Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Fotografování/Workshop/duben 2010

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Omezenost[editovat zdroj]

To už je druhý workshop omezený na ty, kteří už fotografovat s manuálním nastavováním umějí. A ti, kteří by se to rádi konečně naučili (a řekl bych, že je to pro lidstvo přínosnější, než debaty nad tím, jestli danou scénu vyfotí lépe Canon s tímto objektivem nebo Nikon s tamtím), mají podle všeho opět smůlu. :-/ A už vůbec nechápu omezení na ty, kteří už nějaké fotky dodali. Nemělo by být cílem spíše si "vychovat" další fotografy?
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 22. 1. 2010, 15:22 (UTC)

To omezení jsi nalezl kde? --che 23. 1. 2010, 12:58 (UTC)
Cituji poslední dvě věty před sekcí Další informace : „Workshop není určen pro naprosté začátečníky, ale pro aspoň trochu zkušené wikipedisty, kteří už pro Wikipedii (a další projekty Wikimedia) připravili řadu fotografií. Ta řada ale nemusí být příliš dlouhá :-)“
Jedudědek 23. 1. 2010, 13:10 (UTC)

Také bych uvítal workshop pro začátečníky. --egg 23. 1. 2010, 13:36 (UTC)

No já tu hlášku o omezení pochopil tak, že workshop je určen i začátečníkům ve fotografování, ale ne začátečníkům s Wikipedií/Commons. Myslel jsem, že to je jen takové formální omezení, aby se tam nehlásili úplně "cizí" lidi. Pokud není pro začátečníky ve fotografování, zůstanu doma. --Podzemnik 23. 1. 2010, 13:43 (UTC)
No já myslím, že asi organizátor nebude mít problém udělat to jako workšop pro začátečníky a mírně pokročilé. Vždyť ani není příliš velký předpoklad, že by se hlásil kdo jiný ;-) Jedudědek 23. 1. 2010, 13:47 (UTC)
Navíc je pro nás imho z principu mnohem lepší z deseti mizerných fotografů udělat deset průměrných, než z deseti nadprůměrných deset vynikajících ;-)
A je to i mnohem reálněji dosáhnutelný cíl ;-) Jedudědek 23. 1. 2010, 13:50 (UTC)
Omlouvám se za pozdější odpověď (zub :-(( Možná to celé vychází z nepochopení, že jde o Workshop - tedy "dílnu", kde budou wikipedisti po počátečním školení, spíš ale diskusi, fotit samostatně (přečtěte si úvod toho hesla). Znamená to, že už musejí s foťákem umět udělat dobrý fotky. Pokud by na akci byli fotografové s naprosto rozdílnými schopnostmi, ti "profesionálové" by se nudili a ti "začátečníci" by nestíhali – to je obecný princip všech školení, že jsou stanoveny minimální požadavky na dosavadní znalosti.
Abych to ale zase trochu zlehčil: "udělat dobrý fotky" neznamená být odborník – vždyť snad každý, kdo má foťák a nebojí se fotit, umí za slušných podmínek udělat dobrou fotku hradu nebo vlastní rodiny. Cílem workshopu pak je, aby ten hrad uměli vyfotit i za horšího počasu nebu tu rodinu i v protisvětle. Vůbec to pak nemá nic společného s manuálem nebo automatikou: vždyť i ty levnější kompakty mají možnost nastavit třeba vyvážení bílé nebo kompenzaci expozice (to se probíralo na loňském workshopu). A debaty jestli líp Canon nebo Nikkon nebyly na minulém workshopu a nebudou ani tady – aspoň ne hromadně.
Požadavek, aby zájemci už měli nějaké fotky na Commons jsem tam dal proto, abychom věděli, jestli ten člověk umí udělat slušnou fotku. Je pravda, že jich ale moc nepotřebujeme, takže jsem to v požadavcích zjemnil
Jinak workshop – spíš tedy školení – pro začátečníky můžeme taky udělat. Toto je ale akce podle grantu podaného WM ČR, jeho podmínky musíme dodržet. A pokud si pamatuji, při diskusi o grantech nikdo k němu neměl připomínky, že by se místo něj mělo udělat školení pro začátečníky. --Packa 24. 1. 2010, 22:37 (UTC)
Je problém udělat v rámci workshopu např. na první půlku dne, v teoretické části a následném cvičení, dvě skupinky podle pokročilosti, na druhou půlku dne už pak společné sezení při prezentaci fotek? A druhý den podobně. Mám dobrou zkušenost (vím, nedá se to tolik srovnávat, je tam víc rozdílů než podobnosti…) z dělených podle nástrojových skupin a společných zkoušek celého orchestru na dvou cca týdenních soustředěních a bylo to přínosné. --Milda 25. 1. 2010, 00:09 (UTC)
Ale do workshopů také lezou začátečníci aby se něco naučili. Leckdy je to přínosnější než si přečíst knihu nebo vyrazit na kurz.--Juan de Vojníkov 20. 3. 2010, 22:12 (UTC)

