Diskuse k Wikipedii:Vizuální editor

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 měsíci od uživatele Daniel Pospíšil v tématu „program Wikipedia v mobilu

Zpětná vazba[editovat zdroj]

Zjišťuji vážné chyby při používání diakritiky u popisu obrázku - přeskakování znaků, ztrácení znaků, nemožnost úprav. Trhání textu obrázky, čárka nad "o" (kódy) způsobuje, že znak mizí.

Nelíbí se mi nepohodlné umisťování, přesouvání obrázku (někdy není jasné kde skončí bylo by vhodné vidět aspoň místo ukončení), roztrhal mi nadpis. Je použit nevhodný (nedoporučený) odkaz obrázku - File místo Soubor. velikost obrázku je stanovena, bývá nedoporučeno. Nesnadná editace textu u obrázku - reakce na poklepání , není spolehlivá. J opravdu škoda že text nejde vepsat při vkládání obrázku. Nemůžu editovat stávající obrázek (místo existujícího vložit jiný) je to tak? Galeriwe nejde editovat vůbec.

Při otvírání okna jsem měl nějakou dobu problém se zobrazením okna pro vpisování textu. Nevýhodou je také nezobrazení hierarchie - okénko Obsah při editaci ve visual editor. Jste si jisti že velikost obrázku je vedle tagu pro náhled v pořádku? Někteří wikipedisté to neměli rádi a velikost v pixelech odstraňovali.

Docela mi chybí uvozovky a závorky a šablony.

Velkou výhodou je že hned vidím co dělám. Tedy vyjma konečného stavu obrázků. Obrázky trhají text, znovu a znovu. Při editaci textu se mi naopak vymazal obrázek o kus níž. nelze třeba udělat viditělnou kotvu? Místo, kde je obrázek zachycen (jako u Open Office)? Nefunguje drag and drop. Nikde při editaci textu.

Bylo by skvělé zvýraznit nápis "Použít existující reference" v nabídce je opuštěný v levém dolním rohu prázdného okna. Nevím jak v tomto editoru vkládat poznámky.

Vkládání odkazů v rámci wikipedie je naprosto nepřekonatelně jednoduché a uživatelsky příjemné, editace referencí je snadná, rovněž tak použití existující reference. Je vkládání externích odkazů do textu tak jak to dělá visual editor legální? Mám totiž pocit že ne, ne? v textu nápovědy se píše: "Odkazy na webové stránky mimo Wikipedii se vkládají stejně; stačí do pole vložit odkaz, který bude označen jako „External link“." Přičemž z obrázků nevyplývá že jde pouze o vkládání do sekce Externí odkazy, naopak to (z obrázku v Nápovědě) vypadá jako odkazy přímo v textu.

V. editor mi odmítl vložit a ani nezobrazil v náhledu tento obrázek - Wirral flower and vegetable show - DSC08218.JPG, ale zato zobrazil deset jiných... Přitom obrázek lze v kódu vložit.

Nápověda, vkládání referencí:

  • V nápovědě u vkládání referencí je zobrazeno menu se kterým uživatel pracuje horizontálně, ačkoliv se objeví vertikálně.
  • U textu "V editoru referencí můžete svou citaci přidat, upravovat a formátovat. Referenci můžete přiřadit do určité skupiny; to se používá pro zobrazení skupin referencí pomocí nástroje „References list“." Je nic neříkající obrázek se zvýrazněným tlačítkem "Uložit změny" ačkoliv uživatel ve svém okně vidí zašlé tlačítko "Vložit referenci", takže jej to může vést k pocitu že na něj má stisknout nebo že je něco chybně. Rozhodně však v této situaci nevidí žádný nápis „References list“ ani žádné skupiny referencí, ba ani možnost jak je přiřadit. Přitom by mělo být uvedeno, že má třeba kliknout na "Další". Menu které pak vyjede opět není horizontální ale vertikální.
  • Pokud uživatel klikne na "Transclusion" - dílek skládačky nevyjede mu nikdy, za žádných okolností, seznam skupin ke kterým lze šablonu přiřadit. Což je mimochodem škoda. Naopak uživatel zírá na okénko "Přidat šablonu" a "Odstranit šablonu." Žádnou šablonu ale nevidí a není uživateli naznačeno co se po něm chce.
  • A ani zavádějící nápověda mu nepomůže: "Poté najděte šablonu, kterou chcete použít, přidejte ji a editujte jako u již existující. Kliknutím na „Apply changes“ se vrátíte do editoru referencí a dalším kliknutím na „Apply changes“ se vrátíte na stránku."
  • Předpokládejme že se bystřejší uživatel dovtípí, že má dále vepsat do horního políčka "Cite " . Pokud nečetl Nápovědu (neviděl obrázek, v nápovědě o tom není ani slovo) nemá šanci to zjistit. Pak mu ale (po napsání hesla „Cite“) seznam toho co by mohl použít jako šablonu vyjede. V angličtině. To je vada. pro začínajícího uživatele je tedy další krok už poněkud nejistý a pokud neumí anglicky , je ztracen. V této chvíli však snad vybere správně, dejme tomu "Cite web".
  • Nápověda poté praví:" Pokud na stránce zatím není seznam referencí (například na stránku přidáváte úplně první referenci), musíte ho vložit, aby se text vaší reference měl kde zobrazit. Umístěte kurzor na místo, kde chcete reference zobrazovat (zpravidla vespod stránky), a klikněte na ikonku „References list“ (tři knihy)." Tedy je zcela mimo mísu, protože uživateli se zobrazí vyplněné okénko nápisem "Cite web" a i v případě že má stránku plnou odkazů, má výhled na nápis "Možnosti" , "Nová šablona", Přidat šablonu, Odstranit šablonu", "Použít změny".
  • Klikem na nápis "použít šablonu" se dostane do další podobné situace. Uživatel s neukojitelnými masochistými sklony bude pátrat, běžný uživatel se vzdává. Okno ukazuje nápisy "Možnosti" (nereaguje) a "Použít tuto skupinu" (prázdné, žádný návodný nápis není zobrazen). Nápověda k tomu praví "Seznam referencí přidáte kliknutím na „Apply changes“ v dialogovém okně.

