Diskuse k šabloně:Kompresní formáty

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Formáty, kontejnery a kodeky[editovat zdroj]

Tahle šablona je nešťastná. Trošku se v ní nepřehledně kombinují formáty souborů a metody komprese a navíc je i trošku šmrcnuté kontejnery. --Miraceti 10:52, 30. 3. 2007 (UTC)

Nevím proč je nešťastná. Vše jsou to formáty pro vido, audio i obrázky. Dělat dvě šablony by mi přošlo mnohem nešťastnější. Možná by stačilo usělat tam pouze další řádek - kontejnery. Mě přišlo mnohme nešťastnější dělat ke každému článku hromadu odkazů na podobné formáty to mi přijde mnohem nekoncepčnější než tohle. --Tex 11:51, 30. 3. 2007 (UTC)


Není nešťastná, je úplně maximálně pomatená. V kolonce video formáty míchá:
  1. Kontejnery jako AVI (což není video formát, ale multimediální kontejner)
  2. Přípony souborů (RM nebo MOV, které je příponou QuickTime souborů)
  3. Kompresní formáty videa (HuffYUV)
  4. Název skupiny lidí, tvořící multimediální standardy (MPEG - Moving Picture Experts Group)
  5. Názvy softwarových produktů — 3ivx a Xvid nejsou video formáty, nýbrž softwarové produkty, např. Xvid je pouze knihovna, kodek, který kóduje a dekóduje MPEG-4 ASP video, stejně tak jako 3ivx je jeden z mnoha MPEG-4 softwarových produktů
  6. Název firmy, značku jejích produktů (a její ochrannou známku) — což je DivX, opět to není video formát, firma DivX vyrábí softwarové produkty jako např. DivX Pro Codec, který je opět MPEG-4 ASP kodekem, tedy pracuje s formátem MPEG-4 ASP, stejně jako Xvid, 3ivx, FFmpeg MPEG-4 a řada dalších
Takže jsem tu hrůzu opravil tak, aby dávala aspoň trochu smysl a hlavně byla pravdivá. —JaMi 22:58, 2. 4. 2007 (UTC)
Jinak pro představu jak má ta šablona vypadat a být naplněna korektními informacemi doporučuji anglické originály Template:Multimedia compression formats (kompresní formáty/standardy videa, zvuku, obrázků plus kontejnery) a Template:Codecs Implementations (softwarové implementace několika specifikací formátů, tedy kodeky) —JaMi 01:50, 3. 4. 2007 (UTC)
DivX je formát podívejte se například na DVD přehrávač máte tam napsáno že přehrává formát DiVX. Ani DIVX je také značka. Ale přehrávač ketrý umí DivX nepřehraje třeba XVID také název kodeku a SW který používá MPEG4 - typicky přehrávače Panasonic. Takže nechápu vaši editaci. --TeX 08:23, 3. 4. 2007 (UTC)
Citace z CZ wikipedie: Xvid (dříve XviD) je MPEG-4 kompatibilní kodek s otevřeným kódem původně založený na OpenDivX. Dobrovolní programátoři začali pracovat na Xvidu potom, co byl zdrojový kód OpenDivX uzavřen.
Další:
DivX je značka produktů vytvořených společností DivX, Inc. (dříve DivXNetworks), včetně obrazového kodeku kompatibilního se standardem MPEG-4. Tento kodek se díky své schopnosti kvalitní komprese filmů na výrazně menší velikost velice často používá pro nelegální šíření filmů chráněných autorskými právy. Jeho popularita však vedla i k tomu, že velká část moderních DVD přehrávačů podporuje přehrávání filmů kódovaných kodekem DivX.
Konec citace z wikipedie. --TeX 08:25, 3. 4. 2007 (UTC)
Vy bohužel nerozumíte tomu, co píšete a nepochopil jste ani to, co jsem napsal (nic ve zlém, ale je to tak). DivX ani Xvid formáty nejsou. To, co jste mi odcitoval z Wikipedie jako důkaz svého tvrzení, ve skutečnosti dokazuje to, co jsem psal já. Vy nechápete tu nejzákladnější věc, tedy rozdíl mezi softwarovým produktem a formátem. Kodek je softwarový produkt (ale může to být i hardwarová implementace), který kóduje a dekóduje data do/z nějakého formátu. V tomto případě např. kodek Xvid je softwarový produkt, který kóduje a dekóduje MPEG-4 ASP bitstream. Tím formátem je tedy MPEG-4 ASP, nikoli Xvid, který je jenom softwarovou implementací, která s tímto formátem pracuje (stejně tak jako např. když si programem Photoshop uložíte obrázek do formátu JPEG, není tím formátem Photoshop, ale JPEG). A protože ta tabulka (šablona) pojednává o formátech, Xvid a další tam prostě nemají co dělat. To, že tohle je velmi rozšířený mýtus, že v multimediální oblasti se skoro nikdo nevyzná a na internetu o těchto věcech píší bludy lidé, kteří tomu vůbec nerozumí, nic nemění na tom, že to je tak, jak to je. Nemění na tom nic ani to, že si nějaký výrobce DVD přehrávače napíše, že to podporuje formát DivX, protože to tam píše pouze proto, aby se ten přehrávač prodával (protože tohle je věc, které 99 procent lidí nerozumí a DivX je módní slovo, které každý slyšel, ačkoli 99 procent lidí neví, co ve skutečnosti znamená). Já tuto oblast sleduji již řadu let a dobře vím, jaký je záměr lidí, kteří tyto věci tvrdí. Jinak znovu vřele doporučuji prohlédnout si anglický originál těch šablon, tam jsou korektní údaje. —JaMi 19:30, 3. 4. 2007 (UTC)
Tak když jste takový odporník tak my vysvětlete pár věcí. Když je tedy formát jak vy říkáte tak proč tedy když je na přehrávači napsáno DiVX což je tedy formát MPEG-4 ASP tak proč to nepřehraje XVID to je také MPEG-4 ASP. Takže nono tam bude asi něco dalšího.

