Diskuse:Vysílač

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Prudce nesouhlasím s omezením problematiky jen na článek "Rádiový vysílač". Celá problematika je hodně široká a určitě si zaslouží více článků. Mezi rádiovými a televizními vysílači jsou rozdíly. Vysílací středisko s několika vysílači, věží a pomocnými zařízeními v článku "Rádiový vysílač" popsané není, ani tam nepatří. Navíc by si zasloužilo provázat články o komerčním rozhlasovém a televizním vysílání s radioamatérstvím.Leotard 6. 9. 2009, 07:50 (UTC)

Rádiový vysílač[editovat zdroj]

  • Nedorozumnění patrně způsobil nešťastně volený název článku, tento by se měl jmenovat napřílkad veřejný rozhlasový vysílač nebo alespoň veřejný vysílač, nebo tak nějak.
  • Rádiový vysílač Chápu jako vysílač radiového signálu (elektromagnetického signálu do určité frekvence), bez ohledu na to zda namodulovaný signál je rozhlasový, televizní, telemetrie, telekomuniace, radioamaterský, nebo občanský provoz, ... .
  • Vysílač chápu jako univerzální vysílač který šíří signál jakkoliv, ne jen rádiovými vlnami, například infračervený vysílač, ultrazvukovy vysílač, nebo vysílač laserový napřílkad Ronja. Tak že rádijový vysílač je speciálním případem vysílače obecného a u obecného vysílače nelze mluvit napřiklad o anténě (jako zářiči radiového vysílače), nebo o vysílacím středisku, ... .
  • Dále pokud mluvíme o rádiovém vysílač, tak nosná frekcence nemusí vždy být vysokofrekvenční, viz například /en:Extremely_low_frequency, kde napřílkad pro komunikaci s ponorkami se používají frekvence hodně pod 100kHz.

Možná že by opravdu stačilo článek přejmenovat třeba na Veřejný vysílač a pak ať si tam je vysílací středisko nebo společný anténní systém.


Rozhodně nesouhlasím se spojením tohoto názvu s tímto obsahem !!!-- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Imad (diskusepříspěvky)


Pokud něco víte, tak editujte s odvahou, ale i s rozvahou! Klidně článek přesuňte, nebo ho rozšiřte o chybějící záběr tématu. Já jsem ho jen wikifikoval, aby byl alespoň trochu použitelný, takže vám mnoho nepomohu. --Ria 6. 9. 2009, 08:58 (UTC)


Tak se pojďme dohodnout na názvu tohoto článku, ja navrhuji vyřejný vysílač. Bohužel ale netuším jak se ve wikipedii provádí přejmenování článku. --Imad 6.9.2009, 11:04 (CEST)

Vaše čeština je otřesná. Odhaduji, že jste myslel něco jako "veřejný vysílač". To je naneštěstí naprostý nesmysl, nikdo takový výraz nepoužívá. Nevymýšlejte nová slova, o tom encyklopedie není. Žádné "laserové vysílače" ani "ultrazvukové vysílače" zatím na Wikipedii nejsou. Pokud máte povědomí o jejich existenci, založte takové články. Nebo založte rozcestník, kde je vyjmenujete a několika slovy popíšete. V povědomí mnoha lidí bez vztahu k elektrotechnice a rozhlasovému (televiznímu atd.) vysílání zvláště se pojem vysílač kryje s tím, co se přesněji nazývá "vysílací středisko" tedy budova s vysílačem+výškový objekt jako nosič anténního systému. S tím nic nenaděláte, běžné povědomí mezi laickou veřejností už je takové. Ale můžete sem přidat svoje specialitky jako jsou vysílače pro spojení s ponorkami, nebo odkazy na ultrazvukové/infračervené/laserové vysílače.Leotard 6. 9. 2009, 09:44 (UTC)

  • Veřejný vysílač je jen návrh, netrvám na něm ale dejte rozumný protinávrh, mě se nelíbí pro tento článek název Vysílač. Vysílač chápu jako třídu zařízeni.
  • Ultrazvukový vysílač je část mnoha zařízení, například ultrazvukového dálkoměru třeba v tak zvaném parkovacím radaru, nebo třeba ultrazvuku nebo sonografu což je lékařský diagnostický přístroj. Příklad laserového vysílače jsem uvedl například modul v zařízení zvaném Ronja.
  • Slovo vysílač je příliš obecné na to aby popisovalo jen zařízení určené pro vysílání radiového signálu který (ten signál) je určen pro širokou veřejnost.
  • a co se týče mé češtiny, pokuste se posoudit obsah mé námitky a ne její formu :-)

--Imad 6. 9. 2009, 10:36 (UTC)