Tedy žádná nová šablona, žádný výběr, nic. Je šance použít pouze existující reference a nápověda slibující vytvoření nové reference je tedy zatím demoverze. Nápověda je tedy vadná, výsledek je napěněný uživatel. Vložíte li referenci tak jak jste zvyklí v editaci zdroje, se všemi znaky, obklíčí ji automaticky nowiki. Takto vkládat reference tedy nelze. Ve v. editoru nyní zřejmě nelze vkládat nové reference.

Nastavění kategorií je ve v.editoru velmi podstatně složitější než v editaci zdroje.

Co používám editor se mi v textu náhle množství referencí (ref name="") přepsalo na jednu adresu. Tím končím, protože podobně složitou opravu nebo skryté vady již nebudu riskovat. I.Sáček, senior (diskuse) 22. 9. 2013, 10:23 (UTC)

I.Sáček, thank you for very detailed notes. Problems with image placement, caption editing, default size are being worked on. The references editor is being re-designed - will update soon to solve the problems you have mentioned. Drag-and -drop is also being worked on. I am concerned about the problem with accents - could you give me an example of this problem?
(Automatický překlad) I.Sáček, děkuji vám za velmi detailní poznámky. Problémy s image umístění, titulek úpravy, výchozí velikosti se pracuje.Odkazy editor je re-navržený - bude aktualizovat brzy řešit problémy jste zmínil. Drag-and-drop je také pracuje. Mám obavy o problém s diakritikou - mohl byste mi dát příklad tohoto problému? PEarley (WMF) (diskuse) 23. 9. 2013, 17:19 (UTC)
Template weakness: Template editing is improved when TemplateData is added to template documentation. Then parameters for adding information are displayed by VE. Unfortunately, TemplateData must be added manually to cs.wiki templates. A automated script is available to help: [1]. PEarley (WMF) (diskuse) 23. 9. 2013, 17:30 (UTC)
Problém se šablonami: Šablona se ve VE edituje lépe, je-li TemplateData přidán do její dokumentace. Poté jsou parametry pro přidávání informací zobrazeny ve VE. Bohužel je třeba TemplateData ručně přidat do šablon na cs.wiki. Automatizovaný skript, který s tím může pomoci, je k dispozici zde. --PEarley (WMF), 23. 9. 2013, 17:37 (UTC) přeložil Utar (diskuse)
Problémy s diakritikou si pamatuji například u slova "kódy" další příklady zkusím najít. Šlo o diakritiku v popisu obrázků. Díky za radu ohledně šablony. Pokud to pommůže projektu, vyzkouším skript.
Problems with accented remember the words such as "kódy" will try to find other examples. It was the accents in the description of the image. Thanks for the advice on the template. I will try the script, thanks.--I.Sáček, senior (diskuse) 24. 9. 2013, 06:58 (UTC)
I were insert script, is it better. Now is here "Přidat parametr" (Insert parameter) but all parameter is somewhat "unknown". If I ended and click at "Použít změny" (save), in text will reveal {{{title}}}. If you click at this, is it empty. I probably do not understand what there i must write as parameter.
Do not work very useful shortcut - Ctrl Z (Step back)
Next picture visual editor do not accept to use: Sofia - Odrysian Wreath from Golyamata Mogila.jpg
Acces to click at picture for description is now much better. Reaction is normally, always is open.
Described problem with accens (diakritika) in picture description is now off. All is ok. I am surprised.--I.Sáček, senior (diskuse) 24. 9. 2013, 11:01 (UTC)

Always same problem with photos, next is "2013 09 08j Přírodní park Baba.JPG" (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2013_09_08j_P%C5%99%C3%ADrodn%C3%AD_park_Baba.JPG) cannot use it with Visual editor. Shortcut Ctrl Z is now ok. Perfect work.--I.Sáček, senior (diskuse) 24. 9. 2013, 22:55 (UTC)

I was able to find the picture by searching the file name. VE is limited by MediaWiki search problems, which are being worked on separately. I know right now it very hard to find new images (uploaded less than 1 hour) ------ Byl jsem schopen najít obraz tím, že hledá název souboru. VE je omezena problémů při prohledávání MediaWiki, které se pracuje samostatně. Vím, že teď je velmi těžké najít nové obrázky (nahrál méně než 1 hodina) PEarley (WMF) (diskuse) 1. 10. 2013, 18:50 (UTC)
Thank you for the explanation.--I.Sáček, senior (diskuse) 3. 10. 2013, 05:58 (UTC)

Malá zpětná vazba[editovat zdroj]

Zatím jej využívám jen pro drobné úpravy textu, ačkoli se mi velmi líbí a jsem z něj při práci nadšen. Byl by ještě lepší, pokud by, jak shora uvedl pan Sáček, nebyl při úpravách obrázků nebo šablon o dost komplikovanější než editace zdrojového textu. To se asi časem nějak změní, do té doby průměrnému wikipedistovi, jako jsem třeba já, zbývá text. Ale i tam bych viděl tři možná vylepšení, které by snad šlo implementovat hned (pokud někdo tento text přečte a pokud s tím bude chtít něco dělat, nechť tyto body prosím předloží centrálnímu anglofilnímu obecenstvu). Jde o:

  1. chybějící české uvozovky a další značky, které jinak obsahuje box pod editačním oknem; nemyslím si, že by někdo byl schopen si zapamatovat a chtěl používat množství různých klávesových zkratek, jsme jen lidé, ne roboti
  2. při používání jsou všechny interní odkazy modré, nelze si tak při větší úpravě delšího textu vzpomenout, kde lze odkaz případně opravit (ačkoli jejich doplňování je v tomto hračka a nelze se snad ani splést a vložit neexistující odkaz); bylo by lepší, aby neexistující odkazy zůstaly červené
  3. při vkládání odkazů se nabízí všechny možné, i když je lepší buď nabízet jen přímé, ne přesměrování, nebo alespoň přesměrování odlišit např. kurzívou

Tedy to jsou jen tři menší poznámky k mé reflexi nového editačního nástroje. Věřím, že bude stále využívanější a že ho společně vylepšíme, když ne k absolutní dokonalosti, tak alespoň k přijatelné dokonalosti. --Horochodec (diskuse) 22. 9. 2013, 12:00 (UTC)

Horochodec, good notes. All three problems are important, , and known, and the developers have instructions to fix/improve. Can you help me make a list of shortcuts for special characters/letters/accents that would be helpful to cs.wiki editors?
(Automatický překlad) Horochodec, dobré poznámky. Všechny tři problémy jsou důležité a známé, a vývojáři mají instrukce, jak opravit / zlepšit. Můžete mi pomoci vytvořit seznam klávesových zkratek pro speciální znaky / písmena / akcenty, které by byly užitečné pro cs.wiki redakce? PEarley (WMF) (diskuse) 23. 9. 2013, 17:36 (UTC)
I'm afraid I can´t help you with these shortcuts. I don´t like them so I don´t use them. But thank you for everything you do for VisualEditor. --Horochodec (diskuse) 23. 9. 2013, 21:32 (UTC)

For Czech editors the following characters are vital:

Output Name Entity Decimal
  nobreak space    
  thin space    
curly quotation marks begin (99) „ „
curly quotation marks end (66) “ “
simple curly quotation marks begin ‚ ‚
simple curly quotation marks end ‘ ‘
n-dash – –
× times × ×

In particular, both kinds of quotation marks (we are very particular about those, like the French about theirs) could be insertable either one by one or in pairs, like so: „“ and ‚‘.

In general, easy access to inserting those characters would be a very desirable feature for Czech editors – and even better would be the MS Word functionality that automatically converts minuses into n-dashes and "English quotation marks" into „Czech quotation marks“. Best, Littledogboy (diskuse) 1. 10. 2013, 11:35 (UTC)

Important: Although I've listed their codes, we usually enter n-dash and curly quotation marks NOT as html entities, but simply like so „–“ (Alt-0132, Alt-0150, Alt-0147 – yes, I am a robot). Littledogboy (diskuse) 1. 10. 2013, 11:51 (UTC)
Thanks very much for this, Littledogboy. A tool for inserting characters is under development, and should be available soon. I have added your table here to let the developers know about cs.wiki needs. Regards, PEarley (WMF) (diskuse) 1. 10. 2013, 18:47 (UTC)

ad Aktualizovat a Upravit[editovat zdroj]

Nemyslím si, že přidat jsem věci psané pro Metu byl ten nejšťastnější nápad, ale když to tu už je, je potřeba celý text aktualizovat a upravit. Jde hlavně o styl (Všechny Wikipedie s výjimkou těch, které používají písma, se kterými zatím zápasíme.) a odkazy (Speciální:MyLanguage). --25. 9. 2013, 19:24 (UTC), Utar (diskuse)

Pracovní uklidit ... PEarley (WMF) (diskuse) 25. 9. 2013, 20:23 (UTC)

Reference[editovat zdroj]

Umisťování referencí nefunguje tak jak by mělo. Odkazy se neukládají. Reference ani není možné na některých místech vytvořit - ikonka nefunguje atd. Kocour86 (diskuse) 1. 10. 2013, 09:08 (UTC)

Thanks for your report. Could you give more detail? We are working on a new way to add references with VE - see this page (english) [2].(automatický překlad) Díky za vaši zprávu. Mohl byste uvést další podrobnosti? Pracujeme na nový způsob, jak přidat odkazy s VE - viz tato strana (anglicky) [3] PEarley (WMF) (diskuse) 1. 10. 2013, 18:44 (UTC)

Moje zpětná vazba / My feedback[editovat zdroj]

I appreciate the work spent on VisualEditor. I found some defects:

  1. Working with internal links: There is a link for example [[hrad]]ů (or [[hrad|hradů]]; displayed hradů) and I want to change it to [[hrad]]ům (or [[hrad|hradům]], displayed hradům). But when I write the "m" next to the "ů", I see hradům (and the code is [[hrad]]ů<nowiki/>m). To attain [[hrad]]ům I need to click between "d" and "ů" and type "ům" and then I delete the "ů" at the end of the string.
  2. Is there any way how to insert a template with subst? Some templates are only useable with this.

I will look more into VE in the near future, so I will perhaps post here something new soon. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 1. 10. 2013, 19:08 (UTC)

Thank you, Matěj. Problem 1 is complicated, I will research it more. Problem 2 is known and being worked on, see Bug 49904 PEarley (WMF) (diskuse) 3. 10. 2013, 23:43 (UTC)

Šablony s TemplateData[editovat zdroj]

Volně přidávejte, testujte, diskutujte. Littledogboy (diskuse) 2. 10. 2013, 12:52 (UTC)

Mike Hawthorn nebyl viník?[editovat zdroj]

Vážení, Nechci zpochybňovat spoluvinu Levegha a Macklina, kteří svými auty přímo způsobyli smrt a zranění. Zdá se mi ale, že nezaujatý pohled by neměl Hawthorna vyvazovat ze zavinění tráty kontroly těchto dvou řidičů nad svými vozy.