--TeX 08:23, 4. 4. 2007 (UTC)

Za prvé, výraz "přehrát Xvid" je nesmysl. Xvid je softwarová knihovna a tu si opravdu nepřehrajete. Přehráváte si video. Na přehrávači je napsané DivX proto, že kdyby to tam nebylo, nikdo by si jej nekoupil (téměř nikdo neví, co to je MPEG-4, ale každý slyšel to populární slovo DivX). Je to marketingová strategie. V závislosti na formulaci a okolnostech někdy i za hranicí etiky (pokud není certifikovaný firmou DivX, nemá tam to označení či logo DivX co dělat). Např. sama firma DivX v pokynech pro užívání své ochranné známky výslovně vylučuje používání výrazů jako „přehrát DivX“, „podporovat DivX“ apod. Protože DivX není obecné slovo ani nějaké označení video souboru, ale značka produktů této stejnojmenné firmy.
Jinak prakticky každý přehrávač, který přehraje video kódované kodekem DivX, přehraje i video kódované kodekem Xvid. Pokud ne, jsou možné 2 základní důvody:
  1. Nepodporované FourCC. FourCC kodeku jsou 4 znaky v hlavičce AVI souboru, které slouží jako označení kodeku, kterým bylo video zakódované, případně obecně video formátu. Podle toho se zařizuje přehrávač a použije na to video vhodný dekodér. U videa kódovaného kodekem DivX se do AVI souborů zapisuje značka DX50 (u staré verze 4 to bylo DIVX). Zatímco u videa kódovaného kodekem Xvid se do AVI souboru zapisuje FourCC XVID. Problém s tímto nastane, když přehrávač rozumí jenom FourCC DX50, ale neví, co znamená FourCC XVID (např. protože komerční DivX je známější). Pak takové video nepřehraje, přestože se jedná o stejný formát, tedy MPEG-4 ASP. Tady je třeba si uvědomit tři věci: za prvé FourCC jsou jenom ty 4 znaky, za druhé FourCC si do AVI souboru můžete zapsat jaké chcete (a i jej dodatečně měnit, např. pro přehrávač, který FourCC XVID nerozumí, jej změnit na DX50 a tím jej úspěšně oklamat), za třetí FourCC nic nemění na formátu souboru ani na formátu videa — ve skutečnosti i po změně FourCC zůstane ten (MPEG-4 ASP) video proud netknutý, je to jenom značka v kontejneru AVI.
  2. Nepodporované vlastnosti MPEG-4 ASP. To může být Qpel, GMC nebo příliš vysoký datový tok. Ne každý přehrávač nebo dekodér umí kompletně všechno (u hardwarových přehrávačů se jedná o hardwarová omezení, např. podpora všech těchto méně obvyklých vlastností by ten hardwarový dekodér zkomplikovala a prodražila, což se týká hlavně těch starších modelů). To ale opět na věci nic nemění: za prvé, MPEG-4 ASP video s nepodporovamými MPEG-4 ASP vlastnostmi je stále MPEG-4 ASP video, za druhé, i kodekem DivX můžete to video zakódovat tak, že to ten přehrávač, který údajně „podporuje DivX“, nepřehraje a přitom současně (a paradoxně) kodekem Xvid je zakódovat tak, že to přehraje. Záleží na parametrech, použitých vlastnostech, s jakými se to zakóduje. Ale opět to na podstatě věci nic nemění. —JaMi 09:32, 4. 4. 2007 (UTC)
Vůbec, zdaleka nejlepší by bylo prostě ty originální anglické šablony zkopírovat a jenom přeložit ty nadpisy těch kolonek. Pak není třeba vymýšlet nějaká originální řešení. —JaMi 19:55, 3. 4. 2007 (UTC)


Jo na anglické wikipedii je tam XVID a DIVX také to jsem zvědav co vymyslíte teď je tam MPEG-4 ASP 3ivx · DivX · FFmpeg MPEG-4 · HDX4 · Xvid. --TeX 08:30, 4. 4. 2007 (UTC)
Prosím přečtěte si, co jsem napsal a přečtěte si (pozorně) ty anglické tabulky. Je mi hloupé to opakovat, ale dobře, zkopíruji sem, co jsem napsal předtím:
  1. Template:Multimedia compression formats (kompresní formáty/standardy videa, zvuku, obrázků plus kontejnery)
  2. Template:Codecs Implementations (softwarové implementace několika specifikací formátů, tedy kodeky)
Toť vysvětlení. Já doufám, že když si to pozorně přečtete, že to pochopíte, že je to snad jasné (všimněte si hlavně těch čar pod MPEG-4 ASP, H.264/MPEG-4 AVC atd, které značí, že to je jiná buňka tabulky — konkrétně záhlaví — než to, co je pod ní, tedy DivX, Xvid atd). Ale pokud to ještě pořád není jasné, tak se zeptejte. —JaMi 09:32, 4. 4. 2007 (UTC)

Kdyz uz to takhle hrotite, tak co udelat sablonu, ve ktere by to bylo vsechno v nejake rozumne tabulce obrazky/video/zvuk+formaty/kontejnery/kodeky? Mozna by se v takove tabulce krasne ukazal rozdil mezi kontejnery, kodeky a formaty. Vsimli jste si, ze ke kodekum v en: pribastlili i pakovaci algoritmy a programy, navic to nejak smichali dohromady? Navrh na tabulku:

