížectví atd., takže práce na hodně dlouho (jen než se prokousám Piastovci...). Kdyby jsi chtěl zpracovat nějakou část slezských dějin, klidně můžeš, mám to na stránce Slezské dějiny via moje uživatelská stránka (členění je pracovní, hlavně ty nadpisy, nic lepšího mě nenapadlo, klidně změň). To se sekretářem zapomeň, pokus o sypání popela na svou hlavu. --Petr Losert 2. 3. 2010, 15:59 (UTC)
Jenom mám z toho strach, hlavně z velikosti. Zatím mám období 1163-1241 a mám to skoro na stránku. Jestli to bude všude takové, tak to bude Gigas Articulus --Petr Losert 2. 3. 2010, 16:49 (UTC)

Těšínsko[editovat zdroj]

Ujal by se někdo kandidatury Těšínské knížectví na dobrý článek? Případně ho zde předzrecenzoval? Díky --Petr Losert 1. 3. 2010, 19:02 (UTC)

Vyznamenání[editovat zdroj]

To je on...

Jak jistě mnozí ví, řády a vyznamenání je moje hobby. Dneska jsem si tak trošku hrál a vytvořil jsem možné vyznamenání za přínos článků o Slezsku, tak jestli by byl zájem... --Silesianus 19. 3. 2010, 13:01 (UTC)

PS: možná by to chtělo .svg, ale na to nemám software.

Dovolím si jen upozornit, že i ta "hornoslezská" půlka orlice by (podle mne) měla mít červenou zbroj (pařát). Jinak se mi to docela líbí. --Saltzmann 19. 3. 2010, 13:09 (UTC)
Mno to možná ano, já to vzal z erbu Opolského vojvodství. Jo mít tak photoshop, kvalita by byla lepší... --Silesianus 19. 3. 2010, 14:47 (UTC)
Tak jsem to předělal a ještě zkrátil ribbon. --Silesianus 19. 3. 2010, 15:15 (UTC)

Hm, teď k (u)dělení. Já jsem na to tak trochu vysazen, kdyžtak mne umírněte, ale byl byl pro 4. stupně - za 15 článků, 30 článků, 50 článků a 100 článků. Řešilo by se to jednoduše pomocí baru (spony) na ribbonu (stuze). Něco jako Řád slezské orlice, ŘSO s barem, ŘSO s dvěma bary a ŘSO s brilianty (:D). Mno a rád bych to udílel mezinárodně, ať tu nemáme celkem jen 4 držitele :D. --Silesianus 19. 3. 2010, 15:22 (UTC)

Tak jsem to udělal. Vypadá to takto -

--Silesianus 19. 3. 2010, 17:51 (UTC)