Pokud si nebyl vědom výhody svých kotoučových brzd, udělal školáckou chybu, (tzv. "myšku") a zcela nesmyslně skřížil cestu pomalejšímu vozu.

Pokud si vědom byl, zcela arogantně "zavřel" tyto 4 auta za svou zádí, možná dokonce s myšlenkou "po mě potopa", popř. "když né já tak nikdo".

Předpokládám, dle nádechu přečtených článků, že jediný kdo sklidil v té době hanbu byl mercedes a Levegh. Mercedes za to že jeho auto... a za najmutí 50-tiletého jezdce. Levegh za nezvládnutí svého vozu.

Prosím, přehodnoťte nezaujatý pohled na vznik této tragédie.

94.113.246.162 31. 1. 2014, 10:35 (UTC)

Dobrý den, a to vám teď jde o jaký článek, na co reagujete? Mike Hawthorn, Levegh, Lance Macklin? --31. 1. 2014, 11:30 (UTC), Utar (diskuse)

Reference[editovat zdroj]

Téma na patřičné místo Wikipedie:Potřebuji pomoc#Reference přesunul Bazi (diskuse) 9. 2. 2014, 14:36 (UTC).

Jak udělat tabulku[editovat zdroj]

Editor je pěkný, jen je škoda, že tabulky musím vytvářet ve zdrojovém kódu. 217.196.213.171 28. 2. 2014, 10:56 (UTC)

Jsou nástroje jako například http://excel2wiki.net nebo http://bmanolov.free.fr/html2wiki-tables.php Littledogboy (diskuse) 28. 2. 2014, 19:28 (UTC)
Už to lze. Nedávno zprovozněno ve VisualEditoru.--Juandev (diskuse) 29. 12. 2014, 09:05 (CET)Odpovědět

zdroj Bohemos (diskuse) 12. 4. 2014, 19:28 (UTC)

popup nereaguje[editovat zdroj]

Okno s tlačítkem "uložit změny" nereaguje. nelze kliknout na žádné tlačítko a ano po najetí tabulátorem na tlačítko ho nelze potvrdit. Podařilo se vystornovat tlačítkem esc, uložit změny se nepovedlo. Prohlížeč Chromium, nikoliv Chrome, Verze 23.0.1237.0 (151682) 81.90.164.70 22. 5. 2014, 08:30 (UTC)

Vkládání tabulek[editovat zdroj]

Nejde snadno vložit tabulku do článku a při úpravách se nezobrazuje editační pole. Fifik235 (diskuse) 25. 7. 2014, 10:38 (UTC)

Na tabulkách se pracuje, není to jednoduché. Nevím, co znamená „při úpravách se nezobrazuje editační pole“. --Mormegil 25. 7. 2014, 11:44 (UTC)

Editovat úvod[editovat zdroj]

Po kliknutí na "Editovat" vedle názvu článku mi kurzor skočí na začátek prvního odstavce první kapitoly a do shrnutí editace se předvyplní /* Název první kapitoly */ namísto /* top */. --Daniel Pospíšil (diskuse) 29. 7. 2014, 10:50 (UTC)

Chyba při stornování editace[editovat zdroj]

Zajímavá chyba se projevuje, pokud stornuji dialog uložení a následně i celou editaci. I přesto, že zvolím možnost Zahodit úpravy, stránka zůstane stále napůl otevřená ze všemi změnami a můžu do ní i nadále psát, jen už nemám k dispozici panel nástrojů. Chyba se neprojeví, pokud stornuji editaci, aniž bych předtím vyvolal dialog uložení. Zkoušel jsem to ve Firefoxu i Chromu a projevuje se to stejně. --Daniel Pospíšil (diskuse) 29. 7. 2014, 10:50 (UTC)

Obrázek[editovat zdroj]

Nemohu tam vložit obrázek. Hankaphamova (diskuse) 22. 10. 2014, 15:48 (UTC)

Kam? Jaký obrázek? Jak se jmenuje? Je nahraný na Commons? --22. 10. 2014, 21:57 (UTC), Utar (diskuse)
Hi Hankaphamova, there are some instructions here: are you able to follow them, or is there some bug you can describe which blocks you? Thanks, --Elitre (WMF) (diskuse) 6. 11. 2014, 12:33 (CET) (ps, the page I just linked to is so close to being fully translated, can someone help with that? :) ) --Elitre (WMF) (diskuse) 6. 11. 2014, 12:33 (CET)Odpovědět

Missing "cancel" button (can't close editor)[editovat zdroj]

When I open visual editor, "cancel" button should be present with associated key (such as ESC). I don't see any other button to close the editor except the "save" button, which is disabled unless I change sth in the page... Otherwise the Visual editor is very cool :) 94.142.238.73 2. 11. 2014, 16:47 (UTC)

Hi, good to hear you like this tool. Why not to use Read tab to get back to reading again? That closes Visual Editor and ends your editing, even without any changes yet made. --2. 11. 2014, 19:01 (UTC), Utar (diskuse)
As Utar said, clicking on any link on the page allows quitting the editor. The Cancel button is deliberately missing. Thanks, --Elitre (WMF) (diskuse) 6. 11. 2014, 12:35 (CET)Odpovědět

jak odstranit vlastní článek ?[editovat zdroj]

Chtěl bych prosím odstranit můj článek Winnie Falcon , díky, jen jsem to zkoušel .. Terezkasim122 (diskuse) 29. 12. 2014, 00:58 (CET)Odpovědět

OK, smazáno. --Jvs 29. 12. 2014, 08:07 (CET)Odpovědět
Normálně to vydeeletujete.--Juandev (diskuse) 29. 12. 2014, 09:04 (CET)Odpovědět