Formaty, kodeky a kontejnery medii (poznamka)
Obrazove formaty BMP, GIF... klidne vcetne tech bez komprimace
Video formaty MPEG-1, MPEG-2, H.261... mozno dale rozdelit jako v en:
kodeky MPEG-4 ASP: DivX, XviD; H.264: QuickTime... mozno lepe graficky rozdelit
Audio formaty MP3, AAC, AC3... klidne jeste dale rozdelit jako v en:
kodeky ADPCM, WMA, FLAC...
Kontejnery obecne: ASF, AVI, Ogg, QuickTime?... ; zvuk: AIFF, WAV... mozno lepe graficky rozdelit
Archivacni formaty a programy 7zip, ARJ, RAR, TAR, WinRar, WinZip, ZIP podle abecedy hlava nehlava

--Jx 09:45, 4. 4. 2007 (UTC)

Já jsem pro všemi deseti. Nelze než nesouhlasit. Pěkně vymyšleno --TeX 09:50, 4. 4. 2007 (UTC)

Jeste me napada, ze by nebylo od veci durazne rozlisovat souborove formaty (jak se ucim z diskuze, tak zrejme kontejnery, pripona u souboru zrejme neni tak dulezita jako ten ctyrbajt FourCC) a kompresni formaty. (Mimochodem, "nelze nez nesouhlasit" ma vyznam asi jako "at se snazim, jak se snazim, tak musim nesouhlasit".:)) --Jx 09:56, 4. 4. 2007 (UTC)