No, tak jak jsi nasadil kriteria pro počet článků, tak bych měl spíše obavu, že budeš sám, nebo budete jen dva... ;-) Aniž bych chtěl ještě kibicovat, zvaž jestli nesjednotit korunu. Myslím, že z heraldiky u půleného erbu neznám případ, že by byly 2 různé koruny (ale mohu se mýlit). Jinak ten nápad se stupni vyznamenání se mi moc líbí (jde vidět, že jsi idborník na vyznamenání :-) --Saltzmann 19. 3. 2010, 18:42 (UTC)
Koruna se mi také nějak zrovna nelíbí, ale dělám to v základním Malování ve Windows, což zrovna není výhra. Jak už jsem psal, chtěl bych to udělovat internacionálně (interwikionálně?), aby to nebylo jen vyznamenání pro vyznamenání. S tou korunou uvidíme, chtělo by to někde najít nějakou pěknou, která by se dala použít. No a to, že bych byl jediný vyznamenaný na cs.wiki se nebojím, neboť ještě stejně nesplňuji kritérium ani na první (faleristicky vlastně 4. stupeň) stupeň. Jen by to asik chtělo upřesnit, co je vlastně slezský článek (osoba narozená ve Slezsku, vesnička tam, kníže, budova??) --Silesianus 19. 3. 2010, 18:50 (UTC)
Tak jsem si korunku vyprodukoval nakonec sám, co ty na to? Zatím jen u prosté verze. --Silesianus 19. 3. 2010, 19:30 (UTC)
Já myslím, že by to mohlo být, jen bych ji trochu zmenšil (přesnějí zúžil do šířky). Asi tak o 25%. Takže pokud je základna řekněme 12 mm, tak bych to zúžil na 9-10 mm. Myslím, že to bude lépe vypadat. Je možné, že pak bude ještě potřeba i upravit výšku, aby to proporčně odpovídalo... Ještě mne napadá, co kdyby byl ještě stupeň "za zvláštní zásluhy"? Jak bys ho udělal, hned bych Ti ho připnul. :-) --Saltzmann 19. 3. 2010, 19:53 (UTC)
Zmenšit nepůjde, protože je to děláno v malování a když to tam zmenším, rozjede se. Je dělána z 51 bodů a když to zmenšíš o 10%, 5 bodů ti vypadne a Maolvání si s tím neporadí, takže je vypustí a ztratí se kontury. Ale jestli chceš, vem si čtverečkovaný papír (nebo rovnou zapni malování) a navrhni mi korunku se základnou 30 (současná 36) a horní stranou max. 46 bodů (současná 51) a já ti to pak klidně udělám :D --Silesianus 19. 3. 2010, 20:02 (UTC)
No tak jsem to lehce změnil, víc už asi nezvládnu, budeš si muset vybrat mezi těma dvěma korunkama (když tak to máš na commons ty starší verze). --Silesianus 19. 3. 2010, 20:18 (UTC)

Jj. Super. Teď je to určitě lepší. --Saltzmann 19. 3. 2010, 20:22 (UTC)

Tak mám podle toho předělat zbytek? Menší už nejde, kvůli celkovému rozlišení obrázku a kvůli tomu, že tam chci pětihrotou "uměleckou" korunku a ne harmoniku MMM. --Silesianus 19. 3. 2010, 20:25 (UTC)
řád Za zásluhy o Slezsko :D

Tady je ještě teda ten řád Za zásluhy pro nějaký vyjímečný počin (dobrý, nejlepší článek etc.)... --Silesianus 19. 3. 2010, 21:27 (UTC)

Přesun vyznamenání[editovat zdroj]

Zdravím účastníky projektu. Jen bych se chtěl otázat, jestli by jste si nechtěli přesunout svá vyznamenání z Uživatelských do Projektových. Pokud souhlasíte a jen na to nemáte čas, dejte vědět, a přehodím to sám. S pozdravem.--Fafrin 4. 11. 2010, 12:56 (UTC)

Tohle není vyznamenání za práci na portálu, ani na práci na projektu Slezsko, ale vyznamenání za přínos k slezskému tématu na poli wikipedie. Tedy obdoba Řádu České republiky --Silesianus 4. 11. 2010, 13:11 (UTC)
Neměl jsem tak ani na mysli "Řád Slezka", jako ty ostatní orlice. Jde o to, že uživatelská vyznamenání připne kdokoliv komukoliv, kdežto portálová se řídí nějakými pravidly. Ona vůbec ta tématická vyznamenání by asi měla být projektového charakteru.--Fafrin 4. 11. 2010, 14:15 (UTC)

Zdravím, chci se zeptat na kritéria zařazování – podle informace v kategorii musí jít opravdu jen o ty, kteří se zapsali do dějin Slezska (tj. původ nestačí)? Nebo tam mohou být zařazovány i celostátně významné osobnosti, které se ve Slezsku narodily, ale působily jinde? Že by se to řídilo tím, zda se ke svému původu ti lidé hlásili? Někde je to bohužel ztíženo ještě tím, že jako místo narození je uvedena Ostrava a není tedy jasné, která část (např. Václav Bednář; naopak Beno Blachut se narodil v moravské, ale o jeho původu není napsáno nic). --Gumruch 11. 4. 2010, 17:05 (UTC)