Šablony a VisualEditor[editovat zdroj]

Zkoušel jsem přes VE vložit šablonu {{smazat}}, ale nepodařilo se mi zadat zdůvodnění (nepojmenovaný parametr). Ani po návštěvě mw:Help:VisualEditor/User guide/cs. Matěj Orlický (diskuse) 29. 12. 2014, 10:06 (CET)Odpovědět
@Matěj Orlický: Jakmile zapíšeš smazat a dáš „Přidat šablonu“, uvidíš „Jméno pole“, tam vyplň „1“, potvrď (jako neznámé pole) a zadej důvod do prázdného pole. Pak dáš „Vložit“ a je hotovo. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 29. 12. 2014, 10:24 (CET)Odpovědět
Aha, jednička mě nenapadla :). Díky. Matěj Orlický (diskuse) 29. 12. 2014, 10:28 (CET)Odpovědět
Teď se na to dívám v {{Commonscat}}, že tam ta jednička je uvedená. Mělo by to být systematicky ve všech dokumentacích? Nestačilo by v nápovědě k VisualEditoru, nebo – lépe – vyřešit dialog bez jedničky? A také nevím, proč to kolega Dominikmatus vložil na konec stránky, nebylo by vhodnější k oddílu Použití pod nadpis VisualEditor? Matěj Orlický (diskuse) 29. 12. 2014, 10:37 (CET)Odpovědět
For templates to work properly in VisualEditor, TemplateData information needs to be added to them. (Sorry I can't link to a guide in your language, it looks like it hasn't been translated yet :/ If you want I can provide links about the status of VE-related translations in your language.) Once this is done, templates work like a charm and especially complex ones become easier to use. It seems to me that most of the "Citace" templates have been already updated, so you can see the difference. There is now a new built-in tool which makes adding TD even easier. Please let me know if you need more information, the guide I previously linked to should cover what you need to know. Best, --Elitre (WMF) (diskuse) 29. 12. 2014, 14:18 (CET)Odpovědět
Grazie per le informazioni. But there is a problem: VisualEditor is not allowed for templates on the czech Wikipedia and therefor I can't open the TemplateData editor. Matěj Orlický (diskuse) 29. 12. 2014, 15:13 (CET)Odpovědět

Jak vyplývá z odpovědi Elitre, je potřeba doplnit tabulku parametrů ke všem šablonám, aby dobře fungovaly s VE. Upravil jsem umístění Parametrů šablony v šabloně Commonscat, chtělo by to vyjasnit, jaká bude standardní podoba. Taky jsem narazil na zásadní problém, že nelze spustit editor těchto tabulek, protože ve jmenném prostoru šablon nefunguje VE. Vložil jsem pod lípu. Matěj Orlický (diskuse) 29. 12. 2014, 15:13 (CET)Odpovědět

Don't worry: you don't need VisualEditor on the Template namespace. There are instructions at mw:Help:TemplateData#TemplateData_editor. You probably need someone to translate them into your language first? Also, people who added TemplateData information to widely used templates like the "Citace" ones should be able to guide you and maybe teach several people how this can be done. Hope this helps, --Elitre (WMF) (diskuse) 29. 12. 2014, 15:56 (CET)Odpovědět
I was wrong, I didn't see the editor button when I choose Edit source (but it is there) so I thought I need Edit (=VisualEditor) as stands in the help. I will play with this and will add instruction to the wikipedia template help page. Thank you. Matěj Orlický (diskuse) 29. 12. 2014, 16:25 (CET)Odpovědět

Doplněno Nápověda:Vytvoření šablony#VisualEditor. Matěj Orlický (diskuse) 30. 12. 2014, 13:42 (CET)Odpovědět

Kopírování tabulek[editovat zdroj]

Nejdříve bych rád ocenil způsob, jakým byla zpracována editace tabulek, protože dokáže urychlit spoustu věcí, které se jinak píší velice pomalu. Bylo by ale také užitečné, kdyby bylo možné tabulku jako celek zkopírovat, abych ji mohl jednoduše upravit. Add image (diskuse) 3. 1. 2015, 22:39 (CET)Odpovědět

Popište to prosím lépe. Nedovedu si to představit.--Juandev (diskuse) 4. 1. 2015, 08:19 (CET)Odpovědět
@Add image:: Úpravy provedené ve VisualEditoru se ukládají v tzv. wikikódu. K němu lze přistupovat přímo pomocí použití tlačítka Editovat zdroj místo Editovat , jež slouží pro editaci pomocí VisualEditoru. Když si takto ve zdrojovém kódu článku najdete danou tabulku, můžete si ji zkopírovat na cílové místo, změnu uložit a přejít do VisualEditoru pro její doupravení.
Ale… Hm, ten první odstavec jsem psal s tím, že jsem si myslel, že kopírovat tabulky ve VisualEditoru opravdu nejde. Ale jde. Stačí vybrat oblast, která začíná v textu ještě před tabulkou a končí v textu za ní (tedy nevybrat jen samotnou tabulku nebo jen její část) a pak už jen použít obvyklé Ctrl+C, Ctrl+V pro zkopírování a vložení jinam. Ty drobné části textu před a za, které byly také přeneseny, pak prostě odmažte. S pozdravem --4. 1. 2015, 10:32 (CET), Utar (diskuse)
I filed a related request. In the meanwhile, you can certainly copy/paste tables in the wikitext mode. When you are editing in VisualEditor, you can simply switch by clicking on "Editovat zdroj". Best, --Elitre (WMF) (diskuse) 5. 1. 2015, 13:02 (CET)Odpovědět
Vážně to jde? Mě se to nepovedlo a tady Elitre píše, že to nejde. Kdyby to kolega lépe popsal - není mi jasný přesně jeho postup a o co mu jde (může jít i o pozicování), tak se nám snáz zadá bug.--Juandev (diskuse) 5. 1. 2015, 13:13 (CET)Odpovědět
It probably depends on the browser. But it doesn't seem very easy to select the table (ideally, you should place your cursor right before the table, click, then select until the end of the table). In my experience it's probably easier to do this the other way round (you place the cursor right after the table, click and then select all of it back until the beginning, and then use CTRL+C). It will get better, I'm sure :) --Elitre (WMF) (diskuse) 5. 1. 2015, 18:15 (CET)Odpovědět

