Diskuse:Vysoké učení technické v Brně

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

ad absolventi, zdá se mi, že někteří z nich nejsou absolventi, ale profesoři, měl by se změnit název odstavce. --Ladin 9. 6. 2010, 07:23 (UTC). Už jsem ne-studenty odstranil. --Ladin 9. 6. 2010, 07:31 (UTC)

Došlo k odstranění Stavovské akademie. Podle Pojsl, M. (2002). Olomouc - Malé dějiny města. byla "Stavovská akademie základem pozdějšího VUT". Pokud nejsou zdroje přímo popírající Pojslovu knihu, myslím, že by ta informace měla být vrácena do článku.Cimmerian praetor 20. 2. 2011, 20:15 (UTC)

Další informace k Stavovské akademii a 1849 učilišti:

  • Stránka VUT o historii začíná [rokem 1849].
  • Stránka o historii Ústavu chemie potravin a biotechnologií: Předchůdcem instituce vysokoškolského charakteru byl v Brně Státní technický ústav, vzniklý přeměnou olomoucké Stavovské akademie z roku 1725, která měla zaměření inženýrské školy. Dne 28. 11. 1847 schválil císař Ferdinand V. zřízení technického učiliště v Brně, které bylo přímým předchůdcem brněnské Vysoké školy technické. Zmiňuje stavovskou akademii, nezmiňuje vztah k učilišti.
  • F. Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech: Na žádost moravského zemského sněmu z roku 1837 povolila císařská kancelář přeložení stavovské akademie z Olomouce do Brna a zřízení technického ústavu v Brně, který by byl napojen na Františkovo muzeum; stavovská akademie zahájila činnost v roce 1846, ke zřízení technického ústavu zatím nedošlo. V 1849 žádná zmínka o učilišti.
  • [1] poměrně detailní informace, shrnuto - akademie podle původního plánu měla být přeměněna na tech. uč., ale nakonec bylo učiliště založeno zvlášť, došlo pouze k přeložení výuky italštiny a francouzštiny z akademie do uč.
  • Pojsl, M. (2002). Olomouc - Malé dějiny města. byla "Stavovská akademie základem pozdějšího VUT".

Cimmerian praetor 25. 2. 2011, 15:56 (UTC)

Domnívám, že, že ze všech uvedených referencí vyplývá, že:
a) M. Pojsl se mýlí, resp. jedna jeho věta je založena na omylu (koneckonců osudy stavovské akademie nebyly tématem jeho práce, takže přesnost a ozdrojování u něj pravděpodobně chybí).
b) Stavovská akademie, založená v Olomouci, byla po přesunu do Brna zamýšlena k přetvoření do technického učiliště, ale k tomu nedošlo. Akademie tedy stála samostatně, aby pak k roku 1859 asi zanikla, resp. byla přetvořena na něco jiného - viz zde. O této akademii by to jistě chtělo přesnější reference, zatím, ze shromážděných údajů, se však jeví celkem jisté, že nebyla základem učiliště, které později bylo přetvořeno na německou techniku. Ale ani české techniky (dnešní VUT), které vzniká na zelené louce (4 profesoři, provizorní prostory) až 1899, přičemž akademie nejpozději 1860 už není.
Dále bych k tomu dodal, že tento článek je o VUT, tedy o české technice založené 1899. První odstavec v historii má jen doložit, proč bylo nutné založit vyloženě českou techniku, tedy že důvodem byla transformace původně dvoujazyčného učiliště na jen německou vysokou školu. --Hustoles 25. 2. 2011, 20:36 (UTC)
Je zřejmé, že Akademie nebyla předchůdcem učiliště v právním slova smyslu. Nicméně v době zřízení učiliště došlo k přesunu části vyučování z technického ústavu (původní akademie) na učiliště, zřejmě to má Pojsl na mysli. OK, nechám to tady být, až bude více informací k akademii samotné, tak udělám český článek k ní, a případně tady hodím jednu úvodní větu. (myslím, že to co jsem zatím našel a je na anglické wiki, zatím není dostačující pro samostatný článek o akademii).Cimmerian praetor 26. 2. 2011, 09:58 (UTC)
Více informací o té akademii by to určitě chtělo. Pěkný den, --Hustoles 26. 2. 2011, 10:15 (UTC)

K infu o zrušení olomoucké univerzity[editovat zdroj]

Pokud úvod poukazuje na fakt, že jedním z hlavních důvodů, proč se po dlouhá léta nedařilo prosadit českou techniku v Brně byl odpor německého obyvatelstva, pak je podstatné zmínit také to, že české směřování a zjm. podpora revoluce byly hlavními příčinami předchozího uzavření univerzity v Olomouci. Cimmerian praetor (diskuse) 27. 10. 2012, 08:29 (UTC)