Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Kognitivní věda

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Kognitivní psychologie vs. obecná vs. kognitivismus[editovat zdroj]

Chtěl bych projasnit vztah témat Obecná psychologie, Kognitivní psychologie a Kognitivismus.

  • Zatímco kog.psych. je subdisciplína psychologie, kognitivismus je přístup v této disciplíně, podobně jako třeba behaviorismus. V současnosti je ale na cs wiki kog.psychologie brána jako kognitivismus, odkazuje na něj i na ostatních jaz.verzích wikipedie.
  • V anglickém členení psychologických disciplín navíc kognitivní psychologie znamená obecnou psychologii, tedy disciplínu, která zkoumá strukturu a funkce mysli. Česká Obecná psych. zmiňuje hned v úvodu, že vlastně jde o kog.psychologii a odkazuje na cizojazyčné verze wiki na cognitive psychology. General psychology na angl.wiki neexistuje.
  • Znám spíše anglickou než českou literaturu a tak je možné, že současný stav dobře reflektuje českou terminologii. Nevím. Pokud je to ale tak, nabízí se otázka, zda by se česká terminologie něměla upravit, aby byla v souladu se zeměmi, které jsou na přídi světového výzkumu v této oblasti.

Navrhuji tedy tyto změny:

  • Článek Kognitivní psychologie přejmenovat na Kognitivismus (psychologie). Dle toho pak upravit obsah článku.
  • Článek Obecná psychologie buďto a) přejmenovat na kognitivní psychologii. Termín Obecná ps. redirectovat na Kog.psych.
  • nebo b) Obecnou psychologii ponechat s obsahem dle českého úzu, ale obsah týkající se kog.psych. přesunout do článku Kog.psych.
  • Články Psychologie a Psychologické disciplíny dle toho upravit.

Kognitivní psychologie dle Sternberga: Cognitive psychologists have been involved in studying a wide range of psychological phenomena. This range includes not only perception, learning, memory, and think­ing but also seemingly less cognitively oriented phenomena, such as emotion and motivation. --Ondřej Havlíček (diskuse) 19. 2. 2013, 11:10 (UTC)

Teď jste kápl na problém :-) V české a obecně východní tradici mají „obecné“ obory trochu specifické postavení, odlišné od běžné západní tradice. Já bych obecnou psychologii nepřejmenovával na kognitivní, protože u nás obecná psychologie zahrnuje některé věci navíc (je ale fakt, že to stávající, dost nekvalitní článek příliš nereflektuje), je ale zavedeným termínem. Problémem dále trochu je to, že Kognitivní psychologie označuje v češtině jak samotnou disciplínu, tak i psychologický směr, a v literatuře je používána jako homonymum. Přesunem současného obsahu Kognitivní psychologie na Kognitivismus (psychologie) (nebo jen Kognitivismus s uvedením dalších případných významů) a vyspravením současného článku se z toho vybruslit sice dá, napadlo mě ale ještě použití rozlišovače Kognitivní psychologie (směr). To je možná ale trochu nepraktické.
Následná úprava článku Obecná psychologie a přesun či rozvedení některých pasáží do nově vzniklé článku je podle mě vhodnou variantou, chce to ale ponechat oba články dostatečně rozsáhlé. --Hynas (diskuse) 19. 2. 2013, 14:12 (UTC)

Obecný název[editovat zdroj]

Jaký název používat pro zastřešení všech článků?

Tento název je důležitý pro název tohoto projektu (což už asi může zůstat jako Kognitivní věda, veřejnost ho nenavštěvuje), plánovaného WikiPortálu, Kategorie, kterou bychom přiřazovali článkům a možná i pro další účely.

  • Název Kognitivní věda explicitně nezahrnuje filosofii, která je důležitou součástí. Navíc rozhodně všechny články nepatří k interdisciplinární kognitivní vědě, ale spíš ke svým konkrétním disciplínám.
  • Nabízí se další názvy jako Mysl a mozek. To je sice výstižnější, ale jednak nezní tak pěkně a jednak v našem záběru nejsou všechna témata týkající se mysli (high-level psychologie jako je psychologie práce..) a hlavně mozku (molekulární neurobiologie..).
  • Jiné návrhy?

--Ondřej Havlíček (diskuse) 17. 2. 2013, 18:50 (UTC)

A zvažoval jste použití označení Kognitivní vědy v možném čísle? Podle mě to je výhodné z toho, že jde o širší a volnější označnení než Kognitivní věda a zahrne to tak i příbuzné obory jako příslušné části filozofie apod. Mozek a mysl je podle mě široký příliš, navíc nejde o běžně používané označení něčeho konkrétní, operacionalizovat kategorii takto nejasně by nebylo moc přínosné. --Hynas (diskuse) 19. 2. 2013, 14:16 (UTC)

Spolupráce s projektem Studenti píší Wikipedii.[editovat zdroj]

Zdravím organizátory tohoto wikiprojektu. Chtěl bych nabídnout spolupráci se Studenti píší Wikipedii. Uvítali bychom také správu studentů přes naše speciální rozhraní (příklad zde). --Dominik Matus  diskusepříspěvky 26. 1. 2014, 18:04 (UTC)

hotovo, viz Diskuse k Wikipedii:Studenti píší Wikipedii--Vojtěch Dostál (diskuse) 28. 6. 2014, 21:07 (UTC)