OBLAST FYZIKA- ELEKTROMAGNETISMUS[editovat zdroj]

https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Elektromagnetismus&veaction=edit&vesection=5

Dobrý den, v tabulce- viz odkaz, je chyba. Proud má značení velké písmeno I. Děkuji Barbora Brejšová 89.176.196.120 20. 1. 2015, 20:10 (CET)Odpovědět

Jenže to není značka proudu, ale ampéru, a ta je A. Žádná chyba tam není.

Zakládání článků[editovat zdroj]

Nevíte, jestli se neplánuje implicitní nastavení VisualEditoru při zakládání nových stránek? Dneska se po kliknutí na červený odkaz dostanu na "Založit zdroj" a pokud chci psát ve VisualEditoru, musím to překliknout na "Založit". Nešlo by třeba v Nastavení udělat funkci, která by tohle volitelně změnila?

(A ještě drobný dotaz, nevíte, proč nefunguje Vis.Ed. v jmenném prostoru Wikipedie?) --Vojtěch Veselý (diskuse) 21. 2. 2015, 22:33 (CET)Odpovědět

Dokud je VE v testovací fázi, tak bych něco takového nečekal. Teoreticky by to někdo mohl napravit tím, že by změnil URL na červený odkaz z &action=edit na &veaction=edit. V projektovém jmenném prostoru VE nefunguje, protože jsme si o to nezažádali. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 22. 2. 2015, 11:17 (CET)Odpovědět
Díky za odpověď. K té druhé věci, zažádat si můžeme v případě souhlasu komunity. Bude pro ten souhlas stačit třeba když založím ŽOK? Nebo by stačilo něco Pod lípou? --Vojtěch Veselý (diskuse) 23. 2. 2015, 20:48 (CET)Odpovědět
@Vojtěch Veselý: Klidně Pod lípou, oni jen chtějí vidět hlasující a diskutující lidi. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 24. 2. 2015, 09:01 (CET)Odpovědět
Hi all, since you asked about plans, please see the related Phabricator task. Notice it is unfortunately tagged as "epic" due to its complexity, so it's not going to be fixed soon - even if you requested such a change for your wiki alone. There's an easy workaround though to get more pages created via VE - you can change the content of messages like MediaWiki:noarticletext to provide a prominent option to create articles with VE. Hope this helps! --Elitre (WMF) (diskuse) 26. 2. 2015, 13:13 (CET)Odpovědět

how to change page name?[editovat zdroj]

User agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:36.0) Gecko/20100101 Firefox/36.0

95.82.168.203 19. 3. 2015, 21:18 (CET)Odpovědět

Jako anonym nijak, musel byste se nejprve zaregistrovat a učinit několik editací, vizte Nápověda:Přejmenování stránky. Stránku Sdružení obcí Roketnice jsem za vás přejmenoval. --Mormegil 19. 3. 2015, 21:56 (CET)Odpovědět

čeština[editovat zdroj]

Uživatelský agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:39.0) Gecko/20100101 Firefox/39.0

Omlouvám se, moje připomínka se sftwaru netýká, týká se slova "definitivní hostitel" u škrkavky psí. "definitivní" je asi špatný překlad, protože česky to není. Bylo by možno předat autorovi? Děkuji.

85.70.54.78 8. 8. 2015, 14:58 (CEST)Odpovědět

Definitivní hostitel je ten hostitel, v němž paraziti dosahují stadia pohlavní zralosti a reprodukce. Viz třeba zde. S pozdravem --8. 8. 2015, 16:30 (CEST), Utar (diskuse)
Uživatelský agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/45.0.2454.85 Safari/537.36

URL: https://cs.wikipedia.org/wiki/Popel%C3%A1%C5%99?veaction=edit

77.95.40.64 8. 9. 2015, 14:10 (CEST)Odpovědět

Citační šablony[editovat zdroj]

Zdravím, chci se zeptat, jestli by nešlo nějak udělat, aby se citační šablony zobrazovaly v tomto formátu:

<ref>{{Citace elektronického periodika
 | příjmení = 
 | jméno = 
 | titul = 
 | periodikum = 
 | datum vydání = 
 | url = 
 | jazyk = 
}}</ref>

a ne v řádku? Viz:

<ref>{{Citace elektronického periodika|příjmení=|jméno=|titul=|periodikum=|datum vydání=|url=|jazyk=}}</ref>

Při větším množství referencí se tak články stávají zcela nepřehlednými. Vím, že na např. anglické Wikipedii je to zaběhlý standard, ale zde (většinou) používáme první zmíněnou variantu a bylo by dobré, kdyby to dodržoval i VisualEditor. --Dominikosaurus (diskuse) 10. 4. 2017, 14:46 (CEST)Odpovědět

