Diskuse:Zdroj napětí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nepřesnosti a mnoho[editovat zdroj]

Elektromotorické napětí Charakteristickou vlastností elektrického zdroje je elektromotorické napětí, což je elektrická energie přepočtená na jednotkový elektrický náboj, kterou je schopen zdroj dodávat. Tato energie vzniká z neelektrické práce přesouváním


Elektrický zdroj napětí, či proudu:

  1. V obou případech není podmínka, aby se jednalo o přeměnu z jiné než elektrické energie!
  2. Špatně značky, špatně definice!
  3. Fotoelektrický článek, jeho napětí nemá absolutně žádnou souvislost s plochou!
  4. Elektromotorické napětí není žádná energie, ani žádný přepočtený náboj, je to síla!
  5. Atd, atd --Federmann 24. 2. 2011, 10:30 (UTC)

Editujte s odvahou[editovat zdroj]

Děkuji vám, že se snažíte Wikipedii pomoci. Neváhejte v článku provést potřebné změny, a to nejlépe s uvedením zdroje. Noví přispěvatelé jsou vždy vítáni. MiroslavJosef 24. 2. 2011, 10:33 (UTC)

Elektromotorické napětí[editovat zdroj]

Elektromotorické napětí je napětí, nikolv síla ani ostatní uedené veličiny. Vlastaaaaa 27. 2. 2011, 12:36 (UTC)

A napětí je elektrická energie, kterou je pole schopno udělit náboji, dělená velikostí tohoto náboje (jinak řečeno "přepočtená na jednotkový náboj") - článek je v tomto aspektu fakticky O.K., možná by mu slušelo formulační zpřesnění. Ano, není to síla, i když to starší elektrotechnici ve své hantýrce stále ještě používají (nesprávně od 70. let minulého století).
Problémem článku je, že směšuje fyzikální a elektrotechnické pojetí zdroje (pro elektrotechniky vše, co dává do daného "spotřebiče" el. proud, včetně transformátorů, pro fyziky někdy v užším smyslu jen to, co přetváří neelektickou energii na elektrickou). Ale nemám chuť ani čas se s tím babrat, promiňte. Petr Karel 27. 2. 2012, 12:59 (UTC)

Zdroj elektrického napětí nebo zdroj elektrického proudu?[editovat zdroj]

zdroj proudu ←→ zdroj napětí

Zdroj napětí a zdroj proudu jsou dvě věci. Řečeno jednoduše: zdroj napětí se snaží mezi vodiči udržet určitý rozdíl napětí (ideálně bez ohledu na proud, který obvodem teče) a zdroj proudu se snaží udržet určitý proud obvodem bez ohledu na rozdíl napětí (např. proudové zrcadlo je zdroj proudu). --Millenium187 (diskuse) 5. 9. 2012, 05:16 (UTC)