Diskuse k šabloně:Britská bojová vozidla za druhé světové války

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ke kategorisaci[editovat zdroj]

Pouze poznámka ke "Středním tankům" v tabulce: Centurion byl Britskou armádou veden jako "Heavy Cruiser" (stejně i Comet I), až někdy od července 1955 byl reklasifikován jako "Medium Gun Tank". Jak Kanaďané vedli tank Grizzly nemám bližších informací, ale podle en: také jako křižníkový. Tank M4 pak byl pro Brity "Tank, Cruiser, General Sherman", a "Firefly" je neoficiální označení pro výzbrojní variantu se sedmnáctiliberním kanonem, oficiálně odlišenou jen příponou písmenem "C" za uvedením varianty - tj. i Firefly by podle mého názoru bylo správnější zařadit mezi tanky křižníkové.--Hon-3s-T (diskuse) 12. 2. 2013, 20:23 (UTC)

Zdravím, šablonu jsem dělal po vzoru anglické Wikipedie. S tím řazením popravdě moc netuším. Centurion možná byl vyvíjený jako křižníkový, ale v podstatě to byl čistokrevný MBT. A Sherman (i Firefly) byl vyvíjen jako střední tank a taky v roli středního tanku bojoval. Podle mne ho Britové mezi křižníky zařadili proto, že neměli na střední tanky škatulku. --RomanM82 (diskuse) 12. 2. 2013, 21:43 (UTC)
Centurion byl vyvíjen a až do toho roku 1955 sloužil jako "Heavy Cruiser", kdy jej (zhruba v době zavedení varianty Mk. 8) překlasifikovali na onen "Medium Gun Tank". Zpětně je často označovaný jako MBT nebo universální tank (dobově jej Britové někdy označovali i za "Capital Tank"), protože tu roli v britských ozbrojených silách 50. let de facto plnil.
S klasifikací, resp. konflikty mezi různými kriterii, je vůbec problém - viz i výše odkazovaný Grizzly, který je v článku na en: označen jako "Grizzly I cruiser", ale v infoboxu má "medium tank". Ještě paradoxnější je to v případě tanků z Lend-lease, kde se americká klasifikační kriteria nepřekrývala s britskými, takže mezi "cruisery" byl zařazen současně jak Stuart tak Grant/Lee.
Já bych i přesto dával pŕednost zařazení uživatele, před jiným řazením - anebo eventuelně kdyby bylo možné v tabulce nějak (poznámka, označení "*" apod.) vysvětlit do jaké kategorie byly formálně zařazeny.--Hon-3s-T (diskuse) 13. 2. 2013, 18:50 (UTC)
Asi máte pravdu. Klidně šablonu upravte dle libosti. Ale pak by možná bylo dobré zmínit v patřičných článcích tyhle nejednoznačnosti okolo zařazení tanku. S pozdravem --RomanM82 (diskuse) 13. 2. 2013, 22:12 (UTC)
V tabulce myslím postačí něco na způsob věty "Během zařazen do kategorie křižníkových tanků", v jednotlivých článcích to asi bude individuálnější, ale ani u Sherman Firefly ani u Centurionu to v jejich současné podobě nebude jejich nejaktuálnější problém. --Hon-3s-T (diskuse) 15. 2. 2013, 14:38 (UTC)
Tak jsem se pokusil o úpravu - jen nyní nevím zda mohu vyznačit i u Grizzlyho, že byl formálně "cruiser", ačkoliv to nemám potvrzeno z tištěných pramenů - na webu se to nicméně běžně uvádí, tedy pokud si autoři dali trochu práce s výzkumem a vzhledem k tomu, že Kanada kategorisovala stejně jako Spojené království, jiná kategorie u něj ani nepřipadá v úvahu.--Hon-3s-T (diskuse) 18. 2. 2013, 16:04 (UTC)
Asi ano, když už je tam i ten Firefly. Možná by ta poznámka mohla přijít přímo k celé té kategorii Střední tanky, a ten Medium MK II vyhodit, stejně už v WWII nebojoval. --RomanM82 (diskuse) 18. 2. 2013, 16:17 (UTC)
Medium Mk. II byl začátkem války ještě používán v Britanii k výcviku, v rámci příprav na obranu proti německé invasi v r. 1940 se počítalo i s aktivním nasazením, další kusy byly v Egyptě, částečně jako výcvikové stroje tamní Mobilní (později 7. obrněné) divise, následně byly zakopány v poušti a použity k zesílení obranné linie u Marsa-Matrúh. K bojovému nasazení v mobilní roli s největší pravděpodobností nedošlo, ale pro tu cvičnou úlohu bych ho nechal. Stejně tak bych byl spíš pro zachování střední kategorie v tabulce - přece jen jde o stroje které nezapadají mezi klasické křižníkové tanky, ačkoliv na tom nijak zásadně netrvám.
Možná by bylo lepší jít cestou další poznámky - něco na způsob "Aktivně v boji nenasazen". (Což by se vztahovalo i na Centurion, který už do boje nasazen nebyl, vzhledem ke konci války.) --Hon-3s-T (diskuse) 18. 2. 2013, 17:02 (UTC)