Velmi podporuji. Pokud by to snad ještě šlo nějak odlišit, uvažoval bych možná o tom, zda by řádkovou podobu nebylo vhodné použít při vkládání citace do tabulek či šablon, ale jinak běžně v textu bych také podporoval blokovou podobu, která by byla i v souladu se zvyklostmi stávajícího citačního rozšíření editačního panelu ve wikikódu. --Bazi (diskuse) 10. 4. 2017, 17:13 (CEST)Odpovědět
Také připojuji svou podporu. Pro nás, kteří pak editujeme ve zdrojovém textu, se v něm nelze vyznat, zejména když se taková reference vyskytne v kombinaci s vícenásobně včleňovanými šablonami. Ideální by bylo, kdyby se VE naučil dávat zdrojový text referencí do závěrečné sekce a v textu nechával jen odkaz, vizte tuto debatu pod lípou; pak už by tolik nevadilo, že je to slité do řádku. Petr Karel (diskuse) 10. 4. 2017, 17:43 (CEST)Odpovědět
Naopak s odsouváním referencí do závěrečné sekce bych s dovolením nesouhlasil, někomu to při jeho stylu práce vyhovuje, někomu to naopak působí značné potíže. Ale tím nemusíme zatěžovat samotnou otázku blokové vs. řádkové formy citačních šablon. --Bazi (diskuse) 10. 4. 2017, 19:05 (CEST)Odpovědět
Do TemplateData takové šablony stačí přidat "format": "block" a vynutit nulovou editací na stránce šablony. Dokonce by mělo jít vynutit i mezery kolem textu, ale to zatím není oficiálně zdokumentované. Matěj Suchánek (diskuse) 10. 4. 2017, 19:56 (CEST)Odpovědět
Díky. Zkusil jsem aplikovat na základní čtveřici citačních šablon a zdá se, že funguje. I volný formát s mezerami kolem rovnítek a za svislítky funguje, jenom před svislítkem je to bez mezery, ale to už je snad minimální rozdíl. --Bazi (diskuse) 12. 4. 2017, 01:37 (CEST)Odpovědět
@Bazi: Skvěle, mockrát díky! :-) --Dominikosaurus (diskuse) 12. 4. 2017, 14:04 (CEST)Odpovědět
S těmi mezarami okolo rovnítek a svislítek by mohla pomoct volba vlastního formátování, nicméně jsem zatím nikde nenašel oficiální dokumentaci syntaxe. Matěj Suchánek (diskuse) 12. 4. 2017, 15:55 (CEST)Odpovědět

Kódování češtiny v referencích[editovat zdroj]

V posledních dnech (až týdnech?) se mi opakovaně stává, že při automatickém vytváření citace se ze zdroje načte a vytvoří nadpis (případně i název periodika) se špatným kódováním diakritiky. Zaznamenal to taky někdo a dá se to řešit? --Bazi (diskuse) 19. 12. 2018, 17:26 (CET)Odpovědět

Mě se to neděje. Nechcete uvést příklad.--Juandev (diskuse) 19. 12. 2018, 22:35 (CET)Odpovědět
Konkrétně např. v článku George Soros při tomto vložení tohoto zdroje VisualEditor původně vytvořil referenci s titulem ve znění „Soros je osobnost� roku. Br�n� liber�ln� demokracii, m�n� Financial Times“. Musel jsem si ji pak znovu otevřít k editaci a sám si zkopírovat z článku jeho titulek a vložit ho ručně (resp. stačilo by i ručně přepsat ty znaky). Stejně tak při následujícím přidání druhé reference s tímto zdrojem. Protože obsahuje diakritiku i v parametrech „autor“ (ČTK) a „periodikum“ (Hospodářské noviny), problém nastal ve všech třech parametrech. Výsledek:
Stává se mi to i u jiných článků, o všem ve stejném prohlížeči a stejném operačním systému. --Bazi (diskuse) 19. 12. 2018, 23:14 (CET)Odpovědět
Řekl bych, že je to spíš problém s prohlížečem, tedy že stránku, která je primárně kódovaná v UTF 8 rozkličuje jiným způsobem než tímto kódováním. Zkuste tam to kódování vynutit. Mohl by to způsobovat nějaký addon, který to tam mění.--Juandev (diskuse) 20. 12. 2018, 01:05 (CET)Odpovědět
Teď jsem to testnul i v dalších dvou prohlížečích, všechny tři se chovají stejně, problém s kódováním je stejný. --Bazi (diskuse) 20. 12. 2018, 01:11 (CET)Odpovědět
Udělal jsem pár testů a zjištění je následující. Chybné kódování podle mě způsobuje následující řádka u stránek na idnes:
<meta charset="windows-1250">
. CT24 tuto chybu negeneruje a vskutku má
<meta charset="utf-8" />
. To je na webu celkem běžný jev, že když je něco kódováno jinak než přes UTF-8, tak to v nějakých službách může způsobovat právě tyto problémy, proto se široce doporučuje používat UTF-8. Je otázka, jestli naše služby umí načíst text s nějakým kódováním a pak ho zobrazovat s jiným kódováním (a testoval jste, jestli to blbne i po uložení?), nebo vyzvat idnes, aby to začal kodovat pod utf-8.--Juandev (diskuse) 20. 12. 2018, 05:55 (CET)Odpovědět
Díky za pátrání po příčině. Není to ovšem jenom iDNES, ale i hospodářky. A v minulosti s tím problém nebyl, až v poslední době. Nepředpokládám úplně, že by došlo ke změně na jejich straně (minimálně dvou serverů zaráz), čili předpokládám, že změna proběhla na „naší“ straně. Předtím jsme to uměli načíst a zpracovat správně i s tímto jejich nastavením, teď to neumíme, resp. teď to chybuje. Takže spíš bych hledal řešení u nás ve schopnosti vyhodnotit jejich kódování a správně ho zpracovat. (Přiznám se, že si neuvědomuju případ, kdy bych citaci se špatným kódováním i uložil, takovou viditelnou chybu bych - mimo testovací účely - nikdy vědomě nedopustil.) --Bazi (diskuse) 20. 12. 2018, 13:16 (CET)Odpovědět
Ještě doplním, že náš Citoid používá externí server Zotero, takže to nemusí být zas až tak chyba vzniklá na straně WMF. To ale neznamená, že by jsme to neměli být schopni vyřešit.--Juandev (diskuse) 21. 12. 2018, 00:02 (CET)Odpovědět