Tento článek však nepojednává jen o rádiovém vysílači, ten žižkovský je třeba též televizní. --Ria 6. 9. 2009, 10:56 (UTC)
Heslo je příliš obecné, mělo by tedy pojednávat obecně o všech strojích a přístrojích, které něco vysílají s odkazy na jednotlivá konkrétní hesla - podobných případů zde máme povícero - viz třeba článek textil nebo snímač a jiné ** --MiroslavJosef 6. 9. 2009, 11:08 (UTC)
Heslo, přesněji jeho obsah, mi nepřipadá obecné, je jednoznačně o zařízení pro šíření televizního a rozhlasového vysílání. Míchat tuto tematiku s komponenty lékařských přístrojů a třeba mikrovlnnými troubami (v těch se také vysílá) považuji za nepraktické. Proto jsem (viz výše) navrhoval zhotovit rozcestník. Já ho dělat nebudu, trochu se vyznám v těch televizních vysílačích, o komponentách lékařských přístrojů nic nevím. A studovat to nebudu.Leotard 6. 9. 2009, 11:23 (UTC)
Já sám, ač původním povoláním elektrotechnik a příznivce rozcestníků, si na toto také netroufám, stále mi to trošku přimomíná podobnou diskusi u článku snímač ** Zdravím --MiroslavJosef 6. 9. 2009, 11:28 (UTC)


Rádiový vysílač, vysílá elektromagnetické vlny, bez ohledu na to zda jsou modulované Rozhlasovým či televizním signálem.

Rádiový vysílač je například i uvnitř mobilního telefónu nebo Ovladače dálkově řízeného modelu a to tato zařízení nevysílají rozhlasové vysílání.

Tak že, platí že: žižkovský vysílač je Rádiový vysílač vysílající rozhlasové i televizní vysílání a věřím že vysílá i nějaké další, třeba: telekomunikační, měřící (telemetrické), nebo obecně technologické, vysílání. --Imad 6. 9. 2009, 11:24 (UTC)

No na Žižkově jsou určitě dálkové spojovací trasy, existuje i cosi jako pagerová síť, ta má také své vysílače - no a vysílače musí mít digitální (bezdrátová) telefonie --MiroslavJosef 6. 9. 2009, 11:28 (UTC)
Je tu totiž problém zcela stejný jako u článku divadlo, divadlo (budova) a divadlo (rozcestník) (a podobný případ jsme kdysi řešili u pojmu televize), asi bychom se měli inspirovat zde ** --MiroslavJosef 6. 9. 2009, 11:33 (UTC)
... ještě mě napadlo, svůj vysílač musít mít samozřejmě i radar --MiroslavJosef 6. 9. 2009, 11:37 (UTC)
Ano, zavedení rozcestníku vidím jako ideální řešení, bohužel zatím nejsem ve wikipedii tak zběhlý abych to udělal já.-- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Imad (diskusepříspěvky)
Ten Žižkovský vysílač je právě komplex vysílacího zařízení, antén, výškové budovy. Jedna z komponent by se dala nazvat "Rádiovým vysílačem". Ale smíchat "Vysílač", já říkám Vysílací středisko s "Rádiovým vysílačem" je přinejmenším nepraktické a neencyklopedické.Leotard 6. 9. 2009, 11:42 (UTC)
Podívejte se, laik řekne vysílač tomu i tomu, vidídí televizní vysílač, řekne vysílač, vidíd vysíla signálu gsm, řekne vysílač, vidíd Ještěď, řekne vysílač. Wikipedii má být především srozumitelná každému, nikdo nebude chtít procházet nevzhlednou a neorganizovau ba přímo nepřátelskou a pro něj nesrozumitelnou encyklopedií. Proto bych tento článek zachoval a uvedl v něm odkaz na rozcestník, protože pojem Vysílač může mít více významů. --Ria 6. 9. 2009, 11:47 (UTC)

Nový rozcestník[editovat zdroj]

Už jsem se to pokusil udělat - viz vysílač (rozcestník), je to jen první nástřel - upravovat je možno libovolně - čekám na další diskusi zde nebo tam, tu šablonu "pracuje se" jsem tam dal pro jistotu, neboť to pokládám za doposud ne zcela vyjasněné --MiroslavJosef 6. 9. 2009, 11:49 (UTC)

Díky za rozcestník. Tohle řešení mi připadá nejvhodnější. Vzpomínám, že v dobách mého mládí se dokonce radioamatéři oficiálně rozdělovali na vysílače, kteří měli všechny zkoušky a směli vysílat pod svým jménem (prefixem) a na příjímače, kteří neměli všechny zkoušky a oficiálně vysílat nesměli. Ani nevím, jestli ještě nějací radioamatéři žijí. Leotard 6. 9. 2009, 11:59 (UTC)