Sám za sebe (jako vedoucí portálu Slezsko) musím prohlásit, že nemám tušení, jak se kdo a jak do této kategorie zařazoval, ani jaká kritéria byla uplatněna. Snad podle osob v ní zařazených bych to viděl na za a) slezský původ (narození ve Slezsku) a za b) fungování ve Slezsku (třeba zvolení za Slezsko do říšské rady či vesoucí augspurské církve ve Slezsku atd.). Osobně nemám znalosti ani kapacitu posuzovat (či dokonce nedejbože vymýšlet) kritéria pro tuto kategorii. S pozdravy --Silesianus 11. 4. 2010, 17:15 (UTC)
Dobře, takže zařazovat s rozumem a místy opatrně. Jen jsem chtěl upozornit na to, že v nejnovějším období (po roce 1918) mohou chybět osobnosti, které by v kategorii být mohly/měly, ale určitou „čechoslovakistickou politikou“ se to o nich neventilovalo. --Gumruch 11. 4. 2010, 17:48 (UTC)

Dějiny Slezska[editovat zdroj]

Rád bych vás přizval na práci na článku Dějiny Slezska. Měntě, upravujte a přidávejte dle libosti (hlavně nadpisy, jsou jen orientační). S pozdravy --Silesianus 24. 5. 2010, 18:39 (UTC)

Jindřichovský klášter[editovat zdroj]

Zdravím. O tomhle klášteru jsem nic nenašel, ale pokud jde o Jindřichov v okrese Bruntál, tak to není zrovna slezská obec... Jakožto moravská enkláva je spíše moravskou obcí. --Kirk 17. 11. 2010, 21:01 (UTC)

Kdybyste byl Slezan nebo historik, tak byste věděl, že je myšlen tento Jindřichov. Myslím, že členové wikiprojektu Slezsko znají rozdíl mezi Slezskem a moravskou enklávou... --Saltzmann 17. 11. 2010, 21:32 (UTC)
Tak, tak. Slezsko není jen ta malá číst na severovýchodním okraji ČR, anébrž také ta masivní část Polska, pokrývající veškerou hranici ČR a PR. --Silesianus 18. 11. 2010, 07:02 (UTC)

No tenhle polský Jindřichov není jaksi metropole typu Vratislavi. Vratislav je profláknutá, ale nějaký Henrykow nebo jak se to polsky jmenuje, není zas tak známý. --Kirk 18. 11. 2010, 12:06 (UTC)

Diskuse o podobě/změně kategorizačního stromu o Slezsku[editovat zdroj]

(přesunuto ze stránky wikiprojektu)
Myslel jsem, že místo kategorie Slezané funguje Kategorie:Osobnosti Slezska. --Gumruch