Tak pro Jx jednoduše. Souhlasím. --TeX 10:25, 4. 4. 2007 (UTC)
Právě v té anglické verzi je to důsledně rozděleno do dvou samostatných tabulek: v jedné jsou formáty, ve druhé jsou softwarové produkty, které s nimi pracují. Důvody jsou dva: jednak aby se to nemíchalo (v té anglické verzi se to nemíchá, navíc tak jak jste to navrhl v té tabulce tady je to právě u té položky MPEG-4 ASP matoucí, pro běžného čtenáře z toho logicky vyplývá, že Xvid atd. jsou formáty) a jednak prostě proto, že by ta jedna společná tabulka musela být gigantická (a tím pádem strašně nepřehledná). Vy jste totiž v tom návrhu vyjmenoval jenom implementace MPEG-4 ASP, ale na fakt, že stejně tak existují spousty různých kodeků, které kódují třeba MPEG-2 video nebo MP3 audio, jste pozapomněl. —JaMi 10:09, 4. 4. 2007 (UTC)
Dekuji za odpoved. V mem navrhu jsem vyjmenoval pouze nekolik formatu a kodeku podle toho, jak mi v tech en: sablonach prisly povedome. Samozrejme, ze az tam bude vsechno, tak to bude tabulka jako krava, soulasim, ze jeste vetsi nez v en:. (Taky nemam rad sablony, ktere jsou delsi nez samotny text clanku, ale snazil jsem se urovnat vasi diskuzi.) Takze dalsi navrh, trochu vic doplneny podle en:, klidne jej editujte. Navic, jak prochazim ty dve en: sablony, tak ke spouste formatu existuje stejnomeny kodek a spolecny clanek, kde se take moc netrapi tim, jestli se jedna o format nebo o kodek.
Komprimacni formaty, softwarové kodeky a kontejnery medii
Obrazky BMP, GIF...
Video formaty kompreseMPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 ASP, MPEG-4/AVC, H.261, H.262, Indeo, RealVideo, WMV...
kodeky MPEG-4 ASP kodeky: 3ivx, DivX, XviD...; H.264 kodeky: QuickTime, x264...; bezeztratove: Huffyuv...; dalsi: Indeo, WMV...
Audio formaty komprese MP3, AAC, AC3, FLAC, WMA...
kodeky ADPCM, Dolby Digital, Musepack, Vorbis, WMA, FLAC...
Kontejnerove formaty obecne: ASF, AVI, Ogg, QuickTime, RealMedia, VOB... ; zvukove: AIFF, AU, WAV...
Archivacni formaty a programy 7zip, ARJ, RAR, TAR, WinRar, WinZip, ZIP...
--Jx 10:35, 4. 4. 2007 (UTC)
Tato verze mi přijde docela přijatelná. Snad jen, aby to bylo úplně jasné každému i při zběžném prohlížení, bych v té kolonce „kodeky“ změnil to „MPEG-4 ASP:“ atd. na „MPEG-4 ASP kodeky:“ atd. Bylo by to delší (nevím, jestli moc dlouhé), ale prakticky by to vylučovalo špatné pochopení. Možná i to záhlaví „kodeky“ bych změnil na „kodeky (softwarové implementace)“, protože řada lidí používá pojem kodek ve významu formát komprese. —JaMi 10:51, 4. 4. 2007 (UTC)
