Diskuse k šabloně:Zastaralá kategorie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nesouhlasím s úpravami. Jednak se mi nezamlouvá kondicionál místo imperativu, jednak nevidím jediný důvod pro to, aby se tu kategorie trpěly déle, než je nutné.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 08:56, 9. 2. 2007 (UTC)

Proč kondicionál: Není důvod takové kategorie bezpodmínečně mazat, viz např. Rybolov. Pokud je definován jejich cíl, je možné z nich případné zbloudilé články odstraňovat automaticky robotem. Zároveň je jistota, že nikdo nebude tuto kategorii zakládat znovu. Původní formulace byla dle mého názoru nevhodná díky slovu "nejbližší", protože tvrzení se stávalo nepravdivým a z vložení šablony činilo nelogický krok. Ale ať je tam formulace původní nebo aktuální, jasně říká, že může dojít ke smazání kategorie. --Adam Hauner 09:09, 9. 2. 2007 (UTC)

Já bych zůstal u textu bude smazána. Pokud je totiž kategorie zastaralá, tak smazána po vyprázdnění jako zbytečná bude. No a pokud se najde její využití, nebude zastaralá a tím pádem nebude obsahovat ani tuto šablonu . Ale jinak je mi to celkem putna :) --Tlusťa 09:14, 9. 2. 2007 (UTC)

Tlusťo, používám řadu kategorií dost často. Pak přijde nějaký nadšenec a vše překope. Budiž. Ale chci vědět, kde je teď má nová kategorie. Proklikávat se stromem nebudu, to je na týden. Chci "vzkaz", "směrovku", že kategorii najdu tam a tam. Nechodím si na Wikipedii hrát na stopaře a detektiva. To je smysl šablony, která je na en wiki označena jako category redirect. --Adam Hauner 09:35, 9. 2. 2007 (UTC)
Kniha smazání všechny potřebné informace poskytne na jeden klik (samozřejmě za předpokladu, že je správci správně vyplňována, k čemuž je třeba je vychovat).
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 09:55, 9. 2. 2007 (UTC)
Adame :), nikdo si sem asi nechodí hrát na stopaře a smysl této šablony snad chápu. Šlo mi jen formálně (a jen opravdu trochu) o ten text. Prostě když je na nic, půjde pryč, když není, odstraní se ta šablona. Přišlo mi to tak srozumitelnější. Ale jak sem už psal, nezáleží mi na tom nijak extra a další diskuse se vzdávám. --Tlusťa 09:52, 9. 2. 2007 (UTC)
Promiň, chápal jsem tvé Pokud je totiž kategorie zastaralá, tak smazána po vyprázdnění jako zbytečná bude. jako naprosté nepochopení smyslu té šablony. Ta kategorie by měla zůstat s námi ještě po nějakou nezanedbatelnou dobu po jejím vyprázdnění. Klidně, ať se tam vrátí text, že bude smazána, když správci nebudou mít nutkání toto proroctví změnit okamžitě v minulost... --Adam Hauner 09:59, 9. 2. 2007 (UTC)

Naopak není důvod tady ty kategorie ponechávat déle, než je nutné. Pokud zde budou, budou dále omylem plněny, protože se v článku zobrazí modře a nikdo je tedy nebude mít důvod odstraňovat, resp. se pídit po jiné, vhodnější.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 09:15, 9. 2. 2007 (UTC)

Uživatelé plní omylem i záměrně také neexistující kategorie. Tam je potřeba ručního zásahu. V případě označených kategorií to není žádná tragédie, někdo další to opraví, protože díky té šabloně ví jak přesně. Opravdovým řešením je implementace redirectů kategorií do MediaWiki, ale optimista s tím nejsem... --Adam Hauner 09:35, 9. 2. 2007 (UTC)
Ne, to by vůbec řešením nebylo, to by udělalo jen a jen obrovský zmatek. Představa, že "muškování" bude mít dole kategorii Rybářství a "lov na těžko" bude mít kategorii Rybolov a přitom to budou identické kategorie, je příšerná. Pokud někdo naplní neexistující kategorie, projeví se to nejpozději do 24 hodin na seznamu a je to zpravidla vzápětí vyřešeno. Momentálně se této správě velmi pečlivě věnuje Vrba.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 09:55, 9. 2. 2007 (UTC)
Nemyslím si, že by byl zmatek nevyhnutelný. Kdo říká, že implementace redirectů kategorií musí být zpackaná stejně jako u článků? Tyto kolize se dají vyřešit při ukládání na straně serveru... --Adam Hauner 10:03, 9. 2. 2007 (UTC)
Také si nemyslím, že by bylo nezbytně nutné tu kategorii mazat bezprostředně po jejím vyprázdnění, zvláště pokud je její používání častou chybou. Adam má pravdu, že taková kategorie může sloužit jako upozornění, kde se najde nová kategorie. Na druhou stranu má takové řešení jednu zásadní nevýhodu; tím že ta kategorie existuje, nezobrazuje se odkaz na ni v článku červeně a editora tak do očí netrkne, že článek zařadil špatně. --Petr Adámek 10:13, 9. 2. 2007 (UTC)

Linky z commons[editovat zdroj]

Prosím při mazání kategorií, jež jsou označené touto šablonou, kontolujte i linky z commons. Např. u belgických provincií zůstaly staré. Mircea 11. 8. 2008, 15:32 (UTC)