Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Fotografování/Požadované

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Jan Polák v tématu „Navrhuji zjednodušení

Příroda na jaře[editovat zdroj]

Osobně doporučuji nechat fotky přírody až na jaro – když se to tam všechno zazelená, hned to vypadá o dost líp. --Packa 17:31, 4. 3. 2007 (UTC)

tak lépe to vypadá, ale podle mne by bylo ideální mít fotky ze všech 4 období :) pač to by bylo nejlepší pro encyklopedii a jak mi neustále všici říkají, prej místa na commons je vííííce než dost :) takže fotit, fotit, fotit --Chmee2 17:38, 4. 3. 2007 (UTC)
Dobře, ale které ze 4 "klasických" období je teď? :-) --Packa 18:23, 4. 3. 2007 (UTC)

Pokud se týká přírodních fotek, tak je někdy olistění spíše na obtíž, zejména pokud se týká například skal nacházejících se v lese. Proto je dobré fotit v průběhu celého roku. --Zp 18:32, 4. 3. 2007 (UTC)

Svatá pravda, ale když já si pod přírodou nějak automaticky představuji tu živou... --Packa 10:48, 10. 3. 2007 (UTC)
Strom bez listí je taky živej, a mít třeba památné stromy zasněžené/bez listí/s listím/s barevnym listím na podzim ... Jedudedek 11:03, 10. 3. 2007 (UTC)
To máš pravdu, furt si po tom srazu :-) něco hned neuvědomím. Ale souvisí to i s tím, co na stránce celého tohoto projektu psal Chmee2, že projekt má omezené množství lidí a ti mají omezené časové možnosti. Když to jde, tak určitě i víc fotek z různých období, ale hlavně aspoň nějakou….

Já mám teď v létě trochu problém se světlem, hlavně přes poledne, nebo když je jasno a chci vyfotit něco v přímém protisvětle… Když jsem na výletě a jen procházím, nemůžu čekat půl dne, až se situace změní. A někde zase není vidět na objekty přes stromy, takže si říkám, že pozdní podzim možná bude vhodnější z hlediska světelnosti i řídšího olistění :-) Gumruch 18. 8. 2009, 20:23 (UTC)

Šablona požadované obrázky[editovat zdroj]

Všiml jsem si editace ŠJů ve smyslu Podívejte se také, kde je vložena šablona {{Požadavek na obrázek}}, a vkládejte ji podle potřeby do článků. Téhle šablony bych se tady rád zbavil a zbytečně bych na ní na této stránce neupozorňoval, jelikož pokud se bude opět používat, tenhle projekt ztratí smysl, jelikož je založen na tom, že si sem lidé píšou sami ručně požadavky na to, co chtějí a co potřebují. Pokud to opět necháme na téhle šabloně, která sice kategorizuje, ale do kategorie kde panuje absolutní chaos v obrázkách, které nejsme schopni v podstatě nikdy sehnat. Navrhoval bych tuhle pasáž ze stránky požadované smazat, jelikož hrozí riziko, že si pak čtenář neuvědomí, že pokud začne vkládat tuhle šablonu, tak se to na tuhle stránku nezapíše, což jen znesnadní naše vyhledávání, které fotky jsme schopni pořídit, pač v té kategorii je toho kvantum.... --Chmee2 11:23, 9. 3. 2007 (UTC)

Souhlasím, že tato šablona nemá s Wikiprojektem fotografování moc společného. Navrhuji však, abychom si jí nezbavovali. Šablona se totiž čtenářům článku tak trochu omlouvá – jako by říkala „Víme, že by tady měla být fotka Zdeňka Svěráka, ale žádnou nemáme“ – a zároveň se jich ptá, jestli by sem nějakou nedali. Víc ale ta šablona nemá s projektem nic společného, na této stránce na ní doporučuji neupozorňovat (nebo jen přidat něco ve smyslu, že jde o 2 nezávislé věci). ŠJůovu větu bychom tedy odstranili nebo spíše nahradili tím upozorněním, že jde o 2 rozdílné věci. --Packa 12:15, 10. 3. 2007 (UTC)
já osobně bych ji odstranil :) z této stránky a nechal ji jen na hlavní stránce projektu, kde bych ji přepsal ve smyslu jak myslíš ty. --Chmee2 12:21, 10. 3. 2007 (UTC)
Co tu šablonu {{Požadavek na obrázek}} nějak vhodně rozšířit. Například jí přidat parametry (stát, kraj, obec). Šlo by to pak nějak kategorizovat? Nevím, teď spíš jen tak „nahlas“ přemítám.--Jan Polák 20. 2. 2012, 18:38 (UTC)