Pokusil jsem se Vase pripominky zaclenit do navrhu. Nevypada to nijak zle. Az z toho nekdo sikovnej udela peknou tabulku, tak se uvidi. Mimochodem, nemel by treba takovy RIFF byt take mezi konejnery? --Jx 11:12, 4. 4. 2007 (UTC)
No, myslím, že to už je zahrnuto tím AVI a WAV, které jsou založeny na RIFF. Ale ta tabulka už je solidní, jenom to chce doplnit víc kodeků, ale to není problém. Snad jen zlom řádku to může znepřehlednit — když jsou totiž všechny kategorie kodeků na jednom řádku, v prohlížeči se to může rozdělit na víc řádků a čtenář pak nemusí hned poznat, že třeba začátek druhého řádku je pokračováním prvního (a tedy pokračováním té kategorie kodeků, která byla jako poslední na prvním řádku). Ale když by ty kategorie kodeků byly nějak zvýrazněny, tak by to snad nevadilo. —JaMi 11:22, 4. 4. 2007 (UTC)
Chapu, jak to myslite, videl jsem i Vasi diskuzi s TeX. Ale pokud se neurazite, tak v tomto okamziku bych Vam a TeX muj navrh prenechal a opustil jej, nebot graficka uprava HTML tabulek opravdu neni moje hobby. Rad jsem se dozvedel, jak to s temi kodeky, kontejnery, atd. vlastne je. Navic musim taky pracovat. --Jx 11:34, 4. 4. 2007 (UTC)
A co se týče toho, že někde je něco uvedeno i jako kodek i jako formát — např. Vorbis je zároveň kodek i specifikace, WMV je implementace standardu VC-1 od Microsoftu, ale starší verze WMV měly svůj vlastní formát, tedy WMV je software i formát, stejně tak jako existují proprietární kodeky firem, které jsou jedinou implementací toho proprietárního formátu té firmy. Případně to existuje i v open-source sféře, když si třeba Michael Niedermayer z FFmpegu vytvoří pro zábavu svůj vlastní kodek FFV1 podle vlastní specifikace, je to tedy opět kompresní formát i kodek. —JaMi 10:57, 4. 4. 2007 (UTC)
A přesně z toho to pohledu mi přijde mít lepší jednu tabulku a ne dvě. --TeX 10:59, 4. 4. 2007 (UTC)

No dobře no, tak mi to nedalo a zkusil jsem vytvořit tohle: Šablona:Kompresní formáty/draft. Podívejte se na to, můžete do editovat, jak chcete a jestli se vám to bude líbit, tak tím nahraďte původní šablonu. Nebo zrovna vytvořte šablonu s lepším názvem. --Jx 15:02, 4. 4. 2007 (UTC)

Opravil jsem jediné co se mi nelíbí že je to v HTML a ne wikitables ale to je asi detail. --TeX 15:32, 4. 4. 2007 (UTC)

