Diskuse k šabloně:Opery Ch. W. Glucka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dejme tomu; šablony jsem vytvořil proto, že např. u oper Verdiho nebo Donizettiho již byly, takže jsem se domníval, že nikomu nevadí. Kategorie může posloužit (a kolega Silesianus mi ji také doporučoval zavést), nenaznačuje ale chronologický přehled a hlavně bychom viděli jen zpracované opery. Seznamy oper jsou dobré (sám jsem několik udělal, třeba Seznam oper Daniela Aubera), ale dá se toto řešení použít komplexně pro všechny autory? Dejme tomu u Victora Massého jsem seznam zařadil přímo do článku, protože není tak dlouhý. A protože u opery asi není užitečné odkazovat na článek o skladateli někde v souvisejících článcích nebo podobně, když je wikilink hned v první větě, nebyl by v článku o opeře žádný přímý odkaz na ostatní opery. (Kromě toho vytvoření takového seznamu představuje mnohem více práce než šablona.)

Je skutečně v článku o určité opeře seznam jiných oper stejného skladatele (v nějaké podobě) nadbytečný? Zkoušel jsem namátkou "Traviatu" v různých jazycích a i když některé jej neměly (nemčina, španělština), vetšina "velkých" verzí jej tam měla. Neříkám, že je to tak správně, ale že patrně nejsem sám, kdo považuje za užitečné pro čtenáře mít tuto informaci hned a moci např. klikat přímo z opery na operu, což třeba já často využívám.

Ale myslím, že mi něco uniká, když se dohaduji Vaší motivace, takže stručně: v čem konkrétně vidíte výhody použití Vámi zmíněných řešení místo šablony?--RPekař 17. 8. 2010, 11:33 (UTC)

No nevím, jestli tohle převést na seznam, to můžem rovnou udělat se všemi navboxy. --Silesianus 17. 8. 2010, 12:45 (UTC)
Někteří wikipedisté jsou ze zásady proti navboxům. A občas v rámci propagace svého názoru označí nějakou navigační šablonu {{Převést na seznam}}. Takže si to nesmíte brát osobně a neberte to ani tak, že tato šablona je oproti jiným nějak špatná. --Jowe 17. 8. 2010, 12:51 (UTC)
Osobně si to - chraňbůh! neberu. Ale chtěl jsem nějak formálně sjednotit (též Šablona:Infobox opera) a výhledově trochu zkvalitnit naše články o operách, samozřejmě co nejkonsensuálněji. Takže bych přinejmenším dodal navbox u oper všech skladatelů (ledaže napsali třeba jen dvě...) - anebo ho všude smazal a vyřešil tutéž otázku jinak, ale jednotně.--RPekař 17. 8. 2010, 13:28 (UTC)