Je rozdíl mezi Slezanem a slezskou osobností, viz třeba Wenzel Jaksch, osobností ČSR je, ale že by byl i Čechem? --Silesianus 17. 11. 2010, 18:35 (UTC)
Já právě aby se to nezvrhlo v nekonečné debaty o slezské národnosti. Pokud vím, jinde na to kategorie není. Má tedy být navrhovaná/potenciální kategorie pro české občany žijící ve Slezsku? --Gumruch 17. 11. 2010, 20:38 (UTC)
Do kategorie Slezané by měly přijít (aspoň podle mne) jen ty osoby, u kterých je možné prokázat (ozdrojovat) jejich hlášení se k slezské národnosti nebo jejich velký podíl na národněsebeurčujících bojích (např. by zde mohl být Jerzy Gorzelik z Hnutí autonomie Slezska). Čeští občané žijící ve Slezsku se nerovná Slezané (Slezsko je větší částí v Polsku a tenhle projekt se nejmenuje České Slezsko), je to spíše o národnosti a o hlášení se k ní nějakým způsobem. Otázka pak nastává při dřívějších dobách za slezských knížectví, kdy neexistovalo občanství v dnešním slova smyslu, zde bych pak osobně řadil jen pod hlubokým uvážením, případně konzultace s některým z kolegů. --Silesianus 18. 11. 2010, 07:12 (UTC)
Já nejsem proti, pokud budou v kategorii uvedena kritéria pro zařazování. Čili kategorie by byla zařazena do Kategorie:Češi a Kategorie:Etnické skupiny žijící v Česku (analogicky k českým Němcům a Židům) i do Kategorie:Poláci (analogicky k Kategorie:Kašubové); jen si nejsem jistý kategorií Slované (pokud půjde i o německy mluvící). Mimochodem zde mi chybí Kategorie:Českoslovenští politici slezské národnosti, určitě nějací byli, ne? --Gumruch 18. 11. 2010, 22:44 (UTC)
No ještě by měla podle tohoto postupu být zařazena do kategorie:Němci (koneckonců do odsunu v roce 1945 bylo Slezsko převážně německé) a koneckonců máme tu vlastní etnickou skupinu tzv. Šlonzáků (Slezanů), kteří nepatří ani do jedné z těch kategorií. K Československýnm politikům slezské národnosti - upřímně nevím. Není to zrovna moje oblíbená doba. Celkově by to chtělo i názor ostatních zasvěcených, také jsem do úkolů napsal prodiskutovat a ne zavést. Osobně nad tím popřemýšlím, ale spíše v merku mám Kategorie:Dějiny Slezska, její doplnění a rozčlenění. --Silesianus 19. 11. 2010, 07:50 (UTC)
Jo a teď jsemm objevil pl:Kategoria:Ślązacy. --Silesianus 20. 11. 2010, 10:15 (UTC)

Chyby v názvu Slezska[editovat zdroj]

Zjistil jsem, že tu je často chyba nebo překlep, kdy chybí s. Například jen tvar *Slezka (místo Slezska) se v článcích vyskytuje 18×. Vzhledem k tomu, že sám na to nemám kapacity a osobně nemám rád opravování jediného písmenka, zejména pokud by členové wikiprojektu mohli články vylepšit i jinak, nabízím vám to jako námět. --Gumruch 14. 2. 2011, 03:57 (UTC)

Muzejní noc v Opavě a případný slezský wikisraz[editovat zdroj]

Vážení! Věnujte prosím pozornost této informaci Wikipedie:Pod lípou#Výzva všem Slezanům a zájemcům o Slezsko. Díky! --Gampe (diskuse) 3. 5. 2012, 15:47 (UTC)

Wiki miluje slezské památky a spolupráce se Slezským zemským muzeem v Opavě[editovat zdroj]

Žulová Kostel sv. Josefa
Vítězná fotografie slezské kategorie fotosouteže Wiki miluje památky

Milí Slezané a příznivci Slezska, doufám, že jste zaznamenali vítězné snímky slezské kategorie fotografické soutěže Wiki miluje památky 2012. Budeme rádi, když je použijete na svém portálu. Ostatní slezské fotografie z této soutěže jsou zde. Při slavnostním vyhlašování vítězů na 4. Wikikonferenci byla panem Šimčíkem, ředitelem Slezského zemského muzea v Opavě opět deklarována chuť a ochota k další spolupráci s námi. Tedy prosím ozvěte se! Zdraví vás --Gampe (diskuse) 26. 11. 2012, 12:44 (UTC)

Slezská muzejní noc 2013[editovat zdroj]

Vážení Slezané a příznivci Slezska, pomozte nám prosím s přípravou letošní Slezské muzejní noci. Je třeba založit, doplnit či zrevidovat asi padesát článků. Každá pomoc vítána, seznam potřebných článků je zde: Wikipedie:WikiProjekt GLAM/Slezské zemské muzeum. Pokud byste se cněkdo chtěl zúčastnit i vlastní noci v muzeu, budeme moc rádi. Ozvěte se. --Gampe (diskuse) 17. 5. 2013, 06:13 (UTC)

Plánované akce 2013-2014[editovat zdroj]

Slezská muzejní noc proběhla, plánované akce uvedeny zde. Kdo ze Slezanů se přidá? --Gampe (diskuse) 26. 5. 2013, 10:46 (UTC)

