Diskuse:Vzdělanost ve středověku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

To je nějaký nesmysl, ne? Středověká vzdělanost přece neoznačuje obecnou úroveň vzdělání, ale jeho podobu a zaměření. Článek je i po úpravě vágní a zavádějící a v této podobě bych ho navrhl ke smazání. -- 12:37, 8. 12. 2007 (UTC)

Vyřešeno přepracováním --Šandík 00:20, 21. 12. 2007 (UTC)

Je otázka, nebyl-li by vhodnější název "Vzdělanost ve středověku", tento je zbytečně vágní a víceznačný, což si člověk nejlépe uvědomí při čtení úvodní definice v článku. --Šandík 00:20, 21. 12. 2007 (UTC)

Jsem pro. -- 18:26, 21. 12. 2007 (UTC)
Souhlas. --Cinik 19:52, 21. 12. 2007 (UTC)

Nesrovnalosti?[editovat zdroj]

  • "Na vzdělanost ve středověku obecně nebyl kladen přílišný důraz."

V 2. pol. 14. stol. bylo 20-25% Pražanů nějakým způsobem součástí akademické obce pražské university.

  • "Zpočátku vznikaly univerzity především v Itálii, neboť zde byl přetrvávající vliv antické kultury nejsilnější."

Poněkud matoucí věta. Část antické kultury, která byla relevantní pro formování vzdělanosti, byla do středověku přenášena především písemnostmi. Universita se přece nezaloží kvůli tomu, že na někoho působí pozůstatky staré architektury. Vzniká naopak tam, kde je dostatek knih a učenců - tj. ve městech, a to tím, že se spojí katedrální školy do sjednocené (unitas = jednota) instituce. Proto slavné university vznikají mimo Itálii, v Paříži a Oxfordu. To, že university vznikají v Itálie a ve Španelsku, je spíše způsobeno blízkostí Arabů, kteří jsou v inkriminované době (přelom 12. a 13. stol.) vzdělanější než latiníci.

  • "Vzdělanost nebyla u osob světského stavu pociťována jako nutnost. Ideálem byl válečník, rytíř schopný vládnout zbraněmi."

Tohle platí pouze v raném středověku a jen mezi určitými společenskými vrstvami. Jinak bylo vzdělání ve vysoké úctě, patrně mnohem větší než dnes. "Co je (...) skvělejší než poznání nutné při záměrném a přirozeném rozvoji a než postupné narůstání rozumových sil?" Ps.-Boethius - De disciplina scolarium.

--> Domnívám se, že by bylo vhodnější ćlánek rozčlenit historicky do více období.

Scholipeta 23. 1. 2010, 23:41 (UTC)