Ten a ten vyřizuje[editovat zdroj]

Tak nevím, nějak se nám to začíná znepřehledňovat těmi odstavci dole, kdo právě co vyřizuje. Samozřejmě tomu přidávám i já svým dílem. Myslím, že by se tyto individuální představy Chmee2ho, moje a Jedudedka měly nějak skloubit s principem celého projektu. Jinak může dojít k tomu, že ostatní účastníci budou mít dojem, že jsou odstrčeni na vedlejší kolej. O přehlednosti nemluvě... --Packa 20:47, 26. 3. 2007 (UTC)

nevím, ale myslím si, že je to užitečné, jelikož to slouží jako přehled, kam se který wikipedista chystá a co plánuje v blízké době vyfotit. Ono je docela nepříjemné, když se pak vydáš na nějakou lokalitu a vrátíš se a zjistíš, že tam akorát někdo byl a udělal ty samé fotky. Nejde ani tak o to, že ty fotky udělá někdo jiný, ale spíše o to, že si investoval čas do něčeho, co jsi nemusel a kdybys to věděl, tak by ses vydal jinam, aby nám fotky příbývaly rychleji. Tento systém tak se snaží tyto nechtěné události minimalizovat, pač jasně říká, kdo kam chce a má tam v plánu se dostat. Něco jako výsadní právo na to ty fotky pořídit. Cílů je stále více než mnoho a tak je lepší, když nebudem všichni jezdit fotit to samé... --Chmee2 14:19, 28. 3. 2007 (UTC)

Je to užitečné, máš ve všem pravdu, ale pořád tu jsou ty 3 problémy: 1) nepřehlednost 2) skloubení s původním cílem projektu 3) neodsunování ostatních Wikipedistů --Packa 22:03, 29. 3. 2007 (UTC)

Je pravda, že když to tam bude psát každej, tak se v tom začnem ztrácet. Možností by byla podstránka účastníka Jedudedek/WikiProjekt Fotografování a na stránce projektu by byl podnadpis
Na čem právě pracuje
[[Jedudedek/WikiProjekt Fotografování|Jedudedek]]
Sice by člověk musel projít víc stránek, ale stránka projektu by zůstala dostatečně přehledná. Pod nadpisem by mohl být i nějaký komentář ve smyslu
Chystáte-li se na nějakou větší fotovýpravu a nechcete zbytečně fotit to co již možná nafotili ostatní, koukněte na níže uvedené odkazy, kde se dozvíte na čem kdo zrovna pracuje.
Jedudědek 02:35, 30. 3. 2007 (UTC)

Myslím, že k udržení přehlednosti postačí, když se odstraní již vyřízené na příslušnou stránku. Na podstránky bych to nedělil, protože pak se ztratí možnost rychle otestovat zařazení konkrétního cíle. --Jvs 09:16, 30. 3. 2007 (UTC)

Taky si myslím, že rozhazovat na více stránek by bylo hodně nepraktické (i když možná přehlednější). Spíš navrhuji, že by se stejná sktuktura, která je v požadovaných obrázcích, udělala i v části Obrázky, na kterých se pracuje. Plus by se nahoře upravil "návod", že v části ...na kterých se pracuje mohou být i fotky, které nebyly původně v části Požadované. --Packa 11:03, 30. 3. 2007 (UTC)

Související stránka na Commons[editovat zdroj]

Náhodou jsem narazil na podobnou stránku na Commons [1], kde je dokonce sekce věnovaná Česku [2], jen tak pro Vaši informaci a kdyby někdo chtěl pomoci zahraničním kolegům, kteří shánějí nějaké obrázky. Okino 02:02, 14. 11. 2007 (UTC)

