Diskuse:Zdenka Cecília Schelingová

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Připomínky WPQ[editovat zdroj]

Jen jsem to zhruba přelétl, ale zkusím napsat pár připomínek, možná píšu blbosti...

Článek je určitě kvalitně napsaný, poskytuje vzhledem k tématu celkem úplné informace, podávané relativně neutrálním stylem (článek o jeptišce, která zachránila několik vězňů, je těžké napsat jinak, než neutrálně). Takže jde jen o drobnosti:

  1. Určitě by se hodil obrázek - jeden je na Kňazi.sk, ale není moc kvalitní.
  2. Chtělo by to eliminovat trochu...ehm...hagiografický jazyk a styl některých pasáží ("aby odložila řeholní šat"). Wiki není legenda.
  3. Množství červených odkazů by až tak nevadilo, ale řada termínů není v textu jiným způsobem vysvětlena (myslím, že se v církevních záležitostech orientuji celkem dobře, výraz "věčné sliby" mi přesto nic neříká).
  4. Různé formality - refy a literatura nejsou v šabloně, neprolinkovaná data, typografie
  5. Úvod rozhodně neshrnuje celý článek - chtělo by to ho rozšířit, zejm. o život před střetem s komunistickým režimem a o posmrtné pocty
  6. Čísla je lepší vypisovat slovy ("odsoudil ke 12 letům vězení")
  7. Ošetřovatelství se studuje?
  8. Sekce Život zejména v části před částí Střet s komunistickým režimem působí dost nekompletně, určitě by šlo říct víc...co "řeholní kariéra"?
  9. Některá tvrzení (zejména přesná čísla) by to chtělo dozdrojovat - například počet účastníků první liturgické vzpomínky, urychlené propuštění na svobodu)
  10. Jiná by zase snesla konkretizaci (urychlené propuštění na svobodu, počet šesti zachráněných, ve zbytku článku jsem si všiml jen jednoho konkrétního jména).

Držím palce při úpravách, --Váš Mostly Harmless 16:20, 10. 5. 2008 (UTC)

  • Reakce:
  • Mimochodem: Žádost o recenzi má hlavně tak nějak přispět k ujasnění si koncepce článků o svatých a podobně a vyjasnit mi, co od ní "strážci kvality očekávají"
  • 1) obrázky jistě existují, leč bohužel máme tu autorská práva a jejich pilné strážce. Poté co mi Zirland beze snahy o komunikaci či radu nechal smazat obrázky ke článku Štěpán Trochta, které mi poskytl Archiv české provincie salesiánů, opravdu nemám chuť ze sebe dělat vola jejich sháněním. Pokusím se časem vydyndat od Slováků vyfocení nějakých pomníků a kaplí.
  • 2) aby odložila řeholní šat je možná obrat básnický, ale nikoliv hagiografický, přesně postihuje skutečnost; zvážím jinou formulaci
  • 3) o úvodu popřemýšlím, problém je v tom, že by měl shrnovat nejdůležitější data a ta IMHO shrnuje
  • 4) řeholní kariéra je pojem, který pro většinu sester v podstatě neexistuje, pokud nezískají nějakou významnou funkci
  • 5) s refování postupně pohnu, šablony ale nemám rád
  • 6) věčné sliby - řeholnice skládají při vstupu do řádu/kongregace minimálně dvakrát tzv. řeholní sliby (celibátu, chudoby etc.) Nejprve skládají "sliby časné" (na určité období, obvykle 2-5 let) a po uplynutí období, na které se zaslíbily časnými sliby, mohou odejít či složit "věčné sliby" (tj. doživotní). Například sestry sv. Kříže, o které jde, v tomto případě skládají časné sliby na 2 roky, poté je obnoví na další tři roky a pak přicházejí na řadu věčné sliby (to je ovšem dnešní stav, nevím, jestli to bylo přesně takto před 70 lety)
  • 7) nevím, jestli se dnes studuje ošetřovatelství, ale každopádně se studovalo před 70 lety
  • 8) asi si četl dost špatně, těch 6 neuteklo. To byl jen pokus. Koštial utekl, ovšem nakonec ho stejně chytli. --Cinik 18:37, 10. 5. 2008 (UTC)

Děkuji za reakci.

  • Ad 0 - To, pokud Vám to nevadí, ponechám na zkušenějších recenzentech.
  • Ad 1 - Hm...pokud by Vám to nevadilo, zkusím někoho požádat sám, životopisný článek bez obrázku nepůsobí dobře.
  • Ad 2 - Na wiki nepatří ani jedno.
  • Ad 6 - děkuji za vysvětlení, ale co to napsat do článku nebo z tohohle a několika dalších termínů udělat samostatný pahýl ;)?
  • Ad 7 - možná by to šlo formulovat přesněji, něco ve stylu Knazi.sk: "Po absolvovaní ošetrovateľskej školy sa stala postulantkou."
  • Ad 8 - omlouvám se, jde o můj omyl. Errata humanum est...

S úctou a přáním mnoha úspěchů --Váš Mostly Harmless 06:17, 11. 5. 2008 (UTC) P.S. Na stránce http://www.holycrosssisters.org/s_zdenka.html jsou zajímavé "saynigs". Nešlo by některé z nich (samozřejmě v původní slovenské verzi, pokud je k disposici) dát do článku nebo na Wikicitáty? --Váš Mostly Harmless 06:17, 11. 5. 2008 (UTC)

    • ad 1) nevadí
    • ad 6) samozřejmě zamodřím
    • ad PS: jeden jsem tam dal, další umístím především na wikicitáty --Cinik 06:26, 11. 5. 2008 (UTC)

Podzemník[editovat zdroj]

  1. Co se týče té struktury výkladu, myslím, že až na výjimky by to mohlo zůstat asi tak, jak je to v tomto článku. Spisovatele apod. lze rozdělit na Živto/Dílo, z blahoslavených to bude většinou jen Život a další hlavní kapitola by asi měla být právě to, co se dělo „potom“, tj. ta událost blahořečení a věci související (asi bych tuto kapitolu ale nenazval „Posmrtné pocty“, ale „Posmrtné události“, aby se tam taly zahrnou i věci nesouvisející jen s poctami). Ten samostatný oddíl „Citát“ podle mě nepůsobí dobře a je zbytečné mu vyčleňovat celý oddíl. Neuvažoval jsi o použití infoboxu biografie či o vytvoření infoboxu nového, typu en:Template:Infobox Saint? Mohl by se tam umístit ten citát
  2. Článek obsahuje hodnotící tvrzení - byla „krutě“ mučena
  3. Na některých místech by neškodil ref, třeba „...které na ni udělaly dojem svou obětavou péčí o nemocné a nemohoucí.“ - není třeba moc zdrojovat, že tehdy a tehdy udělala to a to, studovala to a to. Ale co si „myslela“ (kdo na udělal „dojem“) by zdroj chtělo
  4. Proč je sekce „Pouť ostatků“ pod sekcí „Život“? To už přece nežila
  5. Ten proces jejího blahořečení se udál relativně nedávno, nevím, možná by se o tom dalo rozepsat - je tam jedna věta o tom, že byla navržena na blahořečení a ve druhé větě už byla schválena
  6. Úvod by se dal doplnit o nějaké info o jejím životě před tím, než pomohla někomu uprchnout. V článku jsou tomu věnovány dva odstavce, zasloužily by si alespoň větu v úvodu

Měj se pěkně, --Podzemník 19:34, 22. 5. 2008 (UTC)