Diskuse:Zrychlený tep dějin

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zrychlený tep dějin[editovat zdroj]

Milý pane Vrbo,
pro vás je kniha Zrychlený tep dějin bezvýznamná a nenašel jste relevantní odkaz o opaku. Nevím, jaký jste ročník, ale vězte, že tady existoval svět ještě před internetem. Na začátku roku 1992 obnovil literární kritik Jan Lukeš soutěž o Knihu roku Lidových novin. V prvním ročníku se jednalo o Knihu roku 1991. Dva z respondentů - Pavel Tigrid a Jan Lukeš - nominovali tehdy tuto "bezvýznamnou knihu" na Knihu roku 1991. Jan Lukeš napsal o publikaci recenzi. Na internetu to nenajdete, ale stačí navštívit knihovnu, která disponuje tímto ročníkem LN, a tam se to dá snadno dohledat.
V Ústavu pro soudobé dějiny existuje renomovaný historik dr. Jiří Suk, a ten ve většině svých prací úspěšně čerpá z této "bezvýznamné" knihy. Na podstané citace z ní založil svou knihu Labyrintem revoluce, která byl oceněna cenou Magnesia Litera a podle této knihy vznikl stejnojmenný dokument České televize. (Jiří Suk mimochodem napsal rozsáhlou předmluvu ke 2. vydání Zrychleného tepu dějin).
K 20. výročí "Sametové revoluce" nastudovalo brněnské divadlo Feste inscenaci Osmdesát devět aneb Trenažér jedné revoluce. Podstatnou část tého hry tvoří texty z oné "bezvýznamné" knihy. Hra se úspěšně hraje dodnes. To už se dá s trochou snahy na internetu najít.
A ještě něco: moc nechápu celý ten rozruch. Heslo Zrychlený tep dějin na Wikipedii tak jako tak existovalo, bylo pouze neúplné, obsahovalo výčet prvních pěti kapitol a drobné chyby. S výzvou, aby bylo heslo doplněno. Doplnil jsem tedy zbylé kapitoly + dva řádky o dvou vydáních knihy. Opravil chyby. Plus přidal citát od nakladatelství Galén ke 2. vydání - ten tam koneckonců být nemusí, jenom mi připadlo, že výstižně vysvětluje obsah a téma knihy.
Jsem už dosti starý muž. Při vyhledávání na internetu na Wikipedii narážím každou chvíli a stále tam vidím neskutečné množství faktických chyb. Nakonec mi to nedalo, zaregistroval jsem se (předevčírem) s úmyslem, že aspoň malou část těch chyb se mi podaří opravit. Začal jsem pochopitelně u sebe, neboť k tomu mám nejvíc informací. Nejsem ovšem ve Wiki zběhlý a asi to vše nedělám úplně podle regulí. Ale není v tom zlý úmysl.
Vše, co tu píšu, se dá snadno ověřit. Jak Jan Lukeš tak Jiří Suk žijí, a já kupodivu taky.
Přeju vám pěkný den,
-- Hanzel 6. 4. 2011, 20:06 (UTC) (nově wikipedista)