Koukám, koukám. Já se s těma menšíma tečkama tolik snažil :) Co se wikitables tyka, tak jsem s nima chvíli zápasil, o moc přehlednější ten zdroják stejně není, stejně se tam musí používat klasické HTML atributy colspan/rowspan a co jsem viděl v en:, tak ty vnitřní tabulky (např. rozdělení kodeků podle typu komprimace) mají stejně jako HTML tabulky. Tak jsem to neřešil. Jak už jsem řekl, čeká to na někoho šikovnějšího. --Jx 16:28, 4. 4. 2007 (UTC)
Přidal jsem tam pár dalších kodeků a formátů. Nevím, jestli je nutné tam dávat i ty obecné komprimační programy a formáty (ZIP atd.), ta sloučená tabulka už je teď docela veliká. Možná by to mělo být zaměřeno jen na multimédia. Ale v něčem už je to i lepší než ty anglické tabulky (možná by bylo dobré do těch anglických některé ty údaje odsud přidat). Taky by se možná hodilo nějak výrazněji oddělit ty jednotlivé kategorie softwarových kodeků (MPEG-2 kodeky, MPEG-4 ASP kodeky atd.), snad čarami, tučným nadpisem nebo barevně. —JaMi 22:32, 4. 4. 2007 (UTC)
Aha, tak pardon, teď si to prohlížím v jiném prohlížeči a vidím, že ty nadpisy tučné jsou. Předtím jsem to prohlížel v Opeře a ta v záhlaví tabulky (značky <th>) zobrazuje písmo normálně, netučně. Ale zase ty nadpisy centruje, jiný prohlížeč je zarovnává doleva, takže možná by bylo dobré všechno explicitně definovat, nespoléhat se na výchozí interpretaci prohlížeče — jak zarovnání (horizontální, ale i vertikální, jeden prohlížeč to zarovná nahoru, jiný na střed) a to tučné písmo, aby se to zobrazilo stejně ve všech běžných prohlížečích. —JaMi 23:24, 4. 4. 2007 (UTC)
A prave proto jsem tady psal, ze ladeni html neni moje hobby. :) Jinak teď jsem to zkusil ve FF1.5, MSIE6 a O9 a vypada to vicemene podobne, az na ty netucny pismenka v Opere. Problem je, ze ty pismenka v html tucny jsou, akorat, ze jak jsou maly, tak je Opera nezobrazi tucne. Zkusil jsem pridat svisle cary. Jeste se daji ty vnitrni tabulky udelat dvourakove, v hornim radku treba TH "MPEG-2 kodeky:" a v dolnim TD "FFmpeg, LEAD, ...". Tim by ty horni radky mely i barevne pozadi. Jinak vubec nejsem proti obstraneni ZIP, RAR, atd. Mozna bych vyhazel i obrazky, stejne jsou vsechny v Kategorie:Grafické souborové formáty. --Jx 23:44, 4. 4. 2007 (UTC)
Tak jsem zkusil ty kodeky zarovnat nahoru, aby byly ty nadpisy kategorií horizontálně v jedné linii. —JaMi 03:12, 5. 4. 2007 (UTC)
Ty Archivační formáty a programy a Obrázky zabírají zrovna nejméně místa. Já bych to tam nechal. Líbí se mi že je to krásný přehled. --TeX 07:45, 5. 4. 2007 (UTC)

To chcete dávat do článků? Proč si nevytvoříte např. Portál:Archivace a komprese dat, kde se můžete pořádně rozmáchnout?
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 01:36, 6. 4. 2007 (UTC)