Vektorová vyznamenání[editovat zdroj]

Dovoluji si informovat o nové podobě vyznamenání, kterou jsem zpracoval a nabídl k nahrazení zde. Všechna původní měla krom jiného neprůhledné bílé pozadí, což pak komplikovalo použití na barevném podkladu. --Bazi (diskuse) 31. 12. 2013, 18:53 (UTC)

Barevnost vlajky[editovat zdroj]

Dobrý den všem. Nevím, jestli se tahle diskuze náhodou už někde nevedla, ale podle stránek slezsko.net, kde je vyjádření vexilologa a skeny z nějakých knih, jsou barvy na slezské vlajce z commons v obráceném pořadí (tzn. že černá barva by měla být nahoře a žlutá dole). Možná je to tady z nějakého důvodu schválně (nejsem přes tyhle věci odborník), ale každopádně mě to zaráží. Richard Zoban (diskuse) 28. 9. 2014, 12:27 (UTC)

Po dalším procházení stránek je tam přehození barev vysvětleno, škrtám dotaz. Richard Zoban (diskuse) 29. 9. 2014, 07:11 (UTC)
Když už jste o tom začal... V tuhle chvíli to nestojí za námahu, ale výhledově by se i podle mě mělo Vaší původní připomínce naopak dát za pravdu. Je sice možné, že někdy po 1. sv. v. se ty barvy objevily ještě i v převráceném pořadí, ale obecně heraldika-vexilologie i slušná hromádka pramenů svědčí pro tu verzi s černou barvou nahoře jako pro náležitější. --David Beneš (diskuse) 30. 9. 2014, 08:59 (UTC)
Tak nevím jestli to bylo zrovna po Velké válce, ale údajně mělo v minulosti dojít k přehození barev z důvodu možné záměny s Pruskou vlajkou. Sice se mi nepodařilo dohledat, ve kterém období Prusko používalo černožlutou vlajku, ale budiž. vlajkou Rakouského císařství.
Jinak jsem se v tom ještě trochu šťoural, protože mě to zaujalo, a prošel téměř celou diskuzi na výše zmíněném webu, kde se taky dohadovali, jakou vlastně zvolit vlajku pro České Slezsko. Po konzultaci s vexililogem, na základě barevnosti erbu a samozřejmě s ohledem na historii zvolili černožlutou kombinaci.
Z technického hlediska je přehození barev na vlajce a nahrání nového souboru na commons otázka asi 15 minut, jenže já osobně si myslím, že by před změnou takového charakteru mělo dojít k určitému konsenzu, ať se tady pak nepřetahujeme o editace - přece jen je ten soubor využívaný na několika desítkách článků v různých jazykových verzích wiki.
Možná by teda opravdu stálo za to, tuhle diskuzi nějak rozpoutat a dohodnout se, jestli to změnit nebo ne.Richard Zoban (diskuse) 30. 9. 2014, 18:31 (UTC)
Nejedná se o záměnu s vlajkou Pruska, nýbrž Rakouského císařství. --Silesianus (diskuse) 1. 10. 2014, 11:20 (UTC)
No, takto zodpovědný přístup si bez ironie zaslouží velké ocenění. Nicméně v tomhle konkrétním případě myslím není potřebný, protože z hlediska Wikipedie je věc jasná (řada tištěných zdrojů pro "černou nahoře", patrně žádný pro "černou dole"). Takže jsem nakonec rovnou přistoupil k editování s odvahou a soubor přepsal (s dodáním pár zdrojů do diskuze k souboru). V tuhle chvíli tedy už opraveno. --David Beneš (diskuse) 1. 10. 2014, 18:42 (UTC)
@Silesianus: díky za uvedení mého omylu na pravou míru. Už v tom mám i já jasněji.
@David Beneš: takovou odvahu pro editování jsem ještě zřejmě nenashromáždil. :) Díky i vám. Richard Zoban (diskuse) 2. 10. 2014, 07:37 (UTC)