Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Portály/Koncepce

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Cílem této stránky je vytvořit text, který bude dostatečně obsáhle popisovat Portály - k čemu jsou, jak mají vypadat, jak a odkud se na ně má odkazovat, jak je vytvářet a další. Tento text by měl být dostatečně úplný, srozumitelný a obsáhlý. Jeho části či obdobné verze by pak v budoucnu měli nahradit stránky Wikipedie:Wikiportál, popřípadě Nápověda:Wikiportál.

Text by měl obsahovat zejména:

  1. Co je a co není portál
  2. Co by měl portál obsahovat
  3. Jak vytvořit portál
  4. Jak se liší portál od miniportálu
  5. Jak vytvořit miniportál
  6. jak odkazovat na portál (odkud, v kterých případech)
  7. Správa a údržba portálů

Komentáře[editovat zdroj]

Terminologie[editovat zdroj]

Docela dost mi vadí používaná terminologie miniportál a portál. Je zavádějící, veskrze matoucí a dehonestující. Kdybych chtěl jít v podobném duchu, ovšem na opačnou stranu, budu to rozdělovat na portály (např. Právo, Československé opevnění apod.) a monstrportály (cokoliv přetékajícího pouťovými barvami, co v 90 % jde proti zásadám přístupnosti, použitelnosti, ergonomie, typografie a dalším, se zbytečnými rádoby důležitými, jednou za uherský rok se měnícími rubrikami).

Každopádně první pohled je Gulliverův, druhý Liliputánců a ani jeden není objektivní. Oba prefixy jsou ve své podstatě dehonestující, "mini" se navíc tváří, jako by tomu něco chybělo, co je potřeba urgentně doplnit, a přitom to není vůbec pravda.

V rámci snahy o snížení napětí mezi zastánci různých pohledů na věc proto navrhuji nazývat tzv. miniportály jako portály 1. typu a monstrportály jako portály 2. typu.

Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 23. 1. 2011, 14:53 (UTC)

Myslím, že miniportál nemusí ničemu vadit, pokud má jít skutečně o malé, neaktualizované portály, jakýsi obrázkový rozcestník. Ovšem v nejbližší době možná vznikne spousta miniportálů prostým osekáním současných neudržovaných portálů. K terminologii se vyjakřovali i jiní, že jim vadí pojem Wikiportál, resp. že Portál neznamená obecně jakýkoliv portál. To je vskutku matoucí. Byl bych pro třeba takovéto rozdělení:
  • Portál - (aka wikiportál) - Obecný portál, tématický rozcestník pro dané téma
    • miniportál - malý, neaktualizovaný ale samostojný portál, plně dostačující své funkci, o který se nikdo nemusí starat (a nejspíše ani nestará)
    • velký portál - velký, mnohasekcoví portál, pravidelně aktualizovaný a rozšiřující se, o který se stará skupina správců.
    • (neudržovaný portál, pahýlový portál a další kategorie pro zmetky, se kterými ja třeba něco dělat)--Fafrin 23. 1. 2011, 15:19 (UTC)