Potvrzuji že se mi to s poskytnutým zdrojem děje také. Tohle by měl Citoid zvládnout. Moje Zotero umí dotyčný článek uložit bez problémů s kódováním a umí ho i bez problémů vyexportovat do RDF formátu, takže si laicky myslím, že problém bude spíše na straně Citoidu. Nahlásil jsem na phab:T212490 --Vojtěch Dostál (diskuse) 21. 12. 2018, 10:05 (CET)Odpovědět

@Bazi: Podle výše odkazovaného Phabricator tiketu je chyba snad opravena. Mně už to tedy funguje správně :) --Vojtěch Dostál (diskuse) 31. 1. 2019, 14:58 (CET)Odpovědět

Och, díky moc! Prověřím. :) --Bazi (diskuse) 31. 1. 2019, 15:23 (CET)Odpovědět

Hloupý dotaz[editovat zdroj]

Proč je tlačítko editovat (Vizuálním editorem) u každého nadpisu a je označeno popiskem Editovat sekci xy, když se kliknutím na něj otevře editace celého článku? --Matěj Orlický (diskuse) 30. 12. 2018, 11:57 (CET)Odpovědět

Protože vizuální editor editovat jen část článku zatím neumí (a nejspíš tam ty značky původně vůbec nebyly). Matěj Suchánek (diskuse) 30. 12. 2018, 18:32 (CET)Odpovědět

Bug: nerozpoznání vyplněného shrnutí editace[editovat zdroj]

Nevím, jestli je to přímo bug na straně Vizuální editoru, ale pokud při vizuální editaci vyplním shrnutí editace, poté přepnu na editaci kódu, provedu nějakou změnu (to ale není podstatné) a chci pak editaci uložit v kódu, tak přestože se shrnutí editace správně propsalo do příslušného políčka, po kliknutí na Zveřejnit změny dostanu upozornění, že jsem nevyplnil shrnutí editace. Pokud toto upozornění ignoruji a editaci přesto uložím, shrnutí se objeví. Chyba je tedy jen v tom falešném upozornění.

Stejná chyba se objevuje i při opačné cestě (z kódu do vizuálu), plus se při této cestě nezaškrtne políčko malé editace (pokud bylo v kódu zaškrtnuto).

Podobná situace nastává, když ve vizuálním editoru vytvářím přesměrování a chci editaci uložit bez shrnutí (protože to se v tomto případě vytvoří automaticky). Zatímco v kódu mě falešné upozornění neotravuje, tak ve vizuálním editoru ano. --Vojtěch Veselý (diskuse) 28. 8. 2019, 00:53 (CEST)Odpovědět

Teď jsem se pokusil ten postup napodobit a přiznám se, že jsem to nezvládl. Ze srnutí editace nelze přejít na editování wikitextu. Jde si zobrazit pouze provedené změny ve wikikodu, ale ty rozhodně nelze editovat. Mohl by si tedy popsat detailněji jak krok po kroku postupuješ? Ozkouším pak, jestli se mi děje to samé. --Juandev (diskuse) 28. 8. 2019, 08:54 (CEST)Odpovědět
Napíšu shrnutí editace, pak z něj opět vycouvám a pak přepnu na editor kódu. (Při opačné cestě stačí napsat shrnutí a přepnout editor, vycouvávat není třeba.) Pomohlo? --Vojtěch Veselý (diskuse) 28. 8. 2019, 11:12 (CEST)Odpovědět

Problém s automaticky vyplňovanými referencemi přes ISBN[editovat zdroj]

Pokud využiji funkci vizuálního editoru a přes tlačítko "Citace" zvolím možnost "Automaticky", vyplním ISBN, kliknu na "Vytvořit" a objeví se úspěšný náhled reference, který potvrdím přes "Vložit", tak bude mít tato reference vždycky (aspoň podle mých testů) jeden výrazný neduh, totiž bude u ní odkaz "Dostupné online", který ale nepovede na stránku, kde by byla kniha přístupná, ale jen do databáze Worldcat. Tento (zmatečně pojmenovaný) odkaz je tam navíc ještě jednou, a to přes číslo OCLC.

Pokud tedy tuto funkci používám, ručně pak referenci upravuji alespoň tak, že vymažu odkaz z parametru URL (kde je vyplněný ten Worldcat). Příklad vizte zde.

Šlo by zařídit, aby se ten parametr URL při automatickém vyplňování reference zkrátka nevyplňoval?

Vedle toho by stálo za zvážení pár dalších úprav, např. nepřebírat hodnotu vydání, pokud jde o první vydání (ale to by asi nebylo snadné rozpoznat), do parametru počtu stran přebírat jen číselnou hodnotu a ne např. i písmeno "s." či "pages", nepřidávat tam druhé ISBN (které je prakticky totožné, jen bez úvodního obligátního 978).--Vojtěch Veselý (diskuse) 30. 8. 2019, 04:24 (CEST)Odpovědět

program Wikipedia v mobilu[editovat zdroj]

Dobrý den, v aplikaci Wikipedie pro mobilní telefony neexistuje volba založení nového článku. Lukáš Král (diskuse) 1. 11. 2023, 13:22 (CET)Odpovědět

Tady pláčete na špatném hrobě, tento článek se týká webové aplikace. Svou připomínku směřujte spíše na vývojáře respektive podporu mobilní aplikace, v případě Androidu na android-support@wikimedia.org. -- Daniel Pospíšil (příspěvky | @ | diskuse) 1. 11. 2023, 17:03 (CET)Odpovědět