Koukal jsem na to a mohu říci, že naše stránka je hezčí a asi i líp zorganizovaná. Jistě i díky autorovi návrhu – zdravím Chmee2! --Packa 15:51, 14. 11. 2007 (UTC)

Koukal jsem na tu stránku už kdys a přemýšlel, jestli ji zakomponovat a nebo ne, nakonec jsem si řekl, že ne, že stačí naše vlastní potřeby :) Jinak ale díky za upozornění, třeba si ji dá někdo další na Commons do sledovaných a pomůžem pak i tam ;)

@ Packa : díky :) --Chmee2 16:11, 14. 11. 2007 (UTC)

No, to je možný, že je hezčí, ale určitá kolegialita vůči Commons, kde chtějí sem tam nějakou fotečku z Česka... No, však víte ;-) Okino 19:08, 14. 11. 2007 (UTC)

Gravedigger se omlouvá[editovat zdroj]

Omlouvam se, ležim s chřipkou,vyfocení hrobu Karla Klostermanna se o pár dní spozdí. --Gravedigger 12. 10. 2008, 19:36 (UTC)

Rozdělení[editovat zdroj]

Chci se zeptat, zda by byl hloupý nápad rozdělit požadované lokality na podstránky? Např.

Myslím si, že jednotlivé podstránky by se lépe sledovaly než jedna velká strana. --Ragimiri 1. 2. 2009, 21:27 (UTC)

Imho je naše republika už tak dost malá na to, abysme jí ještě dělily na nějaké pseudocelky :-). Domnívám se že dělení na města (Praha, Brno, zbytek) postačí - ty podstránky jsou a já se založení nových samozřejmě bránit nebudu :-). Ale takováto dělení mi nepříjdou fajn. --Aktron (d|p) 1. 2. 2009, 21:35 (UTC)

No já kvůli tomu např. vůbec nesleduji Ostravu, protože mi tam lítají samé jiné věci. --Ragimiri 1. 2. 2009, 21:37 (UTC)

Hmm jakto? Když uděláš pododstavec Ostrava tak tam bude všechno co chceš ne a ostatní sledovat nemusíš ;-) --Aktron (d|p) 1. 2. 2009, 21:39 (UTC)

Hřbitovy & Národní divadlo[editovat zdroj]

Navrhuji systematicky zpracovat hroby významných osobností na všech (významných) hřbitovech v ČR. Někde jsou seznamy k dispozici on-line (některé pražské hřbitovy na webu PIS), některé jsou v knihách, v menších obcích by bylo asi nutné konzultovat to s místním kronikářem nebo hřbitovní správou. Já přispěl třeba pár fotkama z Olšan – fotil jsem náhodně, protože jsem předpokládal, že takové frekventované místo v centru Prahy bude už zpracované důkladně a pak jsem byl překvapený, že tu třeba nebyl hrob Karoliny Světlé. Je otázka, jaké stanovit kritérium důležitosti – nepředpokládám, že třeba o všech osobách uvedených na Olšanech bude kdy na wiki článek (dobové postavičky…). Asi by to chtělo udělat nějakou tabulku, aby bylo jasné, co je kompletně zpracované – všiml jsem si, že tu třeba Jedudědek v dubnu hlásil, že fotil na Vyšehradě, takže tam asi už nic nezbude (ale chce to hlídat, když někdo významný přibude, Matuška tam přibyl potom, v červnu, a fotka tu není). Já mám taky nějaký polozpracovaný materiál, chtěl bych k tomu totiž udělat i základní stránky, jedná se o hřbitovy Hostivař, Nusle (Zelená liška), Chodov-Opatov. Když se v rámci grantu plánují cesty po různých obcích, bylo by možná dobré zjistit, zda v místě nejsou pohřebí nějaké celostátně významné osoby. U některých je to (vedle oslovení příbuzných a získání fotek z rodinného archivu) jediný způsob, jak získat aspoň nějakou ilustrační fotku k článku (viz moji fotku v tomto článku).