Možnost omezení omezenosti[editovat zdroj]

Z předcházející diskuse vyplynulo, že někteří wikipedisté – a není jich málo – by rádi, kdyby na workshopu byla i sekce pro začátečníky. Jedudědek a hlavně Milda tady naznačili, jak by to mohlo probíhat. Dokonce se ozval i člověk, který by byl ochoten se začátečníkům odděleně věnovat (díky Jagro).
Prosím tedy i ostatní (nejen ty, kteří se přihlásili a pak zase odhlásili), aby napsali, co by na takovémto workshopu chtěli dělat, a svoje představy, jak to zorganizovat. Zkusíme z toho dát něco dohromady.

Za sebe ale vyjadřuji trochu zklamání, že dokud byla možnost probírat podmínky uvnitř WM ČR (a tím mít možnost ovlivnit i podmínky grantu), tak to nikdo nic. Až teď. Trochu mi to připomíná situaci s Cenami české Wikipedie (i když tam se ozývali jiní lidé). Na druhou stranu je ještě – do vyhlášení termínu závazných přihlášek – čas skoro 2 měsíce na probrání podmínek workshopu, takže hledejme optimální formu této akce. --Packa 25. 1. 2010, 22:36 (UTC)

Abych nekřivdil Dannymu: jestli se nepletu, on jediný se dřív ozval a chtěl i kurz focení pro začátečníky. Během projednávání grantu však připomínky neměl, takže jsem si myslel, že bere na vědomí, že workshop pro začátečníky nebude. --Packa 25. 1. 2010, 23:09 (UTC)

Já jsem se podávání grantu účastnil a z projektu mi nevyplynulo, že by workshop měl být omezený tak, jak to tady zřejmě chápou přítomní začátečníci. V podmínkách grantu jsem ani žádné takové omezení nenalezl, takže mi připadá že je víceméně na Packovi jak to zorganizuje. --che 26. 1. 2010, 08:16 (UTC)
Uvažuju, že bych se něčemu zajel přiučit, ale protože jsem spíše fotograf-uživatel, z pohledu Fotografů začátečník, jsem spíše pro omezení omezenosti. Ale nevím, jestli se mi to vůbec vyjde, takže program nechávám zcela na organizátorech.--Ladin 26. 1. 2010, 08:29 (UTC)
Poněkud pozdní reakce (nečtu naštěstí wikidiskuze pravidelně): Packo, tohle je jen důsledek přeutajování naprosto všeho které Wikimedia Česká republika od začátku své existence s nadšením provozuje. Obávám se, že projevovat vděk za to zklamání můžete především některým a v neposlední řadě pak také sami sobě. Dodávám jako bývalý člen. --Martin Kozák 8. 3. 2010, 01:00 (UTC)

Osnova[editovat zdroj]

