Diskuse:Řekové

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ehm...ta část o míšení je takříkajíc bullshit. Ty věty ani nedávají smysl. --Zik 1. 12. 2008, 20:01 (UTC)

Mluvíš mi z duše. Smýšlel jsem tak trochu podobně, když jsem to prvně revertoval. EsO! ;-) -- Mercy (|) 1. 12. 2008, 20:06 (UTC)
  • A co je tam spatne? je to istorie kterou sem napsal co mozna nejktasi formou alebo chete to napsat na 3 strany? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 213.151.217.141 (diskuse)
    • No, na začátku jednoho řádku je, že se smísili se Slovany, na jeho konci již, že to je nesmysl. Spíše bych se přikláněl k první verzi, je to logické a Řekové se Slovany dodnes nemají nijak špatné vztahy (Řekové i Srbové jsou pravoslavní a nemají rádi Albánce, ale to už je spíš do debatu nad pivem). Také bych opravil některé věty co do pravopisu a stylistiky. --Zik 2. 12. 2008, 14:19 (UTC)
  • Vis nekteri lide rikali ze modrerni Rekove sou jenom hellenizovani Slovane a Albanci. Ze neexistuje vubec zadne spojeni mezi modernimi a antickymi rekmi. Tohle rikaji predevsim Albanci, slavomakedonci a Turkove. Mozna by tomu nekto take uveril avsak DNA analyse Reku rika neco jineho. Slovane sice v 6 stoleti obsadili Thessali, cast Ipiru a vychodni Peloponnes avsak do 9 stoleti byli odtud vystehovani reckou armadou do Anatolie a do Recka prijeli vylidnene oblasti osidlit Rekove s Italie, Sicilie a take Anatolie. To znamena ze ano, Rekove se v te dobe smisili se Slovani, ale jenom s temi kteri v Recku zustali jako mensina po spomonanych valkach. Recky autor Prokopios v 6 stoleti pise ze vsichni Slovane maji blond vlasy svetlou kuzi a svetle farby oci. Jenomze moderni rekove (80%) maji tmavsi vlasy oci a kuzi. Tak to bylo take v anticke dobe. Take moderni DNA analyse Reku potvrdila spojeni s antickymi Rekmi a vedci nasli v reckem DNA 12% takych genu ake maji i SLovane avsak predpoklada sa ze tento gen v Recku existoval uz v predrecke dobe a tedy pravych slovanskych genu ma jenom 5% moderniho reckeho DNA, cili velmi malo. Tenhle gen ovsem byl u starych slovanu v zastoupeni v pocte 75%. Take samotna slovanska invaze na balkan byla ve velike casti splinuti slovani s puvodnim obyvatelstvem pricemz se tihle lide slovanizovali. proto take sou nekteri jihoslovane tmavsi... -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 213.151.217.141 (diskuse)
    • Ale já nechtěl konkrétní argumenty, ty patří přímo do článku, pokud možno podložené důvěryhodnými informacemi. Jde mi především o to, aby byl článek pravopisně správně a na jednom řádku nebyla dvě protichůdná tvrzení (tedy oxymorón). Jen tak mimochodem, že něco říkají Turkové (kteří Řecko mnoho set let ovládali a hledají argumenty pro to, že na to mají právo), Albánci (kteří by rádi v lepším případě polovinu Balkánu a jsou schopní takových neuvěřitelných závěrů, jako že Alexandr Veliký byl Albánec) či Makedoňané (kteří jsou s Řeky ve sporu kvůli názvu své republiky), zase není tak směrodatné. --Zik 3. 12. 2008, 16:50 (UTC)
  • To je samozrejmi ze tyto veci co rikaji turkove, albanci nebo makedonci jsou jenom jejic fantasie... no je treba to take sponeout aby se to dalo rozumne vyvratit--213.151.217.135 6. 12. 2008, 11:43 (UTC)
    • Ne, ty chtějí potvrdit, dříve než budou považovány za důvěryhodné, nikoliv nevyvrátit, že jsou pravdivé. --Zik 20. 1. 2009, 15:54 (UTC)

Velké úpravy[editovat zdroj]

Takže jsem odstranil albánské volovinky z kapitole o míšení, u některých informací jsem přidal požadavek na citát, doplnil jsem kapitolu o řecké kultuře. O takto významném národu bychom měli mít lepší článek. --Zik 14. 12. 2008, 11:57 (UTC)


Celý článek o řeckém etniku je hloupé. V původních Homerových dílech není zmínka o Helenech, natož o Řecích. Jsou tam zmíňované Achajci a pod. Jak je v článku správně poznamenáno, o Řecích hovoří až Římanech, což je 1 400 let po Tróji. Správně je též poznamenáno, že kmeny, které později byly nazvány helenské, resp. řecké, byly poydějšího data. O Makedonii jsou však zmínky 3 000 let př.n.l. Celá novodobá historie Řecka je folklór 19 stol. Podívame-li se na histircké mapy, nikde nefiguruje Hellada, Gracea atd. Jsou všakArkadia, Achaija, Aitolija, Fokida, Diotija, Atiki. Samotné hranice, později nazývané Hellady končily u Olympu a jsou na území Malé Asie. Bylo by dobré, aby historikové se lépe zabývali původními texty antických historiků (Herodot), historiků Diodora ze Sicilie, Rufius,Plinius, Titus Livius, Markus Iustisianus Iustinius, Pompeius Trogus původní text Homerové Illiady, ale i novodobých historikůJohn Chadwicka, R.J.Rodena, Haralda Haarmana, Eugene Borzy, Ch.J.welse,Juliuse Kaersta, Martin Bernal atd., atd. Skončeme konečně s výkladem historie podle arijského modelu. Naučme se využívat i v historii nové výsledky poznání historiků, archeologů a jiných vědeckých oborů a nepřijímejme výklad tak, jak nám ji předkládají zaujatí řečtí historikové.

  • Ja som Grék, historik a mozem ti vysvetlit niektore veci. Homer nezmienoval Helénov, to je pravda. Teraz, ale co je Grék a co je Helén? V Grecku sa sami volame Ellines, teda to znamená Heléni, ale nenazývame sa Gréci. Rimanian zaviedli názov Graecia a Graeci, ale to len pre svoj jazyk, z ktoreho to prebrali ine jazyky, aj vy. Novodoba historia Grecka nieje folklor. Grecko sa Grekmi označovalo aj ako Ellada, aj ako Grekia (z latinskeho Graecia), aj ako Romania (od Byzantskej rise) Naopak, označenie ako ty pises Attika a Boitia neexistovalo pred 19. stor. Toto uzemie sa volalo Arvanitia. Euboia bola Griponisi, Peloponez bol Morias (od morea-moruša). Ostala Achaia, Arkadia, Elida, Thessalia atd. --188.167.111.16 30. 1. 2012, 11:19 (UTC)