Myslím, že kdyby se to tematicky zredukovalo, už by to tak obrovské nebylo. Jedna možnost je odstranit ty archivační programy a formáty obrázků, a kdyby to pořád ještě bylo moc velké, dá se to rozdělit na dvě tabulky zvlášť pro audio a pro video (a ty pak dávat k článkům buď o audio, nebo o video softwaru a formátech) — to už by snad bylo přijatelně veliké. —JaMi 04:39, 6. 4. 2007 (UTC)
Smysl portalu obecne mi zatim nejak unikal. Pri hledani informaci jsem na nejaky portal nikdy nezabrousil. Pouze jsem nasel jeden clanek a jel jsem po odkazech (obvykle Podivejte se take na), maximalne po kategoriich. Jinak ta sablona velka je, drobnou utechou muze byt, ze je porad mensi nez ty dve en: dohromady. Pokud je potreba redukovat, tak souhlasim s JaMi, ze se daj vyhazet obrazky a pakovace. Dalsi otazka je, jestli potom jeste delit. A kdyz jo, tak jestli na formaty a kodeky jako v en: nebo na video a zvuk. Skoro bych radsi na video a zvuk, pricemz v kazde sablone by byl odkaz na tu druhou sablonu. --Jx 13:41, 6. 4. 2007 (UTC)
Díval jsem se na ty redukované varianty a mnohem víc se mi zamlouvá ta první redukovaná. U těch rozdělených na audio a video už není hned tak zřejmé o čem ty tabulky vůbec jsou — člověk si musí přečíst nadpis celé tabulky a ani pak to není hned pochopitelné, hlavně u první, která je (asi kvůli kontejnerům, které obsahují video i zvuk) nadepsána jako multimédia a pak tam jsou rubriky formáty a kodeky (z nadpisu tedy vyplývá, že to jsou formáty a kodeky multimédií, což je takové povšechné). A hlavně si myslím, že ta první redukovaná verze už je podobně veliká jako každá jedna z těch anglických šablon, což je slušné. Takže bych hlasoval pro tu verzi bez obrázků a archivářů. —JaMi 16:26, 6. 4. 2007 (UTC)
Já hlasuji pro neredukovanou verzi líbí se mi to vše pohromadě. --TeX 09:27, 8. 4. 2007 (UTC)

Ono lze SVG komprimovat? Nestara se o to az nejaka jina vrstva? --Jx 11:58, 30. 3. 2007 (UTC)

Lze pomocí GZIP. pak má příponu .svgz --Tex 12:09, 30. 3. 2007 (UTC)

Jakou kategorii?[editovat zdroj]

Jakou kategorii přidělit téhle šabloně?

--Tex 20:31, 30. 3. 2007 (UTC)
Jestli se jedná o kategorii, která bude u všech článků, ve kterých se tato šablona vyskytuje, tak žádnou. Ty souborové formáty jsou tak různorodé a u některých je ta komprese tak nevýznamná/nepoužívaná, že bych je do žádné společné kategorie neřadil. --Jx 16:30, 30. 3. 2007 (UTC)
Asi jo kategorii jsem vyndal. Musí se dát ke každému článku jinak to nejde. --Tex 20:31, 30. 3. 2007 (UTC)

Koukam, ze nekdo do sablony pridal WBMP. Tam se kompresi mysli co? Na en: to nijak blize nevysvetluji. Nasel jsem clanek na rootu, kde zminuji, ze komprimaci muze zajistovat dalsi vrstva. Prijde mi, ze se jedna jeste o kurioznejsi pripad nez vyse diskutovane SVG. Tady (ale i jinde) dokonce rikaji, ze to je tak trivialni format, ze tam zadna koprese proste neni. --Jx 06:34, 2. 4. 2007 (UTC)

Přidal jsem ho tam já. Záměrem bylo vytvořit šablonu kde by byli různé formáty audiovizuálních dat. OK tak to přejmenujeme a vyndáme slovo komprese. Prostě záměr je mít šablonu kde budou formáty pro zvuk, obraz a pohyblivý obraz. Většina těchto formátů používá kompresi, některé někdy a jiné velmi málo nebo nikdy. --Tex 08:18, 2. 4. 2007 (UTC)
S prejmenovanim souhlasim. --Jx 08:50, 2. 4. 2007 (UTC)
A jak přejmenovat celou šablonu tak aby se přejmenovala ve všech článcích? Lze to udělat a nebo tu musím manuálně udělat všude? --Tex 09:03, 2. 4. 2007 (UTC)