Nevím, jestli jsem to někde nepřehlédl, ale nemohli by se potenciální přednášející a cvičitelé (tedy ti kolegové, kteří předpokládají, že ostatním mají co říct) pokusit sestavit v bodech jakýsi seznam, kde by začátečníkům, prostředníkům i konečníkům naznačili, o čem třeba by mohli vykládat? Nad tím se pak dá rozumně diskutovat, co přidat, co ubrat, a kdyby byla nouze o čas, je možné se třeba na pár hodin rozdělit na dvě skupiny, aby pokročilí neztráceli čas tím, co už znají, a začátečníci tím, co by stejně nepochopili nebo na co nemají techniku a ambice… A hlavně si člověk udělá lepší představu, jestli mu ten workshop bude k něčemu užitečný. --ŠJů 22. 2. 2010, 01:01 (UTC)

Osobně bych nejvíc uvítal praxi – focení v interiéru při různé intenzitě a teplotě osvětlení, focení venku za snížené viditelnosti apod. Tj. fotit se správnou barevnou teplotou a s minimem šumu, s optimální světlostí a kresbou; naučit se co nejrychleji odhadnout vhodné manuální nastavení zrcadlovky. --Gumruch 22. 2. 2010, 01:20 (UTC)
V podstatě uvítám rady ve focení v ne zrovna ideálním světle, ne vždy jde něco blejsknout v ideálním světle, co třeba protisvětlo a tak. To by mělo někdy snad jít i vyzkoušet v praxi. A fajn by bylo i něco pro ty začátečníky, kteří nejspíš tedy nakonec nepřijedou. --frettie.net 22. 2. 2010, 14:57 (UTC)
Podle současného stavu názorů to skutečně vypadá tak, že lidi se rozdělí na více-začátečníky a méně-začátečníky. Pro ty více- bude na začátek připravena přednáška/instruktáž, ti méně- se zatím pohádají o to, co je ve wikifotografii nejdůležitější. V principu ale většinu času půjde stále o Workshop – tedy lidé něco nafotí, pak se na to všichni podíváme a posoudíme to.
@ŠJů: Nejdřív ocením, že by ses rád ve focení něco naučil. Osnovu sem zřejmě dáme, ale až skončí diskuse (v druhé půlce března, dáme včas vědět).
@Gumruch a frettie: dík zatím za náměty, na konci diskuze to pak nějak dáme dohromady podle toho, co budou lidi nejvíc chtít. Chtěl bych ale, aby to probíhalo v tom duchu, jak wokrshop popsal už před rokem che: Fotografický workshop je všeobecná veselice, kdy se setkají lidi co fotí nebo by chtěli fotit pro Wikipedii a její kamarády, vyměňují si zkušenosti a zkouší nejrůznější postupy.--Packa 23. 2. 2010, 09:57 (UTC)

Mám dotaz ohledně techniky na workshopu. Předpokládám, že bude stačit, když vezmu foťák, nabíječku, propojovací kablík. Čekám, že na místě bude počítač (notebook) pro prohlížení/úpravu nafocených fotek. Osobně bych ocenil k vyzkoušení stativ (jeden „érární“ by byl lepší, než aby každý případný majitel tahal vlastní, závit je, myslím, univerzální), případně také nějaký jiný objektiv (osobně mám Olympus). --Gumruch 7. 3. 2010, 11:18 (UTC)

Pokud pojede Spock tak bych odhadoval že stativ vezme, co jsem ho měl možnost vidět připadal mi jako hodně stativový typ :-) --che 7. 3. 2010, 12:25 (UTC)
Pokud to jen trochu půjde, pojedu. Stativový typ jsem, bez stativu na venkovní focení nechodím, takže ho beru i sem. A asi toho povezu víc co by se mohlo hodit, zřejmě z Brna autem, takže předběžně hlásím, že bych mohl někoho vzít. --Spock lone wolf 7. 3. 2010, 20:21 (UTC)
Díky Spockovi za nabídku, rádi využijeme. Já když tak taky vezmu stativ, i když o něm by ten workshop neměl moc být (pokud by další chtěli zaměření na focení se stativem, ať to sem napíší).
@Gumruch: Ano, foťák s kablíkem. Notebook doufám bude (ne jeden), snad i projektor a plátno na vzájemné posuzování fotek. Univerzální výměnné objektivy pokud vím prakticky neexistují, takže v tomto asi jen jak kdo má svoje. Pobočkový foťák samozřejmě bude. --Packa 8. 3. 2010, 23:30 (UTC)
A pobočkový blesk? --frettie.net 8. 3. 2010, 23:51 (UTC)
Jj, blesk taky, zapomněl jsem. --Packa 9. 3. 2010, 00:36 (UTC)