Dále informuji, že v archivu ND (po vyhledání osob bývá dole fotodokumentace) jsou asi nějaké použitelné fotky, já stáhl jen dvě do této kategorie, protože tam byl jasný autor. Bohužel zatím nemám čas se tomu systematicky věnovat, tak kdyby někdo měl čas…
Gumruch 18. 8. 2009, 20:23 (UTC)

Fotky nářadí[editovat zdroj]

Potřebuji radu od odborníků: Kam napsat požadavek na vyfocení nářadí, případně různých technických detailů? V současnosti chybí třeba obrázek prohazovačky. Vlastní vyfocení by bylo jednoduché, pokud bych ovšem měl tu prohazovačku, foťák mám. Přitom pro wikipedistu, který přestavuje svoji vilu je to otázka okamžiku. Článků, kde chybí fotka nějakého technického detailu je tu spousta a na Commons vždycky fotky nejsou. Vysvětlení, o co se jedná není problém, stačí odkázat na nějaký komerční katalog, tam je i fotka, bohužel do wiki nepoužitelná. Leotard 12. 12. 2009, 09:47 (UTC)

ahoj, klidně založ novou sekci v požadovaných a popiš tam konkrétní věci, co potřebuješ vyfotit. Jinak zkusim na to myslet, až pojedu na chalupu a případně to tam nafotit. Pokud dáš seznam, mohl bych určitě nafotit těch věcí více. Jinak výborný nápad :) --Chmee2 12. 12. 2009, 09:55 (UTC)
To je dobrý nápad, určitě bych založil kategorii na této stránce a do ní napsal, co je třeba. Ale ideálně s nějakým bližším popisem jak co vypadá, protože pro mě není problém nafotit třeba všechno, co mám ve skříni, jenom nevím, co je co (a že je toho opravdu hodně :). — Jagro 12. 12. 2009, 19:11 (UTC)
Prohazovačku mám, nafotím :) --JirkaSv 12. 12. 2009, 19:32 (UTC)
Přidal jsem pár námětů na věci ze stavebního oboru, které by leckdo mohl mít doma. Když se chytí alespoň něco, bude to fajn. Přemýšlím ještě o několika věcech z oboru ručního nářadí, ale chci si to pořádně ověřit na Commons. Hodně fotek nářadí na Commons je, jenže si nikdo neudělal čas založit články alespoň překladem. Sám se dlouho chystám na články z oboru kleští, hasáků a podobně, ale lenost je zatím silnější. Leotard 12. 12. 2009, 20:19 (UTC)

Dolní zámek v Panenských Břežanech[editovat zdroj]

Dolní zámek v Panenských Břežanech je sice důležitý, ale těžko se od něj udělá fotka. Obešel jsem celý bývalý zámecký park, ale odnikud nebyl dobře vidět a nikam mě nechtěli pustit. Nejlepší, ale pořád nepoužitelný, je pohled z vjezdu do dvora (u zastávky busu). Možná někdo s lepší vyřídilkou nebo s více informacemi by to zvládl... --Packa 29. 9. 2011, 21:35 (UTC)

Navrhuji zjednodušení[editovat zdroj]

Ahoj, je to tu nějaké polomrtvé, navrhuji zásadní zjednodušení. Co fotit víme dobře, kdo neví, tomu mohou co se týče místopisných věcí pomoci různé mapy založené datech z Wikidat, zdejší šíleně dlouhou stránku s množstvím podkapitol navrhuji hodit do archivu a místo ní (popř. vedle ní) dávat krátkodobé požadavky (které se třeba po měsíci budou archivovat) typu "píšu článek, potřeboval bych tuto fotku" nebo "vytvořil jsem seznam něčeho a chybí mi dvě fotky, kdo jste blízko, můžete dodat" apod.--Ben Skála (diskuse) 10. 7. 2018, 23:42 (CEST)Odpovědět

Před lety to bývala užitečná a živá stránka, ale již delší dobu je to tu opravdu mrtvé. S dnes dostupnými nástroji ostatně není divu.
Jakoukouliv oživovací iniciativu tedy vítám, ale aby to zase nebylo příliš náročné na údržbu.--Jklamo (diskuse) 23. 7. 2018, 09:35 (CEST)Odpovědět
Kdysi jsem ten seznam v místopisné části rozdělil takhle po okresech, aby se snadněji dohledávala místa pro focení v případě cest do terénu (například v rámci FČO), ale jestli to někde využívá…? --Jan Polák (diskuse) 23. 7. 2018, 09:55 (CEST)Odpovědět