Protože bude notebook, přidal bych ještě prosbu, aby tam byl třeba Hugin. Kdysi jsem se snažil něco páchat, ale nějak jsem neuměl nastavit profil objektivu či co. Myslím, že uvedení do problematiky tvotby panoramatických fotek uvítá víc lidí. --Gumruch 15. 3. 2010, 22:42 (UTC)

Ono by záleželo taky na tom, jestli s tím programem umí dělat někdo natolik, aby mohl učit ostatní. Ale upřimně řečeno – zpracováním fotek na počítači bych se nechtěl moc zabývat. Proto jedeme ven, "mimo civilizaci", abychom hlavně fotili. Nejen venku, ale případně i uvnitř. --Packa 21. 3. 2010, 00:00 (UTC)
Pokud máš, Gumruchu, zájem, tak v Huginu umím udělat panorama, takže můžu ukázat, jak to dělám já. Ale to je konec mých znalostí, takže bych to viděl spíš na drobnou ukázku bokem. — Jagro 21. 3. 2010, 00:03 (UTC)

Program[editovat zdroj]

Diskuse o charakteru workshopu skončila, se Spockem a Jagrem jsme podle ní připravili návrh programu. Do neděle 28. března nám k němu můžete napsat případné připomínky. Díky. --Packa 24. 3. 2010, 15:34 (UTC)

Ten program mi připadá takovej rozplizlej. Na jednu stranu to vypadá, že se toho nebude moc dělat (kdo vydrží 4 hodiny poslouchat nějaký výklad, a kdo vydrží 6 hodin fotit?). Na druhou stranu bych řek, že by bylo lepší, kdyby se třeba ony přednášky rozdělili do menčích úseků a mohli jsem si to co se dozvíme hned zacvičit. Ono je totiž problém, že není foťák jako foťák.
Také by bylo fajn, aby se ty přednášky nepřekrývali. Já bych si rád poslechnul oba pány.--Juan de Vojníkov 25. 3. 2010, 11:21 (UTC)

Juane, z čeho odvozuješ, že půjde o přednášky? Jagro a Spock to jistě připraví tak, aby to nebylo souvislé povídání, ale aby si to mohli lidi podle možnosti hned sami vyzkoušet. Znovu opakuji: je to workshop, ne školení (už to bylo probráno výše). Taky nevím, kde jsi přišel na 4 a 6 hodin. Program jsme se snažili udělat variabilně, aby se účastníci mohli na většině jeho částí definitivně domluvit až na místě (možná proto ti přijde rozplizlý).

Rozdělení na mírně a více pokročilé vychází z připomínek účastníků. Nemůžeš chtít stihnout všechno najednou – např. hyperfokální vzdálenost nepochopíš, když neznáš ostření a hloubku ostrosti; nebo využití filtrů v barevné fotografii ti moc neřekne, když nevíš co je vyvážení bílé a kdy je třeba ho nastavit.

--Packa 25. 3. 2010, 22:20 (UTC)

Prostě navrhuji, aby se to rozsekalo, třeba na celý den a nepřekrývalo se to.--Juan de Vojníkov 26. 3. 2010, 06:15 (UTC)
Termín pro připomínky k programu skončil 30. 3. 2010. Další případné diskuse už jen běžným způsobem na konci stránky.

Kurz na Wikiverzitě[editovat zdroj]

No a nechcete vyrobit nějakej kurz na Wikiverzitě? --Juan de Vojníkov 25. 1. 2010, 22:38 (UTC)

Díky Juane. Možná i v tom je trochu skryté nepochopení problému: kurz pro začátečníky by se na Wikiverzitě asi udělat dal, ale workshop ze své podstaty ne... --Packa 25. 1. 2010, 23:09 (UTC)
To jsi mě nepochopil ty, ne že já bych nepochopil tebe. Říkám přece "vyrobit nějakej kurz", ne "vyrobit nějakej workshop". A jistě kurz pro začátečníky by byl dobrý a proč jenom pro začátečníky, když by mohl být i pro pokročilé. Navíc můžete na Wikiverzitě zanechat své poznámky nebo dojmy z onoho workshopu.--Juan de Vojníkov 27. 1. 2010, 19:09 (UTC)
Omlouvám se, Juane, já jsem vlastně reagoval ne na tebe, ale na ostatní, když tu šlo o to, jestli Workshop nebo i školení. Nevím, jestli se ke kurzu na Wikiverzitě vyjádří i ostatní. Já osobně se na to dívám z hlediska toho workshopu a tam moc možností nevidím. Ale opravdu díky za nabídku. --Packa 28. 1. 2010, 16:29 (UTC)
No myslím, že nabídka k práci a možná i k práci není nijak zajímavá - he he. Jako kdyby mě něco napadlo, tak to sem dám, jak by se to jednoduše dalo začít. Zatím mě napadly ta poznámky.--Juan de Vojníkov 28. 1. 2010, 20:36 (UTC)

Pojede-li více lidí z jednoho místa (např. Praha), bylo by vhodné, aby se domluvili ideálně na jednom spoji, čehož se dá využít jednak k diskusím po cestě, jednak k případné hromadné slevě na jízdném. Rovněž z organizačních důvodů to bude vhodnější.

Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 20. 3. 2010, 23:17 (UTC)

Vypadá to, že několik lidí pojede autem, takže se asi na dopravě budeme domlouvat i tak. Nejdřív ale chci dát ke konečným připomínkám návrh programu vycházejícího z dosavadní diskuse o charakteru fotoworkshopu. Chtěl bych to stihnout už zítra. --Packa 20. 3. 2010, 23:27 (UTC)

Účast na vlastní náklady[editovat zdroj]

Účast na vlastní náklady není možná? To ubytovací zařízení nemá k dispozici více míst? Jaký je maximální počet účastníků, kterým by to hradil grant?--Juan de Vojníkov 1. 4. 2010, 05:47 (UTC)

Grant byl podán pro "přibližně 10 fotografujících wikipedistů (nebo i více, podle aktuálních cen)". Na grant máme celkem 15 633 Kč, z toho na dopravu asi 5200 Kč a na organizační výdaje (zřejmě hlavně zapůjčení projektoru) 2600 Kč. Zbytek je na ubytování. Zatím to plánuji na 12 lidí. Uvidíme jestli všichni přijedou v pátek, odkud by jeli, kolik by jelo autem a podle toho zjistíme kolik zbývá/chybí. Není tedy vyloučeno, že by třeba jeden člověk mohl jet navíc. Ale opravdu se to zjistí až po závazných přihláškách.
Jinak by na vlastní náklady asi byla možná účast, mají tam myslím 28 míst a vypadá to, že v této době nebudou úplně obsazení. Ale chtěl bych udržet charakter workshopu, takže 2 lidi navíc klidně, ale třeba 8 ne. Počkej ale až jestli se zaplní tabulka, pak to budeme řešit. Když by se podařilo najít peníze pro víc než 12, budu rád. --Packa 1. 4. 2010, 22:37 (UTC)

Reportáž[editovat zdroj]

Marně hledám pár slov, jak to dopadlo, kdo přijel, vždyť to byl také wikisraz. I fotka účastníků by nebyla? Co se fotilo, jestli měli všichni své foťáky atd.--Zákupák 4. 5. 2010, 14:19 (UTC)

Fotografie, granty a workshop české Wikipedie - zatím jen tohle, co vím.--frettie.net 4. 5. 2010, 18:03 (UTC)
Super, nemůžete to dát někam na wiki?--Zákupák 4. 5. 2010, 19:56 (UTC)
Podle mě není třeba.--frettie.net 4. 5. 2010, 22:31 (UTC)
Několik postřehů je i na diskusi k workshopům --Packa 6. 5. 2010, 12:39 (UTC)